A tavalyi év tanulsága

2017-01-29
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Érdekes és tanulságos év volt befektetői szempontból a 2016-os év.

2009-től töretlenül nőttek az árfolyamok, úgy a kötvényeken, mint a részvényeken hatalmasat lehetett keresni. A képen az amerikai S&P 500 amerikai tőzsdeindex teljesítményét lehet látni, osztalékok nélkül:

Bár az emelkedés a nagy összeomlás után kezdődött, ennek ellenére ennyi emelkedés után (700 pontról 2028 pontra nőtt az index értéke, plusz az osztalékok) sokak keze megremegett 2015-ben, kétszer is komoly korrekció következett a piacokon, ezzel együtt is csak enyhe negatív nullában zárta az amerikai tőzsde a 2015-ös évet is. A Nagy Korrekció 2015-ben is elmaradt.

Ezután azonban mindenki meg volt győződve, hogy a 2016-os év a korrekció éve lesz. Minden cikk a medvepiac (eső piac) eljöveteléről szólt, ezt alá is támasztotta az, hogy mindjárt január közepén újabb hatalmas eséssel kezdte a tőzsde az évet, összesen 10%-ot estek az árfolyamok január elsejéhez képest.

Eközben a kötvénypiacokon is már ért egy korrekció, abnormálisan alacsony hozamok mellett mentek még a kockázatos kötvények is.

Minden adott volt ahhoz, hogy megremegjen a piac, rengeteg feszültség volt a piacon: gyengélkedő európai bankrendszer, az Unió felbomlásának lehetősége a Brexit miatt és egy amerikai elnökválasztás, ami olyan eredménnyel zárult, amire senki nem számított.

Mivel a befektetők keze már egy éve az eladás gomb felett pihent, minden újabb gazdasági gond remek alkalom volt egy földindulásszerű eladási hullámhoz.

Ezzel szemben a tőzsde újabb közel 11%-ot erősödött az Egyesült Államokban:

A kötvények között kockázatosabbnak számító high yield bond alapok zöme is 8% körüli hozamokat hozott össze, ami a mostani éves átlag jó kétszerese.

Erre mondják azt, hogy a piacon szép tudsz lenni, de okos nem. Ugyanaz a helyzet, mint a nyolcvanas években.

1982 óta meredek emelkedés volt az amerikai piacokon, mindenki évről-évre jósolta az azonnali összeesést, ennek ellenére erre egészen 2000-ig kellett várni. Természetesen semmi nem garantálja, hogy nem a tavalyi volt az utolsó jó év a tőzsdén a közeljövőben.

Ha befektetésre adod a fejed, érdemes ezzel tisztában lenni. A tőzsdén mindent meg lehet jósolni, kivéve a jövőt.

 

Previous Post
Apa, kezdődik

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram