Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért.

Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB a kamatdöntő ülésén tovább fog-e töketlenkedni a fél százalékpontos kamatemelésekkel vagy végre értelmes módon fogja-e emelni a kamatokat.

2003-ban és 2008-ban is 3 százalékponttal emelték az alapkamatot egyszerre, sikerült is megmenteni a forintot.

Most meg már annak szurkolhatunk, hogy vajon megáll-e az euró 410 forint alatt.

Ezúton is gratulálok minden döntéshozónak, akiknek soha el nem múló érdemük van ebben a tragikus pénzromlásban. Sok év kemény munkája van benne, de végre beért a gyümölcse, a forint lett a második leggyengébb deviza a török líra után egész Európában az elmúlt években.

Magyar euró?

Share

161 hozzászólás

 • 404
  Hívhatjuk 404-es hibának, a magyar gazdaság nem található.
 • Chef
  Nem most drága az EUR, tavaly volt olcsó…
 • Jogyerek
  Lehet ez az érdekük… várjuk az EU-s pénzeket.
 • Treil
  Tavaly ősz óta tehát több mint 15%-ot romlott a Ft az EUR-hoz képest. Vajon őszre meglesz a 20%?
 • Matolcsy
  Tudatos politika ez.
 • TG
  Volt már itt hozzászólás is erről, még ha emelnek is a kamatokon, különböző egyéb intézkedésekkel nem hagyják hogy müködjön a magasabb kamat a gazdaságban
 • Kádárist
  Mivel a Munka törvénykönyve tiltja a nem forintban fizetést a belföldi munkavégzésért; sokan még akkor sem tudnak “euroizálódni”, ha a főnök egyébként még bele is menne.
 • jami
  Én nem gratulálok, sőt, kimondottan negatív ötleteim vannak velük kapcsolatban.
 • tumpara
  Na látjátok, ezért sem kell nekünk euró, rohadt drága egy deviza. Magyarnak az olcsó forint kell, meg is kapja. Szja is alacsony, kivéve amikor visszatérítik, mert akkor meg sok. Győzni fogunk, a hanyatló nyugat majd megtanulja, csak előbb a forint a Soros. Mit is beszélek, itt a végén már belezavarodtam, inkább bekapcsolom a tévét, ott megmondják, mit gondoljak.
 • krisz
  Át fog magától térni a lakosság az euró használatára. Komolyabb nagyobb sokba kerülő dolgoknak euróban lesz az ára megadva.
 • Blicc
  Nagyon szeretem ezt a rendelkezést az “új” Mt-ben:

  154. § (1) A munkabért – külföldön történő munkavégzés vagy jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – forintban kell megállapítani és kifizetni.

  (2) A munkabért utalvány vagy fizetőeszköz helyettesítésére szolgáló más formában kifizetni nem lehet.

  Vajon miért nem engedik más devizában? :))

  Párom cégénél felmerült beszélgetés szintjén, hogy EUR-hoz kötnék a fizetéseket (nem kötelező, csak lehetőség), amit mindig az előző hó 15-ei MNB árfolyamon forintosítanának, majd így kerülne bérszámfejtésre. Kérdés, hogy ebbe – jogilag – bele lehet-e bármilyen szinten kötni. Kár, hogy nálam a cég hatalmas forintbevétele miatt ez nem játszik…

 • Pontifex
  Nem fogják értelmes módon emelni a kamatot, ez nem az a csapat. Már régen el kellett volna kezdeni az emelést, de legkésőbb idén januárban. Tudni lehetett, hogy a választási osztogatás miatt erősödni fog az inflációs nyomás – a háború csak rátett még egy lapáttal, azt nem tudhatták biztosan, csak sejthették.

  A gond, hogy olyan magasra szaladt fel az infláció, hogy innen nem lesz gyors visszaút, a költségvetés és a NEM megszorítások 5.8%-os inflációval (bruhaha) és 370-es EURÓ-val (bruhaha 2) készültek. Ősszel jön a következő extraprofit adós csomag azoknak, akik az első körből kimaradtak.

  Orbán ráadásul túl messze ment a szankciós csomagok szabotálásával, egyedül is maradt, példát fognak vele statuálni.

