Mindeközben Romániában

Idehaza a magas adóbevételeket osztogatásra használják fel, egyre inkább kezd az ország a szocialista Magyar Népköztársaságra hasonlítani. Szülj három gyereket, kapsz egy lakást ajándékba és évente egy SZOT üdülést a Balatonon.

Ezzel a rendszerrel csak két baj van: hogy egyszer már megbukott és ez okozza az ország folyamatos lecsúszását is. A kilencvenes évek végén Magyarország még Közép-Európa éllovasa volt, ma már sehol nem vagyunk Szlovákiához vagy Lengyelországhoz képest. Most már csak a balkáni országokkal hasonlítjuk össze magunkat, de ott is egyre rosszabb helyezést érünk el.

Négy éve írtam arról, hogyan száguldott el mellettünk Szlovákia csak azért, mert lemondott a gondoskodó állam drága és önpusztító ideáljáról. A cikk sajnos aktuálisabb, mint akkor. (Itt tudod elolvasni)

Mi maradtunk a régi, nem bevált útnál, éppen most készülünk megint évente több százmilliárd forintot kiszórni egy kétes értékű lakástámogatási programra. (Ennek várható hatásáról itt írtam.)

Ennek ára, hogy fuldoklunk a munkabérre rakodó járulékoktól, a világbajnok 27%-os áfa miatt méregdrága minden és aki csak tud, magánember és vállalkozó adót csal, de ez még a jobbik eset, mert ilyen magas áfa már a konkrét áfacsalást is kifizetődővé teszi.

Mindeközben Romániában is a másik utat választják.

Már két éve levitték a pékáru áfáját 9%-ra, erre csodák-csodája, nem kevesebb, hanem összességében több adóbevétele keletkezett az államnak. A magyarázat egyszerű, mint a faék: a feketézés megszűnt, a feketézők adóelőnye szinte semmivé lett, így tisztult a piac és több adó folyt be, mint előtte. Miközben a pékáru 10%-kal olcsóbb lett a boltokban, mint előtte.

Ennek örömére az összes alapvető élelmiszer áfáját levitték tavaly 9%-ra, most pedig az általános áfakulcsot csökkentették 20%-ra az eddigi 24%-ról.

(Tavaly a hetedik hónapban a magyar költségvetés 894 milliárd forintos mínuszban volt, a román 520 milliárd forintos pluszban.)

De nem álltak meg itt, a mikróvállalkozások adója 31 millió forintig a kiszámlázott összeg 3(!!!!)%-a, de ez is lehet kevesebb(!!!), ha van alkalmazott a cégben.

Egyébként a normál társasági adókulcs 16%, az osztalék után fizetendő adó pedig csak 5%.

Ilyen az, amikor egy országban nem szónokolnak a kisvállalkozások és a gazdaság támogatásáról, hanem tesznek érte valamit. Ingyen lakás ugyan nincs, de adót csalni a mikróvállalkozásoknak nagyjából teljesen felesleges, még akkor is, ha nyilván valamit még kell fizetni a 3% adón kívül is.

Hogyan állnak a kelet-európai államok az államadósság területén a GDP arányában?

Magyarország: 77%

Szlovákia: 53%

Lengyelország: 50%

Csehország: 43%

Románia: 39%

Bulgária 27%

A gazdasági fejlődés a néhai versenytársainkkal összehasonlítva 2008 óta:

hungary

hung2

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Romániában mindent jól csinálnak, mert nem, főleg, hogy most megijedve a bérkövetelésektől emelni akarják a közalkalmazottak fizetését. Ez miatt is majdnem 3%-os költségvetési hiánnyal számolnak 2016-ra és ezen változtatni kellene.

De ezzel együtt is szerintem az az út jobb, mint amit mi itt járunk már közel 30 éve.

Mindegy, remélem még a nyár előtt visszahozzák a SZOT üdüléseket a Balaton mellé. 🙂

Share

256 hozzászólás

 • Cga82

  Asszem nagyon sok mas lehet meg a 3%-on kivul. 2007 ota hallgatom hogy mekkora kurva jo hely Romania, csak a lakossag huz el meg a magyar kivandorlasnal is sokkal gyorsabban.

 • Kiszamolo
  Uzsolt, a cikk arról szól, hogyan maradunk le a KELET-EURÓPAI ORSZÁGOK közül. Nem is értem, hogy jön ide Kanada, meg Ausztria.

  Miért nem mindjárt Zimbabwe vagy Pápua Új-Guinea? Azokat is kihagytam, igazad van.

  Ennyire nem lehet érteni, amit mondani akarok? Ki mondta, hogy nincs a világon olyan ország, ahol nagyobb az államadósság? Tényleg nehéz a mondanivaló?

  Valaha mi voltunk a legjobbak a Visegrádi Négyek között. Ma már nem is számolnak oda minket, most már a balkáni országokkal versenyzünk, de azoktól is lemaradunk.

  Igen, ez aktuál, de nem politika. Azt kell az emberekkel megértetni 40+28 év kommunizmus után, hogy az állam abból ad, amit előtte elvesz. Minél többet vesz el, annál többet tud szétosztani.

  Viszont annál inkább lecsúszik az ország, ez látszik minden adaton.

  Ez nem “Fidesz”, meg “MSZP”. Mindkettő egyaránt egy elfuserált, szavazatvásárló, csak a következő választásokig és a saját érdekeit néző szervezet, mindkettő be is bizonyította 10-12 év alatt. Ez nem politika, ez gazdasági kérdés.

  Erről beszélni kell még akkor, ha Magyarországon még a vallási fanatizmusnál is sokkal durvább az elvakult pártvonzalom, a legtöbben nem képesek objektíven értékelni a választott politikai pártjuk valós teljesítményét, minden kritikát ellenséges támadásnak vesz.

 • Kázmér
  Zsoca

  “Ha szeretnéd kifejtem hogy én hogyan képzelném el. Persze sorolhatnánk a további potenciális kiadáscsökkentéseket is.”

  Kérlek fejtsd ki. Elöljáróban a hatékonyabb erőforrás kihasználás miatt (pl. tömegközlekedési vállalatok adósságának csökkentése) jómagam is csak csúcsidőn kívül engedném a 65 év felettiek ingyenes utazását. Kivétel pl. az orvosi beutalóval igazolt utazás.

 • kispista
  Bocs mindenkitől, de kicsit mindig felcsűröm az agyam ezen a tipikus magyar “mindenrossz és mindig más a hibás” mentalitáson. Szóval rákerestem a már említett eladó munkakörre, bpen 102 állás, és minden megyében ~10 betöltetlen állás van . Betanított, fizikai munkás 170 bp és szintén ~10 megyénként (és ez csak a profession.hu). Szóval munka van és továbbra sem értem, hogy miért van mégis munkanélküliség, de biztosan én látom túl egyszerűen a dolgokat.

  A probléma szerintem a magyarok teszetoszaságával és tehetetlenségével van, azt érzem folyamatosan, hogy mindenki azt várja, hogy majd az állam\isten\szerencse segít neki, miközben otthon vakarja a seggét a maunikasó közben.

  De kicsit lehiggadva, elolvasva amiket írtatok, igazatok van nektek is.

 • Gábor
  Az adócsökkentésre két példa itthon. Ugye most a sertés tőkehús áfája lement 5%-ra.
  Az Auchan és a Metró újságban azt olvastam (már a decemberi kiadásban), hogy a TELJES csökkenést átadják a vásárlónak.
  A másik pár nagy áruház újságját nem olvastam, de így nehezen tudják a többiek, és főleg a kicsik benyelni a csökkenést. A héten ha megyek, megnézem az árakat a piacon.
  Én is abban hiszek, hogy adót kellene csökkenteni, ezzel a feketézés egyszerűen nem érné meg. Kérdés, hogy cél-e ez….
 • Gábor
  Munkanélküliséghez:
  Személy szerint azt gondolom, hogy a munkaképes lakosság durván 8%-a semmilyen munkára nem alkalmas. És z a szám folyamatosan emelkedik. Ergo ez alá vinni a munkanélküliséget nem lehet.
  A kormányzati költségcsökkentés (bürokrácia) nagyon jó lenne, de az piacra tolna pár százezer olyan “dolgozót”, akik a fenti 8%-ot szaporítanák.
  És nem beszéltünk a kamuból felsőoktatásban tengődőkkel, akik szintén a munkanélkülieket szaporítanák, ha nem lenne hallgatói státuszuk.
 • kispista
  Meg azt is érdemes lenne észrevenniük az embereknek, hogy a világ és a technológia rohamléptekkel változik. Míg 50 éve amikor belépett egy pályakezdő egy munkahelyre onnan ment nyugdíjba (ámerikában is). Jelenleg viszont hihetelenül gyorsan szűnnek meg a munkahelyek, mert egyszerűen felesleges az emberi tényező az adott feladat elvégzésére, 50 éve még volt liftesfiú, ma már nem is emlékszünk arra, hogy ilyen létezett, de gondoljuk csak a teszkós önkiszolgáló pénztárakra, vagy az uber-re, amivel a taxi fog megszűnni szerintem 10-20 éven belül és még sorolhatnám.

  Szóval összefoglalva a tudásalapú társadalomban a munkaerőpiacon a tudás az ami eladható, szóval tanulni kell az oktatást támogatni.

  És befejeztem az offtopicot, bocs Miklós.

  ontopic:valóban csökkenteni kellene a mikró és kisvállalkozások adóit, nomeg az áfát, hogy az áfacsalók kevesebbet kaszálhassanak a gazdaság meg pörögjön

 • uzsolt

  Értem én, hogy mi lenne a cikk, sőt, sok pontban egyet is értek vele (“A tények makacs dolgok.”).
  Csak az a GDP-s rész azt sugallja, hogy ha kicsi az államadósság/GDP arány, az nagyon jó, azaz ezért vagyunk rosszak – és ennek alátámasztására lett kiragadva néhány ország adata.
  Ha a lemaradást akarod érzékeltetni, akkor nem egy pillanatképpel kell szemléltetni, hanem folyamattal, mint pl. a mellékelt grafikonokon. Azok jók, azokból tényleg az olvasható le (bár azon gondolkodom, Lengyelországot hogyhogy nem érintette annyira 2008?).

  A számok azok számok. A rossz értelemben vett politizálást a szarkasztikus szavakból, mondatokból érezni – meg abból is, ahogy a hozzászólásomra reagáltál. Sajnálom, nem akartalak felidegesíteni, nem állt szándékomban.

  Viszont a “vágyamat” továbbra is fenntartom: továbbra is politikamentes kiszamolo.hu oldalt akar a nép 🙂

 • Kiszamolo
  Engem ennyivel még egy picit sem lehet felidegesíteni. Ha lehetne, nem blogírással foglaloznék. 🙂
 • milyen feri?
  A cikknek minden szava igaz. DE az a baj veletek, hogy megint igaz magyar módjára “miért nem”-kedtek és savanykodtok.
  Pedig aggódni egy percig sem kell, az ország kiváló terep a befektetésre, rendelkezésre áll a stabil, kiszámítható jogi környezet, az olcsó, képzett munkaerő, a kiváló infrastruktúra.
  Ezen felül a kormány a külföldi, de főleg a német cégek értésére adta, hogy szívesen látják őket ebben a befektetésre kiválóan alkalmas országban. Az Ákos vs. Telekom ügyre gondolok. El tudja képzelni bárki is, hogy egy ilyen remek reklámértékkel bíró eset után egy német cég NE Magyarországot válassza a következő tíz évben? Márpedig a ma befektetése a holnap növekedése!
  Na ugye, hogy nem félig üres az a pohár. Fel a fejjel!
 • Gábor
  Már Szlovákiában is elkezdtek osztogatni
 • Kiszamolo
  Gábor,már évek óta. Druzinda gatyába rázta az országot, azóta az összes politikus abból él,hogy van miből osztogatni.
 • Kázmér
  Gábor hozzászólásából:
  “A kormányzati költségcsökkentés (bürokrácia) nagyon jó lenne, de az piacra tolna pár százezer olyan “dolgozót”, akik a fenti 8%-ot szaporítanák.
  És nem beszéltünk a kamuból felsőoktatásban tengődőkkel, akik szintén a munkanélkülieket szaporítanák, ha nem lenne hallgatói státuszuk.”
  Kispista pedig jól látja, hogy rengeteg munkahely helyettesíthető lesz gépekkel (40%-ot saccolnak a mai technológiai fejlettségi szintünkkel).
  A két Hozzászóló hozzászólásai és jogos észrevételei alapján el kellene legelőször is dönteni, hogy sok vagy kevés a munkaerő Magyarországon. Mert ha a bürokrácia csökkentéssel pl. megoldhatatlan feladat elé állítjuk gazdaságunkat, akkor a 3. gyermek vállalását jelentősen,10+10 millió forinttal támogatni egyenlőre véleményem szerint nem élvez prioritást. Szerintem támogatni kell a gyermeknevelést de mást is. Kicsit OFF voltam de befejeztem 🙂 .
 • Midnite Oil
  Jó meglátás. Azt kell látni, hogy itthon csak akkor csökkentik az adót, ha erre az IMF/EU kényszerít minket. Máskênt egy politikus sem fog lemondani az osztogatásról, amihez kell a magas adó.
 • ET
  Melyik IT cég ez és milyen munkakör?
 • Cluster
  Nem tudom de egy kicsit zavart érzek az erőben. Ha Magyarországon adócsökkentés van, benyelik a kereskedők, lásd áfa kommandó etc, (az építők most is be fogják nyelni) mitől működne jobban Romániában?
 • as1961
  “Gábor
  2016-01-03 at 20:23
  Munkanélküliséghez:
  Személy szerint azt gondolom, hogy a munkaképes lakosság durván 8%-a semmilyen munkára nem alkalmas.”
  8%-hoz nem tudok hozzászólni, de azt, hogy nem alkalmas a munkára, azt én úgy mondanám, nem akar dolgozni. Oka a lustaság az igénytelenség, és a meglévő segélyezési rendszer. CSOK még növelni fogja azt a bizonyos 8%-ot.
 • gab
  Igen a “big picture”-höz azért ez is hozzátartozik, hogy menekülnek a fiatalok, plusz zuhan a népesség. K-Európára nagyon jellemző, hogy “papíron” egész jól mutatnak dolgok, csak a gyakorlat ne lenne olyan full korrupt… Persze ettől még Mo. nem lesz sokkal jobb. Annyival vagyunk jobbak, amennyire nyugatabbra fekszünk földrajzilag.

  Az érdekes hozzászólás volt, hogy a románok szerint meg Bulgáriában kell céget alapítani. Ezek szerint Bulgária még jobb hely – papíron – , csak onnan meg még gyorsabban menekülnek az emberek, és még tragikusabb a demográfia. Ki érti ezt?

 • bgabor911
  Nem mintha lenne olyan politikai párt a jelenlegi felhozatalban, amelyik csökkenteni kívánja az állami újraelosztás mértékét, és adót csökkentene. Nem látok különbséget akozött hogy most a jobbos kormány a gyermekvállást ösztönzendő lakástámogatásra ad százmilliárdokat, vagy a nyolc évvel ezelőtti balos korműny között, aki tizenharmadik havi nyugdíjat osztogatott a nyugdíjasok szvaazatainak megvásárlására, külföldi hitelfelvételből fedezve ezt.

  Minden értelmes ember tudja hogy az állami redisztribúciót csökkenteni kell, az állami kiadásokat és a bevételeket is, komoly mértékben, hogy versenyképes országgá váljunk. De én nem látok ezt zászlójára tűző politikai pártot jelenleg. Az utóbbi évek számadatai alapján a 2018-as választásokon úgyse lesz esélye nyerni a Fideszen és a Jobbikon kívül másnak. Szóval ebből a kettőből lehet választani. Na,ki szeretné Vonát kormányfőnek? Ugyehogy senki.

 • Kiszamolo
  1-2,000 milliárd forintra becsülik az elcsalt áfát évente, ez a teljes áfabevétel majdnem fele.

  Szerintem ha már érné meg csalni az áfával, az önmagában kompenzálná a kisebb áfakulcsot.

  Ha meg az átlagpolgár azért nem kér számlát az autószerelőtől, mert nem akar kifizetni 27% áfát is még, akkor nem csak az áfát bukja az állam, hanem az autószerelő összes többi adóját is.

  De ezt fel is kellene fogni a döntéshozóknak….

  Emlékszem, a kilencvenes évek közepén kisérleti jelleggel csökkentették a cégek akkori 35% körüli adókulcsát, hirtelen több pénz folyt be a fele akkora adóból, mint előtte. Hirtelen minden cég sokkal nyereségesebb lett.

 • Kiszamolo
  Persze, nálunk is az a mantra, hogy Szlovákiában kell céget alapítani, aztán aki látott már életében számológépet, gyorsan rájön, hogy ott több adót fizet egy cég után a végén, mint itthon.

  Ennek ellenére ezt tartja a néphagyomány, nem is igazán értem, miért.

