Mit tegyél az örökölt vagyonnal?

A földi lét egyszer mindenkinek véget ér. Ilyenkor sokan örökölnek kisebb-nagyobb vagyont az elhunyt után. (Mármint a szerencsésebbek. A kevésbé szerencsések csak hiteleket örökölnek, amiről le lehet mondani, mert nem vagy köteles elfogadni az örökséget, akár vagyon, akár tartozás az.)

Azt már megbeszéltük sok évvel ezelőtt, hogy miért ne építsd a jövődet a remélt örökségre:

Minek számít a várható örökség?

Arról is volt már szó, hogy az örökség kérdését addig kell megbeszélni, amíg él az örökhagyó, ha nem akarunk utána késhegyre menő vitát a rokonokkal:

Beszélnünk kell róla

De mit tegyél és mit ne azzal a pénzzel vagy vagyonnal, amit örököltél?

Tiszteld meg az örökbehagyót

Zsenge ifjú koromban dolgoztam egy szennyvízátemelőn (végzettségemre nézve vízügyi technikus-teológus-szakközgazdász vagyok). Az egyik segédmunkás édesanyja meghalt és a teljes összekuporgatott vagyona a fiára szállt. Nem is volt rest a fiú, azonnal vett egy vadonatúj Opelt az összes pénzből és utána egy mai értéken kilencmilliós autóval járt a szennyvíztelepre minimálbérért dolgozni két műszakban és vakarta a fejét, hogy miből tudna téli gumigarnitúrát venni az autóra.

Ennél ostobább módon nem is lehetett volna elverni azt a pénzt, amit az anyja egy életen át gyűjtögetett fillérről fillérre. Ha tudta volna, hogy a fia egy ilyen hülyeségre költi el a pénzt, valószínűleg nem tette volna el ezt az összeget vagy halála előtt másnak adta volna.

Amikor örökölsz pénzt, azt valaki összegyűjtötte a saját erejéből. (Most a lopott vagy korrupciós pénzekről nem beszélünk.) Ezért tiszteld meg azzal, hogy bölcsen kezeled azt a pénzt, amit hátrahagyott. Ez nem egy nyeremény vagy talált pénz, ez valakinek az élete munkájának a végeredménye.

Ne csinálj semmit néhány hétig vagy hónapig

Bármilyen nagy változás áll be az anyagi életedbe, különösen ha az hirtelen történt, érdemes lenyugodni és semmit nem csinálni néhány hétig. Ahogy telik az idő, reálisabban fel tudod dolgozni, hogyan tudsz alkalmazkodni az új helyzethez, jobban fel tudod mérni a lehetőségeidet és a korlátjaidat.

Semmit ne csinálj az örökölt vagyonnal, amíg nincs egy terved arra, mit akarsz vagy tudsz vele kezdeni.

De ne is várj az idők végéig

Tanácsadásokon gyakran előfordul, hogy négy-öt éve örökölt ingatlanokkal nem történik semmi, mert majd lesz vele valamikor valami. Nem fog vele már semmi történni, ideje lenne foglalkozni az ilyen örökségekkel. Add el, ha el akarod vagy add ki bérbe, felesleges még további éveket várni, ha te nem teszel vele semmit, más sem fog.

Ha pénzhez jutottál, ideje lenne tanulni róla egy keveset

A tapasztalat az, hogy aki értelmesen kezelte a pénzét egy örökség vagy nyeremény előtt, az utána is értelmesen fogja kezelni, viszont aki nem tudott bánni a pénzzel akkor sem, amikor még nem volt neki, az ölébe hullott pénzt is el fogja herdálni.

Ha eddig félvállról vetted a pénzügyeket, akkor még előtte kezdj el tanulni, mielőtt az örökségedet is elkótyavetyéled.

Kezdésnek ajánlom a Kiszámoló Akadémiát a youtube-on.

Nagyon sok embernek életében nem volt még annyi pénze, amennyit örökölt, sőt, sokuknak egyáltalán nem volt még szinte semennyi pénze sem. Nekik különösen fontos, hogy tanuljanak, mielőtt még bármit is csinálnak, amit később megbánnának.

Ne felejtsd el az adózást

Attól függően, hogy kitől és mennyit illetve mit örököltél, adófizetési kötelezettséged keletkezhet. Tudd meg előre, mennyi adót kell majd fizetned, nehogy hideg zuhanyként érjen a példa kedvéért egy 18%-os befizetési kötelezettség.

Tanulj meg nemet mondani

Ha az emberek megszimatolják, hogy pénzhez jutottál, egyből megjelennek körülötted, mint a kiéhezett hiénák. Soha nem látott rokonok jönnek kölcsönkérni, a gyerekeid gondolják úgy, hogy akkor most vehetnél nekik egy autót vagy egy lakást, szerencselovagok és ügynökök érkeznek tuti befektetési tippekkel és így tovább.

Meg kell tanulnod nemet mondani. Ami fontos, hogy ne akard megindokolni a nemet, mert akkor csőbe húznak. Ha magyarázkodásra tudnak bírni, akkor már nyertek is. Ne találj ki hazugságokat, ne akard megindokolni, miért nem adsz kölcsön vagy veszel a gyerekeidnek új autót és így tovább. A válasz egyszerűen nem és kész. Ez a te pénzed, senkinek nem tartozol róla magyarázattal.

(Természetesen segíthetsz a gyerekeidnek, ha neked már mindened megvan és nincs szükséged a pénzre egyáltalán, nem erről beszélek. De legtöbbször az a helyzet, hogy magadnak is szükséged lenne az örökölt pénzre, csak a gyerekek inkább a saját kényelmükre fordítanák azt és érzelmi zsarolástól sem riadnak vissza a pénz megszerzésének érdekében.)

Az örökség az esetek nagy részében nem több egy gyorsítósávnál

Ha örökölsz néhány millió vagy tíz millió forintot, az nem elég arra, hogy gyökeresen megváltoztassa az életed. Az csak arra elég, hogy előrébb lépj az anyagi függetlenség területén.

Sokan azt gondolják, hogy örököltek egy ötvenmilliós lakást és már nem is kell soha többet dolgozniuk. Nekik rossz hírem van, ez a pénz többszöröse is kevés lenne ehhez a célhoz.

Ha ötven millió forint kamataiból szeretnél megélni, akkor fontos tudnod, hogy csak az infláció feletti részt szabad figyelembe venni, hogy a tőkéd értéke ne csökkenjen. Ebben az esetben, ha infláció felett 2%-kal hoz a pénzed, havonta 83,3 ezer forintot verhetsz el, ha nagyvonalúan eltekintünk a kamatadótól. Infláció feletti 2% most éppen évi 7,3%-os hozamot jelent, ami minden, csak nem kevés. (Ha pedig kiadni szeretnéd ezt a lakást és abból élni, ne felejtsd el a járulékos költségeket, mint felújítás és amortizáció illetve adó és az üresjáratokat sem, amikor nincs kiadva a lakás.)

(S ebből következik, hogy akár egy félmilliárd forintos örökséget is el lehet tapsolni elég gyorsan, ha havonta több milliót szórsz ki belőle az ablakon.)

Viszont arra remek az átlagos örökség, hogy a vésztartalék-megtakarítás vonalon előrébb juss és közelebb kerülj az anyagi céljaidhoz. Ezért érdemes egy gyorsítósávnak kezelni az örökséget a legtöbb esetben, ami ahhoz segít hozzá, hogy hamarabb elérd a céljaidat.

Csinálj egy realitás-ellenőrzést

A fentieket folytatva érdemes reálisan felmérned, mire is lesz elég az örökölt pénz. Felújítani a konyhát? Kitaníttatni mind a három gyereket? Elköltözni? Egyszerűen csak növelni a megtakarításokat?

Fontos, hogy reálisan lásd az örökséget és ne gondolj róla többet, mint amennyi az a valóságban.

Rangsorold a terveidet

Már írtam arról, hogy bármit megvehetsz, de nem vehetsz meg mindent.

Bármit megvehetsz, de nem vehetsz meg mindent

Ezért miután reálisan felmérted a lehetőségeidet, rangsorold a céljaidat és ennek megfelelően fontossági sorrendben fordíts pénzt azokra az örökölt vagyonból.

Ha ésszel bánsz az örökséggel, komolyan tud segíteni, hogy boldogulj az anyagi életedben. De ehhez fel kell nőni a feladathoz és érett anyagi döntéseket kell hoznod, mert ez jellemzően egy egyszeri lehetőség az életben és ha elrontod, nem lesz módod korrigálni a hibádat.

Nem kell meghülyülni csak azért, mert az öledbe hullik néhány millió forint. Ez nem az önjutalmazás időszaka, ez a pénz nem arra van, hogy elverd a saját butaságaidra. Használd bölcsen és használd úgy, hogy akitől örökölted, az is úgy gondolja, ha még élne, hogy jól bántál ezzel a pénzzel.

