Napelem túltermelés átvételi ár

Gábor kapta kézhez a napelemes rendszere utáni éves elszámolást.

A túltermelését kemény 4,94 forintért vette át az MVM, mert felemelték a villanyszámlában a rendszerhasználati díjat és csökkentették az áram költségét. Így most a rezsicsökkentett áramár hivatalosan 4,94 forint. (A valódi áramár nagykerárban, nettóban 250 forint körül van egyébként.)

Eddig sem volt nagy bóni túltermelni napelemekkel, de 4,94 forintért már végképp nem éri meg. Kész szerencse, hogy jövőre legalább szja-t nem kell majd fizetni utána.

Share

91 hozzászólás

 • Attila
  Igen, már július 1-től csökkent átvételi ár, elszámolásban is arányosítottak ha július beleesett. Az augusztustól érvényes ár is hasonló, innentől így számoljunk napelemes visszatöltéssel.
 • mad823
  Ahogy itt a dolgok mennek, én nem merném 2024.01.01 előtt kijelenteni, hogy jövőre nem kell a túltermelés után szja-t fizetni. 😀
 • John Smith
  “Kész szerencse, hogy jövőre legalább szja-t nem kell majd fizetni utána.”

  Kérhetem, hogy ne adj nekik tippeket? Ha Magyarország továbbra is ilyen jól teljesít, megint 3,60 lesz a kenyér. Euróban.

 • einguaz
  Kíváncsi vagyok, lesz-e villany-feketepiac, amikor az emberek kihúznak pár hosszabbítót a szomszédokhoz egy fogyasztásmérővel és olcsóbban adják túltermelés esetén az áramot…
 • Solarpolar
  A hálózatot nem erre tervezték. Nem érvényesülhet igazságosan a visszavételi ár, egy olyan hosszan elnyúló átmeneti időszakban, ahol egyrészt muszáj lesz a lakosságot támogatni az áttérésre, másrészt még félig függés van a fosszilistől. Aki nem akar meglepődni és saját ellátás biztonságot is akar otthon, az tervezze túl egy kicsit a beépített teljesítményt, és ha kell lamentáljon az off-grid és a hibrid között.
 • Orbán a király
  Napelem? Szélerőmű? Geotermikus energia? Még mit nem! Paks2 Mátrai erőmű az köll ide!
 • jami
  Nekünk kb precízen akkora volt a rendszer, ami fedezte a használatot, ősszel rakattam fel +3 panelt, ami a tavaszi saldoban még nagyon nem mutatott semmit. Most viszont épp tervezem az emelten lévő klímát fűtés-rásegítésnek használni, szóval szerintem nem nagyon lesz túltermelés…
  Az a vicc, h 4 éves a rendszer, 0%-s hitelből van. Azóta volt 2 év embargó (=nem fizettem se áramszámlát, se törlesztést), most nő az áram ára, kilőtt a napelemek ára és az infláció is – szóval kb megtérült ennyi idő alatt.. szuper kiszámíthatóság, nem?
 • Csirkefog
  Nekem pont nullára jött ki a szaldó a beüzemeléstől számítva 12 hónap múlva, de az elszámoló számlában 13 egész hónapot számoltak el és 200+ kWh ment hozzá 5ft-tal! Hogy lehet ez? Bementem reklamálni az ügyfélszolgálatra, onnan meg elzavartak, hogy napelemmel nem foglalkoznak és adtak egy központi telefonszámot, hogy azt hivogassam. Természetesen nem lehetett senkivel beszélni! Találkozott valaki ilyennel? Mit lehet tenni?
 • Hasszan
  Én arra várok, hogy mikor fogják végre engedélyezni a szigetüzemet.
  Nekik is jobb lenne, ha rakhatnék akkumulátort a rendszerbe, meg nekem nekem is.
  De nem lehet.
  A nyaralóba, ahol nincs áram, ott igen. De itthon, ahol vissza vagyunk kötve a cikkben is említett csodás értéken, itt nem, szó sem lehet róla egyelőre. Azt várom, hogy ez hátha megváltozik. Nem azért, mert megérné, nem, megengedhetném magamnak azt is, hogy vegyem az áramot, csak jobb érzés lenne, ha lehetne termelni.
 • hanan
  Azt mikor vezetik be, hogy egy (alacsonyabb?) àron àtveszik a fel nem hasznàlt àramot majd te ha èpp nem termel a napelem piaci àron tudod megvenni ha èpp kell neked. Màrmint nem csak a röbbletre, hanem az egèszre. Vagy nincs ilyen terv a horizonton? Köszi!!
 • NAR
  És hogy szabályzod, hogy amikor éppen nincs túltermelés, ne fogyasszon a szomszéd? Másrészt a szomszéd mit fog rákötni erre a bizonytalan áramra? Nálam ma 11:00 és 11:25 között 4000 W-ról 2000 W-ra esett vissza a termelés, hogy 11:40-kor 4500 W legyen. 13:50 és 14:10 között 4100 W-ról 800 W-ra ment le a termelés, 14:30-ra megint 3800 W lett.
 • Alfa
  Persze hogy fel kellett emelni a rendszerhasználati díjat. Az áram díjat meg csökkenteni.
  Milyen cége van Lölönek? Hálózati.
  Naugye.
 • einguaz
  Egyrészt technikailag nem kivitelezhetetlen, hogy az egyik helyről felvegyen a rendszer annyi energiát amennyit tud, a maradékot meg máshonnan szedje, másrészt (feltéve, hogy az áram ára fix) te is vehetsz áramot ugyanannyiért mint a szomszéd, és akkor azon a részen nem nyersz semmit.

  Szigetüzem alatt pontosan mit értesz? Én úgy gondolnám, hogy ha a rendszered nem táplál vissza az áramszolgáltató felé (kb. mint egy szünetmentes tápegység, amit napelemről töltesz ha tudsz), akkor ahhoz semmi köze a szolgáltatónak és nem is kell engedélyeztetni.

 • Zoli
  Hasszan: Sehol sem tilos a sziget üzem, pont senkinek semmi köze hozzá. A napelemes lámpád is az!
  Csak ne termeljen rá a hálózatra.

  https://kiszamolo.hu/napelem-tultermeles-atveteli-ar/#comment-234784

 • gusson

  A fogalmak, amiket keresel (hiszen a vélt népszerűség hajszolása miatt nem firkálnál oktondi dolgokat):
  alaperőmű, menetrend tartó erőmű, csúcserőmű, primer. szekunder, tercier szabályzó erőmű.
  Egyébként meg már manapság is annyi napelem dolgozik a magyar villamosenergia rendszerre, hogy napfényes napokon több (és egyre több) negyedórában is jelentősen csökkenti, esetenként ki is váltja az importot.
  Erről magad is meggyőződhetsz a MAVIR adatpublikációs oldalán.

  Szélerőműveket meg ott érdemes létesíteni, ahol stabilan, kiszámíthatóan van szél, így a rendszer megtérül, mivel gazdaságosan üzemeltethető. Magyarországon ez egy szűk területen igaz, a Kisalföldön.

 • Hatvani
  Napelemes rendszerem van, és elektromos fűtés miatt jelentős többlet fogyasztásom lesz az októberi elszámoláskor (ezt még ugye tavaly télen fogyasztottam). Kíváncsi voltam, hogy ezt milyen áron fogja kiszámlázni az MVM, mert ez nem derül ki a tájékoztatókból szerintem.

  Felhívtam az ügyfélszolgálatot és ekkor jött a meglepetés: azt állítják, hogy a többlet fogyasztás (vagyis amennyivel többet vételeztem a hálózatról mint amennyit betápláltam) mértéktől függetlenül marad az eredeti áron, tehát 36-38 forint körül. Nem akartam elhinni (túl szép hogy igaz legyen), ezért kikértem a hangfelvételt, később még jól jöhet.

  A hangfelvétel (a hangok torzítva): bit.ly/3cyVHes

  Mit gondoltok erről?

 • Tamás
  “Eddig sem volt nagy bóni túltermelni napelemekkel, de 4,94 forintért már végképp nem éri meg. Kész szerencse, hogy jövőre legalább szja-t nem kell majd fizetni utána.”

  Miki azért azt ne felejtsük már el, hogy a napelemesek ingyen használják a hálózatot a tárolásra.
  És tudom, hogy furcsa, de ott van melegtartalékban egy komplett rendszer azért, hogy ha elmegy a napocska, akkor a usereknek akkor is legyen 230 V a konnektorban megfelelő frekvenciával.
  Mert ha nincs, akkor meg ugye azért lenne sipítozás.

 • Panic

  Ha tudod, mennyi szokott lenni az éves túltermelés, tegyük fel egy hűtő éves fogyasztása, akkor pl fixen ráköt egy hűtőt…
 • Henrik
  Nekem a burgeszek 12 centért veszik át, és azt is keveselltem. Mint nagyapám mondta: a legnagyobb tolvaj az állam és nem ismeri a konkurenciát
 • hanan
  Látom annyira nem hatott meg senkit a kommentem. Szóval amikor az emberek betáplálják a napelemekről érkező többlet áramot, akkor gondolom éppen olcsóbb is az áram, amikor meg felhasználnák, a rendszert akkumulátorként kezelve, akkor pedig ha éppen este van vagy borúsabb idő akkor amúgy is kevesebb áram adódik, így gondolom éppen drágább. Szóval itt érzésem szerint van egy buktája a szolgáltatónak.. Ezt a buktát valamilyen módon nem tervezik valamikor kivezetni a rendszerből? Ha nincs erre vonatkozó terv, információ, akkor én is lehet hogy belevágnék , de kicsit tartok tőle, hogy tollvonással eltörlik ezt a fajta elszámolást. Tényleg nagyon köszi ha valaki reagál érdemben!
 • Klaudia
  Valaki, akinek van napeleme, le tudná vezetni nekem pontosan, hogy milyen számok alapján, milyen megtérüléssel számol?

  Rendszeresen látok és hallok ilyen 4-5 éveket, de nekem 15-20 évnél hamarabbi megtérülés egyszerűen sehogy se jön ki, és akkor még csak nullán vagyok… És nyilván akkor a ráköltött összeg alternatív hozamáról nem beszéltünk, de mondjuk ezt most engedjük el.

  Szóval:
  – mennyi volt a napelemes telepítés úgy mindennel együtt,
  – mennyi az a villanyszámla, amit ki tud váltani vele,
  – ez alapján hány évvel számol / eddig mennyi térült meg.

  Persze tudom, hogy ez sok mindentől függhet, pl. meddig marad a szaldós elszámolás, vagy mennyit emelkedik a villany ára (tehát mindkét irányba van rizikó), de tegyük fel, hogy a jelenlegi (vagy a telepítéskori) számokat nézzük, mivel azzal lehetett előre kalkulálni, amikor valaki telepített.

  Köszi, tényleg kíváncsi vagyok.

 • Nacionalista

  Senkinek nincs fogalma sem, hogy hogyan fog alakulni a szabályozás. Még ha van is most erről hivatalos álláspont, ha úgy adódik, hogy kell a pénz, akkor 24 óra alatt átvernek egy új törvényt, ami alapján pld egy fillért sem fizet az átvételért a szolgáltató.

  Akinek napelemre telik, az úgyis burzsuj, azt lehet ütni. Ez van.

 • Kiszamolo
  Klaudia,

  Tavalyi árakon, 5%-os állampapír kamatok mellett, tavalyi áramdíjjal, szaldós elszámolással 12 év alatt térült meg a napelem. (Az enyém.)

  Szaldó nélkül cirka 27 év, az nagyjából az élettartama a rendszernek.

  Dupla annyi áramdíj mellett logikusan a fele.

  Magasabb kamatoknál (alternatíva költség) megint csak logikusan hosszabb a megtérülés, mert több elmaradt kamatot is kell kitermelnie.

 • Valamirandom

  15k körül volt a számlánk, amikor egy 7kWp-es rendszer került a tetőre Huawei inverterrel 3M forintért.
  20 évig fizetek havi 12k-t, a maradék volt az önerő.
  30k villanyszámlát fedez a termelés, ami azért ekkora, mert villanyautó töltést is előre beleszámoltam.
  Nem számoltam különösebben megtérülést, nekem nyugalmat ad, hogy 20 évig fixen 12k a villanyszámlám, és marhára nem izgat fel semmilyen rezsicsöki-csökkentés. Szaldó nélkül is nullára jönnénk ki jelenleg még december-januárban is, ez is tervezési szempont volt.
 • Kerekperec
  Ez gyakorlatilag a szaldós elszámolás azonnali megszüntetését jelenti a háztartási méretű kiserőművek számára valamivel több, mint egy évvel a 2023.dec 31-es kormány által előírt időpont előtt. Ráadásul minden eddig szaldós elszámolású otthoni napelemes rendszert effektive azonnal érint.

