Átírták az ingyen napelemes pályázatot – utólag

Ingyenes napelemes pályázatot írt ki tavaly a kormány, amivel az átlagos vagy annál szegényebb háztartások napelemes rendszerhez jutását kívánta elősegíteni.

Sok feltétel teljesülése plusz pontokat ért a pályázaton, mint a gyerekek nevelése, szegényebb régióban való megvalósítási helyszín és így tovább. Összesen akár hét plusz pont is volt szerezhető.

Itt a napelemes pályázat!

Sokan nem is pályáztak, mert bár a feltéteteleknek megfeleltek, de úgy gondolták, hogy mivel a plusz pontokra nem jogosultak, felesleges beadni a pályázatot a túljelentkezés miatt.

Na, ők most pórul jártak, de nagyon. A több lépcsőre elosztott keretet összevonták (illetve már csak egy lehetőség lesz ősszel) és azzal a lendülettel a plusz pontokat is eltörölték, vagyis mindenki kap pénzt, amíg az el nem fogy.

Erről ennyit, nem akarok rosszmájú lenni és azt mondani, hogy hozták a szokásos formát. Ezért nem mondom. 🙂

Share

32 hozzászólás

 • Janivagyok
  Kell a megrendelés a haveroknak
 • Egy mindenből kimaradó
  Én próbáltam pályázni, több helyre is beadtam az igényemet, de mikor kiderült milyen kis teljesítmény kellene, szóba sem álltak velem többet. Tehát kizárt, hogy valóban az jutott volna hozzá, akinek tényleg szüksége lett volna rá. No, de ezt is megszoktuk már, monhatnám, de nem mondom. 🙂
 • Nagy Péter
  Majd én mondom.
 • Harvy666
  Pacta sunt servanda ,MO én így szeretlek 😀
 • Dejóhogynemkezdtemel
  No, én kíváncsiságból beléptem egy ilyen FB csoportba.. bizony komoly harácsolás, lehúzás megy. Ha ez a szegények segítése.. akkor végképp értelmezhetetlen az előre fizetendő, akár több százezer forintért megírt pályázat.. ami aztán lehet hogy sosem kerül megvalósításra, mivel az árak az égben, a kalkulált bekerülési összeg meg lehetséges, hogy a teljes költség felére sem lesz már elegendő. Szépen jönnek a panaszok.. áldom, hogy nem kezdtem el.
 • Handyman
  Na, mi kaptunk volna plusz pontokat, de egy csomó pénzbe került volna az ingyen napelem, ezért úgy döntöttünk, hogy nem pályázunk. A szabályok egy jó része így is szarul van kitalálva. Pl. az utolsó havi villanyszámla alapján számolnak, nem mondjuk éves átlag alapján. Ha fűtéskorszerűsítésre is pályázol, az összes nyílászárót cserélni kell. Ez rettenet dzsuvázással jár, de az ingyenességben nincsenek benne a visszajavítások – vakolás, festés, esetleges asztalos meló, stb.
  Plusz a cégeket a sok pályázó úgy megrohamozta, hogy sokan nem voltak hajlandók ajánlatot se adni.
  Jó lett volna a napelem, de nem kell bármi áron.
  Megint egy szuper állami támogatás, okosan kitalálva. Kapják be! (ja, asszem európai)
 • Laci bácsi
  Egy régi igazság jutott az eszembe. Mindig az kerül a legtöbbe, ami ingyen van. Gyurcsány Fecó is megmondta akkoriban, hogy nincs ingyen ebéd. Lehet, hogy rossz májú vagyok, de nem biztos, hogy egy putrira annyira hiányzik egy több milló forintos napelem rendszer. Azt karban is kéne majd tartani, stb…
 • Kristóf

  Két ötlet ami hirtelen eszembe jut:

  1. Magadnak is megírhatod a pályázatot és nem kell többszázezret fizetni. Pár alkalommal írtam már pályázatot, nettó 1-3 munkanap ment el rá.
  2. Vagy megírhatod másoknak valamivel kevesebbért mint az általad említett lehúzó cégek és tök jól kereshetsz.

  Ha valaki nem tud/akar valamit megcsinálni ami kell neki, azt általában meg kell venni. 🙂

 • tubi
  Mi gondolkodtunk rajta, hogy pályázunk de apám azt mondta, hogy előre kellene finansziroznunk ( fel kellene venni kölcsönt rá) és miután elkészült visszafizeti az állam. Ez tényleg igy megy vagy nem?
 • HLK
  Jómagam beadtam a pályázatot (idős szülők részére) úgy, hogy a pontszámokból csak a térségit tudtam elhozni: nyilván figyelembe vehető 18 alatti gyermek nincs. Mindenki azt mondta, hogy így nincs értelme 🙂 Egy mini rendszerre. Tény, hogy alig találtam rá vállalkozót, mindenki a nagy és biztos ügyfelekre akart lőni. Az áremelések miatt benne van, hogy nem valósul meg. A kivitelező egy helyi kisvállalkozás.
 • SM
  valóban nem volt egyszerű már csak felkészülni sem erre a pályázatra, ugyanis:
  – a pályázatíró cégek 150-850e (!!!) Ft-ot igényeltek volna sikerdíjként -3-4 céggel beszéltem ( a 850es díj a 11,5M megvalósításra érvényes)
  – ha fűtésrásegítést is akar az ember, az hatványozozttan bonyolítja a dolgokat: 4-5 energetikus ígérte hogy kijön, s felméri a házat, de mindegyik talált valamilyen kibúvót – valszeg nekik is sok munkájuk akadt, s olyat választotttak, ami közelebb van/egyszerűbb stb.
  – fűtésrásegítésnél túl sok mindent kellett volna pluszban vállalni:
  – szigetelés (kb 4-7M-s költség), műanyagablakok, tető rendbetétele …stb.
  – maximalizálva volt több elemre fordítható költség: pl hőszivattyú 800eFt – de simán elképzelhető, hogy mire a megvalósításig eljutunk az már másfélszerese lesz…
 • Henriksen
  Úgy tudom, (lehet, csak Pest megye) 43000!!!!-en pályáztak. (köztük én is)
  Március végére ígértek eredményt. Meglátjuk! 🙂
 • Meister
  De hoztad a szokásos formát. Kormánypártiként nem értem az embereket. Tényleg van ez a #mindenszarizmus. Ha valaki csak az ellenzéki lapokat olvassa, tényleg azt hiheti, hogy ez az ország egy afrikai országgal egy szinten van.
  És akkor most, a kormány eltörli a pluszpontokat, és minden beadott napelem-plyázatot befogad, és ez nem jó hír (hiszen milyen gyorsan léptek egyet az orosz energiafüggőségtől), hanem jön megint az, hogy ezzel is azért valakik már megint nem jártak jól. Miért nem adták be a pályázatot? Még munka sem volt vele, mindent a kivitelező intézett volna. ja, mert #mindenszarizmus, és biztos, hogy a gonosz kormány majd nem fog adni. Holott eddig sok olyan pályázat volt, ahol végül meg tudták növelni a keretösszeget…. Ez van. Az ellenzékieket a saját hülyeségük húzza vissza.

  Látom, nem érted. Utólag változtatott a kiíráson és nem, nem úgy, hogy több pénzt rendelt hozzá. Ugyanis egy fillér plusz pénzt nem adott, csak elköltötte előre azt, amit lassabban akart.

  Megint az esett pofára, aki azt hitte, hogy egy pályázatot nem utólag szoktak kiírni, elbírálás előtt.

  Most majd mindenki mindenre beadja a pályázatot, akkor is, ha nem jogosult rá, hátha utólag azt is átírják majd.

  Arról nem is beszélve, hogy nem képesek kiírni eredetileg sem egy pályázatot normálisan, itt is és szinte az összesnél utólag kell átírni a szöveget. Pl. a vállalkozói jövedelmet nem számolták bele a jövedelembe. Mert egy balfék volt, aki jogszabályt írt.

  Ez meg azért van, mert a minisztériumban 300 ezret jó ha keres az a jogász, aki írja a jogszabályokat. Ennyi pénzért ilyen embereket találni. De a főnökeik sem veszik észre, hogy ez így hülyeség.

 • zdarsky

  A csináld magad módszer itt nem működött. Csak úgy pályázhattál, ha előszerződést kötöttél egy, a kiírónál előzetesen regisztrált kivitelezővel. Mondjuk voltak normális napelemes cégek, akik nem kértek pénzt az ajánlatkészítésért és nem hajtották el a kisebb rendszerrel próbálkozókat sem. Ezeknek a megkeresése megérte volna az erőfeszítést.
 • Muslica

  Ez a pénz EU-s pénz, szögezzük le gyorsan, mielőtt közösen letérdelünk a korány bölcsességét ünnepelve. Az EU már 2015. környékén küldött pénzt lakossági energetikai felújításokra, de Lázár miniszter tovaküldte, nem kapta meg a lakosság (doorstep-je a neten). Az EU 3 milliárd ft-ot adott volna alternatív energia fejlesztésére (talajhő), amiből az első részletet (250 milla) fel is vette egy magyar vállalkozó még 2012-ben(!), cserébe nem épített semmit és nem is tervez. Ebből a szempontból valóban nagy húzás most adni pénzt napelemre – végül is el is lophatták volna. Kíváncsi vagyok, hogy az inflációt figyelembe véve hogyan fognak ezek a beruházások megtörténni, mert ugye a kövi másfél évben kb. minden építőipari cég napelemezni fog (határidők már most meghosszabbítva!), kapacitás, anyag kérdőjel, s közben van egy állandó 20%-os drágulás, ill. alkalmi duplázódás az építőiparban.
 • galigo
  Kedves Meister,
  mi az, hogy kormánypárti vagy? Ha rossznak/tévesnek/erkölcstelennek tartod, amit tesznek, akkor is egyetértesz? Aki meg nem ért egyet, az ballibsi? Van, amivel egyetértek, de sokkal több, amivel nem. Szabályokat utólag megváltoztatni – szerintem nem.
 • Névnélkül
  Most én leszek rosszmájú, de 2 ismerôsrôl is tudok, akik a normafai 300-400 milliót érô házaikra igényelték meg a támogatást és, ahogy látom meg is fogják kapni.
  Elképesztô.
 • expect

  Életem, az amúgy megvan, hogy egyrészt a kormány semmit nem “ad”, maximum visszaoszt, másrészt itt még csak nem is hazai a forrás, hanem a gonosz, romlott “Brüsszelből” jön a pénz?
  Másrészt nem kell ahhoz semmiféle ellenzéki lapot olvasni (amúgy is vicces h a magadfajta trollnak mindenki ellenzéki, aki nem a kesma híreket veszi át egy az egyben), h megállapítsd, a hazai jogbiztonság és kiszámíthatóság a béke feneke alatt van.

  Hogy on is legyen: kíváncsi leszek h hányszor fogják megemelni a pályázatokban szereplő összegeket, mert már most látszik, h a vállalt maximum árak mellett elrobogott az infláció.

 • Radikalisannemkormanyparti
  Mester, rossz oldalt olvasol, kérlek menj el. Köszi.
 • untermensch4
  Nem afrikai hanem dél-amerikai…
 • T
  Miklós, azt elfelejtetted megemlíteni a nagytudású Meisternek, hogy a pontszámosdi ugyanúgy utólag került bele, ahogy most ki. Akartunk pályázni, örültünk, hogy ezek a gyökerek végre valamit nem a 3 gyerekhez kötnek, ezért dolgoztunk vele sokat, majd amikor kiderült, hogy esélytelen (mert túl jó helyen lakunk + mégis csak 3 gyerekhez kötik ezt is :)), feladtuk a dolgot. Ezután jött az újabb utólagos módosítás (vagyis a kezdeti állapot visszaállítása), egy szép, hosszú indoklással, amiből kiderül, hogy egyetlen céllal született: a választásokig mindenki megkapja a pozitív döntést, annak az árán, hogy későbbre már nem marad semmi, vagyis aki olyan helyzetben van, mint mi, az végleg bukta a dolgot. Kiszámolták, hogy mennyi szavazatot nyernek, mennyit vesztenek és ez jött ki. A legszebb, hogy nem elég, hogy így működik ez az ország, de az agyhalottaktól meg is kell hallgatni, hogy ez így jó.
 • Paca
  Az is vicc a pályázatban, hogy KATÁ-s vállalkozók akik papíron éhbért keresnek/hó valóságban viszont milliókat ( persze feketén ) simán jogosultak a pályázatra…
 • mókuskerék
  Én az ezt megelőző támogatásra pályáztam, amikor kamatmentes hitellel támogatták a napelem telepítést. Másfél évembe került.
  Minden doksit, iratot, igazolást az MFB online oldalán töltöttem fel, három hónap alatt nem sikerült a kapcsolatot felvenni velem. Miután sikerült a kereseti igazolás meg még valami nem volt érvényes mert három hónapnál régebbi volt, és ez csak a kezdet volt.
  Már több mint egy éve gyűrtük egymást a MFB, Budapest Bank (ez volt a közvetítő bank vagy mi) meg én, amikor írtam egy hivatalos panasz levelet, felhívva a figyelmüket a fentihez hasonló ellentmondásokra.
  A válasz persze az volt, hogy nem történt semmi.
  A mai napig nem értem, hogy tudok bármilyen dokumentumot úgy benyújtani ami három hónap múlva nem lesz három hónapnál régebbi.
 • kormányhivatali elbírálók
  A pályázatot kiíró állami cég nem volt felkészülve ennyi pályázatra, ezért kormányhivatali dolgozóként országosan van lehetőség a pályázati bírálatban részt venni.
  Sokan jelentkeztek, mert jó pénzt ígértek érte. De ennek ellenére kizárt, hogy március végére eredményt hirdessenek, mert hiába elektronikus az ügyintézés, olyan emberek fogják nagy részben a bírálatot végezni, akiknek egyáltalán nem ez a szakterületük. Többek között én ezért sem vállaltam a feladatot.
 • Handyman
  @Paca: Miről beszélsz, [] ? Én és rengeteg ismerősöm katás vállalkozók vagyunk. Mindenről számlát adunk, az iparágban kb. nem is lehet feketézni. Katás vállalkozóként egyébként sem éri meg éhbért keresni. Az ilyen szűklátókörű emberektől megőrülök. Csak azért mert katás, az egyből egy adócsaló, mi? De remélem, te mindig becsületesen mindenről számlát kérsz minden vállalkozótól, elutasítod az aam katás-t, és csakis áfás számlát fogadsz el.
  Csak a kedvedért elmesélem, hogy a héten kerestek meg egy teljesen bejelentett állásajánlattal millió feletti fizetéssel. Lehet, h többet keresnék, mint most. Visszautasítottam.
  A pályázatnál van egy kereseti összeghatár. Nem mindegy, hogy vállalkozóként vagy alkalmazottként férsz bele? Én pl. belefértem volna, de úgy döntöttem, így sem éri meg pályázni.
 • Gergő
  elmondod nekem hogy a katás hogy keres papíron éhbért? hogyan kell papírozni az EV számlákat ahhoz, hogy éhbért mutassanak?
  voltál egyébként valaha katás, láttad belülről működni?
  indulat és irigykedés nélkül kérném a választ
 • Puffogok
  Ez a papíron éhbért kereső Kata hogy jön ki? 😀
  ugyanúgy 50 ezer az adó függetlenül attól hogy 0 vagy 1 millió forintot számláz ki valaki.
 • Katás
  Ugyanolyan feltételekkel jogosultak, mint bárki, ez volt az első utólagos átírás, hogy az szja-val adózó jövedelem mellett belevették a katás nemtomhány százalélkát.
 • asdf

  Nem mindenszarizmus, beadás után, UTÓLAG írták teljesen újjá a szabályokat.

  – aki bármilyen okból az első körben nem indult (ki akart maradni az első körös őrültek házából, simán csak nem tudott árajánlatot szerezni (egy idő után kb. lehetetlen volt), a pontrendszer miatt nem kapott árajánlatot (kevés pont, úgysem nyer, kár bele a munka), aki úgy gondolta, a kevés pont miatt úgysem nyerne, vagy lesz még _3 év_ rá) őket most kvázi ki is zárták a pályázatból, mert TALÁN fog maradni egy kis pénz a következő szakaszra. Talán.
  – ha valaki esetleg időközben beruházást végzett (pl. palatető cseréje), hogy majd indulhasson később, az most ablakon kidobott pénz
  – 30-40%-kal több idő alatt a tervezett 3x(!)-osa munkát kell elvégezniük a kivitelezőknek, nem fogják bírni
  – ha egy kivitelező több árajánlatot adott ki, mint amit teljesíteni tud (merthogy úgysem nyerhet mindegyik), ő sem

 • Hová tűnik?
  Apósoméknak megpróbáltuk. A komplettet esetében, csak a nyílászárók esetében kellett volna “okosba” 350 ezer forintot ráfizetni, így lett volna bruttó 1,15 (úgy, hogy nem is kellett volna mindent cserélni, mert 3 ablak 1 éve lett cserélve) a többi elemig el se jutottunk, mert nem találtunk kapacitást, de azért mégiscsak durva, hogy több, mint 11 millióba nem fér bele, úgy, hogy ne fizessünk rá.
  Szüleim házán napelemes rendszer+hőszivattyús hűtő-fűtő klíma, nyílászáró csere nélkül kb. 3,5-4 millióban fog megállni, pedig rádobtak most 20%-ot. Ebből kiindulva Legrosszabb esetben is 8 millióból kihozható. Akkor mire megy a többi 2-3 millió?
 • Vegyész
  Na hát úgy tűnik ismét beállt egy pozitív fordulat. Érdekes, pont a választás előtt két héttel.

  alternativenergia.hu/kijott-a-lista-ok-kaphatnak-az-ingyen-napelemekbol/97400

 • Viki
  Az vesse rájuk az első követ aki soha nem módosított semmin, pláne az elmúlt egy év fejleményei tükrében.
  Amúgy ha jól tudom az EU hátráltatja ennek a pénznek a folyósítását, így azt a költsègvetésből kell meghitelezni.
  Aki pedig ennek apropóján rögtön politizál azt hiszem kezelésre szorul.