Mi a legnagyobb pénzkidobás, amit az emberek elkövetnek?

Néhány fórumról összegyűjtöttem, mit tartanak az emberek a legfeleslegesebb pénzszórásnak.

Ha van kedved, folytasd a sort a hozzászólásokban.

– Drága, magas oktánszámú prémium benzint tankolni olyan autóba, aminek a motorja a 95-ös oktánszámra van gyárilag beállítva.

– Macskáknak szánt játékok. Vettem egy 15 dolláros játékot a macskámnak, de az csak a pénztári blokkjával volt hajlandó játszani.

– Rongyrázós esküvők, amikre még hitelt is vesznek fel a házasulandók. Van úgy, hogy a hitel tovább kitart, mint a házasság. (Cikk: Drága esküvő, hosszú házasság?)

– Fizetni a legdrágább kábeltévé csomagot és még a Netflixet is, amikor alig nézed bármelyiket is.

– Venni egy drága fényképezőgépet tele extra funkcióval, amit aztán ugyanúgy csak teljesen automata módban használsz, mint a többi olcsó gépet.

– A gyógyszertárban reklámot venni hatóanyag helyett. 400 mg ibuprofen az, ami csökkenti a fájdalmat, nem az agyonreklámozott márkanév, ami miatt ötször annyit adsz ugyanazért a hatóanyagért.

– Versengeni a körülötted élőkkel, kinek van több, nagyobb vagy drágább cucca, háza vagy autója. Ha az önértékelésedet csak az biztosítja, ha te többet költesz másnál, akkor komoly gondjaid vannak ezen a területen. Nemcsak a pénzed, de az életed is esztelenül pazarlod el, teljesen feleslegesen.

– Egy vagyont elverni egy temetésre és utána a sírhelyre. A halottnak már mindegy, kár az élők pénzét erre pazarolni. Addig kellett volna kifejezned a szeretetedet felé, amíg élt. (Már ha ez az oka annak, hogy ennyit tapsolsz el erre a halála után.)

– Méregdrága HDMI kábel. A digitális jel 0 vagy 1, a drága kábel semmivel sem tudja jobban átvinni a digitális jelet, mint az olcsóbb társa. Hiába mondtam ezt el minden embernek az üzletben, ahol dolgoztam, hogy egy átlagos minőségű kábel ugyanazt tudja, mindenki a 70 dolláros kábelt vette, mert azon biztosan jobb minőségben megy át a jel. De akadt olyan is, aki 500 dollárt adott egy HDMI kábelért, csak mert az Harvey-Normann márkájú volt. (Persze 300 forintért ne akarj használható HDMI kábelt venni, de 17 ezer forintért is felesleges.)

– Éves fitnessbérlet, amikor tudod, hogy jó, ha az év felében lemész heti három alkalommal.

– Hazahordani műanyag flakonban a vizet a boltból, ötszázszor annyiért, mint amennyibe a csapból kiengedve kerülne.

– Feleslegesen sok pénzt tartani vésztartalékként a számládon, ahol nem kapsz rá semmi kamatot.

– Kávézás. Havi 90-100 dollárt vertem el kávéra, amíg le nem szoktam róla. Azóta nem is hiányzik.

– Méregtelenítő kúrák és homeopátiás szerek, illetve fogyasztó tabletták. Mind pénzkidobás csak.

– Fizetni a modemért vagy extra settop-boxért minden hónapban az internetszolgáltatónak vagy a kábelszolgáltatónak. Hat-hét havi díjból tudsz venni magadnak egy olyan modemet.

– Gyémánt. Ha már próbáltál eladni gyémántot, tudod miről beszélek. Nyolcezer dollárt fizettem egy eljegyzési gyűrűért, amit 650 dollárért akart visszavásárolni a kereskedő. (Cikk: Drágakő, mint befektetés)

Szerinted mi a legnagyobb pénzkidobás, amire ennek ellenére sok pénzt  költenek az emberek?

Share

302 hozzászólás

 • tomi
  Nagyon jók, részükkel tényleg sokat lehet nyerni, 1-2 kicsit necces, de még mindig inkább igaz lásd kávé, de a csapvízzel nem értek egyet, a csapból szar ízű cucc folyik, mondjuk az is igaz, hogy nagymamámnál pl nagyon finom a csapvíz. A helyeken ahol én laktam eddig mindenhol vállalhatatlan volt, most kispesten konkrétan büdös…

  jha, próbáltam gyorsan kerseni 500 USD-s hdmit de fél percet rásznáva ilyet nem is árulnak 🙂

 • Dixhorn
  Daydreamer

  Én vettem olyan borotvát amibe bele kell a tetejébe csavarni a pengét.Elég menő cucc, meg a borotvaszappan is kis tálkában ilyen habosító pemzlivel.DE, simán elvágtam magam vele, nem nagyon, de akkor is, tehát tanulni kell.Számomra a borotválkozás élménye rosszabb lett, mint az sensor excell dupla pengéssel. Ecsetelni nem volt rossz, de a jó minőségű szappan is irritálta a szám szélét és a bőrömet is mintha összehúzta volna, teljesen diszkomfortos érzés volt.Szóval szépen eltettem emléknek a szekrénybe.
  A késest is próbáltam egyszer, kb 5 vágásom volt, a nyakamon le se tudtam borotválni,lassú volt és szőrős is maradtam.

 • csalódottX1
  “Szerinted mi a legnagyobb pénzkidobás, amire ennek ellenére sok pénzt költenek az emberek?”

  Többen írtátok, hogy egy autó fenntartása Budapest belvárosában ebbe a kategóriába tartozik. Azonban amennyire meg tudom ítélni, a legtöbben napokig nem is használják az autójukat, gyalog/BKV-val/kerékpárral intézik a napi dolgaikat, járnak munkába, bevásárolni; viszont hétvégén valóban be a kocsiba, és irány a Balaton vagy a vidéki rokon.

  Nem pénzbeni pazarlás, de pazarlás: a boltban a műanyag zacskó, amibe bekerült a péksütemény, a kasszás beüti a 109 Ft-ot, majd zacskóból ki a kifli, a zacskó meg egyből a kukába :/

 • GWA
  A gyógyszerekről csak annyit, hogy a hatóanyagjuk valóban ugyanaz, de nem ugyanaz a formula van minden gyógyszerben. Más más a feloldódásuk is, hiszen csak a hatóanyag a közös, kb semmi más azon kívül. Nagyon jó példa, hogy nálam kizárólag az Advil ultra forte hat a fejfájásomra, semmi más. Pedig nagyon sok mindent kipróbáltam.
  Ettől függetlenül tényleg meg kell fizetni a reklámot is, de nem minden esetben pénzkidobás egy drágább gyógyszer használata.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  A drága HDMI kábel az objektív mérések szerint sem jobb, mint az olcsó: expertreviews.co.uk/tvs-entertainment/7976/expensive-hdmi-cables-make-no-difference-and-heres-why
 • Balázska
  én magam nem vagyok annyira kávés, és a környezetemre ez tökéletesen igaz a megállapításom. Egyébként Nescafénál dolgozó ismerősre alapoztam a megállapítást. De elfogadom, hogy sok mindennek lehet értelmes felhasználása is, amire amúgy az emberek zöme feleslegesen költ. Például a hitelkártya sem az ördögtől való szerintem
 • Dani2
  – dohányzás
  – autó, csak azért, hogy viríthass (és nem azért, hogy szállítson)
  – gyümölcslevek
  – azért venni márkás cuccokat, hogy menőnek tűnj (és nem azért, mert jól érzed magad bennük)
  – nem megnézni, hogy hol adnak olcsó lakáshitelt
  – új építésű lakást venni egy lakótelep vagy ipartelep mellett 2x annyiért mint az ugyanott lévő panellakás ára
  – aranyba fektetni, részvényt venni mikor a szomszéd vesz, eladni részvényt mikor a szomszéd elad
  – minden telefon 100 ezer (vagy 50-60 ezer) felett, ha virításra használod
 • Ostoba Mérnök
  Nem tudom, HDMI 15 és 70 ezer Ft-os kábelt még nem vettem. Mondjuk a 15 ezer Ft-ost el tudom képzelni, ha hosszú, 10-15m simán lehet annyi, drága ez a kábelezés. A Hifi hívők ennél vadabb árakon is vesznek kábeleket.

  Az érvelést magát vitatom, mert marhára nem mindegy a kábel minősége, nem lehet egyszerű 0 – 1 érvvel lerendezni, mert az egyszerűen nem igaz.

  Az ócska kábel szélsőséges esetben nem megy és már futottam ilyenbe bele. Amint elment a laptop, az új 4k-s akármi már nem lesz jó 🙂 A bithibát viszont nem fogod meglátni, csak ha nagyon sok.
  Aki jót akar magának, használja a kicsit profibban kidolgozott, vastagabb és az épphogy elegendő hosszú kábelt (fél méter-1méter) Ha meg messze kell elvinni, akkor a forrást vigye oda utp-n vagy wifin, jobban jár. Kb ennyi a lényeg, tényleg ostoba vagyok, hogy itt mérnökösködök 🙂

 • Zedder
  “És akkor honnan tudjam, melyiket érdemes? nézzem végig az összesnek a hatóanyagtartalmát és hasonlítsam össze az árral? vagy ez a 400 mg ibuprofen mindegyikben benne van?”

  Hát mégiscsak a tested / életed, szerintem minden felnőtt embernek legyen már minimális képessége / tudása ahhoz, hogy utánanézzen a gyógyszer hatóanyagoknak… Nem egy rocket science, főleg az internet korában.

 • jami
  Nasik. Összeadva baromi sok, de legalább árt.
  Füvesített nagy udvar, pláne nem fúrt kútról locsolva.
  Sok szoba, hogy legyen minden gyereknek és még vendégszoba is (saját fürdővel).
  Garázs hátra: elé végig térkő (télen hóseprés).
  A kozmetikai szerek zöme.
  Márkás sportcucc – hétköznapi viseletnek.

  Másik oldal is lesz, a felesleges/kártékony spórolás?

 • Oktondi
  – márkás margarin vásárlása életvitelszerűen (anyámat nem tudom lebeszélni a Ramaról. Ha jön egy akció, kitörő örömmel újságolja, hogy nézd leárazták végre, mire rendszeresen közlöm, hogy műzsírt már 70 Ft/25 dkg pénzért is lehet kapni, ez meg a négyszerese akciósan). Rengeteget süt, elég szép összeg havonta.
 • lakigizi
  a budapest belvárosra vásárolt autókat sem értem, és csomó ilyen ember van a társaságban… BKV-val 30 percre lenne a munkahelye (iroda) , de inkább ül a dugóban 40-50 percet, meg fizeti a parkolást napközben, csak nehogy bekoszolódjön a metrón. Este meg meg a nyavajgás, hogy nem jön be munka után a városba már, mert nehéz parkolót találni, meg drága, és ha inna egy sört, akkor tömegközlekedni kellene. plusz kéthavonta egy hétvégi ikeára, plusz egy bevásárlásra még kocsit / kölcsönkérni bérelni is jobb biznisz lenne. agyrém.
 • Károly
  “Hazahordani műanyag flakonban a vizet a boltból, ötszázszor annyiért, mint amennyibe a csapból kiengedve kerülne.”

  Én egy régi panelházban lakom, ahol bizonytalan, hogy a csövek milyen állapotban vannak, mi oldódik ki belőlük.

  Így is értelmetlen dolog szerinted ásványvizet venni, ha úgymond diverzifikálni akarom a vízfogyasztást, hogy ne csak egy forrásból igyak, így csökkentsem a potenciális kockázatokat? (Többfajta víz váltogatva, több forrás, így kisebb az esélye, hogy egy rossz forrást kifogva (ami az otthoni csővezeték is lehet) belefussak valami egészségügyi problémába.)

 • Andru
  Nagyon általánosak a példák. Kávé? Persze, nem muszáj, de ennyi előnnyel az összes olyan ételt-italt felsorolhatnánk, ami túlmutat a “legegyszerűbben oldjuk meg, hogy ne legyen nyers” technikán.

  A ló másik oldalát sem szeretem, amikor a rokonaim-barátaim már annyira ínyencek, hogy szerintük kultúrálatlan bunkó vagyok, amiért csak jól átsütve szeretem a steak-et. Szerintem bizonyos szint felett ezek a kimondottan extra éttermek már semmi olyant nem nyújtanak, amit érdemes lenne megfizetni. Hasonlóan, mint a bor vagy egyéb italok terén.

 • pjotr
  Félmillás (vagy akár még drágább) kerékpárt és versenyzésre való cuccokat, alkatrészeket venni munkába járásra. Sosem értettem, hogy miért kell felsőkategóriás teleszkóp a csatornafedelek és padkák “kisimítására”, amikor azokat az alkatrészeket olyan szintű vadulásra tervezték, amelyeket még nézni se bírna a júzerek jó része. Városi szaladgáláshoz nem indokolt sem a 30+ sebességes felső/csúcskategóriás hajtáslánc, sem a hidraulikus tárcsafék, sem a legújabb vázgeometria.
 • ZX71
  Ruha, cipő. Szerintem ez az, amit a legtöbb ember feleslegesen sokat vesz. Divat így, leárazás úgy, gondold végig azt, hogy ha mostantól nem költenél egyáltalán ruhára, cipőre, hány év kellene ahhoz, hogy elnyűdd azt mind, amit eddig megvettél.

  Leárazások, kiárusítások. Nagyon vonzó csapda arra, hogy dejóáron megvegyünk pl egy műszaki cikket, amire semmi szükségünk.

  Black friday: aludd inkább végig ezt a napot. 🙂

 • Dixhorn
  Hdmi kábeles témához,vettem már drágábbat kb 4000 ezerért, meg kb 1000 ért is. A drágábbnak rosszabb a képminősége a szín szempontjából, szóval visszakerült a régi.

  Sokszor tényleg nem éri meg manapság márkás cuccokat venni, mert pl ruhában nem érzem azt a minőséget már, ami régen mondjuk 15-20 éve tényleg megkülönböztette a márkást a gagyitól.De kétségkívül sok embernek fontos a márkanév, főleg kis hazánkban.

 • Volfszkin
  47″-es Philips Ambillight Full HD-s 3D okos Tv, amin max Minimax/Cartoon Network megy. A Gravitáció című filmből anno néztünk vagy 10 percet.

  1000-szer megbántam kb 2012-től!!!!! Életem legnagyobb tévedése volt, hogy az nekem kell.

 • Gauchos

  “– minden telefon 100 ezer (vagy 50-60 ezer) felett, ha virításra használod”
  Akármire használod, teljesen pénzkidobás 100 ezer feletti telefont venni. Inkább olcsóbban, az előző vagy azelőtti szériás csúcsmodellt megvenni.
 • Giorgo
  Ma vettem egy pedált a kerékpáromhoz. 4800 forintot fizettem, de volt ipari csapágyas 8400 forintért. A boltban az eladó azt mondta, hogy mindegyiknek körülbelül úgyan akkor az élettartama. Ismerek olyat, akki a drágábbikat vette volna, de nekem fölösleges lett volna.
 • szab_ger
  – fine dining helyekre járni >>> 5 eFt/fő felett költeni egy vacsorára
  – 5 M Ft-nál nagyobb értékű autót venni (ha néha nagyobb kell akkor bérlés vagy tetőbox)
  – 100 eFt felett bármilyen telefon (ha többet adsz érte akkor a Brand-et fizeted meg)
  – nyaraló, hacsak nem vagy ott minden hétvégén vagy nem adod ki éves szinten legalább annyiért, amennyit ráköltesz a fenntartásra
  – légzésfigyelő (szerintem sokkal több ember vesz ilyet, mint aki tudja gáz esetén mi a teendő)
  – új babakocsi
  – lego és társasjátékon kívül gyerekjátékok többsége
  – szénsavas üdítőitalok többsége (gyümölcslé+szénsavas víz kombóval kevesebb cukor és töredék ár)
  – európai utazást irodán keresztül intézni, ha leglább kicsit tudsz angolul
  – autópályán tankolni

  (Ami tök jó, hogy senkinél sem olvastam hogy az oktatásra – akár saját, akár gyereknek – költött pénzt feleslegesnek érezné :))

 • Adam
  Mindenfajta szex, ha fizetsz érte, fizetős pornóoldalak.
  Cigaretta, drága alkohol, kábszer.
  Jelezni másoknak, hogy nem vagyunk százasok – tetoválás, piercing, fülszabdalás stb.
  Drogéria – piacon féláron megkapsz mindent.
  Paleo és egyéb divattáplálkozás, ha nem vagy rászorulva, pl tejcukorárzékenység.
  Életvitelszerű éttermezés ebédidőben.
  Fine dining
  Vírusirtó.
  TV.
  Fagyi, cukrászda – csináld magad!
  Macska – ha csak nem tanyán élsz.
 • Danhadnagy
  kotyogós kávét főzök reggelenként, igen kiöntöm a felét, de kb. 20 Ft-ra jön ki egy napnyi kávé.

  ezt az otthon főzést sosem értettem. nekem drága a szabadidőm, nem szakács a mesterségem, ezért veszem igénybe a szolgáltatást délben a menzán. ha otthon főzöl, el kell menni bevásárolni, aztán főzöcskézel 30-60 percet, amit másnap megmikrózol. nem érzem, hogy ez megérné. persze én sem a 600 forintos krumplis tésztát veszem a menzán, hanem ami jó ár érték arányban, vagy macerás (krumplisütés)

 • Tamás #2
  Persze. Én egy Mühle Traditional borotvát vettem, ha jól emlékszem külföldről 10e alatt volt az ára, ebbe kell egy klasszikus pengét rakni, amit 100-as kiszerelésben szintén nagyon olcsón be lehet szerezni, plusz pamacsoló és szappan, utóbbi szintén nagyon olcsó és a borotvahabokhoz képest és rendkívül tartós. Egy év alatt használtam el 1 tégelyt (Wilkinson), amit 2 EUR-ért vettem… Az elején persze párszor megvágtam magam, de 3-4 borotválkozás után megszoktam és azóta félévente ha egyszer megvágom magam. Nyaralások alkalmával szoktam eldobhatós borotvát használni géllel és bizony nagyon kiugrik a különbség, mert a hagyományosra ha egyszer ráérzel lényegesen gyorsabban lehet használni
 • borika
  Vallással kapcsolatban (mindegy melyik) kiadott pénz, miközben a döntő többségük állami támogatást kap, nem keveset.

  1000-1500 forintos “nagyvárosi” kávé, csak azért, mert épp menő a papírpohara.

  Jótékonyság – alapítványon keresztül Magyarországon. Ritka eset, ha csak a felét teszik el maguknak “működési költségre”.

  Greenpeacenak és egyéb szervezeteknek adott pénzek, akiknek a működéséről valójában nem sokat tudni.

 • Sleepy McGee
  Időt és energiát pazarolni arra, hogy megmondjuk másoknak mi lenne a jó.
 • ddk
  A prémium benzint és a HDMI kábelt nem merném ennyire sarkallatosan állítani.

  A HDMI kábel az egyszerűbb. Nyilván 250 dollárért nem kell HDMI kábelt venni, de a tescos 400 ftos viszont szar. És digitális jelhibák léteznek.

  A prémium benzin meg olyan dolog, hogy minden amit a gyártó előír, hogy mit kell az autóval csinálni, az úgy van optimalizálva, hogy 100 000 kilóméternél te el tudd adni a gyanútlan második tulajnak. Az hogy 95-el is elmegy mert az amerikaiaknak kényszerfeltétel hogy menjen “regular” benzinnel is, rohadtul nem mérvadó. Amikor a Skoda fabia motorja 150LE-s literteljesítménnyel rendelkezik, akkor 150-250k kilóméteres korában nem öntjük bele a fáradt olajat a serpenyőből, mert baj lesz. Az üzemanyag minősége hozzá tud járulni a motor idő előtti meghibásodáskor, főként ha elégtelen a minősége, mert a szar benzin kicsit olcsóbb. Aki majmot vesz vegyen banánt is.

 • gertitorpee
  Autó napi használatban munkába járáshoz. Dupla fail ha egy pár két autót tart ugyanerre. Költözz közelebb a munkához, vagy válts munkahelyet. A többi csak üres kifogás
  Új mobil
  Kézműves sörök
  Sok márkás ruha, cipő
  Multi Számítógépes játékok. Az idő pénz
  Okostelefon bambulás napi több mint 20 percben (lásd az előző pontot)
  Indokolatlanul nagy ház-lakás
  Bármilyen Autó vásárlása hitelből
  És a sor majdnem végtelen
 • Zabalint
  Látom sokan felsoroltak olyat is, ami hobbi, szórakozás, kikapcsolódás kategória, a filmeken kívül pl. macska, fine dining, pornó, kábszer, drága alkohol, hobbikerékpár (igen, attól hogy városban használja, lehet a fejlesztése maga a hobbi), stb., stb. Ilyen alapon bárki más hobbijának a létjogosultságát meg lehet kérdőjelezni. Egy 500 ezres kerékpár nekem teljesen értelmetlen pénzkidobás lenne, de nem annak, aki komolyan űzi azt a hobbit. Nekem pénzkidobás lenne egy drága whiskey vagy kávé, mert mindkettőt alapból utálom, így nem érezném a jó minőséget sem, de nagyon sokaknak hozzáadott érték egy különlegesebb whiskey vagy kávé, és nem vonom kétségbe ennek a létjogosultságát. A macska is csak annak felesleges pénzkidobás, aki nem szereti a macskákat, vagy a saját étkezését is alig tudja kigazdálkodni, mert szegény.
 • Gabor
  Azért 100k alatt egyetlen új okostelefont lehet venni, az SE-t.
  (most nem az ilyen-olyan játszós mobilokról van szó, hanem üzleti)
  A legolcsóbb és nem tök elavult pedig a 7, az most 150 ezer körül van.
 • Tamás #2
  Mivel ma még nem borotválkoztam, gondoltam lemérem. Mindenesetől 2 perc 33s volt szappanozással a borotválkozás a kényelmes tempómban. De egyébként azt is most néztem, hogy a Mühle Traditional kétoldalú borotva elég penge kis cucc a maga kategóriájában, nyílván ez is számítha. Wilkinson szappanon kívül eddig mást nem használtam, de nyilván ennek is szerepe lehet.
 • Laci bácsi
  Egy idevágó szólás jutott az eszembe. Szegény embernek az olcsó a drága. Én is írnék néhány fölösleges pénz kidobásról. Kutya tartás. Statisztikailag ma Mo-on 7500.- Huf- ot költ havonta a gazdi közvetlenül az állatra. Számoljunk csak: ha 15 évig él a kutyus, akkor 15x12x7500=1.350.000 forint. Az egyéb járulékos károkat nem soroltam ide./megrágja a cipődet, stb./ Kérdem én, ezt a pénzt nem volna jobb a gyerekedre költeni? Másik. Ma nagy divat nyaralót vásárolni több tíz millió forintért, persze hitelből. Hogy aztán az év 365 napjából 20 napot ott töltsön az ember. Kérdés: miért vegyek egy egész tehenet, ha egy pohár tejet akarok inni. Főleg akkor, ha ha a tej ingyen van./szép kártya/. Itt lehetne említeni a másik elme-roggyant ötletet, az üdülési jog vásárlását több száz ezer, vagy millió forintért. És ilyenkor egy másik szólás szokott az eszembe jutni: szegények vagyunk, de jól élünk.
 • Yo
  Lassan egy éve fizetni havi 5000 forintot kiszámoló biztosításra…
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Az ásványvíz neked is pénzkidobás. Azokból a csövekből nem fog kioldódni semmi káros. De vegyél egy Brita / Laica vízszűrő kancsót, ha extra biztosra akarsz menni. 4000 Ft körül van, a belevaló betét pedig kéthavonta 1250.
 • VLaci
  Hatalmas pénzkidobás a munkám értékét nem számolni egy feladat elvégzésekor. Ez akkor is igaz, ha pl. takarítani kell otthon és épp nincs keresős munkám, mert az élet része a kikapcsolódás is. Ezért takarítónő takarít nlunk.
  De még igazabb olyankor, amikor szívességet kér valaki. Pl. a sógornőm, akit szívből útálok, megkért, hogy vigyem el Szegedre, de menjek el érte délpestről óbudára. Mondtam hogy jó, de 15000 Ft+ÁFA lesz óránként + 100 Ft kilométerenként. Nem kellett elvinnem.
  Sokan csinálnak nemszeretem dolgokat másoknak ingyen. Ez a legdurvább pazarlás.
 • Liv
  A legnagyobb pénzkidobás mások véleménye miatt vásárolni. Amikor belül tudod, hogy neked elég lenne az egyszerűbb/ no name ruha, cipő, autó, kávéfőző, de mégis a márkásat veszed, mert úgy gondolod, azzal jobban le tudod nyűgözni a kollégáidat, barátaidat, irigyeidet. Amikor nem az igényeidet nézed, hanem azt, hogy másokra milyen benyomást tesz a választásod.
  Továbbfejlesztett változatában lehet önigazolni is és megmagyarázni magunknak, miért is kellett a magasabb presztizsű dolgot választanod.
  Ritkán még beleesek én is…
 • András
  Genderszakos diploma 🙂
 • tudni jobb
  @Károly

  Vizsgáltasd be a csapvizedet, aztán kiderül, hogy kell e boltban vizet venned. Lehet, hogy évek óta feleslegesen cipeled és fizeted. Persze az is lehet, hogy nem. De valamit biztosan tudni mindig jobb érzés mint csak sejteni vagy úgygondolni.

 • TimiK
  A kapszulás kávéfőzőhöz.
  Évekig vásároltuk a különböző kapszulákat, aztán a környezeti terhelése miatt (iszonyatosan sok műanyag szemét) stratégiát változtattunk. A Tchibo gépeknél konkrékat újratöltöm a kapszulát. A tetején lévő fólia kuka, de maga a kapszula “teste”, illetve az alsó és a felső szűrő újra és újra felhasználható. Mi ugyanazt a 10 kapszulát használjuk már évek óta. A Nespresso gépkhez is lehet kapni utántölthető kapszulát. Így egyrészt olcsóbbra jön ki a kávé, nem termelődik annyi műanyag szemét, ráadásul olyan kávét töltesz a kapszulába, amilyet csak szeretnél.
 • Stanlee
  @szab_ger A fine dining-ot en is irni akartam. Fonokom (meg az egyik jobarat kollegaja) mindig szeretnek ilyen helyekre menni. A legutobbi alkalommal vettek sajttalat. 4 db kb 3 mm vastag es 5 cm hosszu, kb. 3 cm szeles sajtszelet, 3300 Ft, limonade 1200 Ft, masik sajttal 2700 Ft, sonkaszeletek 3300 Ft. Kb. 20 ezer Ft-ert ettek, majd amikor eljottunk akkor kozli fonokom, hogy ehes es egy döner-t menjunk el enni. Ugyanez volt par hettel korabban is, csak egy masik fancy helyen.
 • Guest
  Pénzkidobás: félmilliós navi az új autódba, aminél a telefonod is tuti jobb.
  Megéri: Shell 100-as benzin a Porschédba 😉
 • vanda
  (Ha még egyszer valaki leírja, hogy HDML vezeték, akkor visítani fogok. 🙂 )
  – Szerintem a kutya/macska/ló… bármilyen hobbi állat, az borzasztó kiadás.
  – Az egy számmal kisebb ruha vásárlása/tárolása (“mert majd belefogyok..egyszer”)
  – A vonatjegyet online akár 20%-kal is olcsóbban lehet megvenni (az jelzésű járatok)
  – Víz: én egyszer vettem egy víztisztító kancsót (szűrőt 2-3 havonta cserélem.) A hűtőben van, pár karika citrom/ valami bogyós gyümölcs naponta finoman megízesíti…imádjuk)
 • Balogh Attila
  Nézem a cikket és a kommenteket. Szép kis általánosítós betű zuhatag… Okos emberek okoskodása a saját szemszögükből 🙂
 • glezmen
  “És akkor honnan tudjam, melyiket érdemes? nézzem végig az összesnek a hatóanyagtartalmát és hasonlítsam össze az árral? vagy ez a 400 mg ibuprofen mindegyikben benne van?”

  a gyogyszereszt megkerdezed, fejbol elmondja
  amugy is erdemes tisztaban lenni a hatoanyaggal, pl. mashogy tud mukodni egy ibuprofen mint egy paracetamol alapu fajdalomcsillapito

  anno nemetorszagban mentem be ugy gyogyszertarba hogy ibuprofen-alapu fajdalomcsillapitot kerek. franc tudja naluk milyen markaju/nevu gyogyszerek mennek, melyikben mibol mennyi van, igy par masodperc alatt megertettuk egymast

 • adócsaló vállalkozó
  Modem, beltéri, stb.:

  Én ha lehet, ragaszkodom a bérelt verzióhoz. Ennek oka, hogy elég vacak az áramszolgáltatás a lakhelyemen (főleg a régi helyen). Évente párszor kell cserélni nálam ezeket a vackokat… Sajna a mostani szolgáltatóimnál nincs bérlet, így két szünetmentest állítottam be nekik…

 • jami

  vegyél 1-2 személyes kotyogóst, jobb minőségű (pl. Bialetti Moka Express) megvan 6e-ből, mellé egy jó daráló, barista boltokban 5-10 dkg kávét is tudsz venni: friss, változatos, extra finom kávé – sokkal olcsóbban, hatékonyabban és kör nyezetbarátabban, mint kapszulással.
 • Janos
  Aki az asvanyavizet cipeli haza muanyag uvegben, meg a kapszulas kavet hasznalja az nezzen majd meg egy videot, hogy milyen muanyag szemet kontinens gyulik ossze az oceanokban es a nem le o lord, csak szetmalo zacsko, hogyan kerul bele a halakba és a taplalkozasi lancon keresztul lassan vissza az emberbe.

  Igen, sajnos en is termelem a muanyag szemetet, de nem azzal amit ki lehet valtani.

 • glezmen

  “Autó napi használatban munkába járáshoz. Dupla fail ha egy pár két autót tart ugyanerre. Költözz közelebb a munkához, vagy válts munkahelyet. A többi csak üres kifogás”

  persze, mert ez igy megy. mondjuk amig gyarban szalag mellett vegzel betanitott munkat, addig lehet hogy 2 perc a munkahelyvaltas, de vannak mas munkak is…

  en pl. autoval jarok munkaba minden (munka)nap, (jo, joidoben motorral, de az meg sokkal inkabb elvezet es hobbi mint ingazas :D).
  – autoval 2×30 perc az ut, 4.4l -t fogyaszt az auto, a karbantartasigenye, ertekvesztese minimalis.
  – busszal (ha a legoptimalisabb oda- es visszautat valasztom) kb. 2×2 ora az ut, a buszjegy jarattol fuggoen 2×1000-1300 forint

  SOKKAL olcsobb autoval jarnom, raadasul naponta kb. 3 orat nyerek vele

  koltozes meg… az asszony munkahelye es az enyem 40 km-re van egymastol, hova koltozzunk? 😀

 • glezmen
  @kiszamolo: lehetne olyat hogy a ‘captcha’ elfogadja a valaszt ekezetek nelkul is? akinek nem HU kiosztasra van allitva a billentyuzet, annak eleg maceras igy…
 • Zoli
  Ékszer. Ezalatt természetesen arany, gyémánt, stb.-re gondolok. Elismerem, tényleg szépek, de közel sem annyira, mint amekkora összeget az ember kidob értük. Amikor pedig valaki előjön azzal, hogy ezek befektetésnek is tekinthetők, az már a röhej kategória.