Mi újság az ingatlanpiacon?

Sokan érdeklődtök folyamatosan, hogy halad a házvásárlás. Mivel elég sokakat érdekel a téma (nyilván nem konkrétan az én vásárlásom, hanem úgy általában az ingatlanpiac helyzete), gondoltam röviden összefoglalom az elmúlt félév történését a saját szemszögemből. Az én esetem elég kicsi része az ingatlanpiacnak és elég speciális is, mert van hol laknunk, így semmi nem sürgős, de talán hasznos lesz néhány embernek az aktuális információ.

A keresleti piac nem hogy csökkent volna, még inkább felpörgött, mindenki házat akar venni, néha úgy érzem, az emberek pánikszerűen vásárolnak. Budaörsön és környékén érzésre az elmúlt fél évben 10-15%-ot mentek fel az árak, mindezt úgy, hogy a kínálat nem csak drága, de minden más szempontból is tragédia. (Az idei év első negyedévében országosan annyi ingatlant adtak el, amennyit még soha az elmúlt tíz évben.)

Teljesen felújítandó, 20-25 éves, minden szempontból teljesen átlagos házakért kérnek 150-170 millió forintot. (Nappali és három-négy szoba, méretben 140-200 négyzetméteres házak, jó esetben garázs is van. A telek mérete 600-700 négyzetméter.) A szebb, nem tizenkettő-egy tucat házak pedig 200-220 milliónál kezdődnek.

Megnéztünk egy teljesen lepattant, a nyolcvanas években épült házat, amit 120 millióra tartanak. Olyan szinten felújítandó, hogy a falakon és a talán a tetőn kívül minden kuka. A belső felújításra kaptunk egy durván 220-250 ezer forint/négyzetméteres árat, ez 40-45 milliót jelent. (Más szakmabeli azt mondta, ennyiből akkor sem fog kijönni, ha nem esnek ki közben csontvázak a szekrényből.)

De ez csak a házon belüli munka és még ehhez is hozzá kell számolni a kazáncserét és a fűtés-korszerűsítést is, az is néhány millió pluszban. A ház szigetelése és vakolása (kőporos ház minden szigetelés nélkül, ráadásul még a porotherm tégla előtti időkből) másik minimum 6-7 millió, a negyvenéves repedezett beton felverése, térkövezés, a terasz burkolása, a kerítés, kertkapu és a többiek is minimum hasonló tétel.

A példa kedvéért burkolás munkadíja minimum hatezer forint négyzetmétere, de ez csak az alapár ám, mert minden másért is fizetni kell, szilozás(!!!) métere(!!) 400 Ft (igen, amit csak ki kell nyomni a tubusból), hálózás 1500 Ft/nm, vízszigetelés másik 1500 Ft, lyukvágás 3.000 Ft/lyuk és így tovább. A villanyszerelő cirka másfél milliót kér, ennek harmada az anyagköltség. A törmeléket konténerenként 85 ezerért vinnék el.

Ezt a házat gatyába rázni kerítéssel, terasszal, szigeteléssel alsó hangon minimum 60 millió forint, ezt add hozzá a 120 milliós vételárhoz. (Ha a tetőt is cserélni kell, még dobj rá pár milliót.) S akkor lesz egy nyolcvanas években épült, sok szempontból kompromisszumos, idejét múlt, bár felújított házad.

S semmi extra ám, nappali és négy szoba, picike konyha és még garázs sincs. A felhasznált anyagok, ajtók, stb is maximum középkategóriásak, a hőszigetelés alap 10 centiméteres.

S mikor lenne kész? Májusban az összes szaki október-novembert mond, kivéve a kőműves, mert az januárt. Mivel falakat bontatnál, kénytelen vagy megvárni a kőművest, addig maximum a villanyszerelő tud dolgozni meg a gázos. (Fél éve megvettek egy házat mellettünk és semmi mozgás nincs ott azóta se. Eddig nem értettük, most már értjük: várják, hogy ráérjenek a szakik és elkezdjék a felújítást.)

Az alapanyag árai? Csak idén eddig 60%-kal drágult a hőszigetelés, bőven duplájára emelkedett az összes vasáru, a faanyagra nem mernek rendelést felvenni, mert kétnaponta megy fel az ára. Nem engedik előre kifizetni a rendelést (ilyen se volt még!), mert mire meghozza a kamion a következő héten, már tuti, hogy drágább lesz. Márciusban még 90 ezer forint volt köbmétere a faanyagnak, most 150 ezer, nyárra 200 ezer forintra számítanak.

Tegnap beszéltem egy generálossal, a mai árakon 550 ezerért vállalná egy új ház építését. Errefelé a telkek most 60-65 millió forint (elképesztő ez is), egy bruttó 200 (cca nettó 150) négyzetméteres ház lenne telekkel együtt 170 millió, plusz az egyéb kiadás: kert, kerítés, tervezés, egyebek.

Ez is rengeteg, de még mindig olcsóbb, mint a negyvenéves, 120 milliós ház felújítása. S ez egyszerűen nevetséges. Ha egy negyvenéves, elavult ház felújítás után 20-30 millióval többe fog kerülni, mint egy új építésű, személyesen neked tervezett modern ház, az egyértelmű jele, hogy mánia van a piacon és az emberek nem gondolkodnak, hanem csak vásárolnak, nehogy lemaradjanak valamiről.

(Egy új ház kulcsrakész árának 40-45%-a a szerkezetkész ár. A maradék költség a további munka, burkolás, festés, stb. Ha veszel egy felújítandó házat, ahol nem tartasz meg se ajtót, se burkolatot és az öreg villamoshálózatot is felújítod, akkor ennyivel érdemes számolni. Persze a felverés, bontás, sittszállítás még drágábbá teszi a felújítást. Gyorsan oda lyukadsz ki, hogy sokkal olcsóbb építtetni egy újat a mai árak mellett.)

Akárhány házat megnéztünk, mindenhol majdnem sírva fakadtunk. A legtöbb eladásra kínált házra egy fillért nem költöttek az elmúlt két évtizedben. Állítólag 2008-ban épült ház olyan állapotban volt, hogy azt gondoltuk, 15 évvel idősebb. De még a 160-170 millióért kínált házakat is teljesen fel kell újítani, mert minden legalább húszéves benne. Ennek költségét lásd feljebb és azt add hozzá ezekhez az árakhoz. Teljesen mindegy, hogy negyvenéves burkolatot versz fel vagy “csak” huszonöt éveset, negyvenéves vezetékeket cserélsz, vagy “csak” elöregedett húszéveset.

De ha nem 20 éves ház, akkor újépítésű, csak éppen vizesedik a fal. De semmi baj, mondta a tulaj, mert a kivitelező ígérte, hogy hamarosan kiküldi a festőket(!!!!), hiszen még garanciális a hiba. Köszi, ha a festő lefesti a falat, hogy két hónapig ne látszódjon a vizesedés, akkor minden rendben lesz.

Ilyen árak mellett inkább bérelni kellene? Budaörs, Törökbálint, Diósd, XXII. kerületben összesen van 11 olyan ház kiadó, ami 700 ezer forintnál olcsóbb havonta, 120 négyzetméternél nagyobb és erős kompromisszummal be is költöznénk.

A gond az, hogy tudjuk, hogy ebből a 11 házból minimum kilencet közben eladásra is hirdetnek, vagyis lehet, hogy két hónap múlva mehetsz, amerre látsz.

S akkor még mindig egy lelakott házad van ennyi pénzért is, ahol nem fogod felújítani a fürdőt a saját pénzedből, de a tulaj se lesz erre hajlandó. Aztán a gyerekek, kutya a kertben, mindjárt kizáró ok a 11 ház legalább felénél.

Itt tartunk most, gyakorlatilag ugyanott, mint fél éve, csak közben mindennek feljebb ment az ára. Nem tudom, hogy lesz, de szerencsére van hol laknunk.

Ez a helyzet errefelé.

(Persze, el lehetne költözni bárhová máshová, de nem opció, itt vannak az idős szülők (az egyik majdnem 90 éves), akik nem hajlandóak költözni és a gyerekek is ide járnak iskolába. Igen, tudom, Nagytarcsán palotát vennénk medencével ennél kevesebb pénzből, Dunaújvárosban meg aztán pláne, de nem tudunk költözni.

S mivel van hol lakni, csak kicsit szűkös, nem fogok elköltözni a világ végére, hogy ott másként legyen rossz lakni, mert mondjuk naponta ülhetnék a dugóban kétszer és még fizessek is érte százmilliót. Ha menni kellene és mindenképp venni kellene valamit, akkor természetesen elfelejteném Budaörsöt, sőt a környékét is és valószínűleg a házat is és egy vidéki lakásban gondolkodnék, de szerencsére nem ez a helyzet. Tudom, speciális helyzetben vagyunk, de nem is rólam szól a bejegyzés, ez csak egy szűk piaci helyzetjelentés belülről nézve.)

Mivel ez egy szűk szegmense a piacnak, megköszönjük, ha te is leírod a te tapasztalataidat a hozzászólásokban, akár veszel, akár eladsz, akár építesz. Előre is köszönjük.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

468 hozzászólás

 • Treffhetes
  Mi tavaly vettünk felújítandó, de lakható házat – Bp, XIX, 85 nm, pont megfelelő méretű kert 30M körül vettük.
  Most csináltunk tetőcserét – 4M – mondjuk nagyon jó brigád csinálta, 2 és fél hét alatt megvolt. (ebből ugye 2 milla visszajön)
  Illetve az elmúlt másfél évben belül pontosan 6 millió forintot költöttünk el (jóval több, mint amire számítottam előzetesen, de ebben tényleg az utolsó csavar is benne van).
  Nyílászárók lecserélve, elektromos hálózat teljes csere, burkolat (járólap,parketta) festés, konyhabútor, egyéb bútor, meg minden amire nem számítottunk, de kellett. Ebből a festés volt fájdalmasan sok, de elsőre kifejezetten szakemberrel, ajánlott szakemberrel akartuk megcsináltatni. És a szigetelés még hátra van.
  De összességében azt mondom, hogy megérte, mert máskülönben nem lett volna normális környéken normálisan felújított kertes házam – a lakást kinőttük.
 • bg
  Folytatva, a második szerencsénk év elején volt, Balaton felvidéki nyaralót szerettünk volna. Lett is. Decemberben kb 1-2 hét volt az átfutása egy egy épeszű hirdetésnek, uh megtanultam, ha tetszik valami, akkor menni kell, ha fúj ha esik. Mára ez ott tart, hogy a 40m Ft alatti házakat 1-1 nap alatt foglalkoznak. Szerencsére mikor szerződtünk, még nem indult meg a tavaszi bumm, ma biztos 20-25%al többért is el tudta volna a adni az eladó.

  Ellenben belátható időn belül elérhető szakember az nulla, a környéken.

 • Orlando
  Párommal 20-as éveink végén első otthonban gondolkoztunk, de megláttuk az eladó családi házakat(+ár),az agglomerációs reggeli dugókat, így a panel mellett döntöttünk. (megyeszékhelyen)

  COVID para alatt beleugrottunk egy panel programos, egyedi mérőórás 2 szobás panelba, bőven 20 millió alatt jó helyen.
  Most hogy locsoltunk rá 1.5 milliót közel 5 millióval többért el tudnánk adni, legalábbis a ” 7 éve félig felújítottakat” ugyanott már ennyiért árulják..

  Alig egy év alatt ~15%-at emelkedett az ár, és ahogy csökken a home office és a lurkók mennek iskolába egyre nagyobb a dugó a vidékről érkezőknek..

  Miklósnak és néhány olvasónak talán azt tudom mondani, hogy fontolják meg a panelt.
  A kutyát leszámítva nincs akkora hátrány, sőt.. főleg ha van egy nagyobb terasz is. Árban pedig ~harmada az új a lerúgott 50 éves családihoz képest. Későbbiekben pedig hamarabb eladható, kiadható

 • Vanavrash
  Én tegnap vásároltam meg első kis használt garzon lakásomat, 27 éves vagyok, minimális kölcsön amit vissza kell fizetni, plusz diákhiteleket használtam fel önerőre. Úgy volt, hogy vennék másfél szobás félig lepukkant vagy újított panelt 22M-ért 30 év hitelre, végül rendkívül jól döntöttem, hogy egy 7 éve felújított kis csúszózsalus 18 négyzetméteres lakást vásároltam Kispesten(16,2M), ahova csak 15 évre kell felvennem a hitelt és kb. 7-8 év alatt ki is tudom fizetni a lakást mindenestül, plusz jobban fogok így aludni, hogy nem a hitel hosszúságán agyalok.
  Viszont a 3 hetes hitel előminősítés miatt 0,3%-t változott a kamat és jövő héten kiderül az egyedi bírálatom még a régi árakkal. Plusz hozzáteszem azt is, hogy 2 hónap alatt már 30% önerő kell bizonyos kerületekben, úgyhogy ha ezt tegnap nem köttettem volna meg, akkor durván kiárazódtam volna. Rettentően örülök annak ami történt.
 • abc
  Hát, lehet csúfolni a szülőkhöz visszaköltözőket, meg a 30 évesen még a szülői házban lakókat, de ilyen ingatlanpiaci trendek mellett nem csodálom, hogy ez történik szerte a világban. Kíváncsi vagyok, mi lesz 20-30 év múlva.
 • M M
  Mi 10-20 millióért nézegetünk panel lakásokat (fiatal párként), Szeged és környékén, kisebb városokban is. 10 millióért lehet kapni bérleti jogot. Vagy 15-20 millióért lepusztult, 30 nm-es lakásokat. Viszont egy lepusztult lakásért biztos nem fogom magam eladósítani. Én belefáradtam és elengedtem egyenlőre. (Egyébként még falun sem kapni 15 millió alatt olyan házat, amibe be lehet költözni, hiába van az Isten háta mögött.)
  Sajnálom, hogy akinek van 100 milliója, az sem tud házhoz jutni, elkeserítő az egész ami itt folyik. 🙁
 • Józsi
  Ez most komoly? Én nem követem az otthoni árakat de 100 millió forintért már Dublinban lehet házat venni, 150-200 millióért más nem is rossz részen. Itt olyan 950 euróra jön ki a havi szociális segély ami korlátlan ideig adható és a fizetések is jóval magasabb szinten vannak mint otthon. Mi a fene van kishazánkban? Lehet nagyon nem értek hozzá de ennek nem lesz jó vége, úgy érzem. A magyar gazdaság és fizetések nem indokolják ezeket a magas árakat.
 • Miklós
  “Honnan van ennyi penz?” már korábban is írtam, hogy elsősorban a határon túliak által behozott euró (az anyaországiak megtakarításai, eladott földjei és hitelei mellett) mozgatja a lakáspiacot. Pl. az egyik rokonom tavaly eladta az újvidéki lakását és Budapesten vásárolt, mert a fia ott tanult és él, most pedig eladott 5 hektár legelőt is. Több másik rokonom gyereke is ott él, de ők, egyelőre, még nem adtak el földet. 1 hold szántó, 6-8k euró nálunk, de jobb helyeken már 9k-ról indul. Minden bizonnyal, a forintot is ezért erősítették meg: az árak nem estek forintban, viszont a lezárások után bejövő euró kevesebbet ér – elinflálják az adósságot. Egyébként, Vajdaságban is hasonló a helyzet. Innen a krajinai, boszniai és a montenegrói bevándorló szerbek nyomják ki a II. VH előtt érkezőket.
 • Csaba
  Kedves Miklós,

  Köszönöm a munkáját, eddig nagyon sokat segített! Tudom, hogy nem sok ideje van hasonlókra, de mégis egy rövid kéréssel fordulök Önhöz: Kérlem fel tudná tölteni a kiszámoló akadémia 4. előadás 4. részét youtube-ra? Valamiért nem elérhető, de a többi rész megvan.

  További jó munkát:
  Csaba

 • jami
  Szívás van mindenhol. Már szerintem írtam itt, hogy amennyiért 3 éve vettük a házunk, viszonylag jó helyen; annyiból most ijesztő környéken lehet közel 40 nm-s lakást…

  Épp a tetőtérbe akarok +1 szobát, arra készülök, hogy 1-2 év alatt lesz meg a jelenlegi szakitempóval.