  Az energiaválság eljöttével az energiaszolgáltatók újra elolvasták a jogszabályt, és nem okozott nekik nehézséget úgy értelmezni, hogy a szaldós elszámolást máról holnapra megszüntessék az áramszámlán szereplő díjak átrendezésével.

  Ez a fajta “kreativitás”, valójában a törvény szellemének semmibevétele a szolgáltatató részéről pont annyira jogszerű, mint minden olyan egyéb eset, ami miatt a magyar jogállamiság megkérdőjeleződik. Mondom ezt úgy, hogy szerintem a szaldós elszámolást – rezsicsökkentés torzszülöttjének unokatestvérét – ilyen módon be sem lett volna szabad vezetni.

 • EV

  Napelem telepítés 1,9 m, elektromos autó benzines helyett évi 600 e spórolás csak a benzinen, áram évi 120 e.
  Így jön ki a 2-3 év. 🙂

 • Klaudia

  Köszi, akkor úgy látom, valójában a szaldó megszüntetése a legnagyobb kockázat.

 • Klaudia

  “Nem számoltam különösebben megtérülést, nekem nyugalmat ad, hogy 20 évig fixen 12k a villanyszámlám, és marhára nem izgat fel semmilyen rezsicsöki-csökkentés.”

  Oké, de azért ez mégis csak egy pénzügyi döntés: a napelem telepítés mellett két érv szokott lenni: zöld és hosszútávon anyagilag jobban jársz (a szigetüzemet most hagyjuk). Szóval a megtérülés az elsődleges szempont, ezért ez az elsődleges kérdés.

  Az hogy mi ad nyugalmat, az persze egy egyéni szubjektív érzés (ezt el is fogadom), de nem egy objektív érv. Ennyi erővel azt is lehet mondani, hogy nekem nincs napelemem, tehát nekem nyugalmat ad a következő 20 évre, hogy nem kell azon izgulnom, hogy mikor szüntetik be a szaldós elszámolást, hogy mennyiért fogják átvenni a termelt áramomat.

  Egyébként köszi a választ 🙂

 • Klaudia

  “elektromos autó benzines helyett évi 600 e spórolás csak a benzinen”

  Ez egy csúsztatás. Elektromos autót tudsz tölteni akkor is, ha nincs napelemed, csak akkor a 38/77/stb. forintos rendes villany áron. Szóval az autó napelemmel való töltése esetén nem a benzinhez képest kell nézni a spórolást, hanem a “napelem nélküli áram” meg a “napelemes áram” különbsége a te spórolásod napelemmel.

  Plusz, ha autó töltés is a cél, akkor gondolom a napelemes rendszert is annyival nagyobbra kell tervezni, szóval ez is növeli már eleve valamennyivel a költséget.

 • Buy & Hold

  Klaudia, a válasz az, hogy senki nem tudja.
  Akinek van, az nyilván azt fogja írni hogy a legjobb dolog a világon, túl drága ahhoz, hogy ne így gondolja.
  Akinek nincs, az vagy nem foglalkozik vele, vagy sóvárog utána, szerintem kevés olyan van, akit érdekel de hülyeségnek tartja.
  Hozol egy döntést (kell/nem kell), aztán vagy megszívod, vagy nem, sajnos nem lehet itt 2 hétre sem előre tervezni.
  A legolcsóbb energia az el nem használt energia, tudom közhely, de nem véletlenül lett az.

 • Kiszamolo
  Utolsó nap éjfél előtt 15 perccel hozták meg a jogszabályt, hogy mégsem vezetik be a bruttó elszámolást a napelemeknél, ha volt rajta állami támogatás. 15 perccel a végső határidő előtt!!!!!!!!!!

  Előtte egy évig mindenki síkideg volt, hogy készen legyen a határidőre.

  Van egy adó a 4 kWp-nél nagyobb napelemekre, ami jelenleg 0 Ft. Akár már holnap lehet akármennyi. Akár évi 200 ezer forint is. Csak egy tollvonás az egész.

  Annyit tudunk, hogy 2024 január elseje után csatlakozott napelemek már biztos nem kérhetik a szaldós elszámolást.

  De mi lesz azokkal, akik már megkapták? Senki nem tudja, sőt azt sem tudjuk, kinek kellene tudnia.

  Lehet, hogy 2024-től senki nem maradhat szaldóban.

  Az is lehet, hogy már holnap reggeltől sem.

  Ha nem lesz szaldó, mennyivel lesz drágább a vett áram, mint az eladott? Lehet játszani azzal, hogy mennyi a hálózati díj és mennyi az áram ára, ahogy most játszanak is. 90% áramár és 10% hálózati ár? Vagy pont fordítva? Bármit kitalálhatnak, de így nem tudsz megtérülést számolni.

  Ebben az országban, ezzel a kormánnyal nem 12 évre nem tudsz tervezni, hanem egy hétre sem.

  Hiába akarsz okos lenni, nem engedik.

  Egy 10-15 éves beruházásnál előre tudnod kellene, mire számíts 10-15 évig.

  Itt bármi megtörénhet és annak az ellenkezője is egy hét alatt.

  Egész országot vagy iparágakat teljesen felforgató törvényeket találnak ki, hoznak meg és hirdetnek ki egy nap alatt, minden egyeztetés nélkül.

  Miért akarsz akkor egy ilyen országban 12 évre előre tervezni?

 • gepetto
  Még az a meglepő, hogy egyáltalán fizetnek érte, mert 3 GW napelempark és megfizethetetlen kiegyenlítő energia mellett a túltermelés inkább gond, mint haszon a szolgáltatónál.
  (Kivéve, ha sehol máshol, csak nálad süt a nap – ami elő is fordulhat pl. hegytetőn, de nem ez a jellemző.)

  A szaldó öl, butít és nyomorba dönt. Aki 15 évekre előre szerződésben garantált szaldóelszámolásokat kötött / hagyott megkötni, azt kellene most kiküldeni Moszkvába, hogy akkor szerezzen is hozzá kiegyenlítő energiát…

 • EV

  Valóban igazad van. Akkor évi -180e ft, így legyen 3-4 év.

 • naa
  “És hogy szabályzod, hogy amikor éppen nincs túltermelés, ne fogyasszon a szomszéd?” Szaldóelszámolásnál ez tökmindegy, éjszaka is fogyaszthat a szomszéd, ha biztosan tudod, hogy túlfogyasztásod lesz. Ha már nem lesz szaldó, akkor meg meg lehet oldani egy okoskapcsolóval a konnektorra, ami csak akkor engedi, amikor mondjuk 11-14 óra között van az idő és ha nagyon okos, akkor még egy napfényérzékelő is rajta van… Ez kicsit scifinek tűnik, de amint megszűnne a szaldó (ne szűnjön meg, hiszen az is valamilyen szinten visszamenőleges módosítás, de hát tudjuk, mennyit ér a jogállam idehaza), én is ezerrel ilyen okos megoldásokat fogok telepíteni (biztos vannak/lesznek ilyenek):
  – Okos Aksi, ami a túlfogyasztással töltődik
  – Elektromos autót akkor töltöm, amikor ezerrel süt a nap (ez mondjuk hasonló, mint az aksi)
  – Okos vagy okosított háztartási gépek: bojler, mosó(gató)gép, fűtés
 • naa
  Amúgy az nem zavar, hogy szaldóelszámolás után az éves túlfogyasztást nagyon olcsón veszi át a szolgáltató: végül is neki az egész hálózatot üzemeltetni kell, legalább ebből jut neki rá egy kicsi – amúgy a szaldósok potyautasok lennének ebben a relációban. Ezen nagyon fennakadni szerintem kicsit hiéna-mentalitás.

  Más kérdés, ha nem lenne szaldó, akkor nagyon is fontos lenne (lesz) egy fair és reális bruttó átvételi ár, amiből jut a szolgáltatónak a hálózat-üzemeltetésre stb. de azért biztosít megtérülést a napelem beruházásnak is. Nyilván nem 4 forint lesz a kötelező bruttó elszámolás átvételi díja, mert akkor senki nem csinál napelemet.

  Szigetüzem vagy részben szigetüzem is jó ötlet szerintem – pl. a garázs/kert világítás/kocsitöltés mehetne szigetben. Kellen okosrendszer és szabályozás, hogy biztonságosan ha kell (pl. télen), a hálózatra is csatlakozhasson, az se lenne ördöngösség.

 • nyman
  Nemrég volt egy változás. Igaz ez nem a lakosságot érinti. De erről még nem volt itt a blogon.

  portfolio.hu/uzlet/20220415/napenergia-itt-az-uj-szabalyozas-igy-utasithatjak-el-a-naperomuvek-halozati-csatlakozasi-igenyet-539757
  hvg.hu/ingatlan/20220830_napelem_maviros_szabalyozas

  Jelenleg 50 kW felett a kapacitás 30%-ra kétórás csúcsteljesítményre tárolót kell építeni. Az áramszolgáltató irányítjaa kivétet.

  Pesze a legtöbb lakossági teljesítmények ennek kb. a tizede. Ugyanakkor előremutató, hogy támogatható a lakossági tároló építése. Ez elviekben egy jó irány, de növeli a beruházást, egyben a költségeket. A sok akku sem biztos, hogy nagyon zöld irány.

 • Numida
  Csirkefog: “az elszámoló számlában 13 egész hónapot számoltak el” – Nem kötelezi jogszabály az áramszolgáltatókat, hogy pontosan egy évet számoljanak el. Ami kötelező, az az évi egy mérő leolvasás, amiről elszámoló számlát kell kiállítaniuk. Logikusan persze 12 havonta érdemes ütemezni az évi egy szolgáltató általi leolvasást, de ha ez bármi miatt megcsúszik akár több hónappal (pl. nem jutnak be a zárt ingatlanodba, covid korlátozások, stb), akkor így jártál.
  De meg is előzheted a szolgáltató késlekedését, ha regisztrálsz az online ügyfélszolgálaton, és bepipálod az automatikus e-mail értesítést a havi diktálási idősávról. Vagy letöltöd az MVM vagy a hálózati szolgáltató mobil appját, ami kifejezetten fel fogja ajánlani neked, hogy az éves szolgáltatói leolvasást kiválthatod saját mérőállás fotó beküldésével az appon keresztül. Így nagyjából pontosan 12 hónap lesz két elszámolás között.
 • Numida
  “Napelem túltermelés átvételi ár” – a szaldó elszámolást a háztartási méretű kiserőmű (HMKE) kategórián belül lehet igényelni, aminek felső műszaki határa 50 kW teljesítmény. Jogszabály szerint a HMKE szaldó elszámolásban a kereskedelmi szerződésben rögzített fogyasztási áramdíj egységárával kell elszámolni a hálózatba visszatáplálást (így a túltermelést) is, de tényleg csak az árammennyiség díját. Lakossági fogyasztók áramdíja egyetemes szolgáltatásban valóban csak 5-6 Ft. (A rendszerhasználati díjak sosem számítottak bele a szaldó vagy akár bruttó elszámolásba.)
  De az üzleti és intézményi fogyasztók versenypiacon idén már 100-250 Ft közötti áron kénytelenek vásárolni az áramot (a szintén jelentősen drágult rendszerhasználati díjakon felül), ezért nekik most már valóban 4-5 év alatt megtérülhet akár egy 50 kW-os napelemes beruházás is, a HMKE szaldó elszámolással.
 • Numida
  Hatvani: “elektromos fűtés miatt jelentős többlet fogyasztásom lesz” / “a többlet fogyasztás mértéktől függetlenül marad az eredeti áron, tehát 36-38 forint körül” – itt több dolog keveredik. 2022.06.30-ig a lakossági fogyasztóknak 12-14 Ft, 07.31-ig 5-6 Ft egységáron lesz (egy végszámlában) elszámolva az összes áramfogyasztása, és szaldóban a visszatáplálása is. Aki nem diktált akkoriban, annak becsült végszámla készül, de ha az ezutáni első szolgáltatói leolvasás alapján szükséges, akkor a szolgáltató időarányosan visszamenőleg korrigálni fogja a becsült 2022.07.31-i végelszámolást.
  2022.08.01-től évi 2523 kWh-ig a lakossági fogyasztóknak 5-6 Ft az áramdíj, és így ugyanennyi visszatáplálást is ennyiért kell szaldóban elszámolni. Ha valaki ennél többet termel be a hálózatra, akkor a 2523 kWh fölötti visszatápot már tényleg a 2022.08.01-12.31 között érvényes 36-38 Ft áron szaldózhatják.
 • Numida
  “Ez gyakorlatilag a szaldós elszámolás azonnali megszüntetését jelenti a háztartási méretű kiserőművek számára valamivel több, mint egy évvel a 2023.dec 31-es kormány által előírt időpont előtt.” – ez túlzás, mert a HMKE szaldó elszámolást nem csak a lakosság veszi igénybe, sőt, a hazai összes napelem teljesítmény több mint felét üzleti/intézményi felhasználók, befektetők telepítették (utóbbiak eleve 50 kW fölötti erőműveket csinálnak, amiknek termelését piaci áron adják el).
  Egy valóban (átlagos) háztartási méretű és célú napelemnek elég 4-6 kW teljesítmény, ha túltermelésre játszik, akkor is legföljebb 10 kW, miközben a HMKE szaldó felső határa 50 kW. Vagyis (mint fentebb írtam) rengeteg KKV+intézményi fogyasztónak a mostani versenypiaci árak mellett nagyon megéri HMKE-t telepítenie 2023.12.31-ig, hogy igényelhessék hozzá a szaldót is. Persze ma már bármi változhat válságra hivatkozva.
 • untermensch4
  Nekem a (“jog”)szabályozásbeli tervezhetetlenség miatt a szigetüzem rokonszenves. Pár éve amikor nézegettem az áramszolgáltató kapcsolódó ÁSZF-részét, feltűnt hogy külön kiemelve írták, a hálózathoz nem csatlakozó napelemes rendszert is kötelező bejelenteni nekik. A burkoltan fenyegető hangnem miatt nálam a magyar mentalitású vészcsengő azt csilingelte hogy már előre készül a lista a szigetek megadóztatásához. A humorérzékem meg azt súgta hogy akkor “betű szerint” a kertbe leszúrt napelemes-gombelemes szolár gyeplámpákra hivatkozva is kötözködhet a szolgáltató..? 🙂
 • Valamirandom

  Egyébként miért nem zöld irány a sok akku? Mekkora is az ökológiai lábnyoma egy LiFePo4 akksinak? Az megvan, hogy a lítium például egy nagyon gyakori elem (höhö) a Földön? Amikor tengeri sóval szórod a kajádat, akkor például abban lítiumsók is vannak, totál semleges az emberi szervezetre.
  A lítiumos akksitelepek cellánként javíthatók, az elpusztult cellát meg újra lehet hasznosítani.

  Az a baj, hogy az emberek 99%-a csak ész nélkül szajkózza, amit egyszer olvasott/hallott valahol, valódi tudás nélkül.

 • Kerekperec

  Behoznék még egy szempontot a mostani pánik napelem telepítés ellenében, nevezetesen, hogy csak az elmúlt 5 évben mennyit fejlődtek a napelemes rendszerek, és ennek a fejlődésnek a további gyorsulására talán jobban lehet alapozni, mint pl. a jogi szabályozásra.

  Különösen nagy lendületet hozhat a technológiai fejlődésben a mostani időszak, amikor ennyi pénz ömlik a napelemes cégekhez, a mostani 400W körüli panelek helyett pár év múlva jó eséllyel jelentősen nagyobb teljesítményűeket lehet majd beszerezni, inverterek, hőszivattyúk hasonlóan.

  Persze ha ma is nagy energiafogyasztó vagy, akkor nincs mire várni, de ha szigetelt házban élsz alacsony a fogyasztással, akkor csak a szaldó határidő és a tapasztalható kapkodás okán nem biztos, hogy most kell belevágnod a napelembe. Különösen, ha nincs nagy tetőfelületed, ezért nem tudod majd jelentősen bővíteni a meglévő kapacitást.

 • bjozef
  …hogy mennyire “okosan” működik a hazai áramátvételi rendszer egy újabb példával (utolsó bekezdés): g7.hu/vallalat/20220826/oriasi-buktanak-tunt-az-elejen-megis-30-eve-csilingel-a-magyar-utakon-a-family-frost-sarga-flottaja/

  Nem sok lyukas forintot adnék azért, hogy a következő 1 évben nem lesz olyan fordulat, hogy nem csak a túltermelésért fognak gombokat fizetni… A hálózat rottyon van, jövőre elvileg a szaldót mindenképpen ki kell vezetni, remek alkalom egy újabb – ráadásul gondolkodó(skandalum!) – csoportot hátba rúgni.

 • jami

  mnb-s 0%-os hitelből (1,6m) lett napelem+1 hűtő-fűtő klíma 4 éve. 10% önrészt fizettünk be, 2 évig embargós volt a törlesztés és persze már nem volt villanyszámla sem. A pénz félretéve, aztán kiegészítve lett belőle +3 panel, kandalló stb. – aminek 50%-t visszakaptuk.
  Időközben az infla magas, az áram díja nő, a napelemek+klíma ára is 30-40%-kal nőtt.
  Ezekre írtam, h 4 év alatt valójában megtérült.

  Viszont nem ezért lett, ezek jó részét a fene sem látta előre. Akartam, mert nekem fontos volt. Igazából akartam volna hőszivattyút is, de arról le tudtak beszélni 5 éve, amit nagyon bánok… Szóval a tanulság az, hogy az npv számítás nem ebben az országban lesz általános, de a megérzések igen :/

 • bjozef
  444.hu/2022/09/01/eddig-nem-gondolta-senki-hogy-ez-fontos-most-tobb-ezer-forinttal-megdobja-a-gazszamlat

  “Itt jön be a súlyozási kulcs. Az MVM honlapján található tájékoztatás alapján a fogyasztási jelleggörbét befolyásolja az, hogy az adott fogyasztó szerződése szerint milyen felhasználási jelleggel fogyaszt gázt. Ez háromféle lehet:”

  Tényleg agyf*szt kapok már…
  “ezeklegalábbtudnakkormányozni”….

  Van olyan valami, akármi amihez ezek hozzányúltak az elmúlt 12 évben és nem vált rögtön sz*rrá?

 • Bal
  erre úgy tudom, létezik legális megoldás. A napelemesnek kereskedői engedélyt kell kérni – vagy több HMKE-snek összeállni – és a szomszédoknak meg vele kell szerződni, és akkor kivitelezhető, hogy te drágábban adod el neki, mint amiért a nagy szolgáltató megveszi tőled, ő meg olcsóbban veszi, mint amennyiért a nagy adná neki.

  Sok pénz, macera és rengeteg papírmunka, ami gondolom csak elég nagy méretekben éri meg.

 • Penge
  “Ebben az országban, ezzel a kormánnyal nem 12 évre nem tudsz tervezni, hanem egy hétre sem.”

  Kész szerencse, hogy a bölcs orákulumok által irányított, haladó országokban előre lehet tervezni.

  Lehetne ilyen filmet is csinálni, hogy Leyen, Biden, Macron, Olaf Scholz meg mondjuk Christine Lagarde egyesített erőiből megszületik a bolygó kapitánya és megállítja a klímaváltozást, megváltoztatja az emberi természetet, egy igazságos és méltányos világot teremt.

  Értem én, hogy nem akarod érteni, hogy egy normális országban nem hoznak törvényeket egy nap alatt minden egyeztetés nélkül és nem verik át őket még aznap izomból. Nem lehet könnyű dolgod, hogy védeni akarod a védhetetlent.

 • NAR
  Nekem 14 év körüli megtérülés jött ki (nem számolva az elmaradt tőkehasznot, de mivel 0%-os hitelből épült minimális önerővel, ezt kicsit bonyolult lenne kiszámolni). A villanyár-emelkedés előre hozza ezt a megtérülést. Ki lehetett volna hozni jobbra, kicsit túl lett tervezve a napelem mérete (a légkondi nem fogyaszt annyit, mint számítottam), kevesebb napelemmel kisebb lenne a törlesztőrészlet, rövidebb a megtérülés.
 • Nacionalista

  Mondok neked egy példát. A németek feburárban látták, hogy baj lehet télen az energiával. Elkezdték ütni a vészharangot, intézkedéseket hoztak, tájékoztattak róla mindenkit, hogy innentől az energiaspórolás prio, és végrehajtják a tervet.

  Nálunk meg még júliusban is teli szájjal röhög rajtuk a kormánymédia, majd egy hétre rá bemondják, hogy valami lesz de nem tudják még mi, még egy hétre rá jön egy törvény ami felborítja az ország felének téli terveit. Majd ezt a törvényt még egy hónapig toldozza-foltozza, meg közben lebegtet még pár újat, amikből vagy lesz valami vagy nem.

  Szerinted a két válságkezelés egyenértékű?

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.