Ne táncolj soha pengeélen

A napokban olvasva a híreket, eszembe jutott az egyik ügyfél, akivel úgy másfél éve beszéltem. Koncertszervezéssel foglalkozott, sok lehetősége volt, nőtt az üzlet, de a tőkéje nem tudta követni az új lehetőségeket, ezért mindent visszaforgatott és nagyon feszes gazdálkodást folytatott, hogy ki tudja teljesen használni a növekedési lehetőséget.

Mondtam neki, hogy ne táncoljon pengeélen, nagyon kifeszített a cége gazdálkodása anyagilag. Ha jön egy válság, az emberek az egyik első dolog, amin spórolni fognak, az a szórakozás és az utazás. Mivel nagyon szűkre volt szabva a cége anyagi forrásai, egy 15-20%-os kereslet-visszaesés néhány hónapon át tönkretehette volna a cégét.

Megbeszéltük, hogy feláldozza a növekedés ütemét a biztonság kedvéért. Inkább sokkal lassabban növekedjen, de ne menjen tönkre egy gazdasági válság miatti kereslet-kiesés miatt. Helyette inkább legyen egy erős tartaléka, amivel át tudja vészelni, ha véget ér az aranykorszak a piacon. (Ki gondolt még akkor vírusra, meg karanténra.)

Nos, remélem meg is csinálta, amit beszéltünk. Ma a fertőzésveszély miatt senki nem jár koncertre és nem is szívesen utazik, ha csak nem muszáj. Aki turizmusban, koncert, előadás, konferencia vagy egyéb hasonló szervezésében utaznak, most nagyon nehéz napokat élnek át. Ha a vírus-probléma elhúzódik még több hónapot, sok ilyen cég nem is fogja túlélni ezt az időszakot. Sok nem tőkeerős cégnek egy lemondott, de költségoldalról már kifizetett koncert vagy kiállítás is a végét fogja jelenteni.

Mi ebből a tanulság? Soha ne feszítsd te se túl a pénzügyi kereteidet, legyen szó a cégedről vagy a magánéletedről. Nem várt események, számodra rossz adóváltozások, gazdasági visszaesések és ilyen váratlan dolgok, mint a mostani járvány-probléma bármikor történhet. Az előző pénzügyi válság is azokat tette azonnal tönkre, akik túl gyorsan akartak túl nagyra nőni. Ez igaz a cégekre, akik hitelből bővítették az autószalonjukat, de a magánemberekre is, akik üres zsebre vettek szép nagy lakást svájci frankos hitelre.

Share

84 hozzászólás

 • Hiteles András
  Amikor pörög az üzlet, akkor embert próbáló nemet mondani. Aki ezt meg tudja csinálni, az már egy magasabb pénzügyi tudatosság. Hajrá mindenkinek! 🙂
 • Gunnerwatter
  Az egész világ ki van feszítve. Ha otthon egy magánembernek belefér két hét betegszabadság, akkor a “világnak” is bele kellene férnie.
  Látszik, hogy nem fér.
  Egy túlfújt lufi, amit idióták fújnak.
  A pénz csinál pénzt.
  Illetve a mindenek feletti növekedés az új isten természetesen a pénz után.
  Kíváncsi vagyok, hogy egy 1929-es válsag mikor köszön be.
 • Pampalini
  Eközben Parndorfban az utcára rakják az eladókat, mert nem jönnek a kínai vásárlók… sőt lassan semmilyen vásárlók se… A pusztában nekik épített szállodában is megy a sírás-rívás, hogy most mi lesz. Ha néhány héten belül nem jön valami szuper pozitív hír az oltóanyagról, lehúzhatják a rolót ők is…
 • Axt
  Nem csak ezek az iparágak veszélyeztetettek, hanem már az autóipar is, legalábbis Kínában. Számomra felfoghatatlan ez a világszintű para, ez a mindentől való rettegés egy olyan vírustól, amibe kb 3% halt bele, míg egy normál influenza sokkal nagyobb arányokat képvisel. Bolond lett az emberiség, vagy mindig is az volt.
 • naa
  Inkább soha ne legyek nagyon gazdag, de mindig nyugodtan aludhassak.
  A világot az viszi előre, ha vannak vállalkozók, akik mernek nagyot álmodni, és kockáztatnak. Kockáztatni jó és kell. De ésszel kell csinálni, mert ahogy mondják, a temető is tele van kockáztatókkal, nem mindenkinek sikerül, és nem fog mindig sikerülni.
 • Attila
  Szombaton teltházas volt az Edda koncert az Arénában.
 • Hopethebest
  Nekem az alapvető problémám az, hogy a beszállítóim kínai, koreai és tajvani cégek. Ha leáll a gyártás, vagy nem tud határt lépni az áru, akkor kampec.

  Egyik lehetőség rosszabb, mint a másik:

  A: Készletet halmozok fel, ami rámrohadhat, mert van olyan termékünk ami a minőségét csak 3 hónapig őrzi meg.
  B: Nem halmozok, de akkor lehet kifogyok, ha leállnak a gyárak.

  És akkor még ott van az is, hogy van olyan áru amit 8-10 hetes gyártással vállalnak, persze előre kell fizetni. Ha berendelem, akkor vagy feleslegesen áll majd nálam a cucc, mert nem lesz semmi, vagy lehet fél év múlva se kapom meg, mert leáll a gyártás. Cserébe benne áll a pénz.

  Térdre imára van most sajnos.

 • Heeeee
  Pont én is kicsit hasonló helyzetben vagyok.
  Nagykereskedelemmel foglalkozunk, egész dinamikusan nő a cég, viszont mivel nő a cég nő a készlet és nő a kintlévőség is, függetlenül attól, hogy időre kifizetik az árut vagy nem.
  Elég nehéz belőni az egyensúlyt, ha nő a cég nő a méretgazdaságosság, többet keresek, olcsóbban tudok árut beszerezni, de finanszírozás egyre problémásabb.
  Most épp NHP-ba nyúlunk bele raktár vásárlásra (szerintem ez vállalható, mert raktár bérletre többet költenék), de nagyon gondolkozok forgóeszköz hitelen (mivel”agrár” cég nagyon olcsón jutok forráshoz)
  Viszont hol húzód meg a határt? Jellemzően a komfort zóna szerintem a meghatározó elem, illetve úgy próbálok növekedni, hogy a fix költségeket a lehető leginkább alacsonyan tartsam, így ha jön a válság és visszaesik a forgalom a változó költségeken lehessen faragni..m
  Szóval fogalmam nincs mikor kell nemet mondani
 • csizkek
  Na most rajon az egeszre Saudi-Russia olaj harc. Na ebbol mi lesz?
  Mi van egyebkent ugy altalanosan, ha van egy recesszio, olajar is a beka feneke alatt. Deflacio? Erdemes most inkabb cashben “ulni”?
 • Anita
  OFF Két bankos kérdésem lenne.
  1. Ersténél a bankkártya díját utólag vonják?
  2. Raiffeisen Premium Goldnál működik, hogy cetelem takarékszámláról megy a 400ezer?
  Köszönöm a választ.
 • L

  Az antikapitalistak azt nem ertik, hogy a novekedes nem onmagaban valo celja, hanem sokkal inkabb szinte mellektermeke, termeszetes velejaroja, es ezaltal indikatora a jol mukodo kapitalizmusnak. Javaslom Kornai hires muveit.

  Amikor az egyen betegszabadsagon van, akkor kulonosen jol jon, ha a vilag epp nincs betegszabadsagon, hanem van pl. aramszolgaltatas, viz, futes, orvos, gyogyszer.

 • Erno
  Itt mi az aranyszabaly? Maganemberek eseteben ugye minimum 6 honap tartalek kell. De mondjuk egy ceg eseteben? Minimum 3? Vagy ott is minimum 6 kell?
 • bdpst
  “Ma a fertőzésveszély miatt senki nem jár koncertre és nem is szívesen utazik, ha csak nem muszáj.”

  ezzel kapcsolatban vannak számok?

 • sfg
  Hétvégén tudod mennyien voltak Edda koncerten? 😀 youtube.com/watch?v=ilGgsyEcKVE
 • Kiszamolo
  sfg, mert régen megvették a jegyet és elmentek. Ma mennyien vennének rá jegyet?
 • Kiszamolo
  bdpst, például, hogy a légitársaságok a járataik felét-kétharmadát törlik érdeklődés hiánya miatt? Hogy olyan még talán soha nem volt, hogy ne láss turistákat az egyiptomi piramisok körül, most alig néhány lézeng?
 • Yukonsql
  OFF
  Olaj ár követő ETF-t, tudtok ajánlani? (Becsszó gugliztam előtte, meg próbáltam átnézni a degiro-s listát is)
  Vagy csak én érzem úgy, hogy ezt az árat hosszú távon nem fogják tartani?
 • Nacionalista
  @Axt:

  Mármint hogy érted hogy az influenzában arányaiban többen halnak meg? Pont ellenkezőleg, az influenza halálozási aránya 0,1%, a koronavírusé 2-3%. Egy erősebb influenzaszezonban 4-5000-n halnak meg Magyarországon (nagyságrendileg). Azaz ha hagyjuk ugyanannyira elterjedni a koronavírust is, akkor legalább 20x annyian fognak meghalni. Az 100 000 ember csak Mo-n. Tényleg úgy gondolod hogy ez semmiség?

 • Nagy Vonalakban

  “… Számomra felfoghatatlan ez a világszintű para, ez a mindentől való rettegés egy olyan vírustól, amibe kb 3% halt bele, míg egy normál influenza sokkal nagyobb arányokat képvisel…”

  Tájékozatlan vagy,
  az influenza halálozási aránya 0,1%,
  több mint egy nagyságrend a különbség.

  (A koronavirus 3%-os mortalitási rátáját én amúgy többre becsülöm.)

  A másik különbség az, hogy a COVID-19 betegséget okozó koronavírus R0 értéke körülbelül 2,2-re becsülhető, vagyis egyetlen fertőzött személy átlagosan körülbelül 2,2 másik személyt fertőz meg.
  Összehasonlításképpen: az influenza R0 értéke 1,3.

  Vagyis ha nem védekeznénk,
  ez a vírus sokkal rövidebb idő alatt sokkal több embert fertőzne meg sokkal több áldozattal.

 • Dörnyei József
  5,8%-os a halálozási arány éppen most. Kínában kicsit kevesebb. Akinél nem okozott megbetegedést, az nincsen benne ebben a számban. Van, aki tünetmentes, jellemzően ezek gyerekek (20 év alattiak)

  Idősek és betegek (nem Wuhan) számára különösen veszélyes, lehet 30-50%-os halálozási arány is.

  50 felett már komoly az esély a távozásra (10+%). 50 felettiek szvsz. nem utaznak sehova és nem vesznek részt rendezvényeken. Már majdnem Orosz rulett. Ismersz bárkit, aki a szájába merné tenni a pisztolyt és meghúzza a ravaszt? Én nem…
  Idősek számára az Orosz rulett a preferált – persze választani nem lehet…

  A Wuhan vírus 99,99%-os eséllyel gazdasági világválságot fog okozni. A múltbeli tapasztalatok alapján a világgazdaság igen gyorsan visszatér az előző állapotához, ahogy a vírus megoldódik – megszokjuk, hogy van vagy lesz oltás ellene.

 • Dörnyei József
  A Wuhan vírus úgy is “megoldódhat”, hogy mindenki elkapja. Kapunk az influenza mellé egy másik állandó “takarítót”, ami ledobja a gyengéket a szakadékba. Az oltás még nem létezik és lehet, hogy az influenzához hasonlóan erre sem lesz hatásos oltás soha.
 • matetoth

  miért becsülöd a halálozási rátát magasabbra? sokkal inkább az lenne logikus, hogy mivel nem ismerünk elég sok beteget (teszt hiánya és enyhe lefolyás miatt) így sokkal alacsonyabb, valahol 1% alatt lehet.

 • Max
  Azért az a 3% halálozási ráta úgy jön ki, hogy a 80 év felettieknél 14%, a 60 év alattiaknál pedig fél százalék se. Alapvetően idősebbek és/vagy betegek halnak bele. Attól nem félek, hogy elkapom. Majd meggyógyulok. Attól inkább, hogy elkapom és tovább adom a 60-as szüleimnek, vagy a 80-as nagyszüleimnek. Szerencsére most sem egy városban élünk és csak havonta látom őket.

  Gazdaságilag viszont kisebb/kevésbé negatív a hatása az idősek/betegek halálának, mintha akár csak az a 3% egyenlően oszlana meg minden korcsoportban. Nem, a szándékosan értetlenkedni szeretők kedvéért mondom, hogy nem azt mondom, hogy az öregekért, betegekért nem kár. Csak hogy olyanok élete van inkább veszélyben, akik gazdasági szempontból kevésbé számítanak, eltartottak.

 • Gauchos

  Szerintem a dél-koreai haálozási rátákat kellene alapul venni. Miért? Azért, mert ők nagyon sokat tesztelnek, nem sajnálják erre az erőforrásokat. Meg is lehet nézni a haálálozási rátájukat: 0,71% jelenleg. Persze változik kicsit folyamatosan, de náluk már jó néhány hete beindult a járvány. worldometers.info/coronavirus/
  Arról már nem is beszélve, hogy sokan (80%) lehet, hogy orvoshoz se fordul a tünetekkel, mert lazán átvészeli gyenge tünetekkel. Őket sem tesztelik. Tehát a 3%-nál a szakért ők szerint is lényegesen alacsonyabb a valós halálozási ráta. Pontossabb számokat majd a járvány végeztével lehet mondani.
 • Gauchos
  Dörnyei
  Azt írod: “50 felett már komoly az esély a távozásra (10+%)” Honnan van ez az infó?
  10% feletti halálozási ráta a 80+ korosztályra jellemző.
  Forrás: worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/

  Ha számokkal dobálózunk, adjuk meg a forrást is!

 • devizahiteles
  és a többiek: senki sem tartott pisztolyt a fejetekhez, hogy vállalkozást indítsatok. Ugye milyen jó ezt most hallani?
 • Nacionalista
  Én is a koreai adatokban bízok, ott tesztelnek rendesen. Igaz, az egészségügy is jobban toppon van mint nálunk… Az egyik véglet hogy megússzuk világszerte ~10 000 halottal ami tényleg elenyésző. A másik véglet meg egy új spanyolnátha, világszerte pártízmillió halottal. Viszont még a spanyolnátha által legjobban sújtott országok sem omlottak össze anno. Szóval Mad Max világ nyilván nem lesz.

  Egészséges harmicasként magamat sem féltem. Mindettől függetlenül igenis elvárom hogy mindenki tegyen meg mindent a járvány terjedésének megállításáért, mert bár a nyugdíjas szüleim “közgazdaságilag” már csak ballasztok, nekem hiányoznának… És azért vagyunk ezzel páran így szerintem.

 • Nagy Vonalakban

  “… A világon 106 ezer koronavírusos beteget tartanak nyilván. Eddig közel 60 ezren gyógyultak ki a kórból, a halálos áldozatok száma pedig megközelíti 3600-at…”

  Legtöbben úgy számolnak, hogy az áldozatok számát a betegek számához viszonyítják,
  és így kijön egy 3% körüli érték (3600/106000).

  Holott mindig a LEZÁRT ESETEKet kell nézni,
  a halottak számát el kell osztani
  a gyógyultak és a halottak számával:
  3600/(60000+3600)=5.7%

  A másik dolog, hogy a legtöbb esetet Kínából jelentették, és ott szerintem kozmetikázták az adatokat.

 • Dörnyei József
  Nem tudjuk, hogy mennyi a tünetmentes eset. Ahol gócpont alakul ki, ott összeomlik az EÜ rendszer és a “normális” élet is. Nincsen kapacítás arra, hogy foglalkozzanak azokkal, akik tünetmentesek.

  Statisztikák azokról vannak, akik megbetegedtek.

  A tünetmentesek számáról kevéssé megbízható becslések vannak.
  A vírus átlagos lefolyása alapján a tünetmentesek valószínűleg gyerekek (20 év alattiak)

  A korosztály szerinti számokat számolni kell ugyanúgy, mint a valós halálozási mértéket is. Ezek könnyen számolhatóak, de nem számolják ki, hogy ne okozzanak pánikot.

  Karantén csak azért van, mert most mindenki hisz abban, hogy lesz oltás. Ha nem lesz, akkor (majdnem) mindenki elkapja, ugyanúgy, ahogy az influenzát. A karantén másik szerepe, hogy kezelhető méretűvé teszi az esetek számát. Tehát nem egyszerre betegedik le az egész ország, ami teljes EÜ összeomlás lenne.

 • Krisz
  és az megvan, hogy Aidsben csak tavaly 1,7 millióan haltak meg világszerte, vagy a HPV vírusban nem kevés nő veszti életét méhnyakrákban évente?

  Ami engem inkább érdekel és nem nagyon beszélnek róla, hogy amit mondanak ‘”majd a nyár megöli a vírust stb , mert száraz meleg levegő nem jó neki’,
  ok igen, és akkor a déli meleg térségekben Irán, Saudi stb ott miért hallnak meg szintén naponta 20-30 asával az emberek?
  én inkább ettől parázok, meg akkor mi a vége? világéretű karantén, amikor már senki sem fertőz senkit?
  Vagy tényleg mi?ha meg csak a leggyengült idősek halnak bele, akkor mire a nagy félelem?!
  elmaradt foci EB, olimpia, giro,tour, vuelta, stb koncertek, rendezvények stb, meg globális lassulás (ez utóbbi talán lehet még jó is lenne , nem kell minden mobil és tech cégnek és autógyártónak évente 9879546 db új, korántsem tartós modellt gyártani – szerintem.

  boccs az offért

 • headset
  A kommentelők mindkét idevágó cikkben a halálozásról beszélnek.

  Szerintem a gazdaság működése szempontjából nem ez a lényeg. Hanem az, hogy a terjedés ellen védekezni kell és a karantén -mint leghatásosabb módszer- lefullasztja a gazdaságot.

  Ennyire egyszerű a helyzet. És ebben nincs semmi jóslás.
  Ez a jelen.

 • Zabalint

  Itt van egy jó táblázat:
  worldometers.info/coronavirus/

  Nos, a helyzet az, hogy nem igazán kapják el tömegesen azon országokban, ahol az elmúlt 1-2 hónapban meleg volt. Persze eljut oda a vírus, utazásokkal, de messze nem képes úgy terjedni mint Kína egyes régióiban, Észak-Olaszországban, Franciaországban, Németországban. Szaud-Arábiában 15-en kapták el eddig, haláleset még nem történt. Iránnak meg egyáltalán nem olyan az éghajlata, mint innen képzeled, a teheráni tél nem volt enyhébb a budapestinél, a hazainál melegebb időszak csak most kezdődik ott.

 • jami
  2-3 hét ovi-iskolaszünet elégé érezhető gazdasági problémát okoz majd, mert pont a nagyszülők kevésbé vethetőek be (épp hétvégén mondtam a négy 70 feletti nagyszülőnek, hogy nem megyünk, ha nincs nagyon-nagyon nagy baj – épp miattuk).

  Orvos, nővér alapesetben sincs elég, ha közülük is kiesnek (és hát a dokik átlagéletkora nem 40 év) akkor, amikor eleve több óraszámban kellenének, akkor nyilván nem lesz zavartalan, intenzív betegellátás. De mondjuk a szülészeteken sem lesz vidám a helyzet: látogatási tilalom, kevesebb orvos…

  Árukészleten vígan elél a vírus napokat – nesze neked áruszállítás.

  Ilyenkor már a többség foglalja a nyaralását. Tippeljetek, mennyivel kevesebben teszik.

  Ezek mellett nem az a fő kérdés, mennyi 60 feletti beteg gyógyul kevésbé; hanem, hogy meddig lesz fékezett habzáson az ország és az EU.

 • Hopethebest
  a rosszindulatuakkal sosem torodtem. 🙂 Mivel sosem volt semmilyen hitele sem a vallalkozasaimnak, sem pedig nekem (most sincs), igy igazabol nyugodt vagyok, mert barmi is tortenjek, rengeteg profitot termeltunk az elmult evekben, aminek a gyumolcse nincs veszelyben, mert kb a 25%-ot forgattam csak vissza.
  Persze nem lenne jo lehuzni a rolot, de a maganvagyonom semmilyen szempontbol nincs veszelyben, az arukeszletet meg ugyis eladom.
 • Hopethebest

  1. Sem az Aids sem a mehnyakrak nem terjed igy, lehet ellene vedekezni, es nem terheli le napi tobb ezer uj fertozottel az egeszsegugyet.
  2. Iranban 14-18 fokok vannak jelenleg
  3. Szaudiaknal konkretan senki nem halt meg meg, fertozott is alig van.
  4. A problemat fokent az jelenti, hogy nincs olyan orszag, amelyiknek az egeszsegugye ne roppanna bele napi tobb ezer intenziv osztalyra kerulo betegtol. Ezt probaljak megelozni a karantenokkal.

