Neked is sikerülni fog

2017-11-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Már többször volt arról szó a blogon, hogy az anyagi életedet két módon hozhatod egyenesbe: ha kevesebbet költesz, vagy ha többet keresel.

A kiadások visszavágása könnyebbnek tűnik, azonban csak rövid távon működik és gyakran túl komoly lemondások árán tudod megvalósítani.

A bevételek növelése sokkal kényelmesebb, de bátorságot és változásra való hajlandóságot igényel, ezért sokan bele sem mernek vágni, inkább évtizedeken át dolgoznak fillérekért. A legtöbb emberben sokkal több van, mint amit egész életében kihoz magából, de soha nem mer váltani.

(Néhány régebbi cikk a témában: Te is lehetsz vállalkozó, Ha nem keresel eleget, Csináld azt, amit igazán szeretnél, Lehetőség az utcán hever. Ha még nem olvastad őket, szerintem érdemes.)

Zoltán sok éve olvassa a blogot. Nagyon sokáig úgy gondolta, hogy nem igaz, hogy a legtöbb ember tudna váltani a magasabb fizetésért, főleg ott náluk, az ország keleti szegletében. Aztán egyszer csak szöget ütött a fejében, hogy akár nekik is működhet a dolog.

A kifogások helyett inkább a megoldást keresték, most négyszer annyiért dolgozik a felesége kevesebbet, ráadásul otthonról. Ha nekik sikerült Kelet-Magyarországon, egy kisebb településen, neked is menni fog.

Következzen az ő története:

A blog indulása óta vagyok rendszeres olvasója, és hozzászólója is a posztoknak, több esetben nem értek dolgokkal egyet, de kiemelnék két témát, ami visszatérő elem a posztokban, illetve a hozzászólásokban:
- több posztban is előkerült, hogy a kiadások csökkentésénél fontosabb és könnyebb a bevételek növelése.
- több posztban, pláne hozzászólásokban olyan fizetések repkedtek, hogy ihaj.

Bevallom, az elsőnél én is abba a táborba tartoztam, akik legyintettek, hogy persze, könnyű azt mondani, illetve itt keleten ahol élünk örüljünk annak, amit kapunk. A másodikkal kapcsolatban pedig a persze-persze, osztom kettővel és azt sem hiszem el kategóriába tartoztam.

Rajtam kívül csillió kétkedő olvassa a blogot, de ha csak egy ember is okul a mi esetünkből, akkor már megérte megírni ezt a levelet.

Többször beszéltünk már hozzászólásokban arról, hogy panaszkodtam, hogy a párom pénzügyi területen 18 éves szakmai tapasztalattal (könyvelés, bér számfejtés stb.) rendelkezik, és örülhet a havi kb. 150 ezres nettó fizetésének (a főnök kénye-kedve szerint persze néha adott borítékot, volt, amikor öt hónapra 20 ezer forintot!), ami legalább egy stabil munkahely, viszont lassan 5 éve semmi esély se szakmai, se pénzügyi előrelépési lehetőségre:
- volt olyan év, amikor képes volt a cégvezetés kemény 1000 forintos nettó béremelést adni, de idén is csak a szocho csökkentést adták tovább a dolgozóknak, azon felül semmit.
- az utolsó években, ha el akart menni szakmai továbbképzésekre, akkor azt a szabadsága terhére, és saját költségen tette, persze a cég profitált a megszerzett tudásból.

Ti többen is támogattatok és drukkoltatok, elkezdtünk rákészülni a váltásra, a 6 havi tartalékon felül is elkezdtünk további tartalékolást, és összébb húztuk magunkat, megnéztük mennyi lenne az a havi költség, amit finanszírozni kell, ha kiesik a párom fizetése a felmondás miatt. És mivel már otthon is könyvelgetett (de egyszerre a főállással már nem ment tovább a dolog), volt rálátásunk arra, hogy a környezetünkben mindenkinek sikerült a saját lábára állnia, ha nem volt teljesen sült bolond. Egy értelmes, és képzett szakembernek miért ne sikerülne? Ezzel sikerült meggyőznöm egy év alatt(!) a páromat, hogy lépjen!
Megtörtént a felmondás, bele a kvázi légüres térbe, nem úgy, hogy lett volna hová átülni, de mivel a csapból is az folyik, hogy nincs megfelelő szakember, én nem féltem. Bizakodtam.

Első lépés, munkaügyi központ, regisztrált munkanélkülivé válni. Onnan ki, majd vállalkozóvá válási támogatásért pályázni. Ez a lehetőség mindenkinek adott lehet (és ha nem ordít a pályázatról, hogy
kamu, és van keretösszeg, akkor mindenki meg is kapja): kb. városonként más és más a konkrét feltétel és juttatás, de nálunk egy értelmesen és nem elszállt adatokkal kitöltött 10 oldalas pályázati
anyag (bárki ki tudja tölteni, de fontos az értelmes üzleti terv!) leadása majd egy fél órás elbeszélgetés
után 3 héttel jött az értesítés: 4 hónapra havi 127.000 forint támogatást kapott a párom. Persze lehetett
volna több az összeg és az időszak is, de ez lássuk be, talált pénz, és majdnem annyi, mint amit eddig
keresett a párom. KATA-s lett, havi 50 ezer forintot fizetett maga után.
Közben a normálisan megírt szakmai önéletrajzot feltöltöttük 3 portálra (a profession.hu volt csak
nagyon ismert, a másik kettő inkább szakmai), de beleírta, hogy főállásba már nem menne, csak vállalkozói vagy megbízási szerződéssel vállalna munkát, illetve egy könyvelő kereső oldalra is regisztráltunk.

Tapasztalatok ezzel kapcsolatban:
- annyi fejvadász cég nézi ezeket az oldalakat, hogy hihetetlen, az ország minden részéből hívták már másnap telefonon főkönyvelői állásokba, de külföldi tulajdonú cégbe is hívták senior accountant pozícióba. Ez már tényleg a sült galamb effektus: jöttek maguktól az ajánlatok, tömegével. Pozitív csalódás, lelkesedtünk.

- elkezdődtek a személyes interjúk, és hiába olvasták, hogy a heti 40 órás munkaviszony kizárva, kivétel nélkül mindenki ragaszkodott hozzá: hiába többe kerül a cégnek, hiába csak heti 10 órányi a munka, a többiben azt csinálhatott volna, amit akar, de benn kell lenni és körmöt reszelni. Érdemben senki nem bírta megindokolni, miért ragaszkodnak ehhez az alkalmazási módhoz. Negatív csalódás, letörtünk.

- a beszélgetések alatt elhangoztak akkora bérajánlatok, miután megkerestük az állunkat, hogy eldöntöttük: karácsonykor leülünk, és megbeszéljük a hogyan továbbot, mert lássuk be, annyira nem szörnyű eredmény visszamenni alkalmazotti státuszba, de 2,5x akkora fizetésért egy 50x akkora céghez, mint ahol korábban dolgozott.

Megjegyzem, nincsenek nagy igényeink azokhoz mérten élünk, de ekkora fizetési ajánlatokat elképzelni nem tudtunk. És ezeket nem a párom kérte, ők ajánlották, amikor látták, hogy nem akarja elfogadni a felkínált pozíciót.
- volt több olyan eset is, hogy már szóbeli megállapodás is megtörtént és az aláírás volt hátra, aztán jött egy csókos, és 2x annyiért elvállalta nagy duzzogva a munkát, minket meg felhívtak telefonon, hogy bocsika, de volt olyan is, hogy mi érdeklődtünk, hogy akkor mikor kell menni aláírni a szerződést, mire közölték, hogy ja, mást találtunk. Rosszul esett, de ezt inkább a majdnem sikerült kategóriába raktunk, nem oda, hogy most megint egy csókos miatt nem sikerült.

Persze közben kisebb vállalkozásokkal, vállalkozókkal sikerült megállapodni, és három hónap alatt már majdnem ott tartottunk, hogy a korábbi fizetés megvan, de még mindig csak heti 1,5 napnyi munkája volt a páromnak. Ezzel már elégedettek kezdtünk lenni, mert így mindenre volt ideje, csillogott a lakás, a gyerekkel sokkal több időt tudott tölteni, pihenésre is volt idő. Megszűnt a stressz.

És ekkor jött két egymás utáni nap, két cégcsoport kereste meg a páromat (szintén nem ő ment hozzájuk), és ők hajlandóak voltak a szerződéskötésre, heti 1, illetve heti 2 alkalommal való megjelenéssel (de utána távoli eléréssel dolgozni a szerverükön). Mindkét helyet többet ajánlottak, mind az eddigi keresete.

Itt leültünk és néztünk magunk elé: lehet, hogy jókor léptünk, de most ott tartunk, hogy heti 3-4 napi munkával megháromszorozta a párom a fizetését (a KATA-t már felemelte havi 75 ezerre közben), kötetlen a munkaideje, otthonról dolgozik. Ééééés, mindezt Kelet-Magyarországon, nem Pesten, vagy még nyugatabbra!

Visszatérve az elején kiemelt két pontra konklúzióként:
- évekig csak húztunk a kiadásokon, néha viccesen alacsony összegeket spórolva havi szinten, pedig a bevételt százezrekkel növelni annál sokkal egyszerűbb volt.
- tényleg lehet otthonról, akár heti 30 órával is 4-500 ezret keresni nettóban.
- a fentiek NEM hiányszakmára vonatkoznak, nagyon nem!
- tőlünk még Debrecen és Miskolc is nyugatra van, szóval nem olyan reménytelen a helyzet itt a keleti végeken sem.

Tényleg csak akarni kellett, és belevágni, kifogásokat most is találhattunk volna (lakáshitel, 10+ éves öregedő kocsi, kisiskolás gyerek, betegeskedő nagyszülők mindkét oldalon).

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram