Miért nem tesznek boldoggá a megvett termékek?

Az emberek egész életükben a boldogságot és megelégedést keresik. Ezért tesznek vagy nem tesznek bizonyos dolgokat, követnek eszméket és ideológiákat, használnak ajzószereket és így tovább.

A legtöbb tettünk mögött kimondatlanul is ez a cél van.

Így van ez a vásárlással is. Sokan a boldogságot és a megelégedést, az elfogadást és a sikerérzést keresik a vásárlásban. Ezt erősítik szándékosan a reklámok is. A mai reklámok már régen nem terméket akarnak eladni nekünk, hanem életérzést, ami a miénk lehet, ha birtokoljuk a reklámozott terméket.

Felnéznek ránk az emberek, sikeresnek gondolnak (sőt magunk is annak fogjuk gondolni magunkat), elfogadnak, ha drága és márkás termékeket veszünk, kabrióval járunk, vagy jakuzzi-t rakatunk a kertbe. A termék használata elégedettséggel és megelégedéssel fog eltölteni, boldogok leszünk pusztán a tárgy birtoklása által is.

Legalábbis ezt sugallják a reklámok és sokan ezért is vásárolnak.

Ezzel szemben a szomorú valóság, amire talán mindenki rájön, ha már elmúlt 30-40 éves, hogy semmivel nem leszel boldogabb a 300 ezres mobiltelefonnal, vagy a 15 milliós autóddal, mint voltál előtte. Sőt, az emberek is pont tesznek rá, hogy neked mid van, őket csak az érdekli, hogy ők mit birtokolnak. Az egyetlen érzés, amit ki tudsz váltani az emberekből az általad vett tárgyakkal, az maximum a rosszindulatú irigység.

Amíg fiatalabb vagy, megpróbálod bemagyarázni magadnak az ellenkezőjét, de aztán rájössz, hogy nem igaz.

Olvastam egy érdekes tanulmányt. Eszerint a legnagyobb boldogságot minden termék akkor okoz, amikor úton vagy vele a pénztárhoz.

Sokkal nagyobb az izgalom és élményfaktora minden terméknek, amíg keresed, olvasol róla, álmodozol róla, megnézed a neten a fotóit, lapozgatod a katalógust és tervezgeted, milyen kárpittal kérd az új autót. Már csak pár nap vagy hét és megveszed a Terméket.

Ez csúcsosodik ki a pénztárhoz vezető úton, hogy utána meredeken zuhanni kezdjen az élmény és élvezeti faktor. A drága telefon két hét múlva csak egy jó telefon, már semmi élményt nem ad. A drága autó is egyszerű közlekedési eszközzé válik hamarosan.

Vagyis valójában nem a termék, hanem annak megszerzése az, ami a legtöbb embernek izgalmat és élményt ad.

S mivel oda az izgalom, keresheted az új terméket, ami újra élményt tud kínálni. Nagyon sok ember ezért cserélgeti a telefonját, autóját vagy bármi egyebét, nem azért, mert egy két éve vett autó vagy telefon nem lenne elég jó bármire.

Sokan úgy gondolják, ha nem tett boldoggá az autó, akkor tévét veszek, vagy bármi mást. Ha az sem, akkor kerti grillt. Ennek eredménye, hogy annyi kacat van a házban, hogy már a garázsba sem lehet beállni az autóval. (Erről itt írtam bővebben.)

Érdemes végiggondolnod, hogy a legutóbbi termék, aminek megszerzésére annyira vágytál, meddig okozott élményt vagy izgalmat? Hány hét vagy hónap után jutott először eszedbe, hogy kellene egy másik telefon/autó/ruha/fényképezőgép, vagy bármi egyéb, mert a mostani mégsem a tökéletes választás?

Azt a szolgáltatását a terméknek, ami miatt muszáj volt megvenned a jobbat, újabbat, modernebbet, mennyire használtad ki?

Ha élményre vágysz (és anyagilag is megengedheted magadnak), legközelebb ne egy 300 ezer forintos telefont vagy fényképezőgépet vegyél, hanem egy 300 ezer forintos nyaralást. Az jó esetben legalább egy hétig tart és utána sokkal többet eszedbe jut évek múlva is, nem úgy, mint a legutóbbi ruhád vagy kütyüd, amit csak a vásárlás öröméért vettél meg.

Minél kevesebb pénzt költesz termékekre, annál kiegyensúlyozottabb lesz az anyagi életed és annál inkább kiegyensúlyozott leszel te is. Ha nem a megélhetésért és az életszínvonalad fenntartásáért kell kaparnod egész nap, hanem anyagi biztonságban tudod magad és megengedheted magadnak azt a luxust, hogy pénzkeresés helyett inkább az igazán fontos dolgokkal törődj, mint foci a fiaddal, vagy hogy elmenj a lányod versenyére, sokkal boldogabb ember leszel. Ne feledd, minden vásárlásért nem pénzzel fizetsz, hanem az életeddel: azzal az időddel, amit azzal töltöttél, hogy dolgozz azért a termékért, amit megvettél. Ahelyett, hogy ennél fontosabb dolgokra fordítottad volna azokat a napokat vagy hónapokat.

Ehhez csak az kell, hogy rájöjj, a te boldogságod forrása nem tárgyak és márkák megszerzésében és birtoklásában van.

Update: a további esetleges félreértések elkerülése érdekében: a cikk NEM arról szól, hogy ne vegyél semmit, arról sem szól, hogy nem tudsz olyat venni, amiben évekig örömöd leled, arról sem, hogy nem örülhetsz egy autónak és arról sem, hogy mindig nyaralnod kellene menned, ahelyett hogy veszel valamit.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

153 hozzászólás

 • Handalamandala

  Két éve cseréltem le a hűtőt, csökkent az áramfelhasználásom és két éven belül visszahozza az árát. Működött a régi is, ugyanekkora volt, de többet fogyasztott.
  Boldog vagyok.
 • L70

  Értem, neked ez megéri. De tudod-e, hogy egy átlag hulladékfelvásárló vastelepre mindegyik nagy háztartási gépet beviheted, ingyen átveszik, egy kivétellel. A hűtőt nem veszik át egyáltalán, mert a legkevésbé sem környezetbarát és ingyen sem éri meg, nem tudják korrekten újrahasznosítani.

  (Most nem a kötelező visszavételről beszélek a fogyasztó szemszögéből, hanem a használt hűtőről, mint hulladékról).

 • Kopter Geza
  Ezert kell egy hobby. Aztan meg kell allni, hogy ne a vilag penzet verje el ra az ember. Aztan azt is ki kell birni, hogy ne a hobby korul forogjon az ember elete.
  Nalam nem nagyon van folosleges vacak, csak hulladek, ami a gepek serulesei okoznak.
  Ha esszel vasarol az ember meglepoen epeszu keretek kozt tarthato a kopterezes.
  Ja igen, nem epitjuk be mindenbol a legjobbat, es nem cserelunk amikor jon eggyel ujabb tipus. Minek? Ha hobby es nem versenysport, akkor tok folosleges mindenbol a legdragabb. Ponty.
 • Eltévelyedés
  Attól függ, hol húzzuk meg a felesleges luxus határát. Egy darabig a drágább cuccnak magasabb élvezeti értéke van. Ugyan engem egy Gucci táska biztosan nem tenne boldoggá (fizikai fájdalom amikor kiadom a félmillát), de elhiszem, hogy van, aki tényleg örülne neki minden nap. Szóval ha mindenki ennyire egyet értene ezzel a puritán életmóddal, mind 10 éves daciával járnánk(ha vennénk autót, de minek, úri huncutság), 4 fős családok élnének 30 négyzetméteren tömegével, valahol ahol már tényleg olcsó.
 • szocske
  a régi hűtőt talán nem, de a mai hűtőt – elvileg – már újra tudják majd hasznosítani, mert kevésbé veszélyes a benne lévő gáz.
  A hűtő kérdésre az én kecske és káposzta megoldásom:
  A huszonéves fagyasztószekrény biztosan jóval többet fogyaszt, mint egy új.
  Ezért némi komfortveszteséget vállalva kiköltözött a konyhából a pincébe.
  Mivel nyáron 25 helyett 20 fokban, télen 22 helyett 15 fokban üzemel, vélhetően jóval kevesebbet fogyaszt, ha egy ház fűtésekor 6%-ot jelent minden foknyi különbség a külső-belső hőmérséklet között, akkor valószínűleg hasonló lehet hűtéskor is a mérleg.
  Tehát az, hogy egész évben átlagosan 6 fokkal hidegebb környezetben üzemel, elvileg 35% körüli fogyasztási megtakarítás.
  Egy hűtővel nem működne, de egy fagyasztóba nem nyúl 5 percenként az ember.
  Egyébként olvastam egy fickóról, aki lyukat vágott a könnyűszerkezetes házba így a hűtő hátulja a garázsban van.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @L70: egyáltalán nem így van. Nem csak hogy átveszik, de ha hiánytalan, még fizetnek is érte kilónként 10 forintot: kriszvas.hu/hu/szoveg/arlista/5
 • Penge
  Azzal vitatkoznék, hogy az emberek tesznek rá, hogy mid van.

  Mikor 7-es BMW-s ex főnökömmel jártam (mindenes asszisztensféle senki voltam, de jófej volt és több helyen azt mondta, hogy üzlettársak vagyunk) 3 hónap alatt konkrétan 7 csaj kezdett el flörtölni velem, olyan is volt, hogy 10 perc után közölte, hogy mikor végez és hol lakik. 2 össze is jött. A többi is összejöhetett volna, de mint mondtam, asszisztens voltam saját lakásom sincs ahova vihettem volna (ahol lakom maximum elhivatott biológus lány érezhetné komfortosan magát 😀 )

  Ehhez képest tömegközlekedéssel évek óta járok, kezdeményező nők száma 0.

  Ennyit a tárgyak jelentőségéről… De már egy szimpla öltönytől is érezhetően másképp állnak hozzád az emberek. Nyilván hasonló lehet 50+ ezres divatcuccok esetén is.

 • Kiszamolo
  Penge, az a nő, amelyik az általa vélt vagyonod miatt szeret beléd, az nem téged szeret, hanem a pénzt, te csak egy kellemetlen konc vagy, amit el kell viselnie a pénz miatt. Aztán ha meglát valakit, akinek még jobb autója van, már megy is tovább.

  Ilyen nőt kapsz minden utcasarkon, olcsóbban. Azt nem kell vacsorázni vinni, meg drága parfümöt venni neki és legalább őszinte, hogy miért “szeret”.

 • vgaborka
  , @kiszamolo:
  Erről egy örök klasszikus jut eszembe: “lehet, hogy a pénzemért szeret, de nem a bankkártyámat sz.pja” (bocs a vulgaritásért)
  A hűtő téma: valaki nem tud olyan helyet, ahol használt, de működő hűtőt valami csere akció keretében beszámítanak egy új vásárlásakor. Lassan ki fogjuk nőni a hűtőt és kellene egy nagyobb, a régivel nem tudok mit csinálni (kivéve jófogás és tsai).
 • Warrior

  ez a téma inkább a csajokpasik blog profiljába vág 🙂 (kedves Kiszámoló, a blog neve természetesen törölhető, nem reklámnak szánom)
  Ott kismillió ilyen történetet olvashatsz, meg persze nagyon sok okos kommentet, szórakozásnak kiváló.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @vgaborka: Ha épp nincs is beszámítás, bárhol is veszel új hűtőt, a régit kötelező elvinniük térítésmentesen.
 • Penge
  Igen, ahogy aki külsőségek alapján ítél meg egy embert is általában érdekkapcsolatnak jó. Mindössze azt akartam kifejezni, hogy azért számít az ember megítélésében, amit akár anyagi javakra is tud fordítani. Lásd a fentebb hozott értékesítői példát. Pénzes külsővel reprezentatívabb az ember. OVB-nél is azok voltak a legsikeresebbek, akik villantani tudtak.

  Itt egyébként szó sem volt szerelemről, szimpla aranyásók voltak, egyre több ilyen van, főleg a fiatalok között. Viszont ezek a nők valahogy a státuszba, illúzióba szeretnek bele, teljesen más élmény, mint egy prosti, aki felvett egy szerepet. Ő kifejezetten harcol ellene, hogy bármit is érezzen a kuncsaft iránt mert jön a következő, az aranyásó meg kifejezetten ösztönzi önmagát, hogy érezzen valamit, mert úgy őszintébbnek tűnik a szándéka.

  Normális nőt meg hosszú távra a legnehezebb találni, főleg ha pénzügyileg tudatos az ember.

 • Vocsokleany
  Kivalo poszt! Koszonjuk!

  36 eves no vagyok. 2 eve van smartphone-om..LG…es meg mindig jol mukodik (kopp-kopp), nem kivanom lecserelni. App-okat sem toltok le ra, biztonsagi okokbol, FB app sincs rajta. A mobilod gyorsabb tud lenni, ha csak par app-ot toltesz le, vagy egyet sem! Emiatt nem kell telefont cserelni.:)
  iphone-t csakazert sem vennek, mert draga es az osszes szemelyes infot lelopja az “alma”. (security)

  Van egy baratnom, aki havonta 2.000 EUR-t tud tisztan megsporolni. Egy idoben nagyon vagyott egy piros, huzos bortaskara 500 EUR-ert, amelybe a laptopjat rakhatja…vegul sosem vette meg.
  De mar van hasznalt BMW-je. 🙂
  En megelegszek egy egyedi 40EUR-s taskaval, amit mar jo 10 eve hordok. 🙂
  Azt vettem eszre, hogy aki egyre tobbet tud felretenni, megemelkednek az igenyei es mig 5 eve vette egy taskat 50 EUR-ert, ma mar 500EUR-ert egy taska ugyanolyan “apropenz”.

 • Vocsokleany
  ..foyt. : Azt vettem eszre, hogy aki egyre tobbet tud felretenni, megemelkednek az igenyei es mig 5 eve vette egy taskat 50 EUR-ert, ma mar 500 EUR-ert egy taska ugyanolyan “apropenz”.
  Belegondolva, 500EUR-ert mar egy laptopt-ot lehet kapni! Taska vagy laptop? Inkabb utobbi. De jobb felretenni.

  @Penge: egy jo humorerzek feler egy BMW-vel es akkor tenyleg egy klassz no figyel fel rad es nem arra miben ulsz! 😉

  Pasik teren meg messzirol kerulom azokat, akiknek kocsijuk van! 🙂 Plane a BMW, Audi-s pasik, meg a hatalmas arany nyaklanc kollekcio es bumszli ora tulajdonosk keruljenek!
  Nekem mindig is azok a pasik vonzottak, akik nem presztizsbol koltenek targyakra, hanem mert eppen szuksege van ra.
  A baratom 10 percre lakik a munkahelyetol. Nincs autoja. Minek? Nekem sincs autom, mert nincs szuksegem ra. De van 4 biciklim. 😀
  Vonattal, busszal, bringaval eljutunk barhova. 🙂
  udv Hollandiabo

 • Penge
  vgaborka: A “beszámítjuk a régit” dolognál valójában bele van kalkulálva az új árába a régi megsemmisítésének költsége. A legjobban akkor jársz ha a régit eladod jófogáson, az újat meg olyan helyről szerzed be, ahol szépséghibás termékeket árulnak leértékelve. De természetesen árukeresős árakkal összevetve, mert sok helyen a szépséghibás terméket kapod meg annyiért, mint a hibátlant netről rendelve.

  Warrior: Attól még ami igaz az igaz. Viszont ottani kommenteket olvasni időpocsékolás, itt meg azért hasznos infókba is belefut az ember.

 • Tamas
  Számomra is az utazás az a dolog,amely valóban igazi örömet okoz, bármerre is mennek.
  Minél többet utazok,annál jobban azt érzem,hogy mennék csak mennék.
  Egy barátom,aki tipikusan csak a pénznek él, mindig azt kérdezi, hogy miért költök ennyit utazásra, ő tuti nem költeni ennyit, inkább vesz mindig egy újabb kocsit magának,mert az ott lesz neki.
  Nos erre általában nem szoktam válaszolni,mert aki így gondolkodik, annak hiába is akarnál bármit mondani, hogy miért szeretek utazni. Ehhez kell egyfajta érzelmi intelligencia, beállítottság.
  Nekem az utazáson kívül egy nagy szenvedélyem van, a kávézás.
  De azt is ésszerűen oldottam meg, van egy Gaggia karos gépem és egy már használható örlőm, ezekhez társul a mindig frissen pörkölt minőségi kávé és főleg hogy figyelek minden egyes adagra,hogyan készítem el.
  Élvezem minden alkalommal a készítését és a fogyasztását is.
 • Mókavonat
  Maslow piramis régi jó barátunk. Az alsó 2 szinten teljesen rendben van és ott igenis boldogabbá tehet mert alapvető szükséglet, illetve annak minőségbeli javulása. A mai reklámörület és fogyasztói társadalom ideál a felső 2 szintre épít, ott viszont a folyamatos új ingerek miatt csak folyamatos várárlással (így a régi selejtezésével – vagyis pazarlással) lehet szinten tartani (helyesebben a boldogságszint ingadozást 2 szint között tartani) de mivel az egész igény gyakorlatilag egy iparág szüleménye így eléggé torz/természetellenes az egész. Szerintem
 • Tamas
  De minden sokkal szebb és örömtelibb lenne, ha ezeket az élményeket nem egyedül kellene megélnie az embernek, hanem egy szeretett ember társaságában. Én utazni sem szeretek egyedül, meg semmit sem. Ha van kivel megosztani az élményeket, az sokkal nagyobb boldogság.
 • vgaborka
  @Penge:
  Kösz a tippet. Majd szétnézek, ha aktuális lesz.
  Sajnos valahogy éreztem, hogy beleszámítják, de azért titkon reménykedtem (vagy még mindig hiszek a mesékben).
 • Katell
  Elado a cabriom 🙂 De nagyon elegedett voltam vele 😀
 • Csillag V