  A virus terjedeset itt tudod nyomonkovetni: worldometers.info/coronavirus/

 • jurta
  Ez az elv amúgy hatásos az élet többi fontos alapterületén is, nemcsak a pénzügyekben. Válást, betegséget, kiégést, elmagányosodást stb. is úgy lehet megelőzni, ha életünk minden fontos “mennyiségéből” bizonyos tartalékokkal élünk.

  Nem tartom magam a legjobb példának erre (bár rossznak sem), és nagyon felnézek azokra a barátaimra és rokonaimra, akik így élnek. Hosszú távon stabilak!

 • örök körök
  Ha elhúzódik ez a sztori április végéig (márpedig addig elfog, kb. a legelején vagyunk itt nyugaton), akkor a komolyabb védőháló nélküli cégeknek nemzetközi beszállítólánccal rendelkező ipari termelésben, turizmusban kakukk, nyilván ebben az esetben a dolgozók is mehetnek az utcára, akár kifizetetlen hónapokkal. Lehet tippelni, hány céges, magán hitel fog bedőlni, milyen hatással lesz ez utána a bankszektorra is.

  Monetáris lazítás erre egyértelműen nem lesz elég, én várom a fiskális atombomba ledobását. Van ahol már elkezdték, Hong-kongban pl. máris helikopterről szórják a pénzt. Hogy ezt hogyan lehetne “megjátszani”, azt sajnos nem tudom, de hátha van itt nálam okosabb. 🙂

 • Non est volentis...
  Kedves Kiszámoló,
  Nagyon helyesen kommentelhetetlenné tetted a friss, vallási 1% cikkedet. Szerintem jó ötlet volt, az emberek névtelenül szeretnek szektát kiáltani.
  Ha esetleg publikus, megírnád, hogy miért akar az Agapé gyülekezet egyház lenni? Személyes véleményem, hogy a történelmi egyházak védelme érthetô, a sokszor anyagi motivációjú ügyeskedéseket jó ötlet volt leállítani a kis egyházak körül. Utánaolvastam az Agapénak: a missziója alapján keresztény egyházhoz tartozik- miért akar saját sgyház lenni?
  Illetve ami még segítene az elhatározásomban: ez egy személzes érintettség és hitvallás részedrôl?
  Szerintem sok régi olvasód érdekelné a válasz.
  Jó munkát,
  Németh Csaba Gábor
 • Andi
  “The average age of death is age 80 […] If you are a child or young adult you are more likely to die from the flu – if you get it – than you are to die from coronavirus. So there is something about being young that is protective”

  White House press briefing, US Surgeon General Jerome Adams

 • Karcsika
  Vajon önsegélyezőtől kaphatok valamit, ha mondjuk karantén miatt nem tudok dolgozni és nem kapok fizetést?
 • Pallos Levente
  Most jöttem vissza Szöulból, ha érdekel, írok az ottani viszonyokról (épp a magánkaranténomat töltöm). Egy ismerősöm koncertszervezéssel foglalkozik. Hát, ő január közepe óta egy fillért sem keresett, mert ott már akkor beszüntették a koncerteket. Néhány hete a céget is bezárta – még épp azelőtt, hogy elkapta volna a betegséget.
 • 1 %
  Miért nem kommentelhető az ez utáni 1%-os cikk? Mindennek oka van, így bizonyára ennek is.
 • Cinikus
  Non est volantis: az emberek minden racionalitásukat levetkezik, ha a vallás szóba kerül. De én sem értem a kis gyülekezeteket. A kereszténységre már így is fel van húzva 3+ nagy egyház. De nyilván egyik sem jó, kell egy 23. verzió. Ez nem arról szól, hogy jobb kereszténynek akarjuk érezni magunkat a többieknél?
 • örök körök

