Új inflációs rekord

Kilenc éve befagyasztott rezsi és hónapok óta befagyasztott benzinár ide vagy oda, sikerült évi 7,9%-os fogyasztói áremelkedést összehozni idehaza januárban is, 2007-ben volt ilyen magas az infláció Magyarországon, de akkor még különösebb erőfeszítés nélkül is lehetett hasonló kamatozású akciós bankbetéteket találni.

Sovány vigasz, de a dollár lakossági inflációja is 40 éves csúcson van, 7,5%-on. Ott legjobban az energia (27%) és az üzemanyag (40%) drágult tavaly év eleje óta.

Share

84 hozzászólás

 • Mar
  Persze, 7,9.. szépen kikozmetikazva az számolgatva 🙂 van az 10 is itt is, ott is.
 • Spurdisznó
  Ez még csak a kezdet.
 • Tomikaaa
  Ugyan arulja mar el nekem valaki, hogy most miert 8forintot akarnak adni 1mFt 1 havi lekotesere? Hol normalis az, hogy ha en veszek fel 1milliot akkor annak a havi kamata ennek tobb ezerszerese lehet?
 • Infláljuk el
  Nem az a baj, hogy most ennyi.
  A baj az, nem látszik, hogy a közeljövőben érdemben! csökkenne, mondjuk a 4% irányába…
  Matolcsi is megmondta már a 2022-es 5%-ot, de hamarosan ezt is revideálni kell.
 • gaborr
  Valaki árulja el, hogy az MNB legyezőábráján látható óriási törés az infláció növekedésében minek az eredmény lesz majd?
  mnb.hu/web/legyezo-abra
  A választásoknak?
 • kritizator
  Kirúgni a KSH vezetőjét. Mért nem vesznek példát Erdoganról???
 • Én is akarok kommentelni...

  2021/22 januárban az üzemanyagárak 30,7%, februárban 25,5%-kal nőttek.
  Ha a bázisba beépül ez a megemelkedett ár, az infláció már emiatt is elkezd csökkenni. A kőolaj ára még felfelé fog menni egy ideig, de májustól azt várják, szépen stabilizálódik 80-90$ között. A januári inflációból 1,6% csak az üzemanyagok drágulása miatt volt. Csak ennek a tételnek a kiesése jelentősen csökkenti majd az inflációt, ha pedig marad, akkor jövő ilyenkor 625 forint lesz egy liter benzin. És van pár ilyen tétel. Ha csak 553 forint lesz egy liter, akkor is csökken az infláció 0,8%-kal.
  Na így lesz “simán” 5% alatti az infláció egy éven belül.
 • Alex
  @mar: Mivel azt hiszed, a te tippelgetésed a helyes adat, inkább olvasd el a KSH adat részletezését:
  ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/far/far2201.html van benne sokféle % érték.
  Rengetegszer volt róla szó, hogy az infla hogyan jön össze és még kalkulátor is volt, hogy mindenki kiszámolhassa a sajátját, de nem, mindig jönnek a tájékozódni és számolni nem tudó “tippelgetők”.
  Az emberek többségének a statisztika és a matek rakétatudomány.
 • Kacskaszemű
  Ezek nem tudom mit csinálnak ott az MNB-nél. Egy másik filmet néznek vagy egy másik országban élnek talán.

  Bankbetéteknél továbbra sem történt változás.

  Gyakorlatilag, ha likvid kp-t akarsz tartani az most csúnyán megbüntetik.

 • mad823
  Nekem úgy tűnik, hogy a betéti kamatok és infláció között szélesre nyílt olló, megspékelve az SZJA vissztérítéssel, CSOKkal, otthonfelújítási támogatással erősen a carpe diem irányába fogja eltolni a legtöbb ember gondolkodásmódját, mert a passzív pénz egyre nagyobb lánggal ég. Érdekes jövőkép, na.
 • A könyvelő
  Van az 25-30% is valójában…
 • videkrol-jott-ember

  Bankbetet?
  Likvid penzre ott a MAP+.
  Ket kattintas eladni, kiutalni amikor kell.

 • Siker siker farhátán

  Ezt a legyezőábrát azóta nem frissítik, mióta a ksh által szépített inflációt is kellemetlen lenne ábrázolni.
  A fideszes propaganda nem állhat meg! Amíg kedvezőek voltak a számok, addig mehetett a precíz ábrázolás, de nagyjából 2021. ősze óta már nem érdeke frissíteni azt…
  SIKER!

 • csóró
  na most hova kell tenni a megtakarítást ?

  -bankbetét 0 kamat
  -állampapír kevesebbet hoz mint az infláció mértéke
  – kripto- szerencsejáték
  – ingatlan, részvények – all time highon.

  Mi maradt a szegény átlagbélának alacsony kockázatra?

 • Jim85
  Die Hard 6 – A qvadrága élet 🙂
 • Ozuye
  Azt is már egy párszor megbeszéltük, hogy miért rossz az alkalmazott mérési módszer…
 • recrea

  Azért, hogy állampapírt vegyél vagy ingatlant. Vagy csak költsd el a boltban.

 • OuterProduct
  Növekedési hitelprogram megy még?
 • Syntax Error
  Ehhez a héten még hozzájön a családosoknak kiutalt pár száz ezer forint, a 13. havi nyugdíj, a fegyverpénz a megfelelő testületeknek, a 25 éven aluliaknak járó többlet juttatás – amelyek jó része valószínűleg bemegy a piacra, nem megtakarítás lesz belőle, hanem elköltik, felverve az árakat.
  Ellene dolgozik az árstop. Szerintem nem lesz elég, maradni / menni fog ez még feljebb.
 • Sándor
  PMAPnál hogy megérezték a fiúk hogy jobb ha kihagyják a 2022 évi inflát a kamatbázisból, még a végén tul sokat kamatot kéne fizetni. Persze ez még nem jelenti azt hogy a 2023-as infla kevés lesz, de valszeg 2022-ben lesz a csúcs. Ha esetleg mégsem, és mégis tovább növekszik még ezekről a szintekről is, akkor meg már tökmindegy, megette a fene az egészet, nincs az az Isten hogy vasarlőerö paritáson lépést tartson a béred az ármelkedéssel, kivéve ha évente rá tudsz pakolni 20%-ot a fizura, ami azért nem jellemző… s mivel a neres csicska réteg melynek kvázi mindegy hogy 5 vagy 15 az infla nem fogja tudni kompenzálni a tömegeknél jelentkező purchasing power eroziot igy jön a recesszio….. igen, az ingatlanoknál sem, bár akkor a legkisebb gondod az lesz hogy miként vegyél akkor már eladhatatlan panelt szétinflált áron a megtizedelt tranzakciósszámu pesti lakáspiacon…. szép uj világ.
 • Csalódott harácsoló
  El kellett volna minimum 5 évre adósodni fixált kamatra. Most visszatekintve ez tűnik, hogy jó megoldás lett volna 3-4 éve.
 • sajnos
  Kacskaszemű
  “Ezek nem tudom mit csinálnak ott az MNB-nél. Egy másik filmet néznek vagy egy másik országban élnek talán.
  Bankbetéteknél továbbra sem történt változás.
  Gyakorlatilag, ha likvid kp-t akarsz tartani az most csúnyán megbüntetik.”

  Ez nem csupán MNB-sajátosság. Az EKB iránymutatása alapján majd mindenütt Európában, kb. 500 ezer euró fölött -05% a kamat.

 • krisz
  Ha ekkora az infláció és az állampapír / bankbetét nem fizet jól, a tőzsde/ingatlan is soha nem látott csúcson van, akkor hova érdemes pénzt rakni?
 • GrandMasterB
  /off-topic

  Mobilcsere Program

  “A program 2022. február 14-én indul, és a támogatásra rendelkezésre álló, összesen ötmilliárd forintos keretösszeg kimerüléséig lehet igényelni a támogatást, ami ügyfelenként bruttó 20 ezer forintos támogatásokkal számolva negyedmillió készülék beszerzésére biztosít keretet. A modernizációs támogatás keretében csak a programba regisztrált kereskedőknél, így az eMAG-nál is lehet új mobiltelefont vásárolni.

  2022. február 14. és 2022. május 8. között, a program első szakaszában csak 3G-s befogó mobiltelefon készülékeket lehet beváltani

  2022. május 9. és 2022. július 17. között, a második szakaszban már egyaránt lehet pályázni 3G és 2G készülékekkel is”

  Kisokos cikk: itcafe.hu/hir/mobilcsere_emag.html
  Hivatalos oldal: mobilcsere.nffku.hu/

 • alapos
  Sokan mondják, azért emelkedtek annyit a lakásárak nálunk, mert a régióhoz képest eddig is le voltak maradva és olcsók voltak.
  Vajon ugyanilyen formában, mennyire lesz fájdalmas, mikor minden másnak is az ára hirtelen fog beállni a piaci árakra az eddigi befagyasztott árakról ?
  Persze tudom a politika mindig csak az aktuális választási ciklusról szól, a hosszútávú következményeken meg aggódjon más.
 • Pistabá
  Te Miklós, asszem már írtam korábban, meg sokan mások is, hogy remek dolog hogy pénzügyi tudatosságot okítasz a pórnépnek, respect.
  De… nehogy az legyen, hogy nem szólt senki…
  Kezdesz elmenni a kattintásvadász posztok irányába /szerintem/ a hétköznapi életünkhöz nem kimondottan nélkülözhetetlen, de látványos statisztikákkal, képekkel, stb. megspékelt cikkeiddel.
  Egy részük, ill. érzésem szerint egyre gyakrabban – tényleg ne haragudj meg, inkább segítő kritikának vedd – pont afféle időrabló cikk lett, amely időrabló tevékenységek ellen te magad is több ízben felszólaltál, posztoltál.
  Ha nem küldöd ki, nem sértődök meg.
  Peace 😉
 • István
  Ez csak azért van mert előre megyünk, nem hátra :)))
 • szintetikus
  Üzemanyag, energia ára megy felfelé. Szállítási kapacitások lassan tengeren és közúton is korlátozottak, továbbra is kevés a konténer. Limitált a chippek száma és a nyersanyagok ára is emelkedőben. A tartós fogyasztási cikkek ára már megemelkedett januárra, de tuti meg egy áremelés lesz. 8-10% az év első felében. Így az egyszeri fizetés kozmetikázás sok helyen még mutatóba sem lesz elég. Nem igazán látszik, hogy akarják elejét venni ennek az egésznek.
 • szocske
  off: MNB intett be vajon a Revolutnak, vagy miért szűnik meg a magyar számlaszám? Eddig épp úgy tűnt, hogy inkább terjeszkedés lesz Mo-n…
 • Leroy
  Téma Off
  Ezt ma kaptam:
  “Tájékoztatni szeretnénk, hogy 2022. április 1-jétől a Revolut már nem fér hozzá a helyi HUF fizetési rendszerekhez. Ennek következtében a helyi számlaadatok, amelyeket a helyi HUF pénznemben történő fizetések fogadására használtál, többé nem lesznek elérhetők. Mostantól kezdve a fizetések fogadásához az LT-vel kezdődő IBAN (nemzetközi bankszámlaszám) számlaszámodat használd, melyet az app kezdőképernyőjén látható „Számlák” menüpontban találsz, ha az egyenleged melletti ország szimbólumra koppintasz.”
 • gaborr
  /off
  Matolcsy a kritobányászat betiltása mellett:
  mnb.hu/sajtoszoba/elnoki-publikaciok/2022-evi-publikaciok/matolcsy-gyorgy-ideje-betiltani-a-kriptovalutak-banyaszatat-es-kereskedelmet-az-eu-ban-100-words-forditas
 • Anna87
  Dollár alapú inflációkövető biztonságos befektetés létezik? Random Capitalnál vagyok, ott vásárolnék, de nem tudom, mit… Hova tegyem a (nem forint) pénzem, ha nem akarok mindent PEMÁP-ba tenni?
 • Ehh
  Ott van az állampapír, ha nem is nézem a babakötvény 8.1%-át, az 5 éves pmáp is 6.6%, meg megy majd feljebb az inflációval, ha kell. Ráadásul adómentes, 1% költséggel bármikor kiveheted. Mi kell még? Öröm az örömben, hogy se az USA-ban, de sehol máshol a világon ilyen magas, gyakorlatilag kockázatmentes befektetés nem nagyon van.

  A benzináras hozzászólásokkal meg az a bajom, hogy amikor 310Ft-ra lement, akkor bezzeg valahogy senkinek nem járt a szája. Azon sem problémázott senki, hogy mi lesz az elmaradó tervezett adóbevételekkel. Rendkívül önzőnek tartom ezt a hozzáállást.

