Bejelentették az adóvisszatérítéseket

Ma jelentette be a miniszterelnök, hogy a választás közeledte miatt gyakorlatilag mindenki kap ajándékpénzt, mit sem törődve az elszálló hiánnyal és a magas államadóssággal:

– Minden gyerekes szülő visszakapja a 2021-es befizetett szja-t az átlagbér összege utáni szja mértékéig február 15-ig. (Pontosabban bejelentés szerint  az átlagbérig térítik vissza az szja-t. Egyhavi átlagbérnek megfelelő szja-t térítenek vissza? Egyévnyi átlagbérig adnak vissza? Az átlagbért terhelő szja-t térítik vissza egész évre? Hamarosan megtudjuk, pontosan hogy gondolták. Annyit tudunk, hogy csak ez 600 milliárdba fog kerülni (Ez alapján egyévnyi átlagbér szja-ja a nyerő szerintem). Ennyivel nagyobb költségvetési hiány jövőre és plusz pénz a gazdaságban, lásd még infláció.)

A bevallás határideje május, hogy fogják tudni visszaadni februárban a még be sem vallott és ki sem számolt összeget? Biztos megoldják majd. (Egyébként miért nem érne rá visszaadni májusban, a bevallások beérkezése után? Na jó, csak vicceltem, nyilvánvaló, hogy miért nem.)

– A gyerekes katások a kata negyedét kapják vissza. (Nem egyértelmű, hogy a teljes befizetés negyedét vagy csak a havi 50 ezer negyedét? Esetleg ők is az átlagbér szja-jáig kapnak vissza? S ha mellette van szja-s fizetésük, onnan is kapnak vissza? Ez sem mindegy, de hát erről sem tudni többet egyelőre.) Az ekhosok az szja-t.

– A nyugdíjasok legalább ötvenezer forintot kapnak prémiumban.

– a fegyveres és rendvédelmi szervek hathavi fizetésüket kapják ajándékba, de nem most, hanem ők is majd jövő tavasszal, mert nekik is tudni kell, hová kell tenni az x-et.

– A 25 év alattiak szja-mentességet kapnak, ahogy erről már volt szó.

– S természetesen meghosszabbodik a hitelmoratórium is, szinte mindenkinek, aki akarja. (Nyugdíjas, gyereket nevelő, közfoglalkoztatott vagy csak simán csökkent a jövedelmük.)

Félreértés ne essen, a nyugdíjasok ingyenes utaztatásának kitalálásánál ez sem rosszabb, de sajnos nem is jobb. Választási év van, abból is az eddigi egyik legrosszabb a pénzszórást tekintve. Amivel nem lenne annyira nagy baj, ha nem lenne túl magas az államadósság és a költségvetési hiány is egyszerre.

Mivel ezeket ma jelentették be, a részleteket és a pontosításokat később fogjuk megtudni.

Ami fontos: most már biztos, hogy egy fillért se fizess semmibe, ami után szja visszatérítés jár idénre, ha csak nem keresel annyit, hogy a családi adókedvezmény és az átlagbér visszatérítés mellett is maradjon elég.

Share

455 hozzászólás

 • kritizator

  “-javaslom mindenkinek, hogy a jelenlegi bérét üsse be egy 2009-es bérkalkulátorba, és hasonlítsa össze a mostanival”

  ne abba üsd bele, hanem a szlovák, román, cseh bérkalkulátorba
  és ugyanígy a többi paraméter is (államadósság, infláció stb) a a szlovák, román, cseh kalkulátorba

  “-Azért, mert valaki kormánypárti, még nem feltétlenül “megvezetett, agyhalott, sötét, stb”, meg “nem ér el egy bizonyos értelmi szintet” ÉS MÉG NEM VAGYTOK AGYHALOTTAK – HA, HA, HA

  S ne a mostani bérünket, hanem az akkorit. Mást jelent most 400 nettó és más volt 2006-ban.

 • kritizator

  “-Lehet, és van is mit kritizálni a jelenlegi vezetésen. De a diktatúrázás, a lölőzés, és az egyéb balos toposzok mondogatásán kívül jó lenne már egy ellenzéki alternatívát is látni az ország kormányzására, mert a fentiek nem azok”

  Egyet lehetne mondani: visszafogni az eszetlen, (választási) költekezést: de ez bukott politika az AGYHALOTTAK miatt.

  Marad a lölözés

 • kritizator

  “Pl: BR1,2m-re 180k szja fizetendő amiből 99k a 3 gyerekes kedvezmény, tehát 81k még levonódik havonta szja néven. Ebből érvényesíthető vagy mivel már kapott adókedvezményt, ezért kimerítette a keretet?”

  És aki BR 440ezerre semmilyen SZJA-t nem fizet, az kap vissza? (Mint én)?

  Komolyan, ez a legnagyobb gondod a jelenlegi vezetéssel? Mert akkor jár a zsák krumpli.

 • QTT

  “ha erre az országra rászakadna a pénzeső, akkor csak egy új Venezuela lenne belőle és nem egy Norvégia.
  Mert az anyagi lemaradásunkon kívül jelentős a kulturális lemaradás, és jobban szakadunk le, mint anyagilag.”

  Valahol itt gyökereznek a problémák, egyetértek. Ezt jól mutatja mindig a kampányidőszak is. Akár a fideszről, akár másik pártokról beszélünk mindig az a fő gerince a kampánynak, hogy miként tudjuk pocskondiázni a másikat és hogyan tudunk neki frappánsan beszólni. Az emberek meg kajálják ezt. Höhö hogy megmondta X az Y-nak, höhö.

  Mondjuk a fidesz ezt most új szintre emelte a II. Vh korszakát idéző karikatúrás plakátokkal. Meg az újabb lefelé mászás a kultúrában az egysorosok és a smiley-k a plakátokon. De igazából mit várunk? Nyilván maguk a politikusaink is pontosan úgy viselkednek, mint amilyen közegben vannak. Nem csoda, hogy ez az elvárt és a nyújtott szint.

 • QTT
  Többen is írták, hogy most jobban élünk. A fidesznek az volt a rohadt nagy szerencséje, hogy abban az időszakban ült be kormányozni, amikor világszinten egy hosszú fellendülés időszaka következett. Plusz mellé pont jött az EU pénzeső. Nem mondom azt, hogy nincsenek dolgok, amiket jól csináltak, de lássuk be, hogy olyan időszakban, ami mögöttünk van az elmúlt 10 év tekintetében, csak egy óvodás pávián nem tudott volna előrelépést produkálni.

  De amúgy mi az előrelépés? Az, hogy van jobb autód, meg házad? (volt olcsó hitel+technikai fejlődés, olcsóbb kütyük stb)
  Azt azért lássuk be, hogy a fellendülés időszakának ellenére a fejlődés mellett sikerült azt is összehozni, hogy az egészségügy és az oktatás romokban. Konkrétan állami eü-ben jó ideje többet kell várni a vizsgálatokra, mint a nagy szárnyalás előtt. Akkor ezt hogy sikerült összehozni, miközben minden az égig nőtt az elmúlt 10 évben

  Ezért kell összehasonlítani a teljesítményüket a környező országokkal. Írtam erről cikket.

  Az lett a konklúzió, hogy semmit nem közeledtünk Csehországhoz vagy Szlovákiához, ellenben Bulgária és Románia közelebb került hozzánk.

  Még a gyerekvállalási kedv sem lett több.

  A teljesítményük egy szerény hármas alá gazdasági tekintetben.

  Járványkezelés, oktatás, eü szerintem inkább bukás.

 • QTT
  A másik amire kíváncsi vagyok, ha be tud betonozódni még sok évre a fidesz, akkor elkapja-e annyira a gépszíj a családpolitikában, hogy elkezdi különadóval, vagy bármivel büntetni a gyerekteleneket. (nyilván a szavazatvesztést előtte alaposan kikalkulálja, hogy belefér-e)

  Én nem panaszkodom azon, hogy nekünk nem jár semmi, mert nincs gyerekünk, tudunk előrelépni a támogatásaik nélkül is hála Istennek, szóval nem érzem hiányát. Viszont tegnap kiderült, hogy nem is lehet gyerekünk (lombikkal nagyon-nagyon halovány esélyt mondtak rá, de eléggé tele kellene nyomni hormonokkal a feleségem és endometriózisa is van, nem szeretnénk hogy valami gond legyen a kezelések miatt, plusz lelkileg is nagyon fél az egész hormonkezeléstől, sok értelme nem lenne így).

  Na akkor azért morcos lennék, ha elővenné a kormány a demagógiát és azt mondaná, hogy nincs gyereked? Fogadj örökbe, vagy jár a bünti.

 • Krokodil888
  Újjabb zsák krumpli, ezúttal a orbánista kerületeknek 444.hu/2021/09/21/csak-a-fideszes-keruleteknek-osztott-ki-fejlesztesi-penzeket-a-kormany

  : és a többi orbánistának… Az, h egy teljes ország adóbevételét csak a saját szavazói között osztja szét orbán önmagában bûn. Egy következô lépés a polgárháború felé. (Az elsô a nép ideológiai megosztása volt). Pont elég nagy bûn ahhoz, h bárkirl másra szavazzak, aki ígéri h ezt a félfasiszta maffiát eltünteti vagy legalább megporóbálja eltüntetni. (Sosem szavaztam fideszre)
  Elsô lélpés ez, utána kíváncsi leszek az ellenzék gazd. programjára is.
  Megértem, h sokan csak saját gyarapodásukat nézik. De ez jelentôs részben mások kizárásával történt ( ôk nem kaptak v nem annyit). Az ilyen oztogatásra épülô rendszerek csak addig maradnak fent, amig van mit elosztani. Mert ideológia közös nevezô nincs.

 • jami
  Sajnálom. Furcsán fog hangzani, de el kell gyászolnotok a spontán terhesség esélyét, erre adjatok időt magatoknak és utána tudjátok majd reálisan mérlegelni, mi legyen.
  Jelenleg nem vigasztal, de nagyon sokan küzdenek. Akiknél könnyedén jön a terhesség, ott is lehet gond – szóval ne gondoljátok, hogy mindenki másnak könnyebb. Egyszerűen erről beszélnek a legkevésbé.

  És a lombik sem annyira szörnyű, mint elsőre tűnik (viszont a mostani ész nélküli államosítás okozhat gondot).

 • GinTonic
  Azta hétszázát! Nem olvastam végig a kommeteket, de amiket igen, abból nagyon jól látszik, hogy ez a magyar társadalom még mindig a kommunizmusban, a Kádár-korszakban él. Fogalmuk sincs embereknek az államháztartásról, az adókról, a pénzek honnan hova mennek. Csak legyen kis jólét, a bérek nőjjenek, legyen cirkusz, oszt jó az, aki hatalmon van. Ez a rendszer teljesen abba az irányba megy, mint a kommunizmus. Központosítsunk, letoljuk, hogy helyben jobban meg tudnák oldani a problémákat, de mi majd megmondjuk. A féltudású magyar elit! Volt is egy ilyen írás, még valamikor 2006 környékén, mennyire igaz még most is, és sajnos a társadalom jó részére. A mostani hatalom legnagyobb bűne, hogy az elmúlt 10-11 év pénzbőségét, EU-s pénzeit nem megfelelően használta fel. Az oktatás, az egészségügy színvonala a béka segge alatt, pedig a felemelkedés kulcsa az ember erőforrás (tudás, egészség)!
 • Kriszta
  Fenntartom, hogy a gyerekkedvezménytől és a pénztári kedvezményektől független lesz a sztori, nagyon rosszul jönne ki, ha az alacsonyabb keresetű gyerekeseket “szívatná”, a magasabb keresetűek kárára. Lesz viszont vele magánszemélyenként adminisztráció, nem cél minél egyszerűbben megoldani, hanem az, hogy az emberek foglalkozzanak vele, beszéljenek róla. Emlékezzetek a rezsiutalványra, amit egyszerűbb lett volna hozzácsapni a nyugdíjhoz, ehelyett az állami szervek mindenféle munkatársa azokat kézbesítette. Így jó sokáig napirenden lehetett tartani.
 • KommentElek
  Vajon az ingatlan bérbeadás utáni SZJA, árfolyamnyereség utáni SZJA is visszajár vagy csak a bérrel kell számolni?
  Nem mindegy, hogy miként kell matekozni, legyen-e befizetés egészségpénztárba vagy sem?
 • Gergő
  eh sajnálom, nem hangzik jól :\
  az itteni hszeid alapján (mármint a többi cikknél is) nem tűnsz olyannak, akit pont egy n+1edik értelmetlen megszorítás küldene padlóra, legyen az éppen a gyerektelenek támadása
  az persze más kérdés, hogy hogy érzed magad itthon… dehát mondjuk aki eddig is megállt a lábán, az ezután is meg fog, nem lesz neked bajod
  plusz április még nagyon messze van, én kezdek hinni miklósnak amikor arról beszél, hogy minket (gyerektelen korai harmincas normális adófizető) is meg fog valamivel környékezni szeretett kormányunk – csak szerintem minket hagynak utoljára, mert talán minket a legnehezebb megvenni? előbb mennek a tutira, megjegyzem ügyesen…
 • folti

  “A másik amire kíváncsi vagyok, ha be tud betonozódni még sok évre a fidesz, akkor elkapja-e annyira a gépszíj a családpolitikában, hogy elkezdi különadóval, vagy bármivel büntetni a gyerekteleneket. (nyilván a szavazatvesztést előtte alaposan kikalkulálja, hogy belefér-e)”

  Ezt a nyugdíjakkal már alapozza, ahol ugye a szülők eltartásának a költségeit jogilag egyre könnyeben lehet rátolni a gyerekekre.

 • Csizkek
  jaja egyetertek. En is irtam mar tobbszor, hogy ez mar egy regmult tevhit hogy haza kell jarni dokihoz Mo.-ra. Minek?? Mar a fogorvosert se eri meg hazamenni. Allami orvosi elltasban ongyilkossag lenne a privat magyar meg 25-30k per vizsgalat. Ki az az orult aki ezert Mo-ra megy. Gyogyszerek is joval olcsobbak ahogy irtad. (Nemeto)
 • Csizkek
  “ Járványkezelés, oktatás, eü szerintem inkább bukás”

  Van olyan haverom aki most az eü miatt megy at melozni Ausztriaba. Penzben osszesegeben nem jobb neki, de van par problemaja ami szakorvost igenyel tobbszor. Igy meg megeri.

 • Ki$$mama
  CSED/GYED esetén is járhat adóvisszatérítés?
 • zsibbadt
  Ha egy kicsit átfogóbb képet szeretnénk látni a 2000-2019 közötti időszakról akkor azt is érdemes megnézni, hogy hogyan alakult Magyarország nettó külső adóssága. Lásd ‘Magyaroszág nettó külföldi adóssága (a GDP %-ában)’ ábra
  portfolio.hu/gazdasag/20170327/tenyleg-elfogy-magyarorszag-adossaga-245999
  Illetve itt a ’16. ábra’
  novekedes.hu/elemzesek/mennyivel-tartozik-magyarorszag-a-kulfoldiek-fele
  A legfrissebb a 17. oldalon van:
  mnb.hu/letoltes/fizetesi-merleg-hu-2021-julius.pdf
 • Roller
  @QTT: Sajnálom, hogy nem lehet gyereketek. Ha nekem nem lehetne, örökbe fogadnék, mert társadalmi felelősség vállalásnak tekintem az utód nemzedék biztosítását.
  Valamint a lelkemnek is jó lehet, hogy segítettem egy gyereket elindulni az életben.
  Aki nem akar ilyen módon gyereket, azt nem hiszem, hogy szankcionálják, legfeljebb annyival, hogy nem kap adókedvezményt vagy kisebb mértékű nyugdíjban részesül majd.
 • Krokodil888
  ‘A féltudású magyar elit!’ igen, de kicsit később volt olyan 2008-09 körül. Kiváló írás volt, az Index-en jelent meg és alapvetően a teljes szoclib oldalt húzta le. Jutott belőle jobbra is, de akkor 8 év ‘elqrás’ után a szoclib-ek kapták a nagyobb ívet – teljesen jogosan. Már akkor levezette, hogy a magyar nép menthetetlen. Illetve soha nem fog kitörni a végzetéből. A jelenlegi rezsim sokkal ügyesebb a politikában, de kérlelhetetlenebb. Viszont orbánnak van egy meséje és a nép fele szomjazza a meséket. A baloldalnak nem volt víziója, vagy elvont/technokrata volt – ennek megértéséhez már felnőtt agy és psziché kell. S a legfontosabb – orbán nem lövetett a tünteték közé. Még.
  ‘A mostani hatalom legnagyobb bűne, hogy az elmúlt 10-11 év pénzbőségét, EU-s pénzeit nem megfelelően használta fel’ – szerintem is. Viszont az orbánisták szerint meg éppen jól. Két mozit néz a nép két fele.
 • Hollós
  A sok-sok (értelmetlen) hozzászólás csak megerősített a hitvallásomban.
  Következzen egy elhasznált, elcsépelt, de számomra a legbölcsebb (és egyben leginkább ideillő) gondolat:
  “A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval.” /Winston Churchill/
 • hfggf
  Gratuálok, anyukád biztos büszke lenne erre a hozzászólásra. Remélem megmutattad neki.
 • random
  A FIDESZ-nek 2010 óta nincs programja. Nincs terve, nem tudni semmit, hogy mit akar/mit fog 1-2-3-4 év alatt csinálni és elérni. Nincs egy írásos programjuk, amit elolvashatnál, és vitázhatnál róla. Csak random, ad-hoc jelennek meg az intézkedéseik a magyar közlönyben, anélkül, hogy bárki bármit is konzultált volna. A pénzügyminisztérium, az MNB, civil szervezetek, elemzők stb. egy kanyi véleményét soha nem kérik ki, hogy vajon például indokolt e tovább fűteni az ingyen pénz osztogatást. Van OV, és az ő spin doktorai, Habony, Rogán, akik kitalálnak valamit, majd azt végre kell hajtani. Nincsenek ellenvélemények, nincsenek viták, még házon belül sem. Egy dolog van, stop soros, stop ez, stop az, stop amaz. Érvek nincsenek, csak bóhocozás. És ebből el tudjuk képzelni, hogy ki a célközönség… akiket meg lehet venni, aki 10.000 forintért bárhová x-el, és aki egy-egy szót fog fel…
 • BlaZember
  “fél ország olyan satu, hogy így kell összerakni egy kérdőívet a számukra.”

  Irányított kérdést egy kérdőívnél soha nem használnak, ha tényleges információszerzés a céljuk. Ezeknél a konzultációknál még az se tud más választ adni, akinek a véleménye teljesen szemben áll Orbánékéval. Ez propaganda.

  “Akinek nem tetszik, az sírjon, hogy régen minden jobb volt. Szuper oktatás meg egészségügy. Sajnos nem működött, ha jól emlékszem.”

  Sokminden jobb volt tizenéve. Az oktatás mindenképp, de az orvos helyzet is, és főleg nem volt ilyen polarizált a társadalom. Ha egyébként mindent példaértékűen csinálna a kormány, utóbbi szítása akkor is történelmi bűn. Az egyetlen, ami jobb most, az a gazdasági helyzet, de arról meg nem ők tehetnek.

  “Vagy utazzon akár, mert már azt is lehet vagy 30 éve…”

  Miért ne inkább az húzzon el, akinek a gyűlöletkeltés, és a társadalom polarizálása tetszik?

 • Fabatka
  Ausztriában pedig nem annyira fizetik meg őket…
  finanz.at/gehalt/lehrer/

  Illetve, Németországban bizony a tanévben hetente rengeteg órát kell dolgozniuk. Éppen ezért nem vonzó szakma…
  br.de/nachrichten/bayern/faktenfuchs-wie-viel-arbeiten-lehrer-wirklich,RsLxG3G

 • BRF-856
  Mi a helyzet a külön élő szülővel? Gyerektartásra többet “költ”, mint bármi másra. Neki jár? Tudtok erről valamit?
 • axt
  Kiszámoló: A járványkezelés miért? Mert nálunk kb. 3% a COVID halálozási ráta, UK-ban meg mondjuk 2%? Tényleg 1 százalékponton megy a verseny? Annyira elhanyagolható szerintem. Jó persze, azzal én se értettem egyet, hogy oltás nélkül lehessen meccsre menni, de szerintem olyan nagy gáz azért nem volt eddig. Majd a negyedik hullámra leszek kíváncsi.

  A vita azon megy, hogy 180 országból legtöbben hol haltak meg, a magyar adat az első tíz helyezett melyike. A válasz csak attól függ, hogy 2020 márciusától nézed (amikor időben zártak) vagy szeptemberétől (amikor októberben még focimeccset kellett tartani.)

  Az intenzíven a halálozási arány 80% feletti volt, normális országban 25%. Most, hogy még nincsenek tele az intenzívek, nálunk is hasonló az arány. Vagyis összeomlott az egészségügy, csak nem merték bevallani. Fogorvost meg bőrgyógyászt küldtek intenzívre, mert nem volt más.

 • Fabatka
  Van, ahonnan megéri hazajárni. Németországban is a biztosításodtól függ… Angliában az NHS, hát, pont a fogorvosi kezelést nem finanszírozza, a műtéti várólista meg olyan hosszú, hogy konkrétan van olyan kórház, ahol már több magánfinanszírozású csípőprotézis műtétet végeznek, mint amit a központi egészségügy finanszíroz.
 • Hollós
  Ha én azt mondom, hogy elégedett vagyok azzal, ami az országban van, elégedett vagyok a kormány intézkedéseivel, egyben az életemmel akkor én egy agyhalott debil vagyok?
  Miért nem lehet agyhalott debil, aki az ellenzékben hisz?
  A kérdésem ugyan költői, de azért ezen gondolkodjunk el!
 • BlaZember
  Ülj le egy excellel, és számold át különböző keresetszintekkel, hogy több-e az adott szintű bruttó nettó vásárlóértéke, mint volt 2009-ben. Lesz meglepetés… Amit hasonlítani érdemes, hogy pl egy 2009-es átlag fizu vásárlóértéke hogyan viszonyul egy mostani átlagfizu vásárlóerejéhez (*). És számold ki átlag alatt és felett is. A nettó fizetés csak egy szám, önmagában nem jelent semmit, ugyanis abból is van még elvonás. És az áremelkedést se érdemes figyelmen kívül hagyni. Önmagában a bruttó/nettó aránnyal érvelni értelmetlen, az csak megtévesztésre jó. Ha 0% lenne az átlagbért terhelő adó, de cserébe az 200e Ft lenne a jelenlegi árak mellett, akkor azzal boldog lenne az átlag magyar? Nem hiszem, pedig nem venne el semmit az állam.

  (*) … aztán gondolkodj el azon is, hogy ugyanaz-e a makro környezet, amiben az összehasonlítást végzed.

 • BlaZember
  “A másik amire kíváncsi vagyok, ha be tud betonozódni még sok évre a fidesz, akkor elkapja-e annyira a gépszíj a családpolitikában, hogy elkezdi különadóval, vagy bármivel büntetni a gyerekteleneket. (nyilván a szavazatvesztést előtte alaposan kikalkulálja, hogy belefér-e)”
  Ez egy dolog lenne. Igazából a mostani helyzet is erről szól, csak másképp van tálalva. De ez nem feltétlenül akkora probléma. Amit én igazi problémának látok, hogy a jelenlegi kormányzás autokrata módszerekkel működik, az egészet egy erős személyi kultusz (és egy erős személy) tartja össze. Ennek tudható, hogy egyszer vége lesz, és akkor átrendeződés fog kezdődni. Márpedig a jelenlegi mainstream ellenségkép gyártással és az ezzel párhuzamos oktatási színvonal lehúzásával ez több, mint aggasztó. Ez a folyamat akkor is megtörténne, ha jövőre az ellenzék nyerne, de minél később történik, annál rosszabb lesz.
 • Én

  Nemzeti konzultáció, mint erény? Hogy hol láttam hasonlót?
  A demokráciák alapműködése, hogy létezik érdekegyeztetés az élő szakmai szervezetek és a munkájukat valóban végző szakszervezet és egyéb érdekképviseleti fórumok s a kormány között, aminek valódi fékek és ellensúlyok tartják mederben a működését, etc.
  És még agálltok az általános műveltség ellen, S itt is hangoztatjátok, hogy az az értelmiségi, aki nem fizikai melós,nem pedig az, aki … Ahh, fölösleges. Miki, ez egyre gázabb, ami itt megy
 • kritizator

  ” Csak a ténylegesen befizetett szja jár vissza, vagy bónuszhoz jutnak azok, akik igénybe vették például a családi adókedvezményt, és így eleve kevesebb szja-t fizettek be?

