Dél Afrika téged is vár

Ernő írt egy levelet, hogy az egyik ismerőse Dél-Afrikában lakik és nagyon jó befektetési lehetőségek vannak az országban. Helyi részvénybe fektető alapok évi 15-20%-ot hoznak tartósan, az ismerőse is ilyenekben tartja a pénzét.

Neki túl szépnek tűnnek ezek a hozamok, csak nem érti, hol van benne a trükk.

Nézzük meg, milyen hozamokat realizálhattunk Dél-Afrikában:

délafrika

Hát igen, ezek tényleg nagyon vonzó hozamok. De mindenre gondoltunk-e?

Vajon miben jegyzik ezt a helyi részvényalapot?

Természetesen a helyi devizában, a dél-afrikai randban.

Hogy alakult ennek az árfolyama az elmúlt években a dollárhoz képest?

rand

7 rand/dollár árfolyamról egészen 12,2 rand/ dollár árfolyamig gyengült a helyi pénz.

Ha dollárban nézzük az elérhető hozamokat, már teljesen más lesz a végeredmény.

Keressünk egy dollárban jegyzett ETF-et, ami a dél-afrikai részvénypiacba fektet.

Ilyen például az Ishare MSCI South Africa ETF, ami 100%-ban a dél-afrikai részvényekbe fektet. Az alábbi hozamokat biztosította a befektetőknek az elmúlt években:

ishares

Nos, így már nem is annyira vonzó a lehetőség. Komoly volatilitás (árfolyam-ingadozás) mellett 20-25% hozamot érhettünk el öt év alatt összesen.

Mindezt úgy, hogy ugyanezen idő alatt a sokkal kevésbé kiszámíthatatlan amerikai tőzsdén megdupláztuk volna a pénzünket.

Így már mindjárt másképp néz ki a befektetési lehetőség, évi 20% hozam ide vagy oda.

(Most nem akarok beszélni a dél-afrikai gazdaság bajairól és a bőven 20 P/E ráta felett lévő helyi részvényárakról, mert nem maga az ország volt az, amiről ez a bejegyzés szólni akar.)

Röviden: soha ne felejtsd el, hogy egy-egy részvény vagy kötvénypiac általában a helyi devizában van jegyezve, így a te hasznod szempontjából a devizaárfolyam változása legalább annyira fontos, mint az adott piacon elért hozam százalékban kifejezve.

Share

9 hozzászólás

 • Zsoca
  Sajnos a többségnek a lényeg az hogy 20% több mint 3%. A brókermarcsi is ezzel tudott olyan sikeresen operálni.
 • Dani
  Ráadásul ha nagyon jó érzékkel 2008-ban vásároltál be az amerikai tőzsdén, akkor 150 HUF/USD árfolyamon válthattál USD-t. Tehát ha most eladsz mindent, amit 2008-ban vettél, nem tripláztál, hanem meghatszoroztad a pénzed 🙂
 • Laszlo
  En vagyok a Del-Afrikai barat. Miklos elemzeseben az iShare MSCI South Africa ETF indexet hasznalja. Ez termeszetesen jo kepet ad az orszag reszvenypiacarol, de azert nezzuk meg, hogy a konkret Unit Trust alap ami 5 eves perioduban eves szinten 21.9%-ot hoz hogy teljesit dollarban atszamolva.

  5 eve 7,57 volt az USD/ZAR, tegnap este amikor neztem 12,2009. A 21,9 szazalek 5 ev alatt 169%-os novekedest ad rand-ban. R1000-ert vehetunk ~$132,1 dollart 5 evvel ezelott, R2690-ert vehetunk ~$220,47 dollart most. 220,47/132,1 = 1,669 = ~70% az ot ev alatt. Mint pl a NYSE is.

  De peldaul ha ezt a ZAR/HUF viszonylatban nezzuk, akkor egy hasonlo szamloassal kijon egy 111%-os novekedes 5 ev alatt (2691 * 23,0888 / 1000 * 29,3124 = ~2,11) ami szinten a vagyon megduplazasa 5 ev alatt.

  Persze lehet, hogy a szamitasaim rosszak, kerlek ellenorizzetek.

 • Orsi
  Csak két hiba van a számításban:
  – A 21,9% hozam rand-ban van.
  – Az árfolyam nem “7,57 volt az USD/ZAR, tegnap este amikor neztem 12,2009” hanem ZAR/$.
 • smartdrive
  ugye mindenkinek megvan a konzulátusos jelenet a Halálos fegyverből
 • Laszlo
  Szia Orsi,

  A hozam termeszetesen rand-ban van es ez bele is van kalkulalva. A dollar hozamot ugy szamoltam hogy megneztem, hogy az 5 evvel ezelotti befektetett penzbol mennyi dollart tudok venni (amikor 7,57 volt egy dollar), aztan 5 ev utan a randban emelkedett rand osszegbol mennyi dollart tudok venni (amikor 12,2009 volt egy dollar). Es ebbol jott ki 70%-os dollar alapu hozam szemben a 169%-os rand alapu hozammal.

 • Gyuri
  Azért szerintem nem minden brókermarcsi, ami 3+%ot hoz.
  Ha ott él, akkor nyilván a fizetése és a kiadásai is helyi pénzben keletkeznek, ezért $-ra átszámolni minden befektetést lehet, csak nem túl életszerű, főleg így utólag, mikor már tudjuk, hogy a $ majdnem mindennel szemben erősödött az elmúlt években. Ezek alapján az összes HUF befektetés és az állampapír is vastagon bukó.
 • Kiszamolo
  Gyuri, nem is neki kell átszámolnia, aki évtizedekig az országban akar élni, hanem mindenki másnak.

  Nem ő tette fel a kérdést, hanem a Magyarországon élő barátja.

 • Orsi
  Kedves László,
  Köszi a választ. Kiszámoló számolt jól, és a kockázatokra is okosan felhívta a figyelmet.