A tündérmaffia

Nagy divat lett társadalmi kérdéseket mese formájában megosztani gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

András küldött át egy ilyen mesét a hitelkártyákról.

A mese szerint elvetődsz egy tisztásra, ahol találkozol egy ellenállhatatlan mosolyú tündérrel, aki megszólít és felajánlja a segítségét a szegénységed ellen. Kinyitja a markát és aranyérmék hullanak ki belőle, a föld körülötted tele lesz aranyérmékkel.

Vegyél amennyit csak akarsz, kedvesem, ajánlja még mindig mosolyogva, láthatóvá téve éles fogait. Egyet kérek csak tőled, a következő teliholdra hozd vissza a pénzt hiánytalanul.

Mivel tényleg meg vagy szorulva anyagilag, felmarkolsz egy marék aranyat és elviszed magaddal. Közben észreveszed, hogy a tündér nyaka körül egy összeszáradt emberi ujjakból készült nyaklánc van.

Tudod, hogy a tündér csőbe akar húzni, ezért vigyázol, hogy mindig visszafizesd a pénzt minden teliholdkor és így túl tudsz járni a tündér eszén. Ha visszaadtad a pénzt, utána újra kölcsönkérheted a következő holdtöltéig.

A trükk beválik, a tündér egyre több és több pénzt szór eléd, amit elvihetsz a következő teliholdig. Sőt, más tündérek is felajánlják neked, hogy az ő aranyérméiket is elviheted ugyanúgy holdtöltéig. Úgy tűnik, egyenesbe került az életed.

Azonban egyik hónapban kiszúr veled az élet és nem tudod maradéktalanul visszafizetni a kölcsönt. A tündér ott vár rád a tisztáson. Remegve mondod neki, hogy a jövő hónapban megadsz mindent. Semmi baj, nyugtat bájosan mosolyogva. Add ide, amid most megvan, a maradékot ráérsz később is visszaadni. Ezzel megrázza az ujjakból készült nyakláncát és azt morogja a bajsza alá: ez az első ujj.

Továbbra is ad a tündér pénzt, sőt többet, mint valaha és így a kísértés egyre nagyobb. Elkezded úgy érezni, hogy ez a te pénzed. Azonban elő-előfordul, hogy nem tudod időben visszafizetni a pénzt, így egyre több ujjad bánja a késlekedést.

S azt veszed észre, hogy már nem is tudsz az aranyak nélkül élni, minden hónapban teliholdkor kölcsön kell kérned, mert az egész életedet a tündér aranyai köré szervezted. Mivel rendszeresen adósa is vagy a tündérnek, ki sem tudsz szállni, mert tudod, hogy megharagudna rád és félsz azoktól az éles fogaktól, amik minden bájos mosoly alkalmával kivillannak az ajkai mögül.

Szétnézel a faluban és azt veszed észre, hogy az egész falu életét a tündérek aranyai mozgatják. A falusiak csak azzal hajlandóak üzletelni, akiről tudják, hogy a tündérek kedvelik. Napról-napra egyre több falusinak hiányzik egyik vagy másik ujja.

Az eszes falusiak azonban tudják, mit kell csinálni: jóban kell lenni a tündérekkel, le kell őket nyűgözni azzal, hogy pontosan visszafizetik a kölcsönt teliholdkor, így egyre több pénzt kaphatnak ingyen a tündérektől. Mert a tündérek szeretik és nagyon jól bánnak azokkal, akik betartják a szabályokat és időben visszaadják az összes ingyen kölcsönt.

De te már tudod, hogy a kisértést jobb elkerülni, hiába szeretnek a tündérek nagyon, amíg minden teliholdkor pontosan fizetsz. Néhány ujjad bánta, mire megtanultad a leckét, de örülsz, hogy most már tudsz élni a tündérek aranya nélkül is.

Share

191 hozzászólás

 • Atesz
  Alapvetés, hogy annak nem ajánlott a hitelkártya akinek szüksége van rá. Mi a feleségemmel évek óta használjuk öket és ezalatt közel 200e visszatérítést kaptunk. Minden fizukor feltöltjük a hónapra szánt pénzzel és azzal gazdálkodunk. Nekünk bevált.
 • Okoska törp
  Bajos kis tortenet…
 • Vladislav
  Aranyos, talalo mese.

  Nehanyszor elgondolkodtam a hitelkartyan en is, de vegul az alabbiak miatt nemmel szavaztam:
  – nem szorulok ra (ha pedig raszorulnek, akkor foleg nem kene),
  – nem akarok a kigyoval jatszani,
  – a penzintezeteken kivul meg kevesen gazdagodtak meg hitelkartyakbol.
  Tudom, tudom. Vannak, akik szerint megeri. En nem allok utjukba.

 • adam
  Jó a sztori: de azért érdemes egy lábjegyzetet tenni hozzá.
  Az amerikai/angolszász erdőben, attól vagy jó/megbízható falusi, ha van rendszeresen fizetett tartozásod a tündéreknek – teljesen más funkciója van a tartozásoknak abban a pénzügyi kultúrában. A magyarban/európai pénzügyi világban ezt a funkciót a KHR-szerű rendszerek töltik be és pont ez az oka annak, hogy az elmúlt pár évben óriásit növekedett a HK piac. Szóval valóban veszélyes termék egy hitelkártya, de még mindig veszélytelenebb, de hát ez minden hiteltermék esetén felmerülő téma azért. Magyarországon sajnos a tündér inkább az uzsorás vagy a felírós boltot üzemeltető kvázi uzsorás, mintsem a hitekártya, de ez természetesen csak egy vélemény.
 • Zabalint
  Feleségemnek volt egy ügye az OTP-nél, nem megyek bele a részletekbe, a lényeg röviden, hogy kőkorszaki módon kezelték az ügyet, és csak sokadik ügyintéző tudott érdemben segíteni, de ezt már megszokhattuk (szerintem Erste, ahol nekem van a számlám, még rosszabb).

  Viszont ami ide tartozik, hogy a sokadik ügyintéző ajánlott neki hitelkártyát. Nos, az a vicces, hogy csak és kizárólag azt említette, hogy X százalék visszatérítést lehet kapni a kártyás vásárlásokkor, de azt állította, amúgy épp ugyanolyan kártya. Egyetlen szót sem mondott arról, hogy ez hitelből van, és hogy fordulónap előtt ha nem fizeted ki, akkor horror kamatot fizetsz.

 • Endre bá
  Úgy van, ahogy mondja. Annak való hitelkártya, akinek valójában nincs rá szüksége. Aki jó anyagi körülmények között él és pénzügyileg nagyon fegyelmezett.
  Én a visszatérítésből tankok háromhavonta, de ha visszavonnák a kártyát se izgatna.
 • Roltii
  Én a kistündérkének minden héten visszafizetem a pénzt, nem várok holdtöltéig. Viszont az én kistündérkém a felhasznált pénz után ad egy kis aprót, amit nem kell visszaadnom. Tizenéve van egy vagy több kártyám és soha nem kellett még a tündérláncba adnom… Persze ehhez kell fegyelem..
 • TT
  25 évesen még nekem is menő volt, hogy AMEX hitelkártyával fizethetek, de aztán felnőttem és a pár év alatt összeszedhető 200ezer forint haszonért már le se hajolok. Főleg, ha cserébe mindig figyelnem kell, hogy időben visszafizettem-e az összeget (automatikus utalásnál is figyelni kell rá, hogy legyen éppen akkor elég a számlán). Ennél többet spórolok azon, hogy nem vásárolok össze minden sz**t és az még külön időráfordítást sem igényél, sőt.
  Persze megértem és elfogadom, ha valaki ebben látja az évszázad üzletét, de kérem, hogy ő is fogadja el, hogy ha valaki nem így látja.
  Az amerikai credit score rendszert meg ne keverjük ide, mert Magyarországon élünk és itt ez teljesen ismeretlen fogalom, sőt hitelfelvétel előtt ajánlott megszüntetni a hitelkártyát, ha ki akarod maxolni a felvehető hitelt. Megjegyzem a jelzáloghitelből vett állampapíron nagyobb a haszon, mint a hitelkártyán.
 • ZAkkant
  Autóbérléshez szinte csak hitelkártyát fogadnak el. Nekem ezért lett.
 • terpesz
  nem tudom, otthon milyen kondiciok vannak, UK-ben kifejezetten javaslott hitelkartyaval intezni a dolgaidat a debit kartyaval szemben, pusztan a biztositas miatt. Ha debit kartyam adatai kiszivarognak, vagy barmi, nehezebb elintezni, hogy visszafizessek, credit kartyanal meg nem vacakolnak ilyesmivel. Plusz creditre sokszor jarnak a visszateritesek. Mi 99%-ban creditrol koltunk ezek miatt a dolgok miatt, evi £80-100 korul jon ki a visszaterites, persze tenyleg mindig kicsengetjuk az egeszet telihold elott a tundernek, erre nagyon figyelunk. Ahogy valaki mas mondta, nekunk nincs SZUKSEGUNK a hitelkartyara, viszont igy ki tudjuk hasznalni az elonyeit.
 • 2020
  “Autóbérléshez szinte csak hitelkártyát fogadnak el. Nekem ezért lett.”