 • Maus
  Külföldön élek és nagyon meglepődtem ezeken az árakon. Szerintem nagyon túlárazott a piac, bár több, mint 5 éve nem élek Magyarországon, így a kereseteket sem tudom.
  Németországi kisváros, ahol sok jól fizető munka van (nettó 4000 EUR sima mérnöki fizu), 3 szoba plusz nappali lakást lehet 350-400k EUR-ért venni és 2 szintes házat garázzsal építeni 550-600k EUR plusz telek. A cikkben említett árakkal összehasonlítva, már nem is látom annyira drágának. Felzárkózunk a nyugathoz, bár tudom nagyvárost nagyvárossal hasonlítsak…
 • jurta
  Nem lep meg ez. A fejlett világ, benne Magyarország népességének nagy része hirtelen megtapasztalta, milyen otthonról dolgozni. Nem mindenkinek tetszett, de akinek igen, az úgy gondolja, oldjuk is meg rögtön, hogy folytathassam, de akkor már szép otthonból (főleg a családosok).
 • Ex-Csibész
  Számomra csak két kérdés marad: ez már ingatlanbuborék vagy mi ? És Ha lesz korrekció lesz-e árzuhanás vagy csak oldalazás?
  Miklós Te vagy a guru a táblázatokkal, és a diagramokkal mit mutatnak, biztos volt már ilyen a történelemben, ha nem is Magyarországon.
 • Xref
  Hat éve mit kaptam én itt is, és a való életben is, amikor ugyanezen okok miatt (nagyszülők, óvoda-iskola) ragaszkodtam a 3. kerület bizonyos részéhez… történet ugyanez, jópár millaval lejjebb. Szerencsénk volt, egy közel ideális lakást találtunk, ami zárt lakóparkban társasházi ikerházfél, 200 nm saját használatú kerttelt jelentett. A kompromisszum a társasházi jelleg volt, lokáció, méret, benapozottság, minőség stb rendben volt, minimális felújítással bekoltoztunk. Egyébként még mindig keresnénk.
 • Michaelknight23
  Először el akartalak küldeni a fenébe, hogy mi az ,hogy nincs normális ingatlan 100 millába, de megnéztem a budaörsi felhozatalt…mi van itt emberek? Budaörstől 20 percre, szerintem az ország legjobb helyén 80 millióért pár éves palotákat venni…(nem mondom meg, hogy hol, igy is k*rva sokan leköltöztek pestről… 😀 )
 • kommentelek_én_is

  Mikor még Bp-en nézelődtünk (2019), mi is elvetődtünk a Bíbic utcába, ahol egy újgazdag srác és kacsaszajú barátnője próbált rávenni, hogy adjak ki 70+ milliót egy olyan újépítésű házra, ami mellett közvetlenül a néhai temető volt (a kápolna és náhány sír még mindig áll), kertjében pedig egy hatalmas kürtő állt – amit állítása szerint elbontanak majd. Ekkor tudtam meg, ami a budafokiaknak talán köztudott, hogy a kerületben rengeteg mesterséges barlang van, ahol manapság talán gomba termesztés folyik, vagy Isten tudja mit művelnek. No, a 70+-os házak alatt egy ilyen barlangrendszer van, ennek kertjében még mindig ott állt egy kürtő, a többire meg addigra már ráépítették az épületeket. 🙂
  Persze azóta minden épület elkelt, a barlangokat tudtommal nem töltötték fel.
  Szégyen, hogy évtizedekig tudták mi a védősáv / miért kell zajvédő fal stb., ma meg már a beruházóknak mindent szabad.
 • bubi
  Sziasztok!
  Koszonjuk a tapasztalataidat, Kiszamolo! En ugyanezt tapasztalom. Lakast ujitunk, fel kb. 175e/nm lesz a teljes ktg, de ebbe mar a komplett konyha es nehany szekreny is belefer. Az egyik kivitelezo azt mondta, hogy nem hasznalt lakast, hanem szerkezetkesz allapotot vettunk – es igaza van.
  Nem ertem, miert eri meg 800k koruli nm aron hasznalt lakast venni, es verejtekkel felujitani 150-200k/nm aron, szemben az uj epitesuvel, amit szinten kapsz 1 millio/nm kornyeken, mindenfele kedvezmennyel (a regi lakas mellett persze lehetnek ervek mint jo lokacio, megmenteni a regi polgari lakasok ertekeit, kornyezetkimelobb stb.)
  Az a sejtesem, hogy 100 milliobol olyan csaladi hazat tudsz epiteni, amit pontosan a sajat igenyeidre szabhatsz – de ebben nincs konkret tapasztalatom – a koltsegek magasak, es a tervezett koltsegekre batran lehet 50%-os puffert alkalmazni.
  Sok sikert-dontsetek jol
 • Sixhundred
  Saját tapasztalat:
  Tavaly augusztusban XVI. ker Sashalom csendes részén bruttó 95m2 felújítandó családi házat vettünk 56M HUF áron, 530 m” telekkel. Ehhez is hónapokat kellett keresgélni, 2 korábban kinézett ingatlant az orrunk előtt vittek el. Úgy számoltam először, hogy a felújítás meglesz 15M-ből, de most már 20M fele járunk pár csontváz és a folyamatos drágulás miatt.
  Viszont a mostani árakat látva nagyon örülök, hogy nem halasztottam tovább a lakásvételt.
 • Robi
  Debrecenben próbálunk lakhatási lehetőséghez jutni, de esélytelennek tűnik. Nekünk a család egyik oldalról sem tud besegíteni, 10+ éve albérletezünk a feleségemmel és most már a két gyerekkel. A CSOK nem segítség, értelmes nagyságú önerőt nem tudunk összeszedni (mert albérletet fizetünk). A fizetésünk összesen havi nettó 450 000 körül van, az albérlet 120 000+rezsi. Nemrég próbáltunk megvenni egy 23 milliós kertes házat, de amikor az ingatanos meghallotta, hogy csak a 20% önerőt tudjuk előteremteni, gyorsan elmesélte, hogy a banki értékbecslés miatt valószínű még 4 milliót össze kellene szednünk. Ez viszont nem megy.
  Hihetetlen árak vannak, a szomszéd utcában (ÉK-i rész, kertváros) egy 1000 nm-es telek, lebontandó/felújítandó 40 nm-es házzal 90 millió Ft-ért van meghirdetve, de már 2 éve is 65 misiért vettek egy szomszédos, hasonló nagyságú telket.
 • Julcsi
  Üdv! Nem saját lakhatásra kerestünk házat, csak látva az emelkedő ingatlan árakat és a jelenlegi nagyon jó kamatokat (15 év futamidő, 10 évre fixált kamat, THM 3,03 %) gondoltuk, hogy befektetési céllal belevágunk valamibe. Friss élményű saját példa; az egyik legnagyobb magyar város, kis, kb. 300 m2-es telek, rajta 3 szintes kő-tégla ház, kis saját belső udvarral és garázzsal. Belvárosközeli, de nyugodt környék, családi házas, csendes lakóövezet, mégis a főtér gyalog kb. 20 percre van. A 3 szinten 3 külön lakás van kialakítva, minden szinten külön mérők, vizesblokkok, stb., szintenként kb. 75-80 m2 hasznos területtel. A mai elvárásoknak megfelelve eléggé komoly felújítás vár rá, de jelenleg is lakják a 3 szintből 2-őt. Végül 36 mióFt-ban állapodtunk meg… Első körben “jólárasított” ráncfelvarrás az udvaron és a legfelső emeleten, és már mehet is bérbe, folyt. a középső szinttel…
 • Gergő
  Szeged kertvárosi rész, szeptemberben vettem 25M-ért nettó 96 m2-es családi házat egy 280m2-es pici telken – falakon, ablakokon (9 éve cserélték) és bejárati ajtón kívül minden kuka. Illetve volt fal ami lógott a levegőben (igen, alul nem ért hozzá a padlóhoz!!), meg egy másik fal, amit szimplán csak ki kellett bontani, olyan sz*r volt, omladozott. Barát a generál kivitelező, azt ígérte, a ház belsejét 5M-ból felújítja teljesen, én pedig 5M-ból bebútorozom, gépesítem. Utóbbi meglett, a felújítás 15nél állt meg… (úgy, hogy tartotta magát a 4ezer forintos “baráti áras” saját órabéréhez, mert ebben állapodtunk meg, nem akart emelni). Jórészt az anyagköltség emelkedése miatt lett ennyivel több, meg a rejtett hibák miatt. Kívül garázs bontandó, tároló bontandó, egész udvart betonozni kell, ház előtt is betonozni kell, tető cserés lesz ~nyár végén. Szóval jönnek még a milliók, amiket írtál.
 • Liv
  Ahol eddig laktunk, ott az egyik szomszéd építkezik, a másik felújít. Az építkezés 4 éve tart és még nem látszik a vége, a mester több házat épít egyszerre, így néha felbukkan a csapattal dolgozni kicsit, de a drágulás miatt úgy sincs pénz a befejezésre. Talán újabb 4 év múlva beköltözhető lesz.
  A másik szomszéd felújít. Neki sürgősebb a dolog, viszont így csak szinte szakképzetlen munkások küzdenek normális felszerelés nélkül és még így is csúszik a befejezés. Komolyabb szerszámokkal és gépekkel már régen meglennének, de olyan szakikat nem lehet csak úgy szerezni.
  Mi külföldre költöztünk és amit Miklós ír, annak alapján nem is olyan irreálisak az itteni árak – errefelé legalább szeretnek karbanartani, mintha lételemük lenne a felújítás, esélyesen azért is, mert adóalapot lehet vele csökkenteni.
 • terpesz
  ez ugyan 10 eve volt, de rengeteget jartam Csepelre, kertes es paneles reszere is. Pontosan olyan rossz volt, mint a hire. Gyuloltem az egesz keruletet, remelem lebontjak az odavezeto hidakat es izolaljak a fovarostol az egesz szigetet 😀
 • Gergő
  Miklós, nagyon ajánlom őket: koltozzma.hu/

