124 hozzászólás

 • jami

  A lakóhely kiválasztása nemcsak a munkahelytől függ… Nekem pl. döntő szempont az iskolarendszer és az elérhető szakorvosok. Totál hidegen hagy (pedig imádok oda kirándulni), hogy mennyire olcsóbban tudnék a felső Zemplénben lakni.
 • axt
  Én is veletek vagyok 🙂 Teljesen hülyeségnek tartom, hogy a XXI. században valaki még albérlőt meg főbérlőt emleget. De tényleg érdekelne, hogy aki szerint a lakás tulajdonosa a főbérlő, ő vajon kitől bérel. Merthogy a nevében benne van, hogy bérlő, tehát valakitől bérel. Önmagától bérel? Államtól? Szomszéd Mari nénitől? Kitől?
 • axt
  Értem, hogy szentimentális dolognak tartod a lakástulajdonlást, de hidd el, én is egy racionális ember vagyok, pont azért vettem lakást. Mert így már nem kell hogy érdekeljen, hogy a bérleti piac (és a lakásárak) hova haladnak, fel vagy le, nekem mindig ugyanannyiba kerül a lakhatásom. És a lakásom meleget ad, a befektetés viszont nem. A háború azért rossz példa, mert ott már nem csak a lakásod, a befektetésed, hanem a fizikai léted van veszélyeztetve, ekkor pedig teljesen fölösleges már pénzügyekről beszélni. Kisajátítás befektetésre is lehet. Részemről továbbra is azt mondom, hogy a pénz és a befektetések csak egy eszköz az élethez, és sosem cél. Ellenben enni és lakni valahol az igenis cél, mivel a Maslow piramis legalja. És ha már lakok valahol, az legyen a piac hatásaitól mentes. Nézd meg, hányan szívták a fogukat 5-6 éve, mikor a bérleti díjak felmentek. Engem ez nem érintett
 • axt
  Még egy érvem van, és utána befejeztem: itt a blogon már előkerült párszor a döntési stressz, mint negatív élettani hatás. Nos, én úgy gondolom, hogy egy saját lakás a döntési stresszt nagyban csökkenti, ugyanis az embernek, ha egyszer megszerezte a lakást, már nem kell figyelnie a piacot, a befektetéseket, hanem csak él a lakásában és kész. Lehet azzal érvelni, hogy de ha betenné azt a pénzt egy befektetésbe, amit lakásra fordított, lehet, hogy a bérleti díj kevesebb lenne, mint a hozam, tehát nyerőben lenne, de ez is stressz, és nem tudod, hogy mit hoz a holnap. Egy saját lakás véleményem szerint igenis enyhít az ember stresszfaktorán. És ez is egy olyan dolog, amit nem tudsz pénzben mérni. Tudom elcsépelt példa, de hány cégvezető lesz rákos meg stresszes 50-60 éves korára? Lehet nekem kicsi a stressztűrő képességem, de én ezt vállalom. Én nem akarom állandóan a piacot figyelni.
 • Zabalint
  Főbérlő szót én sem szeretem, mert tényleg félrevisz, hogy benne van, hogy bérlő, és nem is általános a használata. Ellenben az albérlet, illetve albérlő szó simán állandósult a köznyelvben arra, hogy lakást bérelsz, míg az eredeti jelentését már nem használják, különösen nem más dolgok bérlésénél, hiszen elvileg autót is bérelhetnél olyantól, aki tartósan bérli, és akkor te lennél az albérlő, erre viszont ma már nem használjuk.
 • Zabalint

  A mentős szó meg úgy jött létre, hogy eredetileg a mentő az az embereket jelentette, akik kimennek menteni, a járművet pedig mentőautónak. Később elkezdték használni a mentőautóra azt, hogy mentő, még később pedig emiatt lett mentős azokból, akik a mentővel (mentőautóval) kimennek menteni. Tök logikátlan, de ettől még így alakult a nyelv. Az albérlet szó alatt pedig a legtöbb ember simán lakás bérlést ért, erre használják, még ha logikátlan is nyelvtörténetileg a megnevezés.

  Vagy mondhatnám másik példának, hogy a kuka szavunk a Kuka márkanévből származik, mert ez volt ráírva a kukás autókra, ezért lettek kukás autók. Aztán a kukás autóból a szemetes elnevezése kuka lett, így tök természetesnek vesszük, hogy a kukás autó elviszi a kukát. Holott ugyye ez is tök logikátlan. Mégis így használjuk. A szavaink jó részének eredete teljesen logikátlan. Vagy pl. lásd érintős fizetés.

 • axt
  Az érintős fizetés kifejezés szimplán csak azért jött létre, mert rövidebb így kimondani. Érintős vs. érintésmentes: ki akarja ez utóbbit végigmondani? Mellesleg, általában hozzá is ér a kártya a készülékhez, úgysem tartod meg tőle 2 centire 🙂 De tudom angolul mit jelent, tök más.
 • Jupiter

  Nem te voltál itt pár hónapja, aki azt hitte, hogy jön télen a blackout Ausztriában? Csak azért mert fura, hogy ezek után te még racionális embernek tartod magad. Mert lassan vége a januárnak, aztán a február is elrepült és nincs blackout. A racionalitás meg valahol máshol kezdődik, nem itt.

  (Ha nem re voltál akkor elnézést, de mintha rád emlékeznék)

 • Családfő
  Igaz, hogy nem nyelvész blog ez, ám ha felmerül bizonyos szavaknak a helyes használata, akkor elegánsabb inkább elsajátítani/beépíteni azt, mint védeni a helytelen használatot. (Azért, mert más “hülye”, nem kell nekünk is annak lenni.)

  A mutatott hozzáállás egyébként előszűrő lehet akár bérlőként, akát bérbeadóként. Már az első üzenetváltásból, telefonbeszélgetésből le lehet szűrni sok mindent. Ha eljutunk a megtekintéhez, a személyes találkozás újabb szűrő. Kölcsönös szimpátia esetén végül ot dől el, ha látjuk, hogy a másik fél igényes annyira, hogy pl. végigolvassa a szerződéstervezetet, javasol/kér változtatást akár csak kis dolgokban, és teljes egyetértés után írja alá. Ez, és a biztosítékok, mint pl. közjegyzői okirat, óvadék (nem kaució 🙂 ) stb. minimálisra csökkenti a kockázatot. A gyerekesektől sem kell félni, ők is csak azt szeretnék, hogy legyen egy kényelmes otthonuk.

 • Attecte
  egy sor személyeskedés volt benne, a többit kényelmesen ignoráltad. Nagyon komplex és érzékeny témakör ez az egész de a többiek nagyon sok jó indokot felhoztak.

  Amíg ilyenek vannak, hogy vita van arról, hogy a lakhatás elemi szükség vagy befektetés-e, amíg te őszintén elhiszed, hogy a bérbeadással még te teszel szívességet (miközben ahogy írták is, a rezsit fizeti helyetted), amíg nem fogadod el, hogy a felújítás, állagmegőrzés a TE felelősséged is a TE tulajdonodnál, és amíg normálisnak tartjuk hogy embereknek alig van hol lakni de valakinek 50 lakásos ingatlanportfóliója van, addig jönni fognak szentimentálisabb hangok is.

  Ember a bérbeadó és a bérlő is, megjárna az mindkét félnek hogy egyenlő félként, civilizáltan, emberként bánik a másikkal. Én voltam már bérbeadó által megalázva.

  Elhiszem, hogy vannak türhő bérlők. Tanulj meg szűrni (te felelősséged) és engedd is el ennyivel

 • Attecte
  és beszélgetéséhez még annyit hozzá akarok tenni, hogy mindkét oldalnak igaza van, de csak részben.

  Azért albérletben lakni nem akkora rizikó hogy állandóan a piacot koslasd. Lehet albérletben is nyugodtan élni, csak találj normálisat (vannak jó szűrők; pl. ha ez az egy kiadott lakása van, kevésbé valószínű hogy annyira mohó és személytelen lenne, de az is fontos hogy hány éves, stb). Nyilván nem családdal, azt én is elismerem, de családos emberek fejével képtelen vagyok gondolkodni, ez mind egyéni vélemény.

  A lakás nem befektetés kéne legyen, azzal is egyetértek. Ez a hideg, számító mentalitás kvázi beárazza az alapvető értékeinket, olyan messze meg azért kapitalizmusban se kéne menni.

  Attól félni hogy összeomlik a digitális kommunikáció, szerintem is butaság. Senki nem képes bedönteni, természeti katasztrófa meg sosem lesz akkora. A saját lakás nem ettől lesz fontos.

 • Attecte
  Tényleg utolsó de ezt muszáj.

  “A gyerekesektől sem kell félni, ők is csak azt szeretnék, hogy legyen egy kényelmes otthonuk.”

  Hatalmas +1, gyönyörű mondat. Pénzügyi blog vagyunk de a pénz és az életvitel között kell lennie egy balansznak.

  Egy gyereknek a legfontosabb az hogy nyugodt, civilizált, szeretetteljes környezetben nőjön fel. Ez biztosan nagyon drága, de igazán nem mérhető pénzben. Nem olyan dolog, amin alkudozni etikus dolog lenne.

  És akkor vissza is tértünk ahhoz a kérdéshez, hogy az egyenlő bánásmód hol marad? És ez egy ritkán emlegetett dolog, , ami kiváltja sok emberből a tulajdonlás-kényszert: senki nem akar a digitális feudalizmus részese lenni, főleg a rossz végén nem.

 • Werner
  Szomorú, hogy még egy ilyen válogatott társaságban is megy az okoskodás. Nem, nem értetek a joghoz, az öt év egyetem. Aki nem ért hozzá, ne okoskodjon arról, hogy mit jelent az albérlet, meg ne legyenek “laikusként” hülye ötletei, hogy mit kell írni a szerződésbe. Az albérlet fogalmát egyébként meghatározza a 93-as lakástörvény.
 • V
  koszonjuk szepen, remelem te is minimum IT diplomat szerzel ahhoz hogy ujrainditsd a windozt. De komolyra forditva a szot, vannak szerzodesmintak, en is bele tudom szerkeszteni a berlo adatait, ehhez bizony nem kell diploma, meg ugyvedhez sem megyunk emiatt. De ha menni kellene ugyvedhez nyilvan a berlonek kellene allnia ezt a koltseget. Jaa, hogy akkor megsem ragaszkodik az ugyvedhez. Na latod!
 • Svájci bérlemény
  Az 1965-ig törvényileg nem létezett társasház intézménye Svájcban, tehát nem lehetett lakást vásárolni egy házban így a tökeerös bankok, biztosítók és nyugdíjalapok vásárolták városi többlakásos ingatlanokat.
 • "a svájci"
  @Svájci bérlemény

  Az ember mindig tanul valamit. Ezt nem is tudtam… 🙂 Köszi az infót!

  Azt azért jegyezzük meg, hogy ezt sokan példának mondják a svájci rendszerrel kapcs-ban, hogy itt egy egész házat birtokolnak befektetők, így ha fel kell újítani egyszerűbb a “Kernsanierung” azaz a totális ház felújítás. (Ez amúgy igaz is.) …Merthogy, Mo-on meg minden lakás másé a házban, ezért ez ott milyen nehéz…
  Namármost: az elmúlt 10 évben itt -ha nem is fordul a kocka- viszont megjelentek totálisan ugyanazok a bérbeadói struktúrák, mint Mo-on: Adott egy újépítésű ház, és van amikor 10 lakásból 7 bérbe van adva – más más magánszemélyek által, akik a lakásokat befektetésre vették…

 • Családfő

  Ízlések és pofonok. Legelső alkalommal igénybe vettem ügyvédi segítséget a szerződés előzetes összeállításához, mert a neten fellelhető minták azért messze nem alaposak. Egyszeri költség, de megéri, hisz a bérbeadó futja a jóval nagyobb rizikót, különösen, ha egy nagyobb értékű ingatlanról van szó. Utána minden más már nyilván szerkeszthető, apróságok változtathatók.

 • Pettyeslille
  A kep arnyalasahoz ket kommentet fuznek.
  Volt egy riport regebben, ahol a lusta deliek es szorgos nemetek klise alapjan osszehasonlitottak a vagyoni helyzetet. Az jott ki, hogy igen Nemetorszagban berelnek, a deli allamokban inkabb sajatban laknak es emiatt osszevetve a vagyoni helyzetet mar nem fekete-feher a kep. Mivel ahol berletre kevesebbet fizetnek, mint a jelzálog kolcsonre, nem vagyonosabbak az emberek. A pluszt felelik, mig a sajat ingatlanban legalabb felhalmoznak.
  Masreszrol nyugaton rengeteg a külföldi aki ott dolgozik, nem vesz lakast, persze, hogy berel.
  Luxemburgban elek, a helyieknek igenis van ingatlanjuk, amit jol berbeadnak az itt dolgozo kulfoldieknek.
 • A. Escher
  Tobb Svajcban elo hozzaszolot kiegeszitve:
  (1) a berleti piac berlobarat modon szabalyozott
  (2) a berleti dijat hozzaadott ertek nelkul nem lehet csak ugy megemelni
  (3) hatarozatlan ideju berleti szerzodessel biro berlet csak sulyos hazirendsertes eseten lehet kirakni
  (4) ha a tulajdonos(ok) valtozik/valtoznak, az uj(ak) koteles(ek) atvenni a meglevo berlot

  Ilyen kedvezo feltetelek mellett az ingatlantulajdonlas koltsegei es felelossegei mellett egyszeruen kezenfekvobb berelni, ha a kerdes az, hogy sajat tulajdonu ingatlanban eljen az ember, vagy bereljen. Befektetesi celu ingatlan termeszetesen mas kategoria…

 • csizkek
  “deli allamokban inkabb sajatban laknak es emiatt osszevetve a vagyoni helyzetet mar nem fekete-feher a kep. Mivel ahol berletre kevesebbet fizetnek, mint a jelzálog kolcsonre, nem vagyonosabbak az emberek. A pluszt felelik, mig a sajat ingatlanban legalabb felhalmoznak.”

  Ja sajat ingatlanba felhalmoznak, ami a mostani erteken mar vagyon. CSak ez a vagyon hozzaferhetetlen. Ebbol jon, az ha van egy kis gazdasagi visszaeses, akkor inkabb ul otthon delen munkanelkul es bamulja a 4 falat. 0 mobilitas, nem megy sehova, mert ott a haza. Az allam meg fizet egy halom penzt, hogy otthon uljon a szerencsetlen. Ha gond van nem tudja eladni a spajt, vagy a kerti budit kulon.Ennek megfeleloen nem veletlen, hogy ezekben az orszagokban tud lefagyni a gazdasag es nem a nemeteknel.
  Luxemburg, Benelux is ingatlanmaniasok, nem tipikus nyugat.

 • csizkek
  Ingatlantulajdonlas vs. munka es loakcio mobilitas. Most mar nagyon sokadjara futok bele, hogy vki felhiv, hogy valtana melot es inkabb akkor kijonne pl. Nemeto.-ba. Jo ok, sokadik beszelgetes, proba es interjuk utan visszamondja. MErt hat otthon a haza ami 120-130mio, rajta meg halom hitel amit fizetnie kell. Neki meg annyi penze nincs, hogy bevallaljon par millios rizikot egy kikoltozessel es munkahelyvaltassal. Ilyen vagyoni helyzet mellett, nincs 10-20ezer Eur-ja, hogy kenyelmesen meglepjen egy valtast. Es inkabb nem vallalja, mert a jelenlegi sz.r munkajaban penze, kihivas, karrier ugyan nincs, de tudja fizetni a hiteleit es inkabb nem vallal rizikot. Meg cegen belul se!
  Ez ugy ossznepileg milyen karokat okoz nemzetgazdasag szinten? Economistban volt amugy errol jo ertekezes, csak most nem talalom.
  Ja es ugyanezt eljatszottuk most egy del-europai haverommal is.
 • Pettyeslille
  Sajat peldambol kiindulva, mi is hitellel terhelt ingatlanban laktunk, nem adtuk el, fizettuk tovabb. Ettol fuggetlenul koltoztunk. Csaladostol. Nem hiszem, hogy ezen mulna a dolog, ha valaki nem mobil, nem mer kockaztatni, attol függetlenül nem fog atkoltozni meg orszagon belul sem, hogy berelt vagy sajat ingatlanban lakik. Csaladon belul tobb peldat is tudnek erre mondani.
  Belgium, Lux nem tipikus nyugat? Bocs, de Hollandiaban sem mas a helyzet. Osszes holland kollegam sajat ingatlanban lakik, a ‘kulfoldiek’ berelnek ott is. Francia kollegaim szintugy. Ha inkabb berelnek akkor az azert van, mert ingatlanra magas az ado es tobb benefittol elesik aki nem berelt lakasban lakik.
 • NL
  Hollandia:
  Hosszu tavra a lakasokat jellemzoen butor (es padlo) nelkul adjak ki, mondvan a berlo majd berendezi ahogy neki tetszik, kifest(et)i. Kikoltozeskor elvileg ugyanugy kell atadni ahogy volt, padlot felszed(et)ni, stb. hacsak az uj berlo nem veszi meg vagy veszi at. A butorozott alberletek tobbe kerulnek. Az altalam kivett alberletben meg futes (futotest) sem volt.
  Foberlotol fugg mennyire lehet varialni, van ahol egy szoget sem verhetsz be, de van ahol atalakithatod az egesz lakast ha akarod. Ha valami elromlik a foberlo koteles megcsinaltatni, a jo berloket szeretik es amugy nehez kitenni barkit is a lakasbol szerencsere.
  Lakas vasarlas eselytelen, egy 20-25m2 studio €120e, atlagos lakas €320-€500e (fovarosban). Manapsag meg teli zsebbel is nehez vasarolni, az elso megnezes utan donteni kell es felajanlani a vetelarat, amire sokan ra is igernek.
 • Zabalint

  “Lakas vasarlas eselytelen, egy 20-25m2 studio €120e, atlagos lakas €320-€500e (fovarosban).”

  Ez egészen olcsó, sokkal többre tippeltem volna.