 • philosopher

  Azért nem adnak a bankok kamatot, mert nem kell nekik a betét, iszonyat sok pénz van a rendszerben (2010 előtt más volt, akkor kellett a betét a livkiditáshoz, akkor adtak is kamatot). Bár mivel az egyhetes kamatra az MNB 4%-ot ad, így egy lakossági lekötésre is nyugodtan adhatnának 1-2%-ot, simán nyernének vele, de lehet túl nagy fáradság nekik és csak aprópénz volna.
 • nemtételes kisadózó
  115%-os éves inflációnál itt már az Andrássy-n lógna az összes.
 • asd
  szerintem arra utalt a kolléga, amit itt már sokszor sokan emlegettek és tapasztaltak is: hogy az átlagember fogyasztói kosarában az átlag infláció SOKKAL nagyobb 8%-nál. Ételek, italok, alkoholok, tisztálkodási szerek, takarítószerek, lakberendezés, neadjisten építőanyag ha valaki házépítésekben, felújításokban van, ilyenekre költ az átlagember.

  Namost ez úgy indul átlagban hogy 20%.

 • Belavoltam
  Ma neztem a Lidlben a tejkaramellat. Mult het ota 399-rol 449-re nott az ara, ami 12,5%-os inflacio.
 • matematikus
  Az állampapírnál milyen inflációt néznek, hogy csak 5,1%-ot fizet? 2021 január 1-től nézik dec 31-ig? Elég nagy ez a 2,8% különbség.

  Úgy tudtam, hogy emelkedő kamatkörnyezetben lehet később jobb kamatra is be lehet fektetni majd, azt felejtsem el?

  A választások előtti pénzosztás sem fog sokat segíteni az infláción. Az üzemanyagár stopnak vége lesz most? Az is szépen meglökné mindennek az árát.

 • Kolompos
  @Sándor “…PMAPnál hogy megérezték a fiúk hogy jobb ha kihagyják a 2022 évi inflát a kamatbázisból, még a végén tul sokat kamatot kéne fizetni…”
  Nem hagyták ki. 2023.03.24-től a papír kamatbázisa a 22-es infláció.
 • KommentElek
  Jönni fog a mezőgazdasági infla is.
  Gyümölcsök, zöldségek, gabona, kukorica, minden. Műtrágya ára négyszeresére nőtt.
  Kizárt, hogy ennek ne legyen hatása nyárra, őszre.

  Arra leszek kíváncsi, hogy mikor indul ki tömegesen a lóvé a MÁP Pluszból, mert ez innentől szerintem bukó, bárki bármit mond.
  MNB jövő héten nagyobbat emelhet (MÁP Plusz fölé is akár).
  Nem látnom, hogy mitől törne meg az inflációs lendület.

 • Budapesti autótulaj
  Garázst éri meg venni, nincs amortizáció, bérbeadási kockázat. 4-8 millió között darabja Budapesten, fizetős övezetben.
 • megszívtam
  Komolyan nem értem, hogyan matekozzák össze ezeket a vastagon 10% alatti inflációs adatokat. Mi az, ami csak ennyit drágult? Az élelmiszerek többet, a szolgáltatások is többet, a lakhatás, ingatlan, járművek, műszaki cikkek, üzemanyag, stb..
  2 éve vettem egy 2017-es megjelenésű, alsó kategóriás monitort 33 ezer forintért. Most gondoltam rá, hogy beszerzek még egy ugyanolyat… a jelenlegi ára 55 ezer fölött van, az összes kategória társával együtt… Az árukeresős statisztikák szerint egy 5+ éves modell többe kerül most, mint a megjelenésekor.

  Én kapitális marha meg gyűjtögettem a pénzemet, hogy lehetőleg minimális hitellel jussak lakáshoz, hát tessék. Én voltam a marha, hogy pár évvel ezelőtt nem adósodtam el fülig, fixált kamattal…

 • testemen a jel

  “Az emberek többségének a statisztika és a matek rakétatudomány.”

  Én a helyedben leszállnék a magas lóról.

  Egyrészt miért NE lenne a statisztika rakétatudomány az emberek többsége számára? Ha valaki legalább felsőfokon tanult statisztikát, az pontosan tudja, hogy ez egy rendkívül nehéz terep. Ha valaki nem tanulta legalább felsőfokon, na az szokott lekezelően beszélni róla és az emberekről, akik nem értik.

  Másrészt ha teljesen hétköznapi emberek azt tapasztalják, hogy ők ugyan nem változtattak lényegesen a fogyasztói kosarukon az elmúlt egy évben, mégis észrevehetően megnövekedtek a rendszeres kiadásaik, akkor mégis, milyen reakciót tartanál elfogadhatónak az inflációs adatokkal kapcsolatban? Hm?

 • testemen a jel

  “Bankbetet?
  Likvid penzre ott a MAP+.
  Ket kattintas eladni, kiutalni amikor kell.”

  Javaslom átnevezni a nicked Kádárizmusban felnőtt emberre.
  Teljesen rendben van, hogy a bankrendszer helyét átvette az állam, ühümm. Az ilyenek mindig jóra vezettek a történelem során.

 • Kacskaszemű

  Az az igazság, hogy én ezektől nem akarok államadóságot vásárolni. Tudom, tudom két kattintás a kiutalás, ahogyan írtad, de ez mégiscsak valahol üzlet. Nem akarom itt vastag betűvel káromkodva szidni ezt a csapatot, mert lehet Miki bácsi kitörölné vagy ki sem engedné a kommentet. Nem tartom megbízhatónak a csapatot. Délelőtt összeülnek délután meg bejeletenek valamit. Általában valami drasztikusat 🙂

 • -nb-

  hát izé: most jött a NAgY-NAGY zöld banktól a papir: a kimagaslóan gondos kezelésüknek köszönhetően a hozam minusz náhány százalék! a nyugdíjszámlámom: ha ezek után lekádáristázol azért, mert NEM akarom rájuk bizni a pénzemet, akkor azt mire alapozod? Az öngoskodás jegyében adjam a pénzem a banknak, mert különben kádárista vagyok? vagy mi a a fene itt a gondolatmenet?
 • Shylock
  banki betetek hozama altalaban gyengebb mint egy 5 eves kotvenye. Nem csak Magyarorszagon hanem mindenut, es ritka anomaliaktol eltekintve szinte mindig. A bankbetetbe az rakod amire rovidtavon barmikor szukseged lehet. A kotvenyekbe azt amire rovid tavon nincs szukseged.

  Mivel a bankbetetet a nap vegen ugyanaz az allam garantalja mint emelynek a kotvenyet megvetted, a kotveny nem lehet kevesbe biztonsagos befektetes. Ennek ellenere rovid tavra mint peldaul 7-8 honapi megelhetes egy esetleges munkahelyvesztes vagy valami mas surgosseg a banki betet jobb valasztas mint egy 5 eves kotveny. Ha a kamatok novekednek a te regi kotvenyed arfolyama lezuhan, mert a tied kissebb kamatot nyujt mind az amit most bocsatotak ki. Ezert 7-8 honapi surgosegi alapra 5 eves kotveny rossz valasztas.

 • -nb-

  Garázs kiadásánál hogyan lehet megúszni az ÁFÁ-t?
  Nem emléxem, de mintha nem lenne benn az alanyi mentesség körében ( prsze tévedhetek..)

 • Dan Hadnagy
  abszolút egyetértek veled. Túl sok lett a poszt, volt egy korábbi állapot, amikor elkezdett megnövekedni a számuk, de úgy érzem, most talán egy átesés van. A legtöbb poszt, sima reddit tengeralattjárós. Itt maradhatnának a top témák, persze megértem Miklóst, hogy promóznia kell magát, főleg ilyenkor meg sokan keresik a pénzügyi területen lévő infókat, pöröghet a biznisz.

  Az inflához meg, tudtuk, hogy ez fog történni, hiszen hónapok óta mondják, hogy a maginfla még fel és fel és fel fog menni, hát még a többi komponens. 10% benézhet? Igen, be, de ez nagyon függ az olajártól. Én nem gondolom, hogy 100+-on beragad tartósan, de ha Cramer macit mond rá, akkor átmeneti csökkenést követően, fél éven belül ATH :-).
  Aki még mindig az elmúlt év nagy bika ralijában él, az nyomjon egy reality checket, Forrest Gump-os rákhalász hajón ülünk és jön a vihar. Jó a cash is, ha lesznek beszállók.

 • Kiszamolo
  Hogy nektek semmi nem jó…

  Egy csomót dolgozok, hogy legyenek statisztikák, mert a legtöbb embernek ezekről az egyébként fontos adatokról fogalma sincs. Helyreállt a repülés? Mekkora az államadósság? Mennyi az átlag vagyon?

  Ott van, már a címéből is látod, mi az. De anyám ne hagyj el, ha véletlenül rá is pillantasz, öt másodperc ment el az életedből, ha téged nem érdekelt.

  Mert attól még mást érdekelhet.