Mi a helyzet Ukrajnában?

2014-02-22
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az elmúlt napok véres eseményei joggal töltötték el aggodalommal azokat, akiknek pénzük van a szomszédos országban. Egy polgárháborúba sodródó országban soha nincs biztonságban az ember pénze hosszú távon.

(Természetesen egyből megjelentek a trollok, akik már úgy tudták egy éve is, amikor írtam az országról és a bankbetétekről, hogy ez lesz. Hát persze, hogyne, még a halottak számát is láttad előre.)

Most úgy tűnik, hogy a helyzet normalizálódott, a harcok véget értek. Az elnök hatalmát korlátozták, az oligarchák jó része elmenekült az országból, előrehozott választásokban állapodtak meg. Ezek csak részsikerek, de reméljük tartós marad a normalizált állapot.

Azonban a problémák, amik voltak eddig is Ukrajnában, még nem oldottak meg. A helyzet ugyanaz, mint amit itt leírtam.

Maga az ukrán állam jobban áll, mint a magyar, elég csak megnézni az államadósság mértékét (37% kontra 80%), a bankok helyzete sem számottevően rosszabb, mint idehaza (idehaza sem fizetik már a hitelek ötödét, ami elképesztően magas szám és nyugodtan aggódhatnál miatta. Ahogy attól is, hogy a bankok zöme masszívan veszteséges évek óta.) De ezekről már itt írtam bővebben.

A legnagyobb gond Ukrajnában a likviditás hiánya. Hiába alacsony az államadósság, ha nincs elég devizatartalék, hogy kifizessék az idén esedékes lejáró devizás tartozásokat.

Ezen segített volna az orosz állam 15 milliárd eurós kölcsöne, aminek folyósítását a harcok miatt felfüggesztették.

Ukrajna azonban az IMF-hez is fordulhatna hitelért, csak az eddigi politikai vezetés még véletlenül sem akart megfelelni a feltételeknek, lévén, hogy a populista politika feladását jelentette volna például az IMF által követelt lakossági gázáremelés.

Most, hogy új vezetés lesz reményeim szerint (persze ez még nem lefutott meccs), talán nagyobb esély lesz a megállapodásra akár az IMF-fel, akár az Unióval. De a külföldi hitelezők is nagyobb bátorsággal merik majd hitelezni az országot az állampapírokon keresztül.

Ezen felül Ukrajna abban a szerencsés helyzetben van, hogy Oroszországtól vagy az Uniótól is várhat segítséget, nagyjából senkinek nem érdeke Ukrajna csődje.

Úgyhogy én alapvetően pozitívan látom most Ukrajna jövőjét (és ami ennél fontosabb, az ottani bankbetétek helyzetét), de azért sok a bizonytalanság a kérdésben.

Ha heteken beül nem sikerül devizához jutnia az országnak, akkor tartok attól, hogy valamit csinálnak a devizás betétekkel, a legjobb esetben zárolják őket bizonytalan ideig, rosszabb esetben kényszerátváltják az egészet hrivnyára.

Na, ezt nem kellene megvárni. Ezért figyelem az ilyen irányú híreket, ha nem látom heteken belül, hogy honnan lesz devizája az országnak, vagy kiújul a feszültség, akkor érdemes kivonni onnan minden pénzt.

Ha a hrivnya árfolyama nem száll el, akkor a bankok miatt sem aggódom. (A Privatbank hitelminősítése itt.) Ellenben a hrivnya erőteljes gyengülése is egy intő jel, lévén hogy ott is rengeteg a devizás hitel.

Meglátom, mit hoz a hétvége az ukrán helyzetben, ha marad a feszültség, akkor valószínűleg kedden kimegyek körbenézni. Ha van kedved, csatlakozhatsz. Ha a megoldás kezd kibontakozni, akkor feleslegesen nem megyek.

Update: A cikk írása után két nappal Oroszország lerohanta a Krím félszigetet és úgy tűnik, ennél is többet akar. Egy ilyen állapotban már sajnos nincs biztonságban semmilyen pénz Ukrajnában és elszabadulhat az infláció éppúgy, mint a hrivnya árfolyama. Úgyhogy ha van ott pénzed, érdemes hazahozni, amíg nem késő.

Minden troll kedvéért: a fentebb leírtak a véleményem, amit sokan kérdeztetek. Ahogy soha nem is bátorítottam senkit, hogy oda vigye a pénzét, sőt óvva intettem mindenkit, hogy túl sok pénzt vigyen ki, most sem azt mondom, hogy ha aggódsz a pénzed miatt, akkor ne hozd haza.

Ja és igen: a primitív hozzászólásokat bizony törlöm. Ha tőled csak annyira telik, hogy "neked meg pofa be" és "gyáván lapít a blogger" akkor bizony mész a kukába. Amíg nem tudsz kultúrátlan és tisztelettel kommunikálni, addig inkább maradj az olvasásnál. Ha nem vetted volna még észre, vendég vagy itt. Ha nem tudsz ennek megfelelően viselkedni, akkor szia.

És nagyon megijedek attól, hogy a pénzügyi felügyelettel fenyegetsz, csak mert nem jelenik meg a hozzászólásod. A felügyelet legfelső vezetői személyesen ismernek, ahogy az MNB más osztályaitól is néhányan, többükkel találkoztam már az ő kérésükre, lévén nekik is tetszik a blog ismeretterjesztése. Úgyhogy aligha hiszem, hogy bármi újat tudnál nekik rólam mondani, de azért ne add fel a piti kis bosszúvágyadat, hátha.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram