Mintha ezer éve lett volna

Valamit néztem tegnap a Google Streetview-n és döbbenetes volt látni, hogy a 2012-ben felvett képeken talán minden tizedik házra ki volt függesztve az eladó tábla. (Ideje lenne már frissíteni, kedves Google, de ez egy másik történet.)

Belegondoltam, hogy tényleg, 2010 és 2015 között a mi utcánkban is a házak harmada, ha éppen nem több eladó volt évekig, s a legtöbbön tábla sem volt kint, hogy eladó, csak tudtuk, hogy árulják. (Pedig Budaörsről beszélünk, az akkor is felkapott hely volt.)

A szomszéd házat öt évig árulták, mire el tudták adni a tervezett ár alig több, mint feléért. Nem csak az elképzelt árért nem volt vevő, hanem nagyjából semmilyen árért sem. Amelyik ház pedig valamiért kicsit is rossz volt (elhelyezkedés, keskeny telek, túl meredek feljáró, garázs hiánya, stb.), azt meg se nagyon nézték, mert minek, volt rengeteg másik eladó.

Mekkorát fordult a világ néhány év alatt. Ha most már nem is, de másfél-két éve még egymás kezéből tépték ki a vevők a kilincset, hogy ki vehet meg egy negyvenötéves panelt 35 millióért.

De érdemes megemlékezni arról, mit volt itt öt éve, hány évig kellett árulni egy-egy ingatlant, mire vevő lett rá. Furcsa volt így újra látni az akkori utcaképet a rengeteg eladó táblával.

Share

241 hozzászólás

 • káposztás juci
  folyt: Az 5% áfa sok vállalkozó kedvét meghozza majd, és valamennyi emelkedés lesz, de nem számottevő. Ja, és az áfa nyereséget nem fogja senki átengedni a kedves vevőnek.

  Még annyi, hogy a 3+3 milliós támogatás jóidőre leköti majd a melósok egy részét, mert katával nagyon meg fogja érni nekik.

  peace

 • naa
  Ingatlanosnak valóban semmi értelme az eladó ingatlanok túlnyomó többségénél, tisztelet a kivételnek (főleg, ha a tulajdonosnak is ott kell lennie a mutogatásnál), hogy léteznek és több milliós jutalékot próbálnak elkeseredetten legombolni – hátha összejön véletlen valami – az csak az eladók elképesztő bénasága miatt van, hogy képesek milliókat fizetni azért, hogy valaki feltegyen pár képet a portálra, amit ők ugyanúgy megtehetnének…

  A “tulajdonostól” hirdetett, pontos címet, külső fotókat stb. tartalmazó hirdetések még könnyebben el is mennek, pont azért, mert nem zsákbamacska, az érdeklődő meg is nézheti a környéket és akkor zavar, ha érdekes lehet. A hazugságok és elhallgatások nem kifizetődők, csak felesleges munkát okoznak. Aki csendes, zöld környezetet keres, úgyse veszi meg, ha nem az, vagy forgalmas út megy előtte.
  Egy korrekt, OLCSÓ ingatlanos szolgáltatás piaci rés nálunk.

 • Gábor
  Sziasztok
  Csepeli tapasztalatok.
  8 éve kezdtünk keresni valami használt 2 generációst, amivel nincs sok munka.
  Megnéztünk egy csomót, magunktól, gyalázatos volt mind, vagy nekünk drága.
  Az ingatlanosok elvittek mindenféle hulladék helyre, össze is vesztem velük.
  Végül találtunk egy kész ikerház tervet, amit épp kezdtek építeni (lemondtunk két generációról). Sikerült elég jól módosítani a végleges állapotot.
  A kivitelező gyakorlatilag hibátlan munkát végzett (így 6 év után is így látom). Volt ugyan műszaki ellenőr, de feleslegesen fizettünk neki.
  Ha ma építenék, akor újra vele építenék, ha még dolgozik (kis családi vállakozó, egyszerre max 2 házat tol)
  Viszont: 7 éve az iker telek 14 mFt volt. Ma 40 alatt semmit nem látok, és gyakoratilag 0 a telek kínálat.
 • Gábor
  Az ingatlanokról: gyakran sétálunk a környéken (kertváros). A látott ingatlanok 95%-a egyszerűen egy szemétdomb. Rossz az elhelyezkedés, kicsi vagy rossz alakú a telek, a ház lepusztult, a szomszéd lepusztult, stb. Nem tudok rájönni, hogy emberek hogy tudnak ilyen helyen élni.
  Másik oldalról pedig a környékünkön több olyan családi házat ismerünk, ami a miénkkel együtt vagy még korábban épült, kész, és nem lakik benne senki. Van egy társasház kb 20 lakással. 10 éve már láttuk (álltak a falak), és még nincs kész, néha látok mozgolódást.
 • naa
  Szolgáltatási díj alapú ingatlanos szolgáltatásra nagyobb szükség lenne, ingatlanosok, hajrá.
  A profi fotók és tálalás, talán az ár kapcsán a tanácsadás fontos, de ez nem ér 3 milliót egy 100 milliós ingatlanra.
  100 ezerért (vagy valami normális szolgáltatási díjakért) nagyon sokan igénybe vennének egy ilyen szolgáltatást, és 30 ügyfélnek lefotózni és feltenni a cuccot lehet, hogy kevesebb utánajárással összejönne, mint várni a balekot.
  Persze a közvetítőnek is van létjogosultsága bizonyos esetekben, de többnyire teljesen felesleges, a tulaj többet tud az ingatlanról és sokszorjobban el is adja.
  20 fotó feltöltéséért és egy titkárnői időpont egyeztetés funkcióért szerintem nem kéne 3 milliót fizetni, én nem tenném. De az eladók biztos jobban tudják.
  Kizárólagos szerződés alacsonyabb díjért és a kulcsot átadni, hogy mutogasd és szólj, hol kell aláírni, annak van értelme. Másnak nemigen…
 • untermensch4
  ismerős építkezése megállt amikor megrepedt az alap. A kivitelező szerint rossz volt a beton, a betonos cég szerint rossz volt a kivitelezés. Pár év alatt a bíróság majd eldönti. Máshol a könnyűszerkezetes házak nm-ára fele-kétharmada a beton/téglának, itt ahol a b30-as tégla -fétis default, ugyanannyi… a kedvenc hirdetésem pár évvel ezelőtti, “másfél szoba, konyha, külön vécé és fürdőszoba, nagy pince” A pince az egész ház alapterületét betöltötte, ami volt 12-14 nm… de virtuóz volt a fotós, belső képeken tényleg nagyobbnak tűnt 🙂
 • vicc my life
  Vannak dolgok, amik mélyen gyökereznek a magyar néplélekben, ezeket közmondásaink is megörökítik:

  Jobb ma egy ház, mint holnap egy túzok.

  Házban az igazság.

  Éhes disznó házzal álmodik.

  Ha rövid a házad, toldd meg egy lépéssel.

  Madarat tolláról, embert házáról.

  Ki mint veszi házát, úgy alussza álmát.

 • smartdrive
  ökölszabály: lakást azért adnak el, mert valami baj van vele. jó, van 5%, aki örökölte vagy nőtt/csökkent a család. de a 95% balekot vagy kiszolgáltatott helyzetben lévő vevőt keres
 • smartdrive
  ökölszabály: lakást azért adnak el, mert valami baj van vele. jó, van 5%, aki örökölte, vagy nőtt/csökkent a család. de a 95% balekot vagy kiszolgáltatott helyzetben lévő vevőt keres

  én egyetlen dolgot kérdeznék a telefonban: miért adja el. ha nem tudja a fenti kettő egyikével megindokolni, kuka

 • Péter
  Lehet szidni a jelenlegi kormányt, de a többség valószínűleg a saját bőrén érzi, hogy jobban él. 2010 előtt még számunkra is elképzelhetetlen lett volna a saját ház, illetve olyan luxuscikkeket is megengedhetünk már magunknak, amelyeket korábban sosem és a hűtőnk is sokkal több étellel van megtöltve.
 • Pista
  Birom mikor a liberalszelsosegesek ilyen 3-4%os ingatlanadokrol beszelnek. Ezt milyen tudatmodosito szer hatasa alatt sikerult kikalkulalni? Szal egy 30 millios panelra szerintuk evente kb havi 100k lenne az ado. Aham. Ez eletszerunek tunik.. eszem megall..
 • Zabalint