  Papíron …. szerencsére a valóságban többnyire magasról tesznek rá, csak be tudják terhelni.

 • Hozzászóló 101
  Nekem sok-sok évig volt….. csak közben a visszatérítések megcsappantak… na ekkor adtam vissza…. kár volt érte, mert jó volt az a kis pénz is minden hónapban a visszatérítéskor…
 • Tamás4
  Aki tényleg rászorul, annak felejtős, hamis biztonságérzetet ad, esetleg fingja nincs róla, hogy ha megcsúszik néhány napot, netán hetet, annak milyen következményei lehetnek.
  Én egész egyszerűen eszközként használom: ez sokkal inkább elfogadják mindenhol, másrészt a saját pénzem biztonságban van. Ha el is lopják az adatokat és elkezdik használni, akkor a bank pénzét használják, nem az enyémet (persze, ehhez időben jelenteni kell a visszaélést), a saját pénze után pedig mindig szívesebben nyomoz a bank, mint az én pénzem után. 🙂
 • WTF
  Sziasztok, egy kis OFF:
  Részvényeket szeretnék venni, mi a különbség az Ersténél nyitott számla és a Robinhood / Etoro / Degiro jellegű oldalon/appon?

  Továbbá az Ersténél nagyobb biztonság(?), viszont ellenőrizhetőbb is a NAV által nem?

 • Gábor
  Aki úgy gondol a hitelkártyára (vagy bármilyen hitelre) mint “segítség a szegénység ellen” az óriási tévedésben van, így már az elejétől “sántít” a mese.
  Egy hitelkártya sok mindenre jó: autóbérlés, szállásfoglalás esetén inkább a hitelkeretből “blokkoljanak” mint a folyószámla-egyenlegből, online fizetés esetén ha ellopják a kártyaadatokat max a hitelkeret van veszélyben, esetleg visszatérítés, extra szolgáltatások stb. – egy dologra nem jó: “kipótolni” az ember hiányzó pénzét/jövedelmét.

  (1998 óta használok hitelkártyát, soha nem fizettem kamatot/késedelmi díjat…)

 • Serrin
  Off: Wisenál (TW) is van már virtuális kártya és Apple pay mögé is be lehet rakni.
 • Leonard Skinnerd
  Én 2017-ig tudomást sem vettem a hitelkártyákról. Viszont kiköltöztünk az USA-ba és 2 évig ott éltünk a családdal és ott egyszerűen nem teheted meg, hogy ne legyen hitelkártyád és egyéb hiteled, hiszen azoknak az időben történő visszafizetésével, törlesztésével nő a credit score-od. A magas credit score pedig ahhoz kell, hogy mondjuk a bankban jobb kondíciókat kapj számlavezetésre vagy mondjuk ne kelljen autót venned, hanem tudj lízingelni egyet vásárlás helyett (illetve ha házat akarsz kint, ahhoz mindenképpen hitelre lesz szükséged, amit csak akkor kapsz jó kamatra, ha magas a credit score-od).
  Amikor ezt elfogadtam, elkezdtem látni a hitelkártya előnyeit: megfelelő kutatómunkával találtunk olyan hitelkártyát, ami 6% visszatérítést adott bizonyos hipermarketekben. Havi 50-60 USD visszatérítést értem így el, kb évi 200e forintot.
 • kovaax
  Nekem csak hitelkártyám van a számlavezető bankomnál már jó pár éve. Eredetileg netes vásárlás miatt volt (akkor még volt mellette debit is), aztán egy idő után már mindent azzal fizettem, plusz külföldön is több helyen fogadják el, mint az elektronikus debit kártyákat. Egyetlen egyszer kellett kamatot fizetnem, 2009-ben elfogyott utolsó nap a készpénzem Új-Delhiben, úgyhogy kénytelen voltam automatából pénzt venni fel vele, ami ugye rögtön kamatozik. Azóta van transferwise kártyám is, azzal veszek fel kp-t külföldön, bár leginkább ott is a hitelkártyával fizetek ahol csak lehet.
 • Leonard Skinnerd
  folyt…
  Ehhez csak annyit kellett tennem, hogy a betéti kártya helyett a hitelkártyát használtam a pénztárnál, illetve bizonyos időközönként beléptem a bank appjába és egy gombnyomással kifizettem a hitelkártya egyenleget.
  Hazaköltözésünk után egy épkézláb hitelkártyát találtam : Ertse Max, ahol bizonyos áruház csoportokban (3-at jelölhetsz ki) 4% visszatérítés kapok, míg a többi vasárlásra 1%-ot, összesen havi 200e forint költés erejéig. Ez kb. 40 ezer forint megtakarítás egy évben. Sajnálom, ha van itt olyan, aki ennyiért nem hajol le, én effektíve annyit teszek ezért, hogy a pénztárnál a hitelkártyával fizetek betéti kártya helyett, valamint egyszer 1 hónapban egy mozdulattal törlesztem a hitelkártya egyenleget.
 • Belavoltam
  Megneztem az erste max ajanlatat, es ami szamomra relevans kategoria, az komoly 1%-ot terit vissza max. 200 ezres havi koltesig, tehat havi 2000 Ft-ot tudnek vele keresni. Ezert meg a cipomet se kotom be. Megneztem a thm-et is, kozel 40%. A csatlakozaskori 5000 Ft bonusz meg legfeljebb korberohogni jo.
 • Tündérlovas
  A tündérek eddig nekem 3,5 milla casht és 800e leutazható “pontot” adtak ajándékba öt év alatt. Ennyi apróért, bevallom, nem derogált lehajolni… 😉
 • gaborr
  Rengeteg kedvezményt adnak a hitelkártyák, amivel persze próbálnak további költésekre ösztökélni hátha nem tudod visszafizetni.
  Csak néhány: -10% mediamarkt, -7% aqua computer -7% extereme digital, -10% 220volt, -10% ramada, danubius hotelek, -10% aquaworld, rendszeresek az alap 1% visszatérítésen felül egyéb visszatérítések.
  Ha a spórolást, meg a visszatérítéseket nézem akkor igen, bőven megvan az évi 200k megtakarítás.
  Nem beszélve az autóbérlés problémájáról (bár most épp kevésbé aktuális).

  Persze teljesen megértem, hogy vannak kik nem akarnak élni az ilyesmivel. Ahogy a hitel, úgy a hitelkártya is az ördög találmánya és a háttérhatalmat gazdagítja 😀

 • walaki
  Sokáig nem akartam, de akkor adtam be a derekamat, amikor a booking.com nem fogadott el debit kártyát, csak hitelkártyát foglaláskor.
  Mindig visszafizetem időben. Be van állítva, hogy azonnali beszedési megbízással beszedik a teljes összeget a másik bankban lévő számlámról, ahol olyan csomagom van, ahol ennek 0 a költsége. Amikor kötöttem, akkor a fordulónapot úgy kötöttem, hogy 7-én emelik le a számlámról a költség, 5-én van fizetés. A teljes keret meg a nettó fizetésem kevesebb, mint fele . (Bár amikor kötöttem, akkor kb. annyi volt, mint a fizum, csak azóta keretet nem emeltek, fizetést meg igen)
 • szocske
  Nekem a visszatérítések miatt vannak hitelkártyáim.
  Néhány éve, az aranykorban, havi 120ezer körül hozott a költségek levonása után.
  Ma már csak havi 20e körül hoz, és ezért jobban is kell figyelni a részletekre. Ez már inkább hobbi, mint valódi haszon.
 • glezmen
  Sosem akartam hitelkártyát, de két éve külföldi autóbérlés miatt muszáj volt igényelni. Azóta megvan, fizetem vissza időben mindig, gond egy szál se. Gondolkodtam hogy megszüntetem, de egyrészt nem kerül semmibe, másrészt talán egyszer vége ennek az egész covid történetnek és majd lehet megint menni 🙂
 • Tycoon
  Visszatérítés, mint előny?

  Valaki segíthetne kicsit a matekben. Manapság 1% az átlag visszatérítés. Tehát ha havi 1.000.000-t költök, akkor kapok vissza havi 10.000-et. De ha havi 1 milliót költök, akkor nem biztos, hogy a havi 10k lesz életem üzlete.

  És akkor még van valami felső határ is, ami tovább rontja az “üzletet”.

  Vagy csak nekem van annyira kevés kiadásom és olyan nagy fogyasztású kocsim (6.5l/100km), hogy a visszatrítésből nem tudnék tankolni? 🙂

 • Kiszamolo
  Azért ugye az megvan mindenkinek, hogy a hitelkártyákat nem azoknak találták ki, akik a bank szempontjából csak élősködnek rajta és kopasztják a bankot, hanem azoknak, akiknek hitel kell, ezért is hitelkártya a neve és nem bankkopasztókártyának hívják.

  Tehát leírhatja még 30 ember, hogy ő mennyit keresett rajta, végül is hely van elég.

 • Tycoon
  A hitelkártya alapjában véve a jómódú emberek játékszere. Arra tökéletes.

  Van egy csomó élethelyzet, amikor jól tud jönni egy kis extra hirtelen költhető pénz, mikor szól a haver, hogy tud két jegyet szerezni egy elérhetetlen meccsre, mikor a srácokkal pénteken úgy döntötök, hogy csaptok egy görbe balatoni estét, mikor valaki felrakja az órás csoportba a régen áhított darabot olcsón.

  És persze mindezekre meglenne a pénzed amúgy is, csak nincs kedved a megtakarítások között guberálni, vagy hó elején a fizetés (vállalkozónál a havi számlázású tételek) gond nélkül visszatöltik azt a pár százezer forintot, maximum abban a hónapban kevesebb megy a megtakarításra.

  Na ilyen helyzetekben csodás termék. Kár, hogy 10 vásárlóból 9.5 nem ebben az élethelyzetben kártyázik.

 • szocske
  ez így van, nem véletlenül mondtak fel kb. 2 éve tömegesen hitelkártyákat olyanoknak, akik csak vitték a bank pénzét. Feketelista nem készült, lehetett újat igényelni, de közben megváltoztak a feltételek az új kártyákra és jóval kisebb lett a visszatérítés.
  Valamiért nem akarták akkoriban minden meglévő kártyán csökkenteni a mézesmadzagot, csak kimazsolázták a reniteneseket. Azóta már a meglévő kártyákat is lerontották egyébként.
 • Tycoon
  “Tehát leírhatja még 30 ember, hogy ő mennyit keresett rajta, végül is hely van elég.”

  A bankok pont addig tartják fent ezt a rendszert, amíg a “potyautasok” száma elenyésző marad a valódi célközönséghez képest, akik ugye nagyrészt _NEM_ fizetik vissza a tartozást időre (legalábbis egy évben elég alkalommal járnak így el, hogy a banknak haszna legyen belőle)

  Amúgy mindenkinek van egy jó sztorija, hogy ő mennyit keresett a hitelkártyával, de arról valahogy soha, senki nem mesél, mikor egyszer benézte, és elbukta rögtön a több éve gyűjtögetett visszatérítés jó részét, vagy akár az egészet. (mint azok a “tőzsde guruk”, akik csak nyernek, mert azt rögtön bodog-boldogtalannak mesélik, a vesztes ügyletekről viszont mindig néma csend van ;))

 • Gabor
  A hitelkartya arra nem jo szerintem, ha többet költesz mint a beveteled, es ezt ideiglenesen kipotolni.

  Arra jo, hogy ahol biztositekot kell adni ideiglenesen (pl hotel v autoberles) ott nem a te penzed költsed.

  Vagy olyan online fizetes, ami kritikus lehet, hogy atvernek (pl nagy ertekü eszköz pl telefon vasarlasa az interneten)

  Ide tartozhat manapsag a repülöjegy-vasarlas is.

 • SzaboZ

  “Egyetlen szót sem mondott arról, hogy ez hitelből van, és hogy fordulónap előtt ha nem fizeted ki, akkor horror kamatot fizetsz.”

  Ez benne van a szerződésben, amit el kell(ene) olvasni.
  Mielőtt aláírod.

  Én az ERSTÉnél vagyok, elégedett vagyok velük, két lakáshitelem is náluk futott le, de simán megjátszották hogy telefonon felhívtak, ajánlottak egy másik számlacsomagot.. a végén kérdezi a hölgy hogy akkor beállíthatja az új számlacsomagot? Mondom NEM. Hazaértem, letöltöttem a pdf-et a kondíciókkal, papír ceruza, és kiszámoltam hogy csak és kizárólag rosszabbul járnék az új számlacsomaggal.
  Amit ajálnottak.
  Telenor detto, ugyanez, csak nem számlacsomaggal, hanem előfizetéssel.

  A szolgáltatók soha nem a te javadat akarják!

 • drdragon
  Kiszamolo
  2021-03-02 at 13:26

  talán még az is kiderül, hogy a hitelkártyán sem kötelező bukni, mint ahogy az ingatlanoson sem…csak ésszel kell használni mindkettőt

 • gaborr
  /off
  most hogy pándémia kezdete óta több mint 9 hónap eltelt, jönnek ki a számok a pándimia alatt fogant gyerekek megszületéséről. egyelőre úgy tűnik, hogy akik a gyerekszületések megugrását jósolták, még nem nyert bizonyítást, ellenben sokat esett a élveszületések száma januárban. (-10% YoY)
  ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/nep/nep2101.html
 • eMérnök
  Volt, de visszamondtam. Mindig visszafizettem időben, de úgy voltam vele, hogy az elérhető visszatérítés annyira kevés, hogy egyszerűen nincs értelme szöszölni vele.

  Ameddig mindent magadnak csinálsz, addig jó, csak idő. Ha beszedést kérsz fizetős, ha sms-t kérsz plusz pénz, lejön azért némi számlavezetési díj… Ha véletlenül valahol a fizetés kp felvételnek minősül, akkor pörög a mínusz durván.
  A visszafizetés utalási díja megint lejön.

  Megtetszett, hogy írta, hogy ilyen 7% visszatérítések vannak. Aztán rákerestem. A boltok olyanok, hogy eleve 10%-kal drágább, mint máshol (mediamarkt, extreme digital), nem fogok 3%-kal többet fizetni.
  Az aqua jó lenne, de csak ott meg nem vásárolok annyit.

  Éves teljes családi költés az kb 5.5-6M mindennel. Lakbér vagy 1.5M, nem is mehet hk-val.

  Évi 40-50k? Bohóckodás.
  A sok cashbackhez sokat is kell költeni, bomba üzlet.

 • Józsi
  Nekem csak azért van hitelkártyám mert angolszász országokban nem lehet egy lépést sem tenni nélküle. A bankkártyát nem fogadják el sehol, sem autóbérlésnél sem hotelben szobafoglalásnál. A hitelkártya mögött a banknak van egy fizetési kötelezettsége, ha nem viszem vissza a bérautót akkor a bank fizet a károsultnak majd rajtam behajta valahogyan az összeget, míg bankkártyánál csak a rendelkezésre álló keret erejéig fizet aztán pedig nem. Nem olyan egyszerű ám hitelkártyához jutni sok helyen így bevándorlóként mert jövedelem minimum van megadva kábé 25 ezer euró per év bruttó fizetés kell hozzá.
 • eMérnök
  Én itt vagyok, volt hitelkártyám és gombokat kerestem vele.
  Mert a nagy kedvezmény olyan helyeken van, ahol eleve drágább minden. Ha utánanézek, akkor megtalálom még annál is olcsóbban, én meg utána szoktam menni ettől függetlenül is. Meg aztán nem is annyira életszerű, hogy milliókat hagyjak a kiemelt partnereknél. Összességében elenyésző rész a vásárlásokból. Vagy az összeg vagy a gyakoriság miatt.

  A lényeg a lényeg, hogy a sok visszatérítéshez sokat is kell költeni. A költés arányában még a nagy visszatérítés is kicsi. Meg is néztem most az ajánlatokat és a visszatérítést azonnal sarcolják. Van ahol évi 50k visszatérítés mellé 14k a kártyadíj.

  Ahol a visszatérítés láthatóvá válik, ott a költés meg már csillagászati.

  Nekem nem jött be.

 • Leonard Skinnerd
  Kiszamolo: számít, hogy ki számára találták ki a hitelkártyát? A lényeg egyik felét teljesen jól megragadtad a cikkel (ki és miért ne használja), viszont mint sokszor, most is sarkítottál és úgy tűnik van akinek ellenvéleménye van.
  Nekem pl. tök hasznos, mert úgy tűnik érdemes még tovább nézegetnem, mert léteznek jobb pénzvisszatérítések mint a jelenlegi.
 • szocske
  @eMérnök, onnantól izgalmas, ha a megtakarításra is jár a visszatérítés, nem csak a költésre.
 • Tányér
  Van, de már leginkább csak azért, mert sok helyen az van beállítva a gyors fizetéshez. Picit hátrébb léptem a throwaway culture-től, meg a rongyrázásról és pár tízezer jön össze évente, kb. 2 tankolás. Mióta az Erste nem támogatja a Curveot meg kb. halódik az egész. Év végével megcsinálom a számadást, de amint oltva leszek, már megyek is lehet az Erstébe letenni. Sok hűhó sokszor semmiért. A keret meg tudatosan a jövedelmem töredéke. Nem fogyasztok már annyit mint rég, nem nekem találták ki, de nagyon jó volt takarékoskodni. Amikor elkezdtem 1:1-ben volt a jövedelem:hitelkeret, aztán ahogy nőtt a fizetés, nem kértem a keretnövelést, jobb lett az arány. De az Erste úgy be lett korlátozva, hogy ha nagyon okosan kimakszolod a 4%-ot az havi 8 ezer maximum. Ebből levonod a költségeket, máris mondjuk 6, de ekkor csomó ruhát, elektronikát vettél, de minek, nincs rájuk szükség.
 • Cold Heart
  nekem is ajánlottak úgy hitelkártyát, hogy elhallgatták, hogy hitelkártya – 9 éve
  amíg wizzairrel repkedtem sokat különböző okokból a wizzair kártya nekem bejött, de most nem kell semmi.
  akik keresnek rajta, biztos úgy gondolják, hogy pont annyit költenek, mint tennék hitelkártya nélkül – erre szerintem egy gép lenne képes, egyszerűen beeszi magát a tudatalattiba
  és innentől ha 5M költés után kap az ember 100k-t további költésre, lehet, kártya nélkül meg 4,85M-t költ
 • Zabalint

  Eddig nekem mindig működött a booking.com-on a foglalás debit kártyával, pedig általában credit cardot írt, hogy az kéne.
 • Treil
  Én már az önsegélyezővel való vacakolást is kezdem bánni (nekem még nem kitaposott út, gyerekszületés miatt ugrottam bele), de ez még éppen határeset. Nem is a befektetett munka, utánajárás talán, hanem újabb dolog az életben amit fejben kell tartani, foglalkozni vele. Na hitelkártyával azért a havi pár ezerért pont nem bohóckodnék. Nem lebontva magával a kártyával való foglalkozás a sok. Hanem amikor bejön 1001-edik dolognak a másik 1000 mellé az életbe.
 • Richmond
  Kiváncsi voltam, hányan fogják leírni, hogy már százezreket kerestek a hitelkártyán. De bevallom, több millióra nem számítottam.
 • patau
  Én még anno végigjártam a tündérmese első felét-kétharmadát. Annak örülök, hogy ez még az önálló életem elején volt, ill. nem nagy összegekkel. Az ösztöndíjam kétszeresére kaptam hitelkeretnek. Pár hónap alatt már a hó eleje indult a nulláról. Mindig abban bíztam, nem gond, lesz egy jobb hónap, amikor meg sem érzem, hogy teljesen betörlesztettem mindent és még lesz egy fizunyi összeg. Mikor elhatároztam, hogy apránként visszafizetem, akkor tapasztaltam meg, hogy ez milyen nehéz. Régen volt, viszont azóta nincs megállás (mármint felfelé :). Mindenki más, de nekem nem jó, ha még egy határidőre (fedezet meglétére) figyelni kell. És nem szeretnék arra se figyelni, hogy most milyen visszatérítést választottam, hol, mit, meddig kell vásárolnom. Nyilván aki belement a hitelkártya használatba védeni fogja. Nekem is jó volt de másért; megtanultam a pénzügyi tudatosságot és most jól élek.
 • lvjtn
  ez hol és mikor volt? én 2019-ben minden további nélkül tudtam lafo-hoz tartozó virtuális kártyával fizetni (erste) a booking.comon
 • Richmond
  Az már decemberben kiderült – de nem csak nálunk, hanem Kelet-Ázsiától Írországig mindenhol 10-20% között estek vissza a születésszámok (Kína megint negatív csúcsot döntött amúgy).
 • Zabalint

  “Ez benne van a szerződésben, amit el kell(ene) olvasni.
  Mielőtt aláírod.”

  Ha nem mondod, hülyén halok meg… Én csak arról beszéltem, hogy hogyan próbálják eladni, és szerintem elég sok tájékozatlant megvezetnek ezzel.

  Na, telefonon én sem döntenék semmiről, de általában le is rázom az ilyeneket.

  Erstének amúgy a netbankja jó (a régi talán jobb volt, de a mostani sem rossz), de offline ügyintézésben az egyik legrosszabbak. A kedvencem az volt, mikor Netbrokeren nem volt lehetőség eladni bizonyos állampapírokat, bankfiókban meg ott írt és nyomtatott rá kérvényt, elküldte a központba, majd 2 nap alatt sikerült eladni, ami OTP-nél és KBC-nél 3 klikk a felületen (az egyik típusú állampapírra volt szabvány űrlapjuk, a másikra nem).

  De az OTP-vel sem ez a marketing duma a fő gond, arról is mesélhetnék…

 • walaki
  @Ivjtn:
  Ez még valamikor 2012-14 körül lehetett. Általában úgy működött, hogy nem azonnali fizetés volt, hanem valamikor nap közben/éjjel foglaltam, és csak később, pár óra múlva próbálták befoglalni a kártyámon a keretet, szerintem még a hagyományos telefonos/faxos módszerrel, CVC kód nélkül. És ez csak hitelkártyán ment, debiten nem, kaptam a visszajelzéseket, hogy nem tudták a (debit) kártyámon zárolni a keretet. Nem minden szállodában volt így, de volt, akinél így működött (főleg a brüsszeli szállodák voltak problémásak, akkoriban minden hónapban arra jártam)
 • DontPanic
  Próbálták már számtalanszor rámsózni, amit nem is teljesen értek, láthatták hogy kb sosincs mínuszos hónapom, kicsi eséllyel húznak be a hálóba és kopasztanak meg némi kamattal.
  Mondtam az ügyintézőnek, hogy persze amint lesz olyan opció a netbankban, amivel automatikusan, zéró intervencióval feltöltésre kerül az egyenleg, akkor jöhet. Képes volt azt mondani, hogy lesz majd ilyen fejlesztés (mekkora hazugság 🙂 🙂 dehát jutalékos sale-es, nem is várunk mást), de most még nincs ilyen funkció, szóval muszáj foglalkozni vele.

  Megírnátok mely társaságok nem fogadják el a debit kártyát?
  Béreltem már autót Hertz-től, Europcar-tól meg kisebb cégektől is. Sose volt probléma, hogy nem hitelkártyám van. Szállásfoglaláskor se volt gond direktben a hoteleknél, de booking vagy airbnb-n keresztül is jó.
  Ez 2021-ban már inkább urban legend kategória mint érv a credit kártya mellett.