Melyik állampapírt érdemes visszaváltani?

Sokan ülnek rossz állampapírokban, amit érdemes lenne azonnal visszaváltani. De melyek ezek és hogyan kell csinálni?

Igyekszem egyszerűen írni, de kénytelen vagyok kitérni arra, hogy vannak lakossági és nem lakossági állampapírok is. A nem lakossági állampapírokat bárki megveheti, a lakosságiakat, ahogy az a nevéből is kiderül, csak a lakosság.

Lakossági állampapír a prémium, a bónusz, az egy és kétéves magyar állampapír és az Állampapír Plusz.

Az összes többi nem lakossági papír. (Államkötvények mindenféle lejárattal és így tovább.)

Ez azért fontos, mert a lakossági állampapírokat 1% levonás mellett az Államkincstár visszaváltja. (Ha bankban tartod, kérdezd meg a bankodat, mennyiért váltja vissza. Ha túl drágán, kérj úgynevezett értékpapírtranszfert az Államkincstárhoz. Egyébként is, tartsd az állampapírjaidat az Államkincstárban, miért fizetsz mindenféle számlavezetési díjat a banknak?)

A nem lakossági állampapíroknak azonban árfolyama van, vagyis nem teljes összegben fogják visszaváltani. A példa kedvéért, ha vettél egy éve egy 2024-ben lejáró magyar államkötvényt, annak most 86% a visszaváltási ára. Ennek oka, hogy azóta nőtt a kapható kamat/hozam, így azt nem tudod eladni 100%-on, mert senki nem fog 7%-ot kamatozó állampapírt teljes áron megvenni (akkor ennyi volt az elérhető kamatozás ennél az állampapírnál), ha vehet teljes áron 13%-ot kamatozó állampapírt is venni a következő szűk két évre. A Kiszámoló Akadémia kötvényekről szóló részében ezt bővebben kifejtem. Tessék ott megnézni, ha nem érted.

Tehát most a lakossági állampapírokról van szó, amelyiket az Államkincstár 1% levonása mellett visszavált.

Látni fogsz a visszavásárlásnál olyan érthetetlen dolgokat, mint nettó árfolyam, bruttó árfolyam, eladási árfolyam és így tovább. Meg fogod érteni, ha elolvasod a következő cikket:

Kötvények árai: nettó árfolyam, bruttó árfolyam, lejáratig tartó hozam

Amit azonnal válts vissza, az az Állampapír Plusz. Némileg hihetetlen, de még mindig a lakossági állampapír állomány negyede(!!!!) a borzasztó kamatozású Állampapír Pluszban van.

Ez a legeslegjobb esetben kamatozik évi 6%-ot, míg ha átteszed a pénzt Prémium Állampapírba, akkor most 16% lesz az induló kamatod. 10 millió forintnál 1 millió forint a különbség egy év alatt. Ne várd meg a kamatfordulót sem, ha az néhány hétnél messzebb van, még ma rakd át a pénzed.

A bónusz állampapír a diszkontkincstárjegy alapján kamatozik. Egy évtizeden át az volt a jellemző, hogy kevesebbet kamatozott a diszkontkincstárjegy, mint amennyi az infláció volt. Bár nem tudjuk, de valószínű, hogy ez továbbra is így lesz. Ezért ennek visszaváltásán is érdemes elgondolkodnod, de vedd figyelembe, hogy a régi bónusz állampapíroknál magasabb a kamatfelár, mint a mostani prémiumoknál. (2,5-2,75% kontra 1,5%)

A prémium állampapíroknál is érdemes elgondolkodni, hogy átforgatod őket.

Ennek oka, hogy nagyon sok belőlük még sokára fogja lekövetni a mostani magas inflációt. Többnek a kamatfordulója az év közepén lesz csak, addig pedig a 2021-es infláció után fizet 6% körüli éves kamatot. (Persze, az érem másik oldala, hogy amikor viszont átfordul majd, akkor tovább fizeti a magasabb kamatot. De ez csak akkor igaz, ha nem jár le egy-két éven belül.)

Néhány példa:

A 2023/J úgy fog lejárni szeptemberben, hogy addig is 7% alatti kamatot fizet. Ha most visszaváltod 1%-ért, akkor 13-16% kamatot kapsz addig is. (Illetve annak az időarányos részét.) Ha kell a pénzt az ősszel, akkor válassz diszkontkincstárjegyet 13,28%-os éves kamattal, októberi lejárattal, ha egyébként is meghosszabbítanád a befektetést, akkor hétéves prémium állampapírt.

(Ja igen, nem tudom, miért és kinek éri meg az alacsonyabb kamatú, rövidebb futamidejű (hét év helyett öt év) prémium állampapír, amikor az évi 0,75%-kal kevesebbet kamatozik. Szerintem nincs olyan időpillanat, amikor jobban járnál vele, ha marad az 1%-os visszaváltási díj. S ha már szóba került: az 1%-os visszaváltási díj nincs kőbe vésve, volt ez már 2% is és bármikor változhat, de sok éve nem változott.)

A 2023/I is pocsékul kamatozik, azonban március 22-én le is fog járni. Ha most átváltod, buksz 1%-ot a váltáson és cserébe nyersz kicsit több, mint másfél százalékot a magasabb kamaton.

A 2024/I szintén pocsékul kamatozik, de február 21-én már fordul is. Ezt akkor érdemes bántani, ha hosszabbítani akarod a futamidőt és nem vagy benne biztos, hogy 2024-ben tudsz-e majd prémium állampapírt venni.

A 2024/P Bónusz Állampapír, az egyéves diszkontkincstárjegy plusz 2,75% kamatot fizet, április 24-én fordul. Ha ma lenne a fordulónapja, akkor a hátralévő egy évre 16,11% kamatot fizetne. (Még nem tudjuk, hogy a fordulónap előtti negyedik napon mennyi lesz az egyéves diszkontkincstárjegy kamata.)

A 2024/O szintén Bónusz Állampapír, hasonló kamatfelárral, szintén április 24-én fordul.

A 2024/N is Bónusz Állampapír, a kamatfelár 2,5%, augusztus 26-án fog fordulni.

Figyelem, nagyon fontos!!!! Ezek mind 2019 júniusa előtt kibocsátott állampapírok, vagyis kamatadót is kell rájuk fizetni. Ha nem TBSZ számlán vannak, akkor a várható kamatot szorozd meg 0,85-tel. Ha lecseréled őket, az új állampapírok már kamatadómentesek lesznek.

A többi állampapír aktuális kamatát, lejáratát és egyéb adatait itt fogod megtalálni.

A visszaváltás nem egy nagy mutatvány, akár mobiltelefonról is meg tudod csinálni, ha van mobilkincstár vagy webkincstár hozzáférésed.

Share

250 hozzászólás

 • Moltiszanti
  Nem megoldásnak nevezném de azért van arra meg egyéb lehetőség a pemapon kívül is, hogy euróban kamatoztasd a pénzed, ráadásul látra szóló konstrukciókban azaz likviden.
  A fional van eurós takarekszamla 2% kamatod ad, igaz csak 10 ezer euróig és van cseh koronás, 5% kamat 200 000 koronaig. A bunq-nal 1,35 %-kot fizetnek a betett eurodra.
  Ha ezen felül van még valakinek további ötlete akkor azt én is szívesen veszem, különösen ha USA dollarban fizet valami kamatot!
 • V.A.Laki
  +1 ahhoz, hogy en se ertem, hogy tudnak emberek ennyire raizzani magyar kormanyzati kotvenyekre. Persze, a likvid forint penzed diszkont kincstarjegyben tartod, ha magyarorszagon elsz, forintbetet helyett pmakot hasznalsz, igen, sot, ez a cserelgetos szisztema a diszkont kincstarjeggyel is nagy otlet reparalni rossz forduloval lejaro papirokat. De hogy lehet ezert lelkesedni? Azzal ugye mindenki tisztaban van, hogy allamkotvennyel kb. lehetlen realhasznot elerni, igaz? Es meg ha sikerulne is, gyakorlatilag nincs olyan forgatokonyv, hogy jol is erzed magad kozben, ha visszaerosodik a forint 300-ig es hulyere keresed magad, olyan satufeket vesz a gazdasag, hogy ko kovon nem marad. Vajon mi fog tortenni, ha hirtelen mindenkinek 30%-al no a berigenye euroban es 30%-al olcsobb lesz mindent importalni? Ezt maximum a svajci fogja elvezni, a hanyatlo nyugaton agonizalva.
 • headset
  Mindenfajta állampapír kifizetéseiből az értékpapírkezelő (pl. az ÁKK) automatikusan levonja a törvény szerinti kamatadót, beleértve a tőkenyereségből származót is. Utólag nem kell sem kamatot fizetni, sem a bevallásban feltüntetni.
  Egyetlen kivétel van: ha valaki az 5+ év lejárata előtt megszüntet egy TBSZ számlát. Akkor a megkapott és befizetett összeg különbsége után adót kell fizetni a következő adóbevalláskor. Az adómentes állampapírok után is!
  Pl. allampapir.hu/allampapirok/MAK/
 • Móka Miki
  Liberális: főnév olyan személy, aki órákig képes pofázni a demokráciáról, jogállamiságról, de képtelen méltósággal elfogadni a többség akaratát.

  Kérdésem: mennyit pénzt kapsz Sorostól, Gyurcsánytól és a CIA-tól? Írd meg őszintén, ne terelj, ne cenzúrázz, ne beszélj mellé, libsi!

  Ezt csak azért engedem ki, hogy lássátok ti is, milyen emberek írnak és mit. Ezt művelte az állami uszítás az elmúlt évtizedben.

  A beteges kényszer ráadásul egy állampapírokról szóló cikknél tört rá.

 • Trollspotter
  Kiszámoló, dehogyis, ez csak trollkodás. Nem létezik olyan ember, aki ennyire buta, de mégis majdnem teljesen helyesen tud írni.
 • Belavoltam
  Kivancsi vagyok, hogy es tarsai fideszjobbagyok kapnak-e penzt azert, hogy itt rontjak a levegot, vagy ingyen ennyire hulyek?
 • Álomország
  ha külföldön elsz,akkor fel kell tüntetni jövedelemkent,meg az örökseget is,de adozni nem kell utana
 • Zabalint

  Ha értelmiségi buborékban élsz, gondolj arra az ismerősödre, aki szerinted a legbutább, majd gondolj arra, aki a leghatározottabban adja elő a véleményét, a kettőt kombináld, majd képzeld el még butább, még határozottabb verzióban, és megkapod az átlagembert.
 • beetle
  A trollok bomlasztó beszólásai addig működnek, amíg van aki érdemben reagál rá. Ne foglalkozzatok egyikkel se és szépen elhalnak. Miklós meg ha akarja tiltja, ha akarja elrettentő példának kiteszi, mint most -t.
 • Zoli

  Köszi! Hátha tud Vmi még gumit euró befektetés ügyben.

 • Fingossy
  Sziasztok!

  OFF: Már lehet venni a Babakötvényt 100%-os árfolyam. ( 17,5% lesz a kamat erre az évre.) + 120.000 ft-ig további 12.000 ft az államtól. ( Ezt mindenképpen megkapja az ember, akkor is ha az utolsó napon veszi meg a papírt.)

  Szerintem érdemes a havonta 10.000 ft-ot elfelejteni amíg ilyen magas a kamat.

 • ZZalán
  Sziasztok!

  A tanácsotokat szeretném kérni, N2024/14 papírból a kamatforduló után 2-3 hónappal tervezetm kivenni az egész összeget, mert akkor lesz szükségem rá. Nagyjából 10-11 hónap múlva. Ennek tükrében is érdemes váltanom, ha igen milyen papírra? Köszönöm előre is a hozzászólásokat.

 • Külföldi adózó
  Ezt ne nagyon terjeszd, mert természetesen nem igaz. Ha német adórezidens vagy, akkor Németországban kell adóznod a német törvények szerint, akkor is, ha a tőkejövedelmet másik országban szerezted. Ha a másik ország levont forrásadót, akkor azt az adórezidens országban nem kell újra megfizetni, csak a különbözetet. Ha a különbözet nulla, vagy negatív, akkor semmit. Ha a tőkejövedelem belefér az adómentes sávba, akkor sem kell adózni, de ez teljesen független attól, hogy külföldön szerezted-e.
 • Csizkek
  ” ha külföldön elsz,akkor fel kell tüntetni jövedelemken”
  Kamatjovedelemkent kellene bevallani es adozni utana Nemetorszagban! Amennyiben nemet adorezidens vagy, abbam az evben keletkezett osszes kamatjovedelmedet Nemeto-ban kell bevallani es adozni. Tok mindegy hogy az tbsz-en vagy sima ertekpapirszamlan van a kincstarnal. Ez a jog, de nem lattam meg olyat aki ezt Nemeto-ban leadozta volna.
 • Zoli

  Utánaolvastam.. ezek mennyire megbizhatóak? Mmint a dió meg a bunq?
  Hol érdemes leginkàbb értékpapírszámlát nyitni?

 • jami
  Épp nem vagyok otthon, képzeljétek el, 1 hete nem látok egy árva plakátot sem. Nemcsak kormányzati nincs, kereskedelmi plakát SE.
  A helyi boltok a járdára vetítenek kicsi szimbólumokat, h ott épp mit találhatsz (pl. zöldséges előtt hagyma): És (láthatóan) mindenki túléli az információhiányt, boldogan és nyugodtan. Az emberek udvariasak egymással, a kocsik nyugisan mennek és átengednek. 1 hete dudaszót sem hallottam, otthon, a kertvárosban, már a reggeli indulásom előtt többször, az útról.
  Az egyik kis boltban épp szülinapja volt a tulajnak, mindenki árengedményt kapott és kirakott kávét, sütit a betérő kedves vásárlóknak.
  Hostelben vagyok, mindenki kint hagyja a cipőjét az előszobában. (És meg is találja reggel ;)) Ilyenek.
  Nem is vesszük már észre, mennyire hozzá vagyunk torzulva a hülyeséghez.
 • 404? 440.
  Carlin mondta
  Lássuk be az átlagember nagyon nem okos. Akkor most hondoljunk bele, hogy az emberek fele még ennél is hülyébb.
  Vagy valahogy így.
 • 404? 440.

  Rákerestem:

  “Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that.”

 • egyefene
  Találtam egy szerintem jó táblázatot ebben a cikkben a bizonytalanoknak:
  netfolio.hu/befektetesi_tippek/2023/01/hogyan_vedjuk_megtakaritasainkat_az_inflacio_ellen
 • vili
  Nem vagyok 100%-ig biztos benne, az http://www.allampapir.hu leírása alapján de a PMÁP-nál a kamat újra befektetésre kerül mint a MÁP+ vagy nekem kell belőle vennem egy a kamat fizetéskor forgalmazott értékpapírt? Ha jól értem akkor az utóbbi van és mindig kell valami kezdeni a kamattal, különben csak áll a pénzszámlámon.. valaki meg tudna ebben erősíteni? Köszönöm!
 • tumpara
  jami: Finnország? Csak a cipőlevételből gondoltam. 🙂
 • ize
  @fingossy:
  Mikor írják jóvá az állami támogatást az elmúlt év befizetései után? Nálam még nem történt meg. Nem utalni szoktam rá, hanem mobil appban veszem kártyával a babakötvényt… remélem ez nem okoz fennakadást náluk.
 • PT
  Csak részben kapcsolódik a témához, ezért bocsánat.
  Több irányból is hallottam, hogy a most futó magas hozamú PMÁP-ok idejében érdemes megfontolni és kiszámolni, hogy egy albérletként kiadott lakást árát beforgatva állampapírba mennyivel jobban jársz, mint ha az éves albérleti díjat (140-160e / hó) teszed “zsebre”.
  Nyilván sok más tényező is van, de erről ki mit gondol?
 • grezidencia
  Azt nem lehet tudni, hogy PEMÁP-ból, azaz lakossági prémium euros állampapírból mikor várható új sorozat? A jelenleg elérhető sorozat még fél évig 3%-ot se kamatozik, akkor már inkább kivárok és tartom számlán az euromat.
 • Okoska törp

  Jól gondolod. A PMÁP nem tőkésedik. Abból mindig neked kell venni valamit az éppen elérhetőek közül.
  Így 6 év után lesz 7 különböző papírod minimum, ami mind máskor jár le. Ez van 🙂

 • Moltiszanti
  A Fio bank egy cseh bank, a bunq pedig egy holland. Az utóbbi nem hagyományos hanem un. neobank, bankfiókok nélkül. Mindket helyen 100 ezer euróig biztosítva van a pénzed. Szerintem megbízhatóak, de nyilván ne csak rám hallgass hanem olvass utána mielőtt döntést hozol!
 • Zoli85
  köszi

  dettó

 • Fingossy
  A kamat jóváírás február 1-el megtörtént.
  Az állami rész március elején érkezik. ( ha minden igaz ez már a korábbi max 6e ft helyett 12e ft lesz)
 • Danidanidani
  25millio BMAP 2025 marciusban tobb mint 900e kamatot fizet, kb. 300e havonta. En mar tavaly osszel a kibocsataskor atraktam ebbe.
 • csizkek
  “ha a tőkejövedelmet másik országban szerezted. Ha a másik ország levont forrásadót, akkor azt az adórezidens országban nem kell újra megfizetni, csak a különbözetet.”

  A PMAK, PEMAK az kamatjovedelem, nyilvan altalanosan tokejovedelem, de a kamatnyereseg az 100%-ban Nemeto.-ban adozik, nem oszthato. (Osztalek vagy reszveny mar mas tema) Ha Mo.-on levontak belole, akkor vissza kell igenyelni es a teljes adoreszt Nemeto.-ban megfizetni. Sok szerencset a burokraciahoz, meg rendes koltseg mire igazolgatod ossze-vissza. Ha TBSZ-en van, akkor is kamat es kamatado, de itt azert lehet vitatkozni es jogaszkodni, hogy itt mint nem hozzaferheto osszeg, hogy adozol. Befektetes es accumulative kivetel utan a vegen (elvileg nem, gyakorlatban meg a Finanzamt nem kuld a nyakadra szakertoket, akkor siman atmegy.)
  Es fentebbi miatt nem nagyon lattam meg aki adozott ezutan Nemeto.-ban.

 • vili
  Köszi szépen a választ!! De legalább ahogy látom azt be lehet állítani, hogy automatikusan befektesse és ne kelljen kattintatni hozzá. Aki nem kért ilyet és mondjuk közben elhunyt, annak meg áll a pénz a számláján és értéktelenedik el.
 • TBSZ
  A TBSZ-ben levő MÁP+-t át tudom váltani anélkül, hogy adókötelessé válna?
 • Külföldi adózó
  Persze, el lehet titkolni a jövedelmet, biztos sokan meg is teszik, csak illegális. De annál rosszabb megoldás, amit írt, hogy bevallom, de mégsem fizetek adót, biztos nincs. Így még adóellenőr sem kell hozzá, hogy lebukj, lebuktat egy szoftver automatikusan. Persze kivétel, ha belefér az adómentes határba, de akkor nem azért nem kell adózni, mert külföldről származik a jövedelem.
 • headset
  “A TBSZ-ben levő MÁP+-t át tudom váltani anélkül, hogy adókötelessé válna?”
  Igen.
  Bármilyen értékpapírt eladhatsz és bármit vehetsz a pénzedből az adott TBSZ-en belül.
  Csak akkor keletkezik adókötelezettség, ha a TBSZ-t az 5+ éves lejárat előtt megszünteted.
 • headset

  “Ha ezen felül van még valakinek további ötlete akkor azt én is szívesen veszem, különösen ha USA dollarban fizet valami kamatot!”
  Az ersteinvestmentnél most lehet jegyezni 4.5%-os 2 éves USD kötvényt. A jegyzés február 27-ig tart (ha addig le nem zárják), de sajnos a kamatszámítás csak március 1-én indul.
  És ez egy szeniorkötvény, azaz csőd esetén hátrább van a visszafizetési sorban, mint a sima kötvények.

  ersteinvestment.hu/static/befrt/download/VeglegesFeltetelek_450_ERSTE_USD_23_25.pdf

 • Zoli

  Ezt kifejtenéd? Miben más a bónusz mint a prémium?

 • V
  ”Aki nem kért ilyet és mondjuk közben elhunyt, annak meg áll a pénz a számláján és értéktelenedik el.”

  aki nem kert ilyet es mondjuk kozben elhunyt annak lehet hogy sokkal nagyobb baja is van ennel, mar mindegy is

 • Hudi

  Érdemes lehet körbenézni a bankoknál. Mostanában (ismét) elkezdtek kínálni kisbefektetőnek (10k+ EUR) USD/EUR alapú pár éves kötvényeket. Az Erstéshez hasonló (volt) a Rafinál egy novemberi 2+1 éves USD (első év fix 6.5%, utánna SOFR+1,85%; 2 év végén a bank visszahívhatja) kötvény:

  raiffeisen.hu/documents/10423/161876/EUO1-2007422423-v3-Termektajekoztato-RBUSD2025_2_final.pdf/131c8f6b-20a1-6ac9-1df7-03f5b3e193b9

 • Gábor

  A netfóliós táblázat szerint ( netfolio.hu/befektetesi_tippek/2023/01/hogyan_vedjuk_megtakaritasainkat_az_inflacio_ellen ) érdemes tartani pl. 2024/J-t. Az állampapír kalkulátor szerint ( https://allampapirkalkulator.hu/allampapircsere ) meg le kell cserélni. Na ilyenkor legen okos az egyszeri pógár, hogy kinek higgyen. A legtöbb papírnál teljes ellentmondás van. A netfólió szerint alig van pár amit édemes cserélni, a másik szerint alig van olyan amit érdemes tartani.
  Ránézne valaki hozzáértő, hogy melyik a jó? Vagy esetleg egyik sem?

 • Upl88
  Szia, egy éve vásárolt 5M Ft nyi, 2025/K – t érdemes átvalatani?
  Köszi
 • upl88
  Szia,
  egy éve vásárolt, 2025/K papírt érdemes átváltani? (Ha igen mire)
  Köszi
 • Baggio
  Sziasztok,
  egy valamit nem értek:

  “A 2024/I szintén pocsékul kamatozik, de február 21-én már fordul is. Ezt akkor érdemes bántani, ha hosszabbítani akarod a futamidőt és nem vagy benne biztos, hogy 2024-ben tudsz-e majd prémium állampapírt venni.”

  Ez egy inflációkövető papír, 1.7% kamatprémiummal. Miért írja akkor, hogy pocsékul kamatozik?