 

Share

163 hozzászólás

 • tp
  A legjobb, amikor az örökség REMÉNYÉBEN már előre hiteleket vesznek fel, hogy majd abból kifizetik.
 • Jajj
  Az Opeles példa szabályosan fájdalmat okozott. Ahogy öregszem, egyre jobban átérzem ezeket az emberi gyengeségeket, és nem tudom az okát, de valamiért halálra rémítenek.
 • Lufi
  Ha tartozást öröklök,és lemondok róla,az nem száll automatikusan a gyerekeimre?? Mert nekem ezt mondták.
 • jami
  Ennek a párja, mikor az örökhagyó évtizedeken át nem költ semmit pl. az ingatlanra – majd az örökösök. Társasházban igazi kincs egy ilyen tulajdonostárs, bizton meg fog mindig mindent vétózni a fenti indokkal.
 • davidn
  én nem értek hozzá, de nekem logikusan úgy következik, hogy ha elutasítja az első számú örökös, akkor jöhet a következő és így tovább, amíg van rokonság. De mindenkinek van lehetősége elutasitani. Kiskorú esetében gondolom a szülei/gyámja döntenek. Ha nem így van, az bődületes nagy baromság.
 • Zoli
  Nálunk a családban ez lezajlott az elmúlt bő 2 évben, vagyis fater (63 éves) örökölt a testvérétől 3 ingatlant (össz. 75-80m értékben) borospincét, erdőt és 2m körüli kp-t/bankbetétet. Sose kezelt ekkora vagyont, se ő, se más a szűk családból.
  Testvérem egyből “színre lépett”, hogy ő kocsit akar venni, végül abban állapodtak meg, ha szükséges 30%-ig belepótol, de visszafizeti neki kamatmentesen a következő hónapokban.
  Szerencsére faterral lehetett értelmesen beszélni az örökség sorsáról, azóta a legtávolabbi falusi ingatlant és borospincét eladta, a házukban kazánt cserélt/fürdőt felújított és szigetelt, egyik városi lakást kiadta és fűtést korszerűsített, harmadik lakást pedig felajánlotta lakhatásra nekem és a testvéremnek.
  Az eladott ingatlanból származó pénz kb 90%-át beletolta MÁP-ba,többiből pedig kocsit készül cserélni és további felújításokat az albérlőnél.
 • lvjtn
  azt nem értem, miért kevés az 50 millió

  aki jövőre minimálbért keres (van ilyen is, nem is kevés, pl. kb. 133 ezer volt 2020-ban az átlagnyugdíj), 31 évig élhetne meg belőle, de még a tavalyi átlagfizetésből (ksh szerint nettó 268 ezer) is 15 évnek felel meg

  értem én, 50 millió hozamaiból nem lehet megélni, de az 50 millióból azért elég sokáig

  a “havonta 1 milliót költök” kommentelők hanyagolhatnak

 • mad823

  Vissza tudod utasítani. Illetve minden más potenciális örökös is, hozzátéve azt, hogy ez a teljes csomagra vonatkozik, nem csak az örökölt adósságra. Így nem száll senkire, nem kell visszafizetni.
 • Vonalas
  : megértelek.
  Én lassan már úgy gondolom hogy az evolúció működik és el kell fogadni.
  Ha nem vagy tudatos, összeszedett, nem tanulsz és nem tanítod az utódaidat, akkor az a pénz bizony veled együtt az enyészeté lesz. Gondolni kell mindenre, más nem fog helyetted gondolni.
  Gonosz dolognak hangzik, de a világ legtermészetesebb dolga hogy a gyenge öreg oroszlánt IS megeszik a hiénák.
  Ha az oroszlán nem nevelt méltó utódokat, akkor a királysága is odavész.
  Ez az élet rendje.
  De láttam valahol valami kutatást, egy észak olaszországi városban megnézték sokszáz éve és ma, hogy mely családok a gazdagok. Jelentős részben ugyanazok a családok voltak. Valószínűleg nem csak a vagyon, hanem a pénzhez kapcsolódó tudás és attitűd is örökíthető.
 • Belavoltam
  Az en oroksegem kb. kesz is van. Par eve az apam kapcsan orokoltem a testveremmel 3 milliot, amibol netto 1,3M utotte a markom ket reszletben, miutan eladtuk a kalyibajat a vilag vegen. Kozben kiderult, hogy anyam, aki meg el, a hugomnak ajandekozta az egyik nagyvarosban levo panel lakasat, igy anyam utan egy barati kezfogas var majd ram, ha eljon az o ideje.
 • BlahaiLáma
  Szokásos jó cikk. Kicsit ilyen cipőbenjárok, igyekszem jól beosztani a rámhagyottakat. Testvérem például sz……k bele. Igyekszem nem átverni, bár megérdemelné, annyira nem foglalkozik semmivel.

  Ehhez kapcsolódóan egy kérdés. Talán már szóba került. Vagyon számontartásra – portfólió kezelésre ki milyen alkalmazást vagy módszert ajánl a kockás papíron túl. Eddig ezt találtam. Letölteni mondjuk még nem sikerült :

  docs.google.com/spreadsheets/d/1U7HoZMaPDIaq-4EeXqCljoQhkGm9T0Zt8WZPaYj6KKE/edit#gid=208315194

 • Ki$$mama

  Lemond=öröklési ágon következő részére
  Visszautasít=Magyar Államra száll
  Hagyatéki egyezség=örökösök egymás között megállapodnak, felosztják a vagyont
 • Vladislav
  Jo cikk. 🙂 En talan annyival egeszitenem ki, hogy ha valakinek van lehetosege, akkor “kezdje kicsiben”. Vagyis, ha a csaladon belul kapott ajandek gyanant kisebb-nagyobb osszeget, akkor baratkozzon meg annak a pszichologiajaval.

  Nekem pl. nagy teher volt, hogy mihez kezdjek anno kisnyugdijas nagymamam ajandek 1 millio forintjaval, amit kaptam. Neki nagy osszeg, rengeteg ido volt osszeszedni, nagy es onzetlen ajandek a reszerol, nekem nem volt ra szuksegem (inkabb tartsa meg), es ennek a kezelese felelosseggel jar. Akkoriban ennyi volt kb. a havi fizetesem – emiatt teher volt kontextusba is helyezni az ajandekot (nem akartam csalodottsagot okozni, neki egy elet munkaja volt benne). Vegul nagy nehezen azt tettem, amit a sajat penzemmel is.. S&P 500 ETF. Pont a csucson volt, szoval ez sem volt konnyu lepes.

  Ha ez ekkora dilemmat okozott, akkor orulok, hogy “kicsiben kezdtem”. 🙂

 • ^LutheR^
  2021-10-25 at 15:22
  “Ha tartozást öröklök,és lemondok róla,az nem száll automatikusan a gyerekeimre?? Mert nekem ezt mondták.”

  Voltak mostanában öröklési ügyeim. (Nem vagyok jogász, csak tájékozott átlagember.)

  A helyzet az, hogy IGEN, lemondás esetén a lemondó örököseire száll tovább az örökölt rész.
  De nem kell aggódni, hiszen ugyanígy ők is megtehetik a lemondó nyilatkozatot.

  Bonyolultabb a szituáció, ha az örökös kiskorú. Ekkor vagy beleegyezik a gyámhatóság, vagy… várunk amíg nagykorú lesz és rárohad a nyakára az örökség.

  Ne felejtsük el, hogy a vagyont csak teljes egészében lehet örökölni, vagy teljes egészében visszautasítani. Nincs válogatás az értékes részek és a tartozások közt.

 • MNVZRT
  … és mennyi terhelt hagyatékot örököl az állam a visszautasítások után, azonban ilyenkor is csak a hagyaték erejéig felel
 • Örökös
  Nekünk éppen aktuális a téma. Szeretnék tanácsot kérni valakitől aki ismeri az OTP Bank hagyatéki ügyintézését. Mai napon bementünk az OTP bankba ahol szerettünk volna hozzájutni az örökölt értékpapírokhoz és a folyószámlán lévő összeghez, továbbá szerettük volna lekérni az elmúlt néhány év folyószámla kivonatát. A válasz mindenre az volt hogy nem lehet, nem szabad, nem tudja, nem, nem, nem. Az ügyintéző elmondása szerint csak a haláleset napja utáni kivonatokat adhatják ki, és azt is csak azután miután az örökös számlát nyit náluk. A pénzt pedig a számlanyitást követő 2 hét alatt kapja meg! Forint folyószámláról, euro lekötött betétről és értékpapír számlákról van szó. Valóban az örökösnek szükséges az OTP-nél ugyanilyen számlákat nyitnia és csak akkor veheti fel az örökségét, nem lehet közvetlenül utalni más bankba? Hogyan lehetne a legkevesebb bankköltséggel hozzájutni az OTP számlán lévő örökséghez?
 • Pistu
  “Kitaníttatni mind a három gyereket?”
  https://kiszamolo.hu/ki-fizesse-a-gyerek-oktatasat/ Korábbi cikkedben ezt nem kifejezetten támogattad. Változott a véleményed vagy a körülmények?

  Ha van rá pénzed és nem a nyugdíjad terhére csinálod, fizetheted az oktatásukat.

  Ezt írtam abban a cikkben is: Természetesen ideális esetben van elég pénzed, hogy minden pénzügyi célra eleget tegyél félre, így a gyerekeid oktatására is. Ekkor ez a kérdés nem fog felmerülni

 • raz
  Az örökségemből kifizettem a lakáshitelemet, amiből még lett volna hat év. A maradékot különböző befektetésekbe tettem. Ez nem csak az én pénzem, hanem a gyerekeimé is. A taníttatásukra tervezem költeni.
 • Pécsi örökös
  Fater szülői házát a 90-es években elkótyavetyélték 500ezerért, mert egymásra ugattak a testvérek. Falusi parasztház.
  Mutter szülői házát az ott élő tróger testvér a mamát kihasználva eladta alkoholért egy másik csókának, amint a testvér meghal, az idegené lesz a ház. Mama már halott.

  Feleségem apja lemondott a szülői házrészéről, végül a semmirekellő unokatestvér kapta meg, a feleségem hoppon maradt.
  A feleségem anyja eladta a szülői házát fillérekért, pont az árrobbanás előtt, mert “nem érte meg” vele foglalkozni.

  Ezekből nekem az esett le, hogy nem hiába van az, hogy a köznép olyan csóró, ami. Vagy egymást b.sztatják, hogy kótyavetyéljék el a testvérek a szülői örökséget, vagy nem mozdulnak meg, mert “úgysem éri” meg semmivel foglalkozni. Jó lecke volt, mi már totálisan másképp csináljuk a dolgokat, de azért fájó, hogy nekünk saját magunknak kellett összetenni minden fillért.

 • V.mari
  Örökös:

  Lehet, én kp-ban kértem az Otp-től ezért 15 munkanap volt, mire ezt bankon belül lemeccselték. Egyszer ültem ott 2,5 órát majd amikor mentem a pénzért akkor 40 percet. Ez friss infó – pénteken voltam.

 • Jozsó
  “Kitaníttatni mind a három gyereket?”

  Én sem értem ezt a mondatot. Vagy ez nem magyarországi viszonyokra szólt? Ha a gyerek értelmes elmegy egyetemre, a közösből fizetjük a tandíját (vagyis számomra “ingyen” van). Vagy mire gondolsz?

  (4 gyerekem van, egy már elvégezte az egyetemet másik kettő közel van hozzá, de jelentősebb összegbe ez nekem még nem került)

 • tücsökmóka
  nem nehéz, mit kell tenni:
  örökült vagyon>>megnézni mi az ami nagyon nem ajánlanak a kiszamolo.hu- n>>> pl tesla, bitcoin,lakásvásárlás pár éve stb és belerakni, várni pár évet, és nagyon meggazdagodni… Aki nem így tett az elmúlt pár évben csak leshetett miről maradt le
 • Okoska2
  2011-ben váratlanul meghaltak a szüleim, és akkori viszonyainkhoz képest nagy örökséghez jutottunk a testvéremmel: ingatlan, vállalkozás, kp.
  Akkor találtam meg az éppen induló Kiszámoló blogot, és ezúton is köszönöm Miklós, a munkádat! Pénzügyileg a legjobb, ami törtenhetett, sok csapdától megóvott.
  Konkrétan emlékszem, hogy ahogy megérkezett az első nagyobb összeg a számlámra, hívott egy bankos ügyintéző, hogy mindenféle befektetést meg biztosítást ajánljon, ezeknek akartam utánaolvasni. És milyen jól tettem:)
 • Alfa
  :
  investmentmoats.com/stock-market-commentary/portfolio-management/introducing-our-free-stock-portfolio-tracker-spreadsheet/
 • Tamás
  Kizárt hogy számlát kellene nyitni. Nekünk pár éve a feleségem örökölt egy nagyobb összeget és a hagyatéki végzés után szó nélkül elutalták az OTP ből a Raiffeisenbe úgy hogy még csak nem is a nevén van cél számla. Igaz megkérdezték, hogy biztos így akarja-e, de mondta, hogy biztos. Be is lett forgatva a folyamatban lévő építkezésbe az a pénz.
 • Kulombos
  @Örökös:
  Mi is nemrég örököltünk a húgommal, igaz, csak forintos OTP takarékbetétje volt anyukánknak, közjegyzői határozatra kiutalták 50-50%-ban az általunk megadott számlaszámokra kb. 2 hét alatt.
 • Józsi
  A luxusabankárok által felpumpált devizahitelt fizetném vissza, és ennyi, más pénzügyi tervem már nincs ebben ez életben, elmúltam 45 éves. Kb annyi lesz az örökség. De ha nem öröklök 6 éven belül, akkor meg visszafizetem a hitelem saját erőből. És hogy akkor mit csinálnék az örökséggel? Fogalmam sincs 🙂

  Lehet odaajándékoznám valamelyik bankárnak.

 • Gaborr
  hello, tudna valaki esetleg tanacsot adni, enyhen offtopic kerdesemre? Nemreg tudtam meg, hogy egy tavoli rokon utan kb 20 evvel ezelott orokolt a nagymamam a testvereivel egy hazat Magyarorszagon. A rokonsag nagy resze felvideken elte le az eletet… Anno nem tudtak megegyezni, igy nem lett eladva. A nagymamam mar nem el, a testverei kozul is mar csak egy, o is majdnem 90 eves. En csak annyit tudok az egeszrol, hogy a telek/haz Fegyverneken van.
  Kicsit csalodott vagyok, de tenyleg az a helyzet, hogy nincs magyarorszagon olyan online ingyenes felulet ahol terkepen bongeszhetek a telek/tulajdonosok kozott? Szeretnem valahogy megtudni, hogy szerepel e a nagymamam neve valamelyik tulajdonlapon, esetleg kik a tarstulajdonosok, stb. Valami otlet esetleg? Koszonom
 • Ordas
  Múltkorban olvastam egy cikket az öröklésről. Sok újdonság volt benne. Csak a teljesség igénye nélkül:
  – nem is olyan egysuerű kitagadni vkit
  – köteles rész van (pontosa kinek?) – ez egybevág a kitagadás kérdésével
  – lehet kitagadni és kizárni vkit
 • nyman
  “Hogyan lehetne a legkevesebb bankköltséggel hozzájutni az OTP számlán lévő örökséghez?”

  Államkincstár és pl. diszkont kincstárjegy vásárlás bankkártyával. Majd onnan fel tudod venni. Eurot is be tudsz fizetni devizakártyával, majd valamelyik (prémium) fintech megoldással vagy átváltod, vagy tartod. A költség kb. 1-2 havi számlavezetés és bankkártya költség, 1-2 ezer ft

  Az írást olvasva én inkább vennék valami állampapírt és kivárnék vele.

  Én sajnos örököltem már közel két éve. Ment állampapírba a likvid tartalék közé. Egy hónapja vettünk ingatlant. Még nem kellett ehhez a pénzhez nyúlni, de elképzelhető, hogy a felújításhoz szükség lehet erre. Az összeg nagyságrendje egyébként pár havi jövedelmem volt. Kicsit szomorú, hogy ebben anyukámnak, közvetve a nagyszüleimnek és a többi felmenőimnek valahol az életük munkája benne van. Szerényen, szinte kuporgatva, nélkülözve éltek.

 • -nb-

  Az OTP szivás, hasonló szitu: számlát megnyit, vár, átutal, értékpapírt átvezet, számlákat fölmond.
  Költség kb. 30 ezer lett (mind3 esetben van maximun, abból jött ki), és még az 500 EURós bankjegyekkel is jót mulattunk 🙁
  Az örökösöknek joguk van lekérni számlakivonatokat, költségét nem tudom, ügyintéző sem tudja, érdemes ilyen ügybne hozzáértő ügyvéddel menni.
 • Anikó
  a Royal Cashflow-nak van ilyen része. Lehet, hogy csak az előfizetéses részének, de nem biztos. Nézz utána. Mindenesetre előfizetéssel is nagyon megéri az alkalmazás. Ráadásul magyar fejlesztés, és az ingyenes verziója is rengeteg mindent tud.
 • örök körök

  Dehogy kell számlát nyiss náluk. Csak az ócska rendszerükben egyszerűbb az ügyintézőnek bevinnie, ha bankon belül megy az utalás. Jó szemét/hülye volt az ügyintéző.

  Pénzt csak akkor fognak utalni, ha megvolt a jogerős hagyatéki végzés és azzal beballagsz hozzájuk. Előtte tényleg nem utalhatnak, zárolva van a számla. Ha viszont megvan a sajtpapír, akkor kérheted bármilyen számlára az utalást, nem kötelezhetnek rá, hogy nyiss náluk.

  Egyébként (sajnos) én most vagyok túl egy örökösödési tortúrán, azt kell hogy mondjam, az OTP volt a leglajhárabb, legtetübb banda az összes pénzintézet közül, amit érintett a folyamat. Nem csodálom, hogy másnak is meggyűlt velük a baja.

