Mi a helyzet Ukrajnában?

Az elmúlt napok véres eseményei joggal töltötték el aggodalommal azokat, akiknek pénzük van a szomszédos országban. Egy polgárháborúba sodródó országban soha nincs biztonságban az ember pénze hosszú távon.

(Természetesen egyből megjelentek a trollok, akik már úgy tudták egy éve is, amikor írtam az országról és a bankbetétekről, hogy ez lesz. Hát persze, hogyne, még a halottak számát is láttad előre.)

Most úgy tűnik, hogy a helyzet normalizálódott, a harcok véget értek. Az elnök hatalmát korlátozták, az oligarchák jó része elmenekült az országból, előrehozott választásokban állapodtak meg. Ezek csak részsikerek, de reméljük tartós marad a normalizált állapot.

Azonban a problémák, amik voltak eddig is Ukrajnában, még nem oldottak meg. A helyzet ugyanaz, mint amit itt leírtam.

Maga az ukrán állam jobban áll, mint a magyar, elég csak megnézni az államadósság mértékét (37% kontra 80%), a bankok helyzete sem számottevően rosszabb, mint idehaza (idehaza sem fizetik már a hitelek ötödét, ami elképesztően magas szám és nyugodtan aggódhatnál miatta. Ahogy attól is, hogy a bankok zöme masszívan veszteséges évek óta.) De ezekről már itt írtam bővebben.

A legnagyobb gond Ukrajnában a likviditás hiánya. Hiába alacsony az államadósság, ha nincs elég devizatartalék, hogy kifizessék az idén esedékes lejáró devizás tartozásokat.

Ezen segített volna az orosz állam 15 milliárd eurós kölcsöne, aminek folyósítását a harcok miatt felfüggesztették.

Ukrajna azonban az IMF-hez is fordulhatna hitelért, csak az eddigi politikai vezetés még véletlenül sem akart megfelelni a feltételeknek, lévén, hogy a populista politika feladását jelentette volna például az IMF által követelt lakossági gázáremelés.

Most, hogy új vezetés lesz reményeim szerint (persze ez még nem lefutott meccs), talán nagyobb esély lesz a megállapodásra akár az IMF-fel, akár az Unióval. De a külföldi hitelezők is nagyobb bátorsággal merik majd hitelezni az országot az állampapírokon keresztül.

Ezen felül Ukrajna abban a szerencsés helyzetben van, hogy Oroszországtól vagy az Uniótól is várhat segítséget, nagyjából senkinek nem érdeke Ukrajna csődje.

Úgyhogy én alapvetően pozitívan látom most Ukrajna jövőjét (és ami ennél fontosabb, az ottani bankbetétek helyzetét), de azért sok a bizonytalanság a kérdésben.

Ha heteken beül nem sikerül devizához jutnia az országnak, akkor tartok attól, hogy valamit csinálnak a devizás betétekkel, a legjobb esetben zárolják őket bizonytalan ideig, rosszabb esetben kényszerátváltják az egészet hrivnyára.

Na, ezt nem kellene megvárni. Ezért figyelem az ilyen irányú híreket, ha nem látom heteken belül, hogy honnan lesz devizája az országnak, vagy kiújul a feszültség, akkor érdemes kivonni onnan minden pénzt.

Ha a hrivnya árfolyama nem száll el, akkor a bankok miatt sem aggódom. (A Privatbank hitelminősítése itt.) Ellenben a hrivnya erőteljes gyengülése is egy intő jel, lévén hogy ott is rengeteg a devizás hitel.

Meglátom, mit hoz a hétvége az ukrán helyzetben, ha marad a feszültség, akkor valószínűleg kedden kimegyek körbenézni. Ha van kedved, csatlakozhatsz. Ha a megoldás kezd kibontakozni, akkor feleslegesen nem megyek.

Update: A cikk írása után két nappal Oroszország lerohanta a Krím félszigetet és úgy tűnik, ennél is többet akar. Egy ilyen állapotban már sajnos nincs biztonságban semmilyen pénz Ukrajnában és elszabadulhat az infláció éppúgy, mint a hrivnya árfolyama. Úgyhogy ha van ott pénzed, érdemes hazahozni, amíg nem késő.

Minden troll kedvéért: a fentebb leírtak a véleményem, amit sokan kérdeztetek. Ahogy soha nem is bátorítottam senkit, hogy oda vigye a pénzét, sőt óvva intettem mindenkit, hogy túl sok pénzt vigyen ki, most sem azt mondom, hogy ha aggódsz a pénzed miatt, akkor ne hozd haza.

Ja és igen: a primitív hozzászólásokat bizony törlöm. Ha tőled csak annyira telik, hogy “neked meg pofa be” és “gyáván lapít a blogger” akkor bizony mész a kukába. Amíg nem tudsz kultúrátlan és tisztelettel kommunikálni, addig inkább maradj az olvasásnál. Ha nem vetted volna még észre, vendég vagy itt. Ha nem tudsz ennek megfelelően viselkedni, akkor szia.

És nagyon megijedek attól, hogy a pénzügyi felügyelettel fenyegetsz, csak mert nem jelenik meg a hozzászólásod. A felügyelet legfelső vezetői személyesen ismernek, ahogy az MNB más osztályaitól is néhányan, többükkel találkoztam már az ő kérésükre, lévén nekik is tetszik a blog ismeretterjesztése. Úgyhogy aligha hiszem, hogy bármi újat tudnál nekik rólam mondani, de azért ne add fel a piti kis bosszúvágyadat, hátha.

Share

46 hozzászólás

 • Tys
  “És nagyon megijedek attól, hogy a pénzügyi felügyelettel fenyegetsz, csak mert nem jelenik meg a hozzászólásod. A felügyelet legfelső vezetői személyesen ismernek, ahogy az MNB más osztályaitól is néhányan”

  ne haragudj, de egy matolcsy vezette mnb-nél, _szerintem_ ez erősen kétes dícsőség….

 • Kiszamolo
  Egyrészt ki mondta, hogy dicsőség, másrészt a felügyeletet beolvasztották, harmadrészt attól még ha tudok, szívesen belefolyok a nép oktatásába, ha kapok rá lehetőséget.

  Ennyi erővel ne fogadjak el egy önkormányzati megkeresést, mert az fideszes, vagy éppen mszp-s.

 • V.A.Laki
  Csak az nem hibazik, aki nem dolgozik …
 • péter
  Kedves Kiszámoló!

  A napokban írtam a korábbi idevágó cikkhez hozzászlást, melyben érdeklődtem a befektetésed felől. Valóban érdekel, hogy ha jól értettem a helyi pénznemben elhelyezett betéteddel mi történt? mi várható, és érdemes e még akár most is visszaváltani forintra a hryvnia-t, estleg a kockázat kedvelő embereknek most kivinni dollárt és elhelyezzni magas kamattal.
  Bízom benne, hogy nem “vádolsz” mindenkit trollkodással, még ha jelenleg nehezebb is kiszűrni a post szándékát.

  Üdv: P.

 • armogur
  vg.hu/penzugy/hitel/tarthatatlanna-valhat-ukrajna-torlesztesi-helyzete-422135
 • Kiszamolo
  Nem az a troll, aki vitatkozik, vagy aki ellent mond (ez a vitapartner,, akitől gyakran sokat lehet tanulni), hanem aki ebben egy minimális kulturális színvonalat sem tud, vagy nem akar elérni.

  Nekem nagyon kevés hrivnyám van, csak próbaképpen tettem be, hogy lássam hogyan kell számlát nyitni.

  Sejtettem, hogy le fog értékelődni, mert szerintem túlértékelt évek óta. Igazából ez a baja az ukrán gazdaságnak, hogy elégetik a devizatartalékukat a hrivnya miatt.

  Várnék a pénzkivitellel, nem magasabbak most a kamatok, mint normális időben.

 • tsx
  Fél vagy egy éve olvaslak. Ez a blog hasznos. Szerzője jó szakembernek tűnik (vélem én, egy laikus). Nem érzek politikai részlehajlást.

  A nyelvezet érthető. A stílus néha lehetne feszesebb (pl. itt a moderálási elvek kifejtése), de ez mégis “csak” egy blog, nem egy akadémiai kiadvány. Ha nagyon szigorú vagyok, nálam átlagosan akkor is 100-ból 95 pont.

  Személyesen nem ismerjük egymást. Véleményemet a fekete anyag tömegének kiegyensúlyozása céljából, köszönetem és elismerésem jeleként és nem mellékesen a “napi jó cselekedet” elvégzése miatt közlöm. Folytasd.

  … na ezt tedd ki, ha mered 🙂

 • Laca
  A trolloknak nem kell megadni azt az örömöt, hogy figyelmet kapnak. Biztos nem könnyű, mert a végletekig elmennek, de szerény véleményem szerint hagyd a moderálásukat ki az írásaidból.
 • Zsoca
  Szerintem meg néha nyilvánosan is helyre kell tenni a trollokat, és megüzenni nekik hogy itt nem jó helyen járnak.
 • Péter
  Én (most magánvélemény jön:)) nemcsak a pénzügyi ismeretek miatt vagyok rendszeres olvasója a blognak, hanem azért is mert a hozzászólók többsége is értelmes, sőt ott is lehet tippeket/felhasználható tanácsokat találni. Érdekesek a személyes sztorik is. A hozzászólások nagy része színvonalas, nincs a többi blognál tapasztalható primitív anyázás és személyeskedés. Úgyhogy a trollok menjenek csak a kukába:)
 • maveryck
  Egyáltalán miért reagálsz ilyenekre? Mindig is lesznek hasonló beszólások, anonim módon sokan be fognak még Neked szólni, az tuti. Kár, hogy bármilyen módon is foglalkozol velük. Törlöd és kész.
 • sfgadoo
  Jó cikk, grat!
  DE attól még ÓVA intek (…oda vigye a pénzét, sőt óvva intettem mindenkit, hogy…”).

  Béke!:-)

 • gab
  Szerintem moderálj csak keményen, mindenki azt hiszi, hogy fontos, és számít a véleménye, pedig nem. Ez egy magánblog, ahol a házigazda rendet tart. Az itt megjelenő kommentek a magyar web átlagát nézve viszonylag jó színvonalúak, szeretem őket olvasgatni, nincs szükség idavetett beszólásokra és trollokra.

  Amúgy van egy mondás: a sas nem fogdos legyeket. 🙂 Indoklás se kell, kinek és miért nem jelenik meg a hozzászólása. Tudni fogja.

  (És egy másik, már befejezett, nagyon magas színvonalú utazós témájú blog szerzői pl. így zárták rövidre a kérdést:

  Miért nem lehet kommentelni a bejegyzéseket?
  Azért nem lehet, mert még nem láttunk színvonalas, magyar nyelvű blogot az internet történetében, amit akár egy fikarcnyival is még színvonalasabbá tettek volna a reá írt kommentek.

  Szóval kommentelni nem emberi jog, örüljön, aki kikerül. 🙂 )

 • buki
  “a pénzügyi felügyelettel fenyegetsz, csak mert nem jelenik meg a hozzászólásod” 😀 lol

  Van ilyen? Szánalmas! 😀

 • Gáz Van
  Szerintem inkább egy ország szakad meg nyugat és kelet határán a gáz és energiaárak miatt:

  gurulohordo.blog.hu/2014/02/11/az_igazi_rezsihaboru

 • khz
  ertek egyet, definicio szerint a trollok celja hogy felhivjak magukra a figyelmet es heves erzelmi reakciokat valtsanak ki, ezert van a kotekedes, beszolasok stb. Cikkben uzengetni nekik szerintem sem jo otlet, pont ezt szeretnek elerni. En nem foglalkoznek veluk.
 • Kiszamolo
  Igen, csak másképp nem tudsz nekik “üzenni”, hiszen e-mail címet nem hagynak.

  X időnként előjön a kérdés, akkor röviden írok róla és kész.

  Sajnos sokan úgy gondolják, hogy nekik itt egyenesen joguk van hozzászólni, függetlenül a hozzászólás tartalmától vagy színvonalától. Hát nem.

  Azokat sem értem, akik idejönnek engem fikázni. (Nem kritizálni, ellentétes véleményt megfogalmazni, hanem kifejezetten fikázni.) Mit gondol, majd hagyom, hogy ide nyomja a lelke ürülékét?

  Következő kaszt, aki annyira tudatlan, hogy Ádámnál-Évánál kellene kezdeni elmagyarázni, hogy mennyi mindenben nincs igaza. (Persze teljesen meg van győződve, hogy például nincs is deviza a devizahitelek mögött és különben is a bankok maguk teremtik a pénzt, ezért a semmire szedik a kamatot.)

  Szóval sajnos félévente beszélni kell erről.

 • TMK
  Jó a blogod, az egyetlen szinte amit rendszeresen olvasok, és alapvetően nagyon is becsületre méltó hogy az okítást szívügyednek tekinted. Én is tanulok sokszor belőle, pedig nem ma kezdtem pénzügyekkel foglalkozni. Legutóbb pl. a gazdag papa írójának, r. kiyosaki barátunknak néztem jobban utána miattad.

  Nem is akarom húzni jobban, csináld, remélem egyre többen olvasnak majd, még ha nem is értek mindenben egyet veled, de csináld amíg úgy érzed belefér az életedbe.

 • abc
  Nem tudom, szerintem aki ilyen sommás véleményt formáz meg valami(k)ről, az viselje el ha másnak más a véleménye. Persze nem mindenki fejezi ki kulturáltan magát, de van egy mondás: Az az igazi diplomata, aki úgy küld el a fenébe, hogy azonnal indulnál :-). Megmondom őszintén én az előmoderáció miatt nem írok/ritkán írok. Azt nem mondom, hogy ez baj, hogy emelném a színvonalat :-), de lehet más igen. Az utólagos szigorú moderációval egyetértek.

  Én komolyan elgondolkodtam az ukrán bankbetéten, de a 600 km miatt inkább nem tettem. Akkor még nem volt szó ilyen helyzetről, nem ez volt a döntés fő oka, de szerintem nagyobb veszélyben van ma Magyarországon a vagyon (nem elsősorban bankbetét), mint Ukrajnában. Ott is nemzetközi bankok vannak, nemzetközi háttérrel, nem tehetik meg hogy ne fizessenek. De valamiért volt az a kamat felár.

 • Zsoca
  “Persze teljesen meg van győződve, hogy például nincs is deviza a devizahitelek mögött és különben is a bankok maguk teremtik a pénzt, ezért a semmire szedik a kamatot.”

  Úristen és hányan vannak, te jó ég, és olyan csillogó szemmel és sziklaszilárd meggyőződéssel fejtik ki a hasonló baromságokat…

 • Kiszamolo
  abc nem tudod, mi lenne itt, ha nem lenne moderáció. Egyébként nincs 1% az, amit kimoderálok. Persze pont azért ilyen alacsony, mert előmoderáció miatt sokan már tudják, hogy kár próbálkozni.
 • Zsoca
  tizdolog.hu/2013/03/19/10-tipikus-trollfajta-az-interneten/

  Szerintem itt jól összefoglalták a lényeget, persze ha Miklósnak már elege van a témából ki is moderálhatja. 🙂

 • mesterséges unintellingencia
  “A felügyelet legfelső vezetői személyesen ismernek, ahogy az MNB más osztályaitól is néhányan, többükkel találkoztam már az ő kérésükre.”

  Értem én, hogy mire gondolsz, de nem tetszik a védekezésnek ez a jellege. Ez amolyan öcsémurambátyámos protekciósnak tűnik, mint az óvodás homokozóban: úgyis az én apukám az erősebb. Sokkal jobb lett volna, ha azt írod, nincs félnivalód, mert betartottál minden írott és íratlan törvényt 🙂

 • Kiszamolo
  Azt írta, hogy majd feljelent a tanácsadások miatt. Erre írtam, hogy kár rugóznia, nem hogy a felügyelet tud rólam, de még a vezetői is személyesen ismernek.

  Nincs szükségem protekcióra, hiszen mindent törvényesen csinálok.

 • Ez vagyok
  Kiszamolo
  Na, ez így sokkal jobban hangzik:)
 • steckler
  Néhány gondolat: Mielőtt sokan azt gondolnák, hogy könnyű a szovjet közigazgatás maradványait megváltoztatni, az sajnos téved. 1991 végén amikor megszünt a SZU akkor se lett volna esélyünk (sajnos) Kárpátalja visszaszerzésére. Mivel az 1945-ös csehszlovák-szovjet szerződés volt érvényben, és még mai napig is al van érvényben Kárpátlaja vonatkozásában. Az oroszok mint nagy nemzet se tudták visszaszerezni a Krímet, pedig az 1954 előtt az Orosz SZSZSZK része volt. Az ukrán származású Hruscsov elnök, mint jubileumi ajándéknak ( Perejaszlavi Rada 300. évfordulója) változtatta meg a szovjet közigazgatást és a Krím az Ukrán SZSZSZK része lett. Szevesztopoli hadikikötőt is azért kénytelen Putyin bérelni az ukránoktól, mivel még az is olcsóbb, mint átköltöztetnék a teljes flottát Tuapszéba vagy Novorosszijszkba. A szovjet közigazgatás maradványaiba nehezen tud beszólni az EU is.
 • steckler
  Az ész-orosz határviták, régóta napirenden van (Csúd-tó környéke). http://www.aspektus.eu/…/az-eszt-orosz-hatarkerdes-es… A Fergána medencében is próbálták megváltoztatni a határt, a kirgiz-üzbég-tádzsig hármashatár térségében, mint demográfiai és geostratégiai szempontból is indokolt lenne az üzbégek javárak, és a kirgizek rovására. Azonban, ha szovjet közigazgatás történelmét visszanézzük, akkor láthatjuk, hogy az 1936-ban meghúzott közép-ázsiai határok is egyfajta mesterséges határok voltak, arról nem is beszélve hogy a kirgiz, kazah, külön öntudatról csak a 40-es évektől beszélhetünk. 1936 előtt a mai Kazaksztán és Kirgizia a Turkesztáni ASZSZK része volt. A szovjet időkban alakult ki a külön kazah kirgiz nemzeti öntudat. A finnek is sajnálják, hogy Karéliát 1956-ban visszaminősítették ASZSZK-ba, mivel ha 1991-ig SZSZSZK maradt volna,, akkor független állam lehetne, mint Moldova
 • steckler
  Ukrajna nem lesz szétszedve, mivel annak beláthatalan következvényei lennének, mert az a poszt-szovjet térségen belül megállíthatlan nemzeti feszültséget gerjesztene. Amennyiben mégis bekövetkezne, az példaértékű lenne a kis kaukázusi népeknek, vagy említhetném Karakalpakisztán, amely UZ-től válna le Hívával együtt. Arról nem is beszéve, hogy akkor NKR is hivatalosan csatlakozhatna Örményországhoz… Georgia is azért tart igényt Abháziára és Dél-Oszétiára, mivel az 1936-os szovjet közigazgatás szerint a Grúz SZSZSZK része volt, és jelenleg annak az utódállama. A kuril-szigetek visszacsatolásáról nem is beszélve, vagy Tuva függetlenedési lehetőségei (1944 előtt az volt).
 • steckler
  Ukrajna geostratégiai szerepe nem csak a tranzitgázvezeték, hanem még mindig egy mezőgazdasági éléskamra. Emlékezzünk csak vissza, amikor 2009-ben nagy aszály volt akkor jött a kínai hajdina, aminek egekbe szökött az ára 19 hrivnya is volt pár hónapig. Több nagyhatalom Kina, franciák, Usa érdeke, hogy az ukrán mezőgazdaságot tönkretegyék, és hosszútávon importra szoruljon az ország. A “németországi” diszkont áruházláncoknak (Lidl, Aldi, Penny, Kaufland…) érdeke, hogy UA aláírja a társulási megállapodást, mivel akkor számos EU vonalkódos élelmiszer vámmentesen mehet az országba és a hazai 482-es vonalkód rovására. Az ukrán kiskereskedelem döntő többsége még mindig 65%-ban a piacokon bonyolódik, hiába van a városokban Barva vagy Bopal szupermarketek (amelyek a helyi oligarhiák kezében van). A nagyvárosokban már jópár éve betette a lábát számos multinacionális áruház (Metro, Auchan, Makro
 • steckler
  Azonban még Kijev, Odessza, Ilyvó kiskereskedelme ennek ellenére is 51%-a piaci, kistermelői, ahol a háztájit adja el, a környékbeli lakók. Ukrajna akkor írja alá a halálos ítéletét, amikor a saját termékes diszkontáruházláncok megjelennek, és kiszorítják a helyi Rjezsánkát az olcsóbb növényi frissföl, amelynek származási helye bizonytalan és az ukrán krumplit, zöldséget kiszorítja a diszkontáruházlánc saját birtokain megtermelt zöldésgek és gyümölcsök. A multinacionális áruházláncok betörése létszükséglet, az EU-nak és főként Német és Franciaországnak, mivel az új piac növeli a tőkeexpanziót, és egyben társadalomformáló hatása is lesz. Lásd Magyarország, Bulgária, Lengyelország az elmúlt 15 év kistermelői mezőgazdaság visszaesését. Most nem mélyedek jobban bele, de még egyéb okai is van az ukrajnai állapotoknak, pl. a 186 kereskedelmi bank lemorzsolása…
 • steckler
  Visszatérve a bankrendszerhez. A 2008 év végi nagy hrivnya leértékelésnek voltak előzményei, a mostaninak nincsenek. A hrivnya betéteseknek azt tanácsolom aki, január végéig nem dollárosította át a hrivnyáját, annak jelenleg nincs értelme 9-es árfolyam felett ezt meglépni, mivel az éves kamatkülönbözet végett egy év után is kb. ugyanott lesz, mintha ha dollárban lenne a betétje. Tavaly már írtam, hogy a 2008-as nagy leértékelést is simán túléltük, a végén nem jöttünk ki negatívan a nagy leértékelés ellenére sem.
  A kamat % mindenhol magas a poszt-szovjet térségben.
  Ukrajnában, kb. több tízezer EU állapolgárnak van megtakarítása helyi bankokban. A lengyelek, szlovákok, csehek már a 2000-es évek elejétől a magasabb kamatok és egyéb adóoptimalizálás miatt ott fialtatja a pénzét.
  Nagyából hasonló a helyzet, mint pl. a törökök grúz bankba viszik a pénzüket a magasabb kamatok végett.
 • Ezeröcsi
  Szerintem aki figyelmesen követi a blogot nem lehet kérdés az üzemeltető szándéka, és szakmai ismerete. Jó kis kis közösség ez, így a trollkodásnak semmilyen szinten nincs helye e fórumon.
 • Morzsi
  “…az MNB más osztályaitól is néhányan, többükkel találkoztam már az ő kérésükre, lévén nekik is tetszik a blog ismeretterjesztése.”

  De jó lenne, ha a legmagasabb szinten is olvasnák a blogot és megfogadnák a benne írottakat! Akkor tán nem a hasitasi irányába terelnék a népeket az “idegenszívű népnyúzó” bankok felől.

 • szintetikus
  Nagyon optimista joslat, h Ukrajna majd az EU vagy az IMF kettos valamelyikehez fog fordulni. Az olimpia utan az oroszoknak tobb idejuk marad felugyelni ezt a helyzetet es eros nyomas gyakorlast sem tartok kizartnak. Mondjuk a csod elkerulese mindenkinek az erdeke.
 • Petike
  Elég régen követem a blogot, sokszor láttam már a Kiszámolót nyugodtan válaszolni olyan hsz-ekre, amik már nálam is kiverték a biztosítékot, holott nem is engem fikázott. Bele sem akarok gondolni, hogy milyen barmok lehetnek azok, akik ezt az embert is fel tudja háborítani. Jól csinálod Kiszámoló, ne tedd ki ezeket a postokat! Abban nem irigyellek, hogy mivel te moderálsz, így egyszer mindenképpen végig kell olvasnod ezeket a postokat.
 • Fairy
  Szerintem ne etesd a trollokat. Anyázni, fenyegetőzni semmibe sem kerül. Del gomb, és ennyi: egy idő után majd rájönnek, hogy rossz helyen járnak.
  Postban válaszolni nekik kifejezetten öngól: így látják, hogy elolvastad, amit írtak, fájt neked, így tízszerezett erővel jönnek majd megint.
  Ne állj velük szóba, különben jönnek majd a komment író botok, amik tízezer számra írják majd a beszólásokat…
 • Torres
  “Azt írta, hogy majd feljelent a tanácsadások miatt. Erre írtam, hogy kár rugóznia, nem hogy a felügyelet tud rólam, de még a vezetői is személyesen ismernek. ”