  transzparensek, rendesek, őszinték, és olcsók

  azt nem tudom, hogy ezek a SIP házak milyenek minőségileg, vagy hogy mennyire eladhatóak, mennyire időtállóak, stb., mert végül nem telket vettem hogy ilyenem legyen, hanem “használt” házat

  viszont amennyit tapasztaltam belőlük, az szöges ellentéte az “apróbetűs, félrebeszélős, terelős, halogatós, lehúzós, stb” hozzáállásnak, amit amúgy az építőiparban tapasztalok

  talán egy telefonhívást megér (már ha van esélyed emberi áron telket találni, amit úgy látom…. nincs?)

 • Danhadnagy
  bennem is gyakran felmerül ez a mibűűű kérdés. 1000 főnél nagyobb cégek board tagjai csak a bónuszból vesznek 1-1 lakást, öröklés (általában 1-2 gyerek örökli a 70-es években épült társasházi lakást, ezek legalább 60 millióról indulnak Pesten, és ehhez nem kellett vezérigazgatónak lenni abban az időben) na és a hitel. na meg a külföldiek. így nekem kijön a matek.
 • Michaelknight23
  Azért az soha nem dicsőség, ha 1 nap alatt megy el egy ingatlan…szerintem óriási balfékség. Ha egy nap alatt elmegy 50 be, akkor fél év alatt 55-60 is…tapasztalat…
 • Lala
  A múltkor volt itt a cikk, hogy mennyi dollár milliomos van a világon és nincsenek annyira sokan, 52 millióan.Ha elosztom Magyarország népességét a világ népességével, akkor kb 66e dollármilliomos lehet. Tegyük fel, hogy valamennyivel fejlettebbek vagyunk, mint a világátlag (nem találtam sehol ilyen számítást), legyen 20%-al több, mondjuk 80e.
  Nade a kérdés, hogy a 80e családból mennyien akarnak lakást venni jelenleg? Csak tippelni lehet, de szerintem 1-5e között, lehet, hogy eltúloztam.
  Az összes többi vásárló normális körülmények között nem engedhetne meg ilyen drága házat, lakást és egy életre eladósodik, elmennek a falig, a lehetőségeik legvégső határáig csak azért, hogy lakást vásárolhassanak MOST, hamar, hamar.
  Szerintem az történik, hogy egyszerűen minden pénz, ami mozdítható az téglába megy, bekerül a lakáspiacra és még ehhez adódik hozzá a nagy mértékű eladósodás is.
 • Giorgio
  Nincs friss infóm, de 2 éve volt az ismeretségi körömben 2 adásvétel. Egyik 21 millió Maroshegyen, a másik pedig 28 millió a Hétvezértéri iskola környékén. Mind a kettő Kádár kocka. Az egyiket lebontották és építettek helyére egy új házat, a másikat felújították. Nem tudom milyen mértékű volt a drágulás azóta, de remélem még inkább az 50 millióhoz vagyunk közelebb mint a 100 millióhoz.

  Pákozd tetszik nekem is, de ott is felmentek az árak, ahogy hallom.

 • Kiváró
  Mi hasonlóan, mint Miklós, csak Érd. Jelenleg páholyból nézem, mi történik a városban, egyelőre nézelődünk és várunk. Tárnokon most láttam új társasházi lakást, 70 nm, 50 M. Eszméletlen.Házat vennénk, meglévő lakást kiadnánk, tehát egyelőre nem SOS a dolog, kérdés, hogy meddig mehet ez még, hol lesz a vége?Új építésű házat néztünk múlt csütörtökön, hétvégére elmentünk az ünnepre kirándulni, amíg ott voltunk, jött az email, hogy a ház elkelt. Annyi időnk nem volt, hogy kihívjak egy szakembert, akivel át tudtam volna nézetni a házat. 67M volt a ház amúgy. Ingatlanost kérdeztem, azt mondja, hogy alig tudják összekaparni az önrészt, jellemzően fiatal házasokról van szó, mindent megvesznek, mert a covid miatt jönnek ki a fővárosból. Belefutottam 2019-es házba, kb 10 %-kal olcsóbb mint a piaci ár, kérdeztem miért adják el,… válnak. Mi egyelőre még várunk… lehet megbánjuk… nemtom.
 • biztositasi ugynok
  Kompromisszum a kulcs: Debrecenben néztünk 120-150 m2-es házakat, 60 MFt az alja, 80 MFt környékén kezdődnek a normálisabbak, de az igazán jó helyeken a telek is 30+ MFt.
  Bocskaikertben (8km távolság!) 34 MFt-ért vettünk 160 m2-es 15 éves családi házat, gyakorlatilag tégláig visszabontott felújítással meglesz 50 MFt-ból. Szóval 8 km + utazáson (2×10 perc max naponta) spórolunk 30-40 MFt-ot. Nekem megéri!
 • Efef
  Hitelmoratórium van.
  Hitelügyintéző : “mindent meg lehet oldani” – saját fülemmel hallottam.
  Ingatlan most megvesz.
  Hitel nem fizet.
  Ingatlan-ár emelkedik.
  Moratórium vége = ingatlan elad-> haszont zsebre tesz, másik ingatlan megvesz.
  Elképzelhető, hogy egyesek(többen is) így vesznek?
  Hírek szerint a jelzálogosok 10-12%a lenne bukóban ha fizetni kéne.
  A választások után a nyertes kormány azt csinál majd .
 • Csizkek
  Van arrol vmi stat (nem szobeszed), hogy milyen hitelaranybol veszik ezeket az ingatlanokat? Milyen aranyu lehet a kesve, nem fizetok aranya amit most elfed a moratorium? Kivancsi vagyok mennyi a “viz alatt” levo ingatlanok aranya.
  Volt mar 2 ilyen mania a magyar ingatlanpiacon.
 • Kodex
  Hát, ja, amikor a valóság szembejön és nincs választási lehetőséged… A helyzet az Miklós, vhol 2019-ig volt érdemes házat venni agglomerációban (2018-ban vettünk akkor 6 éves önállót Pomázon 33Mért és most vhol 65 körül tudnám eladni vö 20kerületi 25Mért eladott újszerű téglával amit eladtunk) mi cc. 4 évig kerestük a megfelelőt és mivel dettó “adott helyen” akartunk, ahol azonban nem értük utol az árakat (Solymár-Üröm-Bkalász), kénytelenek voltunk vadászmezőt váltani, amit nem bántunk meg (HÉV előnyei). De most már nemcsak az ingatlan árak, hanem noch dazu az építőanyagárak és telekárak (korábban azért ennyire nem volt vészes a helyzet) is elszálltak és még feljebb fognak menni, ahogy te is írod. Ha annyira ragaszkodsz Budaörs “vonzáskörzetéhez” nézz szét: Zsámbék-Óbarok (ezt külön ajánlom!)-Baracska-Százhalombatta vonalon: fél-1óra kocsival. Más opciód nincs, max lottó 5ös. Sajnos.
 • András
  Mi nyaralót akartunk a balatonon, gondoltam (naivan) hogy egy telek meg egy mobilház 10esből megvan úgy hogy 5-10perc séta a víz. Hát nagyot tévedtem. Most ott tartunk hogy 15M-ért ha találunk telket az egy csoda. Ami közel a vízhez, belterület azaz építhető rá bármi és van közmű rendesen az 15nél indul, de inkább 20-25. És akkor még mindig 15 percre van a balaton.. Az építkezésről nem is beszélve, azon vagyok hogy szép lassan kitanulom amit ki kell és megcsinálom magamnak. Villanyszerelőm van, egy üres házat kifesteni nem sok szakértelmet kíván, vizes blokkokat megcsinálni sem egy atomfizika, inkább csak jó tervezés kérdése. Ugyanit készházakról van valakinek tapasztalata? Készházakat 230-250k/nm áron hirdetik, 3 hónap alatt legyártják és 2-3 hét alatt készre építik. Állítólag..
 • tumpara
  Sarokelem: gyönyörű az a ház és kert, tényleg kár, hogy Baján van és nem a telkemen. 🙂
 • GGABI87
  4,5 éve nézegetjük a házakat, de eddig túl drágák voltak és kivártunk. Mostanra a gyerekek miatt lépéskényszerbe kerültünk és szerencsére tavasszal tudtunk venni egy elfogadhatót, már csak a csok bírálat és a felújítás van hátra (vidéki megyeszékhely). Azóta írom a legnagyobb magyar keresőn megjelent házak medián árait mióta keresünk, az elmúlt 4 évben folyamatosan csökkent a kínálat és az ár nőtt, a covid előtt megtorpant, majd újra nőtt, de idén brutális emelkedésbe váltott (gondolom a covid alatti megtakarítások, rossz tapasztalatok és persze az újabb állami beavatkozás miatt). A főbb fordulópontokon a medián ár és kínálati szám így alakult 2017.10.10 30,5MFt 1114db; 2019.10.08 48,9MFt 859db;2020.08.26 49,99MFt 793db;2020.10.20 53,8M 821db;2021.01.28 55,5M 744db;2021.05.27 61M 658db. Nagyon durva emelkedés van most. Ha valakit érdekel megosztom a teljes adatsort, érdekes a grafikon is
 • Utilsman
  Sziasztok. Mi pont ezért 13 év után végleg BP-ről elköltözünk. Elegem van a sok szakiból aki össze-vissza ígérget, trehány munkát végez, drága, utána hívhatok mást aki megcsinálja rendesen plusz pénzért. Pokolira megdrágult Budapest, az agglomeráció és Észak-Dunántúl is. Túl sok lett az ember! Nekem szóltak, hogy újra be kell járni heti 4 napot és 1 HO engedélyezett júliustól. Meg kell mondjam minden porcikám tiltakozik! Megint ez a bejárás – mindegy hogy BP-en laksz vagy agglomeráció – megy az idő (hétvégi apuka lehetsz csak), a pénzed (üzemanyag, ruha, cipő) mivel a bejárás költségét így vagy úgy de a munkáltató veled fizetteti meg. Még ezt az évet kihúzzuk itt, de után visszaköltözünk Szabolcs megyébe. A szüleim majdnem belehaltak a COVID -ba (tűdőgyulladás) és nem lehettem ott, hogy segítsek.Több pénz nem éri meg a szopást amivel a napi ingázás jár.Átértékeltük az életünk, meglátjuk
 • Dani21
  Nem esik annyira útba, mint Budaörs, de pl. Szombathelyen ehhez képest fél-harmadáron új, nagyon szép vagy nagyon igényesen felújított házakat lehet venni. A szüleim 3 éve vettek meg egy 100 m2-es házat kis kerttel, nagyon közel a belvároshoz, egy csendes utcában, akkor a 21 milliós ár egy kicsit soknak tűnt, költeni is kellett rá 5 milliót, de most ez valami hihetetlen jó üzletnek tűnik. A mostani budapesti és agglomerációs árak szerintem nehezen tudnak ennél sokkal feljebb menni, pont azért, mert egyszerűen nincs megfelelő mennyiségű fizetőképes kereslet. Szerintem sokan mondják már, hogy “nem fogok 30 évre eladósodni egy kalap szar miatt, ami lehet hogy a felét fogja érni, ha megint lesz egy válság”.
 • 17ker
  Mi ezek szerint szerencsések voltunk, bár lejjebb adtuk az igényeket.

  2017-ben 22m-ért vettünk Kispesten sorház, amit 2020 elején 32m-ért eladtunk és vettünk 55m-ért egy 17 kerületi 10 éves 90nm-es házat 600nm telekkel (3 szoba, nappali, ideális udvar, nem kell felújítani).

  Ma ez a ház már 70-80 m-t ér, de annyit már nem adnék érte, nem is tudnánk, mert annyi hitelt nem akarnánk felvenni.

  A 17. kerület kintinek tunt, de 20-25 perc vonat a Keleti innen.
  Mostmár itt telepedünk le, ehhez alkalmazkodunk és elengedtük a kispesti ház tervet, mert 2020 elején már ott is 70-80m volt egy általunk vágyott ház.

  Miklós, nálad a leglogikusabb (de legnehezebb) lépés elengedni Budaöröst. Te is adsz másodnak olyan tanácsot amit nehéz megfogadni, neked ezt lesz nehéz, pedig külsö szemlélöként ez a logikus.

  Hidd el, én laknék a Mátrában egy faluban is, munka szempontjából is mindegy lenne. De nem én hozom a döntést egyedül.

  Másrészt van hol lakni, egyetlen baja, hogy kezd szűkös lenni. De azért nem veszek valamit százmillióért, hogy másként legyen szívás, mert mondjuk a világ végén van.

  Ha kényszer alatt lennék és venni KELLENE valamit, akkor nyilván Budaörs szóba se jönne.

  De az a választás, hogy maradunk vagy veszünk nagyobbat. Ha nincs, nem baj, akkor maradunk még itt.

