Timberland felmondása

2017-01-01
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Írtam két éve a Timberlandról. (Cikk itt)

Két véleményem volt róla: az egyik, hogy irgalmatlan költséges, a másik, hogy veszélyes, az MNB nem véletlenül írt a dologról, igaz, név nélkül, mint egy, a befektetők számára nem túl átlátható és előnytelen szerkezetű konstrukcióról.

Szabolcs átnézve a költségeket, meg akart szabadulni a befektetésétől, de ez nem megy olyan egyszerűen, mint azt az ember gondolná.

Okulásul álljon itt az ő levele.

Előtte azonban még ismétlés kedvéért néhány alapvetés a befektetésekkel kapcsolatban:

- Amit ügynök árul, azzal az esetek 99%-ában biztos nem jársz jól. Legyen az pénzügyi termék, porszívó, víztisztító, vagy bármi egyéb. Ennek igen egyszerű oka van: az ügynök havi egy-két értékesítésből akar jól megélni. Ez még hagyján, de felette további 10 ember is ebből akar megélni a piramisban, vagy MLM rendszerben, ahogy tetszik. Így lesz a boltban 70 ezer forintért kapható porszívó 820 ezer forint és ugyanezért lesz az olcsó befektetési alapból méregdrága termék a te számodra.

- Soha ne bízd a pénzed mindenféle számodra ismeretlen cégre. Még bankot is azután választunk, hogy utánajártunk, elég nagy-e a bank és erős lábakon áll-e. De mindenféle állítólagos osztrák meg német, meg ki tudja miféle helyekre nem fizetünk egy fillért se, hiszen semmit se tudsz róluk azon kívül, amit magukról állítanak. Erről itt írtam már: Miért komplikálod?

- Szabolcs azt írja, hogy az ügynök azt mondta, amikor megkötötték a szerződést, hogy fel lehet mondani a szerződést futamidő közben is. Na, olyanra, aki el akar adni nekünk valamit, soha nem hallgatunk. Nem úszod meg a házi feladatot, neked kell átrágni magad az apróbetűs részeken és addig olvasni a feltételeket, míg nem értesz mindent pontosan. Ha nem megy, akkor fizess meg valakit (pénzügyi tanácsadó, adótanácsadó, jogász, építész, bárki, akinek éppen a szakterülete az adott téma). Ha nem ér annyit az egész, akkor felejtsd gyorsan el.

- Ha valamiért mégis "pénzügyi tanácsadó"-tól akarsz vásárolni, itt leírtam néhány támpontot, mire figyelj.

Ennyi bevezetés után jöjjön Szabolcs esete. Röviden a lényeg: naivan azt gondolta, hogy visszakérheti a pénzét, ahogy az ügynök mondta, idő előtt. Aztán azt gondolta, hogy ha nem adják vissza, csak hét év után, akkor ő kivár és nem fizet addig se többet. Hát, mindkét dologban nagyot tévedett:

Jelen levelemben szeretném leírni, hogyan jártam én a Timberland befektetéssel.
Pár éve sikerült engem is rávennie "pénzügyi tanácsadónak" a Timberland befektetésre, ahová sok ezer euró összeget fizettem. Később olvastam mindenféle negatív híreket a Timberland befektetésről.
Ezután természetesen nem akartam tovább folytatni ezt a befektetést. A leírásból úgy értettem, hogy az összes költséget előre levonva visszaadják a maradék pénzt, az eddig befizetett pénz felét. Ezért úgy döntöttem, hogy nem fizetek tovább, és a 7 év után majd kiveszem a megmaradt pénzem.
Ezután folyamatosan kaptam a fizetési értesítőket, hogy kintlevőségem van fizessek. Természetesen nem fizettem és jeleztem a Timberland felé felmondási szándékom. Jött egy válaszlevél, hogy 7. év végéig nem mondhatom fel. (Csatolom a levelet)
Vagyis nem csak nem jutok hozzá a saját pénzemhez hét évig még 50%-os levonás mellett sem, hanem azt sem akarják engedni, hogy ne fizessek be további pénzeket.
Ez azért érdekes az értékesítési prospektusban is benne van, az 56. oldalon, hogy fel lehet mondani idő előtt (na meg a tanácsadó is mondta, de tudom az nem jelent semmit). A csavar ott van, hogy többször is van szó az idő előtti felmondásról papírokban, és csak néhány helyen van ott, hogy a kibocsátónak bele kell egyeznie.
(Sajnos benne van a prospektusban, hogy nem lehet felmondani a 7. év végéig, például a 23. oldalon is. Ezért kell figyelmesen átolvasni ezeket a papírokat. Az 56. oldalon szerintem azt írja, hogy a hetedik év után, de a futamidő előtt ha felmondja valaki, bár tényleg nem egyértelmű. És a "részesedési jogok"-at olvasva is érdemes lett volna átgondolni, hogy miért nem befektetési jegy van odaírva. Mert nem az, hanem egy elég furcsa konstrukció, erről szól az MNB figyelmeztetése.)
Valahol olvastam, hogy egy Timberland-os írta, hogy arra még nem volt példa, hogy a felmondást elutasítsák. Na csatolom az én elutasításom, hogy itt a példa.
Na ezek után jó, gondoltam, akkor nem mondjuk fel, megvárom a lejáratot. Csakhogy most kaptam egy olyan levelet, ahol jogi lépésekkel fenyegetnek, ha nem fizetek. Mi van??? Ez elég durva, hiszen én fektetek be és úgy kezelnek, mint valami adóst!!! Ezt a levelet is csatolom, tanulságos. 
Na itt tartok most, és már mindenképp fel akarom mondani, nem érdekel, hogy bukik a fele összeg.
Szerintetek mit kellene, illetve mit tudok tenni? 
Eddig a levél. Remélem, te már nem fogsz így járni és kétszer meggondolod, kinek mit hiszel el, milyen mesés befektetésbe fogsz beleugrani és mikor bízod a pénzed egy általad nem ismert akármilyen szolgáltatóra.
Kezdésnek az MNB-nél lenne érdemes próbálkozni, ha esetleg a kikötések nem felelnek meg a magyar pénzügyi fogyasztóvédelmi előírásoknak, mert az, hogy felmondani sem lehet egy pénzügyi terméket (vagy annak eladott valamit) és nem fizetni sem, az már sok izgalmas kérdést felvet.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram