A tavalyi év tanulsága

Érdekes és tanulságos év volt befektetői szempontból a 2016-os év.

2009-től töretlenül nőttek az árfolyamok, úgy a kötvényeken, mint a részvényeken hatalmasat lehetett keresni. A képen az amerikai S&P 500 amerikai tőzsdeindex teljesítményét lehet látni, osztalékok nélkül:

Bár az emelkedés a nagy összeomlás után kezdődött, ennek ellenére ennyi emelkedés után (700 pontról 2028 pontra nőtt az index értéke, plusz az osztalékok) sokak keze megremegett 2015-ben, kétszer is komoly korrekció következett a piacokon, ezzel együtt is csak enyhe negatív nullában zárta az amerikai tőzsde a 2015-ös évet is. A Nagy Korrekció 2015-ben is elmaradt.

Ezután azonban mindenki meg volt győződve, hogy a 2016-os év a korrekció éve lesz. Minden cikk a medvepiac (eső piac) eljöveteléről szólt, ezt alá is támasztotta az, hogy mindjárt január közepén újabb hatalmas eséssel kezdte a tőzsde az évet, összesen 10%-ot estek az árfolyamok január elsejéhez képest.

Eközben a kötvénypiacokon is már ért egy korrekció, abnormálisan alacsony hozamok mellett mentek még a kockázatos kötvények is.

Minden adott volt ahhoz, hogy megremegjen a piac, rengeteg feszültség volt a piacon: gyengélkedő európai bankrendszer, az Unió felbomlásának lehetősége a Brexit miatt és egy amerikai elnökválasztás, ami olyan eredménnyel zárult, amire senki nem számított.

Mivel a befektetők keze már egy éve az eladás gomb felett pihent, minden újabb gazdasági gond remek alkalom volt egy földindulásszerű eladási hullámhoz.

Ezzel szemben a tőzsde újabb közel 11%-ot erősödött az Egyesült Államokban:

A kötvények között kockázatosabbnak számító high yield bond alapok zöme is 8% körüli hozamokat hozott össze, ami a mostani éves átlag jó kétszerese.

Erre mondják azt, hogy a piacon szép tudsz lenni, de okos nem. Ugyanaz a helyzet, mint a nyolcvanas években.

1982 óta meredek emelkedés volt az amerikai piacokon, mindenki évről-évre jósolta az azonnali összeesést, ennek ellenére erre egészen 2000-ig kellett várni. Természetesen semmi nem garantálja, hogy nem a tavalyi volt az utolsó jó év a tőzsdén a közeljövőben.

Ha befektetésre adod a fejed, érdemes ezzel tisztában lenni. A tőzsdén mindent meg lehet jósolni, kivéve a jövőt.

 

Share

66 hozzászólás

 • reader
  “This is the top.” ei.marketwatch.com//Multimedia/2016/07/21/Photos/NS/MW-ES129_top_20160721110302_NS.png?uuid=3846c1ac-4f54-11e6-9f44-0015c588dfa6
 • Laci16
  Szia Miklós!

  Az amerikai tőzsdének az a 8-9%-os növekedése az elmúlt 30 évből, amit mindig emlegetsz, az reálértéken vagy névlegesen értendő?

  Köszi,
  L.

 • Ahlan
  Egész évben győzködtem magam, hogy S&P 500 ETF-et kellene vennem, de pont ez a hosszú ideje tartó emelkedés tartott vissza tőle. Valójában már 1-2 éve az összeomlást vártam, de csak nem akart jönni 🙂
  Így P€MÁK-ot vettem tbsz-re.
  Majd meglátjuk jó ötlet volt-e.
 • Nándi
  Tényleg tanulságos.
  Nem egyszerű a helyzete annak aki most befektetne…
 • Topfly
  A fundamentum előbb utóbb be szokott jönni, de a tőzsde és a részvények is olyan mint az előre hátra pórázon sétáló kutya. A probléma most, hogy a jegybankok túl hosszú (de nem végtelen) pórázt engedtek!
 • attila
  azt szokták mondani hogy a grafikont kell nézni nem a híreket 🙂
  amíg mindig újra csúcsra megy az adott instrumentum addig nem lesz medve piac….
 • ügyvéd
  16%-t hozott éves szinten tavaly az S&P befektetésem,( amiről írtam 2015 végén) leköröztem ezzel Zsidayt, “akinél” pedig nem kevéssel vagyok érdekelt. 😀
  A többi alap is 8-10% körül hozott.
  Az év vétele azonban a DB volt októberben, eddig majdnem 100%-kal. ( szintén írtam róla) Qrvára bánom, hogy nem tettem bele többet….
  Idén “tartom a tétet”, tettem már az S&P re. (most írok róla) Meglátjuk.
 • headset
  “Eközben a kötvénypiacokon is már ért egy korrekció, abnormálisan alacsony hozamok mellett mentek még a kockázatos kötvények is.”

  Nekem az volt az év tanulsága, hogy érdemes mindennek utánaolvasni.

  A ‘Túl szép, hogy igaz legyen’ cikkben Kiszámoló megemlítette az ERSTE egyik alárendelt kölcsöntőke kötvényét. Köszönöm az ötletet.

  Elolvastam a prospektusát és kiderült, hogy 5.25%-os hozama – a cikkben említett másik két kötvénnyel ellentétben nem fog 2016-ban csökkenni. Akkor 96% körüli árfolyamon adták és 6 hónappal később az ERSTE 100%-on visszavonta.

  Nekem 6 hónap alatt kb 6%-ot hozott közepes kockázattal. (Évi 12%.) Minden mozdítható pénzem beletettem.

  Még időben megírtam a sztorit, aki olvasta vehetett belőle. 🙂

  //kiszamolo.hu/tul-szep-hogy-igaz-legyen/comment-page-2/#comments

 • headset
  Kis korrekció: nem a hozama volt 5,25%, hanem a névérték alapján számított éves kamata.
 • NÉVTELEN
  Ausztriai pénzintézetnél, zömében Német vállalatok részvényei vannak a portfoliómban. A 2016-os évben 35-40% növekedésem volt összességében. A day trade ügyleteim amik zömmel a DAX és EUR-USD- re korlátozódik több mint 300% on zártam a múlt évet. Sem alapkezelőtől sem pénzügyi tanácsadótól nem fogadok el semmiféle pénzügyi tanácsot. A befektetési alapokat és a magyar forint által kínált befektetési lehetőségeket messzire elkerülöm. Véleménye lehet bárkinek a piacokról de biztosat nem tudhat senki sem.
 • Tallérosi Zebulon
  Az Aegon Befektetési Alapkezelő most súlyozta át a hosszútávú minta portfólióját kötvényről részvényre. Mennek a tőzsdék mint a meszes. Ruszkikkal az élen.
  Szerintem a tavaszt még lenyomom részvény súlyozottan, aztán “sell in May and go away”.
 • NÉVTELEN
  A tavalyi év tanulsága pedig az, hogy szinte bármibe fektettél az árupiacokon vagy az indexek vagy részvények mindenen könnyen lehetett keresni és ez nem az alapkezelők érdeme hanem mert ez ebben az évben így alakult. Mit hoz a jövő? Azt előre senki nem tudja megmondani még a legnagyobb, legképzettebb szakemberek sem, viszont a lehetőségek azok nap mint nap ott lesznek előttünk amiket kellő éberséggel a javunkra formálhatunk.
 • headset
  Ahlan
  2017-01-29 at 12:24
  “Így P€MÁK-ot vettem tbsz-re.
  Majd meglátjuk jó ötlet volt-e.”

  Szerintem egyértelműen jó ötlet volt.

  Még akkor is, ha a következő években kiderül, hogy az amerikai részvényeknek nagyobb lett volna a hozama.
  Mert ez utóbbiban benne van az is, hogy esetleg 20%-ot esik. Utána 80%-ról kapaszkodik vissza, miközben Japán, Kína, Korea, Tajvan egyre nagyobb részt hasít ki a világ termeléséből. És az elnök meg a FED ide-oda rángatja az USA gazdaságát.

  Ez nagyon sok álmatlan éjszakát jelent.

  Nem beszélve arról, ha az ember az esés láttán megpróbál 5 vagy 10% veszteséggel kilépni. Na, az egyenes út a katasztrófához.

  A PEMÁK hozama jobb, mint a hasonló kockázatú befektetéseké. Ha az embernek nincs időgépe, jó döntés jelentős részben azt venni. 🙂

 • ügyvéd
  “A tavalyi év tanulsága?”

  Szerintem az nincs, hacsak az nem hogy a tőzsde persze tavaly is arra ment amerre a legtöbbnek fájt… 😀

 • ügyvéd
  A “nagyon képzett” 😀 “befektetők” ( nem azok, mert ugye csak elméletben 😀 ) tömegei várják az armageddont, hogy akkor aztán majd a leges leges legalján “all in” megkötik életük üzletét, és utána egy csapásra meggazdagodnak…:-D Azt persze elfelejtik, hogy akkor sem fognak befektetni, vagy olyankor teszik amikor a piac még esik majd jókorát, ők meg veszteséggel mentik a menthetőt…

  Persze SZERINTEM idén sem lesz 2008, viszont a várakozó pénz egy része elunja a “várást”, ami akár újabb csúcsokra löki a tőzsdéket. Jövőre meglátjuk jól gondolom-e.

 • Handalamandala

  Totál el is felejtettem, hogy kinek köszönhetem azt a tippet. Köszönöm!
 • ügyvéd
  Nem bírom ki…:-D Ide kell linkelnem 🙂
  piacesprofit.hu/gazdasag/megadtak-magukat-az-alberletarak/

  Nesze neked ingatlanbefektetősdi….

  realestate hol vagy? 😀

 • headset

  2017-01-29 at 19:11

  “Totál el is felejtettem, hogy kinek köszönhetem azt a tippet. Köszönöm!”

  Nagyon örülok, hogy Neked is sikerült.

  Akkora volt a csend, hogy azt hittem, senki sem olvasta azokat a kommenteket. 🙂

 • Kiszamolo
  Egyik ismerősöm évek óta (vagy 10 éve) külföldieknek ad ki bérlakásokat Budapesten.

  Ő is mondta augusztusban, hogy rengeteg lakás beszorult, mert olyan eszetlen árat kértek érte a lakáskiadók.

  A német meg a francia sem hülye, hogy többet adjon egy lakásért Budapesten, mint Párizsban vagy Frankfurtban.

 • pléhbój
  “A day trade ügyleteim amik zömmel a DAX és EUR-USD- re korlátozódik több mint 300% on zártam a múlt évet.”

  Aham, ezen jót mosolyogtam !

 • attila
  @ügyvéd @névtelen ügyesek vagytok. biztos mindenki irigykedve olvassa hogy mekkora királyok vagytok, pláne hogy még a zsidayt is leköröztétek :DDDD
  de ne zavarjon hogy ő 60 milliárdnak tette el az öt százalékát vagy még többet :DDD
 • Ahlan

  2017-01-29 at 18:41

  “Szerintem egyértelműen jó ötlet volt. ”

  Ha van olyan, hogy boldogság hormon, akkor engem az most elöntött. 🙂

 • ügyvéd

  Látom TE SEM nem érted a viccet, mint itt még jó páran…. Annak szántam! Azért hasonlítottam pont a citadellához, mert mint írtam volt eléggé érintett vagyok= lefordítva: Zsidayban sokkal sokkal jobban bízom mint magamban.
 • Nagy Vonalakban
  Egy dolgon gondolkodjatok el:
  10x annyi pènz forog a világban
  (kp., kötvènyek, részvènyek stb),
  mint ami a reálgazdaság (ingatlan, àrú, nemesfèm stb.) összèrtêke.

  Ezen gondolkodjatok el,
  ès ne ekézzètek az ingatlan befektetèseket…..

 • Tamás
  “piacesprofit.hu/gazdasag/megadtak-magukat-az-alberletarak/”

  a kedvencem az ilyen cikkekben az, amikor nem tesznek mellé valamit (átlagos lakásméret nm2-ben), amihez tudod viszonyítani a Ft-t..
  tehát van átlagosan 10k hirdetésen alapuló albérlet ár, de nincs 10k hirdetésen alapuló nm2..
  (szánalom)

 • Cetelem gyötrelem
  Off topic:
  Január 12-e óta próbálok befektetési számlát nyitni az ezen a blogon többször ajánlott Cetelemnél, de képtelenség. A körülményeskedés mesterei. Online lehet kérvényezni, aztán küldenek egy rakás nyomtatandó papírt, ideküldenek egy embert a kinyomtatott papírokért, átnézi, elviszi, majd kitalálják, hogy mégsem jó, mert nem adtam meg, hogy mennyi a havi jövedelmen. Mi közük hozzá, amikor nem pénzt kérek, hanem pénzt akarok betenni? Agyrém.
 • NÉVTELEN
  pléhbój! “Aham, ezen jót mosolyogtam !” 18-év kereskedés! Ebből az első 6 zömében kudarc, és bizonytalanság, hogy abba hagyom nem érdemes ezzel foglalkozni, de nem tudtam abbahagyni! Az eredmények kb 7-év után jöttek! Napi átlag 10-12 óra munka, életvitelszerűen foglalkozhattam (és foglalkozhatok) vele. Ezt akik meg tudják csinálni azok eljutnak oda, hogy a pénz már nem játszik szerepet az életükben csupán csak számok vannak! Jesse Livermore életének legalább 10x es elolvasása és értelmezése volt nálam ami a kitartásomat adta. A tőzsde világa alapjaiban azóta sem változott, csak nálam a távíró kattogása már nem jelez, de van számos hasonlatos egyéb eszköz a sikeres kereskedéshez.
 • Héderer
  @NÉVTELEN

  A 18 év szummája hogyan néz ki?

 • ügyvéd
  @NÉVTELEN
  Nálam: széles vigyor 😀 😀 😀

  zsiday.hu/blog/hogyan-keress-p%C3%A9nzt-t%C5%91zsd%C3%A9n

 • mtoma73
  gyötrelem: ha nem akarod megadni, akkor nem tökmindegy, hogy mit adsz meg? Nem kell munkáltatói igazolás. Ha rendesen kitöltöd a papírt, akkor egyáltalán nem gyötrelem a megnyitás. Nálam pl. nem volt semmi probléma.
 • Varga Dávid
  Offtopic: RE:
  A Cetelemnel 16nap volt mire számlát nyitottam. Édesapám 3 hét után feladta, egy lakás árat tudta volna betenni.
 • attila
  @NÉVTELEN egyik írásoddal pontosan megcáfolod a másikat 😀
  azzal jössz hogy mekkora király vagy mert ennyit meg annyit kerestél, majd utána azt írod hogy a pénz már nem játszik szerepet az életükben csupán csak számok vannak”
  ha a te életedben nem játsszana szerepet a pénz akkor nem hencegnél vele. te még sajnos nem jutottál el oda hogy rájöjjél: a sikert nem pénzben mérik.
  nekem mondjuk az a siker hogy olyan “szakmát”, illetve”munkát” tanultam meg, képeztem át magam rá, amivel lehetővé tettem azt hogy heti 168 órából több mint 150-et a családommal vagyok…..a keresetem pont elég mindenre
 • LSV
  Online megrendeltem, még aznap hívtak hogy milyen nyomtatványok kellenek (2db), amit emailben átküldenek ha megfelel. Töltsem ki, és az üzletkötő keresni fog. Kitöltöttem értelemszerűen, a pénzügyeknél bármit beírhatsz, nem kérnek nav igazolást vagy munkáltatóit. A bankszámla kivonatot online felületről nyomtattam és csak a fejlécet kérték a cím és számlaszám ellenőrzés miatt. Nálam még a banki cím sem egyezett a jelenlegivel, de simán megoldották így is. Másnap hívott az üzletkötő hogy behajtásból visszafelé jövet felvenné a papírokat. Rá 2 napra meg is nyílt a számla, szóval összvissz 1hét volt, minden gond nélkül.
 • doboz
  Kiszámoló: M.országon hol, kiknél érdemes S&P500 ETF-et venni?
 • NÉVTELEN
  Héderer

  A 18 év szummája hogyan néz ki? A hosszú lejáratú állampapírjaim éves hozadékának az 50%-a megy a tőkeáttételes kereskedésbe és ez az arány soha sem változik! A kereskedési időszak amikor állandóan jelen vagyok piacon szeptember elejétől április végéig tart. Csak akkor nyitok nagy megbízásokat ha a kezdő tőkével már megteremtettem azt a plusz értéket amivel már nyithatom a nagyobbakat is.(figyelve,hogy a tőke SOHA nem lehet veszélyben!!!) A day trade ügyleteken nem minden évben sikerül pluszban zárnom, viszont ezen okok miatt soha nem veszítek! (vagy csak keveset) Az így elért profitot minden év április-május környékén kiveszem és újra állampapírokat 60% részvényeket40%- ban vásárolok. Ha arra vagy kíváncsi, hogy hány % ot kerestem az én már nem tudom mert soha sem számolom. (és ezeket a %-okat hatalmas hülyeségnek tartom) Vannak jó és vannak rosszabb évek is.

