Mi történt a rubellel?

Ha ránézel az orosz rubel árfolyamára, mondhatni megtáltosodott, alig 15%-kal gyengébb, mint volt a háború előtt. Ez különösen annak a fényében érdekes, hogy járt már a dollár 140 rubel felett is, most 86 rubelt kell adni egy dollárért.

Sokan úgy gondolják, Putyin legújabb ötlete miatt erősödik a rubel, mert ő csak rubelben hajlandó elfogadni a gáz és az olaj árát.

Ez összeségében semmivel nem erősítené a rubelt, hiszen eddig is dollárt és eurót kapott a Gazprom az olajért és a dollárért, s 80%-át eddig is kötelezően át kellett váltania rubelre, s mint állami cég, gondolom ennél többet is átváltott. S még nem is lépett életbe az egyébként szerződésszegésnek számító egyoldalú változtatás, amit több partner is jelzett, hogy nem fogad el.

(Update: a sok szájkarate után nem is lett semmi a dologból, továbbra is euróban lehet fizetni, rájöttek az oroszok, hogy nem fognak az uniós országok úgy ugrálni, ahogy ők fütyülnek.)

(A probléma mélyülésére utal az is, hogy most már nem csak a devizabetéteket lehet csak rubelben felvenni, de a legújabb rendelkezés szerint még a kamatfizetés is csak rubelben lehetséges. Nem úgy tűnik, hogy csökkenne a probléma nagysága, hanem már a kamatokra kifizetett devizára is szüksége van a kormánynak.)

De akkor mi történhetett a rubellel az egyértelmű jegybanki beavatkozáson túl? (Hivatalosan beismerve is 39 milliárd dollárt égettek el a rubel árfolyamának megvédése érdekében az elmúlt öt hétben, ez forintban 12 942 267 000 000 forintot jelent, vagyis 13 ezer milliárd forintnyi dollárért vettek rubelt.)

– A külföldi befektetőknek megtiltották, hogy eladják az orosz papírjaikat és átváltsák a pénzt devizára. A dollár alapú orosz állampapírokat is rubelben akarják kifizetni.

– A magánemberek szintén nem válthatnak pénzt legálisan, csak olyan adó mellett, amit senki nem akar kifizetni. Sőt, még a meglévő devizás megtakarításaikhoz sem férhetnek hozzá, s mint fentebb említettem, most már a kamatokat is csak rubelben kaphatják meg.

– Márciusban kell sok cégnek befizetni az adót. Ezek a cégek februárban az elmúlt hat év legmagasabb devizatartalékát halmozták fel, ebből is fizetnek most adót.

– A szankciók miatt az import lefeleződött, míg az export javát adó olaj és gázbevételek nem csökkentek, többek között a magas áraknak is köszönhetően. Hiába kell 20% körüli árengedménnyel adni az orosz olajat, ha még így is drágább most, mint néhány hónapja.

Egy ország devizájának árfolyamváltozása a piaci szereplők gazdasági várakozásait tükrözi. Ebben az esetben erről szó sincs.

Még 20%-os alapkamat mellett is csak azért nem romlik a rubel, mert gyakorlatilag betiltották az eladását.

A mostani árfolyam egy teljesen mesterséges árfolyam, annyi köze van a valósághoz, mint a rendszerváltás előtti forint árfolyamoknak, amikor volt a hivatalos árfolyam, amiért mindenki háromévente vehetett néhány száz márkát és volt a valódi, amiért hozzá is lehetett jutni a hőn áhított kemény valutához. Ma is 130-150 rubelt adnak egy dollárért a valós piacon.

De fel lehet hozni példának a szintén hasonló szankciókkal sújtott Iránt is, a hivatalos és a valódi árfolyam között ötszörös szorzó van.

Abban a pillanatban, ahogy feloldják a kereskedés tiltását, rengetegen fogják átváltani a rubel megtakarításaikat bármi másba, tanulva az elmúlt hónap történéseiből. A külföldi értékpapír-tulajdonosok is ugrásra készen állnak, hogy több százmilliárd dollár értékben eladhassák a rubeljeiket. S még a 20%-os alapkamatot is csökkenteni kellene, mert az önmagában megfojtja az orosz gazdaságot.

Mivel tilos a rubelt eladni és az import is nagyon visszaesett, nyugodtan mondhatna bármilyen árat a jegybank, hiszen a piac nem működik, hogy kiigazítsa azt. Ennyire kell komolyan venni a mostani árfolyamokat.