 • Kiszamolo
  Én sem látok senkit. Ennek ellenére beszélni kell arról, hogy nincs drágább, mint az államtól ingyen kapott.
 • Körtefa
  “nincs drágább, mint az államtól ingyen kapott”
  Ez amúgy lehetne szlogen is itt az oldalon valahol nagyobb betűkkel hirdetve. Akár az idézetek a pénzről dobozban.
 • Zsoca
  A nyugdíjcsökkentés alapja az lenne hogy minden nyugdíjas nyugdíját újraszámolnám, összeadnám életében mennyi járulékot fizetett be (persze inflációval felszorozva, arra az időszakra pedig amikor nem volt nyugdíjjárulék a jövedelem 10%-át venném alapul), megállapítanám a várható élettartamot, kiszámolnám hogy ez alapján mennyi járna havonta, akik meg túlélik a várható élettartamot ők a megállapított összeget kapnák továbbra is, inflációval növelve.
  Ezzel a módszerrel garantáltan nem annyi lenne a nyugdíjkiadás mint most, viszont nem lehetne belekötni mivel igazságos. A rengeteg megspórolt összegből meg először eltörölném a szochót meg a különadókat. Ez már egy határozott lépés lenne a kádárizmus felszámolása felé.
 • elrodeon
  Kedves Kiszámoló, kérlek ne írj ilyen cikkeket nagyon kedvelem a bloggot és véleményem szerint jópár ciket nyugodtan be lehetne emelni az általános iskolai tananyagba mondjuk erkölcstan vagy tornaóra heylett. Viszont még egy ilyen cikk és jóeséllyel kiemelt nemzetbiztonság kérdéssé nyílvánítják a bloggszerkesztést, az meg legalábbis nem túl jó ómen a dohányárus álmoskönyv szerint…
 • Zsoca
  Ja és amúgy eltörölném a nyugdíjjárulékot, és ezzel párhuzamosan az állami nyugdíjrendszert is. Meg az egészségügyi járulékot is eltörölném, helyette bevezetném az kgfb mintájára a kötelező egészségbiztosítást. Szóval a béreket csak SZJA-val terhelném. De ez már tényleg utópia…
 • Cga82
  @bgabor911: Ez azert messze csak reszigasag, nem is a legfontosabb resz. Szomaliaban nincs sok elvonas. Hollandiaban a magyarnal is tobb van. Mas a kulcs a normalis orszagok klubjahoz.
 • Kiszamolo
  Amikor az emberek Hollandiával példáloznak, meg Luxemburggal, az olyan, mint hogy ha a vezérigazgató is Bora-Borán nyaralt, én is oda megyek.

  Nekünk nem Hollandiához kell mérni magunkat, hanem Szlovákiához, Románához, meg Észtoszághoz.

  Egyébként nézve a nyugati államok államadósságát, abban sem vagyok biztos, hogy ők megengedhetik maguknak azt a luxust, amiben élnek.

  Lehet, hogy még a vezérigazgató úrnak is túl drága Bora-Bora.

 • Cga82
  @kiszamolo: Ugyan mar, ne tegyel ugy, mintha nem ertened. Az alacsony redisztribucios arany egy mantra, amit gazdasagi erdekcsoportok, foleg nagyvallalatok tolnak hasznos idiotak arcaba, hogy azt ismetelgessek – kozejuk akarsz tartozni? Kb olyan szintu feligazsag, mint az, hogy hitelt ne vegyel fel, vagy olyan szinten ertelmezhetlen, mint hogy “reszvenybe fektessel“. Ez egy fasza kis szemelyes penzugyekrol szolo blog, atlag feletti is talan, minek tolod a gyenge kozepest makrobol? A lenyegi reszhez, egy orszag versenykepessege vagy “elhetosege“ osszetett dolog, a korrupcio vagy a valasztasi rendszer pl sokkal jobban meghatarozza, mint az ujraelosztas merteke. Akik alcsony ujraelosztasrol szonokolnak, pontosan tudjak ezt, csak a fasz jo oldalarol akarnak a meg jobbra kerulni – ezert terelik masra figyelmet. Ezert ne szard ossze a blogodat ilyesmikkel.
 • Píz
  Kiszámoló, ennek a cikknek a megírásával mi volt a célod? Nem látom, hogy ebben a bejegyzésben mi az egyénnek szóló pénzügyi tanácsadás, hogy jobban tudjon spórolni, félretenni, nagyobb hozamot elérni stb? Nem erről szól ez a blog?
 • Béla
  Értem az okfejtést, de a politikai cikkek egyre jobban hangsúlyba kerülnek. A Hit gyülekezet milyen pártpolitikát képvisel? DK, LMP vagy esetleg a régi Szdsz -s vonalon vannak? Az Atv-n is érezni hogy az Mszp-vel teljesen szakítottak. Fidesz módszere inkább nem valami latin-amerikai országot modellez, szerintem Uruguayban volt hasonló. A Kádári érától még messze áll az Orbán rezsim.
 • Kiszamolo
  Tudom, sokan nem értik: ez NEM POLITIKAI CIKK

  Politikai cikk az, hogy hogyan lett egy vidéki gázszerelő három év alatt az ország leggazdagabb embere. Meg a hasonlók.

