A pénzügyi piacok teljesítménye

2014-12-24
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Egy remek kiadványra szeretném felhívni a figyelmet, az évente megjelenő The Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook-ra.

A jelenlegi kiadás 25 ország értékpapírjainak elmúlt 114 évi teljesítményét mutatja be, remek elemzésekkel. Található benne például egy elemzés a feltörekvő piacok (emerging markets) elmúlt évszázadáról, hogy kicsit árnyalja a képet az igen gyászos elmúlt évtized teljesítményével szemben. (Az ezredforduló után hatalmas robbanás ment végbe a feltörekvő piacok részvényáraiban, míg a fejlett piacok (developed markets) csak egy helyben topogtak, majd a trend megfordult és sokan már leírták a feltörekvő piacokba való befektetést, mint "költséges hibázást". Igen gyakori hiba egy vagy két évtizedes teljesítményből hosszútávú következtetést levonni. Fél éves-egy éves teljesítményről már nem is beszélve.

Ezt a kérdést tisztázandó, egy remek összefoglalót írtak a kiadványba, összehasonlítva az elérhető hozamokat, a korrelációt és a volatilitást is. Kitértek arra is, milyen problémákat vet fel a "feltörekvő országok" beazonosítása, nem is olyan könnyű a válasz, hogy melyik országokat soroljuk ide.

(A feltörekvő piacok kifejezés a nyolcvanas években terjedt el, az addigi "kevésbé fejlett" kifejezés helyett. Mivel az emerging- felemelkedés kifejezés sokkal pozitívabb, mint a nem fejlett, gyorsan elterjedt ez a megnevezés a pénzügyi életben.)

A következő cikk egy érdekes következtetést jár körbe, miszerint a GDP növekedése nem hat egyértelműen pozitívan a részvényárak változására, vagyis amikor azt gondolnánk, hogy a GDP növekedése miatt nőnie kellene a részvényáraknak, általában nem ez történik. Szintén kitérnek a népesség növekedésének a hatására egy adott országban.

Az ezt követő cikk ugyanazzal foglalkozik, amiről már én is írtam ebben a cikkben: Hagyd békén a befektetéseidet. Az átlagbefektető akkor keresné a legtöbbet, ha nem nyúlna soha a befektetéseihez.

Ezután jönnek az országok teljesítménye külön-külön.

Nem mondom, hogy könnyű kis olvasmány, de mindenképpen érdekes. A cikkek megértését nagyban segíti, ha tanultál némi statisztikát (és még emlékszel is rá. 🙂 ), de ha nem, akkor is érteni fogod a következtetések zömét.

Ha kedvet kaptál hozzá, érdemes rákeresni az előző évek kiadványaira, mert általában minden évben más volt a fő téma az évkönyvben.

Jó olvasást és okosodást kívánok.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram