MTV felvilágosító film

Ákos küldött át egy felvilágosító videót, amit a Magyar Televizió készített a nyugdíjkérdésről.


Kicsit furcsa volt, hogy a magánnyugdíjpénztárt, mint megoldást vázolta fel, amit a Fidesz beszántott 2011-ben. Aztán az utolsó képkockák megadták a választ: 2008-ban készült a videó, csak valamiért most megint előkerült.

Mindegy, azt a két percet megéri, hogy megnézd.

A sorozat többi tagját itt tudod megnézni.

Share

117 hozzászólás

 • Szaky
  Itt egy friss cikk:

  hvg.hu/gazdasag/20171116_Magannyugdijpenztari_tagok_dilemmaja_maradni_vagy_vissza_az_allami_rendszerbe

 • L70
  Igen, a manyup nagy előnye az örökölhetőség. A jelenlegi szabályozás egyébként már korrekt, a manyupos befizetések időszakára az állami nyugdíj 75%-a jár csak. Az éves befizetendő pedig kevesebb mint egy piaci értékpapírszámla díja.

  Nyugdíjba vonuláskor pedig van még egy döntési pont, akkor visszalépni vagy sem. Ekkor a visszalépés igenis lehet racionális.

  Az a pár tízezer manyupos már nem éri meg a fáradtságot, hogy az állam tovább agyaljon rajtuk.

 • antenna
  Ismer valaki olyat, aki minimálbér vagy hasonlóan alacsony fizetés mellett maradt manyup tag?
 • Szaky
  L70
  2017-11-16 at 09:34

  A tagok összvagyona 250 mrdFt, legalább két stadion ára …))

 • Zabalint

  Azért nagyon durva nehéz de szükséges lépésként beállítani a manyup államosítást. A legtöbb ember azt sem tudta, eszik vagy isszák, a pénzügyi gondolkodása nem terjed a nyugdíj távolságába, emellett egy rakás kiadás csökkentést és tényleg fájdalmas reformot megspórolhatott vele a kormány. Ez bizony egy hosszútávon katasztrófális, de amúgy abban a pillanatban népszerű lépés volt. Legalábbis egs olyan orszagban, ahol a magántulajdon sokadlagos…
 • Péter
  Hogy mennyire volt közpénz vagy magántulajdon a MNYP vagyon, arról sok érvet láttam már mindkét oldalon, de ne felejtsük el a törvényt se, ami úgy szólt, hogy:

  “A pénztártag követelése – a tulajdonlás elve szerint – a pénztártag tulajdona”

  (… ahol a követelés a felhalmozási időszakban az egyéni számlaegyenleg)

  Ennek tükrében szerintem elég nevetségesek a “de amúgy se rendelkezhettél vele szabadon” és hasonló érvek.

  És egyetértek azokkal, akik szerint a visszalépés kérdésére nem volt egyértelmű a válasz. Nekem huszonévesen, jó fizetéssel egyértelmű volt, hogy maradok. Eleve úgy álltam hozzá, hogy ha lesz is állami nyugdíj / elérhető nyugdíjkorhatár, az a pénz valószínűleg már csak zsebpénz lesz ahhoz képest, amit addig félre szándékozok tenni, így a zsarolás kevésbé érintett meg. Ha mondjuk 50 éves lettem volna minimális megtakarítással, valószínűleg maradok.

 • Tudatlan
  Kiszámoló valahol írta vagy mondta, hogy nem javasolja az ÖNYP-ból a hozam felvételét. Ha kiveszem-visszateszem/másikba teszem, akkor sem éri meg? Illetve milyen árnyoldalai vannak, ha kivesszük a hozamot? Azt megnéztem, hogy van egy fix költsége, talán 3000,- Ft, plusz újból le fogják vonni a működési költséget a befizetendő összegből. Még azt sem tudom, hogy a hozamot a teljes bentlévő összegre számolják-e, az addig kapott hozam hozzáadódik-e a befizetett tőkéhez, vagy sem.
 • G
  En meg csak gondolkodom a manyupon. Melyiket ajanlanatok meglevo tapasztalat alapjan?
 • Péter
  @G: Onkentes penztarat javasolnak majd masok. En azt javasolnam, hogy gondolkozz meg el kevesbe kotott befektetesi formakon is, pl. TBSZ + befektetesi alapok vagy ETF-ek, foleg ha fiatal vagy, es messze meg a nyugdij. Elbukod ugyan az adokedvezmenyt (ami most epp van, de ki tudja meddig lesz, es hosszu tavon amugy sem nyersz vele nagyon sokat), csereben viszont sokkal kisebb kotottseget vallalsz, es 5-10 ev mulva valaszthatsz teljesen mas befektetesi format, ami epp akkor szimpatikus lesz.
 • Ákos
  @Péter: A legtöbb embert önmagától kell félteni. Nekik pont jó egy olyan rendszer, ahová rendszeresen fizetnek be, de nyugdíjas korukig csak nagy szívás és magas költségek mellett tudnák visszaszerezni a befizetéseik egy részét (nem véletlen, hogy az állam ilyen kemény korlátokat szabott). Még így is sokan sokan nekiugranak a pénzkivétnek sajnos. A viselkedési közgazdaságtan foglalkozik a témával komolyabban, a blog nem.

  Szóval, a rendszeres befizetés, az adókedvezmény és az alacsonyabb hozam is sokkal több lesz nyugdíjas korára, mintha hirtelen felindulásból nekiáll ETF-be tenni, majd az első adandó alkalommal a se..ére ver a pénznek. Előbb váljon a rendszeres megtakarítás és befektetés az életformájává, legyen kellően felkészült, aztán evezhet mélyebb vizekre is. Szerintem.
  G azzal sincs tisztában, hogy már nem kell manyupon gondolkodni és ezt nem bántásból mondom.

 • G

  Koszonom a tippet, TBSZ es PMAK, ETFek vannak, gondoltam ez meg talan hozam szintjen mukodhet, de ugy tunik ez a hajo mar messze… Koszi megegyszer!
 • headset

  De ha mégis igénybe vennéd az évi 150 000 adóvisszatérítést, ott az önsegélyező/egészségpénztár. Sokszor volt már szó róla, hogy milyen célokra lehet visszavenni a pénzt. Vagy a lekötésre is jár adóvisszatérítés.

  Vagy a NYESZ-re is vissza lehet igényelni évi 100-130 ezret és a jelenlegi szabályok szerint TBSZ-é alakítva ki lehet belőle szállni. Ott is tarthatsz ETF-et adómentesen.

 • nyman
  En kileptem. Az indulas ota eltelt idoszak felet kulfoldon toltottem, nem jott ossze sok penz.

  A masik, hogy panasonic-hoz hasonloan en sem bizom az ilyen evtizedeken at felretett penz mashova ragosgatasban, ahol lehet, hogy fiktiv kivonatot latom.

  A harmadik, jelenleg ugyfelkapuval az egyeni szamla is megtekintheto, minden ellenkezo hireszteles ellenere (egyeniszamla.onyf.hu/), de az is lehet, hogy itt is fiktiv szamok jelennek meg.

 • Jóska Pista
  Arra azért kíváncsi vagyok, a manyupból felvett reálhozamot hányan fordították nyugdíj befektetésbe, és hányan tapsolták el.

  Aki elköltötte
  -visszafizettem a hitelkártya tartozást
  -betoltam a lakáshitelbe
  -nyaraltam belőle
  -stb.
  lehet, hogy nem a legbutábban költötte el, de az is biztos, hogy nem volt káros számára az állami tiltás, ami megakadályozza a nyugdíj célú megtakarítások felélését.

 • piccola
  @nyman: az nem egyéni számla, hanem a bevallott nyugdíjjárulékod vezetése. az egyéni számla felosztó-kirovó társadalombiztosítási rendszerben értelmezhetetlen.
 • gaborr
  Én azért maradtam MNYP tag, mert azt mondták, hogy ezzel ki tudok szerződni az állami nyugdíjrendszerből, a 10%-os nyugdíjjárulék 2 év türelmi idő után csak mnyp számlára fog menni. Osztottam szoroztam és az jött ki, hogy mivel nagyon messze van a nyugdíj, inkább ez a fix 10%-os részből épített magány nyugdíj, mint egy nagy 0 állami nyugdíj. Azért nagy 0, mert nem lesz elég befizető. Egyszerűen a 0-nál minden több. Ezt ugye eltörölték meggondolták magukat, mégsem lehet kiszerződni az állami rendszerből sajnos. Továbbra is azt gondolom, hogy 30 év múlva mikor nyugdíjba megyek (hacsak nem emelik tovább a nyugdíjkorhatárt) a kenyérre nem lesz elegendő az a nyugdíj amit kapni fogok. Tehát nem csak most, hanem a következő 30 évben is butaságnak gondolom visszalépni az államiba, hiába viszket a tenyerem a hozam láttán. Amúgy nekem 6 perc volt az ügyintézés, hogy maradjak a fiumei úton.
 • gaborr
  parlament.hu/irom40/00032/00032.pdf

  19 oldal:
  A „kiszerződés”-re vonatkozó szabály eltörlésre került, így az általános szabályokból következik, hogy a magánnyugdíj pénztári tagok 2012. január 1-jét követően a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben lévő várományosokkal megegyező módon (100 %) szereznek jogosultságot (a konkrét számítási szabályok ugyanakkor még pontosításra szorulnak).

  Érdemes amúgy végigolvasni amúgy ezt a 107 oldalas irományt 🙂