Mindenki gazdagabb nálam

Tanácsadások alkalmával gyakran előjön, hogy a tanácsadást kérők tudni szeretnék, hogyan is állnak anyagilag a többiekhez képest.

Rengetegen el vannak bizonytalanodva, a család havi bevétele másfél millió forint körül van havonta, ebből el is tesznek legalább 5-600 ezret havonta, 30-35 évesen vettek egy lakást, kevés hitellel.

Egyrészt úgy gondolják, hogy szépen keresnek az átlaghoz képest, másrészt viszont körbenéznek maguk körül és azt látják, hogy mindenkinek többje van, mint nekik. Nagyobb autó, nagyobb lakás vagy ház. Valahogy mindenki sikeresebb körülöttük, mint ők. Mit csinálhatnak rosszul?

Tudod, hogy többet keresel, mint az emberek 98%-a az országban, mégis amikor elviszed a gyereket az iskolába, valahogy mindenki nagyobb és drágább autóval érkezik, mint te.

Sok embernek ez komoly problémát okoz és keresi magában az okokat, mint rontott el az életben. Mit tudnak azok az emberek, amit ő nem?

Semmit nem csináltál rosszul, ne aggódj.

A problémád először is abból ered, hogy a mikrokörnyezetedet tartod a normális, átlagos közegnek. Valószínűleg ott laksz, ahol a jövedelmednek és a vagyonodnak megfelelően az elérhető legjobb hely. Ha ez egy kőbányai panel, akkor ott, ha egy rózsadombi lakás vagy ház, akkor pedig ott. A gyerekeid is ennek megfelelően járnak iskolába.

S ezzel semmi baj nincs. (A baj abból lenne, ha erődön felül akarnál számodra túl drága környéken lakni. Sajnos sokan csinálják ezt is.)

Azonban rá kell jönnöd, hogy a számodra elérhető legjobb környéken ideális esetben te vagy az átlag vagy még inkább a medián.

Ez azt jelenti, hogy a mikrokörnyezetedben az emberek felének egész egyszerűen több pénze van, mint neked. Ebbe törődj bele. Átlagosnak lenni egyáltalán nem rossz dolog, főleg nem egy olyan környéken, ami az emberek 95%-ának egyébként elérhetetlen.

Azonban az ember olyan, hogy észreveszi, hogy hány gyereket hoznak vadonatúj Mercedes meg BMW SUV-val az iskolába, azonban azt egyáltalán nem veszi észre, hogy hány gyereket hoztak 18 éves Suzukival vagy egyenesen busszal.

Azt észreveszed a Facebookon, hogy hány ismerősöd nyaralt külföldön, azt viszont nem, hogy hány ismerősöd nem tudott nyaralni egyáltalán, mert esetleg a hiteleiket sem tudják fizetni.

Azt észreveszed, hány ember tűnik sikeresnek, azt nem, hogy hányan küszködnek vagy szenvednek körülötted. Eleve csak a sikeres embereket veszed észre és nekik is csak a sikereiket, de a problémáikat nem.

Ezért vagy hagyd abba azt, hogy a saját helyzetedet a körülötted élőkhöz hasonlítod vagy ha mindenképp ragaszkodsz ehhez, akkor viszont csináld korrekten: a városomban vagy kerületemben hányan élnek rosszabbul nálam? Az országban mennyien élnek rosszabbul mint én? S világszinten hány milliárd ember cserélne velem azonnal, gondolkodás nélkül?

Ha úgy hét és fél milliárd ember szeretne olyan anyagi körülmények között élni, mint te és szeretné látatlanban az összes problémádat elcserélni a sajátjára, akkor hagyd abba annak vizsgálgatását, hogy mid nincs még meg, ami másoknak már megvan.

Legyél elégedett és boldog azért, amid megvan és felejtsd el azt, amid még nincs meg. Olvasd el ezt a cikket a megelégedésről, ha még nem tetted meg:

Boldogság mindenek felett

A másik dolog, ami becsap téged, hogy nem tudod, mi van azok a nagy házak és drága autók mögött. Hány családi probléma, túlzott eladósodás, hitelek és a munkahely elvesztése miatti aggodalom.

Felejtsd el, mit értek el mások, vagy mit hiszel a külsőségek alapján, hogy mit értek el. Te legyél elégedett azzal, amid van és legyél hálás azért, amit eddig elértél. Neked magadhoz képest kell sikeresnek lenni és nem másokhoz képest. (S arról most ne is beszéljünk, hogy egy jól működő családi élet mennyivel nagyobb siker, mint egy drága autó, ami mögött már három válás van.)

