Neked is sikerülni fog

Már többször volt arról szó a blogon, hogy az anyagi életedet két módon hozhatod egyenesbe: ha kevesebbet költesz, vagy ha többet keresel.

A kiadások visszavágása könnyebbnek tűnik, azonban csak rövid távon működik és gyakran túl komoly lemondások árán tudod megvalósítani.

A bevételek növelése sokkal kényelmesebb, de bátorságot és változásra való hajlandóságot igényel, ezért sokan bele sem mernek vágni, inkább évtizedeken át dolgoznak fillérekért. A legtöbb emberben sokkal több van, mint amit egész életében kihoz magából, de soha nem mer váltani.

(Néhány régebbi cikk a témában: Te is lehetsz vállalkozó, Ha nem keresel eleget, Csináld azt, amit igazán szeretnél, Lehetőség az utcán hever. Ha még nem olvastad őket, szerintem érdemes.)

Zoltán sok éve olvassa a blogot. Nagyon sokáig úgy gondolta, hogy nem igaz, hogy a legtöbb ember tudna váltani a magasabb fizetésért, főleg ott náluk, az ország keleti szegletében. Aztán egyszer csak szöget ütött a fejében, hogy akár nekik is működhet a dolog.

A kifogások helyett inkább a megoldást keresték, most négyszer annyiért dolgozik a felesége kevesebbet, ráadásul otthonról. Ha nekik sikerült Kelet-Magyarországon, egy kisebb településen, neked is menni fog.

Következzen az ő története:

A blog indulása óta vagyok rendszeres olvasója, és hozzászólója is a posztoknak, több esetben nem értek dolgokkal egyet, de kiemelnék két témát, ami visszatérő elem a posztokban, illetve a hozzászólásokban:
– több posztban is előkerült, hogy a kiadások csökkentésénél fontosabb és könnyebb a bevételek növelése.
– több posztban, pláne hozzászólásokban olyan fizetések repkedtek, hogy ihaj.

Bevallom, az elsőnél én is abba a táborba tartoztam, akik legyintettek, hogy persze, könnyű azt mondani, illetve itt keleten ahol élünk örüljünk annak, amit kapunk. A másodikkal kapcsolatban pedig a persze-persze, osztom kettővel és azt sem hiszem el kategóriába tartoztam.

Rajtam kívül csillió kétkedő olvassa a blogot, de ha csak egy ember is okul a mi esetünkből, akkor már megérte megírni ezt a levelet.

Többször beszéltünk már hozzászólásokban arról, hogy panaszkodtam, hogy a párom pénzügyi területen 18 éves szakmai tapasztalattal (könyvelés, bér számfejtés stb.) rendelkezik, és örülhet a havi kb. 150 ezres nettó fizetésének (a főnök kénye-kedve szerint persze néha adott borítékot, volt, amikor öt hónapra 20 ezer forintot!), ami legalább egy stabil munkahely, viszont lassan 5 éve semmi esély se szakmai, se pénzügyi előrelépési lehetőségre:
– volt olyan év, amikor képes volt a cégvezetés kemény 1000 forintos nettó béremelést adni, de idén is csak a szocho csökkentést adták tovább a dolgozóknak, azon felül semmit.
– az utolsó években, ha el akart menni szakmai továbbképzésekre, akkor azt a szabadsága terhére, és saját költségen tette, persze a cég profitált a megszerzett tudásból.

Ti többen is támogattatok és drukkoltatok, elkezdtünk rákészülni a váltásra, a 6 havi tartalékon felül is elkezdtünk további tartalékolást, és összébb húztuk magunkat, megnéztük mennyi lenne az a havi költség, amit finanszírozni kell, ha kiesik a párom fizetése a felmondás miatt. És mivel már otthon is könyvelgetett (de egyszerre a főállással már nem ment tovább a dolog), volt rálátásunk arra, hogy a környezetünkben mindenkinek sikerült a saját lábára állnia, ha nem volt teljesen sült bolond. Egy értelmes, és képzett szakembernek miért ne sikerülne? Ezzel sikerült meggyőznöm egy év alatt(!) a páromat, hogy lépjen!
Megtörtént a felmondás, bele a kvázi légüres térbe, nem úgy, hogy lett volna hová átülni, de mivel a csapból is az folyik, hogy nincs megfelelő szakember, én nem féltem. Bizakodtam.

Első lépés, munkaügyi központ, regisztrált munkanélkülivé válni. Onnan ki, majd vállalkozóvá válási támogatásért pályázni. Ez a lehetőség mindenkinek adott lehet (és ha nem ordít a pályázatról, hogy
kamu, és van keretösszeg, akkor mindenki meg is kapja): kb. városonként más és más a konkrét feltétel és juttatás, de nálunk egy értelmesen és nem elszállt adatokkal kitöltött 10 oldalas pályázati
anyag (bárki ki tudja tölteni, de fontos az értelmes üzleti terv!) leadása majd egy fél órás elbeszélgetés
után 3 héttel jött az értesítés: 4 hónapra havi 127.000 forint támogatást kapott a párom. Persze lehetett
volna több az összeg és az időszak is, de ez lássuk be, talált pénz, és majdnem annyi, mint amit eddig
keresett a párom. KATA-s lett, havi 50 ezer forintot fizetett maga után.
Közben a normálisan megírt szakmai önéletrajzot feltöltöttük 3 portálra (a profession.hu volt csak
nagyon ismert, a másik kettő inkább szakmai), de beleírta, hogy főállásba már nem menne, csak vállalkozói vagy megbízási szerződéssel vállalna munkát, illetve egy könyvelő kereső oldalra is regisztráltunk.

Tapasztalatok ezzel kapcsolatban:
– annyi fejvadász cég nézi ezeket az oldalakat, hogy hihetetlen, az ország minden részéből hívták már másnap telefonon főkönyvelői állásokba, de külföldi tulajdonú cégbe is hívták senior accountant pozícióba. Ez már tényleg a sült galamb effektus: jöttek maguktól az ajánlatok, tömegével. Pozitív csalódás, lelkesedtünk.

– elkezdődtek a személyes interjúk, és hiába olvasták, hogy a heti 40 órás munkaviszony kizárva, kivétel nélkül mindenki ragaszkodott hozzá: hiába többe kerül a cégnek, hiába csak heti 10 órányi a munka, a többiben azt csinálhatott volna, amit akar, de benn kell lenni és körmöt reszelni. Érdemben senki nem bírta megindokolni, miért ragaszkodnak ehhez az alkalmazási módhoz. Negatív csalódás, letörtünk.

– a beszélgetések alatt elhangoztak akkora bérajánlatok, miután megkerestük az állunkat, hogy eldöntöttük: karácsonykor leülünk, és megbeszéljük a hogyan továbbot, mert lássuk be, annyira nem szörnyű eredmény visszamenni alkalmazotti státuszba, de 2,5x akkora fizetésért egy 50x akkora céghez, mint ahol korábban dolgozott.

Megjegyzem, nincsenek nagy igényeink azokhoz mérten élünk, de ekkora fizetési ajánlatokat elképzelni nem tudtunk. És ezeket nem a párom kérte, ők ajánlották, amikor látták, hogy nem akarja elfogadni a felkínált pozíciót.
– volt több olyan eset is, hogy már szóbeli megállapodás is megtörtént és az aláírás volt hátra, aztán jött egy csókos, és 2x annyiért elvállalta nagy duzzogva a munkát, minket meg felhívtak telefonon, hogy bocsika, de volt olyan is, hogy mi érdeklődtünk, hogy akkor mikor kell menni aláírni a szerződést, mire közölték, hogy ja, mást találtunk. Rosszul esett, de ezt inkább a majdnem sikerült kategóriába raktunk, nem oda, hogy most megint egy csókos miatt nem sikerült.

Persze közben kisebb vállalkozásokkal, vállalkozókkal sikerült megállapodni, és három hónap alatt már majdnem ott tartottunk, hogy a korábbi fizetés megvan, de még mindig csak heti 1,5 napnyi munkája volt a páromnak. Ezzel már elégedettek kezdtünk lenni, mert így mindenre volt ideje, csillogott a lakás, a gyerekkel sokkal több időt tudott tölteni, pihenésre is volt idő. Megszűnt a stressz.

És ekkor jött két egymás utáni nap, két cégcsoport kereste meg a páromat (szintén nem ő ment hozzájuk), és ők hajlandóak voltak a szerződéskötésre, heti 1, illetve heti 2 alkalommal való megjelenéssel (de utána távoli eléréssel dolgozni a szerverükön). Mindkét helyet többet ajánlottak, mind az eddigi keresete.

Itt leültünk és néztünk magunk elé: lehet, hogy jókor léptünk, de most ott tartunk, hogy heti 3-4 napi munkával megháromszorozta a párom a fizetését (a KATA-t már felemelte havi 75 ezerre közben), kötetlen a munkaideje, otthonról dolgozik. Ééééés, mindezt Kelet-Magyarországon, nem Pesten, vagy még nyugatabbra!

Visszatérve az elején kiemelt két pontra konklúzióként:
– évekig csak húztunk a kiadásokon, néha viccesen alacsony összegeket spórolva havi szinten, pedig a bevételt százezrekkel növelni annál sokkal egyszerűbb volt.
– tényleg lehet otthonról, akár heti 30 órával is 4-500 ezret keresni nettóban.
– a fentiek NEM hiányszakmára vonatkoznak, nagyon nem!
– tőlünk még Debrecen és Miskolc is nyugatra van, szóval nem olyan reménytelen a helyzet itt a keleti végeken sem.

Tényleg csak akarni kellett, és belevágni, kifogásokat most is találhattunk volna (lakáshitel, 10+ éves öregedő kocsi, kisiskolás gyerek, betegeskedő nagyszülők mindkét oldalon).

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

170 hozzászólás

 • Germanwigs
  @Családfő

  Egyetértek, valami eltört nála, arc és duma megvolt eddig is de már “piti kis megtakarításotok” és hasonlókat ír, amit nem tartok ide illőnek. A sok nyelvtan tanárt sem..egybe vagy külön írjuk, hova kell vessző, hova nem stb., de az kevésbé zavaró.

  A hozzászólások ennek a blognak egy fontos részét képezik, hozzáadott érték, ami generálja a kattintásokat is még napokig egy cikkre. Nem mellesleg sokat lehet tanulni belőlük, egymástól! Továbbra is legyen így, személyeskedés nélkül. 🙂

 • ügyvéd

  “Felénk” már árva gyermek lenne Gábor barátunk ha tényleg ez a mindennapi usus anyukáéknál…

  Ki hogy szocializálódik. Van aki spiclinek, van aki másnak. Nekem pl. eszembe sem jutna ilyen “nemes” módon tartozást behajtani (bosszút állni) az ügyfelektől, és egyáltalán nem azért, mert még jó sokáig szeretnék éldegélni egészségben…:-D

 • ügyvéd
  @Családfő
  Korábban már megbeszéltük, hogy lélekben te is erősen vonzódsz a névtelen feljelentősdihez, (similis simile gaudet, mint tudjuk) ezért most egyáltalán nem csodálkozom(zunk), hogy pont most érezted a szükségét Kiszámoló tetemre hívásának. 😀
 • Ildikó70
  A karácsonyi vacsoráról jut eszembe: Egyszer pont december 24-én romlott el a gázkazánunk. Olyan -25°C volt éjszaka. A napközben sütés-főzésnél még annyira nem tűnt fel a fűtés hiánya, de este vacsoránál már rendesen hiányzott a meleg. A gázszerelőnek telefonáltunk – felvette, pedig ő is vacsorázott. A vacsora után jött és megcsinálta és még pénzt se fogadott el – karácsonyi ajándék volt tőle. Igaz ennek olyan 15 éve, de azóta is őt hívjuk, pedig már nem aktív, de a régi jó ügyfeleknek megy akár késő este vagy ünnepnapon is.
  Tudom ez más, mint a könyvelés. Ez olyan eset volt, hogy nem felejtjük el és csak jó hírét vittük a környéken.
 • Zabalint
  Szerintem félreértitek Gábort, nem azt mondta, hogy a szülei névtelenül feljelentik az ügyfeleket, hanem azt, hogy nem érdemes inkorrekt módon bánni a könyvelőddel, mert ő ismeri a bizalmas információidat, szélsőséges esetben akár ilyen eszközhöz is fordulhat. Csak szerintem kicsit erősen fogalmazott. Persze van abban valami, amit ügyvéd ír, hiszen egy becsületes könyvelőnél ilyen nem merülhet fel.

  Ügyvéd kommentjeit élvezem, a stílusa gyakran bicskanyitogató, de gyakran vannak sajátos meglátásai, amiért érdemes elolvasni a kommentjeit, még ha legtöbbször nem is értek egyet velük. Na meg az is valami, hogy ha ugyanolyan bicskanyitogató stílusban reagálsz rá, akkor nem sértődik meg.

 • Rissa
  Szuper történet, gratulálok!!!
 • Daenerys Targaryenová
  A történetről nekem az az ősi bölcsesség jutott eszembe, miszerint aki dolgozik, az nem ér rá pénzt keresni. Az én életemben is volt egy olyan korszak, amikor minél kevesebbet dolgoztam, annál több pénzt kaptam érte.
 • Most kezdtem
  Belevágtam én is a vállalkozásba, most ott tartok, hogy megrendelés kellene, mert az első hullám megvolt, és 15 napja nem termeltem semmit.
  Van ötletetek, hogyan szerezhetnék új ügyfeleket reklámtevékenységhez?
 • Iron
  Targaryenová: és miért lett vége?
 • ügyvéd

  Annyiban nem értünk egyet, hogy szerintem (és szerintem a többség szerint sem) egyszerűen nem létezhet olyan “szélsőséges eset” amikor egy könyvelő, ügyvéd, stb akárki bizalmi szolgáltató “akár ilyen eszközhöz is fordulhat”.
  Itt nincsenek szürke árnyalatok, ez vagy fekete vagy fehér. Valaki ezt az “eszközt” vagy elfogadhatónak tartja, vagy bármilyen körülmények esetén is KIZÁRTNAK.
  Ha nem fizet az ügyfél, hajtsd el, pereld be, veresd meg 😀 de SOHA nem jelentheted fel sehol.
  Sőt még az ezzel történő, eshetőleg soha be nem váltott “fenyegetés” is teljesen elfogadhatatlan, és normális emberben még a gondolata sem merülhet fel.
 • Radits Gigi
  Óriási gratula! Saját határaitokat léptétek át, ki a komfortzónából, hát tényleg itt kezdődik az élet, mégis oly kevesen képesek erre. Ti kivételek vagytok, és csak remélem, hogy egy fecske is csinál majd nyarat! Csak így tovább! 🙂
 • Balázs
  mp:

  Ha komolyan gondolod és érdekel, keress meg privátban, ha jól sejtem Miklós meg tudja adni az e-mailem.
  Ahol dolgozom, folyamatosan keresünk fejlesztőket, akár kevés tapasztalattal is.

 • Körtefa
  @ügyvéd
  A megveretés melyik jogszabályban van mint lehetőség?
 • dmry

  ja-ja, magam is köszöntem ügyvédnek a tavalyi év végén: és ezúttal is neki és kiszámolónak szintén, hogy jelen van/lehet:)
  pont azért érdekes és érdemes, mert nem a mainstreamet tolja, ekképp elgondolkodtat, indulatokat vált ki, megoszt, mivel megosztja szempontjait.

  ügyvéd! bocs, hogy mögötted hozlak szóba előtted 😉

 • Családfő
  Ha már néhányan reagáltatok rá, még egy komment ügyvédhez: a visszatérő alpáriságot és személyeskedést (pl. “hányok”, “agyhalott” stb. szavak használata, hosszan lehetne sorolni) emeltem ki. A stílus maga az ember – lehetne kommunikálni másképpen is. Ettől még lehetnek hasznos meglátásai vagy éppen igaza egyes témákban, a felvetésemnek semmi köze ezen cikk vagy mások hozzászólásainak mondanivalójához. A névtelen (vagy bármilyen) feljelentősdinél kevesebb dolog áll messzebb tőlem, de felőlem azt hisz, amit akar. Most legalább kimaradtak a válaszából az igénytelen szavak, sőt, egy latin közmondást is becsempészett – még ha nem is volt itt értelme.

  Mivel nem nyilatkozott Miklós, ezért gyaníthatóan nem zavarja az alpári stílus. Valahol kár, mert színvonalasabb blog ez ennél. Persze, ez nem fog törést okozni a mindennapjaimban, megyünk tovább. 😀

 • dmry
  @Családfő
  pont téged olvaslak szívesen, akár többször is, téged, ki ezek szerint harap ügyvéd hszi-re.
  na, ezért dicsértem/dicsérem többször is Miklós moderátori képességét (is), mert egy érdemes/értelmes világot nyit és tart fent. (nemegyszer negligálta a véleményem/indulatom: amihez szíve joga!
  gute nicht:)
 • nevemsenki
  @ugyved: miert ne jelenthetne fel barki azt, akit akar? Mi ez a marhasag, hogy felnie kell a verestol? Nem egy lepukkant orosz varosban elunk. Egyebkent is allampolgari kotelessege jelenteni, ha tudomasa van arrol, hogy valaki buncselekmenyt kovet el. Masreszt nem muszaj adot csalnia az ugyfelnek, ha megis ezt teszi, ne csodalkozzon, ha elobb-utobb elkapjak. Vagy konyveljen maganak es akkor biztos lehet abban, hogy nem mas dobta fol.

  Zavaro, hogy egy profi penzugyi blogon nem eleg, hogy az adocsalas mellett allsz ki, es ugyved letedre olyat allitasz, hogy SOHA nem jelentheti fel az ugyfelet. Miert? Ki tiltja meg? Csak remelni tudom, hogy nincs felnivalod a sajat konyvelesed miatt 🙂

 • ügyvéd
  @Körtefa
  ” 😀 ” volt utána. Ez tudod azt jelenti, hogy aki írta VICCNEK szánta!
 • dmry
  a lényeg kimaradt:
  Gratula Zoltán!
  nejednek és neked a szívós évekért, ami a ti utatok volt, és volt bátorságotok, kitartásotok,hitetek elindulni/menni rajta. mindezt egymást támogatva és nem megkérdőjelezve…?!
  kifejezhető ez az érzés pénzzel/jövedelemmel/bevétellel?
 • Szabolcs
  kezdtem:
  Bérgyilkos játszol, kezdőként?
  “első hullám megvolt”
 • antenna
  @ügyvéd, a “pereld be” és a “jelentsd fel” között végeredményben mi a különbség? Mindkettőnél ki kell teregetni a szennyest.
  @Ildikó: én Karácsony este nem hívnék fel senkit munkaügyben. Mondjuk nem is vagyunk rászorulva csak a kazánra. Én gázellenes vagyok, oltári szívás, ezért ebben is van alternatívám. De még mindig sokkal jobban el tudom fogadni a gázszerelő felhívását, mint egy könyvelőét. Szerintem sok esetben az emberek egyszerűen el vannak tévedve. Azt hiszik, hogy fontos és komoly a problémájuk.
 • headset
  @Körtefa
  “A megveretés melyik jogszabályban van mint lehetőség?”

  Ügyvéd hozzászólásának lényege, hogy a foglakozásból eredő bizalmi helyzettel való visszaélés a legsúlyosabb bűn.
  Ennél még a felsoroltak is enyhébbek. Annak ellenére, hogy némelyik szintén nem helyes.

  Egyébként ez az ügyvédi hozzászólás annyira világos és korrekt, mintha nem is Ő írta volna. Több ilyen kéne. 🙂

 • Zabalint
  @ügyvéd
  Igazad van, én sem tartom elfogadhatónak ezt az eszközt, viszont a megbízó oldaláról közelítettem meg a témát, és senkiben nem bíznék meg 100%-osan, így azért jobb jóban lenni a könyvelővel, ügyvéddel.
 • emberes
  Ügyvéd úr az itt felvonultatott kommentjeivel nem épp azt sugallja, hogy minden tevékenysége legális; persze tudjuk, hogy ilyenre nem nagyon szokott reagálni 😉
 • Expat
  Szerintem ügyvéd jól csinálja, de nem annyira egyedi. Jó hogy őszintén megosztja amit gondol, legalább fellehet készülni ha az ember hasonló figurával találkozik, nem olyan ritka ám 🙂
 • Jóska Pista
  Ó, mily kedves ez a történet.
  Megjegyzem, aki ma Magyarországon nem tud pénzt keresni, az vagy lusta, buta, vagy hiányzik belőle a vállalkozási kedv.
  Amikor egy szegény borsodi faluba 520 ezer forintos fizetéssel keresnek óvónőt, akkor tényleg csak a legkényelmesebbek maradnak a híg posványban.

  Akikkel kapcsolatba kerültem az utóbbi időben, hónapokkal később tudtak vállalni munkát. Alkuról szó sem volt. (Medence fóliázó, árnyékoló szerelő, kazánjavító, kárpitos, stb.)
  A cégnél a könyvelő be van tojva, hogy kirúgjuk, mert nincs elég munka. Ha lenne egy kis esze, már rég elment volna vállalkozónak, és a mi könyvelésünk mellett még dolgozhatna egy héten 3 napot és gyagyára kereshetné magát.

 • Tinaturner
  Peti: a 8 osztalyos arufeltoltonek ugyanugy ott a lehetoseg h mondjuk elmenjen pl klimaszerelonek vagy ami epp erdekli. Kitanulja, gyakorlatot szerez es maris nem annyit fog keresni mint arufeltoltokent. Ha van hozza motivacio vallalkozni is tud benne. A fenti sztori se ugy kezdodott h 14 evesen volt 18 ev konyveloi tapasztalat x szakkepzessel szabi alatt..
 • Családfő
  Ha már néhányan reagáltatok rá, még egy komment ügyvédhez: a visszatérő alpáriságot és személyeskedést (pl. “hányok”, “agyhalott” stb. szavak használata, hosszan lehetne sorolni) emeltem ki. A stílus maga az ember – lehetne kommunikálni másképpen is. Ettől még lehetnek hasznos meglátásai vagy éppen igaza egyes témákban – de a felvetésemnek semmi köze ezen cikk vagy mások hozzászólásainak mondanivalójához. A névtelen (vagy bármilyen) feljelentősdinél kevesebb dolog áll messzebb tőlem, de felőlem azt hisz, amit akar. Most legalább kimaradtak a válaszából az igénytelen szavak, sőt, egy latin közmondást is becsempészett – még ha nem is volt itt értelme.

  Mivel nem nyilatkozott Miklós, ezért gyaníthatóan nem zavarja az alpári stílus. Valahol kár, mert színvonalasabb blog ez ennél. Persze, ez nem fog törést okozni a mindennapjaimban, megyünk tovább. 😀

 • Egyszervolt
  Szakmunkásként sem lehetetlen a dolog és nem kell feltétlenül vállalkozásban gondolkodni. Egy közeli barátom évekig nettó 130-160 körül kapott, majd váltott. Kicsit messzebb kell bejárni kb. 40 perc kocsival, de a cég fizeti és a háromszorosát kapja a korábbi bérének, ugyan azért a munkáért. Ennek hatására többen otthagyták a régi céget, ahol most nagyon komoly béremelést ajánlottak a maradóknak, hogy ne álljon le a termelés.
 • Zsolt
  Érdekes hogy folyamatosan ki volt emelve az hogy kelet-Magyarország, miközben távmunkánál majdhogynem teljesen mindegy hogy hol él az ember az országban. Sőt, számomra ez is csak megerősítette hogy a munkáért jellemzően el kell hagyni a keleti régiót, vagy fizikailag vagy online kapcsolaton keresztül. 🙂
 • David
  Most kezdtem: irj nekem.
 • Janos86
  Koszi az inspiralo sztorit, kis kitartassal sok minden sikerulhet. Addig kell konyvelni amig lehet 🙂 (ugyanez pl. kamionsoforre is igaz, meg sok egyeb teruletre is)

  @ugyved: valahol meg is ertelek meg nem is. Egy ugyfel ha sajat reszrol korrektnek tartja az elvegzett szolgaltatasert a nemfizetest, az kedves kormanyunk szavaival elve: “annyit is er”. Persze mindig ismerni kene a pontos sztorit, tehat hogy pl. nezetelteres van megbizo es konyvelo kozott ez esetben, nem azt ertik elvegzett munka alatt, ezert nem fizet, vagy nem tud fizetni mert epp nincs mibol, stb. De alapesetben ha csak sporolasi szandekkal nem fizet az problema, es nem mondom hogy felnyomnam, de hogy befenyegetnem elobb-utobb az biztos. Ez ugyanis onmagaddal szemben is problemas, mert ha engeded hogy ez legyen hogy nem fizetik ki a melodat, akkor ezek szerint nem er semmit a munkad?

 • Heisenberg
  Gratula, szép eredmény, azonban hozzátenném, hogy ez a mondj fel vállalkozz azért az esetek többségében nem pozitív kimenetelű. Persze mindig jó egy jó példát látni, meg hitet ad, de azért olyan nincs, hogy mindenki kereshet többször annyit, mint jelenleg, vagy ha igen, akkor arra a piac ia garantáltan reagál 😉
 • Janka
  Örülök, hogy megosztottad ezt a történetet. Jó ilyet olvasni. Tanulságos és ösztönző.
 • nemtom
  Hát nemtom, akit zavar ügyvéd stílusa, az nyugodtan figyelmen kívül hagyhatja. Senkinek se kötelező reagálnia bármire vele kapcsolatban, nem? Itt bárki mondhat magáról bármit, senki se ellenőrzi, ennek megfelelően kell kezelni minden kommentet.
 • attila
  tök egyértelmű h a magyar társadalaom nagy része nem ért a szép szóból csak az erőből. azt szokták mondani hogy az intelligens ember nem használ erőszakot, ez igaz is, abban az esetben ha intelligens emberrel találja magát szemben. sajnos a kedves kormányunk is a megosztást illetve a negatív érzelmekre való rájátszást alkalmazza. így nem csoda ha a zemberek többsége lassan csak az effajta kommunikációból ért. úgyhogy egyet kell értsek azzal hogy sok esetben ha valamit el akarok érni akkor erőt kell alkalmazzak, általában pszichikai nyomásgyakorlás formájában…
 • Géza
  “a “pereld be” és a “jelentsd fel” között végeredményben mi a különbség? Mindkettőnél ki kell teregetni a szennyest.”

  óriási a különbség. Pereld be, hogy neked nem fizette ki a szolgáltatást. Tehát polgári per, a mi kettőnk jogvitájának eldöntésére. A feljelentés meg büntető ügyet indít(hat). Arról szól, hogy a könyvelő a munkája során látta, hogy az adott cég sumákol, ami nem zavarta addig, amíg dolgozott nekik, és kifizették, amikor meg vitájuk támadt, akkor hirtelen feljelenti bosszúból.

  Az első esetben nem kell szennyest teregetni, azon túl, hogy a megrendelő nem szeret fizetni.

  A másodikban egyébként akár ömfeljelentésbe is torkollhat, ha a névtelen feljelentés után megkérdezik a könyvelőt 1-2 dologról.

 • Zabalint

  Induljunk ki abból, hogy van egy könyvelő, véletlenül megtudod, hogy a korábbi ügyfelét felnyomta a NAV-nál, miután az nem fizetett. Te korrekt ember vagy, nem fogod nem fizetni a könyvelőt, de nem fogsz elgondolkodni azon, hogy ez esetben inkább necőt bízd meg, hiszen sosem lehet tudni, a jövőben milyen nézeteltéréseid lesznek. És ehhez nem kell adócsalónak lenni, hibából is előfordulhat bárhol szabálytalanság.

  (Ugyanez igaz egy kocsmára, ahol durván megverik a kötekvő vendéget, ha ezt látom, akkor hiába vagyok békés ember, nem fogok ilyen helyre járni.)

 • Géza
  kezdtem “Van ötletetek, hogyan szerezhetnék új ügyfeleket reklámtevékenységhez?”

  nyilván rengeteg ötletem van, persze tudni kellene, hogy a reklámszakma mely szegmense a szakterületed.

  De azért az elgondolkodtató, hogy a ki a reklámszakmában utazik, az itt kérdezi meg, hogy hogyan reklámozhatná magát 🙂

 • Géza
  “Egyebkent is allampolgari kotelessege jelenteni, ha tudomasa van arrol, hogy valaki buncselekmenyt kovet el.”

  nincs általános feljelentési kötelezettség. Tanúskodni kötelező, ha tehát a hatóság valamiért azt gondolja, hogy tudsz egy bűncselekményről, akkor el kell mondanod, amit tudsz (itt is vannak kivételek, pl. közeli hozzátartozóra nem vagy köteles vallani). Be/feljelentési kötelezettség bizonyos konkrét esetekben van, pl. a bank köteles jelenteni a gyanús pénzmozgásokat.

 • Családfő
  Zoltán, inspiráló a történetetek és szerintem is érdemes volt megosztanod. Erőt adhat többeknek, akik jelenleg hezitálnak és csak egy kis lökésre várnak, hasonlóan cselekedni.
 • attila
  @ügyvéd szerintem elbeszéltek egymás mellett. a könyvelők rálátnak olyan dolgokra ami a nav szerint már aggályos, viszont ezt jelenteni a nav-nak etikailag nem helyes szerintem. inkább szóljon az ügyvezetőnek hogy ebből baj lehet egy vizsgálatnál, nagy baj. sajnos sok könyvelő nem szól csak megcsinálja amit elvárnak tőle mert fél ha esetleg kötekszik akkor leváltják. a legtöbb vállalkozás megbukna egy átfogó nav ellenőrzésen, bár valószínüleg néhány milliós büntetéssel beérné a nav ( árbevételfüggő ) a legtöbb esetben. itt gondolok többnyire rengeteg magánhasználatra elszámolt dologra….
 • barna
  Gratuláció és elismerés! Így tovább!
 • Stanlee
  En nem fizetnem a magasabb osszeget a nyugdij miatt, mivel addigra, mire odakerul az ember, hogy nyugdijat kapjon, addigra ugyis sokszor megvaltoztatjak a rednszert. Anyukam ugy kezdett neki az eletnek, hogy max. 55 evesen nyugdijba megy. Azota sokat valtozott a vilag es mar ott tart, hogy jo 10 evvel kesobb mehetne nyugdijba, mint ahogyan tervezte, de amit 5 eve mondjuk beszamoltak munkaidonek, az a mostani szabalyok szerint mar nem az. Szoval fenntartasokkal kell kezelni a nyugdijkasszak hitegeteseit.
 • mp
  , Somi, Balázs: köszi!

  Az elhatározás már megvan, képzem is magam ezerrel.

  Miklós, kérlek, küldd el nekem Balázs elérhetőségét! Köszönöm!

 • Garbo

  Miklós, én komolyan nem értem, hogy a nettó személyeskedést miért engeded ki. Egy troll attól troll, hogy rombol, nem attól, hogy (kedves mindenki, figyelem!) néha nem írna olyat, amivel ne lehetne azonosulni.

  “Felénk” már árva gyermek lenne Gábor barátunk ha tényleg ez a mindennapi usus anyukáéknál…
  Ki hogy szocializálódik. Van aki spiclinek, van aki másnak.”

  Igen, ügyvédnickű troll. Ki hogy szocializálódik. Te így. Menő.

  Basszus, 3-ból 2 hozzászólása nettó, romboló személyeskedés, a harmadik meg egy féligazság vegyítve ostoba, következetlen nagyképűséggel. Én megértem, hogy neki is kell valahol élvezni az életet, de nívótlan és szánalmas.

  Bocsánat, ha kell, ne engedd ki a hozzászólásom. Én vagyok a hülye, hogy etetem. Utoljára, ígérem, mert szóra sem érdemes.

 • Garbo
  Poszter, gratulálok! Nagyon nagy öröm olvasni, hogy valaki Kelet-Magyarországon elhiszi, hogy így is lehet, és meg is valósítja.
  Tudom, hogy mennyire nehezítő tényező, ezért dupla öröm ilyet olvasni.
 • Ildikó70
  Ha -25°C van és nincs fűtés akkor bizony nem számít hogy Karácsony van vagy hétköznap. Igaz azóta van vegyes tüzelésű kazánunk is végszükség esetére.
  Van pár olyan szakma ahol nem számít milyen nap van.
  Milyen más alternatíva jöhet szóba még ezeken kívül? Mi gondolkodtunk a geotermikus fűtésen, de nálunk azért volt már -35°C is és ők csak -25-ig vállalnak garanciát, ráadásul többe kerülne mint amennyit a ház maga ér.
 • Szaky
  Gábor
  2017-11-16 at 11:49

  Gondolom egyből rohantak az ügyfelek kifizetni a tartozásukat miután bemószeroltátok őket a NAV-nál?
  Vagy esetleg feladtak “tevékenységetekről” egy hirdetést a helyi lapnál? :)))

 • Smoothbinary
  Gratulálok Zoltánnak és a párjának. Igazán példamutató módon gondolkodnak és cselekedtek. Kívánok nekik sok sikert a jövőben is!