 • Parapoulis a Görög
  Ezt ugy globalisan mindenkinek tanacsolom, hogy sajat bankszamlajanal nevezzen meg MINDENKI a bankjanal egy halaleseti kedvezmenyezettet.

  Ez baromi praktius tud lenni, mert nem kell megvarni a tobb honapig tarto hagyatek atadast, azonnal (egy halotti anyakonyvi kivonat kell hozza) hozzafer a kedvezmenyezett a penzhez!

  Arrol nem is beszelve, hogy senki sem tudja meg, a hagyateki leltarban sem kell megemliteni a bankszamlat!

  Tehat ha pl. a nagyi a negyes szamu unokat nevezi meg, es ezt vele mebeszeli, akkor halal eseten negyes szamu unoka bemegy, megkapja a penzt, es sosem derul ki.

  Velem konkretan most tortent meg a dolog, fel ora adminisztracio utan mar utaltak is at a teljes osszeget.

  Ha ne adj Isten a csaladfentarto hirtelen meghal, es a hazastarssal nem volt kozos a szamla, akkor siman zarolja a bank a hagyateki targyalas vegeig!
  Hitelek torlesztese eseten ez komoly gond.

 • galigo
  Belavoltam,
  a kötelesrész szabályainak nézz utána, előfordulhat, hogy jut valami.
 • Kis segítség
  @Örökös

  Az örökhagyó számláival csak akkor rendelkezhetsz, ha ő még életében adott neked halál esetére szóló meghatalmazást a bankban. Ha ilyen nyilatkozatot nem tett az örökhagyó a bankfiókban akkor minden, amit a bankban tartott a hagyaték részét képezi, tehát hagyatéki eljárást kell lefolytatni.
  Menj be az örökhagyó utolsó lakóhelye szerint illetékes polgármesteri hivatal hagyatéki ügyintézőjéhez és kérd meg, hogy írjon egy levelet az OTP – nek, mivel ti nem tudjátok pontosan, hogy milyen számlái voltak az elhunytnak és azon mennyi pénz volt. Ezután a hagyatéki leltárba is felveszik ezeket a számlákat és a közjegyző hagyatékátadó végzésben dönt a számlákról (és a vagyon többi részéről is).
  Ez az eljárás persze hosszabb, és a közjegyzői díjat ki kell fizetned, de legalább minden vagyonra fény derül. Utána nem kell számlát nyitnod az OTP-ben, de az elhunytét szüntesd meg.

 • Macó
  Aki minimálbért keres, elképzelhető, hogy még életében nem látott még ennyi pénzt. Ahogyan Miklós is hozta a példát, az átlag minimálbérért dolgozó pénzügyileg nem tudatos, szóval hamar elkölti. Ne a saját fejeddel gondolkozz. Valószínű, azért olvasod Miklós írásait, mert te gondoskodni akarsz a pénzügyeidről, de kérdezz már meg egy építkezésen dolgozó embert, hogy mit tenne, ha egy számára nagyobb vagyont örökölne, vagy esetleg olvassa-e a Kiszámoló blogot.
 • Ricsi
  @Örökös Tesómmal közösen pont most vettünk fel örökséget pár hónapja az OTP-nél. Nekünk simán ment. Jogerős hagyatéki végzéssel bementünk a bankba. Nézd meg, hol van leírva a végzésre, hogy jogerőre emelkedik, olvasd át jól. Azt amikor megkéri a banki ügyintéző told az orra alá, hogy itt van ez a jogerős hagyatéki végzés.

  Amit örököltem az a bankszámlán lévő pénz fele volt, illetve némi gépkocsi nyeremény betétkönyv. A gépkocsi nyereménybetétkönyveket vidd be az OTP fiókba, anélkül nem tudom lehet-e nekünk mind megvolt hiánytalanul. Alá kellett írni őket egyenként. A bankszámlán lévő pénzt pedig a megjelölt bankszámlára kiutalján max 1 hónapon belül. Az ügyintézőnek annyia dolga, hogy megnézi, hogy jogerős-e a végzés, beszkenneli felküldi a központba(Budapestre) és leadminisztrálja veled a szükséges papírmunkát, ha nem áll kötélnek, lehet feszengeni rajta, de inkább keres másik fiókot.

 • jami

  Ha esretleg tudjátok, hogy a nagyi mikor halt meg, akkor megkereshető, hogy a lakhelye szerint melyik közjegyzőnél volt a hagyatéki tárgyalás. Viszont nekem rémlik vmi (5 év?) elévülési idő…
 • Danhadnagy
  szerintem sok olvasónak nincs vagy nem lesz egyenesági leszármazottja. ők kire hagyják a vagyonukat?
 • jami
  bocs, távoli rokon

  Az meg, h böngészhető legyen nagyon nem lenne jó, rengetegen rárepülnének az öregekre…

 • Okoska2

  Csak van a tágabb családban gyerek…
  Ha nincs, még mindig lehet jótékonykodni. Kell hozzá végrendelet.
  Mert azt is szabályozza a tv, hogy ha nincs leszármazó, mi az öröklési rend: házastárs, testvér, egyéb oldalági rokonok. De a testvér is csak akkor örököl, ha a szülők már nem élnek.
 • Bélszín
  Ha már jönnek a sztorik, én is beszállok.

  Anyám jövőre 70 éves, egyedül él. A lakás ahol felnőttem, és laktam soha nem volt felújítva (2 szobás fsz. panel az agglomerációban 1982-ben épült), ugyanaz a tapéta, ablakok, ajtók, vezetékek, linóleum, padlószőnyeg, kád, festés. Amit állandóan cserélt anyám, az a tévé, hűtő, mosógép, tűzhely, de ezek is már 10+ évesek. 30 éves ágy, 30 éves bútorok, rohadó tapéta, falak, ajtófélfák, málló ablakkeretek, felmoshatatlan linóleum, ezernyi helyen lyukas, hibás, padlószőnyeg, 4-5 éve konstans “öregszaggal” vegyített állott büdös, kiszellőztethetetlen szag… Hogy én mit fogok örökölni? Ezt. Mi a tervem vele? Odaállok egy jó pénzért bérelt IFÁval az erkély alá, és beledobok MINDENT, aztán vigye a koszfészket aki akarja, a piaci átlagár feléért… ÉN soha nem fogok a gyerekemmel így kicseszni, mint ahogy anyám velem. (ja, ő nem engedi a felújítást)

 • BlahaiLáma
  Köszi a portfolio spreadsheet ajánlatokat!
 • ekranoplan

  közösen lakott ingatlan: élettárs; egyéb ingatlanok: tesók gyerekeinek hasznosításra életjáradéki meghagyással élettárs javára; pénzügyi eszközök: cseriti, egyház; nagy értékű ingóságok: tesók gyerekei
 • Ki$$mama
  @Örökös

  ha van jogerős hagyatékátadó végzésed, akkor a következők alapján járhatsz el:
  1.) örökölt értékpapír
  1.1. napi árfolyam alapján feltöröd, kiutalják a megjelölt számlaszámra
  1.2. értékpapír transzfer a saját értékpapír számládra (egyéb bank is játszik)
  2.) örökölt folyószámlapénz
  2.1. kiutalják a megjelölt számlaszámra
  3.) korábbi dokumentumok beszerzése
  3.1. tételes listádat megírod, OTP HABOF-nak címezve leadod a bankfiókban, vagy postán eljuttatod (OTP háttérműveleti igazgatóság)

 • Zabalint

  Egyetem függő, de azért jópár olyan szak van, ahol főleg az első 2 évben nem fog tudni a gyerek annyi diákmunkát vállalni, hogy eltartsa magát. Ha nem helyben van az egyetem, akkor márpedig fenn kell tartania magát valahogy, ha egyáltalán nem támogatod.
  Nyugat-Európában ez annyiban más, hogy nem 30+ órája van a hallgatóknak egy héten, hanem még műszaki szakokon is 10-15, és a többség simán el tudja magát tartani diákmunkával.
 • pumpedjano
  Minek várnod pár évet a te módszereddel? Fogd az örökségedet és rakd fel a pirosra vagy a feketére Garancsi kaszinójában. Így nem kell évekig izgulnod, hogy tönkremész-e vagy meggazdagszol és ugyanannyira kiszámítható az eredménye is.
 • Sasfiók

  Ügyfélkapun le lehet kérdezni a hrsz alapján a tulajdoni lapot.
 • Póthagyaték
  Póthagyatéki eljárás mindig indítható a vélelmezhető utolsó lakcím szerinti önkormányzatnàl.
  2019-ben intéztem az 1880-ban született és 1970-ben elhunyt dédnagymamám földrészét. Évtizedek óta ismert volt a család előtt, hogy a földrész fele a nevén volt, csak senki sem akart vele foglalkozni. Ami kellett hozzá, az a születésik a felmenőig visszavezetve, a halotti a dédiről és egy tértis levél. Aztán a közjegyzőnek adta át az önkormányzat.