Share

167 hozzászólás

 • csizkek
  “az oroszok jobban hisznek a tévében látottakban, mint a saját rokonaiknak, akik Ukrajnában az ostromlott városokban élnek és küldik a fotókat meg videókat, mit csinálnak velük az oroszok.”

  sajat ner-es rokonaim detto. tudom milyen sajna..
  Ez van ha propaganda omlik a mediabol

 • arul
  De basszus, ha nincs független média, akkor mért toljuk a közpénzt a köztévébe? Akkor minden párt csinálja meg a saját médiáját a saját lopott pénzéből, a köztévét, rádiót meg zárjuk be. Aki tájékozódni akar, az olvassa a Magyar Közlönyt!
 • Darkosia
  @Objektív szemlélő
  “Nem, nem írom le hogy ki a hibás, mert nem érdekel.”
  Nem, nem írod le ki a hibás, mert a központban az az utasítás, hogy nem hibásak az oroszok, maszatolni kell. Mert már annyira gáz az állampárt ténykedése, hogy értelmes emberek között ciki kiállni mellette. Köszönöm, megkaptam a választ amire számítottam.
 • Darkosia

  “De basszus, ha nincs független média…”
  Nyugi, a “függetlenséggel” való kötözködés csak szemantika és a dolog lényegi részéről a terelés. Üss fel egy szótárat hogy “independent media”, nem az áll mellette, hogy nincs véleménye és/vagy értékrendszere. Így igyekszik normalizálni ami az M1-en meg kampányon kívül a plakátokon megy. Nem itt élnék, még lehet el is hinném milyen objektív a “mindkettő ugyanaz” érvelése…
 • Atheist

  “Mindegy kinyer én már borítékolom, hogy jóvátételt fizethetünk majd az Ukránoknak”
  – szerinted így működik?
  Ha az ellenzék nyer, visszanyerjük a szalonképességünket.
  Ha marad a jelenlegi garnitúra, senki nem akar majd egy megbízhatatlan bomlasztó paprikajancsi szövetségese lenni. Egy mindenki által lenézett csóró ex-EUs ország leszünk. Senki nem követel rajtunk semmit, de sokkal drágább lesz, mint fél Ukrajnát újraépíteni.
  “olyan kormányt akarok aki képes dönteni és haladni” – a szakadék szélén állunk és orbán egy óriási lépést tenne előre. Viccen kívül, miért baj az, ha a döntések alapos végiggondolás és több álláspont ütköztetése után születnek, nem pedig egyetlen ember agymenései?
  Önző érdek – az enyém is. Szeretnék egy olyan országban élni, ahol nem kell attól félni, hogy én leszek a következő. (célpontja a gyűlöletpropagandának vagy kisemmizendő vállalkozó)
 • axt
  “A választás közeledte okozhatja a stresszt néhányaknál?” Én azt veszem észre, hogy igen (na nem bennem). Sokan erre úgy készülnek (de nem csak most, mindegyik választásnál) mintha jönne a messiás. A választás lett az újkori Jézus eljövetele. De lássuk csak, mi lehet választás után?
  1) Marad a kormánypárt. Akkor a messiásvárók azonnal koppannak.
  2) Jön egy új. Akkor csak később koppannak, mert az hót ziher, hogy nem minden úgy fog történni, ahogy meghirdették előre. Nem azért mert gonosz szemetek, hanem mert a pártok is úgy működnek, mint egy sima termék amit boltban megveszel: a reklámban a termék csudijó, mindenki boldogan mosolyog, mikor meg megvetted a cuccot, rájössz, hogy ez is csak egy a sok használati tárgy közül.
  Részemről senkit sem agitálnék sem egyik sem másik oldal mellett, de borítékolom, hogy sok lesz a csalódott ember. Kicsit le kéne higgadni, én azt mondom.
 • untermensch4
  ” Ebből következik: honnan tudjuk, mi az “igazság”? Sehonnan, mert nem vagyunk részesei. Ezért sem érdemes vele foglalkozni, pláne nem idegesíteni magad. Amit magánemberként tehetsz, az max. az adakozás, és a menekültek megsegítése.”
  Te a tanult tehetetlenséget “tanítod”. Magánemberként akár saját, majdhogynem önálló véleményem is lehet és eldönthetem hogy eladó-e, ha igen akkor mennyiért. Pl pont egy órája kérdezte vki hogy megyek-e szavazni, én meg elmondtam neki hogy sztem aki nem megy az arra szavaz amire azok akik elmennek, tehát ha “egyik sem” a szavazata akkor el kell mennie és szándékosan érvénytelenül szavazni. (Na EZT hogyan maszatolod bele a kétlövészárkos hamis kompozíciódba..?). Amit “az igazság részeseként” eddig közelről láttam ner-es közigazgatásban és ner-közeli cégnél, annak alapján inkább eu-ügyészséget akarok.
 • Kalv