  Egy részről teljesen megértem a felindultságot, más részről – kérlek vedd ezt konstruktív kritikának – nem deklarálnék ilyen “de az én apukám erősebb” jellegű megnyilavánulást.
  Ha fenyegetőzik, akkor érdemesebb reakció nélkül hagyni, mint lesüllyedni a szintjére (ahol le tud győzni a rutinjával) és belemenni az iszapbirkózásba.
  Vagy, ha muszáj, érdemesebb ennek egy külön posztot szentelni.

  Így kicsit sértett, durcás visszavágásnak tűnik, akármennyire is jogos…

 • Konrád Dénes
  Sziasztok!
  Kérem,aki tud segítsen a döntésben!
  Az egyik ismerősöm projektfinamszírozással foglalkozik, ami a következők szerint néz ki és amivel megkeresett engem:
  Van egy projektem, ami 10mill.€ , erre egy bank kiad egy 10 mill. € -s hitelgaranciát , amit egy másik bank beszamitól mondjuk 65%-on. Miután a cégátvilágítás, az ajánlatok, a szerződések , stb. megtörténtek az első lépésben kifizeti ennek a 65%-nak a 20 %-àt (kb.1,5 Mill.€)a többi maradék pénzt zárolja és egy 40 hétig tartó trade-be viszi ,ami heti !!! 8%-ot hoz !!!??? és persze ezek tőke és kamatbiztosítottak!!!??? és ezekből lesz viszafizetve a hitel. A 40 hét végén kb 9 mill. € lesz ,amit a projekt megvalósítására kell fordítani.
  Ennek a 10 mill €-nak a lizing díja 40.000 € amit egy nem magyar bankban lévő ügyvédi letéti számlán kell elhelyezni,ami csak akkor megy ki innen , ha az első 1,5 mill. euró már a számlámon van.
 • morbiczer
  “a többi maradék pénzt zárolja és egy 40 hétig tartó trade-be viszi ,ami heti !!! 8%-ot hoz !!!???”

  Drogcsempészet vagy emberkereskedelem?

 • kp

  HETI 8%… Szerintem itt kellene abbahagyni a tűnődést. Ha ennyit legálisan, eszeveszett kockázat nélkül lehetne keresni, semmi szükség nem lenne se rád se a projektedre se az egész hókuszpókuszra. Ilyenbe ha belemész, elbukja a pénzded a 10M hitel meg valami apróbetű miatt a te nyakadon marad. 99.999999% valószínűséggel.
 • Ez vagyok
  Kiszámoló
  Köszi, hogy hagytad steckler hosszú beírását:)
  Nagyon sok infót tartalmazott.
 • Kiszamolo
  Ismerem az arcot, mindent tud arról a térségről, azért hagytam, hogy regényt írjon.
 • flimo
  Azt hiszem egy faktor kimaradt, a bankroham: zerohedge.com/news/2014-02-25/bank-run-full-frontal-ukrainians-withdrew-7-all-deposits-two-days
 • Imre
  Ukrán államkötvényeket hogyan lehet vásárolni? Mely brókercégek forgalmazzák, milyen költségekkel? Legalább mekkora összeggel lehet/érdemes ukrán államkötvényeket vásárolni?
 • flimo
  Ez már bennem is felmerült 🙂 Igaz mielőtt még megindultak a ruszkik.. akkor volt tíz éves dollár kötvény 10%, most mennyi lehet?
 • fma
  privatbankar.hu/makro/durva-lepes-ukrajnaban-15-eve-nem-volt-ilyen-kamat-278546