  Ennek semmi köze ahhoz, hogy most Fidesz, LMP, vagy akármi uralkodik.

  Mindig ez van, ha valami ilyenről merek írni. Ha az előző kormány valamelyik rendelkezését ekézem, rohadt fideszes bértollnok vagyok.

  Ha a mostani kormányt, akkor szemét ballibsi.

  Mindegy, van néhány ember még ebben az országban, aki meg tud érteni egy ilyen cikket narancssárga vagy vörös szemüveg nélkül is.

 • Kiszamolo
  Píz, olvasd el a CSOk kommentjeit és nézd meg, hány tízezer ember izgult rá annyira az ingyenpénzre, hogy még szombat éjfélkor is 200 ember böngészte a CSOk-os cikket, mintha nem ért volna rá a dolog hétfő reggelig.

  Az egész ország mámoros részegségben fetreng a belengetett 10 milliós ajándék hallatán, mint valami rossz drogos.

  Hát ez volt a célja ennek a cikknek, hogy vegyék már észre az emberek, hogy merre megyünk 28 éve.

 • Kiszamolo
  Cga82, most erről nincs időm vitát nyitni, annyi max, hogy igen, a korrupció és a választási rendszer is fontos.

  De mivel nincs idő vitázni, nézd meg a gazdasági mutatók és az átlagfizetés, valamint az átlagemberek által fizetett adók mértékét Magyarországon és a környező kelet-európai országokban.

  Hol volt Szlovákia 13 éve és hol van most. Lengyelország, Észtország és mindenki más.

  Elég egyértelmű, hogy nem a idiótáknak való mantra, hogy a magas újraelosztás megfojtja egy ország növekedését.

 • Cga82
  : a korrelacio nem ok-okozat. A nemet novekedest is mar vagy 50 eve fojtogatja…
 • zalka
  Az általános ÁFA kulcsot nagyon drasztikusan nem is kellene csökkenteni a 27%-ról. Az átlagos kulcs az EU-ban 22%, tehát ha kicsivel ez alá menne az állam, mondjuk 20%-ra, akkor már valószínű, hogy az ÁFA-csalók inkább oda “költöznének”, ahol ennél nagyobb az ÁFA kulcs, márpedig a szomszédjaink közül a többségnél magasabb. Ez persze csak az árukra igaz, a szolgáltatásoknál másképpen kell az adócsalás ellen fellépni, például a NAV-hoz bekötött pénztárgépek használatának kiterjesztésével. És akkor az állam is jogosan mondhatná, hogy én csökkentettem, és most elvárom, hogy az adómorál legyen jobb.
  A munkanélküliség alakulásánál azért furcsának tartom, hogy 1998-2008. között 8% és az alatt volt a hivatalos munkanélküliségi ráta, holott akkor még nem volt közmunka, és külföldön is csak százezrekkel kevesebben dolgoztak, mint most. Jelenleg ez 6,4% úgy, hogy nincsenek benne a közmunkások.
 • zalka
  Az előző hozzászólásomhoz: a KSH adatai a munkanélküliség alakulásáról, itt vannak a hivatkozott számadatok.
  ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mo/mo1989_2009.pdf
 • Píz
  Kiszámoló, a cikk arról szól, hogy téged irritál a kormány legtöbb intézkedése, és tényeket felsorakoztatva alátámasztod, hogy miért rossz az (már megint), amit csinálnak. Lehetséges, hogy igazad van, de attól még ez nekünk miért jó? Tök negatív hangvételű a cikk, teli cinikussággal, egy hangyányi konstruktív kritika nincs benne, csak a lehúzás. Ettől nekem miért lesz jobb? Felbosszantasz egy csomó embert, csak hogy bebizonyítsd az igazad, amitől senki nem lesz beljebb. Nem tudom, hogy megéri-e.
  Amúgy minden nap olvasom a blogod már egy éve. Fantasztikusan jó, rengeteg hasznos információval!
 • Tomanovics Gergely
  nálad a pont.

  Imádom, hogy egyesek szemében a vállalkozó = rohadék csaló szemétláda, akinek azzal telik a napja, hogy kutatja, hol lehet a tízmilliók után még egy tizenegyedik milliót ellopni.

  Ha csökkenne az ÁFA (mondjuk a szlovák 20% környékére) én lennék az első, aki ezt érvényesíti az áraiban, webáruház-üzemeltetőként ugyanis már most is a szlovákiai magyar nyelvű webshopok a fő versenytársaim, akik az alacsonyabb áfának köszönhetően ugyanakkora haszonnal lényegesen olcsóbban tudják adni ugyanazt a terméket, amit én is forgalmazok (ráadásul van pár futárszolgálat, akik Szlovákiából is kihozzák 1 munkanap alatt a cuccot Magyarországra, tehát még ez a versenyelőnyöm sincs meg.)

 • Vili
  : de tényleg csak néhány. Aki idetalál, pláne rendszeresen olvassa a blogot, az már egy elég válogatott társaság pedig. Odakint meg sajnos elszomorítóan sok a gondolkodásra képtelen, ostoba ember. Már az fehér holló, ha képes valaki gondolkodásilag kilépni a komfortzónájából, és nem a saját hülyeségeit, nézőpontjait meg élethelyzetét védi a végsőkig (az a kényelmes, megindokolni mindig a saját igazát, nehogy át kelljen gondolni bármi újat), hanem képes tényekről értelmesen beszélgetni, vagy felfogni mást a saját világán kívül. Pedig ehhez nem kell atomfizikusi diploma.
 • Családfő
  Hiába no, a politikai trollok mindenhol jelen vannak.

  Kösz a cikket, megfelelően informatív. Nyilván lehetne fokozni a makroökonómiai összefüggések vizsgálatát, de ekkora terjedelemben és mindenkinek érthetően ugyan mit várnak egyesek? Fontos aspektusokra hatékonyan rávilágítottál, egy 200 oldalas kiterjedt tanulmányt meg ki olvasna végig…

  Egy szavazat a redisztribúció visszaszorítása mellé. A választási rendszer, a korrupció és még megannyi dolog meg majd jöhet később. Ahelyett, hogy egyesek mindent egyszerre akarnának – tényleg akarnának? – megoldani, lépésről lépésre lehet csak haladni. Persze, nem mintha ez itt és most rajtunk múlna. 😀

 • uzsolt

  Akkor jó 🙂
 • Peter
  Igen, szocialista, gondoskodó állam.. csak ez pont nem azok irányába nyilvánul meg, akik az adóbevételeket termelik, és a legtöbb ÁFÁ-t fizetik.. Nyugdíjasok, diákok, családok:. mindeningyen.
  Az, aki egyedülálló, dolgozik, vállalkozik, meg mindezeket fizeti, támogatja a többi réteget, meg a lenyúló politikusokat (a vállalkozóknak mondjuk a KATA jó döntés volt, azt elismerem). A vonaton egy fülkében általában csak én szoktam teljes áron utazni, mert a legkülönfélébb agyament kedvezményekkel szoktak rendelkezni utastársaim.Hozzám nem vágnak 10 millió Forintot, cserébe az albérletárak megfizethetetlenek Budapesten (költözzünk a külvárosba: ez már rég nem igaz, nagyon régóta nézegetem az albérleteket, kb. 10 ezer Ft-al olcsóbb, amit el is visz a BKV-bérlet, Pest megyében pedig gyakorlatilag nincs piac, de ott se lenne annyival olcsóbb a vonatbérletet hozzászámítva).
 • cga82
  : Pedig ez siman politikai cikk. A gazdaságpolitika tudtommal nem politikamentes.
 • Kiszamolo
  Píz, értsük már meg, hogy ez nem erről szól. Ami engem irritál, az a végtelen korrupció, az, hogy nincs egyetlen kormánytag se nagyjából, aki el tudna számolni még azzal a vagyonával sem, ami látszik messziről, a demokrácia lebontása, minden fék és kontroll felszámolása, az Alkotmánybíróság pártkatonákkal való feltöltése, az, hogy az én pénzemből pártpropagandát űznek közszolgálati tévé és rádió címén, meg a Rogán szomszédja nyeri a milliárdos tendereket verseny nélkül, hogy az embereket populista hülyeséggel és ellenségkereséssel etetik kenyér helyett és még hosszan sorolhatnám.

  Ha majd erről írok cikket ide, megértem, hogy zavar.

  Mi nem konstruktív kritika azon, hogy 28 év után ideje lenne elszakadni a kommunizmustól?

  Ez nem ennek a kormánynak a bűne, hanem ennek és az összes többinek 1948 óta.

  Az előtte való baloldali kormány legalább ennyire buta és populista volt, ez az egész nem arról szól, hogy a Fidesz.

  Sokkal inkább arról, hogy az emberek egyrészt még mindig az államtól várnak mindent és nem értik, hogy az államnak ki kell fosztania őket, hogy aztán osztogasson nekik.

  Az embereknek fel kell ébredni, hogy mennyibe kerül nekik a nagy ajándékosztogatás és hogy elszáguld mellettünk egész Kelet-Európa.

  Miért ne lehetne olyan GAZDASÁGI kérdésekről írni, ami mindenkit érint?

  Amikor arról írok, amit a kormány csinál és egyetértek vele, akkor meg az a baja sokaknak.

  A legtöbb dologról meg pont azért nem írok, mert nem annyira fontos.

 • Zsoca
  Pedig ez nem nagy durranás, csak életszerűen kellene végiggondolni mindent és megkapnánk a helyes válaszokat. De a többség csak a very very simple gondolatmeneteket képes követni, például hogy minden vállalkozó szemét rohadék aki benyeli az áfacsökkentést, meg hogy a Miklós politikai propagandát ír ha kritizálja a hülyeséget.
 • tundra
  ÁFÁt szerintem nehéz lenne csökkenteni, egyszerűen a kereskedő lenyelné a különbséget. Én a megoldást az önkéntes pénztárakban látom: egészség, nyugdíj, oktatás. Mindenki kötelezően (!) rakosgatná oda a kis pénzét a fizetéséből, az állam pedig kiegészíthetné egy pár százalékkal ösztönzésként. Cserébe az állam jelentősen csökkenthetné az adókat és csak minimális szolgáltatás nyújtana: életmentő műtétek, illetve alap- és középfokú oktatás a gyerekeknek. Nyugdíj nuku, esetleg valami minimális összeg ami az éhenhalástól véd.
 • Alfa
  :
  “Sajnálom, hogy a blog eléggé kezd elmenni aktuálpolitika irányba, ennek a bejegyzésnek is van egy kormány-szapulós mellékzöngéje, amely a tisztán-látásnak nem kedvez: pl. a nem tetsző adatok “kimaradtak”. ”

  Ha már a tárgyilag, mik a “kimaradó” adatok?
  Offtopic, de uncsi már ez a fórumokban megfigyelhető kormánypárti hiszti, hogy részrehajlással vádolnak mindenkit, aki rosszat mer írni az aktuális intézkedésekről, ha meg konkrétumokat kérne az ember, akkor marad a mély csend. Ráadásul ezek tényszerű dolgok, szinte matek, adók mértéke, állami újraelosztás, külföldi befektetések mértéke, stb. A számok közösek, a kritikát is KSH adatok alapján írják…
  Ez nonszensz, hogy azt várod ne írjunk rosszat, mert ez már politika. Hidd el, mi sem örülünk, amikor pl. a saját szakmámban én sem tudnám dicsérni a kormányzati ámokfutást ami az elmúlt években folyt…

 • L70
  Emberek, azon filózom, hogy nyitok egy CSOK-tanácsadó irodát. Nézegettem a CSOK bejegyzést, és egy csomóan egyszerűen lusták elolvasni magát a törvényt, hanem azt képzelik, hogy van itt egy gép, felteszem a kérdést, és kijön a válasz, hogy igen vagy nem.

  De a 10 misi az kellene.

  A tanácsadó iroda úgy működne, mint Mézga Aladár, hogy 2 Ft-ért megmondom (na jó, legyen inkább 20ezer :))

 • Csavargó

  Szerintem itt komoly hiányosságokkal küzd a magyar nyelv. Az angolban ugyebár van a “policy” és a “politics”, a magyarban pedig mindenki politikáról beszél. Engem is többször megvádoltak azzal, hogy “politizálok” pedig csak “szakpolitikai” elemzéseket írtam. A kettő azért eléggé más.
  Persze az is kérdéses, hogy miért kellene bárkinek tartózkodnia a politizálástól. A politizálás eredetileg a polis ügyeivel, tehát a közügyekkel való foglalkozás. Miben más az, ha rámutatunk arra, egy cég hogyan ver át minket attól, hogy az állam hogyan teszi ezt?