  a.te.ervelesi.hibad.hu/a-te-ervelesi-hibad-hu-linkelese
  Idemásolom, ha esetleg valamiért nem hozná be a böngésződ:
  “A vitapartnered vette a fáradtságot, hogy röviden, tömören kifejtse a véleményét te pedig csak annyira vagy képes, hogy bedobj egy linket az oldalunkra, és úgy veszed, hogy ettől automatikusan neked lett igazad.”

  Nehogy túl komolyan vedd 🙂

 • csizkek
  “Nem itt élnék, még lehet el is hinném milyen objektív a “mindkettő ugyanaz” érvelése…”
  Meg ugy se:)
  De az a durva, hogy mennyire messzirol vilagitanak a ner-es ervelesi technikak-hibak. Olyan mint az MLM gondolom egymast oktatjak, hogy kell:) profin szalmababozni vagy kozeputasan ervelni, a csuszos lejto meg a favorite.
 • KL

  “Az ujsagiras attol lesz pl. fuggetlen, hogy a kozszolg media teret enged barmelyik oldalnak es ott utkoztetik az erveket, tenyeket es velemenyeket.”
  És ez akkor nemcsak a közszolgálati médiára igaz, hanem bármilyen médiára – tehát akkor független (a fenti logika szerint, amivel egyetértek – ezt szellemi függetlenségnek nevezném), ha mindenféle vélemény megjelenik benne, és nem csak mutatóban. Egy szellemileg független szerkesztőségben teljesen különböző értékrendű embereknek kellene lennie, akik egymással is vitatkoznak, akár nyilvánosan is. Tehát nem úgy kéne lennie, ahogy most van, hogy az egyik újsághoz csak jobboldali újságírókat vesznek fel, a másikhoz csak baloldaliakat, a közmédiának meg kifejezetten megírják a pártközpontban az anyagot.
 • Scumand
  Valamiért kimaradt:magánszemély szamlaszerződésben hol van utalás,hogy befagyaszthatom a szamláját egyoldalúan,ergo ellophatom,én használom,fektetem be a rendelkezése ellenére is?

  Pár felvetés:

  – Oroszo.ban lakó megjegyzése:1atlag orosz 3% importterméket használ a haztartásban,Szentpéterváron 1 db SPAR van
  – Mi lesz,ha az oroszok csak 2 hetre elzarjak a németeknek küldött gázt?A”szakértők” pulcsival,helyiségek temperalasaval orvosolnak a gondot,de úgy 80 IQ felett bárki tudja, hogy letérdel a német ipar, úgy en bloc
  -UKR hadsereget deklaráltan jenkik irányítják (tehát nem mint Szíriában mindkét fél “besegitett”,Oroszo a megválasztott Asszadnak,USA a lázadóknak,vagy mint az oszmán seregben levo francia tüzértisztek régen),de nem közvetlenül egymás orszagát támadták
  -X es Y o-ok konfliktusában Z (aki hadianyagot küld Xnek) minden időkben hadviselő fellé vált,ez evidencia volt örökké.

  Aha, 3% importtermék. Ez jó. 🙂 Akkor autójuk például milyen van? Még a Lada is a Renault-é. Telefonjuk milyen márka? A tévéjük? Az okosóra? Napszemüveg? Ruha? Folytassam?

  Auchan, Prisma, Stockmann mennyi van?

 • gusson
  Akik szerint hőszivattyúval, ill. egyéb villamos hőforrással függetlenítik magukat az orosz gáztól, széntől, olajtól, ill. védve van egy esetleges “gázcsap elzárás” következményeitől,az pillantson erre a diagramra. A lila az import, a sárga a naperőművi betáplálás, stb (alul a színkód).
  Ha lenne még legalább 2000MW nukleáris kapacitásunk, akkor az import(ami főleg gázból, szénből és vízből “jön”) jó része szükségtelen lenne, inkább exportálnánk, nem égetnénk lignitet a Mátra lábánál, stb. A rendszer kiszabályozásához a jelenlegi technikai szinten mindenképp szükséges a gáz,mivel nincsenek tározós erőműveink (jelentős szintkülönbség kell hozzá).
  mavir.hu/web/mavir/eromuvi-termeles-forrasok-megoszlasa-szerint-netto-uzemiranyitasi-meresek-alapjan
  Itt egy térkép, amin az országok villamosenergia forrásai az adott rendszerirányító adatai alapján:
  app.electricitymap.org/map
 • Atheist

  “-X es Y o-ok konfliktusában Z (aki hadianyagot küld Xnek) minden időkben hadviselő fellé vált,ez evidencia volt örökké”

  Ne beszélj zöldségeket. Olvass el bármilyen nem közmédiás interjút a témában egy nemzetközi jogásszal.
  Eszközt mindenki annyit küld, amennyit akar, szíve joga. Hadviselő féllé onnantól válik, hogy embert küld vagy aktívan beavatkozik. Ezért nincs még légtérzár. Mellesleg ha a NATO beavatkozik, az már 3. világháború, akkor minden mindegy.

  Orbán kiállása a nem küldés mellett csak arra jó, hogy jobban útáljon minket a világ kultúráltabb fele.

  Azt meg ne hidd, hogy létezik olyan forgatókönyv, hogy nekünk van gázunk dögivel mert lepaktálunk, az EU-nak nincs mert ők nem, és mellette nem áll földbe a gazdaságunk.

 • Darkosia
  Jön a nyár, ezek meg itt rettegnek, hogy megfagyunk. 😀
  Sőt! A szegény németek fagynak meg…
 • tumpara
  Mitől független az újságírás, ha független? A baloldal is ugyanúgy pénzeli és tolja a saját igazát, mint a jobboldal? Nézzetek már bele az Öt című műsorba az ATV-n, aztán nézzetek egy hasonlót az M1-en. Előbbinél sem mondanak mindig okosat (sőt!), de van saját véleményük, simán ócsárolják Gyurcsit, MZP-t, bárkit. A másiknál meg a kormány minden rendelkezése tökéletes, és minden rosszért a 12 éve nem kormányzó ellenzék a felelős. Vajon melyik az objektívebb? Melyik akarja a torkomon lenyomni a véleményét és melyik az, ami legrosszabb esetben is csak befolyásol? Semmi baj nincs azzal, ha egy médiának van értékrendszere, véleménye, de ha az teljesen egyoldalú és más gondolat, érv nem is létezik, akkor az nem újságírás, hanem propaganda. Azt meg már ismerjük, milyen vidám perceket tud az okozni 40 évig, úgy gazdaságilag, mint társadalmilag.
 • tumpara
  Darkosia: azért azt nem árt tudni, hogy a télire való gázt tavasszal kezdik el feltölteni a gáztárolókba és általában nyár végére tudják teljesen feltölteni őket (a töltöttségi szintünk jelenleg 19,7% – portfolio.hu/gazdasag/20220318/evek-ota-most-a-legalacsonyabb-a-magyar-gaztarolok-toltottsege-kifejezetten-izgalmas-hetek-jonnek-533975). Szóval ha jön a nyár, de nem jön a gáz, bizony lehet rettegni. Persze a gázt elzárni nem olyan egyszerű, ott óriási nyomás van, folyamatosan jönnie kell a gáznak, hogy ne legyen baj, elterelni nem nagyon lehet, a leállítás/beindítás pedig nem 2 perc, hanem hosszú hónapok, szóval ez igazán senkinek sem éri meg. Csak ugye odaát erről egy ember dönt, szóval a kockázata jóval nagyobb, mint egy normális demokráciában.
 • untermensch4
  “X es Y o-ok konfliktusában Z (aki hadianyagot küld Xnek) minden időkben hadviselő fellé vált,ez evidencia volt örökké”
  Érdekes, én két nagyobb (úgynevezett “világ-“) háborúról is tudok ahol volt olyan ország ami hadianyagot küldött egy másiknak és mégsem lett automatikusan hadviselő, legalábbis amíg hadat nem üzentek neki…
  Egyébként meg ez nem is háború hanem békefenntartás. Meg kell rendszabályozni a gonosznácikat, oroszország ebben békefenntartó katonákkal kíván segíteni, más országok pedig a megválasztott ukrán kormánynak küldenek fegyvereket hogy jobban felszerelt karhatalommal jól el tudjanak járni a gonosznácik ellen.