 • Parizer Józsi
  Hiába az elmúlt hónapok emelései, ahogy látszik semmi sem történt… 1-2 Ft-ot erősödött aztán visszaomlott, mintha nem történt volna semmi.
  Felesleges emelni az alapakmatot, inkább tegyék vissza 0,75%-ra, az euró így is elszáll, úgy legalább a hitelek nem bánják.
 • Isten keze
  Ne viccelj. Miért állnánk meg 410nél?
  Szerintem 2-3-4 éves távlatban az 500 forintot fogjuk nyaldosni.
 • tigerclaw
  év végére tippek? szerintem 450.
 • Pattogjunk
  Olvasom mindenhol: Ez mennyire rossz, gyalázatos, történelmi mélypont, akadálytalan esés, apokalipszis, ispánok sáskajárása, stb.
  Engem a bérem devalválódása sokkal jobban izgat, mint az árfolyamváltozás…nem a 10%, hanem az újonnan tartalom-csökkentett áruknak az 50%-os áremelkedése (totális túlárazás folyik, régen nem a valós piaci viszonyokat tükrözi).
  Tépjük a szánkat, de mégis mi változik? Antal után szabadon: Tetszettek volna kormányváltást csinálni. Ahhoz meg gyengék vagyunk, hogy egy forintos nyomorban tengődő társadalom elsöpörje regnáló vezetést. Még a fenyegetőzéshez is gyenge ez a pusztába kiáltott szó.
  Vigyázó szemünket nem ártana nyugatra vetni, ahol ezenközben cirkuszi bohóc módjára nyeherésznek a kontinensünk totális kifosztásán. “Szegény” Gréta 🙂
  Örülünk mi még az 500Ft-os Euro-nak is, ha közben télen meleg lesz…Persze ez nem cél jelenleg (ahogy a béke sem.
 • KommentElek
  Büdös trógerek.
  M1 ezt hogy tálalhatja? Így?

  Egyre több pénzt kapnak az emberek egy euróért, így még több pénzt tudnak fogyasztásra költeni, ami által tovább nőhet a magyar gazdaság.

  Hol lesz az a szint, amikor sorban állás lesz a pénzváltó előtt? Ha nem lesznek EU-s pénzek, simán lehet 500 Ft is ilyen hozzáállás és “szakértelem” mellett.

 • mentocsomag
  “Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása”

  /Mnb idézet, igaz nyugodt időkből/

 • Arany horda
  Off
  Azért ez is milyen már..
  Budapest közepén egy jó helyen olyan ócska állapotban van egy ház, hogy leomlik a tető.
  Durva az a videó amit erről lehet látni.
  Ez is mindent elmond, hogy aranyaron lehet az ilyen lepukkant ingatlanokat is megvenni Pesten.
  Nem az a baj, hogy drága, legyen az, de a főváros központjában osszedől egy tető, az nagyon gáz.
 • kissbéla
  Nem értitek? Ez az unortodoxia. :-)))
 • Kepe
  Lustaport weboldalon volt érdekes bejegyzés ennek kapcsán. “Apálykor derül ki, kin van fürdônadrág!” Láthatólag Magyarországon nincsen. 🙂
 • Huba
  Nem érdemük, hanem érdekük van benne…
 • gepeszmernok
  Sajnos nem volt érdekében erősen tartani a forintot, olcsó munkaerő a multiknak, ez elég volt a gyors munkahely teremtéshez és újabb külföldi tőke bevonáshoz – így lettünk gyártósor.
  De kérdem én, miért nem az innovációba fektettünk be? Miért nem erősítettük a vállalkozó kedvet Magyarországon? Már régóta lehet látni, hogy a szolgáltatásokból, szellemi termékek eladásából vígan meg lehet élni, sokszor hatalmas profitaránnyal. Kevés magyar cég (pl szoftverfejlesztők) meg tudták csinálni állami támogatás nélkül is a szerencséjüket, de képzeljük csak el, ha még ösztönözték is volna ezeknek a cégeknek az alapítását, fejlődését. Lehet, hogy ez a hosszabb út lett volna, de egy egyenlőbb társadalmat hozott volna létre.
 • NH
  Aki Euróban kapja a fizuját de itthon él, annak érdemes lenne most váltani?
 • Tamás #2
  Olyan ez mint a hízás, könnyen feljön (romlik az állapot) javítani viszont sokkal nehezebb. Mondjuk szerintem nem is törekednek rá.
 • yimshagin
  Az a gond a lakosság általi EUR átállással, hogy attól még a fizut/egy részét a mai árfolyamon át kell váltani EUR-ra. Persze, ha nem költöm el, akkor jó, de ha kell, akkor pont tök mindegy, hogy átváltottam-e. Vagy rosszul gondolom?
 • Márton Tamás
  Kedves Miklós!

