Lakásilleték változás

Az eddigi szabályok szerint, ha vettél egy új lakást és utána egy régit eladtál egy éven belül, akkor a különbözetre utólag kérhetted az illeték visszatérítését az adóhivataltól. (Ha az új lakás vétele és a régi eladása között nem telt el egy év, akkor nem kell megfizetni az ingatlanszerzési illetéket, csak a régi ingatlan ára feletti részre.)

Tegnap egy új közlemény került ki az adóhivatal honlapjára, miszerint most már nyilatkozhatsz arról, hogy egy éven belül eladod a régi ingatlant, akkor az adóhivatal bár megállapítja a fizetendő illetéket, de az eljárást egy évre, vagy a régi ingatlan eladásáig felfüggeszti. Így addig nem kell befizetni az illetéket.

Ha mégsem adod el egy éven belül a régi ingatlant, az alapkamat kétszeresére növelt büntetőkamattal kell kifizetned az elmaradt illetéket.

A NAV közleménye itt. (Bár a jogszabály januártól él, valamiért most tartották fontosnak megemlékezni róla.)

Az illeték mértéke lakóingatlannál 4%, 35 év alattiak kaphatnak kedvezményt. Itt egy kalkulátor, amivel kiszámolhatod, mennyit kell fizetned.

Share

31 hozzászólás

 • Deviáns
  Mi a helyzet ha drágát adok el és olcsóbat veszek esetén? Ha jól tudom, jelenleg a törvény kétértelmű megfogalmazása miatt ilyenkor is beszedik a vagyonszerzési illetéket.
 • Adamx
  A hivatkozott kalkulátor szerintem nem számol jól új lakás esetében, 18,5mFt-ig 0Ft-os illetéket mutat. (éppen múlt héten számoltam ezzel a kalkulátorral, és már kezdtem reménykedni, hogy kevesebb lesz az illetékem – aztán közben megérkezett a határozat)
 • Kiszamolo
  Nekem jól megy. A titok az szerintem, hogy ne beírni akard a számokat, hanem a felfelé-lefelé nyilat használd csak.
 • Adamx
  Nyilakkal eltekertem 27m-ig, 340e illetéket számol új lakásra. Nálam így sem jó.
 • V
  Ha jol tudom van valami kedvezmeny fiataloknak elso lakasra. Errol tud valaki valamit? Mi a helyzet ha ido kozben meghazasodik valaki es a masik felnek mar volt lakasa?
 • Körtefa
  Ha nincs 50%-ot elérő tulajdoni hányada más ingatlanban (örökléssel hamar összejöhet), akkor vehető igénybe a kedvezmény, 2%-ot kell fizetni a 4% helyett. (Tudtommal 15M Ft-ig él.)
 • kridli
  ez már évek óta nincs így.

  az illetékmegállapítás tulajdonosonként külön történik. Ha 50-50-ben vesz egy házaspár egy lakást, és az egyiknek még nem volt lakása, a másiknak igen, akkor az egyik nem kap kedvezményt, a másik igen. Viszont a 15 millás limit nem duplázódik, a teljes vételárnak kell 15M alatt lennie, nem az 50% vételárának.

  Amúgy ezt már hamarabb bevezethették volna, én pont ilyen visszaigénylésre várok, már hónapok óta. Bezzeg amikor kiszabni kellett gyorsak voltak.

 • jojo
  teljesen rossz a hivatkozott kalkulátor telek, egyéb ingatlan esetén, a mérték ott is 4%, már rég nem 10% ahogy szerepel
 • Anikó
  Büntetőkamat?? LOL
 • LSV
  Jól számolom akkor ha most veszünk a feleségemmel (50-50% tulajdonhányad lesz) egy házat 12m-ért, ő 35 év alatti, első lakáshoz jutó, és a része 6mFt, én 35 fölötti és már van lakás a nevemen (amit nem adok el), akkor rám 240eFt, rá 120eFt illetéket fognak kiszabni? Mert már 480eFt-ot belekalkuláltam a vételbe, de ha megspóroljuk a 120eFt-ot az is jól jönne…
 • Barnabás.Jog
  Írassátok csak az ő nevére és akkor 240 ezret spóroltok. Ha nincs házassági vagyonjogi szerződésetek, akkor ígyis úgyis közös vagyon lesz.

  35 év alattiaknak van még egy kedvezmény: legfeljebb 12 havi részletfizetést kérhetnek az illetékre. Ez kamatmentes és a NAV-nak nincs mérlegelési jogköre, kötelező megadnia.

 • Topfly
  Ez a szabály lízingelt lakásokra is vonatkozik? Magyarán ha eladom a lízingelt lakásomat és veszek egy saját tulajdont, akkor is jár a kedvezmény?
 • olyan feri
  @Aniko: >Büntetőkamat?? LOL
  arra gondolsz, hogy a mar egyebkent is szetadoztatott, vilag legnagyobb afakulcsaval terhelt jövedelmedböl megsporolt, tranzakcios adokkal meg EHO-val terhelt megtakaritasodbol veszel egy lakast, ezt van pofajuk megadoztatni illetekkel, es ha a regit nem tudod esetleg idöben eladni, meg tovabb szopatnak es büntetökamatot kell fizetned a sajat tulajdonod eladasa utan? nos… van benne valami.
 • kridli
  jól számolod, sőt, a feleséged kérhet 12 havi kamatmentes részletfizetést, első lakástulajdon esetén az “jár”, csak kérni kell.
 • tip
  nos, a “fejlett nyugaton” fel sem merül a büntetőkamat, ugyanis nem lehet az eladott ingatlan árával csökkenteni az adóalapot. A gazdagság hátránya, hogy adót kell fizetni, de még mindig jobb, mint szegénynek lenni. Aki ingatlant tud venni, az gazdag, fizessen hát adót. Ők így gondolkodnak.

  Magyarországon bezzeg kitömik az ingatlanvásárlókat szocpollal, végtörlesztéssel, kamattámogatással, lakástakarékkal, mikor mi van. Számos kivétel van az illetékfizetés alól, 5 év után adómentes az értéknövekedés, és sorolhatnám. (Aki bérel, az meg nemhogy kimarad ezekből a jótéteményekből, de még a bérleti díját is (amit az agyonadóztatott satöbbi jövedelméből és megtakarításából fizet) megadóztatják.)

  Azért innen nézve nem annyira rossz az ingatlantulajdonosoknak a magyar szabályozás.

 • LSV
  ,
  Köszönöm! A 12 havi részletről tudtam, anno én is megkaptam mikor vettem a lakást (bár én 24 havit kértem, és szó nélkül megadták, 24db csekket küldtek 1 hét után).

  Azt nem tudom, hogy lehet-e csak az ő nevére íratni, ha a hitelt én veszem fel (azaz mindketten adósok leszünk, de az én oldalamról történik a törlesztés -engem ellenőriztek munkáltatói oldalról, feleségem gyesen van), mert mindkettőnk adatát meg kellett adni a hitel igénylésnél, illetve a ház tulajdonjogával kapcsolatosan.
  Apropó gyes. Minden ismerős azzal fáraszt hogy bezzeg mi millókat kapunk most az államtól (3 gyermek), de amit nem fognak fel, hogy a nevemen lévő lakás miatt 0ft- CSOK jár nekünk… Így a ház eladók is mind kalkulálnak a 2mFt+-al és elég nehéz normális árat kialkudni..

 • Alapisten
  : A 35 év alattiak kedvezménye tudtommal már nem él, illetve nem al eírtak szerint. Én 30 vagyok, tavaly vettünk felesben a feleségemmel egy 22 milliós házat, feleségem eladott egy lakást, így az ő része illetékmentes lett, én meg kértem a 35 év alatti korra hivatkozva már az adásvételi szerződésben a részletfizetési lehetőséget, de a NAV úgy ahogy van elutasította és egy összegben vasalták be. Ez a részletfizetés nem csak az első lakáshoz jutóknak van, vagy esetleg nincs valami értékhatárhoz kötve?
 • Kiszamolo
  alap, a lakás nem lehet drágább 15 milliónál. Ezért nem kaptál semmit.
 • kridli
  nem teljesen értem, hogy a részletfizetést, vagy a kedvezményt vitatod? Ha a kedvezményt, akkor abból a 22 millás vételár miatt csúsztál ki. Ha a részletfizetést, akkor azt elb*szta vagy a NAV, vagy az ügyvéd. Nem az adásvételi szerződésbe kell beleírni, hanem adásvételkor az ügyvéd elküld egy nyomtatványt a NAV-nak, azon kell bejelölnie. Ha ezt így csinálta, akkor a NAV rontotta el, de akkor meg az illeték fizetési határozat után kellett volna kérvényezned a részletfizetést, első lakás tulajdon esetén meg kell adják, nincs mérlegelési jogkörük.

  kérdezd meg a bankot. Általában a házastársat egyébként is be kell venni adóstársnak, azt nem tudom, hogy az adóstárs jövedelmével ugyanúgy számolnak-e, mint az adósével. Ha a feleséged nevére kerülne a ház, akkor ő lenne az adós, és te az adóstárs. Szerintem egy kérdést megér a banknál.

 • Barnabás.Jog
  Ezt a fajta kedvezményt csak első lakás-szerzéskor lehet igénybe venni. A kort viszont rosszul írtam, a részletfizetésnek nem feltétele a 35 év, csak hogy első lakás legyen.

  Az ügyvéd által benyújtott B400 nyomtatványon kell kérni a kedvezményt, ha ott elmulasztjátok, akkor a navos fizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig (kézbesítést követő 15. napig) még lehet kérni, onnantól viszont nem.

 • profiterror
  Ügyvéddel jól megbeszélni és előtte jól utánajárni a dolgoknak, mivel ő tölti ki a nyomtatványt a navnak!
  Öcsémnek 200e helyett 400e lett az illeték, mert a rosszul tájékozott ügyvéd szerint a 25%-os örökölt tulajdon is első lakásnak számít (pedig csak 50%-ot meghaladó), a navnál meg 15 napig lehet fellebezni.
 • Zenith
  Visszatérve a NAV közleményre, a “régi szabályok fenntartása mellett” kitétel szerint, ha úgy látjuk, hogy kockázatos az 1 éven belüli eladásra apellálni, akkor nem kell igénybe venni és a késedelmi kamatot kockáztatni. Jól látom?
 • Alapisten
  @kridli : Köszönöm a pontosítást. Igen, nem első lakástulajdon akkor ezek szerint ez volt a kizáró Ok. Az ügyvéd mindent jól csinált, mert a NAV értesült a kérvényről, csak elutasította. Az ingatlan értéke is nagyobb mint 15 M (még ha az én tulajdonrészem nem is éri el ezt az összeget, a teljes vételár magasabb).
 • Körtefa
  “pedig csak 50%-ot meghaladó”
  elérő (>=50%), nem pedig meghaladó (>50%), nem ugyanaz 😉
 • profiterror
  Úgy van akkor. De a lényeg ebben, hogy az ügyvéd attól még elrontotta és a duplája lett.
 • Tibi
  Mi építkezünk. Telekre ugyanez nem érvényes?
  volt egy telkunk, de vettünk egy másikat, majd a régit eladtuk. Mind a kettőre kellett illetéket fizetni. Lehet csak a különbözet után kellett volna az újabbnál?
 • Vodka
  1990. évi XCIII. törvény, 26. §, (1) f) pont:
  a vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett – ideértve az ingatlan-nyilvántartásban nem lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott és ténylegesen sem lakás céljára használt épület átalakításával, továbbá a lakóépület bővítésével (pl. tetőtér-beépítéssel) létesített – 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás tulajdonjogának, ilyen lakás tulajdoni hányadának megvásárlása. Amennyiben az új lakás forgalmi értéke nem haladja meg a 30 millió forintot és a vagyonszerző másik lakástulajdon eladását nem igazolja, akkor a megállapított illetékből nem kell megfizetni azt az összeget, amely akkor járna, ha a lakás forgalmi értéke 15 millió forint lenne. Ilyen lakás tulajdoni hányada esetén a kedvezmény a 15 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos részére illeti meg a vagyonszerzőt. Folyt. köv.
 • Vodka
  Adott egy házaspár. A férj még a házasság előttről rendelkezik egy mondjuk 9 M-s ingatlannal, a feleségnek nincs és nem volt ingatlan a nevén. Közösen (50-50%) terveznek venni egy 27 M-s új építésű ingatlant. Ha az előbb írt törvényrészletet jól értelmezem, akkor a férjnek a 27/2 – 9 M = 4,5 M Ft után kell 4% illetéket fizetnie, a feleségnek pedig 15/2 = 7,5; 13,5-7,5 = 6 M után? Jól értelmezem? Ha igen, akkor kérnem kellene a NAV-tól erről szóló írásos állásfoglalást, hogy érvényesíthessem ezt a kedvezményt?
  Előre is köszönöm a segítségeteket.
 • Szadam
  Vagyonszerzési illetéket lehet fizetni fundamenta lakástakarékból?Előre is köszönöm a választ!
 • Garbo
  Tudtommal nem.
 • Nagy István
  Segítségre lenne szükségem. Lakást vásárolok, Fundamenta hitellel, amibe beépül a 30% vissza nem térítendő állami támogatás? Vajon ennek az állami támogatásnak az összege csökkentheti-e az illeték alapjául veendő ingatlan forgalmi értéket?