Vállalkozás bejelentve a lakásba: ugorhat a rezsicsökkentés?

2022-06-29
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy aztán minden kéményseprő cég tönkrement és az államnak kellett megoldani a keletkezett trágyah problémát a katasztrófavédelem bevonásával.

Hanem arra, hogy ha bármilyen vállalkozás vagy egyesület, alapítvány volt bejelentve az adott lakcímre, akkor bizony fizetős lett a kéményseprés, mert az indoklás szerint csak a lakosság kapta ingyen a szolgáltatást, a vállalkozásnak fizetnie kellett. Függetlenül attól, hogy az csak egy székhely volt, nem is végzett ott semmilyen tevékenységet a vállalkozás. Hiába mondtad, hogy itt semmilyen vállalkozás a valóságban nem üzemel. Ha ott volt a székhely, fizettél, mint a katonatiszt.

Nos, ugyanez a veszély fenyegethet július elsejétől is, amikortól csak a lakosság kaphatja a valódi ár ötödéért a rezsit, minden cég ezentúl teljes áron kapja az áramot és a gázt. Ez alól kivétel a mikro-mikrovállalkozás, amelyik még tavaly decemberben bejelentkezett a kedvezményes tarifa hatálya alá és amelyiknek éves fogyasztása gázból nem több, mint 1.489 köbméter és villanyáramból 4.606 kWh. Az efölötti mennyiséget már piaci áron fogja kapni ez a mikrovállakozás is.

(Azoknak a cégeknek, amik most esnek ki a kedvezményes tarifából, nyilatkozatot kell tenniük, hogy továbbra is kaphassanak áramot, bővebben erre. Update: másik cikk itt. Olvasd el, ha vállalkozásod van.)

Ha a cégnek külön telephelye van saját mérőórákkal, akkor a törvény világos: ha ennél többet fogyaszt évente, akkor teljes áron kapja a gázt és a villanyt. Ha ennél kevesebbet fogyaszt, akkor maradhat a kedvezőbb tarifánál.

A fő gondot az jelenti, ha a mikrovállalkozás egy lakásba vagy családi házba van bejelentve és nincs külön mérőórája, akkor mi a teendő.

Ebben az esetben csak akkor maradhat a kedvezőbb tarifában, ha a családi fogyasztással együtt sem lépik át az éves maximális keretet. Ekkor azonban már nyilatkozatot kell tenni legkésőbb július elsejéig, a szükséges nyomtatvány megtalálható a helyi szolgáltató(k) weboldalán.

Itt a fő gond az, hogy a család kiesik-e a kedvezményes rezsiből csak azért, mert egy cég van bejelentve az ingatlanba?

A törvény így szól:

Lakossági fogyasztó az a fogyasztó, aki saját háztartása fogyasztása céljára vásárol villamos energiát és az így vásárolt villamos energiával nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet.

Nem lennék meglepve, ha a kéményseprőkhöz hasonlóan járnának el a közüzemi szolgáltatók is és minden ingatlant, ahol cég van nyilvántartva, átsorolnának a piaci árszabásba. (Ha nem most, akkor esetleg fél év múlva, ha már túl nagy teher lesz a rezsicsökkentés.)

Ha ez megtörténik a közeljövőben, akkor hogyan lehet ez ellen védekezni?

A kérdés, hogy történik-e munkavégzés az adott ingatlanban, ami által ott telephely keletkezik? Műkörmösnél, kutyakozmetikánál, a garázsban nyitott kisboltnál ez nem kérdés, hiszen ezeket a tevékenységeket valahol fizikailag végezni kell.

Itt az egyetlen kibúvó az lehet, ha le lehet választani mondjuk a ház 10%-át erre a célra (külön bejárat, stb.) és csak arra a 10%-ra engedni felszámolni a piaci árat.

Azonban ha otthonról dolgozom, e-maileket írok, excel táblákat gyártok vagy telefonálgatok, máris telephelyet keletkeztettem az otthonomban is. Akkor is, ha egyébként egy székhelyszolgáltatónál vagyok bejelentve.

Ha olyan a munkám, hogy nekem kell kimenni (vagyis nem hozzám jönnek, mint a fodrásznál vagy esetleg a gyógytornásznál), akkor ezt megúsztam. Ilyen az üzletkötő, a biztosítási ügynök, a villanyszerelő, az ács, a humorista és így tovább. Ekkor megoldás, ha gyorsan keresnek egy székhelyszolgáltatót.

Szokás szerint másfél hete kitalálták ezt a dolgot, írtak róla egy törvényt, amit senki nem ért és július elsejéig kellene nyilatkozni a vállalkozásoknak, akik nem is tudnak róla vagy ha mégis, fogalmuk sincs, hogy ez most őket érinti-e.

Nem tudom, hogy mit fognak lépni a szolgáltatók a jövő hónaptól azokon a címeken, ahol van bejelentve cég, vállalkozás vagy egyesület, alapítvány. Lehet, hogy feleslegesen aggódnak most százezrek és nem fognak élni ezzel a lehetőséggel a szolgáltatók, minden marad a régiben, ha a szerződés magánszemély nevén van, nem vizsgálják, van-e cég bejelentve oda.

De ha te is aggódsz, akkor még holnap gyorsan beszélj a könyvelőddel.

Ha többet tudsz a kérdésről, mindenképp oszd meg a hozzászólásokban, mennyire kell tartani attól, hogy sok százezer család átkerül a piaci árazásba az akaratuk ellenére.

Köszönjük Zoltánnak a téma felvetését és a könyvelője által írt levél megosztását.

Previous Post
Új gyászos rekord

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram