Ha gondot okoz félretenni a pénzt

Sokakban megszületett már a felismerés, hogy félre kell tenni pénzt, de nem járnak sikerrel a kivitelezésben.

Bár tudják, hogy szükséges lenne félretenni akár közeli célokra (például a hűtő lecserélése), akár távlati célokra (nyugdíj, a ház felújítása öt év múlva) és el is kezdik a megtakarítást, de aztán mindig azt veszik észre, hogy a félretett összeg valahogy mégis elolvad.

Gyakran érzik úgy magukat az ilyen emberek, mint a sikertelenül fogyókúrázók: annyit szenvednek, mégis úgy tűnik hiába. Egy gyenge pillanatukban az addigi megtakarításuk semmivé lesz.

Sokan ezért ugornak bele egy drága unit linked biztosításba, vagy gyűjtik a pénzt lakástakarékban, miközben nem is akarnak lakást venni négy év múlva. Csak így nem férnek hozzá a pénzhez és így akarják magukat kényszeríteni a megtakarításra.

A héten beszéltem valakivel, neki is az volt a legnagyobb problémája, hogy hiába keresett jól és tettek félre pénzt időről időre, a vége mindig az lett, hogy a nyakára hágtak a félretett pénznek, noha tudták, hogy nem volna szabad.

Néhány jó tanács, ha te is hasonló problémával küszködsz:

Állíts be állandó utalást a bankszámládról egy megtakarítási számlára a fizetés utáni napra.

Nem kell ahhoz unit linked biztosítást kötni, hogy eltűnjön a számládról 20-30-50 ezer forint a hónap elején. Mivel az a pénz azonnal eltűnik a számládról, nem is fog soha hiányozni.

Egyébként a megtakarítás aranyszabálya: ne a maradékot tedd el hónap végén (mert soha nem lesz elég maradék), hanem tedd el hónap elején, amit el kell tenned és a maradékból költsél. Így a költéseidet fogod a maradék összeghez szabni és nem a megtakarításaidat.

Jelenleg az egyik legjobb kamatot kínáló megtakarítási számla a Cetelem megtakarítási számla, itt írtam róla, azóta kicsit csökkent a kamat, arról pedig itt írtam. Ha ide utalod a pénzt, semmit nem kell vele csinálnod, kamatozik magától.

Dugd el a szemed elől a pénzt, hogy ne is emlékezz rá mindig.

Ha a bankszámládon gyűjtöd a pénzt, minden egyes alkalommal eszedbe fog jutni, ha használod a kártyád, vagy belépsz a netbankba, esetleg az egyenlegértesítőd megnézed.

S akkor már egyből az is eszedbe jut, mennyi fontos dologra el tudnád költeni.

Ellenben ha nyitsz mondjuk egy ingyenes CIB Malacperselyt és arról nem kérsz havi kimutatást, csak néha fog eszedbe jutni, hogy hoppá, nekem ott is van valami pénzem.

Az Erstében van egy számlám csak balesetbiztosítás miatt, van rajta egy komolyabb összeg. De a számlát semmire nem használom, havi egyenleg nem jön róla, évente kétszer jut eszembe, hogy ott is van még pénz. Ahogy az angol mondja: not in sight not in mind. Ha nincs szem előtt valami, el is feledkezel róla. Márpedig neked erre van szükséged, ha rendszeresen feléled az addigi megtakarításaidat.

(Persze azért erre a listára írd fel az ilyen pénzeket is, ha történne veled valami)

Címkézd fel a pénzt.

Bár én nem vagyok híve a címkézésnek, sokaknak segíthet, ha mondjuk három Malacperselyt nyitnak, az egyik neve autócsere, a másiknak gyerek egyeteme, a harmadiknak meg mondjuk nyaralás.

Ha mindegyikre a megfelelő összeget utalod, ha eszedbe jutna valamelyiket megdézsmálni, ott lebeg a szemed előtt, hogy melyiket miért tetted félre és talán ez visszatart attól, hogy elvegyél belőle.

Zárd el.

A fentebb említett ügyfélnek is azt mondtam, hogy ha ilyen gond az, hogy ne nyúljanak a pénzhez, akkor még a vésztartalékot is tegyék TBSZ számlára az Államkincstárnál és vegyenek rá 5 éves állampapírt.

Mivel a TBSZ számlát csak egyben lehet felmondani, egy százezres szükség miatt csak nem nyúlnak hozzá. Az 5 éves állampapír idő előtti visszaváltása is legalább 2% büntetést von maga után. A TBSZ felmondásával járó macera (adóbevallást kell beadni, miegymás) és a 2% büntetés talán már elég elrettentő ahhoz, hogy ne akarjanak semmilyen címszóval elvenni a pénzből. Ha pedig tényleg komoly gond támad, akkor mégiscsak fel lehet venni a pénzt.

S végül ha szeretnél kevesebbet költeni felesleges dolgokra, csináltam nektek egy motivátort, amit itt találtok.

Beírod, mennyit keresel, mikre költesz feleslegesen, mennyit és havonta hányszor. Ez a táblázat pedig motivál abban, hogy többet ne tedd. Ha akarod, ki is nyomtathatod a végeredményt, illetve ki is csinosíthatod a táblázatot, mert elég fapados lett. Ha van kedved továbbfejleszteni, azt megköszönjük.

Share

120 hozzászólás

 • Jenő
  Bankkártya helyett fizess készpénzzel? A viselkedési közgazdaságtan (behavioral economics) máig tartó vitája a készpénznélküliséget szorgalmazó modernekkel! Akkor lehet, hogy a magyar emberek többsége, akikről azt hisszük, hogy milyen földhöz ragadottak, mert hogy csak arra használják a bankkártyájukat, hogy hó elején felvegyék a havi fizetésüket, igazából tök jól csinálják? Ha nem készpénzzel fizetnének, kártyával igazából csak még több kacatot vennének, ami igazából semmi szükségük?
 • Tamás
  Sosem ertettem az ilyen “vedjuk meg magunkat onmagunktol” problemakat. Atlagosan a havi fizetesem kb harmadat (!) koltom el, ha epp nem merul fel nagyobb kiadas. A ketharmada teljesen hozzaferhetoen gyulik a szamlamon, illetve idonkent az osszegyult osszeget befektetem (a szukseges likviditas fenntartasa mellett). Eszembe se jut eltapsolni, csak azert, mert megtehetnem…
 • Tamás
  Ja, es a havi szuksegleteim nagyreszet hitelkartyaval fedezem, de ez sem csabit ertelmetlen kiadasokra.
 • Lazybones
  Arra kíváncsi lennék, miért nem vagy híve a címkézésnek. Én csinálom, szerintem praktikus, és semmilyen hátrányát nem látom.
 • Kiszamolo
  Tamás, nyilván a legjobb az lenne, ha mindenki tudatos lenne, nem venne Iphone-t 24 havi részletre, telefonálni is VOIP-on telefonálna és beosztaná a pénzét.

  De attól még sok ilyen ember van.

  Te meg lehet, hogy másban vagy tökéletlen, mondjuk nem tőrödsz eleget a gyerekeiddel, vagy akármi más területen.

 • danka90
  Én ezt sosem fogom megérteni. Akinek tényleg ilyen problémái vannak, annak sokkal kevésbé kéne a pénzügyeiben keresni a megoldást, inkább egy jó pszichológushoz kéne eljárni önismereti foglalkozásokra. Élete legjobb befektetése lenne, még anyagilag is.

  Én pontosan tudom, hogy melyik számlán mennyi pénz van és miért, amennyit meg akarok takarítani annyit teszek félre, de mindegy, hogy a folyószámlán hagyom rajta, mert mondjuk csak a jövő havi autószerelőnek adandó díjat spórolom meg most, vagy megy megtakarítási számlára. Egyáltalán nem befolyásol a költéseimben. Ahogy az sem, ha készpénzzel vagy kártyával fizetek. Az egész csak józan gondolkodás kérdése, ne átverni próbáljuk magunkat ilyen-olyan trükkökkel, hanem tudatosan gazdálkodni a pénzzel…

 • Eltévelyedés
  Én csodálkozom, hogy a blog célközönségében ez probléma bárkinek is? Felnőtt, értelmes emberek vagyunk, ha elhatározom, hogy gyűjtök a kocsira, akkor csak nem költöm el másra, nem? Ha mégis, nem elég fontos a cél, úgyhogy inkább ez lehet a probléma gyökere, megérteni mennyire fontos a célunk. A külön bankszámlára utalós, befőtt mögé rejtős, mezőn elásva módszerek csak tüneti kezelések, a felelőtlen költekezés igazi okát nem tárja fel.

  Lehet számtalan módszert kitalálni, hogy elzárjam magam elől a pénzt, de végülis mindegyikhez hozzáférek, nem? Esetleg odaadhatod Olegnak, aki megígéri, hogy megforgatja (ruletten, hehe) és majd öt év múlva visszaadja. Ha meg mégis kéred hamarabb, Oleg orrba vág.

 • Kiszamolo
  Azért én sok olyan embert tudok, aki idetévedt valahonnan, aztán 40 évesen csodálkozott rá arra, hogy a pénzügyeket lehet tudatosan is élni.

  Nem értem, miért gondoljátok, hogy mindenki rém tudatos a pénzügyekben?

  Ha csak az emberek ötöde az lenne, már nem itt tartana az ország. De négyötöde még mindig segítségre szorul.

  Ha pedig mindenki az lenne, a blogot nyugodtan be is lehetne csukni, hiszen mindenki csak megfontoltan, a legkisebb költségű pénzügyi termékbe fektetné a megtakarításait, ami havonta eléri a fizetése 50%-át.

  A bankok tönkremennének, mert senki nem akarna hitelt felvenni.

  Szerintetek már itt tartanánk?

 • Tibor
  : Addig nekem se kellett beosztani a penzem amig egyedulallo voltam. Onnantol kell, hogy el kell tartani belole egy csaladot is.
 • Kiszamolo
  A másik, hogy lehet, hogy a házastárs az, aki nem annyira fegyelmezett a pénzügyekben.
 • Beno
  Ez mekkora poén, hogy elkezdik beírogatni, hogy “dehát ez a cikk engem nem is érint” 😀 Imádom!
 • Béla
  Hello,

  van egy amatőr kérdésem, lehet nem is itt kellene feltenni de hátha kapok rá választ. Havi kb 50eFt-ot tudok félretenni. Valami olyan jellegű befektetést keresek, amibe havonta bele tudom tolni ezt az 50eFt-ot és utána mondjuk öt év múlva havonta kapom vissza a pénzt. Vagyis ami most nem hiányzik az beletenném, öt év múlva meg lehet hogy nagy segítség lesz az a havi plusz.

  előre is köszönöm!

 • Handalamandala

  Például nekem nagy segítség volt minden egyes cikk, amikor annó idetévedtem.
  Időről időre olvasok ismétlődéseket, de egyértelmű, hogy azoknak szól, akik mostanában ébredtek rá, hogy az élet bizony számokról szól.

  Egyébként nekem van UL-em, mert azt gondolom, hogy lehet ezt jól is csinálni. Lehetne jobban is, de nekem ez játékpénz, elmolyolgatok vele. 🙂

 • Garbo
  Kezdünk átmenni műértelmiségi fanyalgásba ..

  Ne legyetek már nevetségesek! A pénzügyi tudatosság nehéz dolog, akkor pláne, ha tudományágak foglalkoznak azzal, hogyan vigyék kísértésbe az embereket. Ráadásul kitartónak és önmagunkkal szigorúnak lenni szinte ellentétes az emberi természettel.

  Nem baj, ha egyszerű trükkök tudnak segíteni azoknak, akik ezen a téren pont nem elég erősek. Mások pedig másban nem azok. Nem akarok kiábrándító lenni, de ti sem vagytok jók mindenben. A segítség jó dolog, hasznára van az embereknek.

  Marhára mindegy, hogy valaki “tüneti kezelésből” tud-e megtakarítani befőttesüvegben vagy sem, amíg nem hitelt vesz fel valamire, hanem takarékoskodik.

  Nem kellene ezeket a tömegeket leoltani, lenézni. A változtatni akarás már önmagában JÓ dolog, és a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik. Hagyjuk a lenézést, uraim!

 • Zabalint
  Amikor valaki elhízott, akkor hosszútávon a szigorú diéták nem működnek, csak az életmód váltás. Az életmód váltásnak viszont nem szabályokon, hanem szemlélet váltáson kell alapulnia. Az elhízás általában csak tünet, a valódi probléma lelki (pszichológiai) eredetű. Ha a lelki problémát kezeljük, az idővel fogyáshoz fog vezetni, ha csak az elhízást, az általában visszahízáshoz, de más táplálkozással kapcsolatos betegségek is gyakoriak azoknál, akik korábban elhízottak voltak, pl. anorexia, bulémia.

  Ugyanezt gondolom a pénzügyekről. Azzal, hogy elzárja a beteg maga elől a pénzt, csak tüneti kezelést kap, és amint lehetősége lesz, úkra el fogja szórni a pénzét.

 • dr. bubo
  A “gyerek egyeteme”, mint spórolási cél, már többször szóba került a blogon.

  Itt arra gondolsz Miklós, hogy tandíj, vagy hogy el tudjon menni kocsmázni?
  Egyrészt bízom benne, hogy felveszik állami képzésre (persze ki tudja, addigra lesz-e még olyan 😀 ), másrészt azért nem szívesen spórolok, hogy ő majd tudjon dorbézolni. Ha erre vágyik, menjen el melózni mellette.
  Nem akadékoskodni akarok, hanem megérteni. 🙂 Előre is köszönöm válaszod.

 • Kaizen
  Érdekes módon a Provident-nek van egy oldala, ahol próbálják ellensúlyozni a tevékenységüket. 🙂
  Van fent szerepjáték, ingyenes költségvetés program.
  Én a költségvetés programot használom, meg vagyok vele elégedve. Itt a link.

  csaladikassza.hu/

  Ha érdemesnek találod, esetleg be lehet rakni a cikkbe vagy megérhet egy külön misét.

 • Ildikó
  Mi is pontosan így csináljuk.
  Ezért nyitottan Malacperselyt, amihez még kártya sincs és 8-i utalással megy a pénz rá, következő hónap elején meg jön az egyenleg – ezt lakásra gyűjtjük.
  A kisebb várható kiadásra pedig egy takarékszámla van, amihez szükség esetén gyorsan hozzáférek.
 • Ildikó
  danka90 Ha eleve annyi a havi bevételed, amennyi nem fogy el egy átlagos hónapban akkor ez így tökéletes. Ha annyi, amennyi elfogyna – nem hülyeségekre – akkor viszont mindjárt hó elején el kell különíteni, hogy ne tudj hozzáférni csak akkor ha nagyon nagy szükség van rá.
 • sz.krisz

  Államkincstári értékpapírszámla? Foglalkozni kell vele havonta 10 percet.
 • Jenő
  Ajánlom mindenkinek Dan Ariely munkásságát. Ő viselkedési közgazdász. Best seller könyvei: Kiszámíthatóan irracionális, Zseniálisan irracionális, Az (őszinte) igazság a hazugságról magyarul is megjelentek (HVG kiadó), a TED előadásai magyar felirattal is megtekinthetőek. Ráadásul vicces is. Az üzenete, hogy nem gépek vagyunk, hanem emberek, teljesen normális, hogy úgy is viselkedünk. Mit lehet ilyenkor tenni?
 • Jenő
  Edited to add: kifejezetten a pénzhez való viszonyunkról is részletesen értekezik.
 • Ildikó
  dr. bubo
  A mi gyerekünk első éves a BME-n, állami támogatott, de a havi megélhetése kb. 50000 Ft. Ebből kb. 20000 az albérlet rá eső része és 30000 a napi megélhetés (kaja, innivaló, stb.).
  Szeptemberben a kisebb is megy. Az én fizetésem egy az egyben nekik fog menni. A napi 1000 Ft-ból olyan nagy lábon nem lehet élni. Ha ruhát, cipőt akarnak akkor bizony már ők keresik meg az árát.
  Ezt az olyan kevésből élő családok mint mi is nehezen oldják meg. Ezért is gyűjtünk egy ideje lakásra, hogy albérletre ne kelljen fizetni – inkább a hitel.
 • Zabalint

  “Ha annyi, amennyi elfogyna – nem hülyeségekre – akkor viszont mindjárt hó elején el kell különíteni, hogy ne tudj hozzáférni csak akkor ha nagyon nagy szükség van rá.”

  Akkor ezt úgy kell elképzelni, hogy mondjuk félreteszel hó elején egy 10 ezrest, aztán nem 5, hanem 10 nappal a következő fizetésnap előtt a pénzed, így 10 napig nem eszel semmit vagy kukázol?

  Komolyan kérdezem, mert szerintem a hülyeség meg a felesleges költekezés az relatív.

 • Mit keresek itt ?
  @Eltévelyedés

  A blog célközössége? Van ilyen? Némi “zavart érzek az erőben”, mintha lennének akik csak vicclapként olvasnák a hétköznapi emberek hozzászólásait. A magam részéről teljesen hasznosnak érzem a blog minden egyes írását, mindegyik rész más-más emberekhez szól. 2014 novemberében tévedtem ide, még volt 20 nap szabadságom, akkor elolvastam a cikkek 80%-t a hozzászólásokkal együtt. Azóta van egészségpénztáram, NYESZ számlám, még 1 lakástakarékom és a cikkek hatására használom ki az adójóváírást maximálisan. Az itt leírt okosságok miatt Nyesz és nem UL. Régóta győzködöm magam egy tanácsadásra is (tudom, hogy hasznos lenne), a rengeteg utánajárás és a szembesülés az elhibázott döntésekkel ami egyelőre visszatart. Erőt is kitartást kívánok a cikkek íróinak, csak így tovább!

 • Kiszamolo
  Bubó, ha a gyerek 18 éves, akkor jó eséllyel még talál ingyenes oktatást magának.

  Ha most öt éves, azért erre nagy összegben nem fogadnék.

  Ahogy már írták is, az egyetem nem csak tandíjból áll.

  Ahogy pedig én írtam már, csak akkor teszünk félre a gyerek oktatására, ha előtte a nyugdíjra is tettünk félre.

 • TT
  Az sem racionális, hogyha valaki dohányzik, hiszen pénzkidobás, ami rövidíti az életüket és rontja az életminőségüket, mégis több millió ilyen ember van.
  Ez pedig egy leszokást ösztönző cikk, csak nem a dohányzásról, hanem a pénzszórásról próbál leszoktatni.
 • Én is akarok kommentelni

  Nekem 3 embert sikerült erre a blogra szoktatnom az elmúlt 2 évben, mert habár intelligensek az életben, a pénzügyek terén “küzdenek kihívásokkal”. Mindegyikőjük ledarálta évekre visszamenőlegesen is a posztokat. Szükségük volt ezekre a dolgokra. Az egyikőjüknek szól pl. pont ez a poszt 🙂
 • Handalamandala

  Biztosabb befektetés a gyerek oktatására költeni, mint 30-40 éves távlatokban jósolgatni, hogy mibe fektessük ezt a pénzt, mert a gyerek úgyse segít majd. Alapjaiban rossz ez a szemlélet, és több kárt okoz hosszútávon, mint a politikusok.
 • Bea
  Szerintem hasznos cikk.
  Jó ideje olvasom a blogot,mégis én vagyok a nem túl ésszerű házastárs.
  Ha nem lenne a férjem,aki “kordában tart” valószínűleg megtakarításunk sem lenne.
  Viszont most legalább annyit tanulok itt,hogy abból az összegből,amiből én gazdálkodok (vagyis a konyhapénz) még van a hónap végén. Sőt,néha félte is teszek belőlle.
  Tehát: csak így tovább!
 • Kiszamolo
  Handala, már írtam róla, miért fontosabb a nyugdíj, mint a gyerek oktatása. És nem azért, mert nem segítene.
 • danka90
  Én azért ajánlottam az önismereti fejlődést, mert a pénz elzárása tényleg csak olyan, mint amikor egy kövér embernél lakatot teszünk a hűtőre. Jobban szeretem azokat a cikkeket, amik inkább erre mutatnak rá, mint pl az exkatonáról és az 1 db szekrényéről szóló, vagy a minimalista életmódot bemutató, vagy azok a cikkek, ahol szépen ki van fejtve, hogy miért nem kell autó és a felmerülő kérdések kapásból meg is vannak válaszolva.

  : Ha annyi bevételed van, amennyi elfogy, akkor eleve nem tudsz félretenni, ahogy Miklós is többször kifejtette, minimálbérből nem lehet, ezért hívják minimálnak. Ha meg tudsz belőle félretenni hó elején és még mindig nem éhezel hó végén, akkor mégsem kell elfogynia. De helytelen gondolkodással nincs az a pénz, ami nem fogy el, ha belegondolok, a héten még jachtot sem vettem…

 • andrew-andrew

  Azt hiszem amit leírtál az igaz itt sok emberre (magamat is beleértve).

  Ami most alap (elolvasni egy szerződést mielőtt aláírom, megnézni a költségeket, gondolkozni a jövőn, biztosítani a jövőt, gyűjteni) régen nem volt az.
  Nekem EZ a blog kellett, hogy ez ma természetesen legyen.

 • Levente
  Nyugdíjcélú takarékoskodásra ajánlod a Cetelem Takarékszámlát?
 • Levente
  Kiegészítés az előzőhöz: Katás jövedelem miatt a NYESZ nem játszik, mert nincs mit visszaigényelni. A Cetelemnek nincs (per pillanat) költsége, és nyugdíjkorhatárhoz sem kötött a felhasználás. Szóval jó alternatíva vagy van jobb? Vagy ne takarékoskodjak? 🙂
 • Kiszamolo
  Inkább prémium állampapír TBSZ számlán, infláció plusz 3,25% kamat.

  A Cetelem számla arra a pénzre való, amihez bármikor hozzá szeretnél férni.

 • ügyvéd
  Anno szegény anyám a hónap elején, amikor elkobozta szegény apám fizetését :-D, és a sajátja is már kézben volt, akkor az újság szélére felírta a várható kiadásokat, és “maradékot” kőkeményen félretette..

  Így szocializálódtam, sosem volt gondom a pénz félretételével…

 • ügyvéd
  Van havi átlag x ft. kiadás, ha több a bevétel a “maradék” nyilván megtakarításra kerül. Ha (nagyon ritkán) nincs annyi bevétel amennyi a kiadás akkor nyilván a hat havi pufferből (én is ezt alkalmazom magamtól már tizenéve) kerül rá fedezet.
 • Oscee
  Nalam a nem szem elott levo vagy eldugott penz a valuta. Mivel irok minden koltseget, bevetelt, stb., a megtakaritasaim is ugyanugy szem elott vannak a szoftverben, mint a koltopenz, SZEP kartya, stb (a program, amit hasznalok, ezeket off budgetkent tudja kezelni, tehat a koltsegvetesen kivul esnek, kb. csak ugy vannak). Viszont a valuta az kiesik a forintos budzsebol – az utazasrol megmaradt euro meg cseh korona es tarsai melle neha veszek dollart. Tipikusan ha neha marad penz, nem a havi rendszeres megtakaritasomat novelem, hanem veszek belole 10-20-30 ezernyi dollart. Nem sok penz, de egyreszt szukseg eseten jol johet es konnyen forintta teheteo masreszt meg tenyleg total nincs szem elott es a tudatomban sem. Plusz az erteke inkabb no hosszu tavon, mint csokken 🙂
 • Janos82
  Mi egyszeruen csak szetvalasztjuk a penzunket. Van egy bankszamlank, amihez nincs bankkartya, ide erkezik a fizetesem. Innen utaljuk el a penzt oda, ahonnan majd felhasznaljuk.

  Igaz, mi egy kicsit forditva csinaljuk, azt a penzt utaljuk el, amit fel akarunk hasznalni:) Aztan ha kevesnek bizonyul, akkor megint kell utalni, igy nem felejtjuk el.

  A cimkezest en csak akkor szeretem, ha magasabb hozam tartozik hozza ( pl egeszsegpenztar, ltp … ) ,

 • Ildikó
  Zabalint
  Nem kukázom és eszem is. A kevesebbet osztom be. Az én számlámról megy az összes számla, a maradékot kiveszem. A férjeméről megy a bérletek és a gyereknek a havi apanázs, a többi marad minden másra. Hónap elején megveszem az eltartható dolgokat (liszt, cukor, olaj, tisztítószerek, stb.) a maradékból gazdálkodom. Nem eszek minden nap húst hússal, sokkal inkább kenyeret, tésztát, krumplit és ruhára is csak amennyi muszáj. Aki soha nem dőzsölt annak szerintem még egy kicsit húzni könnyebb, mint annak akinek soha nem számított a pénz.
 • Ildikó
  danka90
  Minimálbérből is lehet, létminimum alatt is lehet, saját példám mutatja. 5 év alatt azért sikerült kb. 3 millió Ft-ot összegyűjteni, pedig mindig is a hivatalos létminimum alatt éltünk.
  Van aki a mi jövedelmünk duplájából se tesz félre, van aki kevesebből is – felfogás és a cél számít leginkább.
 • Ildikó
  Kiszamolo Nálam pont fordított a sorrend. Először a gyerekek taníttatása és utána nyugdíj. Ha rájuk majd nem kell költeni az addigi összeget félre tudom tenni, mert azután se akarok nagy lábon élni.
  Egyébként lassan úgy látom én vagyok az egyedüli létminimum alatti olvasód, pedig nekünk sokkal inkább segítség az írásaid, mint annak akik ezen összeg legalább duplájából élnek. 🙂
 • Tamás
  Mondjuk en is ugy szocializalodtam, hogy szuleim nem szortak el a penzuket minden hulyesegre. Sot…
  Btw. gyerekeim meg nincsenek, de ugy nez ki, hogy mar utban van az elso!
  🙂
  Szerencsere parom sem szorja a penzt (igaz nem is kezeli olyan tudatosan, mint szeretnem), es egyikunk se keres rosszul.
  Nyilvan minimalber kornyeken nagyon nehez lehet barmennyit is felretenni, de sok olyan ember van, aki nem tud annyit keresni, amennyit ne szorna el. Szoval szerintem a megtakaritas kb. 70% tudatossag, 30% jovedelem fuggo.
  En egyebkent elsosorban a befektetesi otletekert, tanacsokert jarok ide.
 • Tamás
  befektetesi celu valutavetellel (is) azert erdemes ovatosnak lenni es diverzifikalni. A dollar ugyan nagyot ugrott tavalyelott osszel, de nem torvenyszeru, hogy ez igy is marad hosszutavon. Van aki szerint alulertekelt a forint, meg persze van aki 320-as euro arfolyamot “josol” ev vegere. Mondjuk az igaz, hogy az MNB erosen ellenerdekelt az eros forintban, meg is tesz mindent ellene…
 • Garbp

  Minden elismerésem a tudatosságodért, és a vasakaratodért!


  Gratulálok! 🙂

 • Oscee
  tobbet sporolnek a kiadasaimon, mint amennyit ezen a penzen buknek, ha hirtelen megugrana a dollar arfolyama a forinttal szemben 🙂
 • Ascyrae
  Azért tragikus hirtelenséggel el lett küldve terápiára nem kevés ember – remélem, Ti is ilyen szívesen fogadnátok, ha Nektek tanácsolnák más fórumon ugyanezt a “megoldást” 🙂
 • Pompi
  Nem Ildikó, nem vagy egyedül. Én a közszférában dolgozom, csak lesem, hogy mennyi penzzel gazdálkodnak mások. Az ilyen cikkeknél pedig mindig várható, h nagyrészt mindenki fényezi magát,h milyen jól csinálja..
 • Handalamandala

  Érdekes lenne, ha tudnánk, hogy ki füllent, és ki mond igazat a vagyoni helyzetéről a kommentekben. Messziről jött ember azt mond, amit akar.