 • józsenzbazsen
  ,

  Kamatfordulója március 27-én van, vagyis kb. 10% (16-6 különbsége) időarányos részét nyernéd a cserével, mínusz 1% visszaváltási költség. Ez nagyságrendileg hasonló, 50-60ezer forint közötti, vagyis összesen néhány ezer forintot nyernél ha jól számolok.

  Én már nem piszkálnám.

 • paff
  Sziasztok! TBSz kérdésem lenne. A 3. éven túl vagyok.
  Egyszerűen nem találok arról semmi infót, hogy mi van akkor, ha a régi, adóköteles állampapírom még nem jár le, amikor letelik az 5. év. Utána az átkerül a normál számlára és lejáratkor megkapom adómentesen, vagy eladhatom adómentesen?

  És mi van akkor, ha a TBSz-en lévő szabad pénzből veszek most adómentes állampapírt? Azt is csak 10%-kal vehetem ki az 5. év vége előtt?
  Vagy mit csináljak a TBSz-en lévő szabad pénzzel? Nyugodtan vegyek hosszú lejáratú papírt, vagy inkább olyat ami az 5. évben már lejár?

 • paff
  Az egyik kérdésre csak találtam választ:
  “TBSZ esetén az új lakossági (adómentes) állampapír csak a lekötési időszak 5. évének utolsó napján válik adómentessé. A TBSZ ezt megelőző időszakban történő megszüntetése adókötelezettséget von maga után.”

  allamkincstar.gov.hu/hu/oldalak/tartalom/10019/

 • rozoga

  A TBSZ nem túl bonyolult. A gyűjtőévben betettél X HUF kp-t. A lejáratkor(megszüntetéskor) a portfoliód ér Y HUF-ot. A nyereséged Y-X. Ha ez negatív, vesztettél, nemfizetsz, ha pozitív, akkor:
  – 3 éven belül 15% adót
  – 3-5 év között 10% adót
  – 5 év után 0% adót fizetsz a nyereség(Y-X) után, függetlenül attól, hogy mi van a TBSZ-en.
  Tehát: Ha megszünteted a TBSZ-t minden után fizetsz, ha lejár semmi után sem,

  A lejáratkor(megszünéskor) tiszta lappal indulsz normál számlán, mintha a lejáratkori(megszűnéskori) dátumon és árfolyamon szerezted volna a meglévő papírokat a normál számlán. Vagyis a kamatadós innentől adózik, a mentes innentől nem.

 • baggio
  sziasztok, ez érdekelne engem is, amit paff feszegetett:

  “A 3. éven túl vagyok.
  Egyszerűen nem találok arról semmi infót, hogy mi van akkor, ha a régi, adóköteles állampapírom még nem jár le, amikor letelik az 5. év. Utána az átkerül a normál számlára és lejáratkor megkapom adómentesen, vagy eladhatom adómentesen?”

 • Csinolina
  portfolio.hu/befektetes/20230216/belenyult-a-kormany-a-bankbetetekbe-de-megjelent-egy-kiskapu-kik-jarnak-jol-vele-597210

  diszkontkötvény vélemény? hogy lehet ehhez hozzáférni?

 • paff
  Tehát ha jól értem: ha adómentesen szeretném megkapni a teljes összeget, akkor ha az adóköteles papír még nem járt le az 5. év végéig, akkor újabb 5 évre hosszabbítani kell a TBSz-t. Ha viszont közben lejárt, és abból vettem új, már nem adóköteles papírt, akkor nem kell hosszabbítani, mert az 5. év után adómentes lesz, eladhatom vagy megvárhatom a lejáratot.
 • rozoga

  Igen, jól érted.
  Én a helyedben az 5. év után az adómentes papírt áttenném normál számlára, az adózósra meghosszabítanám a TBSZ-t. De az is lehet, hogy nem ragaszkodnék az adózóshoz, hanem eladnám és vennék helyette adómenteset, akkor nem kellene további 5 év TBSZ.