Melyik állampapírt érdemes visszaváltani?

Sokan ülnek rossz állampapírokban, amit érdemes lenne azonnal visszaváltani. De melyek ezek és hogyan kell csinálni?

Igyekszem egyszerűen írni, de kénytelen vagyok kitérni arra, hogy vannak lakossági és nem lakossági állampapírok is. A nem lakossági állampapírokat bárki megveheti, a lakosságiakat, ahogy az a nevéből is kiderül, csak a lakosság.

Lakossági állampapír a prémium, a bónusz, az egy és kétéves magyar állampapír és az Állampapír Plusz.

Az összes többi nem lakossági papír. (Államkötvények mindenféle lejárattal és így tovább.)

Ez azért fontos, mert a lakossági állampapírokat 1% levonás mellett az Államkincstár visszaváltja. (Ha bankban tartod, kérdezd meg a bankodat, mennyiért váltja vissza. Ha túl drágán, kérj úgynevezett értékpapírtranszfert az Államkincstárhoz. Egyébként is, tartsd az állampapírjaidat az Államkincstárban, miért fizetsz mindenféle számlavezetési díjat a banknak?)

A nem lakossági állampapíroknak azonban árfolyama van, vagyis nem teljes összegben fogják visszaváltani. A példa kedvéért, ha vettél egy éve egy 2024-ben lejáró magyar államkötvényt, annak most 86% a visszaváltási ára. Ennek oka, hogy azóta nőtt a kapható kamat/hozam, így azt nem tudod eladni 100%-on, mert senki nem fog 7%-ot kamatozó állampapírt teljes áron megvenni (akkor ennyi volt az elérhető kamatozás ennél az állampapírnál), ha vehet teljes áron 13%-ot kamatozó állampapírt is venni a következő szűk két évre. A Kiszámoló Akadémia kötvényekről szóló részében ezt bővebben kifejtem. Tessék ott megnézni, ha nem érted.

Tehát most a lakossági állampapírokról van szó, amelyiket az Államkincstár 1% levonása mellett visszavált.

Látni fogsz a visszavásárlásnál olyan érthetetlen dolgokat, mint nettó árfolyam, bruttó árfolyam, eladási árfolyam és így tovább. Meg fogod érteni, ha elolvasod a következő cikket:

Kötvények árai: nettó árfolyam, bruttó árfolyam, lejáratig tartó hozam

Amit azonnal válts vissza, az az Állampapír Plusz. Némileg hihetetlen, de még mindig a lakossági állampapír állomány negyede(!!!!) a borzasztó kamatozású Állampapír Pluszban van.

Ez a legeslegjobb esetben kamatozik évi 6%-ot, míg ha átteszed a pénzt Prémium Állampapírba, akkor most 16% lesz az induló kamatod. 10 millió forintnál 1 millió forint a különbség egy év alatt. Ne várd meg a kamatfordulót sem, ha az néhány hétnél messzebb van, még ma rakd át a pénzed.

A bónusz állampapír a diszkontkincstárjegy alapján kamatozik. Egy évtizeden át az volt a jellemző, hogy kevesebbet kamatozott a diszkontkincstárjegy, mint amennyi az infláció volt. Bár nem tudjuk, de valószínű, hogy ez továbbra is így lesz. Ezért ennek visszaváltásán is érdemes elgondolkodnod, de vedd figyelembe, hogy a régi bónusz állampapíroknál magasabb a kamatfelár, mint a mostani prémiumoknál. (2,5-2,75% kontra 1,5%)

A prémium állampapíroknál is érdemes elgondolkodni, hogy átforgatod őket.

Ennek oka, hogy nagyon sok belőlük még sokára fogja lekövetni a mostani magas inflációt. Többnek a kamatfordulója az év közepén lesz csak, addig pedig a 2021-es infláció után fizet 6% körüli éves kamatot. (Persze, az érem másik oldala, hogy amikor viszont átfordul majd, akkor tovább fizeti a magasabb kamatot. De ez csak akkor igaz, ha nem jár le egy-két éven belül.)

Néhány példa:

A 2023/J úgy fog lejárni szeptemberben, hogy addig is 7% alatti kamatot fizet. Ha most visszaváltod 1%-ért, akkor 13-16% kamatot kapsz addig is. (Illetve annak az időarányos részét.) Ha kell a pénzt az ősszel, akkor válassz diszkontkincstárjegyet 13,28%-os éves kamattal, októberi lejárattal, ha egyébként is meghosszabbítanád a befektetést, akkor hétéves prémium állampapírt.

(Ja igen, nem tudom, miért és kinek éri meg az alacsonyabb kamatú, rövidebb futamidejű (hét év helyett öt év) prémium állampapír, amikor az évi 0,75%-kal kevesebbet kamatozik. Szerintem nincs olyan időpillanat, amikor jobban járnál vele, ha marad az 1%-os visszaváltási díj. S ha már szóba került: az 1%-os visszaváltási díj nincs kőbe vésve, volt ez már 2% is és bármikor változhat, de sok éve nem változott.)

A 2023/I is pocsékul kamatozik, azonban március 22-én le is fog járni. Ha most átváltod, buksz 1%-ot a váltáson és cserébe nyersz kicsit több, mint másfél százalékot a magasabb kamaton.

A 2024/I szintén pocsékul kamatozik, de február 21-én már fordul is. Ezt akkor érdemes bántani, ha hosszabbítani akarod a futamidőt és nem vagy benne biztos, hogy 2024-ben tudsz-e majd prémium állampapírt venni.

A 2024/P Bónusz Állampapír, az egyéves diszkontkincstárjegy plusz 2,75% kamatot fizet, április 24-én fordul. Ha ma lenne a fordulónapja, akkor a hátralévő egy évre 16,11% kamatot fizetne. (Még nem tudjuk, hogy a fordulónap előtti negyedik napon mennyi lesz az egyéves diszkontkincstárjegy kamata.)

A 2024/O szintén Bónusz Állampapír, hasonló kamatfelárral, szintén április 24-én fordul.

A 2024/N is Bónusz Állampapír, a kamatfelár 2,5%, augusztus 26-án fog fordulni.

Figyelem, nagyon fontos!!!! Ezek mind 2019 júniusa előtt kibocsátott állampapírok, vagyis kamatadót is kell rájuk fizetni. Ha nem TBSZ számlán vannak, akkor a várható kamatot szorozd meg 0,85-tel. Ha lecseréled őket, az új állampapírok már kamatadómentesek lesznek.

A többi állampapír aktuális kamatát, lejáratát és egyéb adatait itt fogod megtalálni.

A visszaváltás nem egy nagy mutatvány, akár mobiltelefonról is meg tudod csinálni, ha van mobilkincstár vagy webkincstár hozzáférésed.

Share

250 hozzászólás

 • Pampalini
  “Picit más oldalról kérdeznélek titeket: ti hogy birkóztok meg azzal a tudattal, hogy az államnak így kölcsönadott pénz a NER-t hízlalja? ”

  Sokkal jobban zavar, h a tolem beszedett ado a NER-t hizlalja. Az allampapirral ugy vagyok, hogy ha mar mindent elk*rtak a gazdasagban es a tarsadalomban, es ennek kovetkezmenyekent kenytelenek magas kamatokat fizetni (az adombol), legalabb egy reszet probalom visszaszerezni.

 • Pampalini
  “Én nem forgatnék át mindent rögtön, ideálisabb kondíciók lehetnek később:
  “Az ÁKK azt tervezi, hogy a lakossági állampapír-vásárlás ösztönzése érdekében átalakítja a termékek szerkezetét, három alapterméktípusra épülő termékkört hoz létre jövő év második félévétől az infláció tetőzését és a hozamok csökkenését követően.””

  Ez a gyakorlatban sztem azt jelenti majd, hogy az inflacio tetozeset kovetoen nem a multbeli magasabb inflaciohoz kotik a kamatozast, hanem a pillanatnyihoz. Bar a NER-bol meg a “kovetkezo evre becsult inflacio” fogalmanak bevezeteset es referenciakent hasznalatat is kinezem. Lenyeg, hogy a csucs elott minel regebbi, a csucs utan minel frissebb lesz a referencia. Figyelni kell majd…

 • Tét-ova
  Tavaly kicsit benéztem és vettem az egyik 2019-es kamatadós papírból.

  Tud valaki segíteni, hogyha pár hónapon belül eladtam a Kincstár appon belül, akkor pontosan mi alapján, hogy számoljam ki, hogy mennyit kell fizetnem a NAV-nak?

  Illetve, hogy esetleg ezt a Kincstár vonja automatikusan vagy tényleg személyesen kell intézni, kiszámolni, befizetni? (NAV-nál automatikusan látják esetleg, hogy ez épp ott hiányt képez?)
  + A határidő meddig van az ilyeneknél?

  Előre is köszönöm a segítséget.

 • VoltDiákhiteles
  Nagyon meglepődtem hogy mennyien hálálkodnak Miklósnak ezért a cikkért. Azt hiszem jelentősen meg kellene reformálni az általános iskolai oktatást.
 • Csinolina
  Szerintem egyiket sem érdemes megvenni. Még senkit nem láttam állampapírból meggazdagodni.”

  szerinted ezen a blogon azt hiszi bárki, hogy ebből fog meggazdagodni?:D:D

  másik: ne igyál meg egyél semmit, mert olyat se láttunk még, aki ezeket csinálta és túlélte 150 éves távon..

 • sifarr
  A házastárs öröklésénél 1 fontos tényezőt nem tudunk: van-e kötelesrészre jogosult. A szándék: házastárs örököljön mindent. Ha van jogosult, akkor ez nem lesz 100 %.
  Maximalizálni így lehet:
  1. két kincstárszámlára kell tenni a kötvényt 50-50 %-ban. Ettől még “suba alatt” online az egyik intézhet mindent.
  2. Kölcsönösen végrendelkeznek egymás javára.
  Ha nincs kötelesrészre jogosult, akkor minden a házastársé. Ha van, akkor a jogosultak számának függvényében 83,5 %-tól csökken a tényleges örökrész. De ez ebben az esetben csak a kötvények 50 %-ra vonatkozik. A 100 %-ra vetítve a csökkenés 91,75-ről indul, nagyan apró lépésekben.
 • Nimfas Corporation
  Hali,

  Magyar Államkötvény 2023/C
  6 hónap múlva jár le (2023.08.23.), Fix kamat, hozam 12.66%
  Akt. eladási árf. 94.4335 %
  Akt névl. kamat 1,5%

  Érdemes eladni? Nem egy nagy összeg van benne…. 400eFt 🙂

 • Nbazs

  Mivel ez a hozam csökkenés utáni terv, az akkori DKJ-nál jobb lehet az új majd, de a mostani PMÁP-nál nem hiszem hogy jobb lenne.

  Más okból, de én sem forgatok át mindent. MÁP+-tól már korábban elköszöntem, de a PMÁP maradt.
  A 28/K, 29/J esetén szerintem nem is éri meg, ugyanúgy infla+1,5% a kamat mint az 30/I-é. Később fordul, de ez a későbbiekben is így lesz, elég hosszú a futamideje, hogy lecsökkenjen az infla a mostani kamatuk alá.
  A 26/I esetén elgondolkodtam, itt infla+1.25 csak a kamat, és hamarabb lejár, de végül ez is maradt. Egyrészt mert a 0,25% a hátralevő 3,5 év alatt nem hozná be az 1%-os veszteséget (ha a kamatfordulóval is számolok, és itt 2026-ra még nem számolok az infla lecsökkenésével akkor a fél év majd 10%-kal nagyobb kamata már lehet) másrészt épp azért vannak lépcsőzetesen a lejárataim, mert ezzel is “diverzifikálok” a papírok között.

 • Hagyatékos
  Most estem át öröklésen ezért írok, mert elég sok ezirányú kérdés volt.
  MÁK-nál nem lehet haláleseti rendelkezést csinálni.
  MÁK számlatulajdonos halálát követően pár napon belül a számlát zárolják. Közjegyzőtöl kapott hagyatéki végzéssel kell menni a MÁK-hoz, időpont egyztetéssel. Hagyatéki eljárás nálunk 1 év volt, nem azért mert volt bármi bonyodalom, hanem csak egyszerűen nem foglalkoznak vele. MÁK a számlán lévő állampapírokat a végzés szerint (pl. feleség és két gyerek esetén 1/3-1/3-1/3 arányban) elosztja és mint állampapír írja jóvá az örökösök számláin (az estleges szabad pénzegyenleget pedig mint szabad pénzegyenleg). Akinek nincs MÁK-nál számla, az vagy nyit (érdemes, pár perc) vagy technikai számlát nyitnak neki a kifizetéshez. TBSZ megy a levesbe.
 • Nemagazz
  Ugy tudom mostmar a mak-nal kamatado mentesek az allampapirok tehat nincs is ott tbsz szamla. Ezt jol tudom?
 • Nagyon nem értek hozzá
  Sziasztok !

  Tényleg nagyon nem értek hozzá.
  A hozzászólások jelentős részéből azt olvasom ki, hogy sok esetben megéri váltani magasabb hozamú állampapírra.
  2028 I és 2005 K prémium magyar állampapírral rendelkezem.
  Mivel tényleg nem értek hozzá, október közepén személyesen bementem az államkincstárhoz, hogy tanácsot kérjek, megéri-e váltanom az új papírokra. Egyértelműen NEM volt a válasz.

  Szerintetek sem?

  Igazából most már abban sem vagyok biztos, hogy ezek a papírok idén hozzák az infláció + 0,75/1,5 % kamatot.

 • gaborr
  Megjöttek a 14%-os DKJ-k. Rövid távra mind 14% fölé került. BMÁP ez jó lehet még, csak kitartson márciusig 😉
 • Kiváncsi
  A 2023/J idő előtti visszaváltása esetén nem kell a 15% kamatadóval is kalkulálni?
 • Csinolina
  az eur árfolyam rendkívül örvendetes, de milyen áron??

  -18%-t fizet az MNB a náluk tartott betétekre (máshol ez ~5-6%), brutál adófizetői pénzek
  -5% körüli dollárkötvény.. micsoda adósságszolgálatot kell majd itt hozni a következő években??
  -10% körüli kamatoknál lefagy a hitelezés az ingatlanoknál
  -majdnem 20%-ra kapnak hitelt a gazdáink.. hogy lesznek versenyképesek a termelőink??
  Raskó György szavával élve: ez komolyabb teher, mint az ukrán háború a szomszédban..

 • Karl
  Rövid DKJ már 14% felett.
  Lesz ez még magasabb is szerintem és utána jöhet a poén,hogy a 15,25%-os és 16%-os PMÁP már nem lesz annyira jó. Úgy jár, mint a tavaly nyáron még jónak tűnő 6,6%-os PMÁP széria.
  Feltűnő volt a fityesz média propagandája, amivel orrba-szájba sztárolták a PMÁP-ot, hogy micsoda fantasztikus lehetőség…
 • Karcsika

  2023-01-25 at 16:55
  […]6 eve kulfoldon elek […]Elvileg nem kell adoznom utana, hiszen TBSZ volt[…]”

  De, kell adóznod. Külföldön, hiszen ott vagy adórezidens.

  Mivel ott élsz, semmit nem számít hogy TBSZ vagy sima értékpapír számla, ugyanaz a szabály vonatkozik mindkettőre.
  (Magyar) TBSZ csak annak érdekes, aki Magyarországon adózik. Külföldön elők semmit nem nyernek egy magyar TBSZszel.

  Vagy hát ugye adót csalnak magyaroschan és nem vallják be külföldön az itt keletkezett kamatot/hozamot, amiben azért van kockázat.

 • Szürke eminenciás
  “A 2023/J úgy fog lejárni szeptemberben, hogy addig is 7% alatti kamatot fizet.”

  Ez hogy lehetséges, ha infla + 1,4% a papír kamata? Megint átQrtak 🙁

 • Zoli85
  Pemáprói îrjon valaki légyszi.. érdemes még belerakni pénzt ilyen kamat mellett? Ha igen, melyikbe? Köszönet
 • Cinikus
  Szerintem már az Államkincstárosok is úgy utálnak, mint annó a Unit Linked ügynökök. Ilyen nagy kamatok mellett nekik komoly érvágás a javaslatod. Hogy fogják így az államadósságot szépen elinflálni, ha a lakosság kicseréli a papírokat jól kamatozóra?
  Szerintem pár héten belül emelik az 1%-ot.
 • csaba
  tekintve hogy jobboldali vagyok, engem elégedettséggel tölt el 😀

  de hogy tovább rontsam a lelki békéd: akár az is zavarhatna, hogy az állampapírok hozamával tulajdonképpen a NER sikeréből részesülsz

 • István
  Corporation : NEM!
 • tumpara
  “Picit más oldalról kérdeznélek titeket: ti hogy birkóztok meg azzal a tudattal, hogy az államnak így kölcsönadott pénz a NER-t hízlalja?” – dexter

  Sajnos itt már minden a NER-t hízlalja, szóval szégyenteljes opportunistaként még lehajolok azért a marék rizsért, amit a nép közé szórnak (legalábbis a portfólióm egy kisebb része keretében). Ha nem tenném (és sokan nem tennék), akkor különadóban úgyis megfizetném, hisz láthatjuk, ha bajban van a gazdaság, nem a feltőkésített nemzeti tőkésosztályt sarcolják meg, hanem a bankokat, élelmiszerkereskedőket. Csak tudnám, mire jó ez a nemzeti tőkésosztály, ha – bár felhízlaltuk őket – pont a bajban nem segítik ki az országot…

 • Bela
  Pont minap lett aktualis a tema. Barcsak a Kincstar is leirta volna kozerthetoen mindezt, nem tllett volna orakba a nyomozomunka.
 • PMÁP helyett DKJ
  Végigolvastam a kommenteket, Miklós korábbi hasonló témájú posztjait, a Kincstár tájékoztatóit és egyéb oldalakat. Látom, mások is kérdeztek, ez picit általánosabb, és köszönettel veszem, ha tudtok segíteni.
  A személyes körülményeim alapján (nem tudom pontosan, mikor lesz szükségem a pénzre) felmerült bennem, hogy visszaváltanám PMÁP-ot, és nem új PMÁP-ot, hanem DKJ-t veszek belőle. A DKJ-hez viszont semennyire nem értek, és nem mindenre kaptam választ a Google-től. Pl. a 02.22.-04.26. között lejáró DKJ-ek esetében a hozam most egységesen 13,76%. Az árfolyam viszont ingadozik, most éppen 98.530-96.5048 között (ahogy ugye a lejárat időben távolodik). Viszont nem értem, hogy akkor a hozam hogyhogy mindegyiknél ugyanannyi? Nem az van, hogy ahogy csökken az árfolyam, úgy kellene emelkednie a hozamnak, és logikusan mindegyik DKJ-nál másnak, picit nagyobbnak kéne lennie, minél később jár le?
 • Csingiling
  Sziasztok,
  2025K kamatfizetés március végén, mibe raknátok? nincs szükség a pénzre, maradhat a MÁKnál. 2029J és 2030I a jelenlegi portfólió többi része
  Köszi
 • Al
  Nekem most sikerült egy 5 éves DKKJ -et venni, levonják ők az adót, nekem is ez a kérdésem, mennyi lehet a visszaváltási díja?
 • Al
  Köszönöm szépen én is Miklós, meg nektek, elfelejtettem , hogy névértéken visszaváltható, februárban fordult volna de hát vagy 6%on.
 • elekk
  kérdezték már jó páran, de ezen az oldalon még nem és hátha nem olvasna vissza, aki tudja rá gyorsan a választ és meg is válaszolná szóval: “PMÁP 2027/J -t érdemes visszaváltani vagy sem?”
  Köszi szépen!
 • rozoga

  Ha eladsz egy papírt, akkor a vételi hozamról mondasz le (Ez évesített, nyilván az időarányos részről). A 2023/C-nél ez most 13,55%. Ha ennél nagyobb hozamú papírt veszel, akkor jól jártál, ha kisebbet, akkor rosszul.
  Tehát, ha a 13.55%-ról lemondasz és lecseréled egy 16%-osra, akkor 400kHUF esetén kb 6500 Ft-ot nyertél aug. 23-ig.
  Viszont az új papírod nem fog lejárni akkor (nem jutsz hozzá a pénzhez akkor), ezt figyelembe kell venni.
 • Nbazs
  Nem bántásból, de nem értem ezt a sok kérdést az ezt/azt érdemes-e visszaváltani témában.

  allampapir.hu/, lejjebb görgetve a Kincstári árfolyamjegyzés-re kattintva minden papírra megtalálható, hogy mennyiért veszi vissza a MÁK (vételi árfolyam). Azt is, hogy mikor jár le. Ami kapható, annál azt is, hogy mennyiért tudod megvenni (eladási árfolyam).
  Kicsit feljebb görgetve, és az adott típusú papírnál a részleteket választva meg lehet találni az adott sorozat ismertetőjét, abban egyértelműen benne van a kamatszámítás módja, mennyi bónuszt ad, mi a kamatbázis, stb.
  Innen már egyszerű matek a kiszámolása, hogy mennyi kamat járna ha végig tartod, mennyiért tudod eladni, mennyi kamatot kapsz az újért, amit vehetsz helyette. És ha kijönnek a puszta számok, akkor élethelyzetedet, megtakarítási célodat, és még ezer más tényezőt, amit csak te ismersz el tudod dönteni mi a jó NEKED.

 • Nbazs
  @karl

  Ha úgy számolsz, hogy tartósan itt marad a DKJ árfolyam, akkor megéri a Bónusz igen. Arra figyelni kell, hogy 3 havonta változik, és követi a DKJ-t, tehát te hiába veszed meg márciusban a 16,5-es bónuszt, ha utána júniusra leesik a DKJ pl 10%-ra, azt egyből leköveti a BMÁP kamat. (Pontosabban a 3 hónapi átlagot, tehát még a mostani 14% sem garancia semmire, de BMÁP-ba befektetni szándékozónak jó kiinduló jel.

  A DKJ ugyebár nem kamatozik, a hozamod az, hogy alacsonyabb áron veszed, mint a névérték. Ahogy írtad, minél hosszabb a lejáratig hátralevő idő, annál alacsonyabb a vételi árfolyam. Hogy miért ugyanannyi a hozam mindegyiknek? Azért, mert éves hozamot ír, a te hozamod viszont csak a lejáratig hátralevő időszakra kapod, ami így arányaiban kevesebb, ha rövidebb a lejárati időd. (Igazából épp ezért alacsonyabb az árfolyama a hosszabb lejáratúnak.)

 • csizkek
  “de hogy tovább rontsam a lelki békéd: akár az is zavarhatna, hogy az állampapírok hozamával tulajdonképpen a NER sikeréből részesülsz”
  A magyar jobboldali szavazo mindig hattal all a valosagnak.
  A 16% indulo kamat az nem a ner sikere, hanem a ner elkurasa. Enek a koltseget mindenki fizeti, akinek viszont van befektetni valoja az max visszahuz ebbol a bukobol.
 • Nbazs

  Nem qrtak át. (Pontosabban nem úgy, de ez benne van az ismertetőben, tudhattad amikor megvetted a papírt.)

  “A kamatbázis megegyezik a kamat megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex-változás százalékos mértékével, azzal, hogy amennyiben ez az érték nulla vagy negatív lenne, akkor a kamatbázis 0%-kal, azaz nulla százalékkal egyenlő.”

  Utolsó kamatforduló 2022 szeptemberben volt, és akkor az előző év (vagyis 2021) infláját számították bázisnak. Ez mindegyik PMÁP-nál így van, csak az év második felében forduló papíroknál jobban kijön. Csökkenő infla mellett öröm, növekvőnél bánat az utolsó év…

 • Gubi
  Ha DKJ-t lejárat előtt visszaváltom (sima mák számla nem tbsz) kell utána adóznom vagy egyelőre az is adómentes?
 • Kalv
  Egy kicsit lehangoló a sok értetlen komment. Könyörgöm, ne mozgassatok tízmilliókat mindenféle random kommentekben kapott tanácsok alapján. Ha valami nem tiszta próbáld ki kicsiben, külön előnyös, hogy a MÁK esetében kb minden ingyenes. Nyiss egy számlát, utalj be annyit ami neked játékpénz (pl 50e), és vegyél minden papírból aztán nézd, hogy mi történik. Minden számot próbálj meg kiszámolni: névérték, vásárlás összege, következő esedékesség, … Aztán ha már mindegyiket érted, hogy miért annyi amennyi akkor tegyél be igazi pénzt is. Ha még így sem érted akkor a helyedben befizetnék egy konzultációra.
 • Kalv
  Eladáshoz fölösleges számolgatni. Az appban rányomsz az eladásra, kiválasztod a papírt amire kíváncsi vagy, beírod a névértéket és pontosan meg fogja mutatni, hogy mennyit kapnál vissza, ha most eladnád. Nem kell hozzá rányomi, hogy ténylegesen el is adjad. Ebben benne van az időarányosan felhalmozott kamat és a visszaváltási “díj” is.
 • tumpara
  csaba: ha jobboldali vagy, akkor… ahh, mindegy is, 30 év után üdv a szocializmusban. Ne nézz fel!

  Karl: nekem is gyanús ez a PMÁP-propagálás. Mármint logikus az ő szempontjukból, épp ezért nézegetem én is a DKJ-t, ha ennyire nyomják, bizonyára még nem jött el a hosszú futamidejű kötvények ideje. Persze pont eltalálni az átmenetet, illetve előtte reagálni, hát az se egyszerű.

 • Pampalini
  “tekintve hogy jobboldali vagyok, engem elégedettséggel tölt el ”

  Ha jobboldali lennél, hangosan követelnéd a különadók, ársapkák, kamatstopok, állami támogatások, piactorzító intézkedések, a TAO, és úgy általában az önkényes, kézivezérelt gazdaságirányítás azonnali megszüntetését. Síkra szállnál a tiszta piaci viszonyok, a jogbiztonság, a kiszámítható és tervezhető jogszabályi környezet visszaállításáért. Felháborítana a Vodafone megvásárlása, az adóforintjaidból kitömött szállodák, stadionok, lówellnessek létezése.