  Csak a befizetett adó jár vissza.”

  index.hu/gazdasag/2021/09/22/szja-visszaterites-adozas-szajbarago/

 • BlaZember
  “Fenntartom, hogy a gyerekkedvezménytől és a pénztári kedvezményektől független lesz a sztori, nagyon rosszul jönne ki, ha az alacsonyabb keresetű gyerekeseket “szívatná”, a magasabb keresetűek kárára.”
  Pedig mindennel így csinálják. A kedvezményes devizatörlesztést, teljes SZJA kedvezményt, CSOK-ot, felújítási támogatást stb mind csak magasabb keresettel tudtad és tudod igénybe venni, néhány kivétellel. Ahogy alacsony keresetűként a relatív adóterhed is magasabb. Abban az esetben amit írsz, az alacsony keresetű gyerekesek negatív összegű SZJA-t fizetnének, amit külön meg kell nézzenek, hogy nem kontraproduktív krumpli-e 🙂
 • beetle
  “A magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: „ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.” De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire.”

  nepszava.com/2011/08/velemeny/kertesz-akos-nyilt-levele-az-amerikai-nepszavahoz.html

 • Családi adókedvezmény
  Biztos volt már ez a kérdés, de akkor most szóljak a munkáltatómnak, hogy a fennmaradó 3 hónapra ne érvényesítse a családi adókedvezményt? (Két gyermekem van) Így majd 3 x 40000 = 120 000 forinttal többet kapok vissza, és majd ugyanezt a 120 000-et az adóbevalláskor is visszakapom? Nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy ez ellen ne tenne majd valamit a kormány, hiszen így brutális előnybe kerülnek akik valami miatt egyébként is adóbevalláskor egy összegben tervezték igénybe venni a csk-t.
 • random
  Én egyébként a “legkisebb” állam elvén vagyok. A jóléti állam szerintem egy nagy csőd, és felesleges. Vannak alapvető feladatok, amiket az állam tud megoldani, közlekedés, alapvető infrastruktúrák üzemeltetése, oktatás, legyen még a TB az állam kezében, esetleg egy kis nyugdíj, kis szoc. ellátás, de ettől többet nem tennék be az állam alá. De ez itt soha nem fog eljönni, mert mindenki az államtól vár el mindent. Itt vidéken az emberek egy része egy földhivatali határozatot nem tud felfogni, rohan be az önkormányzathoz, hogy segítsenek neki. Segítsenek neki megfogalmazni egy levelet, segítsen neki az önkormányzat a víz elvezetésben, -az önkormányzatnak ehhez semmi köze-. Alapvető, feladatokat az állampolgárok nagy része képtelen megoldani az állam nélkül. És eljutunk ide, hogy megszülöm a gyerekemet, és az államnak kell eltartania… Vicc ez az ország.
 • 2021
  2. Aki azt írja, hogy neki mindegy ki az ellenzék, de azért is ráfog szavazni , attól a szavazati jogot megvonnám ,
  de csak vonNÁD. szerencsére.

  mint felelőtlen szavazó,
  muhahhahha

  mivel a döntési logikája mögött semmilyen józan érv nincs!
  max. számodra

  Önkínjából szavaz, mert elcseszett az élete,
  hát persze, csakis. LOL.

  kormány mostani támogatásai vagy pénzszórása hívjuk ahogy akarjuk tényleg az igazi problémád? Ember…
  dehogy, ez egyenesen feldobja a mindennapjaimat. ja, nem.

  Lehet magatokkal van a gond és nem a kormánnyal mindig
  hát persze, csakis. LOL. again.

 • Husz János Puszita
  Látom az nagyon keveseknek ment át, hogy csak ez az egy lépés 600 milliárdba fog kerülni és még hol vannak a minden évben fizetendő kamat támogatások, kínai hitel, orosz hitel, megszámolni sem tudom már őket. Ki fizeti ki az ezer milliárdokat? A csokos gyerekek meg fogják köszönni a szüleiknek a rengeteg adósságot, amit rájuk hagynak. 10 éve konjunktura van, nem fog még 20 évig tartani, olyan még nem volt a történelemben. Nem kell krach, elég egy stagnálás, ne adj Isten stagflacio és már nem lehet kinövekedni az adósságot. A nyugdijrendszer hála a manyup beszantasanak fenntarthatatlan. Lesz még itt büntető nyugdíj gyermekteleneknek, ha marad a ner.
 • tumpara
  “A teljesítményük egy szerény hármas alá gazdasági tekintetben.” – Kiszámoló

  Egyetértek, viszont az előző garnitúráé meg 1-es. Igaz, nekik 2008 strukturális válsága volt, most meg egy le-föl pattanó COVID, közel sem ugyanaz, de azért érdekes, hogy a Fidesznek mindig mákja van. Az 1. ciklust megelőzte a Bokros-csomag és pályára tette a gazdaságot (iszonyatos fájdalmak árán), most meg egy 10 éves világgazdasági konjunktúrába sikerült beletenyerelnie. Sorolhatnék még ilyeneket, de azért ha valakinek folyton mákja van, az nem csak tiszta szerencse, azért általában tesz is az ember. Tudni kell alkalmazkodni a környezethez, hogy meddig lehet elmenni, és ebben a jelenlegiek sokkal jobbak. Persze ezt sajnos rosszra is használják, folyton túltolják, de sosem addig, hogy tényleg komoly bajuk legyen belőle, mind gazdaságilag (Brüsszelezés), mind ideológiailag (migránsozás).

  Ezzel én nem is vitatkozom és nagyon szeretném, ha Gyurcsány végre leköszönne örökre. Ő egy bukott politikus, aki kapott hat évet és borzasztóan elszúrta.

  Nem is értem, mit akar. Pusztán a neve olyan támadási felület, amit a Fidesz ki is használ.

  Miért gondolja, hogy majd az asszonyon keresztül újra megpróbálja, hátha másodjára jobban megy a kormányzás.

  De olyan kormány, mint a mostani, minden bokorban terem, mert a marketinggel ellentétben még az átlagosnál is gyengébbek. Gazdaságilag. Minden másról már ne is beszéljünk.

 • tumpara
  “A járványkezelés miért? Mert nálunk kb. 3% a COVID halálozási ráta, UK-ban meg mondjuk 2%? Tényleg 1 százalékponton megy a verseny?” – axt

  Azt tudod, hogy a 3% az 50%-kal több, mint a 2%? Ennyit számít az az 1 százalékpont.

 • jami
  Pontodan. Ha gyurcsány hajlandó lenne visszanulni, teljesen, mindenhonnen -az lenne az egyetlen pozitív politikusi tette és ezzel valóban százalékokat hozhatna.
  Egyszerűen hiteltelen, ellenben riogathatnak vele. Ha lenne benne bármi ütemérzék, megtenné – de, sajnos, ettől nagyobb az egója. Teljesen önérdek viszi, őt nem a pénz motiválja, hanem, hogy szerepelhet.
 • Krokodil888
  @Hollós: ‘Ha én azt mondom, hogy elégedett vagyok azzal, ami az országban van, elégedett vagyok a kormány intézkedéseivel, egyben az életemmel akkor én egy agyhalott debil vagyok?’
  Nem vagy. Csak teljesen más mozit nézünk. Számodra az egész úgy ahogy van OKÉ. Oké az, hogy a főnőköd régi haverja 250mrd-os vagyont halmoz fel néhány év alatt a költségvetésből (löllő). Vagy oké az hogy a főnőköd elveszi az ipari parkot egy várostól, csakhogy megbüntesse őket, mert az ellenzékre szavaztak (Vác). Vagy oké az is, hogy ellenzéki újságírókat figyel meg a magyar állam titkosszolgálata egy katonai kémszoftverrel, és semmiféle indokot nem mond erre a miniszter (Németh Dániel és mások). Vagy oké az is hogy bünözőknek állítja be azokat, akik a saját nemükhöz vonzódnak (homofób törvény).
  Számomra ezek nem okék. A gazdasági sikerek ellenére sem – aminek az alapja a nemzetközi konjuktúra volt, lássuk be.
 • Csizkek
  “ A járványkezelés miért? Mert nálunk kb. 3% a COVID halálozási ráta, UK-ban meg mondjuk 2%? Tényleg 1 százalékponton megy a verseny?” – axt
  Azt tudod, hogy a 3% az 50%-kal több, mint a 2%? Ennyit számít az az 1 százalékpont.”

  A gondolatmenetet tovabb vidve ez Mo kb 10000 emberelet. Az 1%. Hmm egy magyar kisvaros. Es erre jott a fentebbi komment. Facepalm..

 • Roller
  @Én:
  Demokrácia az, ahol a többség akarata érvényesül.
  Nem azt írtam, hogy a fizikai munkát végző az értelmiségi, valamit félreértettél.
  Azt írtam, hogy a fizikai munkának is van hozzáadott értéke, pl. egy varrónő által.
  Remélem nem szorul magyarázatra, hogy miért.
  És épp az a jó a blogban, hogy az olyan “gáz” emberek is elmondhatják a véleményüket, mint én, ha mellőzik a személyeskedést, ítélkezést és sértegegést.

  Demokrácia az, ahol mindenki egyenlő lehetőséggel játszik. Ha a kormány az adófizetők pénzéből évi 250 milliárdot költ a saját pártjának a propagandájára (“köztévé”, összeharácsolt médiák kitömése állami hirdetésekkel, nemzeti inzultáció és a többi) és már a látszatra sem akar ügyelni (Akarja-e, hogy Gyurcsány visszajöjjön? mindezt állami pénzből), miközben úgy alakítja át a választási törvényt és a választási körzeteket, hogy őt hozza előnybe, az már régen nem valódi demokrácia.

  Ügyészség, bíróság függetlenségéről már beszélni is kár. Furcsa mód még egy sikeres nyomozás sem történt egyetlen korrupciós ügyben, valahogy a rendőrség vagy az ügyészség soha semmi kivetnivalót nem talál.

  A putyini Oroszország is demokrácia, hiszen akit nem gyilkoltak meg, csuktak börtönbe vagy üldöztek el az országból és még el is engedték indulni, arra lehetett szavazni. Kicsit rásegítenek a szavazóhelyiségekben is, hogy mindig az ő pártjuk győzzőn néhány százezer kamu szavazattal. Már 8 éve is volt egy tanulmány, miszerint ahol volt ellenzéki biztos a szavazóhelyiségben, ott kikaptak Putyinék, ahol nem, ott hatalmasat nyertek.

  Most is 27%-on álltak, de csodák-csodája, meglett a kétharmad újra. Csak akarni kellett. Nem véletlenül tartott három napig a szavazás, három éjszaka azt csináltak a szavazólapokkal, amit akartak.

  szabadeuropa.hu/a/orosz-valasztasok-csalas-eltuno-tinta-putyin-khimki-moszkva/31472557.html
  szabadeuropa.hu/a/oroszorszag-valasztas-csalas/31469157.html

  Itt még nem tartunk, de a valódi demokráciáról is már nehéz beszélni.

 • str
  Egy nagyon lényeges különbséget senki nem említ amikor a 2010 előtti és utániakat hasonlítja:
  2010 előtt nem volt 2/3 ! Egy 300 Ft-os vizitdíjat nem tudott az akkori kormány bevezetni… Ezt a mozgásteret összehasonlítani egy ilyen 2/3-os rémálommal nem lehet.

  Másik gondolat: visszaadják a befizetett SZJA-t bizonyos embereknek. Nincs szükség arra a 600 milliárdra? Covid után? Ha pedig nincs szükség rá miért vették el?

  Mintha én elvenném az autódat (nem használom, nincs is rá szükségem), aztán egy év múlva visszaadom, nagy bejelentéssel, hogy micsoda jó fej vagyok, hiszen adtam Neked egy autót:)

 • Hollós

  Egyébként nem vagyok elégedett.
  Arra akartam csak rávilágítani, hogy a hozzászólók jelentős része túldramatizál (polgárháború), világvégét vízionál vagy egyszerűen lehülyéz mindenkit, aki a kormány intézkedéseiben lát rációt. Pedig ez egy szimpla választási húzás és nagyon is profi.
  Amiről ez a döntés szól, hogy az eddig elfelejtett 1-2 gyerekeseket is kompenzálják. Ezen belül is inkább a 40-es jobbmódúakat, ami inkább a főváros és a megyeszékhelyek még bizonytalan, inkább jobboldali szavazóit jelentheti.
  Én abszolút látom benne a logikát, sőt politikusként lehet én is meghúznám.
  Mindemellett a kritikusokat is megértem (noha sok mindenben nem értek egyet velük), de azért nem fog eljönni a világvége.
  Ez tényleg egyszerű politika. A másik oldal is húzna hasonlókat, csak egyszerűen képtelenek odáig eljutni. Ez viszont az ő kritikájuk.
 • jami
  Mindenkinek elvennék az autóját, ami nem teljesen bontószökevény; de csak bizonyos embereknek adják vissza, nekik is csak fűnyíróelv alapján. Azaz aki egy 6 éves Suzuki Swiftet adott be, az visszakapja 3 kerékkel; aki egy Lexust, de van 3 gyereke, az egész kocsit szintén, de csak 2 kerékkel. Ha azonban 4 gyerekes egyedülálló anyuka (van ilyen), az nem kapja vissza semennyire. A gyerektelenek VAGY aki 18 évtől régebben szült – na az default nem kapja vissza.
 • Richmond
  Egyébként a legtöbb dologgal egyetértek – még úgy is, hogy mi speciel jól jövünk ki belőle.
  Az viszont továbbra sem igaz, hogy a gyerekvállalás nem javult szignifikánsan – még úgy is, hogy a COVID miatt lezárások rendesen megütötték a gyerekvállalási kedvet (ezért éppen lehet, hogy a 2021-es születési adatok a második félévben 10%-al visszaesnek, de akár még vissza is korrigálhat).
  Viszont a TFR egyelőre negyedszázados csúcson van, ami mondjuk elég éles kritika az elmúlt negyedszázadra, de akkor is…

  Beraktam a grafikont, minden környező országban pont így nőtt a gyerekvállalás, vagyis nem a kormány meg a csok az oka, hanem a gazdasági növekedés.

 • Adler
  Költözz csak Ausztriába! Oda csak kenyeret kell vinni (kolbászból van a kerítés) -Hidd azt!
 • Szamoljukmarki
  Nem rád lőttem, valamiért magadra vetted.
  Gondolom azért mert te sem Németországban veszed a gyógyszert, hanem az USA-ba jársz érte, ahogy írod.

  Ok, neked fizeti a fogorvost a munkáltatód, de kevesen vannak ezzel így. Kanadai ismerősöm pl még repülő jeggyel is jobban jön ki, mert ott 10 000 dollár, ami itt 1000.
  De német példát is tudok.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.