Mennyi milliomos van a világon?

Gazdag emberek mindig voltak és mindig lesznek. De vajon hány olyan ember él a világon, akinek a vagyona meghaladja az egymillió dollárt, azaz a durván 300 millió forintot?

A számuk világszinten meglepően kevés, 51,9 millió ember, ami a felnőtt lakosság 1%-a. Azért írtam, hogy meglepően kevés, mert még Budapesten és környékén is jelenleg is rengeteg ingatlant árulnak 200-300 millió forintért és ez csak az ingatlanvagyon értéke. A statisztika szerint világszinten is csak 52 millió embernek van annyi vagyona, hogy minden vagyonát feláldozva megvegyen egy ilyen, akár egymillió dolláros ingatlant és hát sok másik nyugati városban is rengeteg ilyen értékű ingatlan van.

Nem meglepő módon a dollármilliomosok 40%-a az USA-ban él, ahol az emberek bő 7%-a rendelkezik ekkora vagyonnal.

Ez az egy százalék birtokolja a világ összvagyonának 43,4%-át, míg a Föld népességének alsó 53%-ánál van a vagyon 2%-a.

Azonban az országokon belüli vagyoni elosztás nem ennyire homogén, minél szegényebb egy ország, jellemzően annál több vagyon van kevés kézben.

Legalább ötvenmillió dolláros vagyonnal 176 ezer ember rendelkezik, ennek legalább duplájával 56 ezer.

Egymilliárd dollárnál több vagyonnal 2.755 ember rendelkezik, 660 emberrel több, mint egy éve, hála többek között a tőzsde szárnyalásának. (2035-ik a listán az első magyar dollármilliárdos, majd lemaradva 2378-ik a második magyar.)

A világ vagyona 117,9 billió dollárról 400 billió dollárra nőtt 2000 és 2019 között, ami éves 6,6%-os növekedést jelent évente.

Akit érdekelnek az adatok további bontásban, a fenti linken el tudja olvasni az eredeti jelentést.

Share

159 hozzászólás

 • Pistu
  Nem írtam öröklés tiltásról, adóról van szó bizonyos százalék, bizonyos szint felett. Ha leírom, hogy 1 millió vagy 10 milliárd akkor megnyugszol? Egyébként nincs sírás, csak lehet, hogy fontosabb mondjuk egy falu ivóvízellátása, mint megvenni a hatodik Ferrarit a gyűjteménybe. Ha téged csak akkor lehet motiválni ha megvan a lehetőséged a korlátlan vagyon birtoklásra, akkor ott bajok vannak.
  Majd figyeld a kampányidőszakban hányszor fogod hallani a Tiborcz-adó kifejezést.
 • társadalmi hasznosság
  @Miklós 2021-05-10 at 16:50
  Ez nagyon félre ment, de jól megmondtad. A földeken dolgoztak azt jelenti, hogy a családnak volt 3 sor málnája, ugyanennyi ribizlije és kb. kétszer ennyi uborkája, és nyáron azt szedték, hogy a bevételből elkezdhessék a saját vállalkozásukat, hogy a tanári állásukat otthagyhassák. Azóta sem lett ennél több nekik termőföldből. Kicsit kevered azokkal, akik ajándékba kapták 20 éve is az államtól az akkor is 100 millás értékű munkagépeket. Most is a munka rabjai, nem tudnak ellazulni, de anyám egyszer azt mondta nekem, hogy örül, hogy azt az életet élhetjük, amit ők akartak. Nem tudok nekik segíteni, tartalékoltak, pénzük van.
  De az anyádtól vegyél el földet is akkor is, ha nekünk az épp nincs. Azt nem akarod megszabni, hogy milyen autóm lehet?
 • Giorgio
  Nem azt mondtam, hogy birkák, hanem, hogy gyávák és lusták. Összefogás és cselekvés kellene. Pedig hallom mennyire nem tetszik nekik, az ami van. Lassan már csak gyerek megőrző szerepük lesz ezeknek az iskoláknak. Persze, hogy ez nem jó senkinek sem, de mástól nem várhatják a megoldást.
 • Giorgio
  “Azt meg csak az agyatlan medúzák akarnak látni, hogy mi lenne ha felmond a tanárok nagy része.”

  Azért nem értem, hogy miért kell végletekben gondolkodni egyből? Ráadásul ez a forgatókönyv nem reális. Már az első nagyobb tüntetés után jönne a bejelentés, hogy megvan a pénz a bérfejlesztésre. Természetesen a magyar gazdaság kimagasló eredményeinek köszönhetően. 😀

 • A dolgozó lány
  Több komment szólt az oktatásról és az egészségügyről. Számomra, de szerintem sokak számára nyilvánvaló, hogy le fogják épiteni mint a nyugati társadalmakban szinte mindenhol. Lesz egy alap és ha attól többet szeretnél fizess. A rendőrséget, navot nem lehet csak úgy kiszervezni, ott nem tehetik meg, hogy nem fizetnek rendesebben.

  Többen arról irtak, hogy el kellene venni a vagyon egy részét. Ugyan miért? Én azért is dolgozom és fektetem be a munkámból szerzett jövedelmemet, hogy majd a gyerekemnek és az unokámnak több legyen, miért baj ez?

  Olvastam arról egy kutatást, hogy ha minden pénz a világon egyenlő arányban osztanák el akkor is ugyan úgy kialakulna idővel egy vagyonos réteg és lennánek szegények is.

  A fizetés nagysága relativ. Dolgoztam bankban kb. 10 évvel ezelőtt. Volt olyan ügyfelem akinek akkor 700e volt a nettó fizetése, de nem jött ki abból, totál el volt adósodva…

 • expect

  Volt már ilyen próbálkozás Magyarországon, több évtizednyi lemaradást, világvezető alkoholizmust és öngyilkossági rátát, illetve az értelmiség totális leépülését eredményezte. Kösz, nincs szükség még egy vörös próbálkozásra.
 • simonbandi85
  Azt azért mindenki elfelejti a fene nagy összehasonlításban, hogy mindaz mellett hogy tényleg katasztrofális a oktatói fizetés ne felejtsük el hogy az oktatásban illetve az állami szférában dolgozók nagy része brutális sok szabadsága van éves szinten. Tehát pl diplomás óvónő 52 szabadnap + plusz szar fizu. Ez ha jól látom durván kb heti 3-3,5 munkanapot jelent átlagban? Középiskolás tanár 22 tanórát köteles tanítani hetente plusz amennyit még ráfordít extra időt (szintén szar fizuért). Verseny szférában dolgozó amúgy is többet keres de nincs is annyi szabi a. De ha az óvónő, vagy a középiskolás tanár ezt felismeri akkor tud vagy magán órákat vagy valamiféle kiegészítő állást vállalni (amivel munkaórák számát tekintve utoléri az informatikus) azzal viszont már jobb az a szar fizu. Csak gondoljunk bele hogy egy angol tanár milyen óradíjon dolgozik zsebbe… Nekem van olyan középiskolai…
 • Simonbandi85
  Nekem van olyan tanár ismerősöm aki ezt pontosan tudja, és mellette a kiegészítő melóval együtt már igen jól keres, és természetesen nem éri utol az informatikust,de az almát meg a körtét felesleges összehasonlítani. Azon kívül az állami szféra a szoci utolsó még meglévő fellegvára (bár már változások vannak). Amúgy valamiért senki se töri össze magát hogy ezeknek a végzettségű embereknek a fizuján emeljenek. De az is biztos hogy 3 hónap alatt OKJ-s szakmákat lehet szerezni (ez is egy vicc) amivel sokkal jobban lehet keresni pl CNC forgácsoló, gáz szerelő stb. Szóval a lehetőséget az aktív korúaknak még ott van. Csak mindenki sír
 • Mzsolt
  Tisztelt Szotyi.
  Ugyanígy vagyunk kb., mint amit leírtál.
 • Flash20
  Én valami olyasmiben látnám a szegénység vs gazdagság tompítását, hogy tudjuk, hogy a legtöbb állam nagyon nem hatékonyan működik (5-ször annyiért építenek stadiont, metrót stb. mint ami a valódi ára lenne). Ezeket a kiadásokat kellene racionalizálni, plusz a leggazdagabb 5% személyekre/cégekre mondjuk egy +10% adót kivetni valahogy. Ezeket a plusz pénzeket 1, 2 évente kisorsolni (anonimizáltan) a lakosság maradék 95%-a között, mondjuk 5-10%-ának. Nőne az innováció, kevesebb bérrabszolga lenne (aki pont annyit keres hogy még ne mondjon fel, de ahhoz meg keveset hogy vállalkozzon), bátrabban vállalkoznának kis pénzzel a zsebben, jobb lenne a gazdaság szerintem…
 • tumpara
  Miklós: és mi lenne, ha az ilyen sikeres embereknek a munkahelyteremtő képessége lenne a jutalma? Magyarán ebben jó, hadd csinálja, nőjön még nagyobbra, teremtsen munkahelyeket és pörgesse a gazdaságot. Ez a “föntről” (bocs, alulról, mert ez tipikusan irigykedő plebs szöveg) megmondjuk, hogy mit csináljon a másik, enyhén szólva is kommunista hozzáállás, az pedig még sosem szült prosperáló államot, társadalmat.
 • János
  Magyarországon mekkora vagyontól mondanátok valakit milliomosnak?
 • GépÉsz
  Mexikói mérnökökkel beszélgettem egyszer. Az egyik mesélte, hogy két mérnöki diplomája van. Miután végzett az egyetemen, elment matekot tanítani egy középiskolába. Mondván szerette volna egy kicsit megszedni magát anyagilag. Pár év múlva elment mérnökként dolgozni, mert mégis csak ezt szereti.
  Mondtam nekik, hogy nálunk fordítva van. Fél órán keresztül üvöltve magyarázták hatan, hogy nem vagyunk normálisak. A tanár a legfontosabb foglalkozás a világon. Ők nevelik a jövőt.
  Hát így is lehet.
 • Pistu
  Sorold már légy szíves a milliárdosokat akiknek a munkahelyteremtés a prioritás. A profitteremtésen jár minden normális befektető esze, a munkahelyteremtés a szükséges rossz. Amint olcsóbb robotizálni vagy kiszervezni a céget máris lépés van.
 • Szabolcs
  “János
  2021-05-10 at 20:21
  Magyarországon mekkora vagyontól mondanátok valakit milliomosnak?”

  Legyen mondjuk 1.000.000 forint… 🙂

 • János
  Nekem van némettanár ismerősöm! Otthagyta 6 éve a gimnáziumot és most (jó nem pont most mert covid van) Köszöni szépen jól el van az itteni pincér bérezéséből!

  Unoka Bratyóm Számtech Tanár. Szintén a Gimis oktatást hagyta ott a magán és céges oktatásért cserébe! most 3-4 nap alatt meg van a volt tanári havi fizuja!

 • Racoon
  Valaki
  2021-05-10 at 16:24

  “Én tíz évig dolgoztam felsőoktatában, a visszajelzések szerint nagyon szerettek a hallgatók, nagyon sok energiát fektettem a felkészülésbe. Csak eluntam, hogy a mcdonaldsos kezdőbér alatt van az alapfizum.”

  Amikor tanárnak álltál nem tudtad, hogy mennyit fogsz keresni? Nem vagy ezzel egyedül, mert az orvosok se tudják ők is meglepődnek, hogy 6-7 év szívás/tanulás után mennyi a bérük… Csak a fogorvosok tudják egyedül, de azok perverzek, mer’ ugyan mi másér is vájkálnának a szúvas fogakban nyakig…

 • GépÉsz

  Három jó érv a tanári szakma mellett: június, július, augusztus.
  Akkor erről egy kicsit testközelből, a feleségem tanárnő.
  Június közepéig ugye oktatás van, plusz utána még június végéig be kell járni ezért, azért.
  Marad a július, meg augusztus 20-ig, utána már be kell menni.
  Tavaszi, őszi, téli szünet amikor lehet javítani a hegyekben álló dolgozatokat.
  Cserébe nem lehet szabadnapot kivenni. Bárhová csak úgy mehetsz, ha intézed magadnak a helyettesítést. Tehát végig kuncsorogsz mondjuk 6 embert, lyukasórában menjen be, cserébe kap egy tábla csokit.
  Hétvégéken persze dolgozat vagy összeállítás, vagy javítás, meg persze készülés egy kis plusszal az órára, mert mondjuk jobb iskolákban megkövetelik a diákok.
  Hű de jó szakma is ez.
 • Én is akarok kommentelni...

  Én egy millió forinttól tartok valakit milliomosnak 🙂
  Gazdagnak azt tartom viszont ha azt az ingatlant nem számolom amiben lakik, akkor a mindenkori havi átlag nettó bér 480-szorosát (40 évi átlagbér gyakorlatilag) fel tudja mutatni. Ez most 131 millió forint.
  Hátt, ettől én nagyon nagyon messze vagyok 🙁
 • D
  Akik a jovedelem ujraosztasa ellen vannak: az azert leesik, hogy jelenleg is van munka- es tokejovedelemre ado, orokosodesi illetek, stb? 99% nem azt akarja, hogy az utolso fillert is ujraosszuk, hanem csak a jelenlegi rendszerben szeretne nagyobb egyenloseget. Nem kell mindig vegletekben gondolkodni…


  Azert arra a szintre ne sullyedjunk le, hogy a tanarok szabadsagat/szabaidejet irigyeljuk.
  Az orak megtartasa mellett azokra felkeszulnek, dolgozatokat javitanak, szakkoroket tartanak, helyettesitenek (sok helyen ez most mar kvazi kotelezo a letszamhiany miatt), stb.
  A tanarok kesobb fejezik be es korabban kezdik a tanevet, mint a diakok, cserebe nekik alapvetoen elore meghatarozott, hogy mikor vannak szabadsagon.

 • Vattacukor Mérnök

  Az OKJ képzéseket pont most szántották be, már csak a korábban elindult kifutó képzések mennek. Hogy mi lesz helyette, az meg ahogy olvasom még nem teljesen tiszta, de az tudható, hogy jóval hosszabb és körülményesebb lesz.

 • Miklós
  azért kell maximálni a fizikai (nem pénzügyi) vagyont, hogy ne jöhessenek létre latifundiumok, amelyek működése olyannyira eltorzítja a gazdaság szerkezetét, hogy osszeomlik az állam. Lásd Római Birodalom, vagy éppen a trianoni Magyarország.
 • Baltazar
  Fizessünk többet a tanároknak? De az megvan, hogy több adót befizetést igényel?
  És mire, a napi kb6x45 perc munkára? Fizetett téli,nyári,őszi,tavaszi szünet, egyetlen ledolgozós hosszú hétvége nélkül. Nincs az országban olyan tanár aki péntek kettő után dolgozna még.
  Ezzel szembe egy multinál 8 óra 30 perc a munkaidő és van húszon pár nap szabadságod. 20 perc ebédszünet 2×10 perc kávé,cigi. Nem 6×10-15 perc szünet.
  A járvány alatt mindenki hozta a teljesítményt: patikusok, pénztárosok, rendőrök, mentősök, multi dolgozók, de ami ámokfutást leműveltek a tanárok távoktatás címszó alatt az szégyen és gyalázat. Az órák 80%a nem volt megtartva, az volt a csoda, ha valamelyik küldött emailben feladatokat, ami nem egyenlő az oktatással és tanítással.
  Most hegyeltek otthon 3 hónapot, majd 4 hét múlva ismét 2,5 hónap fizetett holiday jön. Úgy mint neked meg nekem, igaz?
 • Cz.-S. Pál
  “Magyarországon mekkora vagyontól mondanátok valakit milliomosnak?” — Hát, reálisan nézve, úgy egymillió forint felett már azért lehet alkalmazni a milliomos jelzőt.
 • Orákulum
  Látom, nincs tanár közeli hozzátartozód (nekem van), de a füled nyitott a nem is nagyon burkolt gyűlöletkampányra, amelynek egyik forrása maga a szeretett vezér.
  Beszélgess tanárokkal, hol kezdődik és ér véget a napi munka, az 5 tanóra az valójában hány óra a felkészüléssel, dolgozat javítással, mikor kezdődik és ér véget a TANÁRNAK a sokak által irigyelt ió-ció-áció.
  Ez is friss, és ontopic:
  m.hvg.hu/360/202118_pedagogusok_egyre_kevesebben_egyreidosebben_tanitanak
 • N0MAD

  ugye tudod, hogy az “egyenlőség” törvény előtti egyenlőséget jelent? Tudod, a 12 pont is említi. Tehát a régebbi jogi rendszer eltörlését ahol a nemes és a nem nemes másként ítéltetik.
  Ajánlott olvasmány: szent István törvényei “ha x értéknél többet lopott ha nemes fizesse meg, ha nem nemes vágják le a kezét” kb.
  Vagy római jog büntetés róma város polgárnak/ birodalom polgárának/ rabszolgának / szabadnak/ rangosnak
  Amúgy elég jó reprezentácíója az iskolarendszernek, általános iskolai tananyag, kiemelten a 48as események és István törvényei. Sem ez nem maradt meg, se a mai jogrendszert nem érted, de osztod az észt a társadalom működéséről. Egészen alapfogalom a jogegyenlőség de ez sincs meg.
  Szokás még nem tudni a “szólásszabadság” “liberalizmus” “demokrácia” szavak jelentését, a hatalmi ágak függetlenségét, a jogköreit, a demokrácia működését.
  Mondja egy nem jogász mérnök.
 • Tristis
  Érdekes, hogy ilyenkor mindig előkerül az oktatás. Én jómagam tanultam tanítóképzőn, tanultam közgazdász szakon, jelenleg levelezőn vagyok gépészmérnök hallgató és még van OKJ illetve FSZ végzettségem is.
  Szomorú látni valóban az oktatás helyzetet. Bárkinek bármi kétsége van afelől, hogy nem így van: a semmitérő fizetések miatt választanak a legtehetségesebb emberek más pályát. Nagyon sok barátom van, aki tanári végzettségű (tanítóképző + a lakótársaim bölcsészek voltak egyetemen) és egyre másra hagyták ott a tanári pályát. Az egyik épp most képzi magát át programozónak. Azt mondta múltkor elkeseredetten, hogy szeretne gyereket, de a párja is tanár és nem látja hogy…..
 • eMérnök
  szerintem a vagyonos lenne a jó kifejezés, mert a milliomos már nem valami nagy eredmény a mai forint árfolyam mellett.
  Szerintem onnantól vagyonos valaki, ha a vagyona már képes lenne arra, hogy kitermelje a megélhetését nagy bizonyossággal, beleértve a nyugdíjmegtakarítást és a többit is.
  Nem feltétlenül teszi meg, mert lehet sportkocsiban és hatalmas házban áll a vagyona, vagy éppen méregdrága hobbija (hóbortja) van, de ha normálisan kezelve már képes lenne rá, akkor.
  Nekem ez valahol a 100 milliók nagyságrendjében van. Mondjuk valahol 3-500 millió közé tenném az alsó határát.
 • N0MAD

  Mivel a top vagyonok nem a párnacihában állnak, hanem cégekben, jelentős örökösödési adónál az lenne mint a szocializmusban, minden vállalat állami kézben kötne ki. Eredményét láttuk. Ha nincs öröklés akkor franc se takarít meg, inkább eltapsolom. Akkor miből lesz a fejlődés? Ha bizonyos szint felett akkor afölött nem takarítok meg.
  Nálunk annó lehetett ingatlantulajdon, kubában pl az se lehet. Le is pukkantak a lakások mert akiknek kiutalták nem költöttek rá, az állam meg pláne. Szerencsére nincs hideg télen mert nincs ablak.
  Jók ezek a társadalmi átszabók, az elvek mögött általában az áll, hogy “pénzt nekem de most”
 • N0MAD
  “ Magyarországon mekkora vagyontól mondanátok valakit milliomosnak?”
  Elég régóta a dollármilliomos a mérce (mégha közben a dollár értéke el is inflálódott) értsd így a milliomost, forintban az egy lakás töredéke, nem a gazdagság szintje
 • Treil
  Óriási probléma lenne ha a világ vagyonát egyenlően szétosztanák 6,5 milliárd ember között. Szerintem kb. 20 év alatt lerabolná az emberiség a bolygó erőforrásait, elpusztítva saját magát. A vagyon egy dolog, sajnos a legtöbb ember nem a létbiztonságot látja benne, hanem a korlátlan fogyasztás szabadságát. Elég megnézni a lottómilliomosok sorsát, mit tesz ha az éhes embert odaengedjük a bogrács mellé.
  Én a vagyonban az anyagi biztonságot, de méginkább a felelősséget látom. Nem szeretnék hatalmas vagyont, mert az óriási felelősséget tenne a vállamra. Felelősséget más emberek életéért, minél nagyobb a vagyonom, annál nagyobb a hatalom és a felelősség. És nem gondolom hogy a korlátlan költekezés lehetősége boldogabbá tenne, inkább csak függőség alakulna ki. A végén pedig nem tudok többet megenni, több autót vezetni, és ugyanúgy egy gödörben végzem mint a legszegényebbek.
 • Aechen Coras

  “Mindig mondom nekik, hogy mert kb ti vagytok az egyetlen birkák, akik ha 0 Ft lenne a fizetésetek, akkor is a nagy részetek bejárna dolgozni, mert jaaaj szegény gyerekek.”

  Szomorú, hogy visszaélnek a pedagógusok, ápolók stb. hivatástudatával.

  A rosszul fizető pozikban lévők kisebb eséllyel tudnak elérni egy stabil anyagi hátteret, amiben az ember rövid- és középtávú megélhetése nem függ az aktuális állásától, és ki mer állni magáért. Így konzerválja magát a helyzet.

 • Mindegy

  “Hétvégéken persze dolgozat vagy összeállítás, vagy javítás, meg persze készülés egy kis plusszal az órára, mert mondjuk jobb iskolákban megkövetelik a diákok.”

  Látatlanban is biztos vagyok benne, hogy rossz a feleséged munkaidő beosztása. Vannak akik egyszerűen nem tudnak időhatékonyan dolgozni. Bocsi, ha tévedek, és Ő képezi a csekély kivételt.

 • Zabalint
  Tanárokhoz, oktatókhoz:
  Szerintem egyik fele akkora nulla, hogy nem tudna boldogulni a versenyszférában, az hogy tróger, buta vagy épp emberileg van vele probléma, az részletkérdés, sokféle kombináció van. Másik fele meg a szar fizetés ellenére marad, esetleg azért, mert a házastársa többet keres és megvannak így, meg olyan is van, aki lazábbra veszi, mint ha versenyszférában dolgozna, és persze egy kis részük kimondottan elhivatott. Ebből a feléből minél többen mennek el a versenyszférába, annál rosszabb lesz a helyzet.

  Hozzáteszem egyébként relatív, hogy mi számí rossz bérnek, haverom, akinek korábban soha nem volt rendes munkahelye, elment tanárnak, 30-as éveiben elment tanárnak. Mivel sokféle mellékese van, eleve részmunkaidőként tekint rá, ki is számolta mennyi a tényleges órabére (45 perces órákkal számolva), és azt mondja, nem rossz. Persze ő sem elhivatott, de élvezi a munkát.

 • csizkek
  “Most 45 évesek vagyunk, nekem 5000 EUR, feleségemnek 3500 EUR kézbe a fizetése, de nincs semmilyen pénzügyi tervünk, nem vágyunk semmire, hihetetlenül jó érzés, hogy nincs hitelünk. Élünk, kb havi 2000 EUR-t félreteszünk, de nem vágyunk autóra, házra, stb. ”

  Pont igy voltam vele. Elveztem/uk a mobilitast. Kozben jottek a ygerkocok. Es kozben valtozik ezzel a vilag az ellenkezojere. Nem mobilitas kell, hanem fix lokacio, fix ovi, fix suli, fix gimi, fix kornyek a szocialis kapcsolatok miatt. Es most az van a vilagban ha nem adosodsz el fulig akkor “vesztesz a megtakaritasaidon”. Merthogy az osszes asset az egbe ment, foleg azok amiket hitelbol vesznek. Pl. ingatlan..
  Szal sokszor ervelek a mobilitas/berlemeny mellett vs. sajat ingatlan, de lehetvan az a pont ahol ez a penzugyi tervezetlenseg/gondtalansag esetleg “visszaut”.

 • Kiszamolo
  Az egészségügynek szerencséje volt a COVID-dal, a politikusok fogcsikorgatva belátták, ha nem rendezik a béreket, rajtuk fog csattanni az ostor, ha az orvosok felállnak a járvány közepén. (Bár az ápolók bérével emelésével még mindig adósak.) 30 éve minden fontosabb volt, mint az egészségügy rendberakása bérezés szempontjából is. Most végre muszáj volt lépni a politikusoknak.

  Kár, hogy a tanároknál nincs ilyen járvány, hogy kénytelenek legyenek emelni nekik. Helyette tovább hagyják rohadni a rendszert, sőt még az új tantervekkel vissza is lövik az oktatást a múltba, hogy 50 év elmaradás helyett 80 év legyen a többi országhoz képest.

  Aki pedig a tanárok általános hozzáállásán problémáznak: jól mondja a mondás, ha csak banánnal fizetsz, csak majmokat kapsz a munkára.

  Ha akarunk normális oktatást, normális tantervvel és tanárokkal, akkor kell egy normális kormány, amelyiknek fontos lenne, hogy az emberek hasznos dolgokat tanuljanak és megfizetett tanárok.

  Amíg a feltételek nem adottak, miért várjuk el, hogy aki teheti, ne meneküljön el a tanári pályáról? Maradnak az elhívatottak és azok, akiknek nincs hová menekülni, no meg azok, akik hobbiból dolgoznak, mert a párjuk keres eleget, amiből megélnek.

  Erre azért nehéz értelemes oktatást alapozni, főleg, ha közben a tanterv is olyan, mint volt 100 éve. Csak az a fontos, hogy a gyerek évszámokat tudjon meg fejből sorolja a reneszánsz költőket. Mert attól lesz sikeres az életben, ha kívülről tudja azt, amit elolvashatna a Google-ben is.

 • eMérnök
  Pedagógus családból származom és bizton állíthatom, hogy sokan olyan témában nyilatkoznak meg, amiről fogalmuk sincsen. A tanári munka nem áll meg az óraadásnál, a 6×45-percnél, ami valaki írt. Persze, ahogy szinte minden munkánál, itt is lehet a minimumra törkedve, nagyon rossz munkát végezni, de a hiedelmekkel ellentétben a szalag mellett és a multiban is rengetegen kerülgeti a munkát nagy ívben. A tanári pályán is pont annyira lehet ezt csinálni, mint máshol, azaz van ahol lehet, van ahol nem, és normálisan dolgozva ebbe is rengeteg energiát kell ölni.

  Ha a diákoknak normális feladatokat adsz, akkor annak az értő javítása nem két perc. Egyszer egy tanár az egyetemen közölte, hogy azért ilyen (szerinte is rossz) a számonkérése, mert fizikailag nem tudja kijavítani, ha normális feladatot ad. Felírta az óraszámát, diákok számát és heti 50 órával valami pár perce maradt / diák javításra.

 • eMérnök
  Tudjátok mi a legrosszabb a tanári pályában egyébként? Az a sok ember, akinek fogalma sincsen a tanári munkáról, csak annyit lát belőle, hogy 6×45 perc. Otthon egyetlen gyereket sem képes normálisan nevelni. De a tanárt emberszámba se veszi. A legalja közelébe helyezi a társadalomnak, hogy “nemdolgozik”, meg “azért lett tanár, mert másra nem jó”, “aki tudja csinálja, aki nem tudja az tanítja” és a többi.
  Az emberi megbecsültség teljes hiánya.

  Aztán persze lehet sírni, hogy milyen az oktatás. Pont olyan, amilyet érdemelnek.

 • QTT

  Nagyon sok ilyen ember van, akinek be van akadva, hogy a tanári munka= 6×45 perc és 3 hónap nyári szünet+a többi szünet.

  Hiába mondod, amit fentebb is leírtak, hogy pl az a 3 hónap valójában július 10 és augusztus 20 között van, stb… Nem érdekli őket, sokak szerint így is túl vannak fizetve ennyi “szabadidővel”.

  Azon persze csodálkoznak, hogy miért nem jó a gyerekük oktatása. 🙂

 • GépÉsz
  Ez speciel nagyon igaz. Ne tudd meg mit élek át otthon mernokkent HO-ban.
  A családom szervezettsége katasztrofális.
  De akkor sem 6×45 perc, ahogy többen is elmagyaraztak.

  Egyébként az is érdekes, hogy egy hipergazdagokrol szóló cikk alatt milyen gyorsan sikerült eljutni oda sokaknak, hogy kapják be a legkevésbé megbecsült közalkalmazottak.

 • GépÉsz
  Azért a multis semmittevést ne hasonlítsuk már a tanári munkához vagy bármiféle tisztességes munkához. Napi 2 óránál többet csak a szalagmunkasok dolgoznak meg a karbantartók. Meg még esetleg két idióta aki elviszi a hátán a céget.
 • Stiel
  ‘ Már az első nagyobb tüntetés után jönne a bejelentés, hogy megvan a pénz a bérfejlesztésre.’ – volt tüntetés pár éve (Tanítanék), nem történt semmi. Mondjuk ha nem pár tízezres tüntetés lenne, hanem a tanárokon és pár lelkes diákon kívül kimenne szó szerint milliós vagy nagyobb tömeg, akkor lehet, csak ilyen még nem volt. Igazából ez a tragédia, hogy egy össztársadalmi problémára nem vagyunk képesek össztársadalmi szinten reagálni. És halkan hozzáteszem, hogy ebben a te ‘ne várják mástól a megoldást’ hozzáállásod is benne van.
 • apám tanár
  Apám tanár, és vannak tanár ismerőseim. Én multinál vagyok mérnök. Látom, hogy mivel jár tanárnak lenni, biztosan nem csinálnám. Nincs annyi szabadság, amit itt páran elképzelnek, az meg végképp szar, hogy nem te tudod kivenni, hanem be van ömlesztve egyben. Egy tanár iskolaidőben is messze nem a tanórák óraszámát dolgozza.
  Valaki azt írta, hogy rossz az időmenedzsmentjük a tanároknak. És akkor mi van? A multinál is rossz a mérnökök időmenedzsmentje, mégis meg vannak fizetve órabérben.
  Feleségem orvos. Az apja is. Apja mondta neki, hogy ne legyen orvos, mert nem fizet és szívás. Ennek ellenére 18 évesen bevállalta, mert akkor az ember nem ezt gondolja végig. Szar a fizuja, folyamatosan hulla, de a munkáját imádja. Még fiatalok vagyunk, remélem, hogy később ő is többet fog keresni. Hálapénzt csak vékony réteg kap, de az ő korosztálya nagyrészt egyébként is megalázónak tartaná.
 • svájci
  Nem tartozom azok közé, akinek kis vagyona van. Igaz, dolgoztam is érte, szorgalmam is van. Ennek ellenére, ha hiszitek, ha nem – azt vallom, hogy a kapitalizmus a jelen formában működésképtelen. Szerintem tönkretesz mindent, mindent a pénznek rendel alá, legyen az környezet, emberi kapcsolatok, politika, gazdaság. Amerre néz az ember, mindenhol csak a hátulütői. Tönkretett környezet, tönkretett emberi kapcsolatok, korrupt politika világszerte, óóóriási egyenlőtlenségek embertársaink között. Ez számomra egy No-Go! Most le leszek hurrogva, hogy kommunista vagyok, meg, hogy bezzeg akiket elvittek a fekete kocsival. Sorry. Én ilyent nem láttam (ettől még lehetett), ellenben a 80-as években voltam gyerek, brutális kontrasztot látok a két rendszer között, a jelen hátrányára. Akkor ugyan kevesebb volt, de boldogabbak voltak az emberek. Ma több van, de mégis lelki nyomor.
  Folyt..
 • svájci
  folyt…
  Még azt sem mondom, hogy építsük újra a szocit. De véleményem szerint annak sincs igaza, aki a jelenlegi kapi-t “módosítani” szeretné. Szerintem nem lehet: Alapjaiban hibás, téves, rossz.

  El kellene addig jutni, hogy ezt be kellene látni, nem tolni a biciklit addig, ameddig teljesen széthullik.

  Én valószínűleg azok között lennék, akiktől elvennének, ha egy “rendszerváltás” jönne, viszont, ha ez lenne annak az ára, hogy a szociális kapcsolatokat jobb útra tereljük, élhetőbb világot eredményezne a többség számára – nem úgy mint ma, egy szűk kisebbség számára, – akkor benne lennék.
  Megengedhetetlen, hogy ilyen különbségek legyenek anyailag emberek között, mint ma. Mi emberek nem akarom elhinni, hogy azért születtünk meg, hogy pár gazdagnak a rabszolgái legyünk életünk végéig!
  Az élet nem hinném, hogy erről szól.

  Köszönöm, hogy elolvastatok.

 • János
  Szabolcs- Köszi! 🙂 Amennyit ér a forint akkor itt több a milliomos svájcban! 🙂

  Én a saját véleményem szerint 100 millionál mondanék itthon valakit milliomosnak!

  Én is akarok kommentelni!

  Attól én is messze vagyok! De remélem ez az összeg 20 éven belül összejön! Igaz addigra jóval kevesebbet fog érni!

 • János
  NOMAD, eMÉRNÖK Köszönöm Szépen!!

  Cz.-S. Pál: Nyílván 1 millió forinttól lehet ezt mondani! Nyílván ez a pénz mennyiség mindenkinek mást ér! A nagy Átlag viszont szerintem erre még nem mondaná azt hogy milliomos!

 • tumpara
  “Sorold már légy szíves a milliárdosokat akiknek a munkahelyteremtés a prioritás. A profitteremtésen jár minden normális befektető esze, a munkahelyteremtés a szükséges rossz.” – Pistu

  Pontosan, jól mondod, a munkahelyteremtés a SZÜKSÉGES rossz. Ha profitot akar, nagyobbá kell válnia (többnyire), ahhoz pedig emberek kellenek. És mivel ezt hatékonyan csinálja, miért korlátoznánk?

 • Cz.-S. Pál
  János! Köszönöm Válaszod! Kívánom, hogy olyan gyorsan gyűljenek a millióid, mint a felkiáltójelek a Hozzászólásodban! Meg a Nagy Betűk! Akkor Nyííílván nem kell húsz évet várni!
 • János
  Cz.-S. Pál!

  Annak én örülnék a legjobban! Hamarabb itt hagyhatnám a Munkahelyem!

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.