  Milyen az eladó cabriod?
 • untermensch4
  “Érdemes végiggondolnod, hogy a legutóbbi termék, aminek megszerzésére annyira vágytál, meddig okozott élményt vagy izgalmat?” Volt egy kis motoros rollerem, az végig élmény volt (és az emberek is nevettek rajta). Most legutóbb meg szerettem volna egy fobott kosarat, kerékpáros bevásárláshoz. Aztán rájöttem hogy inkább műanyag vödröket szeretnék mert az más dolgokra is jó. Pl státusztalanság-szimbólumnak. 🙂
 • Bond investor
  Mindenki keresetének megfelelő játékszerekre költsön és legyen vele boldog .
  Hitelből soha az a szerencsétlenek választása.
 • Bond investor
  Szerintem az a tökéletes ha jövedelmünk szinkronba van komfortigényünkkel és mindent megtudunk venni amire vágyunk .Söt az én esetemben sokkal többet keresek mint amit eltunék költeni, persze lehet ,hogy én egy boldog igénytelen vagyok. Egészséget és fiatalságot nem tudok venni .
 • Teddy
  Minden háztartási gépünk szinte egyszerre romlik el.
  Hűtőt 1 hónapja vettünk. Nem volt olcsó, de nagyon jó, örülünk neki, hogy ezt választottuk. Ráadásul 3 A+-os, keveset fogyaszt, az élelmiszereket tovább frissen tartja, így rövid- és hosszútávon is megtakarítást eredményez. A vásárlást alaposan megfontoltam. Az interneten mindent elolvastam a hűtőkről (leírásokat, véleményeket, tanácsokat), két nagy műszaki boltban pedig személyesen is tájékozódtam. Az árakat is figyeltem.
  A többi háztartási gépet ugyanígy választom majd ki. Fontos, hogy jó minőségű és energiatakarékos legyen, de ne költekezzünk túl, ne hitelre vásároljuk (mint korábban mindent). Így nem egyszerre, hanem folyamatosan cseréljük le e berendezéseket.
  Leginkább boldoggá az tesz, hogy teljesen át tudtam alakítani vásárlási szokásaimat.
 • Ildikó
  investor Vannak jó hitelek is. Mi pl. összegyűjtöttünk egy lakásra beugrót, de mivel volt egy telkünk és el akartuk adni így vártunk, hogy kevesebb hitelt kelljen felvenni. Mire eladtuk a telket addigra annyival megugrottak a lakásárak, hogy rosszabbul járnánk, ha most vennénk, mint 1 éve. Ha tavaly ilyenkor megvesszük a lakást amit kinéztünk jóval kevesebbe került volna és a telek árát most utólag beleforgathattuk volna a hitelbe, ráadásul nem albérletet+kolit fizetnénk egy éve és még ki tudja meddig, hanem a sajátunkat.
 • Peti
  Kedves Kiszámoló, sajnos a blogod olvasóközönsége nem a poszt alanyaiból kerül ki. Aki arra szánja magát, hogy egy pénzügyi blogot böngészget, az már messze áll az említett embertípustól. Így sajnos ez a bejegyzés nagyon félrement. Aki vagányságból vagy életérzés miatt vásárol, az jelenleg is valamelyik ökör haverjának villog az telefonjával aztán leül megnézni az esti szappanoperát.
 • szocske
  Lehet, hogy szerencsés vagyok, de én pl. utálok vásárolni.
  Nyűg és felesleges stressz számomra az egész.
  Így valamivel nehezebb túl sokat költeni 🙂
  És itt nem csak napi bevásárlásra gondolok, de ha új telefont vagy tévét kell vennem, mert a régi tönkremegy, az is kellemetlenség számomra, egyszerűen túl sok típusból lehet választani, nyilván nem szeretnék drágán rosszat választani, így kénytelen vagyok utánaolvasgatni, viszont erre sajnálom az időt.
  Ezért, ha vásárolnom kell, sokszor szoktam olyan ismerősöktől tanácsot kérni keresgélés helyett, akik képben vannak, mert “hobbiként” követik az adott termék piacát.
  Most ezt a cikket olvasva, talán velem nincs valami rendben, ha másnak ez a legnagyobb öröm, nekem viszont csak teher, mindenesetre a pénztárcának jót tesz. Bár néha felületesen választva belenyúlok egy rosszabb vételbe, de ez még mindig olcsóbb, mint a felesleges vásárlások.
 • Kiszamolo
  Peti, ezreket tudok mondani, akik azért lettek a blog olvasóközönsége, mert belebotlottak egy-egy ilyen cikkbe, elolvasták, aztán elolvasták a többit is és megváltoztatták a gondolkodásmódjukat.

  Ha nem lennének ilyen cikkek, a blognak se lenne ekkora olvasóközönsége.

 • Tibor
  “targyak” kozul egyvalami tenne boldogga: egy sajat lakas (persze kifizetve tehermentesen). De az sem pusztan a birtoklasaert, hanem mert ugy ereznem, hogy van egy biztos pont, ahonnan senki nem tehet ki csak ugy, akkor se ha elvesztenem az allasom, nem kene attol rettegni hogy mi van ha egyszer kirugnak aztan mehetunk a hid ala, stb..

  Pont mivel sose volt, valami hihetetlenul kell az erzes, hogy legyen, a biztonsagerzet.
  De mivel egyelore nem engedhetem meg magamnak, hat marad a varakozas es sporolas.

 • Ildikó
  Én is pont így jöttem annak idején a CIB Malacperselyes cikked miatt. Azóta vagyok rendszeres olvasó és néha írogató is. Úgy látom, az olvasóid többsége a középosztályból kerül ki, míg én csak szeretnék oda tartozni. 🙂
 • mtoma73
  Ennek teljes mértékben csak akkor örülhetnél, ha a a házad teljesen önellátó lenne. Addig azért fizetni kell az áramért, gázért. Nyilván nem rúg ki senki, csak ha nem fizeted a rezsit, kikapcsolják az áramot, gázt, stb.
  Biztonságérzet szempontjából mindenképp jó dolog, de munkanélküliként, tartalék nélkül mit ér ez a biztonság? Boldogan fagy meg az ember, mert nincs fűtés?
  Azért saját háznál sem árt egy rendszeres bevétel, és lehet, hogy több is kellhet, mint egy albérletnél.
 • emberes

  Nálam ugyanez a helyzet, és azt hiszem, vagyunk még így ezzel itt páran 🙂

 • kishajni
  Egy ismerősöm helyi viszonylatban egész jó kis üzletet épített az ilyen impulzív vásárlásokra 🙂 Másodkézből árul női ruhákat, cipőket, bizsukat, táskákat stb, amiket a fentihez hasonlóan vásárló nők visznek be hozzá, miután a drágán vásárolt, majd max. 1-2 alkalommal viselt újszerű, márkás holmik már kidőlnek otthon a gardróbból. Nyomott áron megveszi ezeket, majd jó haszonnal továbbadja a boltjában a szintén impulzívan vásárló nők egy másik részének. Az eladók örülnek, mert nem otthon szaporodik a használatlan holmi meg befolyik egy kis pénz az újabb vásárlásokhoz, a vevők meg azért örülnek, még így is töredékáron veszik meg a cuccot az eredeti bolti árhoz képest (bár nekik valszeg úgyanúgy nincs rá égető szükségük.) Az ismerősöm ezt még zseniális közösségi és egyéb marketinggel is erősíti, “eladja az életérzést”, hogy milyen jó nála vásárolni, és egész jól megél belőle :-))))
 • jurta

  “3A+-os, … az élelmiszereket tovább frissen tartja”

  Na azt meg hogy?

  (Párátlanít belül? Esetleg csökkenti a légtere oxigéntartalmát? Ez a kettő, amit el tudok képzelni magyarázatnak.)

 • Tibor
  @mtoma73: ketsegkivul, 100% biztonsagot az sem ad, de azert sporolassal kozuzemi szamlakat ki tudsz fizetni munkanelkuli segelybol, mig lakbert aligha.

  “munkanélküliként, tartalék nélkül mit ér ez a biztonság? Boldogan fagy meg az ember, mert nincs fűtés?”

  legalabb fedel alatt fagy meg, mig alberlet eseten ugyanez a hid alatt tortenik 🙂

 • Tibor
  Persze extrem esetkent elofordulhat, hogy valaki tobbhavi vesztartalekat aldozza be arra hogy pont megvegye a hon ahitott lakast, es pont azelott ut be a krach hogy ezt meg vissza tudta volna epiteni, ezesetben valoban elofordulhat hogy ha maradt volna berletben akkor atveszelte volna a nehez idoszakot, az ujbol meg kiteszi a bank.

  Erre nyilvan gondolni kell.

 • Bond investor
  KEDVES ILDIKO ,
  Igazad van , most már tudod ,hogy az ingatlan árak emelkedtek ,ha csökkentek volna akkor duplán rossz lett volna a hitel felvétele , és itt kezdődik a spekulácio , én azért veszek fel hitelt mert beárazom a ingatlan árak emelkedését
  DE A HITEL EGY BANKI TERMÉK . Most az a szerncsés helyzet van ,hogy a bank és te is nyersz vele.
 • Bond investor
  Miért nem tesznek boldoggá a megvett TERMÉKEk.
  Hé,EMBEREK itt szerintem NEM az alap dolgokról van szó ,lakás ház auto mosogép hütő kenyérpiritó kabát zokni 🙂 ez szerintem nagyon alap . En az uri huncutságokra gondolok egy drága márkás óra gyémánt gyürü 2m átmérőjú tv stb ,ami nélkül is ugyan olyan az életminőségünk ,csak megvesszük mert megtehetjük és örömet okoz nekünk.
  ,
 • hondas
  A legjobb dolgok az életben nem dolgok.Minden dolog egy szám (pénz.
  A nyugalom mindennél többet ér.
  Eltékozolt életet kár élni.stb stb
  Mindenki a saját szintjén nyomorog…. ókori görögök tudták az örökérvényű mindenkire vonatkozó szabályokat és le is írták.
 • szocske

  “Az interneten mindent elolvastam a hűtőkről (leírásokat, véleményeket, tanácsokat), két nagy műszaki boltban pedig személyesen is tájékozódtam. Az árakat is figyeltem.”

  Nekem éppen ezzel van bajom. Ha minden terméknél ilyen alaposan akarok eljárni, akkor erre órák vagy akár napok mennek el az életemből.
  Ha ezt a pár órát munkával töltöm, akkor belefér, hogy drágábban vegyek vmit, mert a megspórolt időben bőven megkeresem a felárát.
  Ha pedig pihenéssel töltöm, az nekem eleve sokkal jobb, mint termékek után guglizni.

  A gondom az, ha nem túlárazva, hanem a nem megfelelő terméket veszem, amitől alapos utánajárással sokkal jobbat is kaphattam volna 🙁

