Mennyi az elég?

Gondolkoztál már azon, hogy mikor leszel elég gazdag? Leírtál-e már valaha egy összeget, amire azt mondtad, ennyi elég lesz?

Ha még nem tetted, tedd meg most. Gondold végig, mit szeretnél elérni ebben az életben és az mennyiből lehetne megvalósítani.

Egy autó(kategória), aminél jobbat már nem fogsz akarni? A példa kedvéért ha egyszer elérek oda, hogy megengedhessem magamnak, hogy kilencmilliós autót vegyek, akkor elégedett leszek az élettel. Vagy ha végre lesz egy nyolcéves autóm másfél millióért.

Egy házméret és lokáció, amire azt mondod, ez kiszolgál ebben az életben, ezzel életem végéig elégedett leszek?

Egy vagyonméret, amire azt mondod, elég lesz a nyugdíjra?

Évente egy vagy éppen három nyaralás, ilyen és ilyen áron, ezzel én tökéletesen elégedett leszek?

Komolyan kérlek, hogy szánj erre most időt. Számold össze, mennyi vagyont szeretnél felhalmozni addig, amíg azt mondod, elég.

Legyen előtted egy összeg leírva, hogy mennyi az elég. Mikor lesz meg az elég?

Honnan tudod, hogy már elértél a célba, ha azt sem tudod, hol van az a cél?

Vajon lesz olyan az életedben, amikor azt mondod, hogy ennyi pénz, ennyi vagyon, ennyi hatalom, ennyi befolyás elég lesz? Elértem mindazt, amit akartam, mostantól csak verseket írok, rózsát termesztek, csak a munka öröméért dolgozom vagy a közjó érdekében tevékenykedek, mert mindenem megvan.

A nagy titok az, hogy nem az a kérdés, milyen anyagi helyzetben vagy, hanem az, hogy megelégedtél-e azzal, amid van. Azzal életed végéig nem kell megelégedned, aki vagy, mert mindig lehetsz több, sikeresebb, hasznosabb, értékesebb az életed bármely területén: jobb családapa vagy családanya, jobban képzett alkalmazott, jobb szomszéd vagy bármi más. A megelégedés nem egyenlő a lustasággal, az igénytelenséggel vagy a céltalansággal.

Amivel fontos lenne megelégedned az az, amid van.

Mert ha nincs előtted mérték, a pénz olyan lesz az életedben, mint a tengervíz: minél többet iszol belőle, annál szomjasabb leszel tőle.

Ha a pénztől várod a boldogságot, csúnyán be fog csapni. Akkor azt mondod, ha egy kicsivel több pénzem lesz, majd akkor leszek boldog.

Megvetted álmaid Jaguarját, de a vágyott megelégedés csak nem akar jönni. Akkor két reakciód lesz: vagy egy még drágább modellt kellett volna venni, vagy elrontottad, mert Porsche kellett volna, nem Jaguar. Így megint lesz előtted egy eléd lógatott répa, mint a kordé elé fogott szamár előtt, ami után loholhatsz: a nagyobb autó vagy a másik autó.

De az is lehet, hogy a mostani 200 ezer nettós fizetésed helyett akarsz 300 ezret kapni, mert akkor aztán biztos boldog leszel. Akarhatsz többet elérni nettó kétszáznál, de ne azért, mert majd akkor boldog leszel.

Ha erre használod a pénzt, akkor gyakorlatilag drogként használod. A drogos is valami hiány betöltésére pótszerként használja a drogokat. Ahogy neki sem lesz olyan pillanata, amikor azt mondja, hogy na, ez az utolsó lövés nagyon ott volt, most már beteltem és elégedett vagyok, nem kell több drog, te sem fogod ezt mondani soha a pénzre.

Elégedetlen vagy a ruhatáraddal? Nosza, vegyünk még néhány új ruhát. Rossz kedved van vagy minden összeszövetkezett ellened? Menjünk el vásárolni, akkor majd elfeledem a gondjaimat. Esetleg tűzzünk ki egy új anyagi célt, amit el akarok érni, addig sem kell a gondjaimon rágódni.

Ahogy a drogost, téged is megvárnak a gondjaid, amíg visszaérsz a vásárlásból vagy az új cél eléréséből.

Nézz rá arra az összegre, amit leírtál, mint célt, amikor meg fogsz elégedni az anyagi javaiddal. Számold ki, reális-e a szám, amit leírtál? El tudod érni valaha is? (S emlékszel még arra, 10 vagy 15 évvel ezelőtt mennyivel kisebb számot írtál volna ide, mint tökéletesen elég összeget?)

Osszál-szorozzál. Most vagyok mondjuk 30, van egy ilyen fizetésem, ebből ennyit tudok félretenni, az évente ennyi. A fizetésem nőhet ennyivel és ennyivel, előléptetnek, vállalkozásba kezdek 3 év múlva, az első három év ennyi lesz, utána két évig ennyi, aztán emennyi.

Hány éves koromra és milyen erőfeszítés mellett fogom elérni a célt, ha egyáltalán.

Ha el is érem, az ár, amit fizetek érte, megéri-e? Van, hogy a vagyon megszerzése túl sokba kerül. Rámegy az egész életed, az egészséged, a családod, vagy bármi más, ami fontosabb, mint a vagyon.

Ha a cél nem reális, érdemes már most elengedni. Csak azért, mert más budai házban lakik és 25 milliós autóval jár (vagy kettő helyett négyszobás panelben lakik és ötéves autója van és nem 15 éves), neked még nem kell őt ebben majmolnod. Ha te nem leszel boldog akkor, ha ezeket eléred, nyilván ő sem az, akármit is hazudjon a facebook oldalán.

Ha mindenképp muszáj magad összemérni valakivel, mérd össze magadat azzal a hajszál híján kétmilliárd emberrel, akik napi 1,25 dolllárból (napi 375 forintból, havi 11 ezer forintból) élnek.

Ezt a cikket jó eséllyel egy legalább 80 ezer forintos mobiltelefonról vagy egy 150 ezer forintos notebookról olvasod, egy temperált lakásban vagy munkahelyen, ahol van áram és internet is. Van hol laknod, van hol dolgoznod és nem a sötétben dideregsz valahol. Ha mindenképp nézni akarsz valamire, nézz erre. Mindjárt elégedett leszel a sorsoddal.

Akarj több lenni minden egyes nap, akarj többet elérni, mert ez adja az emberi lét egyik értelmét. Leélhetsz úgy egy életet, hogy semmit nem akartál elérni és semmit nem tettél hozzá a világhoz, csak nem biztos, hogy ezt az életet érdemes volt végigélni.

De ez a több benned van és nem a vagyontárgyaid birtoklásában. Úgy akarj többet és jobbat, hogy közben elégedett vagy azzal, amid van. Ez a megelégedés az egyik nagy titka a sikeres anyagi életnek.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

274 hozzászólás

 • axt
  Ahhoz, hogy a földre, vagy bármilyen természeti kincsre azt mondhasd, hogy a tiéd, tenni kell valamit. Tehát valamilyen munka teszi a tulajdonoddá. Ez a munka lehet éppen háború is, de akkor is tettél valamit azért, hogy a tiéd legyen. Tehát dolgoztál érte.
 • matetoth

  ha kérhetek valamit, ne gurulj vonat elé (legalábbis, amíg személy vezeti), mert meghurcolják az illetőt vagy idegroncs lesz. Vannak sokkal környezetkímélőbb módok is, de ha ilyenben gondolkozol, inkább a pszichológus. Nincs lehetetlen helyzet!
 • Janos82
  :

  Amugy ha latod, hogy elfogy a penzed, akkor meg mindig kereshetsz olyan jovedelemforrast, amit szivesen, vagy szivesebben csinalsz. Szoval en se ertem, hogy miert kene felnie valakinek attol, hogy elfogy a penze, mert azt evekkel elore latni fogja.

  :
  Eddig minden technologiai forradalom ugy zajlott, hogy nehany munkakor megszunt, az eletszinvonal emelkedett, es helyettuk uj munka jott letre. Nem lesz ez maskep most sem. Lehet, hogy 50 ev mulva nem lesz sofor, meg targoncas, de valoszinuleg lesz helyette mas, olyan, amirol most meg nem is tudunk.

 • QTT

  Nekem pedagógus a feleségem. Nem írom le a tanítás pozitív/negatív oldalait, azt már megtette más.

  Egy képet szeretnék csak mutatni a pedagógusi bértábláról:
  kozszolga.hu/sajatkepek/pedber2019jan.png

  Akkor csinált, ha nagyon-nagyon elhivatott vagy és szeretnél tanítani és valaki kvázi eltart Téged. 🙂 Múltkor olvastam valahol, hogy minden pedagógus mögött áll egy férj, aki finanszírozza ezt a hobbit. Ha megnézed a fizetéseket, szerintem ez igaz is. Nálunk is a feleségem fizetése lassan kerekítési hiba lesz a havi bevételünkben.

  Szeret tanítani, de nagyon lehangolja, hogy például az életbe belesz@ró apja, akinek van egy kettes szakmunkás bizonyítványa és alig dolgozott az életében, kb ugyanakkora órabérben jár be biztonsági őrködi 1 hónapban 8 napot 24 órás szolgálatba (amiből éjjel alhat), mint amennyiért ő tanít perfekt angollal. Váltani is fog nemsokára.

 • BTM
  2019-09-23 at 16:17
  “Akkor mondjuk 75 évesen begurulok egy vonat elé…”

  Jaj ne!
  A társadalom szempontjából egyetlen elfogadható módja az öngyilkosságnak, ha halálra dolgozod magad.

  A viccet féletéve (és elnézést mindenkitől, mert ez a téma nem lehet tréfa tárgya), remélem az eredeti hozzászólás írója sem gondolta komolyan, amit írt.

 • Unemployed
  Én őszintén írtam, amit írtam.
  De egy olyan eshetőségről írtam, ami kb. 28 év múlva következhet be, ha minden összeáll hozzá. Ha valaki elveszti az otthonát, nem tudja fizetni a fütést és hajléktalanná válik, akkor szerintem méltóbb kiszállás az öngyilkosság, mint megélni a lecsúszást. De erre az esélyem 0,001%, ahogy írtam is.
  Mellesleg a hajléktalanok pont ugyanezt teszik, csak lassan, kannás borral. Vagy halálra fagynak.
  Egyébként szerintem idős koromban ez tömeges lesz az öregek között, mint most Koreában, és ez nem is előzmények nélküli. Ilyen volt a “büdös barlang” a székelyeknél. De engem nem fog érinteni.
  Ha mégis, akkor vszleg életem első drogfogyasztásával majd túladagolom magam. Bár remélem, hogy a korosztályi arányok miatt addigra az eutanázia elismert gyakorlat lesz. Minden hulla csökkenti az eltartandók számát.
 • axt
  Azért szerintem el lehet dolgozgatni egy multinál anélkül, hogy az ember azt érezné, hogy idézem “prostiként csatlakozom gonosz, lélekgyilkos, könyörtelen, profithajhász cégekhez”. A legtöbb multinál már rájöttek arra, hogy kiégett alkoholistákkal nem sokra mennek, így igyekeznek nem széthajtani az embereket. Ahol meg mégis ezzel próbálkoznának, hát ott hamar kiürülnek a pozíciók, mert jelenleg épp a munkavállalóknak kedvez a piaci környezet. Mikor én kezdtem multinál dolgozni, nekem is nagy félelmem volt, hogy elveszik a magánéletemet és majd hétvégén meg este 8-kor is idiótaságokkal fognak hívogatni, de szerencsére nem ez történt, hanem pont, hogy pozitívan csalódtam az egész rendszerben. És ez így is van jól. A pihenőidő az pihenőidő, tartsuk is ezt tiszteletben.
 • jami
  A tőkét a tőke teremti, munka nem mindig kell hozzá. Durva pl. most a közbeszerzések: baromi nagyot lehet kaszálni 1 jó szerződéssel, amiből aztán lehet venni egy szállodát, amiben dolgoznak ugyanazok mint előtte és elég egy szerencsés csillagzatú döntés (csak SZÉP caffi), mikortól az ügyfelek stabilan jönnek, pályázhat még pár dologra stb.

  Nekem az volt érdekes tapasztalat, mikor meghirdettem a garázsunk és az szépen hozta a pénzt. A garázst kötbér helyett “kaptuk”, nem volt rá szükségünk. Most a lakásunk termel pénzt, adózok utána rendesen, újítgatás is van – de a vele való munka minimális. És közben az idióta árrobbanás miatt még jelenleg is folyamatosan nő az értéke.

 • Unemployed

  Más a tapasztalatom. Szerintem a cégek 95%-a ilyen.
  Persze az is lehet h vezetői szinten csak onnan menekülnek el és csak oda lehet pályázni és nekem ezért jött ki ilyen minta.

  De mindegy is. Ez az én valóságom.

 • Kopter Géza

  Nagyon hosszú ideje multinál dolgozom. Ha 24/7 support kell, akkor vagy műszakozás van, vagy standby / on call, persze lepapírozva, kifizetve, havi szinten leosztva, hogy kié a forródrót. Minden megvan oldva normálisan, ha túlóra kell, akkor bejegyzed, kifizetik, ha túl sok a meló felvesznek embereket. Ha gondod van egy teammel eszkalálsz, satöbbi. Ha valamit akarsz, ticketet nyitsz, buzerálod őket, téged buzerálnak, megoldjátok, bezárjátok.
  Ha valami el van qrva, akkor gyorsreagálású meeting, hogy működőre tákoljátok, majd később mélyebb hibakeresés és javítások bevezetése.
  Persze ez így utópisztikus, és arról szól a Dilbert képregény is, hogy épp mi nem működik a multikban, de annyire nem döglött ló, és benne dolgozni ad egyfajta stabilitás érzetet.
  Helyi vállakozóktól meg a jó ég mentsen meg. Mindenhez IS érts,és minden legyen kész tegnapra, de azért bármikor csöröghet a telefon
 • naa
  Vonalakban: “az ügyvéd mind kiváltható robotokkal. A politikus az valóban nem…:)”

  A lehetséges világok legszebbike jönne el ide, ha kiváltanák a politikusainkat robotokkal egyszer.

  Valamelyik nyugati országban pár éve történt, hogy nem volt kormány vagy egy évig, mert nem tudtak megegyezni egymással a politikusok. Semmi nem történt: az apparátus tette a dolgát, az ügyintézők intézték az ügyeket, a független bíróság bíráskodott, a független ügyészség, rendőrség stb. tette a dolgát – minden ment, mint a karikacsapás.

 • dmry

  “Ahhoz, hogy a földre, vagy bármilyen természeti kincsre azt mondhasd, hogy a tiéd, tenni kell valamit.”
  ó, dehogyis…
  elég jókor lenni jó helyen,ráadásul ha nem érsz rá a szokásjog akkor is megjutalmazhat ezzel-azzal.
  és “szerencsére” ott van még a hungarikum szintjére emelt korrupciói is 😉
 • jurta

  Na, nem tudom, eljut-e még hozzád…

  “Magániskolában nem gondolkodtam. Mennyire volt nehéz bekerülni?”

  A magyar nyelvű iskolák piacáról nincs információm. Nyugati nyelven oktató, külföldieknek is elfogadható iskolába legalább 2 év munkatapasztalatúakat szoktak keresni. Nekem szerencsém volt, előző szeptemberben kezdett elődöm annyira alkalmatlan volt, hogy már tél végén kirúgták, olyankor nem találni ilyen helyre alkalmas pedagógust, én meg másfél év pihenő után épp akkor gondoltam, hogy most már dolgoznék. Ilyen piaci rések annál inkább előfordulnak, minél kisebb a város, minél kisebb az iskola, és minél népszerűtlenebb a tantárgyad. Próbatanítást elvártak, nem volt könnyű felkészülni ismeretlen helyen, ismeretlen osztálynak, nem is a saját tantárgyamból, idegen nyelven, de ugye ráértem. 🙂 Első 2 hónapom után már szívesen kínáltak szerződést egész következő tanévre.

 • Hajnal
  Kedves Jurta! Megkérdezhetem, hogy te milyen tárgyat oktatsz és hány éveseknek? Tudom, külföldön vagy, én viszont nem tervezek külföldet, ezért nehezen összehasonlítható, de azért próbálom kicsit szélesíteni a látókörömet, meg aztán ki tudja, mit hoz az élet.:) Én itthon gondolkodom esetlegesen tanárságban, bár mivel az új rendszerben már nincs 3 éves tanárképzés (bár akkor elvégeztem volna…) kissé nehéz…Első végzettségem pedagógus, de “öszvér” végzettség, max. napközis tanár, nevelőtanár lehetnék vele, én viszont inkább angol lennék, szóval valószínűleg előről kell kezdenem az egész folyamatot. (Valószínűleg nem az osztatlan tanárképzést választanám, hanem anglisztika BA+MA után rövid ciklusú tanárképzést.)
 • Hajnal
  Viszont ami megdöbbentett, hogy ha jól tudom, a pedagógusok esetén csak azok a jogviszonyok számítanak a fizetés megállapításakor, amelyeket az illető tényleges tanárkodással töltött. Én most vagyok 44 éves, több mint 23 év jogviszonnyal a hátam mögött, és ha most kezdenék tanítani, akkor br. 195 000 Ft-ot (garantált bérminimum) keresnék a jelenlegi br. 510 000 Ft helyett, amit nyilván nem tudnék vállalni. Igaz, ha előről kell kezdenem a dolgot, az még hat év, addig bármi történhet pozitív irányban, de ez azért megdöbbentett…
 • Kopter Géza

  Nekem matek-info tanári végzettségem van Révkomáromból, viszont a szakmai gyakorlaton kívül nem tanítottam, mert nagyon kellett a pénz, így IT-s lettem. Viszont van egy rakat tanár ismerősöm, az egyik most készül Magyarországra költözni.
  Jurta tapasztalata inkább a nagyon ritka kivétel, mint a szabály, az ismerőseim egy totálisan más világot írnak le. Aki értelmes összeget akar haza vinni, az másodállásban felnőtteket tanít MS Officera vagy angolból, matekból, fizikából korepetál.
  A volt ofőm, aki hatalmas koponya, szinte vért pisált, mire felépítette a házát, nem sokat látta a gyerekeit. Gyakran mondogatta, hogy “srácok, nekem ti vagytok a hobbi, mert ebből megélni nem lehet, de szeretem csinálni.”
  Ő sokat panaszkodik, hogy a jobb képességűek nagyon gyorsan lelépnek, és aki marad, azok meg hát, khmm….
 • jurta

  Fizika, 11-17 évesek,
  meg persze bedobnak mindenféle mélyvízbe, ahova nem vagyok való, ha a tét nem túl nagy (természetismeret alsósoknak, matek, kémia)

  “Jurta tapasztalata inkább a nagyon ritka kivétel, mint a szabály, az ismerőseim egy totálisan más világot írnak le.”

  Az lehet, de szerintem a hozzáállása is, és a kettő összefügg (de nem rád célzok)

 • Zabalint

  Az baromi jó, még véletlenül se motiválja ám az állam a tapasztalt szakembereket, hogy esetleg 20-30 év versenyszférás munkatapasztalat után tanítsanak, inkább tanítsanak továbbra is szinte kizárólag olyanok, akik az iskolán kívül semmit sem láttak a világból (munkahely terén)…
 • Hajnal

  Igen, biztos úgy van, ahogy írod. Egy kedves barátnőm is angoltanár, a fizetése igen kevés, viszont nem is tanít túl sokat, az egyik nap pl. csak két órája van, elmegy úszni, vásárolni napközben, aztán intézi a gyerekeit (sport, tanulás stb), a háztartást.
  Mellette vannak magántanítványai, úgy már azért jobb a kép anyagilag. A munkáját nagyon szereti és ilyen kevés pénz mellett is megéri neki, hiszen elég időt tud a gyerekeivel tölteni, illetve a magántanítványok mellett van rendesen anyagi támogatás is a nagyszülők részéről, tehát nincs rászorulva, hogy több pénzt keressen. De sajnos ezt csak kevesen tehetik így meg.
 • Hajnal

  Akkor te nagyon univerzális vagy.:) Mindig külföldön tanítottál vagy dolgoztál Magyarországon is?
 • Hajnal

  Most nyomozódom az interneten, kicsit kavar van és nem csak az én fejemben, hogy most mi és hogyan is számít. Mert figyelembe kell venni, ha valaki mondjuk 20 éve szerzett pedagógus végzettséget, de nem abban dolgozott, vagy csak kicsit, mert akkor az már más besorolást jelent. De az sem teljesen egyértelmű, hogyha én csak ezután szerzek tanári diplomát, és teljesen más területen van munkatapasztalatom, az mennyire számít majd a fizetési fokozatoknál. Több szakértői oldal is felhívja arra a figyelmet, hogy a munkaadók nem mindig jól sorolják be a pedagógusokat ilyen esetekben, úgyhogy próbálok elmélyedni a témában. 🙂
 • jurta

  Csak az előző szakmámban dolgoztam és a tanárképzést végeztem Mo.-on, pénzért már külföldön kezdtem tanítani.
 • Peti
  Jó olvasni a kommenteket, hogy többen elérték a céljaikat. Nálam talán nincsenek ekkora számok, 6 órában dolgozok egy raktárban és bejárok szombatonként is. Így kb a 220 nettó szokott összejönni, ami arra elég hogy a felét legalább félretegyem. A cél most 12 millió forint, amiből egy már megvan , ez 5% hozammal nekem havonta 50ezer forintot fog termelni. Arra elég hogy legyen mit enni és ha később úgy döntenék, hogy ki akarok venni hosszabb szabadságot, bármikor megtehessem. 22 éves vagyok, így kb 28 éves koromra el is érem ezt a korai nyugdíjjas állapotot.
  Persze a munka nem fog megállni.
 • Egy srác nyugatrol
  Én elegedett vagyok az eletemmel, stresszmentes melo napi 3-6 oraban evszaktol fuggoen. 33 evesen 3 gyerek 🙂 hitelmentes kertes haz jo videki levegon, munkam tobbszor megengedi hogy napkozben is setalunk parommal, egyutt ebedelunk kavezunk nyugiba majd gyerekek haza sulibol-ovibol. A csaladom a legfontosabb nagyon szeretem oket es mar ezaltal is ugy erzem tenyleg meg van akikre-amikre vagytam.A legtobb idomet veluk toltom ,nincs hobbim , allandocel kenyszerem. Ami esetleg cel egy tobbcelubb haz-kert ami onfenntartobb (nagykert -ződség gyumolcs termesztes, sajat ihato furt kut, geoterm futes napelem stb stb) lenne es talan meg kozelebb a termeszethez. Minden nap alazatosan megkoszonom magamnak es az eletnek amit kapok tole. Sajnos nagyon sokan szenvednek ilyen olyan okbol kifolyolag kornyezetemben es ezt rossz nezni.