 • Yggdrasil
  Úgy alakult, hogy előbb jöttek a gyerekek, mint a saját lakásra való igény (ez az egyéb körülményeink miatt így volt jó). Most már évek óta gyűjtünk – albi mellett – a sajátra. De úgy elszálltak az árak, hogy csak loholunk utána: azért a pénzért, amiért 5 éve még komplett lakást vehettem volna egy nagyvárosban, ma már önerőnek se elég hitelhez. Azok, amik hitelre talán mennének és el is férünk benne (az udvarról mint luxusról már letettem, de azért 3 háló csak kéne), hitelezhető árban a putri kategória, még vidéken is.Az itteni korábbi posztok alapján be tudtam lőni, hogy mi a társadalom jobban élő részébe tartozunk, van normális fizu, normális (bérelt) lakás, jó suli stb. – csak éppen a saját otthonnak nincs realitása, max ha nyerek a lottón egy több hete halmozódó nyereményt. A fenenagy kormányzati segítség esetünkben 1,43M Ft csok lenne, 10 év röghöz kötéssel. Ki vagyunk vele segítve.
 • Nagyon vidék
  Mecsek lábánál faluban vályog kockaház hozzáépítéssel 100m2. Nagyszüleim építették 50-es években, szüleim hozzáépítettek. Én 3 év alatt felújítottam, mesterrel tetőtér beépítés, ablakcsere, festés, térkövezés, gázfűtés. Én végeztem teljes villany, víz, szennyvíz (egyedi tisztítóval) szerelést, szigetelés felrakást, minden mester munkához az előkészületeket és eltakarítást. Most 10 M-nál tartok. A ház felét örököltem, másik feléért adtam 2 M-át. Most 2021 2. felében végezném és mindent számlára minden munkát mással végeztetve 20M-nál lennék. 2007-ben nem mertem Pécsen panelt venni és inkább a szülői házat választottam. Amúgy itt is felmentek az árak 8 M-tól lehet felújítandó még elfogadható házat venni. Pesten ezek vannak 80 millióért. Fizetésem nettó 300k gyerek adókedvezménnyel együtt, rezsi havi 100körül. Itt is lehet élni.
 • belga
  Mi Brüsszelben vettünk egy teljesen felújítandó sorházat bő 1 éve: kb. 200 m2 (4 szinten), plusz ~100 m2 kert (az itteni átlagnál nagyobb). Külsőbb kerület, de nem külváros, és persze nem is az elegásabb környék. Az árát nem mertem átszámolni forintra mert azt gondoltam, hogy eszetlenül drága, de ezek szerint otthon se olcsóbb: 350 000 euró volt…
 • András
  Facebookon van egy “Okádék ingatlanok” nevű csoport, abban vannak olyan csodák 40-60-80 millákért, hogy az ember csak pislog. 🙂
 • Michaelknight23
  Egyértelmű, hogy az ingatlanok döntő többségét úgy tudják megvenni, hogy évtizedekre eladósítják magukat az emberek…ez sajnos az állam hibája…”gazdag” ember az, akinek nincs hitele a mai világban!
 • háromhatvanas
  Kíváncsi vagyok, hogy mondjuk 3-4 év múlva, aki most vesz, az is azt fogja-e írni, hogy “de jó hogy nem halogattam mostanáig” (semmi szarkazmus, tényleg jó lenne egy kicsit a jövőbe látni, na de 3-4 év és kiderül 😀 ). Jelenleg nézve aki 3-4 (1-2) évvel ezelőtt lépett, az jól járt. (nyilván én se jókedvemből nem lakok még kertes házban Pilisszentivánon 2018 óta)

  De annak örülök hogy legalább itt nem úgy tálalják a legtöbben, akik akkor léptek, hogy ők aztán mindent tudtak már akkor, és hülye aki nem úgy csinálta mint ők.

  Bár felül tudok emelkedni rajta, de mélyen belül pontosan érzem, hogy esz az igazi sárga irigység, hogy az összes ismerős, akik belevágtak az összes hitellel és családtámogatással _IS_ a saját családi (de minimum iker)házba, az ebben a gyönyörű időben a teraszról kávézva hallgatja a madárcsicsergést és úgy dolgozik(…?). Sovány vigasz nekem a tehermentes panel.

 • Hemo
  @bg: felújítás előtt állunk, és kivitelezőket keresünk, bármilyen ajánlott érdekel, úgyhogy ha tudod kérlek küldj valami elérhetőséget tőlük erre a címre: hemoproofer@freemail.hu
 • Bal
  nem működik. A moratóriumot csak a 2020. március 15. előtt felvett hitelekre lehet igényelni, a későbbiekre nem.
 • dinnyésbácsi
  én komolyan azon gondolkodom, hogy 50-100km-el odébb az a ház ami bp szélén 100M, az ott 40M, így vagy 60M-et nem kell megkeresni, vagy 60M-et be lehet fektetni máshova. ha azt mondjuk, hogy évi 4%on sikerül forgatni, az 2.4M / év, havi 200K, és ha heti 1-2 nap kell bemenni dolgozni személyesen mondjuk bp-re, az már egész elviselhető + cserébe jobb a levegő meg hasonlók. persze ez nem mindenkinek alternatíva. ill. a kérdés, hogy itt az ingatlant mint “szükséges költség” kell-e számolni, vagy egyúttal mint befektetés is?
 • Vladislav
  Tudom en, hogy lehet sokat keresni – jomagam is a magyar atlag tobbszoroset hozom haza –, de tenyleg van ennyire sok gazdag/vagyonos/tehetos ember az orszagban?
  Kicsit nehezen hiszem el, hogy az embereknek tenyleg ilyen sok penze lenne – eltekintve a feltetelezett nehany kiveteltol. Esetleg ilyen sokan vallalnak be nagy hiteleket? Ennyire vakmeroek az emberek?

  Vagy csak en elek ennyire buborekben?
  Kerlek, vilagositsatok fel. 🙂

 • Tamás
  29 éves vagyok, feleség 2 gyerekkel, nem is keresek rosszul (455 bruttó). Kezdettől takarékoskodó típus, a blog olvasása óta méginkább.
  Egyszerűen ötletem nincs, hogy mibe fogunk költözni.

  Használt lakások: 30-40 millió forintokért romok. Nem rossz állapotú, vagy kicsit tatarozni kell, hanem horrorfilm-díszlet.
  Ingatlanvagyonunk nincs, tehát nulláról kellene önerőt szerezni, de 20 millió forint hitel is a tűréshatárt súrolná, aztán mit tudnánk belőle venni? Romokat.
  A CSOK használt lakásra nevetségesen kevés, babaváró ugye az is hitel, amíg a 3. baba nem jön, most építkezésről olvasok (Építem az otthonom kiadványt olvasom végig) hátha abból ki tudom találni, van-e értelme építkeznünk vagy sem, közben megtakarítunk.

  Egy valag hitelt persze valószínűleg hozzánk dobnának, de azt vissza is kell fizetni, és nem akarnám elveszteni a munkámat 3 gyerek mellett 30 millió Ft hitellel.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.