  Kellemetlen, de sosem késő felismerni, hogy becsaptak.

  A rendszer amit védesz nem jobboldali, hanem “nemzeti” szocialista.

 • "a svájci"
  Sziasztok. Kétféle állampapírból vettem viszonylag nagy mennyiségeket még tavaly (2022):

  PMÁK 2027/i – februárban vettem
  PMÁK 2028/j – májusban vettem

  Hát persze, hogy CHF-hez képest óriási Ft (könyveléstechnikai)árfolyambukóm volt tavaly, most remélem valamit “visszatermel” ez a két papír a veszteségekből – ezért is hagytam ezeket a portfólióban.
  Ezek kemény 6.6 % -ot “kamatoztak” 2022-ben. 2023 februártól (azt hiszem akkor van a forduló) a 2027/i már 16%-ot fog hozni, talán márciustól (?) a 2028/j is.
  Szerintetek tudok még valamit optimalizálni? (pl, hogy hamarabb jöjjön a 16% kamat, jobb papírok, stb…)

  Vannak ezeknél “jobb” papírok?

  Köszi a visszajelzéseket előre is!

 • Tris
  Szerintem nagyon érdemes ránézni a REP HUN 2041-es USD államkötvényére rànézni. US445545AF36

  Aki megtalálja, hol lehet megvenni, kérem jelezze.

 • Leszámolunk a bolsevik véleménydiktatúrával!
  Tényleg annyira sajnállak, hogy erről szól az életed.

  Ne hagyd magad hülyére venni és gyere le a Párt uszításáról és propagandájáról.

  Ne arról szóljon az életed, hogy “balipsi” meg ellenségkép.

  Mert ez nagyon szánalmas élet ám.

  S válaszolva a hülyeségre is, amit felvetettél:

  Tényleg pezsgőt kellene bontani, hogy “csak” 12%-kal gyengébb most a forint, mint egy éve és azért, mert 18(!!!!!!!!!!!)%-on van a valódi alapkamat? Hogy csak 52%-ot romlott a forint 12 év alatt?

  Tudtad, hogy összesen van talán hét ország az egész világon, ahol ennél több az alapkamat? Zimbabwe és társai.

  Dehogy tudtad, a propaganda erről mélyen hallgat.

  Ez nem sikersztori, hanem annak beismerése, hogy MINDENT elrontottak, amit csak lehet.

  Még egyszer, ne legyél ennyire kiszolgáltatva a hülyítésnek, megfertőzik a lelked.

 • Kalv
  Kérdezték páran a PEMAP-ot, a jelenleg kapható PEMAP 2028/Y augusztus 23-án fordul, addig 2.85%-ot utána pedig 8.65%-ot fog kamatozni. Úgy jön ki, hogy az euro zóna 2022-es éves átlagos inflációja 8.4%, ehhez adódik hozzá 0.25% prémium.
  ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/tec00118/default/table?lang=en az ‘Euro area 19 countries’ sort kell nézni, és értelem szerűen a 2022-es oszlopot.
  Korábbiak:
  PEMAP 2028/X jelenleg 3.10%, 2023-02-23 után 8.90%
  PEMAP 2027/X jelenleg 9.80%, 2023-03-17 után 10.30%*
  PEMAP 2026/X jelenleg 10.55%, 2023-05-27 után még nem lehet tudni, mert márciusban fog kiderülni a februári inflációs adat*
  PEMAP 2025/X jelenleg 9.45%, 2023-02-21 után 11.45%*
  * ezek félévente fordulnak, a kamatbázis a fordulás napját hárommal megelőző hónap inflációs adata, amit itt találunk:
  https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/teicp240/default/table?lang=en
 • Kamatadó
  A 19 előtti papíroknál a kamatadó automatikusan fog vonódni mikor visszaváltom a kincstárban, vagy nekem kell kézzel feltüntetni majd az adóbevallásban? Ha utóbbi, erről tudnál kérlek írni egy cikket?
 • Hudi
  : Mivel nem vagyok tanácsadó, ezért azt mondhatom: “Én lecserélném a PMÁP 2027/J-t 2030/I-re.”

  Ha tanácsadó lennék a következőt mondanám: “A PMÁP 2027/J elég hasonló 2030/I-re, mérlegelned kell mik a te terveid/lehetőségeid és mik a különbségek a két papir között. Szerintem az emberek legalább 98%-nak megéri lecserélni a 2027/J-t. Ha te is igy gondolod, akkor dobj két kockával és hacsak nem dupla 1-et dobsz akkor cseréld le. Ha nem így gondolod, akkor megbeszélhetjük a részleteket, de akkor meg kell fizetned az időmet.” 🙂

 • Bwoah

  Igen, az aztán egy hatalmas sikere a NER-nek, hogy ekkora kamatot kell adni az állampapírokra. 😀 édes istenem, inkább nem írok ide semmit a jobboldali szavazókról, mert ki lenne moderálva.

 • Fogalmatlan
  Nagyon hasznos ez a cikk, de pl. az Eurós Állampapírokkal mi a helyzet? Azokat érdemes visszaváltani, és új PEMÁP-ba rakni?
  pl. 2023/X, 2024/X, 2025/X, 2027/X, 2028/X, 2028/Y
 • jami
  A NER csupa bugris. Véletlenül, még csak kósza gondolatként, sincs meg bennük, hogy ha már annyit loptak/kaptak a közösből jószerencséjüknek köszönhetően – akkor kicsit visszaadjanak. Az arisztokraták/nagypolgárság egyes tagjaiban azért volt ez meg, mert (többnyire) születésüktől élvezték a kiváltságos helyzetüket és az értelmesebbje értette, hogy ha túl nagy a szakadék, akkor több minden miatt (lelkiismeret/biztonság/motiváltság a munkára stb.) segíteni kell annak a csökkentésén. Mert jobb kicsit kevésbé gazdagon élni egy boldog országban, mint extra gazdagon egy totál szegényben. És akkor azt még nem is néztük, hogy amúgy sem lehet értelmes dologra ennyi pénzt már elkölteni.
  Ez utóbbinak látványos példája Hatvan-puszta, a Matolcsy fiú kocsiparkja.
  Ráadásul több generáción át muszáj értelmesé válni és/vagy jól házasodni. Na, a szabad válás óta ez utóbbi nem garancia.
 • Andor
  Készítettem egy kalkulátort, amellyel kiszámolható, hogy melyik meglévő állampapírt éri meg lecserélni 🙂 allampapirkalkulator.hu/hirek/mar-kiszamithatod-melyik-allampapirt-eri-meg-lecserelni-uj-funkcio-62
 • Okoska törp

  “PMÁP 2027/J -t érdemes visszaváltani vagy sem?”

  Első kérdés, hogy minek vetted meg. “(Ja igen, nem tudom, miért és kinek éri meg az alacsonyabb kamatú, rövidebb futamidejű (hét év helyett öt év) prémium állampapír,”

  Ha azért, mert azt akarod, hogy 27-ben lejárjon, akkor nem érdemes visszaváltani.

  Ha ettől eltekintünk, akkor a 2027/J január 27-től már a magasabb kamatot fizeti. Emiatt nincs értelme visszaváltani.
  Egyedül a kamatfelárat nyernéd meg a +0,75%-ot. De ezt eleve megkaptad volna, ha amikor 2027/J-t vettél akkor a 2029/I-t vetted volna.

  Én nem váltanám át a 1% veszteséget rögtön kifizetsz a 0,75%-os kamatfelár ezt 1,3 év alatt dolgozza vissza. Kicsit kevesebb lesz a 2027/J-vel a kamatod, de a minimális pluszért nem éri meg variálni.

 • Okoska törp
  Szürke eminenciás
  2023-01-27 at 07:42
  “A 2023/J úgy fog lejárni szeptemberben, hogy addig is 7% alatti kamatot fizet.”
  Ez hogy lehetséges, ha infla + 1,4% a papír kamata? Megint átQrtak

  Úgy felidegesítenek ezek a kommentek.
  Vesz valaki egy állampapírt, nem egy bonyolult termék, azt a pár lényegi dolgot igazán meg lehet nézni.
  Nem, nem lett senki átverve. Ott volt feketén fehéren, hogy 2022. szeptember 28-tól 2023.szept 28-ig fogja fizetni ez a papír a 2021-es infláció + 1,4%-ot.
  Ez 6,5%. Ezt már 2022. februártól lehetett tudni, hogy szeptembertől ennyire fog emelkedni.
  Lehetett készülni, hogyha közben kijön olyan papír, ami minimum 9-10%-ot fizet, akkor átváltom. Ha nem jön ki, akkor nem birizgálom.
  Állampapírból egy átlag embernek van max 5 féle. Nem egy akkora truváj évente 2x átnézni a “portfóliót”.

  De Miklós legalább most felhívta a figyelmeteket. Inkább köszönjétek meg.