 • NÉVTELEN
  attila
  2017-01-30 at 09:55 Attila, ha a pénzt ezen a pályán pénzként kezeled akkor soha nem fogsz igazán keresni. Ez egy játék, egy nagy játék és ezt a játékot játszani kell! Te azzal, hogy dolgozol odaadod az idődet másnak! és az a más kapja a pénzt a te “eladott” idődért! Itt sem te jársz jól hanem az a “más”! Az emberek legnagyobb baja az, hogy hamar feladnak mindent, és ezért nem érik el, hogy élhessék az álmaikat. Nekem is jut időm a családomra is és hidd el lehet,hogy sokkal több mint pl. neked. Az meg, hogy a stílusos fogalmazásom ilyenre formálódott. abban évek kemény munkája fekszik, és annak is megvan az oka,hogy miért.
 • Kiszamolo
  Pl. KBC Equitas Vanguard S&P 500 ETF
 • EmPeti
  Az jutott eszembe, hogy ez a befektetés-dolog nagyon hasonlít az autóvezetéshez. Az emberek 90%-a meg van róla győződve, hogy az átlagnál sokkal jobban csinálja. Ami ugye statisztikailag lehetetlen.
 • Panasonic

  Erdekes megoldas az allampapir hozam tokeatteteles kereskedesbe teritese. Legyegeben egy tokegarantalt alapot csinaltal magadnak, hisz az allampapir neverteke ala egy adott evben nem mehet a toked, csak a fix hozamot kockaztatod a tobbszorozes remenyeben. Ugyes! Jolertem?
  Ami nem volt vilagos: mindig csak az adott evi hozamot teszed forex szamlara? Vagy x ev hozama folyamatosan kummulalodik? A masik, hogy majusban csak a kockazati szamla hozamat, vagy teljes zaro egyenleget teszed 60:40 aranyu portfolioba? Az igy vett reszvenyek szeptemberben eladasra kerulnek, vagy ezzel egy egyre gyarapodo hosszutavu reszveny kitettseget epitesz?
 • István
  Névtelen,

  Hogy juthat idő a családodra, amikor egy korábbi hozzászólásban említetted a napi 10-12 órát?
  Ez a legnagyobb baj a daytradinggel.

  Én is régóta kereskedem és amit magam körül látok az az, hogy a traderek 99%-a ugyan vágyik a szabadságra, de még annyi ideje sincs, mintha főállásban dolgozna. Emellett a többségük még eredménytelen is.

  Meggyőződésem, hogy lassú kereskedéssel, sokkal jobb eredményeket lehet elérni, mint daytradinggel. Az elmúlt 20 évben próbáltam mindkettőt és láttam már “néhány” ember történetét.

 • István
  Még két észrevétel:
  1. A pénz nincs címkézve. Nincs olyan, hogy tőke, meg hozam …és csak a hozamot kockáztatom. Tudom, hogy a tőzsdeoktatóknak ez a kedvenc mondása, csakhogy nettó hülyeség. Amikor realizálok profitot, az onnantól tőke lesz és ugyanúgy kockáztatom, mint a tőkém többi részét. Aki nem ezt teszi, az előbb-utóbb visszabukja a profitját, mert túl sokat kockáztat.
  2. Ha csak az állampapír hozamod felét kockáztatod, az a mostani hozamkörgyezetben a teljes tőkédnek kb. 1,5%-a. Nem tökmindegy, hogy ezzel mekkora a hozamod? Lehet akár 300%-is, az a tőkédre vetítve csupán 4,5%. Szerintem ezért nem érdemes daytradelni. Simán hosszú távú befektetéssel is megvan.

  Komolytalannak vélem a hozzászólásodat.

 • ügyvéd

  Annyiban hasonlít, hogy egy bizonyos szintig valóban meg lehet tanulni, de élvonalbeli pilóta (=sikeres kereskedő) (Forma 1, Nascar, stb ) csak akkor lehetsz, ha ÉRZÉKED/TEHETSÉGED van hozzá ami megtanulhatatlan.
  Ugyanaz mint a zongorázás: Ha nincs tehetséged hozzá, beleölhetsz bármennyi időt, nem leszel soha előadóművész.

  Mindenféle “tőzsdések” állítják, hogy bárki sikeres kereskedő lehet, ha elég időt rászán. Ló….t mama! 😀

 • attila
  @István ott a pont ! 🙂 egyik állításával megcáfolja a másikat 😉

  @ügyvéd hidd el hogy a kivételesen tehetséges magyar birger séfermájer nem itt fogja osztani az észt 😀 arra ott vannak a forex meg daytrade versenyek éles számlával….

 • EmPeti
  @ügyvéd
  Persze, ez igaz. Csak arra értettem, hogy ha bármelyik téma felmerül valahol, akkor ez az általános kép. ☺ Legtöbbször hamar átmegy f@rokméregetésbe. De az ember már csak ilyen.
  Nem egyszer rendeztek már Forex versenyt, ahol egy hónap alatt a legnagyobb hozamot elérő nyert. 400-500%-ot is meg lehet csinálni ennyi idő alatt, a nyeretesek mégsem lettek még többszörös milliárdosok. Mert ez az eredmény leírva jól néz ki, de egyrészt minimális tőkével érték el, másrészt hosszútávon nyilván tarthatatlan.
 • attila
  @névtelen
  “Attila, ha a pénzt ezen a pályán pénzként kezeled akkor soha nem fogsz igazán keresni. Ez egy játék, egy nagy játék és ezt a játékot játszani kell!
  te lehet hogy így fogod fel, viszont ez nagyon messze van az igazságtól….

  Te azzal, hogy dolgozol odaadod az idődet másnak! és az a más kapja a pénzt a te “eladott” idődért! Itt sem te jársz jól hanem az a “más”! tehát akkor te nem adod el az idődet pénzért másnak ? szerinted a pénzpiacokon kik kereskednek ? emberek vagy emberek által programozott algoritmusok, na te őket akarod “megverni” ebben a “játékban”, vagyis te nekik adod el az idődet….

 • Inevitable

  Én a KBC Equitasnál csinálom, szerintem átlagembernek elég barátságos feltételek mellett elérhető. Egyszer be kell menni egy K&H bankba adategyeztetésre ill. pár papírt aláírni, ezt leszámítva teljesen online az egész.
  S&P 500-ra épülő ETF van egy sereg, én a VOO-t használom, van aki a SPY-ra esküszik, de ha kicsit utánaolvasol találsz különböző “szeleteket” is belőle.

  @többiek
  Nem értem miért savazzátok egymást ilyen elhivatottsággal, örüljetek a másik sikerének (ha valós, ha nem).

 • NÉVTELEN
  THE END ! (belátom nem sok értelme volt, hogy ide írtam) Sok sikert mindenkinek.
 • ügyvéd
  @NÉVTELEN

  Volt értelme, hogy elmesélted a tavalyi diadalmeneted, mert ismét jót nevettünk 😀

  Tudod akkor van értelme ide írni, ha az ember ide ELŐRE megírja/megírta, hogy vettem/eladtam x eszközt, de e nélkül, az csak a harsány kacaj kiváltására alkalmas, ha valaki azt írja meg UTÓLAG, hogy én tavaly ennyit meg annyit kerestem a befektetéseimmel, még ha minden kacagó nem is osztja meg a kacagása tényét veled 😀 😀 😀

  (muhahahahahhhahahahhaa)

 • gaborr
  hátha érint valakit, a concorde alapokat törlik a bét-ről. utolsó kereskedési nap, holnap.
  bet.hu/site/newkib/hu/2017.01./Concorde_Alapkezelo_Zrt.-_Utolso_tozsdei_kereskedesii_nap_123257372
 • Panasonic

  Én azért megköszönném, ha válaszolnál a kérdéseimre. Tényleg érdekel.

  @István

  “nincs olyan hogy csak a hozamot kockáztatom” Szerintem érdemes végiggondolni amit névtelen mond. Mert mit is csinál? Van pl. 30M forintja pemákban. Erre kap évi 1M forint kamatot. (3,5%) Ha ezt bent hagyná következő évben erre 35 ezer forint kamatot kapna. De nem ezt teszi: kockázatos, tőkeáttételes ügyletekbe fekteti. Ha elbukja, “csak” egy évi hozama veszik el, a tőkéje (30M) érintetlen marad, és tovább termeli a hozamot. Ha viszont nyer a tőzsdén pár százezret a 35e-hez képest jelentős extra hozamra tesz szert. Mondhatod (és tulajdonképpen igazad van), hogy az 1M hozam is tőke, ha jóváírták a számládon. Ez valójában egy mentális könyvelési trükk, mellyel a kockázat kerülők legyőzhetik a tőkepiacok iránti viszolygásukat. A tőkegarantált alapok működési elve, és pszihologiája is ez.