  Milyen érdeke fűződhet a jelenlegi kormánynak a forint erősödéséhez ill. gyengüléséhez? Gondolom (talán tévesen), hogy pl. a forint alapú államadósság tekintetében előnyös a forint gyengülése, de nem látom, hogy milyen tényező merülne fel a mérleg másik oldalán. Van bármilyen racionalitás a forint erősödésével kapcsolatos várakozásban? Ez nem csak a forintban megtakarító állampolgár vak reménye?

  ui: Bocsánat, ha kétszer küldtem, az előző böngészőből látszólag nem ment.

 • apogee
  Tudtommal nem lehet. Nem csak fizetni nem engedik törvény szerint forinton kívül másban, de amennyiben munkaszerződésben nem forintban van rögzítve a fizetés, akkor az érvénytelen és valami olyasmi van, hogy ilyenkor automatikusan a szerződéskötéskori időpont szerinti MNB árfolyamon konvertálódik forintra és fixen az lesz a szerződés szerinti fizetés. Nem lehet likviden havonta az aktuális árfolyam szerint újrakonvertálni.
 • Kristóf
  Az a vicc hogy nem is volt még komoly piaci sokk. Nézzétek meg mi lesz ha egy kicsit apad a likviditás, mint 2008-ban. Ilyenkor egy Forint jellegű deviza könnyen eshet 20-30%-ot egy hét alatt az 480-520 a 400-as szintről. Mi támogatná ezt meg? A 0 jogbiztonság, a negatív folyó fizetési mérleg, vagy a nyakig érő államadósság?
 • Garázs
  Arany horda: Azért drága az ingatlan, mert Gyurcsányék idején olcsó volt!

  Márton Tamás: “Milyen érdeke fűződhet a jelenlegi kormánynak a forint erősödéséhez ill. gyengüléséhez?” A NER lovagok off-shore cégeiből dollárban jön a bevétel!

 • Neville

  Mert aztán ha még jobban nyomjuk az öntökönlövő szankciókat, az aztán baromira jó lenne. A Kirill patriárkás dolgot kivéve kb semmibe nem lehet belekötni Orbánék “akadékoskodása” kapcsán, mindenben igazuk volt, hogy ezzel csak magunkkal baszunk ki.
 • expect
  Egyáltalán nem mondható alacsonynak a jegybanki alapkamatunk Európa többi országához képest. Talán csak a cseheknél magasabb kicsivel, ahol egyébként röpke 16%-os az infláció. Lehet inkább azon kéne elgondolkodni, hogy nem egy újabb semmit sem érő kamatemelés a megoldás legyen az akár fél, akár három százalékos…

  Akkor inkább legyen egy kormányváltás? Ha a cseh korona folyamatosan erősödik, a forint meg zuhan mint a kő, akkor valami hiba van itthon.

 • dsafe
  Az a ház egy hónapja kigyulladt, aztán az oltásnál megküldték keményen vízzel a tűzoltók. Bár nyilván nem tudjuk még biztosan, de erős a gyanú, hogy ezek hozzájárultak a történtekhez.
 • Darkosia

  Csak hát a kettő összefügg. Pl. van a benzin mizéria, hogy árrögzítés nélkül vagy 800huf a nem kedvezményes. De hát az olaj most 109 dollár, volt az 2011-2012-ben 120 is, 2008-ban meg 140, mégse volt 800 1l benzin. A különbség, hogy most 380 a dollár/huf meg 27% az áfa, mert ugye nem az emberek fizetik meg.
 • expect

  Persze, hogy hogy a hiba itthon van. Abban, hogy mennyire kiszámítható a hazai adórendszer és milyen felelős gazdaságpolitika zajlik. Nyilván senki se szívesen fektet be olyan országban, ahol máról holnapra veszteséges ágazatokra dobnak extraprofitadó címen pluszterheket. Pontosabban befektet sok mindenki, csak ahhoz az országkockázathoz passzoló potenciális megtérülés kell, amihez pedig gyenge forint. A piac gyönyörűen beárazza az egészet. Viszont ennek orvoslására a jegybanki kamatemelés, legyen akár 5%-os is, pont annyit ér, mint nyílt törésre az algopirin.
 • V
  “Aki Euróban kapja a fizuját de itthon él, annak érdemes lenne most váltani?”

  nem, annak minden honapban kell valtani. De szigoruan csak ami kenyerre kell

 • IDSx
  én úgy tudom kivételt képeznek a vezető beosztású munkavállalók, ahol a vezetőnek tekintett pozíció a juttatások terén: az alapbér a mindenkori legkisebb munkabér hétszeresét elérő összeg. Papíron az Mt. 209 paragrafusra szoktak hivatkozni jogi portálok ennek kapcsán, de én abba nem látom bele, hol írná felül a 154-est.

  Innentől kezdve el lehet gondolkozni, vajon Multis Főnök urat miért is nem érdekli, hogy a tisztelt beosztott rinyál valamiféle inflációkövető béremelés miatt. A kocsija céges – nem érinti a drágulás; a mobilja céges – nem érinti a drágulás; a fizetése meg törvényileg lehet akár euró, akár dollár is….

 • nem emlékszem a nickemre

  1-2 havi költőpénzt nyugodtan lehet. Illetve, ha valami drágább dolgot akarsz most megvenni. Sokkal többet csak akkor válts, ha úgy gondolod, hogy innentől tartósan erősödni fog a forint.
 • csizkek
  Faksza. En arra fogadtam meg tavaly, hogy ami minimal HUF befektetesem van, az marad abban, mert 370-nel mar fajdalomkuszob van. MNB ugyis belenyul. Erre tessek..
  A tuzzel jatszanak konkretan. Ha ralepnek a torok utra ezek a szerencsetlen analfabetak, akkor meg innen egy 50-70% gyengules siman kinez..
  Azert meg remenykedem, hogy mostmar a “piac kikenyszerit egy nagyobb kamatemelest”.. De kivancsi lennek most a ner huszarokra, hogy magyarazzak meg, hogy kifosztjak oket.
 • IDSx
  hja, és ilyen (nem forint alapú) munkaszerződés esetén a vezető munkavállalónál a havi korrekció lehetősége adott, amennyiben a kifizetés forintos, míg nekem alkalmazottként hiába lenne akár eurós szerződésem, az egyrészt érvénytelen, másrészt a szerződéskötés időpontjában aktuális árfolyam szerint kell forintban kifizetni.

  Engem jobban elkeserít, hogy év elején harcoltam ki 20% emelést – and it’s gone. Előtte is ahányszor sikerült ezt elérni: ugyanez volt 12-15 hónapon belül.

  Mennyire tekintsen előre az ember? Hiába váltogatsz folyamatosan munkahelyet, +50%-ért még a szakmájában legjobbakat se fogja elvinni más munkáltató – és akkor vásárlóerőn mondjuk be vagy biztosítva megint 12 hónapra? Itthon az előrelépés azt jelenti, hogy te nem fulladsz meg a víz alatt; nem neked lesz többed, hanem mellőled szegényedik ki a többi munkavállaló.

 • ptrola
  Itthon van olyan multi, ahol EUR-ban van a bér és adott napon középárfolyamon váltják. Nem akarás van, simán meglehet csinálni.
 • Frederick
  “expect
  Egyáltalán nem mondható alacsonynak a jegybanki alapkamatunk Európa többi országához képest. Talán csak a cseheknél magasabb kicsivel, ahol egyébként röpke 16%-os az infláció. Lehet inkább azon kéne elgondolkodni, hogy nem egy újabb semmit sem érő kamatemelés a megoldás legyen az akár fél, akár három százalékos…”

  Nem alacsony valóban, de nem is elég magas. Emelni kell, mert orbi csődbe viszi az országot, elindulunk a török úton. Ez az ember 12 év után már így is burokban él, nem hatná meg az 500as euró sem. Szokásához híven hazudozna valamit és menne tovább.

 • BlaZember
  Nem azért kell kamatot emelni, mert máshol mekkora, hanem mert ha nem emelünk, akkor az árfolyamon keresztül fojtogatjuk magunkat. Tökjó, hogy még “csak” 10.7% az infláció, míg a cseheknél már 16%. Csak nálunk a maginfláció 12.2% (tehát magasabb, mint az infla), a cseheknél 13.8%, és nálunk közben zuhan az árfolyam, náluk nem. Mi inflát importálunk, ők nem. Majd csak később fog látszani, hogy ez mit okoz(ott).

  De majd kivetünk extraadókat a még meglátjuk kikre is, hogy jobb legyen a helyzet. Aztán majd az azzal okozott inflációt egy újabb csoportra kivetett adókkal, aztán egyszercsak elfogy az ötlet. Ami most történik, az már nem a fidesz tudatos árfolyamgyengítő politikája, hanem a büntetés érte. Ők már csak nem mernek durván belenyúlni, hanem stratégiai nyugalommal kapkodnak.

  Sajnos a folyamat, ami történik most nálunk már dokumentált, nem itt kell kitalálni.

 • BélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaJózsiBélaBéla
  Aprocska ar azert, h megnyerj egy valasztast ha politikus vagy…
 • rodosto

  “Ebben az esetben bevett gyakorlat, hogy a munkaszerződésben külföldi pénznemben megállapított munkabért a munkaszerződés megkötésekor érvényes MNB-árfolyam alapján számítják át forintra”

  Azonban, más szabály vonatkozik a vezető állású munkavállalókra!

  “Az Mt. 154. §-a értelmében a munkabért – külföldön történő munkavégzés vagy jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – forintban kell megállapítani és kifizetni. A vezető állású munkavállalókra vonatkozó eltérő szabályokat az Mt. 209. §-a rendezi.

  E szerint a vezető munkaszerződése, a Második Részben foglalt 154. § rendelkezésétől eltérhet, így a vezető állású munkavállaló esetében az euróban megállapított munkabér a felek jogszerű megállapodásának minősül.”

 • Racionális cselekvés
  ” Orbán ráadásul túl messze ment a szankciós csomagok szabotálásával, egyedül is maradt, példát fognak vele statuálni.”

  Te miről beszélsz? Orbán így is túl engedékeny volt inkabb. Ő az egyetlen ott aki ki meri mondani a racionális álláspontot. Még páran vannak akik így gondolják, de ők nem mondhatják ki nyíltan, a médiájuk miatt, csak szurkolnak titokban Orbánnak. Többi EU-s vezető meg simán USA báb. Egyik szankció se lehet érdeke egyik európai állampolgárnak se. Az oroszok meg röhögnek a markukban, magunkat tesszük tönkre.
  Vagy te mire gondolsz, döntsék el az EU ban, hogy akkor stop olaj, stop gáz, tönkretéve ezzel sok millió ember életét?
  Inkább a békét kellene sürgetni, jah hogy az nem jövedelmező eléggé bizonyos körökben. Akkor küldjük a fegyvereket stb.
  Érdekes hogy az USA nem korlátozza pl. az urán importot.

 • NAR
  Tavaly 350 HUF volt egy gombóc fagyi, idén 450. Jó lenne, ha nálunk is 16% lenne az infláció…
 • porthosz
  ha a cseheknek 16% az infla akkor itthon 32%. Csak a cseh ksh nem hazudja el, a magyar meg igen.

  van par nalunk joval erosebb orszag az EU-ban, ha nekik jo, nehogy mar mi fingjuk a passzat szelet. Ha meg nekik sem jo, hagyni kell oket is vetozni, nem mindenre ugrani mint hulyegyerek az ovodaban…

  Es remelem nem gondolod, hogyha minden eus orszag levalik az orosz gazrol, akkor majd ide jonni fog… Ha mar csak mi leszunk a cso vegen, az ukranok boldogan zarjak el a csovet. Amennyire kib@szott orban veluk, Zelenszkij szemelyesen es boldog vigyorral fogja elzarni 30 ujsagiro tarsasagaban, elo adasban

 • rodosto

  Az Mt. 154. §-a értelmében a munkabért – külföldön történő munkavégzés vagy jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – forintban kell megállapítani és kifizetni, ettől sem a felek megállapodása, sem a kollektív szerződés nem térhet el (Mt. 165. § (1) bekezdés).

  Más szabály vonatkozik a vezető állású munkavállalókra!

  Az Mt. 154. §-a értelmében a munkabért – külföldön történő munkavégzés vagy jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – forintban kell megállapítani és kifizetni. A vezető állású munkavállalókra vonatkozó eltérő szabályokat az Mt. 209. §-a rendezi.

  E szerint a vezető munkaszerződése, a Második Részben foglalt 154. § rendelkezésétől eltérhet, így a vezető állású munkavállaló esetében az euróban megállapított munkabér a felek jogszerű megállapodásának minősül.

 • Dio
  Lehet euró/dollár alapú a fizetes, de mindig Ft-ban kell utalni előző havi 15-ei MNB árfolyamon átváltva. Van ra mód.