 • Ildikó
  investor Valószínűleg még felfelé mennek egy ideig, de most nincs annyi tőkém, hogy hitelt vegyek fel – max. 50%-ot akartam és max. annyit fizetnék amennyi az albérlet most és nem sokkal hosszabb időre, mint amíg a fiúk tanulnak.Ettől többet nem tudok, de nem is akarok bevállalni. Így jártam, rossz döntést hoztam. Így lehet, hogy elkezdünk lakáskasszát és majd 4 év múlva lesz valami.
 • Gábor
  Ahogy öregszem már rájöttem, lecsontozva szinte csak 2 dolog van, ami boldoggá tesz egy embert
  Másoknak örömet szerezni az egyik és megosztani egy élményt/sikert valakivel, aki fontos a második.
  És kész.
  Tehát ha elérek valami nagy dolgot ott is a legjobb rész, ha megoszthatom valakivel, aki örül nekem érte. Vagy együtt átélni valami szép dolgot/utazást, sikert, stb.
  Szóval ez a 2 dolog és más semmi. Félelmetes, hogy milyen egyszerű ez így leírva, de mégis mennyire nehéz.
 • Ildikó
  @Gábor Nekünk az idei nyaralás – ami csak egy hosszú hétvége volt – volt a legboldogabb időszak. A fiúk össze-vissza dolgoztak a nyáron, alig találkoztunk, alig tudtunk beszélgetni, itt viszont a 3 napot egymás társaságában töltöttük, végig beszélgettünk, terveztünk, felhőtlenül örültünk egymásnak, kiszakadva a megszokott rutinból, környezetből. Jövőre is lesz egy ilyen hétvégénk az biztos.
 • szocske
  @Ildikó lakáskassza sztem jó ötlet, minél többet!
  Fundamentánál van akár azonnali hitel is hozzá, szóval ha a 4 év futamidő közben adódna valami jó vétel, fel sem kell bontanod idő előtt a szerződést, igaz ilyenkor magasabb a hitelkamat mint a jelenlegi piaci lakáshitelek, cserébe a teljes futamidőre fix és az állami támogatás kompenzálja a magasabb kamatokat.
  Ha pedig elhúzódik 4 évig a vásárlás, akkor már nem is magasabbak a kamatok.
  Ha esetleg úgy alakul, hogy másra kell a pénz, bármikor felveheted állami támogatás nélkül.

  Az egyetlen nehéz kérdés neked, hogy 1 vagy 3% betéti kamatot válassz…
  Ha a végén vagy közben esélyesen felvennéd tőlük a hitelt is, akkor 1%.
  Ha valószínűbb, hogy végigviszed a 4 évet és akkor már tudsz felvenni piaci hitelt is, vagy nagy az esély arra, hogy mégsem lakáscélra kell majd a pénz, akkor a 3% a nyerő választás, ennél többet máshol sem kapnál most.

 • Bela
  “We buy things we don`t need with money we don`t have to impress people we don`t like.”

  Olyan dolgokat veszünk, amire nincs szükségünk, abból a pénzből, ami nem a miénk, hogy lenyűgözzünk embereket, akiket még csak nem is szeretünk.

 • Warrior

  Már aki :), eddigi életem nem ennek a jegyében telt szerencsére. Milyen bölcs vagyok, meg is döbbentem. Igaz, ha nagyon szigorú vagyok magamhoz, én is vettem pár dolgot (főleg ruha), amire nem volt égetően nagy szükségem, de mindig saját pénzből, a magam örömére.

 • Feri78
  @Gábor Teljesen igazatok van – de meglepődnétek, hogy az emberek milyen nagy százaléka nem jutott el idáig az érzelmi- és jellemfejlődésben, és valamilyen tárgytól, vagy státusszimbólumtól várják a boldogságot, ahelyett, hogy a családjukra, a barátaikra, és az egészségükre koncentrálnának.

  Sajnos ma ott tartunk, hogy miközben a házasságok fele válással végződik, és gyerekek százezrei nőnek fel csonka családokban, az emberek jelentős része a havi jövedelmének közel felét egy autó hitelének törlesztésére, fenntartására költi el. Milyen torz világkép eredményez ilyet?

  Én kifejezetten anyagias vagyok, fontos a pénz, de semmi nem ér annyit, mint amikor a gyerekek ébresztenek fel szombat reggel, játszunk velük, és utána közösen csinálunk reggelit.

  Nagyon sajnálom azokat, akik egy autót, egy új telefont, vagy egy pláza ruhakínálatát ez elé helyezik az értékrendjükben.

 • Ildikó
  Tudom, sőt ha 4 éves futamidőt választok akkor az állami támogatás kb. annyi, mint a hitel kamata – vagyis ingyen hitelem lesz. 4 év múlva szerintem magasabbak lesznek a hitelkamatok, a piaci hitel valószínűleg drágább lesz a lakáskasszásnál. Pont az áthidaló hitel miatt gondoltam a Fundamentára a többivel ellentétben.
 • @kiszámoló
  Én is egy ilyen cikkel jöttem ide (Okos úr, buta úr).
  Azóta amikor időm van minden nap jövök. 🙂