  Mondjuk én Diósdon is elszörnyedtem, mikor egy reggel ott jártunk. A járvány elején tavasszal, már sokan home office-oztak, tehát már nem volt csúcson a forgalom, mi meg oda tudtunk kormányablak időpontot szerezni 8-ra, így negyed-fél 9 körül indultunk befelé. Mondjuk még rosszabbra számítottam, de így sem volt kevés idő, pedig komolyabb araszolás sehol sem volt. Emellett elég hamar érkeztünk, volt idő, messze parkoltunk le, és mászkáltunk még pluszban is közel fél órát, olyan forgalom volt a mellékutcakban is, hogy csak néztem. Biztos akadnak tényleg csendes utcák is, csak kérdés azok meg aszfaltozva vannak-e, mert déli agglomerációban ez nem igazán jellemző.
 • Mutyilufi
  A kitartott ingatlanok árazása sztem úgy alakul hogy mi az az összeg ami a támogatásokon felül még kell egy olyan másik ingatlanhoz amibe szeretne menni. Az ilyen embereknek gyakran nincs megtakarítása így a hirdetési árnak követnie kell a kiszemelt ingatlanok árát.
 • M M
  Mi is szeretnénk lakást venni, Szeged és környékén nézegetjük őket, hát hihetetlenek és egyben szánalmasak ezek az árak. Amiben albérletben lakunk 35 négyzetméteres lakás, azt a tulaj 5 éve 5 millióért vette. Most hasonló picike lakásokat 15 millióért hirdetnek. Amik 45-60 négyzetméteresek, azoknak az ára 18-20 millió. Ja, és ezek lelakott putrik.

  Néztünk a környező falvakban és kisvárosokban is, hát 9-10 millióért lehet kapni olyan kertes házat, ami omladozik.

  Nem szerettünk volna sok hitelt felvenni, de hát ez így esélytelen, annak ellenére is, hogy a fizetésünk szépen nő. Bár hitelre most is tudnánk venni, de nem szeretnék eladósodni 15-20 évre, pláne nem egy ótvar putri miatt. Az ismerősök meg verik a nyálukat, hogy mit el nem értek az életben, mert van lakásuk – persze, mert ők még az 5-6 milliós áron vették. Annyiért gondolkodás nélkül vennék én is.

 • handyman
  Én Almáskertről azt hallottam, hogy egy nagyon “puha” homokos talaj van, arra kezdtek el házakat felhúzni, várhatóan süllyedni fog az egész. Nem értek hozzá, évtizedek óta a környéken lakó mondta. A szokásos újépítésű kinézete van: “szép” új minimál designos konfekcióházak, semmi fa, semmi árnyék. Mi a glorietten vettünk egy 30 éves masszív házat – azon már látszik, vannak-e statikai, kivitelezési problémák. Pár millából felújítottuk kicsit, szerintem jó vétel volt.
 • M M
  Ha az ember nem örököl, a szülő nem vesz neki, vagy nem kap CSOK-ot, akkor behozhatatlan lemaradásban lesz. Pedig én úgy gondoltam, hogy szorgalommal meg kitartással fel lehet zárkózni, de nem. Egy embert sem tudok, aki segítség nélkül vett saját lakást vagy házat. Mindegyik egy hatalmas szerencsének köszönheti a házát, nem annak, hogy ügyesen dolgozott.
 • Skygineer
  Mi is házat keresünk a párommal már jó egy éve az agglomerációban, hasonlókat tapasztalunk mint itt sokan. Pechére az eladóknak, ingatlanosoknak, kivitelező és műszaki ellenőr is vagyok (épületgépészet, energetika,). Mikor bekérem az összes műszaki dokumentumot, rétegrenddel mindennel együtt, sokszor már itt megy a pislogás, hogy minek. Aztán a helyszínen mondanom sem kell, hogy sokszor köszönő viszonyban sincs a valósággal, amivel nem is lenne gond, kivitelezésen elfordul, hogy eltérünk a tervtől, de komplett rétegrend elb*szása, az elrontott víz, csatorna rendszereken keresztül van minden, szellőzésen csak az anemosztátok voltak a falban, cső sehol. Persze az ingatlanos egy épkézláb kérdésemre nem tud válaszolni. Saját építésbe nem merek belevágni, pontosan tudom mi a buktatója és hogy milyen nehéz normális kivitelezőt találni. Keresgélünk tovább…
 • Tamás
  “Széky Endre utca, Schaub Mihály utca ezek mind földes utcák. Ezeket csatornázták már?”

  Megnéztem a térképen ezeket, nem tudom, viszont azok az utcák, amelyek a kert helyére kerültek, és csatornázottak, fent sincsenek a térképen. Nekem furi lenne, hogy mondjuk ez a két utca kint volt a határon, mellette csatorna a város felé, és oda tesznek egy új csatornás telepet, és ezek után ezt a két utcát – ráadásul aszfaltot sem kell törni – kihagyták volna.
  Ha legközelebb arra sétálok, megkérdem 🙂
  “Meg kíváncsi lennék, hogy kb. egy-egy ilyen utcában mennyit kell várni hogy aszfaltozva legyen?2-3 évet ki lehet bírni, de 5+ évet nem szívesen várnék.”

  Lehet, hogy félreérthető voltam: a legutóbb amikor arra sétáltam, akkor volt ott 2 bazi nagy plakát dátummal, emlékeztetővel, hogy mikorra kell a telepnek az utakat, saját forrásból, megcsináltatni.

 • Firkász
  “akkor megveszem “ha már úgyis ott vagyok”?”

  Huszon évvel ezelőtt lakást kerestünk, ifjú naív pár voltunk. Találtunk is egyet, jól nézett ki, nem volt dráha, Vecsésen. A tető még nem volt befejezve, de a falak megvoltak. Az ingazlanos csak vasárnap ért rá, kimentünk, csendes kis utcában volt az ingatlan. Kicsit gondolkodtunk, aludjunk rá egyet. Jövő héten hívtuk az ingatlanost, újra megnéznénk a házat. Csak vasárnap ért rá. Kimentünk, minden szép, az ár jó, csendes kicsi utca. Hm.. Vegyük meg? Valami itt nem stimmel…Aludjunk rá egyet… Na még utoljára nézzük meg. Hívtuk az ingatlanost, de beteg volt. Viszont a kolléganője segítőkész, kinyitja ő az ingatlant, semmi gond. Akár most azonnal. Szerda volt. Kimentünk a házhoz, beléptünk. Egyszer csak a semmiből, a tető nélküli ház felett kb 50m magasságban megjelent egy utasszállító. Majd 2 percenként rgy újabb…. Vasárnap nem…

 • eMérnök
  Azért ez nem, ennyire egyszerű. Mindig jöhet olyan helyzet, ami az egyiknek vagy a másiknak kedvez. Utólag felhozni, hogy hát történt már valami, nem opció. Milyen gyakran fordul elő olyan, mint a rendszerváltás után? Miért nem hozzuk fel azt, amikor ha több lakásod volt és kiadtad, akkor nyerészkedő kulák voltál, és elkobozták?
  1956-ban földrengés volt, a nagyszüleim háza elreped és lakhatatlanná vált. Ez még kiszámíthatatlanabb, hiszen ez a semmiből egy pillanat és azonnal nullára ír. Bármikor lehet ilyen.

  Az említett 30 millió kamata egy hónapra még máp+ is 120k. ezért drágábbat bérelsz, mint 30 millió. Én költöztem már, mert a tulaj nem költött felújításra. Hosszútávú szerződést lehet kötni, időben, ha sokáig akarsz ott lakni és nem lehet csak úgy kitenni.

  Közel sem egyértelmű, hogy minden esetben a saját az jobb.
  Én ’22 nyarán külföldre tervezem, minek vegyek addig?

 • Lala
  Ez az ingatlan téma örökzöld úgy látom.
  Én most éppen nem akarok venni se eladni, de látom, hogy akik venni akarok hogyan élcelődnek a tulajokon, akik meg makacsul tartják az árakat.
  Pont egy ismerősöm jut az eszembe ilyenkor, aki ugyanezt csinálja. Szeretne nagyobba költözni és szidja a sok kapzsi g.ci eladót. Közben megörökölte vidéken a szülei sok sok éves, felújítást talán 2 évtizede látott kádár kockáját és ott meg eladóként van jelen, aranyáron persze . Ott meg a mocsok g.ci vevők vannak akik csak sz.vatják őt és nincsenek tisztességes vevők. A tisztesség alatt ő azt érti, hogy a eléggé túlárazott kéglijét megvegye valaki a kikiáltási áron vagy csak kevéssel alatta 🙂
 • csgary
  “Meg kíváncsi lennék, hogy kb. egy-egy ilyen utcában mennyit kell várni hogy aszfaltozva legyen?2-3 évet ki lehet bírni, de 5+ évet nem szívesen várnék.”
  Semmit se kell várni, amint a tulajok összedobják a pénzt, mehet a munka. Csak az ingatlanosok “elfelejtették” a balek vevőknek megemlíteni hogy a parcellázás során az önkormányzat kikötötte hogy a tulajok fedezik a szilárd útburkolat költségét 🙂 Én egyébként azt is imádom ahogy az ingatlanok mérete a hirdetésekben hasraütéssel kerül megállapításra, és ugyanazt az ingatlant gyakran 50 m2-es eltérésekkel hirdetik, naggyon bizalomgerjesztő.
 • Csaba
  “Ha csak 40.000.-Ft-ot számolsz arra, hogy nem kell naponta ingáznia a 8.kerületből, az évi félmillió Ft.”

  A VIII. és a XVIII. kerület között nagyjából 15 km van. Oda-vissza 30. Havi 20 nappal számolva 600 km. Egy mai autó fogyaszt 8 litert városban átlagosan. Ez havonta nagyjából 20.000 Ft. Vagy bérlet, az csak 10.000.

 • Falusi
  Én tanyát szeretnék magamnak. Házam már van. Találtam is a közelben egy nem rossz helyen fekvőt. Főúttól talán 500 méterre, a másik irányban egy kis falu ugyan ilyen távolságra. Megyeszékhely 10 km-re található tőle. 2 hektáros területen helyezkedik el, a végében pedig egy erdősáv és azon túl egy folyó (horgászat szempontjából nekem igen jó fekvésű). Ez idáig mind szép és jól is hangzik számomra, de a hirdetést tovább olvasva, a 2 hektáros telek már csak 2500 négyzetméteres volt, tehát negyed hektár. Szóval az ingatlanos a váltószámokat sem ismeri, de a pénzt eltenné szívesen.
 • Werner
  Nagykovácsi, Pesthidegkút, Solymár ugyanez, mégis ennyit és még többet érnek ott az ingatlanok. Egyszerűen a szomszédság miatt, meg amiatt, hogy innen már sokan akkor járnak és oda, ahová akarnak.
 • Jénai tál
  Budatétény lehet alá van aknázva, ezért kell Budafokra menni 😀
 • matetoth

  A következő 5 évben várhatóan megjárom németországot. Mesélj, mennyire lenne jó móka onnan intézni a lakó ügyeit, vagy lakócserét. Akkor sem vennék, ha fizetnének érte… Meg nem mindenkinek való a lakáskiadás, ha érdekel, keress rá a blogon az “ingatlan, mint befektetés”, vagy nincs kizárva, hogy Miklós is írt ebben a témában.

  Miből jön neked az le, hogy kormányváltás lesz 2022-ben? Az lenne a csoda, ha nem lenne meg nekik a kétharmad újra…

 • Komplementer
  Nagyon tévesek a beidegződések. Mi az érték? Az ingatlan, vagy a bankjegy/számlapénz? Egyértelműen az, ami “kézzel fogható”, és nem az, ami csak egy hit. Vagyis ha már mérünk, nem a pénzzel kell mérni az ingatlant, hanem ingatlannal a pénzt. Nem az ingatlanok lettek értékesebbek, hanem a fizetőeszköz lett “értéktelenebb”. Semmit nem nyert az, aki 8 éve vett lakást, kivéve, ha kiadta. Annak az árából ugyanis ugyanazt a lakást tudja megvenni ma is, mint 8 éve, egy nm-rel sem többet. Vagyis nem annak kell örülnie, hogy gazdagabb lett, mert nem lett gazdagabb. Annak kell örülnie, hogy nem lett szegényebb, úgy mint az, aki pénzt tartott, mert ő tényleg kevesebb ingatlant tud venni ma, mint 8 éve. A helyi fizetőeszköz vásárlóértékének megőrzése viszont a jegybank/kormány feladata lett volna, de a számok alapján ez óriási kudarc.
 • -nb-
  Nem új házak: HA JÓL SEJTEM,
  az építési előírások jan. 1-től kissé megdobják az újépítésű árakat (soha meg nem térülő energiahatékonysági előírások: hőcserélős szellőzés, napelem, hőszivattyú, töktudjami),
  ennek fényében egy jól vett akárhány éves felújítása nyerő is lehet.
  Ha van erőd a felújításhoz, mert az sem 1szerű….
 • Kiszamolo
  nb, elnapolták július egyre az új szabványokat. Amúgy január egy lett volna.
 • Petya
  Az ingatlanárakat nemcsak a CSOK, meg babaváró tolják meg. Ezek persze kihatnak a keresletre, de az állami stadion/kisvasút/falusi vendéglátóhely/vasút stb. építési programok még jobban bezavarnak. Elvonják a munkaerőt a magánerőből megvalósuló építkezések elől, és az építőanyagok árát is az egekbe röpíti az állami kereslet. Agyrém, hogy pont akkor kell stadionokat építeni, amikor a) a piac is képes lenne ellátni az építőipart megrendelésekkel, b) az árak is jó magasak, tehát ugyanannyi Mrd közpénzből fele akkora stadiont lehet építeni. A válság alatt kellene megvalósítani a nagy állami beruházásokat, mert olyankor egyfelől olcsóbb, másfelől segítené az építőipari vállalkozások túlélését. Hosszú évek óta fordítva ülünk a lovon. Persze ezt már sokan és sokszor elmondták, csak tényleg bosszantó, hogy ennyire nem törődik senki a prociklikus gazdaságpolitika következményeivel.
 • Ricky Gervais

  Zsolttal nezettem meg egy potencialis ingatlant, nagyon alapos es szakmailag felkeszult srac. Azt hiszem 50-et kert, ami barati ahhoz kepest, amennyi buko lehet egy szar haz vagy lakas.
  Elso korben egy epitesz haver ranezett, azt mondta 15-20 milliobol popec. Utana talaltam Zsolt blogjat. Miutan megnezte o 30-at mondott, es ezt egy 45 perces telefonbeszelgetesben valamint egy nagyon hosszu es alapos emailben ala is tamasztotta.
  Pont tegnap beszeltem vele megint, azt mondja az egesz orszagot jarja, 80%-ban lebeszel mindenkit mindenrol. A maradek az “ez is szar, de legalabb nem feneketlen kut” kategoria.
 • LSV
  Mondjuk nem ismersz, de én jelentkeznék, aki nem örökölt, nem kapott csok-ot, és mégis vett lakást (18.ker – devizahitelre) 2006-ban, majd családi házat 6 éve vidéken. 12m volt a ház, 9m körül költöttünk rá (szigetelés, nyílászárók, hideg/melegburkolatok, fűtésrendszer és tető cseréje, napelem telepítés), de most 35m körül alakulna az ára, ha eladnánk. A szomszéd ugyanezt 2001ben 6m-ért vette, szóval ő mégjobb üzletet kötött 🙂
 • Szabolcs

  “A helyi fizetőeszköz vásárlóértékének megőrzése viszont a jegybank/kormány feladata lett volna, de a számok alapján ez óriási kudarc.”

  Tényleg ez lenne a célja? 🙂 Amúgy szerintem még deklaráltan sem, hiszen inflációt terveznek, és nem 0-t akarnak, és ez nyilvános is.
  És megjegyzem, szerintem is szükséges jelenség az infláció (legyen több, mint 0%), a mértékén lehet vitatkozni.

 • Ricky Gervais
  Ha mar egymasra licitialgatunk elcseszett ingatlanokban, akkor mondom en is.

  Pasareti lakas, 86nm 66 millio. Felujitando teglaig. Utcarol nezve elso emelet, de mint kiderul meredek a telek, es a hatso szobak felig a fold alatt vannak, a belmagassag atlag alatti, a sajat kert meg egy 40cm-es csik.

  Pasaret, 100nm+18nm terasz. Full felujitando. Allitolag lehet csinalni kocsibeallot. Lemerem, 450cm a kigondolt resz a faltol a keritesig. A haz nem tarsashaz, hanem osztatlan kozos, de ami a legszebb, hogy a lakasba belepve van a felso szomszed lepcsoje az emeletre. “Minket sosem zavart”, mondja a tulaj. De mar le van beszelve a szomszeddal a levalasztas (-10nm azonnal), meg tarsashaz lesz majd a haz… Aha. Ez 80 millio.

  Torokbalint uj lakas. Ez is osztatlan kozos mint kiderul, tulaj altal 92nm-nek hirdetve, helyszinen merve 82. “Mindenki mast mer” mondja.
  Mindez 82 millioert.

 • Szabolcs
  Komplementer
  2021-01-14 at 11:22

  “A helyi fizetőeszköz vásárlóértékének megőrzése viszont a jegybank/kormány feladata lett volna, de a számok alapján ez óriási kudarc.”

  Tényleg ez lenne a célja? 🙂 Amúgy szerintem még deklaráltan sem, hiszen inflációt terveznek, és nem 0-t akarnak, és ez nyilvános is.
  És megjegyzem, szerintem is szükséges jelenség az infláció (legyen több, mint 0%), a mértékén lehet vitatkozni.

 • eMérnök
  azért ez nem ennyire egyszerű, mert akkor számold úgy, hogy hány hónapot kellett dolgozni akkori fizetésen egy ingatlanért és mennyit kell most, a mostani fizetésen. Akkor máris kiadja a matek, hogy hoppá, az emelkedés egy részét tényleg az okozza, amit mondasz, de azon felül is emelkedett, szóval nőtt az értéke.
 • matetoth

  Soha nem fogom megérteni ezt a behozhatatlan lemaradás dolgot… Ez mit jelent? Csak egyszer tudsz évente Thaiföldön nyaralni? Vagy a te BMW-d csak 190-el tud menni?

  Szerintem meg az az inkorrekt, hogy akinek 100 alatti IQ-ja van, annak soha nem lesz olyan fizetése, mint akinek 120 feletti. Aki meg nem kishazánkba született, az nagy eséllyel egy sokkal rosszabb helyre. Ez van.

 • McDennis
  Érdekes hogy sokan cikizik a régi panelokat. Laktunk 2 évet egy 2004ben épült társasházban. Rendkívül szép épület. Aztán beköltöztünk és a maradék 1 év 19 hónap azzal telt el hogy söprögettük az ázástól leeső festékdarabokat. Szóltunk, jöttek újrafesteni, majd szérverték a fél lakást ázás után kutatva (addig, 1 hónapig pallókon éltünk) de az ázás nem lett meg. Egyszer egy műszaki ellenőr is kijött igazából az felvázolt 3-4 forgatókönyvet hogy miért ázik. Lényege hogy hulladék az egész és szét kéne bombázni az egészet hogy megoldás legyen.
  Ezen kívül én életem maradék 20+ évét panelban éltem. Ázás csak akkor volt mikor a fölöttünk levő megengedte a kádat csak nem zárta el 🙂
  Jah és mind a két panel esetében a lépcsőház mellett volt/van a focipálya most meg a kondipark és a futó pálya. Ahol albérletbe éltünk a szexi lépcsőházba nem volt ilyen. Mehettem a Feneketlen tóhoz.
 • Én is akarok kommentelni...

  Vagy épp downsizing, mert ha kirepül a gyerek felesleges ekkora ház. Nálunk ez van tervben: ha gyerek huss, akkor irány a 155 négyzetméterből 100 alá, és ne legyen két szintes se (öreg koromban nem akarok lépcsőzni a házon belül).
 • Surci
  Ingatlanosok témában érintettként (12 éve csinálom):

  – óriási probléma a nulla szabályozás, felük menne a levesbe ha csak a gagyi OKJ-hez kötnék és ezt ellenőriznék is
  – az eladók max. 1/3-ának ha szüksége van ingatlanosra, a többiek maguk is el tudják adni
  – jutalék: bruttó 3, max 4 százalékot bír el a piac, ennél kevesebből nem éri meg az ingatlanosnak, ennél többért nem tudja eladni a szolgáltatását
  – nulla szakmai ismeret, a nagy franchise-ok csak a megbízások darabszámának növelésére mennek
  – legtöbbnél nulla szolgáltatás, pedig a profi fotók lennének az alap, ennél csak többet kellene hozzátenni
  – tévhitek: több ingatlanos megbízása – 10 pizzafutár kirendelése, aki előbb ér ki, annak fizet a megbízó-hozzáállás – nulla motiváció, egy vicc az egész

  Az eladó döntse el hogy kell-e neki ingatlanos, ha igen egyel szerződjön és bízza rá az egészet, ha nem akkor hajtsa el az összeset.

 • Surci
  Egyébként jó sok fals dolgot olvastam itt a kommenteknél is, nem csoda hogy ennyi kecó nincs eladva most, hogy véget ért az áremelkedés, és már nem tudja utólérni a trend a fals árakat:

  – környékbeli kínálati árakból sajátot beárazni
  – eleve ingatlanossal szerződni olyankor amikor a tulaj benn lakik, és ideje, energiája is van árulni
  – az ingatlanos alapból nem építész, nem statikus, nem épületgépészeti szakember, k.annyát: talán mert nem az a dolga az értékesítésben? Eleve amikor olyan családi házat árul, sokszor másodkézből, amit a tulaj is mástól vett, és még ő sem tudja mi van a festék mögött. Erre van az építész. Ja hogy annak fizetni kéne…
  – ingatlanos olcsón csináljon profi fotókat a tulajnak de ne ő adja el: erre vannak profi fotósok
  – ingatlanos adja el drágábban: vicc kategória
  – az ingatlanos feladata a hirdetés: vicc kategória

  Még sorolhatnám…

 • svájcibicska
  – köszönöm az érdekes témákat és nagyon élvezem a hozzászólók eltérő véleményeit böngészni.

  OFF – vannak itt, akik lakáskiadással foglalkoznak. Tudna nekem valaki ajánlani hozzáértő, jó ingatlan adótanácsadót, elsősorban Debrecenben vagy Budapesten? Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni.

  Szeretném körbejárni, hogy legálisan hogzan lehet a fizetendő adót minimalizálni tételes adózással, magánszemélyként vagy cégen keresztül adjam ki stb. Több lakásról van szó és új építésűek, tehát már az értékcsökkenéssel is jobban megéri az általány adózásnál a tételes – szerintem. Magyarországon adózó jövedelmem csak az ingatlan kiadásból lesz, külföldön élek és dolgozom, helyben adózok.

 • gaborr
  /off csökkent az infláció 2020-ban – 3.3%, azaz továbbra is nőnek az árak, de nem úgy, mint 2019-ben. ki hitte volna? ki hiszi el? 🙂
 • Egetrengető
  Dunaharaszti?
 • CSOK károsult
  Miért is kerülnek annyiba az ingatlanok, amennyibe? (BP-n és környékén) Airbnb, állam ingatlanpiacot pörgető hozzáállása, alacsony kamatkörnyezet.

  Ebből a háromból állami szerepvállalás – amíg ez a kormány van, márpedig szerintem ez fog maradni – várhatóan nem változik, alacsony kamatkörnyezet nem változik. Airbnb kapott egy gellert most, de a teljes turizmus is. Koronavírus után utóbbit valahogy talpra kell majd állítani, BP pedig nem teheti meg majd, hogy csökkenti a turisták számát az Airbnb kinyírásával. Szóval szerintem marad az is.

  Aki saját célra venne ingatlant, mostanság akció van, stagnálnak az árak illetve picit lehet alkudni. Oltás után újra teljes lesz a csillagállás, indul majd újra a rally + eltűnik majd az alku lehetősége megint. Akinek van rá módja, most vegyen, vagy engedje szépen el a saját lakás témát. Ha bérlés, akkor pedig játszik külföld is…

  Én előre szóltam.

 • Torama
  Tavaly mi is kerestünk házat, lehetőleg 10 évnél fiatalabbat az északi agglomerációban. Nem találtunk jót (sőt, szinte alig akadt valami), pedig szerintem igényeink átlagosak voltak (földszintes, kb. 110 m2, 6-700 m2 telken, garázzsal). Ezután gondoltam, veszünk egy telket és építkezünk. Aha, csak jó telket sem lehetett találni, egyszerűen nem volt választék: vagy kint volt a szántóföldön, vagy omladozó házakkal körülvéve. Közben találtunk egy 75 m2-es újépítésű lakást egy szentendrei lakóparkban, amihez 200 m2-es kert is tartozik, megtetszett és megvettük. Kb. 5 évre tervezzük, aztán meglátjuk mi lesz.

  Kicsit irigylem a tesómékat, akik Dallasban laknak. Arrafele olyan nagy választék van a szebbnél szebb házakból, hogy alig lehet dönteni. Szinte minden ingatlant pontos címmel, és rengeteg képpel hirdetnek meg, igényesen. Úgy érzem, hogy itthon az ingatlanosok miatt nehéz jót találni.

 • attila
  Tévedsz ! Akkor kell megvalósítani az állami gigaberuházásokat mikor hatalmon vannak mert, az állami gigaberuházásoknál lehet a legtöbbet lopni ! Ha pénzt az orvosok, tanárok, szemetesek, stb. béremelésére fordítanák akkor csak nagyságrendekkel kevesebbet tudnának lopni ! Itt nem az határozza meg egy építkezés megindulását hogy szükséges-e, hanem az hogy mennyit lehet lopni belőle és tudnak-e valami mondvacsinált, eladható okot kreálni amit a társadalom kevésbé művelt, tájékozott része bekajál. Ennyi !
 • konzervatív
  Ingatlanos is olyan, mint a pénzügyi tanácsadó.Van ilyen is,olyan is.
  Az internet korában sem tud mindenki üzleti beszélgetést élőben lebonyolítani.Inkább az ingatlanosok szakmai hátterét kellene szigorúbban venni.Mondjuk a pénzügyi tanácsadókét sem ártana.A jutalék maximum ötlet nem rossz,de vidéken nem működik.Pl:családi ház 25millió
 • V.f.V.

  Szerintem a srácok-lányok ismerik a prociklikus gazdaságpolitikát, de nem akarnak addig várni az állami beruházásokkal (és a saját zseb megtömésével), amíg egy újabb válság méltóztatik pár év múlva eljönni.