Csökken a prémium állampapír kamata!

Gaborr vette észre, hogy a jövő héttől új prémium állampapírok érkeznek, csökkenő kamatprémiummal: a 3 éves csak infláció plusz egy, az 5 éves plusz 1,4%-ot fog fizetni. (Igaz, az első periódusban nem változik a kamat a magasabb bázis miatt.)

Ha venni akartál prémium állampapírt, tedd meg még a héten. (Update: úgy tűnik, estére már el is tűnt a listából a régi prémium állampapír.)

Tájékoztatók itt és itt.

Share

147 hozzászólás

 • Philospoher
  MÁP+ felé terelnének? Vagy épp a magas MÁP+ állomány az oka, hogy nem akarnak annyi kamatot fizetni további lakossági papírokra.
 • Zsolt
  Miért van az az érzésem, hogy izomból átterelnek mindenkit a MÁP+-ba, aztán a régiós szinten is alacsony állampapír kamatokkal elértéktelenítik a forintot, meglódul az infláció, és 3-4 év múlva lehet pislogni a szerény 4,95%-os MÁP+ EBKM-en….
 • BMIklós
  Az is lehet, hogy végre nem alabárddal műtenek. A szuper és tényleg többlethozamot adó terméket kivezetik szépen lassan és nem azonnal, hogy elkerüljék a rohamot. Kezdenek ügyesek lenni. Bár az AKK sosem volt megfontolatlan
 • Karl
  Drasztikus HUF gyengítés előtt állnánk, hogy ennyire nyomják a MÁP Pluszt?
 • Treil
  Zsolt:
  Mit akarnak a forinton még elinflálni? Ez a 3-4% infláció véleményem szerint inkább 15%. Ingatlan és élelmiszerárak rohannak felfelé az utóbbi pár évben, ahogyan a versenyszférában a fizetések is. MÁP+ soha nem volt befektetés, úgy tekintek rá hogy 15% helyett csak 10%-ot inflálódik a pénzem.
 • proli
  Én is abszolút a Zsolt által vázolt forgatókönyvre számítok. :-/
 • googyi

  Szerintem szimplán magas inflációra számítanak.
 • Borotvált tehén
  Zsolt, hanelszall az inflacio, eladod a MAP+-t es veszel PMAP-ot.
 • Kerdesek
  A jutalekkal kapcsolatosan – ugye kaphat a forgalmazo 0,8szazalek bonuszt ami nem keves… tudtok olyan forgalmazot aki ezt “megfelezi” ?! Avagy barmely forgalmazonal a tovabbi koltsegek jelentosen rosszabbak, mint az allamkincstarnal?
 • Alex
  @zsolt: Az a baj, hogy statikusan gondolkoztok. Szerinted, majd a sok MÁP+ tulaj, majd ül 5 évig a kötvényben, miközben elszáll az infláció? Ha felmegy, akkor lesznek magasabb kamatú befektetések is, amibe át lehet menni.
  Másrészt jóslások szerint egy darabig nem várható magas alapkamat és infláció se. Persze a jóslás az csak jóslás.
  Miért olyan nehéz elképzelni, hogy az állam nem átverni akar, hanem működtetni a gazdaságot?
 • Ix
  @Alex: Igen, benne ülnek 5 évig. A kisbefektetői tohonyaság igen jelentős. A MÁP+ által célzott körben pedig különösen az.

  Infláció már most is magasabb mint a korábbi “jóslások” mondták. Még a hivatalos is.

  Azért nehéz elképzelni, mert nap mint nap olvashatók a hírekben az ellenbizonyítékok. (pl. 47Mrd Ft arra hogy a PM dolgozóinak fele máshová költözzön, megvan?) Plusz az elmúlt években meg is tapasztaltuk bőséggel (pl. MNYP helyett egyéni nyugdíjszámlák lesznek ügyre emlékszel?)

 • Unemployed
  Ha a dolgot kicsit jobb indulattal nézzük, akkor azt szeretnék, hogy hosszabb távon kiszámítható legyen a kamatkiadások szintje, erre viszont a Máp+ a legjobb termék. A PMÁP kamatkiadást mindig újra kell számolni és modellezni, a Máp+ viszont faék egyszerű, csak a visszaváltásokat kell modellezni a már eladott állományra.
  Kétségtelen, hogy a 4% körüli inflációt szeretik, sőt 5-ig sem zavarja őket. Onnantól viszont rálépnének a fékre.
 • zs
  “Miért olyan nehéz elképzelni, hogy az állam nem átverni akar, hanem működtetni a gazdaságot?”
  Történelmi tapasztalat? 🙂
 • VM
  szerintem azért csökkentik a kamatot, mert lassulni fog a gazdaság, csökken az infláció, és azt akarják, hogy költsenek az emberek. ez az előző lassulásnál is ugyanígy volt. idővel lehet, h a máp+ kamatot is csökkenteni fogják, esetleg kivezetni.
 • Zsolt
  A viszavásárlási feltétel szabadon változtatható. Tehát ha a kedvezőtlen helyzet miatt megugri a visszaváltások száma, elméletileg a visszaváltás díja megugorhat, vagy maga a garantált visszaváltás lehetősége is megszüntethető. Ekkor a másodpiacon árazódik be a papír, ami meg már ugye a nyílt valóság. Nem számítok rá, hogy ezt meg is lépik, csak az elvi lehetőség megvan. De erről már írt Miklós is. https://kiszamolo.hu/allampapir-visszavaltas/
  Ahogy ebben a cikkben is írva van, nem teszünk mindent egy kosárba. Jók ezek a támogatott állampapírok, de csak mértékkel.
 • Laki Gizi
  Havi 150 ezret szoktam félretenni PMÁP-ban. Ennek a hírnek nem örülök, én is tartok az infláció emelkedésétől. Ilyen összeget szerintetek miben tegyek félre a jövőben? Továbbra is PMÁP vagy diverzifikáljam MÁP+-al? Várom a pro tippeket 🙂 Köszi.
 • örök körök

  +1

  Aki nem hülye, az nagyon max 1 éven belül ingyen úgyis kiugrik a MÁP+ból.
  Adja az ég, hogy nektek legyen igazatok és tényleg megérje.

 • Dorian Gray
  Egyébként kb két éve volt már, 1.4%, csak gondolom nem fogyott úgy, ahogy várták és ezért visszaemeltèk. Most meg a pluszt veszik, mintha nem lenne holnap, szóval ömlik a pénz a kincstárba, hát kicsit nyirbálnak a többi dolgon. Ettől függetlenül szerintem én még mindig prémiumot fogok venni, lévén tervezem kiülni az 5 évet azzal a pènzzel, amit a kincstárban tartok, hacsak valami nagy dolog miatt nem kellene hozzáférnem. ha elengedik az inflát, akkor hoz majd a mostani hátrányból szépen.
 • snasim
  Webkincstàron màr nem tudok venni.
 • ecc-pecc
  és már nem is lehet venni 1,7%os PMÁPot a mobil appban vagy csak én vagyok béna?
 • Antal Tibor
  , többiek : és arra mi a magyarázat, miért csökkentik az egy éves állampapír kamatát 2,5 százalékra?
 • zozoka
  A KSH milyen jogszabaly alapjan szamolja az inflaciot? Nem lehetne valamelyik ellenzeki partot beizzitani, hogy javasoljanak egy torvenymodositast, amivel valamekkora sullyal a lakhatas is bekerul a kosarba? Azert eleg nonszensz, hogy a 18-35 eves korosztaly gyakorlatilag majd megszakad a lakhatasi inflacio sulya alatt, de vigan 3% alatti inflaciorol beszel mindenki. Nem artana, ha a PMAP valahogy megprobalna lekovetni a valos inflaciot, mert igy az a tobb gyerekes csalad, aki lakasra gyujt, az evrol-evre fenyevekkel tavolabb kerul a celjatol. Meg akkor is, ha havi netto masfel milliot visz haza.
  Nem hiszem, hogy ez normalis dolog. Szerintem az elmult 60 evben soha olyan nehez nem volt sajat (nem hitellel terhelt!) lakashoz jutni, mint most.
 • mm
  Ahogy nézem itt bejelentkezve, nekem vételnél a régiek már, az újak még nem jönnek fel…
 • BalageHKK
  Alex: a zemberek nem Kiszámoló-olvasó része nem változtat könnyen.
 • PG
  Lehet én vagyok béna, de a WebKincstárban nem tudok PMÁP-t venni, a többi papír megjelenik, de az nem. Rá tudna valaki nézni esetleg? Vagy én nézek be valamit?
 • Doki
  Ha szerinted az a család ahol havi nettó másfél millióból gazdálkodnak egyre távolabb kerül a céljától akkor lehet hogy teljesen irreálisak a céljai. Annyi pénzből 2 felnőtt és 4-5 gyerek is nagyon jól megél.
 • Karl
  Már nem is kapható???
  Ez gyors volt. Még a végén rácuppantak volna a keményen dolgozó kisemberek. Hát, így már nem fognak. Este akartam venni, de így akkor nem fogok.
 • Csaba
  En is ebben a pillanatban probaltam, de eltunt a PMAP vasarlasi lehetoseg a WebKincstarban. Remeljuk, hogy csak atmeneti informatikai problemaval allunk szemben.
 • Leemonade

  Nem te vagy béna, én már délután 3-kor nem láttam a vásárolható papírok között, én is csak néztem mint a moziban …
 • TG
  Biztosan van oka hogy miért hoztak ilyen dőntést, nem ülnek ott buta emberek és biztosan vannak olyan információik is amiket nem mondanak el, de nem hiszem hogy az embereknek akarnak kedvezni, esélyesebb hogy valamire kés zülnek csak nem mondják mire.
 • TG
  Nem magyar állampolgároknak van valamilyen lehetősége prémium+ vagy prémium állampapírt vásárolni?
 • zozoka
  megelni vigan megelnek, nem arra celoztam. Hanen ha nem akar hitelt felvenni, mert nem akarja elkotelezni magat 10-20 evre, akkor hiaba a 20-30 millio megtakaritas + eladhato lakas, abbol Budapesten nem lehet 5 szobas hazat venni, legfeljebb bontandot vagy komplett felujitandot. Azt meg csalad mellett nem szivesen vallalja be az ember.
 • Rege

  Nem csak a több gyerekes család. Mi a helyzet azokkal az egyedülállókkal akik nem kapnak semmi támogatást, de szeretnének ingatlant, mert biztonságot/magabiztosságot nyújtana számukra, és erre alapoznák a későbbi kapcsolatot/családalapítást…

  Én is úgy látom, nehéz időket élünk ilyen szempontból.

 • atesz
  Sziasztok!
  Érdemes 4-5 hónapra venni MÁP+-t? Kb 5 hónap múlva lesz kész a lakás, akkor kell a pénz.
  A jelenlegi tudás szerint 99.75%-on váltja vissza az államkincstár, 4 hónap alatt kb. 1.22% kamat gyűlik, ami így ~0.9% pluszt jelent. Jól gondolom? Tehát 10 milliónál kb 90 ezer, több mint a semmi.
 • Karl
  Utoljára ilyen valamikor 2017 vagy 2018 elején volt, amikor gyorsan, még aznap megszüntették a magasabb kamatú PMÁK értékesítését.
  Nagyon sürgős volt a lezárás megint. Infláció ezek szerint nagyon meglódul a következő években? A HUF-ot gyengítik, most a 330 a nem is oly régi 310-315-ös szint. Jövőre gondolom, ugranak egyet tovább 345-350 környékére és így tovább.
 • zozoka
  igazad van, a palyakezdoknek most a legnehezebb. Csak arra akartam celozni, hogy hiaba a CSOK, ami ugy megkonnyiti papiron a csaladok eletet. ha nem lakast, hanem csaladi hazat szeretne egy csalad. Uj epitesu lakasokra nagyon szep meg jo (bar amugy is beepult az arba), de hasznalt csaladi hazakra csak a kamattamogatott hitel jar, azzal meg nem sokra megy az ember, mert amugy is alacsonyak most meg a fix kamatozasu lakashitelek kamatai is. Uj csaladi hazat meg nem epitenek vallalkozok, legfeljebb maguknak, mert azt nem eri meg. Inkabb megvesz a kivitelezo egy telket, amire felhuz 3 lakasos sorhazat vagy egymas moge ket hazat. Csak ugy a kertnek lottek, epp ami miatt csaladi hazat venne egy csalad.
  Sajat haz epitesebe belefogni 2 vagy 3 gyerekkel a jelen piaci helyzetben kesz ongyilkossag. Abbol haz nem lesz, csak anyagi csod, allando idegeskedes, hajtepes meg tonkrement hazassag.
 • gaborr
  sajnálom, akik lecsúsztak róla, délután még elérhető volt.

  valóban volt már ilyen alacsony kamatprémium, és elég rövid időn belül visszaemelték. szerintem most nem fogják, mert van alternatíva amit megvesznek az emberek (máp+), korábban nem volt.

 • annulus
  Atesz: szerintem nem gondolod jól, kamatfizetés csak a megjelölt esedékesség fizetési időpontokban van: fel,1,2,3,4,5 év
  Ha te 5 holnap után kiveszed, az nettó bukó.
  (Majd kijavítanak, ha én értelmeztem félre)
 • SavingsRate

  Ha a matek kijön akkor miért is ne? Az alternatíva nagyjából a 0%-os bankszámla, esetleg a Cetelem takarékszámla (évi 1%).
  Kincstárból ki-beutalás saját számlára ingyenes, de a KP felvétel is erősen jóárasított ha esetleg úgy kell majd a pénz.

  Én tuti MAP+ ba tenném azt a pénzt ami ca. 5 hónap múlva kell. Arról nem is beszélve, hogy lehet kicsit tudod halasztani a dolgot és pont a féléves kamatfizetésre időzíteni a lakás kifizetését, amikor is 100%-on tudod majd visszaváltani a maradékot is.

  90 ezer forint rengeteg pénz egy bankkártyás fizetésnyi erőbedobásért cserébe.

 • Antal Tibor
  “Nagyon sürgős volt a lezárás megint. Infláció ezek szerint nagyon meglódul a következő években? A HUF-ot gyengítik, most a 330 a nem is oly régi 310-315-ös szint. Jövőre gondolom, ugranak egyet tovább 345-350 környékére és így tovább.”

  A kérdés valid. mi éri meg jobban, EUR-ban vagy bármilyen egyéb devizában (CHF /USD) tartani (figyelembe véve hogy kockázatmentesen, EUR/CHF/USD-ban, külföldön elhelyezve jelentős kamat nincs, kb 0,05 százalék), vagy az Állampapír plusz ?

  Én úgy látom, hogy egyik rosszabb mint a másik

 • kissbéla
  Én is frissítgetem az oldalt (pont most allokáltam oda kis pénzt), de MÁP+ 2024/22 látszik csak 3,5%-kal, mint jegyezhető, ill. a PEMÁP 2022/X jelenik meg, mint megvehető papír, 2,4%-kal.
  Szerintem mára hagyom, majd reggel ránézek.
 • zozoka
  a MAP+ is fizet szerintem felhalmozott kamatot visszavaltaskor, meg kell nezni. Tehat ha az elso felevben 3,5%-os eves kamatot fizet, de csak 5 honapra hagyod bent, akkor 5/12 * 3,5% kamatot kapsz ra. A PMAP visszavaltasa legalabbis biztosan igy mukodik.
 • gaborr
  az EMBE etf is biztosít majdnem 5%-os osztalékot (usd, illetve euróban) amire még rájön a forint gyengülése ha forintban számoljuk a hozamot, ott aztán tényleg nem lehet panasz a diverzifikációra, 33 magyarország kategóriájú ország állampapírjait tartja:

  ishares.com/uk/individual/en/products/254531/ishares-j-p-morgan-em-bond-eur-hedged-ucits-etf

 • mephisto5
  ne várjátok, már nem lesz holnap sem (a mai tranzakciók értéknapja okt 30):

  “Az ÁKK Zrt. tájékoztatja a befektetőket, hogy a Kibocsátó a fentiek szerinti Nyilvános
  Ajánlattételekben megjelölt várható záró időpontot – mindkét sorozat vonatkozásában 2020.
  június 3. napját – megelőzően, 2019. október 30. napjával, mint értéknappal a
  forgalomba hozatali eljárást lezárja.”

  allampapir.hu/dokumentumok/x3_1467667296276693950.pdf

 • Doki
  Amikor a család sok gyereket vállalt akkor automatikusan lemondott bizonyos dolgokról, amit egyébként megvehetne ha nincs (ennyi) gyereke. Nem tudom hány gyerekről beszélünk de ennyiből egy tíz fős család is simán megél. Aki a mai Magyarországon havi nettó másfél mellett panaszkodik az szerintem klinikai eset.
 • Családfő
  Annulus, félreértelmezed.
 • mgpx

  Ha a forint leértékelődése miatt aggódsz, akkor ne felejtsd le a listádról a PEMÁK-ot sem,
  Aki 3 éve (euros) PEMÁK-ot vett 5 éves (forintos) PMÁK helyett, az forintban számolva a mai napig kb. 2%-kal nagyobb hozamra tett szert az árfolyamváltozás miatt, a PEMÁK alacsonyabb nominális kamata ellenére is.

  (Historikus adatok sosem nyújtanak garanciát a jövőre nézve. Külföldi devizában kibocsátott kötvény vásárlása akár veszteséget is okozhat a forint esetleges felértékelődése esetén, ezért mérlegelni kell ennek a lehetőségét is)

 • Dani

  Miert is olyan jo ez az etf?
  Hedged, vagyis az arfolyamkockazatot kikuszoboli es olyan orszagok vannak benne amik eleg kockazatossa teszik ezt a papirt. Mexico, Szaud Arabia, Torokorszag, stb.
  Erre hozott iden 10%-ot ami figyelembe veve a kockazatot, nem egy vaskos eredmeny.

  Lehet en latom rosszul, de akkor legyszi vilagosits fel,h mit nem latok. Koszi 🙂

 • Géza
  Szerintem megeri, én is tettem így félre fél évre. Meg kéne tartanod hat hónapig és 100%on visszavaltani… A kb. 90ezer hozambol mondjuk lejon a beutalas bankkoltsege, nálam 12.000 ft volt a Gránit bankos szamlammal ekkora osszegnel.
 • Pampalini a kamatvadász
  Ebben a cikkben azt írják, hogy a PMÁP szerdán kapható utoljára. Tévedés, vagy csak egy kis Flash Mob csődületet szeretnének összehozni? 🙂
  napi.hu/tozsdek-piacok/itt_a_feketeleves_csokken_a_lakossagi_allampapirok_kamata.694197.html

  Más: ezt a postai szuperállampapít árusítást úgy kell elképzelni majd, mintha egy Államkincstár kirendeltség lenne? Viszont évente be kell cammogni a kamatokért, ott nincs on-lány lehetőség?