  Mindenképp írd meg kérlek amit tudsz, szívesen veszünk bármilyen személyes beszámolót az indexes clickbait cikkek tengerében. 🙂
 • mitel hentes
  Most olvastam a hírt több helyen, hogy az airbnb foglalások bezuhantak világszerte, és Budapesten is a koronavírus miatt. Pedig ez a szállásforma biztonságosabb mint egy hotel, ahol százas nagyságrendben találkozhatunk ismeretlen külföldiekkel. Megint ugyanaz a gazdasági hatás, aki hitelből vett lakást airbnbézni, az most bajban lehet, ha nincs annyi egyéb bevétele vagy tőkéje, amiből játszva kifizetheti a havi törlesztőt.
 • mitel hentes
  Egyébként a gazdasági válságtól félők, visszaeső turisztika miatt kesergők jó eséllyel csak veszíthetnek a vírus-válságon. A szemfülesek már maszkot és kézfertőtlenítő gélt gyártanak valahol… Ahogyan a fidget spinner őrületből is meggazdagodtak a gyorsan reagálók, ugyanígy ma is itt a lehetőség, ha valaki bele mer vágni. Annyi különbség van, hogy a fidget spinner készletek rádrohadnak, ha kimegy a cucc a divatból, de fertőtlenítőre minden évben szükség lesz, amikor kitör az influenzaszezon. És év közben is hasznos.
 • mitel hentes

  Szerintem a kisegyház pont ugyanolyan mint a nagyegyház, csak kisebb. 🙂
  Ha a nagy egyház élhet ilyen lehetőséggel mint az 1%, akkor a kisegyház miért nem?
  Ez egy olyan világhoz vezetne, ahol – horribile dictu – a nagy tőkével, nagy múlttal és sok alkalmazottal rendelkező multinacionális cégeket adókedvezménnyel támogatná a kormány, míg a frissen alakult hazai cégeket nem.
  Milyen durva is lenne ez a megkülönböztetés nagy és kicsi között, a kicsi rovására!
  Ó, várjunk csak…
 • GrandMasterB
  Érdekes lenne Airbnb-vel foglalkozó olvasótól egy beszámoló, hogy mennyire valós a cikk tartalma a zuhanó foglalásokról:
  vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/a-fovarosi-airbnb-piac-is-satufekezett-2-2099133/
 • strelac
  Axt
  2020-03-08 at 23:12
  Nem csak ezek az iparágak veszélyeztetettek, hanem már az autóipar is, legalábbis Kínában. Számomra felfoghatatlan ez a világszintű para, ez a mindentől való rettegés egy olyan vírustól, amibe kb 3% halt bele, míg egy normál influenza sokkal nagyobb arányokat képvisel. Bolond lett az emberiség, vagy mindig is az volt.

  hogy ez a virus miert veszelyesebb az influenzatol mar masok leirtak.

  nem az a baj hogy a virus most mit csinal..

  a baj az hogy MEG mit csinalhat.

  nezd meg az olaszokat, mi van ott, most kepzeld el ezt egesz europara, amerikara stb…

  na ez miatt paraznik mindenki… mi lesz ha fel vilag karantenba lesz?

  erted mostma miert van a hiszti? nem a mostani 3-4 ezer halott miatt, hanem hogy lehet par millio is

 • vendég
  Valahogy mindenhol a végletekben godolkodók a leghangosabbak. “Mind meghalunk koronában” vs “ez semmi, mennyivel többen meghalnak influenzában”.

  1. Az idősek is emberek, nem tudom mennyire örülnétek neki, ha a szüleitek és/vagy nagyszüleitek ebben halnának meg.
  2. Kb. 2x fertőzőbb mint az influenza, ami így is “megtizedeli” az ovisokat meg iskolásokat. Nagy kedvetek lenne kétoldali tüdőgyulladással 2-3 hétig kórházban lenni egy kisgyerekkel?
  3. A halálozási aránya nagyságrendileg olyan mint a spanyolnátháé. Ami azért elég nagy gondot okozott 100 éve, konkrétan többen meghaltak benne Európában, mint a háborúban. (Persze a háború után sokak szervezete le volt gyengülve.)
  4. Oké, hogy az információk szerint az emberek 80%-a nem produkál súlyos tüneteket, de egy felnőtt, egészséges embernek sem poén tüdőgyulladással fetrengeni hetekig, még akkor sem ha enyhébb lefolyású.