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

344 hozzászólás

 • nane
  “Sokak úgy nőnek fel, hogy egyetlen ember sincs a szűkebb ismerősi körükben, akire felnézhetnének, aki megmondaná, hogy ne óvónőnek tanulj tovább,”

  Ebbe az idézetbe szinte az összes állami/önkormányzati munkakört beilleszthetném. Akkor lennének az ilyen nagyon okos emberek bajban, ha mindenki megfogadná a tanácsukat és a teljes állami szolgáltatási szektor összeomlana.
  Gondolom menne a felháborodás, ha mindent piaci alapon kellene kifizetni. Óvodai szolgáltatást, iskolákat, rendőrt, mentőt… hosszan lehetne sorolni azokat, akiknek ha megmondták volna, tanulj nóóórmális szakmát gyerek…

 • Eszter
  Érdekes és elgondolkodtató a cikk, egyet tudok vele érteni. Engem speciel sose érdekelt, hogy kinek milyen autója van. Úgy látszik, totál érzéketlen vagyok az autókra Nem tudom, miért van ez így, de én sose ebben mértem a sikert. A családomban se volt ez szokás. A szomszéd vadiúj Merci terepjáróját is irigység nélkül csodálom. Házakkal is hasonló a helyzet.
  Vannak viszont más területek, ahol én is versengésbe és hasonlítgatásba esek. A Facebook tényleg nagyon csalóka, vannak emberek, akiket már nem is követek, mert látom a csillogást, amit posztolnak, közben meg tudom mi van mögötte. Az Instát, nagy néha Pinterestet inspirálódáshoz használom pl. lakberendezési ötletekhez
 • Rossz helyre kommenteltem
  Az itt felmerülő számokról csak annyit, hogy én több mint két méter magas vagyok, szőke kékszemű daliás playboy és amikor bemutatkozom akkor azt mondom, hogy “Józsi vagyok, egy erős harmincas” és a szám nem az életkoromat tükrözi. Naponta megkeresek sok milliót és a Ferrarikat nem tudom kiszedni a garázsból mert csak húsz kocsi fér be és elől vannak a Mercik meg a Rojszok. (Remélem az asszony nem olvassa ezt mert akkor egész nap fetrengeni fog a röhögéstől, főleg a harmincastól.) Szóval welcome to the internet. Amúgy mit vártok amikor az emberek 90 százaléka kifelé él és ez itt is így van. Bemondani valami könnyű, még hitelt sem kell felvenni hozzá.
 • Ildikó70
  Úgy látom, rosszul fogalmaztam. Ha ezt látod, tapasztalod tényleg nem számít, hogy a szomszédnak milyen autója vagy háza van. A lényeg az, hogy amíg együtt vagyunk addig szeressük egymást, jól érezzük magunkat, szerezzünk közös élményeket és ne a másikkal foglalkozzunk. Ismerek olyan embereket akiknek a vagyonuk többszöröse a miénknek, de kevésbé boldogok – legalábbis a beszélgetésünkből ez jött le nekem – állandó aggódás, hogy nem felelek meg a barátaimnak, szüleimnek, stb. Nem lenne szabad a gazdagsággal mérni a boldogságot, pedig sokan ezt teszik és nem veszik észre a kis örömöket. A gazdaság nem csupán pénz kérdése.
 • vélemény
  Ha kicsit jobban körülnéztek rá fogtok jönni amit látok az csak a látszat.
  Nekem az egyik kedvenc mondásom: Ha mindenki Ferrarit vezetne aki megteheti a Ferrari lenne a legnépszerűbb autó.
  A legtöbben azt nézik kinek milyen kocsija, pedig az autó aprópénz egy jobb Budai családi házhoz képest.
  Ki tűnik gazdagabban:
  1. IX. kerületi ház előtt egy Rolls és egy Ferrari
  2. II. kerületi hegyoldali Villa előtt egy Suzuki.
  A kettes verzió de mindenki az 1-esre gondol.
  Az én mikrokörnyezetemben soha nem beszél senki arról miből él, és név tábla sincs a posta ládákon. Sok év személyes ismeretség után is nehéz megsaccolni a jövedelmeket de nagyon nem is érdekel senkit.
  A vagyon soha nem kocsiban, házban, nyaralásban, stb van hanem vállalati tulajdonrészben és befektetésként valamelyik pénzintézetnél, és mivel ezek nem látszanak objektíven nincs mihez hasonlítani magad.
 • Lucencia
  Amit én látok: Homeoffice jellegű munkahely, teljesíthető elvárások, 8 óránál több meló havi max 2-3 nap, de jellemzően 4-6 óra alatt megvan. Sok idő a családdal, munkahely-magánélet egyensúlya, idő egy hobbira, hogy rendesen tudod csinálni. Nyugalom. No hitel, megtakarítás.

  Amit mások látnak: 1-2 szobával kisebb ingatlan, mint a szomszédban, régi és legalább egyel kevesebb autó, kevés kütyü, adriai vitorlás helyett balatoni nyaraló, wellness helyett kertészkedés.

  Mások lúzernek gondolnak, de itt látszik, hogy kinek mi az érték.

 • Andris
  Népességarányosan nagyon kevés a magyar gépjármű és átlagosan inkább öregebbek.
  Európai viszonylatban az összes kiadásokhoz képest mégis sokat költünk közlekedésre (az adatokat torzítja a közösségi közlekedés, melyre egyébként nem költünk sokat).
  Azaz kevés, öreg autónk van, de sokat költünk rájuk. (A linkekkel ezeket támasztom alá – bár nem teljesen frissek)
  Tehát szerintem egy szűkebb réteg (aki nem is feltétlen keres jobban az itt kommentelőknél) jóval erőn felül/jóval többet költ gépjárműre (ami lehet nem is új, hanem külföldről behozott használt prémium autó).
  Talán megér egy részletesebb utánajárást, cikket.
  ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20200108-1
  aut.fi/en/statistics/international_statistics/average_age_of_passenger_cars_in_european_countries
  ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Passenger_cars_in_the_EU
 • korbekorbe
  nekem a Kiszámoló-szemlélet azt tanította meg, hogy a valódi értékekre (fontos emberi kapcsolatok, tudás, egészség) koncentráljunk az életben. mivel a felsőoktatásban dolgozóként sosem fogok sokat keresni (olyan munkám van, amit nem lehet a piaci szférában végezni, meg szeretem is), mást meg nem akarok csinálni. ebben a körben is van, akinek nagyon jól megy (na nem a fizu, hanem a jól kereső családtagok, öröklések és/vagy taposás révén), ahány háttér, annyiféle anyagi szint.
  engem már hidegen hagynak a státuszszimbólumok, kimondottan megszerettem takarékosabban élni egy sor dologban, hogy jusson másra, ami fontosabb (pl. egy sor dologra nem költünk, a amire sok család igen, cserébe nyaraláskor nem kell szendvicsezni vagy főzni – de az sem lenne gond -, mehet az éttermezés).
 • Mindegy
  Ez itt most off, de a régebbi ingatlanos sorozathoz nem tudok hozzászólást írni:

  ugyeszseg.hu/az-ugyeszseg-ujabb-orszagos-halozattal-rendelkezo-ingatlankozvetito-altalanos-szerzodesi-felteteleit-tamadta-sikeresen-a-fovarosi-fellebbviteli-fougyeszseg-sajtokozlemenye/

 • Szabolcs
  Tamas
  2021-05-18 at 22:29

  Ez szíven ütött… Komolyan egy pénzügyi blogon érdeklődsz a tűzcsap áthelyezésének lehetőségeiről? 🙂 Miért gondolod, hogy jó választ kapsz, ha egyáltalán?
  1. Kérdezd meg az önkormi építési hivatalát.
  2. kérdezz rá a tűzoltóság központjában.
  Lehet egyik sem érti majd a felvetésed 🙂

  És amúgy az a tűzcsap a semmiből ugrott elő? a ház kapubejárójának tervezésnél nem látszódott?

 • -nb-

  Amit te látsz, én is azt láttam (hogy mások mit látnak, az csak kismértékben érdekel).
  Aztán minden változik:
  nyugdíj előtt, összes nyugdijmegtakaritás 1 kicsi lakás, a rezsit legalább kiadja, gondoltam nem is régen, milyen jó.
  20+ éves autót le kell cserélni, ha autózni akarok: nemluxus, nemmenő, mondjuk P. gyár francia SUV, vagy akár az S. magyarjapán SUV: több, mint az éves fizetésem. És csak néhány biztonsági izé van benne, a “kényelmi” extrák meg max. párszázezer.
  Ezekután kezdem magamat lúzernek gondolni
 • Bjozef

  full OFF:
  A tűzcsap a helyi vizközmű szolgáltatóhoz tartozik
  Amúgy ugrott elő mostanában sok a semmiből, valami eu-s örületnek kellett megfelelni és csak úgy potyogtak az égből az új csapok.
 • Zoli
  – Ausztriaban dolgozom, 10 eve vagyok kint es nekem pont 5000 euro felett van a bruttom. A netto nyilvan alatta – de ha azt nezem hogy van 13-14. havi fizu is (ami kb. adomentes), akkor a realis nettom olyan 4000 körül van… es a munkatarsaim egy resze böven efelett keres. Ez egy mernöki iroda, atlagfizetesekkel. Informatikus, orvos, egyeb ertelmesegi szalkmak, es a szorgalmas es ügyes vallalkozok barmilyen területen ezt lazan megkeresik itt. Söt. Meg lehet nyugodni, siman megvan a 3-5000, es nem a nepesseg 7%-nak, szemelyes tapasztalatbol mondom, nem az interneten olvastam.

  Auto temahoz: meg jo hogy a draga autok mind cegesek! Dehogy veszünk autot privatban, sajat zsebre. Isten ments! Ha van penzed olyan helyre kell rakni, ahol nem kell adozni utana, vagy leirasok vannak. Cegeket alapitani, lizingelni, költsegelni mindent – es hopp az adoek 40-röl maris 12%-ra esik…

 • Daniel
  Ez most tényleg akkora probléma? ajánlom az önfejlesztést,ha ez akkora gond,hogy a másiknak mije van. Kapzsiság és magasfokú irigység, amivel már gyerekkorban kellett volna kezdeni valamit,nem itt rinyálni,hogy a másik gyereknek nagyobb a matchboxa,szégyen.
 • Vazelin
  Ne legyél már te is fogyatèkos. Amit linkeltem, azok ADATOK!
  Ami alapján látod h kb mennyien keresnek ennyit, így nem kell hülyesègeket írogatni. Hogy a számot el lehessen helyezni. Ki mondta hogy nem lehet ennyit keresni??? Nagyon nem átlag! Jónak számít. Ennyit írtam.

  Vállalkozókènt meg kb a nyomor kategógia, ebből kellene adózni, ès privát egèszsègbiztosítást fizetni. Nem magadnak, hanem az egèsz családnak. Egèsz öregkorodban.
  Persze ha a magyar adófizetők ezt megteszik helyetted, akkor ezt meg kell nekik köszönni ès nem oktatni őket.

 • Thistimeitsdifferent
  Én úgy vettem észre, hogy a legtöbb nagyértékű autó szlovák emberek tulajdonában van az utóbbi tíz évben, csak valamiért sokat járnak errefele. Lehet, hogy ott már annyira magas az életszínvonal az EUR bevezetése óta, hogy ez az átlag? Mostanában nem jártam arra.
  Ha meg magyar a tulajdonos, akkor különösen örömmel tölt el, hogy környezetbarát autóval járnak. Ez a zöld rendszámból egyértelműen megállapítható. Pedig első ránézésre azt gondolnám, hogy az adott autó egy benzinzabáló.
  Egyébként különösen azokra nem szoktam irigykedni, akik még ráadásul rokkantak is. Biztos azért járnak ilyen nagy autóval, mert a rokkantságuk miatt nem tudnak ilyen könnyedén ki és beszállni az autóba. Legalább valami öröme legyen az életben.
 • Valamirandom

  “Szerintem nyugodtan elosztható kettővel a legtöbb kommentelő keresete.”
  Osszad, ha ettől neked jobb. 😀 Mondjuk nem értem mi lenne a pláne abban, ha valaki itt nagyzolna, de biztos van ilyen is, de kizárt, hogy ők lennének a többség. Az én jövedelmem is millió felett van, de természetesen eloszthatod kettővel, ettől még nem fog változni hálistennek. 🙂
 • Vazelin

  Egyébként kapaszkodj meg, én is keresek ennyit. Annyi, hogy nem vagyok lelkisérült és nem kell egy fórumon bizonygatnom.
  És mivel én tényleg keresek ennyit, azt is tudom hogy nem átlag.
  Sokan azt nem értjük veletek kapcsolatban, hogy miért szorultok arra rá, hogy egy névtelen fórumon bizonygassatok valamit. Bár 1-2 tippünk azért van.
 • jami
  Egyébként igen, simán lehetséges, hogy akiket látok, mind gazdagabb. Lehet, hogy valamit nagyon elszúrtam; de azt is, hogy az indulásomhoz képest “szintet” váltottam legalább ismerősi/munkatársi téren és az ő anyagi helyzetük ennyi és kész.

  Az nem szokott szembe jutni, hogy de tuti valami gond is van (hitelből megy kirakatnak, nem is boldog, nincs élete, nincs párkapcsolata stb.) – azaz megfizeti ő ennek az árát. Hát honnan tudnám?? Mi közöm van ahhoz, ha valaki napi 10+ órát dolgozik? Ha a biztos megélhetésért választotta azt a pasit/nőt? Nekem egyik miatt sem lesz több. Kevesebb igen, ha ilyen hülyeséggel lesz tele a fejem 😉

  Max. akkor volt véleményem, mikor az egyik szomszéd elkezdte magyarázni nekem, miért kell nekik 2 kocsi és milyen piszok dolog, hogy alig élnek meg. (Nekünk nem volt kocsink,a lakásunk fele akkora). Megjegyeztem magamban, h ez totál zokni; de magamban tartottam.

 • Vazelin

  Kérlek engedd meg, hogy én gratuláljak elsőnek.
  Szerinted egyébként érdekel bárkit is, hogy egy random névtelen senki mit ír be, hogy mennyit keres? 😀
 • lvjtn
  ne nézegesd olyan gyakran 🙂

  a máp-os befektetések zöme fix kamatozású állampapír, amiknek a fordulónapok közti/előtti visszaváltása csak több-kevesebb veszteséggel lehetséges, a fordulónapon szépen rendben megkapod az előre fillére pontosan kiszámolható hozamodat (máp+-nál ezt tőkésítik is)

  nekem is a katás cikkeknél esett le, hogy sok ide nagy mellénnyel írogató “bárki kereshet millió fölött” hölyg és úr nettó adócsaló. mert 1 millióból 50e adót fizetni akkor is adócsalás, ha jogilag törvényes. azt meg szánalmas f*szméregetésnek tartom, hogy a “porsche nélkül nem ember” / “100m alatt nem megtakarítás” nímandok szemetelik tele ezt a fórumot. pont ez a réteg, akinek nem kéne egyáltalán ide írogatnia, mert így vagy úgy befutott, ellenben aki a ksh átlagbér körül vagy alatt keres, nekik lenne igazán hasznos ez a blog. szvsz

 • axt
  Azért nem lehetetlen saját lakást szerezni úgy, hogy nem tettek alád semmit sem a szüleid és még diákhiteled is volt. Persze, ez tizenpár évvel ezelőtt tényleg könnyebb volt, mint ma, de ma sem lehetetlen. Szerintem a kulcs egyrészt az, hogy legyen egy megbízható társad, másrészt meg az, hogy keress eleget, és semmiképp se költs annyit, hogy ezt minden hónapban feléld. Mi így oldottuk meg, azóta van hitelmentes saját lakás. Jó érzés, hogy nem függök egy tulajtól és nem kell engedélyt kérnem egy szög beveréséhez.
 • Endre
  Tamas
  2021-05-18 at 22:29

  E-közmű, az illetékes vízszolgáltatóhoz keress elérhetőséget, ott érdeklődj mennyi az annyi, terveztetni kell az tuti.

 • Endre
  axt
  2021-05-19 at 15:19

  A munkával teli helyeken, bérből nehezebb lett jóval lásd a képet, mi pl. pont 2015-ben nem vettünk hitelből.

  novekedes.hu/media//e42/e42c7908c26c2ed60be1b62522dfa4e838f226fd.png

 • LasAti
  Van egy igazán gazdag ismerősöm. Azt mondta sok az irigy még az ő társadalmi rétegében is. Ezért ő mindenkinek, mindig, mindenre azt mondja hogy hitelre vette. (pl kb. 300 millió forint értékű lakóautó). Akkor megnyugszanak az emberek…
 • LasAti
  Ja és még az előzőhöz, hogy az a legszörnyűbb a dologba, hogy az ismerősei is követni akarják és ők is vesznek hasonló dolgokat, de ők tényleg hitelre 🙂
 • Okoska törp
  @MÁP-os
  “Az árfolyamra 99,77%-ot ír , míg 100% névértéken jegyeztem.”

  Teljesen normális, mert 0,25% a visszaváltási díj.
  100%-0,25% = 99,75%. Ez NAPONTA emelkedik, ahogy halmozódik a kamat, azért lesz 1 nap után már 99,77.
  25 nap körül éri el a 100%-ot.

  “Ez mit jelent?”

  Azt jelenti, hogyha kevesebb mint 25 napon belül vissza kell váltanod, akkor buktál az állampapír vásárláson. Ha legalább 25 napig benntartod, akkor meg pluszos lesz. Tehát amit, hogy az árfolyam <100% nem kell aggódnod, csak pár napig tart és normális.

 • Vazelin

  Egyèbkènt egèsz vèletlenül szakmabeli vagyok FTSE100-as cègnèl ezèrt tudom hogy hazudsz.
  Lehet ennyit simán keresni, èn is keresek, de nem az általad leírt munkakörben.
  Tudom hogy mennyit keresnek mèrnökirodáknál, azt is hogy Contractorok mennyit, hisz mi fizetünk mindkettőnek.
 • kommentelek_én_is
  @pumpedjanó
  Régóta csinálom a Kéktúrát, de a Börzsönyön túl elakadtam (nyugati határszélről ingázva).
  Mi a helyzet az északi régióval? Egyedül biztonságban érezhetem magam arrafelé?
 • Aomame
  , magam sem látom lehetetlennek, de 11 éve végeztem, utána kezdtem dolgozni, majd néhány évet otthon voltam a gyerekekkel, majd elváltam, amiből nem jöttem ki szarul, de különösebben jól sem (=nem pereltem le a gatyáját is az exnek, és nem húzok róla gyerektartást, cserébe egyetértésben normálisan neveljük a gyerekeket megosztott felügyelettel).
  Pest környékén az aggloban élünk, a gyerekek apjától nem költözhetek messzire, meg azért a munka is ideköt, bár jóeséllyel soha többet nem lesz olyan munkám, ahova mindennap be kell járnom.
  40 millió errefelé egy valamirevaló ingatlan, és nem akarok iszonyúan eladósodni sem. Szóval mégis elég kilátástalan…
  A megbízható társat meg vegyük ki a sztoriból. Ne másra építsük az életünket. Meg ki megbízható manapság?
 • Zoli
  “Annyi, hogy nem vagyok lelkisérült ” – ne haragudj, de ez alapjan az indulatos valasz alapjan nem ugy tünik…
  Amugy senki nem bizonygatott semmit, en csak siman arra valaszoltam amit irtal, illetve annak a valosagtartalmara. A szemelyeskedes meg a frusztracio teljesen töled jön…
 • Marsface
  “A másik dolog, ami becsap téged, hogy nem tudod, mi van azok a nagy házak és drága autók mögött. Hány családi probléma, túlzott eladósodás, hitelek”
  Tömören a cikk lényege.
 • jami
  @kommentelek_en_is
  A zempléni részekre viszonylag sokan járnak, főleg pihenonapokon. Plusz több helyi vonal is van, amikre megint mennek gyerekekkel is. Erdőben necces helyzetünk eddig nem volt, azt át kell gondolni, hova parkolok, de azt másféle is…
 • W.H.
  A cikkről meg a hozzászólásokról is Drugs Bunny egyik videója jutott eszembe. Nem fogom belinkelni ide, a csávónak van egy stílusa (sokat káromkodik), szóval aki ezt nem bírja, ne nézze, de a többiek rá tudnak keresni a legnépszerűbb videomegosztó oldalon “Drugs Bunny és a” keresési kifejezéssel. Kb a 4. találat lesz.
  A videóban taglalt jelenség azért itt is megfigyelhető néhány kommentelőnél, nem csak ez alatt a cikk alatt, de más, hasonló témájú cikkeknél is megtalálhatóak a “havi x milliót keresek, de megélek százezerből, a többit félrerakom” vagy az “átlagbér százszorosát rakom félre, de 20 éves suzukival járok nyaralni is csak belföldön túrázni”-szintű kommentek.
 • Mernok
  “De interjúkon gépész diplomával, nyelvtudással még a 450-es bérigényt is magasnak találták.”
  Amikor én írtam le, hogy csapnivalóak a mérnöki fizetések az országban, akkor mindenki lehülyézett, ehhez képest te tök jól megúsztad a dolgot 🙂
  Azóta tettem lépéseket, a telefonos “nulladik interjún” minden mindegy alapon vissza kellett kérdeznem, hogy ez biztos hogy nem nettó amit ajánlani tudnak hanem bruttó? (Nettónak is kevés lett volna) Mondjuk a 450 azért gyenge, ennyire nem rossz a helyzet, de nem sokkal jobb. Egy árufeltöltői bér dupláját már rengeteg mérnök nem keresi meg, ennyit ér hosszú évek tanulása, éjszakázása a műszaki rajz meg az elliptikus integrál fölött.
 • Gizi néni, a kisnyugdíjas...
  régóta vagyok passzív olvasó de szerintem meg ez gyenge témaválasztás, majd később leírom, hogy miért. viszont ami miatt írok,azok a kommentelők,amelyek már régóta elgondolkodtatnak. olvasom a random témákban, hogy mások a maguk megnyugtatására,áltatásukra, vagy önigazolásukra dobálóznak hogy mennyit keresnek, és hogy milyen sokat raknak, de mégsem boldogulnak, vagy csak sírnak. a mostani komment szekciót is érdemes megnézni, tele passzív rosszindulattal, prekoncepcióval miközben elvileg jobban keresnek mint az ország 80%-a. aki 600 ezret tesz el havonta és a szomszéddal foglalkozik az vagy kamuzik vagy iszonyúan rossz indulatú/kárörvendő. aki meg lekéri, hogy kinek mennyi hitele van az az autón lakáson az egyszerűen ijesztő. ijesztő, mert van egyrészt ennyire pénzben méri az életét, vagy ennyire rossz a sajátja.szóval ezezből kiindulva és a korábbi témákra érkezett kommentekből nekem
 • Gizi néni, a kisnyugdíjas...
  szóval nekem is az a véleményem, hogy itt erősen osztani kell kettővel.
 • Éva
  2 hete borzasztóan idegesített, hogy mi nem vehetjük fel a 10m ingyenhitelt, mert leszbikus pár vagyunk, nem házasodhatunk.

  Aztán úgy döntöttem, hogy jobb nekünk a stresszmentes élet. Ne legyen hitel, egy albérlet még mindig nyugisabb 15-20 év hitelnél. Így is időszakosan stresszelek dolgokon (ezt igyekszem redukálni) , mi lenne még tartozassal…

 • Gizi néni, a kisnyugdíjas...
  + plussz földek és még egy kollégámnak sem mondtam, (másik városban dolgozom), hogy miből mennyink van. ők csak annyit tudnak, hogy 1,5 szobás ingatlanba lakom és kész. biztos furcsállnák, hogy ha begurulnék egy 10 millás uj kocsival,fizu alapján ,ha csak erre sporolnék meg tehetném, tuti meglennének zavarodva. 😀
  ennyit arról ki mit mutat, és hogyan tudnál ebből rájönni, hogy a másik mennyiből gazdálkodik.
 • MészárosLölő
  nem értem a cikkben felvetett problémát….
 • igen
  Nekem fiatalon sikerült megtapasztalni milyen pár évig kicsit puccosabb autóval járni (megfizethető, de azért észrevehetőbb márka mint egy ford), aztán amikor meg kellett húzni a nadrágszíjat utána egy ideig kicsit kínos volt rokonoknál megjelenni tömegközlekedéssel.

  Aztán ezen gyorsan mindenki túlteszi magát, hozzászokik, aztán megy mindenki tovább a dolgára..

  Egyébként az oviba/iskolába mivel hurcolod a gyerek témához annyit érdemes hozzátenni, hogy azért mivel mindenkiben benne van, hogy megnézi a másikat, és elég fontos kapcsolatok születhetnek ezekben a helyzetekben (nem mindegy melyik szülő gyerekével tud barátkozni a tiéd, ki kivel tartja utána a kapcsolatot, stb..), ezért itt talán érdemes megtalálni valami arany középutat, hogy ne is tűnjön a család csórinak, de nagyon feltűnőnek sem, mert mind a kettőért lehet ok arra, hogy inkább elkerüljenek..

 • Lux lucis
  Érdekes a hozzászólók összetétele, anyagi helyzete.
  Tanár voltam három évig Bpn gimnáziumban. Hat év tanulás, mesterdiploma, nyelvtudás. Amikor 3 év után eljöttem a gimiből, már megkerestem a nettó 167 000 Ft-ot. Közben továbbképeztem magam, magántanítványokat és tanfolyamot vállaltam és az utolsó nyáron kimentem külföldre dolgozni. 29 évesen volt meg először az az érzés, hogy van spórolt pénzem, a külföldi meló miatt. Saját lakás? A szüleimtől kértem kölcsön fogorvosra. Most is biciklivel járok és turkálóból öltözködöm, a spórolást elég jól megtanultam. De nem tartom magam szegénynek. Van szerető családom.
  Multinál fél évig bírtam, most mást csinálok, de nagyon hiányzik a tanítás, a fiatalok. Ha megkereshetnék havi négyszázat azzal, amit szeretek dolgozni, nem érdekelne, hogy ki mekkora kocsival járkál.
 • Vazelin

  Fèlreèrted nem vagyok frusztrált.
  Csak másokkal együtt nem èrtjük, hogy minek hazudtok be számokat, mikor egyrèszt senki se kèrdezte, senkit nem èrdekel, másrèszt ordít hogy kamuztok. Ès a
  tizedik hülye írja be, mintha dícsèretet várna èrte. Mièrt????
  Legalább az ágazati jellemző bèrekhez máskor próbálj már meg egy sz.ros “mèrnökirodánál” igazodni.
 • csak lazán
  “eladott egy kisebb erdőt és egy darab földet. Kellett a 30 éves fia 40k eurós új autó törlesztőjébe Németországban”

  Ez durva, gratula a gyereknek, ha ezt elfogadta – pláne, ha kérte… Tudod hova küldeném…
  Az ingatlanba besegítés kicsit más tészta persze.

  A környezet sokat számít az átlagembernek, aki addig kapaszkodik, amíg kihozza magából a maximumot és a környéken, ahol lakik ő lesz a legcsóróbb, ami aztán valamennyire mindenkit zavar…
  De embere válogatja, én pl. élveztem a kődrága magániskola szülői értekezletére a régebbi tizenéves kocsimmal leparkolni a bazi terepjárók közé, beülni a trófea-feleségek mellé… 🙂

 • atlag
  Nem ertem miert gondoljatok, hogy itt mindenki hazudik, aki olyan szamot ir be ami nektek hihetetlen. Van egy rakas HR-es ismerosom az IT szektorban. Tudod mennyien nem hittek el a fizetesemet kozuluk? Legalabb 50-60%, mert szerintuk egy ceg se fizet ennyit, pedig ok a szakmaban dolgoznak. Most akkor en mit csinaljak? Hazudjam, hogy persze en is netto 600-ert dolgozom, mert az a hiheto? En azert szoktam elmondani a fizetesemet az ismeroseimnek, ha kerdezik, mert igenis pozitivan tud hatni, ha latjak, hogy van sokkal feljebb attol, mint ahol ok tartanak. Volt nem egy munkatars, aki azt mondta neki mar boven jo a brutto 8-900. mert mindenhol annyit ajanlottak. Addig ragtam a fulet, hogy probalkozzon mashol es mondjon nagyobb szamokat, amig vegul 1,3-ert ment el dolgozni… Az IT-ban baromira nem kirivo egy brutto 2-2,5 millas fizetes se, plane nem reszvenyopciokkal stb.
 • Zoli
  nem hazudok, tényleg ennyit keresek. Nem értem miért ne lehetne igaz…mi értelme van vadidegen embereknek fórumokon kamuzgatni, meg kötekedni velük? Ilyet csak igazi lúzerek csinálnak szerintem…De mondok neked jobbat: a cég tulaja ahol dolgozom egzotikus sportautókat gyűjt – van neki többek közt pl egy 918 spider is, abból azt hiszem Magyarországon nincs egy sem? Vagy ahhoz mit szólsz, hogy tavalyelőtt vett magának egy szőlőhegyet+borászatot+hotelt a Toszkánában, átszámolva 1,8 milliárd(!!!) magyar forintnak megfelelő euróért. Ez tuti kamu lehet csakis nem? Nem xyz100-as a cég, de azért nem rossz szerintem. Ezekre nézz rá: Neue Heimat, Gewog, Haring Group, Mischek Bauträger, Heimat Österreich, Die Wohnkompanie…ezek csak a mi partnereink- nézd meg mennyi építési volumen…és ilyen cég van itt vagy 30… a 4000 € itt bizony nem kirívó. Ébredj fel haver… ha ez zavar, akkor nálad a baj…
 • Somi
  Zoli,

  en az agazati mernokjovedelmekre nem latok ra Ausztriaban, ebben Vazelin biztos jobban kepben van. De a levezetes maga is hemzseg a hibaktol.
  Az 5K brutto az sehogy sem 4K netto, hanem inkabb 3K Ausztriaban:
  onlinerechner.haude.at/Brutto-Netto-Rechner
  Ahogy a 13. es 14. fizetesek sem adomentesek. Kb. 1K az adoek, tehat kedvezmenyes, de semmikeppen sem nulla. Ha Ausztriaban dolgozol, ezt mind latod a kimutatasokban.
  Joggal merul fel, h mi alapjan irod ezeket. Ertelmesnek tunsz, de vmi erzelmi elakadas torzitja a vilaglatasodat. Ha ezt megoldod, valoszinuleg nagyot tudsz elore lepni az eletben, de a te dolgod. En drukkolok, ha megengedsz nemi batoritast egy kulsos, ismeretlen kibictol.

 • okosban megoldjuk
  A Mészáros Lőrinc nem mások kocsiját nézi hanem más feleségét. (Ha nem nyúlja le a Várkonyit, akkor más felesége lehetne.) Tehát felemelte a tekintetét és hopp rájött, hogy nem az ő felesége a legszebb, legizgalmasabb, stb. Hát tényleg milyen sikeres ez a Lőrinc
  Na most ezt konvertáld anyagiakra
 • Tys
  Nemtudom, nekünk 3 gyereket adatott az élet. Komolyan nincs időm mellettük az agyalni, hogy milyen a szomszéd BMW-je. Plusz ha van az embernek egy értelmes hobbija az sokat segíthet. 🙂
 • jurta
  Az életemre megfogalmazott ALAPVETŐ célok és értékek többnyire valaminek az elsajátításával, életmóddal (lokáció, élhető időbeosztás, nyugalom), ön-/társ-/istenismerettel kapcsolatosak.

  Vannak anyagi céljaim is, de azok csak szolgálják a fentieket.

  Emiatt aztán irigykedni arra szoktam, aki nálam gyorsabban tanul, önmagának megfelelőbb életmódot teremtett, személyes békéje van, bátrabban vállalja magát mások előtt stb. Anyagiakban számomra értelmetlen a hasonlítgatás, hiszen – az én világképemben – másnak az életcéljaihoz úgyis más összegek kellenek, más időzítésben.

  Megértem (bár nem tartom szerencsésnek), hogy másnak, akár az itt hozzászólók közül is, az ALAPVETŐ életcéljai közt is vannak anyagiak – és akkor van is oka irigykedni házra, autóra, nyaralásra.

  (A facebookos kirakatra való irigykedéstől megszabadulni viszont csak egyszeri 5 perc gondolkodásba telne mindenkinek…)