Csak a magas kamat a jó

2024-02-08
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Tavaly mindenki boldog volt, hogy kapott állampapírra majdnem 15%-os kamatot. Igaz, az infláció még 25% fölé is szaladt az év során, de a lényeg, hogy a kamat is magas volt.

Most, hogy az infláció egyszámjegyűre szelídült, az is lehet, hogy 5-6% lesz idén (holnap jön az első idei inflációs adat), sokan nem boldogok, mert már csak 7,9%-ot kamatozik az új állampapír, pedig a 15% mennyivel jobb volt.

Ugyanez volt ezelőtt tízen éve. Az emberek boldogok voltak a 9%-os kamattal, nem érdekelte őket, hogy az infláció 12-13% évente.

Bezzeg amikor 0% volt az infláció, mindenki depressziós volt, mert csak 2%-os kamatot adtak a bankban.

Nem az a fontos, hogy hány százalékos kamatot látsz leírva. Az a fontos, hogy ez a kamat az aktuális inflációnál több vagy kevesebb. Szóval ne vágj magadon eret azért, mert "csak" 7,9%-ra tudod betenni az új pénzedet az állampapírba. Addig legalábbis biztos ne, amíg a várható infláció ennél kevesebb lesz. Legalább te ne szédülj meg a magas (vagy alacsony) kamatoktól, mindig azt nézd, hogy reálértelemben, azaz inflációval korrigálva nyersz vagy buksz a kamatokon.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram