Teva részvények most nyári akcióban

Írtam pár hónapja, hogy bevásároltam TEVA részvényekből, mert olcsónak tűnt. Jó hírem van, nyárvégi leértékelés van a TEVÁ-nál, az elmúlt héten beszakadt az árfolyama.

Tulajdonképpen semmi különleges nem történt, csak kijöttek a negyedéves számok, amik némileg rosszabbak lettek a vártnál, illetve bejelentették, hogy az osztalék háromnegyedét inkább a 32 milliárd dolláros hitelállomány visszafizetésére fordítják. CEO-ja továbbra sincs a cégnek és bár senkit nem lepett meg, de a Copaxone nevű gyógyszerük szabadalma lejárt, ami egy igazi fejőstehene volt a cégnek. A generikus (lejárt szabadalmú gyógyszerek) piacán, ahol a TEVA a legnagyobb versenyző, egyre nagyobb a tülekedés, ez sem tesz jót a cég bevételeinek.

Visszavágták az egy részvényre jutó profitvárakozást is 4,3-4,5 dolláros sávba, ami azért egy most 18 dolláros részvénytől nem is rossz. (Bár ugye ennek nagyját a hitelek visszafizetésére fordítják.)

Sok cikk szól arról, hogy meg sem fog állni akár 9 dollárig a részvény ára. Mondjuk ilyenkor sok cikk erről szól, nem véletlen a nagy pánik. “Teva a hulló kés” “Mit kés, egyenesen guillotine a TEVA” és ehhez hasonló cikkek jelennek meg.

Az egyedi részvények vásárlása ilyen játék. Amit nyertem a Deutche Bankon, most elvitte a TEVA. Illetve elvinné, ha eladnám. De szerintem veszek belőle még egy adagot, ha még hétfőn is ennyiért adják, így az átlagáram 24-25 dollár lesz és eleve 4-5 évre vettem minimum. De nem azért, hogy kevesebbet bukjak, hanem mert 32 dollárért ha jó ötletnek tűnt, 18 dollárért még inkább annak tűnik. De még átgondolom hétfőig.

Ezért mondtam, hogy ezt csak játékra szánt pénzzel űzzük, olyan összeggel, ami nem fáj, ha veszítesz is rajta.

Ez egy jó példa arra, miért veszélyes terep ez. Nagyon sokan osztalékfizető részvénynek vették a TEVÁ-t (a divident stock-ok, amik nagyon divatossá váltak mostanában, ahogy erről itt már írtam), gyönyörűen látszik az árfolyamán, hogyan kezdték el idén venni, ahogy 4,5%-ra ugrott az osztalék aránya. Nos, ők is hatalmasat buktak, oda a részvény árának a fele és még osztalékot se sokat fog fizetni egy darabig.

Ezért veszélyes játék az osztalékfizető részvények kergetése is. Még sok hasonló részvénnyel ez meg fog történni, amikor pedig elindulnak az árak lefelé, ezek a részvények, amiket az osztalékfizetésre kiéhezett vásárlók felhajtottak, még nagyobbat fognak esni, mint az átlag és gyorsabban fogják eldobálni őket, mint az átlagos részvényeket.

Ez egy jó példa volt, hogyan is működik a részvénypiac. Pár év múlva újra megnézzük, mennyit nyertem a dolgon, ha egyáltalán nyerni fogok, vagy nekem is akár egymilliós tanulópénz lesz a TEVA.

Figyelem! A cikk még véletlenül sem arról szól, hogy most vegyél TEVA részvényt! Jól gondold meg mit csinálsz, pár hónap alatt megfelezted volna a pénzed, amit nyár elején ide fektettél és senki nem garantálja, hogy nem lesz egy újabb felezés.

 

Share

93 hozzászólás

 • dmry
  példaértékű a korrektséged!

  apropó korrektség. rengetegen igénylik, ellenben nagyon kevesek művelik.

 • potyagyerek
  Miklós előző cikkére kommenteltem áprilisban:
  “Én még várnék. Szerintem lesz még lejjebb. Nincs még rendesen “kirázva” a papír és elég sikeres tesztet sem látok. De érdemes figyelni a papírt, mert hamarosan tényleg jó vétel lehet!”
  Volume Price Analisys fogalomtár szerint, amit most látunk, az a “kirázás” vagy shake-out. A “weak holder”-ek, mint pl. az osztalékfizetésre pályázók épp most szórják el a papírokat. A “smart money” pedig épp most szívja fel az olcsón hulló papírokat. Ha megnézünk egy rendes grafikont, akkor látjuk, hogy a hét minden napján nagyon jelentős volt a forgalom. Ilyen volument kisbefektetők aligha produkálnak.

  Amire figyelni fogok a közeljövőben: tesztek. A VPA szerint egy teszt egy olyan formáció, mikor mélyen beszúr a napi thread, de a nyitó közelében zár a papír. Mindezt alacsony forgalom mellett. Ha a köv. nap zöld gyertya, az erős buy jel…figyeljünk…;)

 • headset
  Részvétem a veszteség miatt. De hát, ahogy Te is írtad ilyen a tőzsde.

  Én is vettem egy kisebb mennyiséget, rövid időtávra április 10-én 32,51-ért.

  Nem a cikk fundamentális értékelése miatt, hanem mert a görbékből úgy gondoltam, hogy lesz valami kitörés valamelyik irányba. (Meg azért is, mert nem fértem a bőrömbe. 🙂 )

  Aztán, mivel inkább lefele ment, mint felfele, április 19-én kiléptem (30,69). Kicsit később mégegyszer próbálkoztam. Lett egy kis nyereség, de a kitörés csak nem akart összejönni. Összegezve: limitált veszteség cserébe egy kis adrenalinért. 🙂

  A kék hátterű ábra honnan van?

 • Tamás74
  Szerintem az “úgyis 4-5 évre vettem” önáltatás. Aki éppen 4-5 éve vette 4-5 évre, az hogyan áll? Kb ugyanúgy. De akkor neki (is) újabb 4-5 évet kéne várnia?
 • Meepwn
  Melyik cégen keresztül érdemes részvényt venni?
  Egy kevés játszóspénzt beletennék, de még soha nem vettem részvényt.
 • Kiszamolo
  Tamás, ez nem önáltatás. 5 év alatt megy fel meg le is rengeteget egy részvény. Nézd meg a TEVAt is. Verték, aztán átlag felett drágult, de nagyon, majd esés, újabb emelkedés,most két éve lejtmenet megint.

  Az, hogy hosszabb távon gondolkodsz, azt jelenti, hogy nem szorod ki, mint most azok, akik pár hete hónapja vették.

  Semmi olyan hír nem volt, amit eddig nem tudtunk volna, mégis pánik van.

  Egyetlen változás, hogy csökkenteni akarja a hitelállományát, pedig 2020-ig nincs is nagy kötelezettsége. Ez inkább jó hír, mint rossz. Persze nem annak, aki rövid távra vette az osztalékért.

 • gaborr
  Aki osztalek miatt vette hosszu tavra az miert dobna ki? Ott pont az a lenyeg h sosem szallok ki, vagy nem? Szerintem masok dobjak ki a papirt.
 • realestate
  Te legalább korrekt módon megírod, ha – akár óriási – buktában vagy egyik befektetéseddel a tőzsdén, nem mint a kommentelő nethuszárok többsége akik csak hencegni tudnak. Mert valahogy minden fórumon csak olyanok vannak akik A. vagy óriásit kaszáltak, B. utólag okoskodnak, hogy “ha vettél volna OTP-t 2000-ért akkor most az ötszörösét érné” ezt szembeállítva más befektetéssel természetesen akkor amikor már elfogytak az érvek…
 • Családfő
  Tetszik a cikk, mert jól szemlélteti, hogy a “fotelbefektetők” mire figyeljenek, a grafikonon felül.

  Aki olyanokat írt különböző cikkek alatt, hogy ha majd “lent lesz az ár”, akkor beszáll, az itt (is) szembesül azzal, hogy valójában sosem tudhatja senki, mi számít “lent”-nek. Ehhez mondjuk elég megnézni az OTP grafikonját az utolsó 10 évre.

  Aki sok évig nem bánja tartani, fényévekkel nagyobb esélyekkel fog nagy nyerőben kiszállni, mint aki rövidtávon gondolkozik.

 • FoX
  Szerintem az osztalékvadászok most azért szórhatják, mert nem jött be a tervük. Ez a cég egy darabig nem fog osztalékot fizetni. Persze aki emellett tényleg hosszútávon gondolkodik, az ilyenkor inkább vesz még. Ahogy Warren Buffett mondta: “sokkal jobb fair áron venni egy bámulatos céget, mint bámulatos áron egy fair vállalatot”.
 • Adam
  Gaborr, azert dobjak ki az osztalekosok, mert csunyan megvagtak (negyedeltek) az osztalekot.

  Azt azert hozzam tennem, hogy vmire valo osztalekbefekteto mar eladta 2013-ban a Teva reszvenyet, amikor is abba maradt az osztalekok novekedese.

  De persze ebbe a panik hangulatba en is beszalltam.

  I am/we are long Teva 😉

 • Gondolkodj
  Szerintem nem bölcs dolog ilyen és csak ennyi információ birtokában TEVA-t venni. Ilyen érvelést én azoktól szoktam hallani, akiknek csak halvány elképzelésük van arról, hogy a tőzsde hogyan működik.
  Egy égő házban akarsz részesedést vásárolni, de a tűzoltókat még senki sem hívta és a lángok a melléképületekre is kezdenek átterjedni.
  Érzésre az itteni kommentelés is hamar le lesz zárva, mint ahogy az osztalékos cikkednél. Valahol régebben olvastam, hogy a cikkeid eltérő csoportoknak szólnak, és mindenki kimazsolázhatja a neki tetszőt. Ennél a cikknél biztosan nem a tőzsdézőkre gondoltál, mert ők csak kerek szemmel nézik ahogy vaktában csapkodsz. 😀

  Végülis mi történhet?
  “Amit nyertem a Kiszámoló korábbi cikkein, most elvitte a TEVAs cikk.

 • dginvestor
  Miklós, igazán érdekesek a Teva cikkeid és nagyon örülök, hogy ilyen témákról is írsz. Még a pár hónappal korábbi cikked után kezdtem el követni a céget. Tényleg nem sok újat tartalmazott a Q2-es jelentése az osztalékcsökkentésen kívül. Annak pedig befektetőként csak örülök, hogy az adósságállomány csökkentésén dolgoznak, és nem az osztalék mindenáron való fenntartásán, így vásároltam belőle 23,97-en és 18,05-ön is.

  Mivel sokan az osztalék miatt vásárolnak részvényeket, így egy osztalékcsökkentéskor sokan automatikusan eladnak. Pl. a dividend growth investing egyik alapelve is ez. (Bár ezt én nem alkalmazom, mert sokszor pont az osztalékcsökkentés hírére csökken annyira egy részvény árfolyama, hogy érdekes legyen számomra.)

 • hemond
  @Meepwn: KBC itthon. külföldön Interactive broker

  @gaborr: szerintem azért mer jelentősen csökkent az osztalák hozama

 • maveryck
  És milyen mögöttes értékkel számolsz?
 • Kiszamolo
  Gondolkodj, a cikkek automatikusan záródnak 50 nap múlva. Akkor is utána olvastam, most is. Több gyógyszer van engedélyezés alatt, visszavágják a kiadásokat, csökkentik az adósságot.

  Gondban van a cég? Persze, hiszen akkor nem negyedáron adnák.

  Ha akkor akarnék venni, amikor bejelentik, hogy megvan a csúcs ceo meg beregisztrálták az új gyógyszert, akkor már késő.

  A legnagyobb generikus gyógyszergyár, problémákkal.

  Spekuláció? Hát persze hogy az. Az volt az orosz, brazil piac, a Deutsche Bank és az összes többi is.

  Ha akkor veszek orosz részvényt, ha erősödött a rubel és az olaj ára, akkor nem nyerek rajta 65%-ot. Akkor vettem, amikor mindenki eldobálta a szankciók meg a leesett olajár és gyenge rubel miatt.

  Ha akkor veszek Deutsche Bankot, amikor biztos, hogy megmentik, azon se keresek hasonlót.

  Amikor senki nem szerette Brazíliát és kormányválság volt, akkor kellett venni. Amikor mindenki sötéten látta a jövőt.

  Ezért spekuláció. Abban bízol, hogy nincs akkora baj, mint mások gondolják.

  Mindig bejön? Nem.

  De aki csak biztosra akar menni, az ne spekuláljon.

 • Gondolkodj

  Köszönöm az választ.
 • Maxi
  Csak egy kérdés : aki egyedi osztalékfizető részvényt keres, annak érdemes lehet a részvénypiac helyett a felső kategóriás vállalatok kötvényei közt szétnéznie? Tudom, hogy ezeket az értékpapírokat névértékben, adás/vétel feltételeiben nem a kisbefektetőkre kalibrálják, de vannak talán piaci szolgáltatók, amik lehetővé teszik kisbefektetőknek is az ilyen kötvényekbe beszállást…?
 • fefe
  korrekt.
 • naa
  Nem ismerem Tevát, de az általánosítás, hogy az osztalékpapírok még jobban fognak esni általános tőzsdei esésben, mint a többi, nem helyes. Egy igazi dividend income investor fundementális alapon vásárol vagy ad el, nézi, hogy mennyire van az osztalék biztonságban és mik a jövőbeli osztalék növekedésének kilátásai. Ha esik az árfolyam, de a fundamentum és a dividend biztonságban van, akkor vesz ezerrel (és igen, jó esetben a tevánál már rég felfigyelhetett a problémákra hogy veszélyben az osztalék és rég kiszállt).
  Ha K. megnézte a fundamentumokat és azok alapján még vásárol, az nem “vaktább” döntés, mint pl. n-edik Elliott-hullámokat, X meg Y meg Z napos mozgóátlagok görbéit, F, K, L indikátorok ilyen-olyan jelzéseire hallgatni. Ha 50 indikátor/minta Buy, 100 indikátor/minta viszont Sell jelzést ad, akkor mi van? 🙂
  “csak játszópénzzel”: 10-20 ilyen papírba már igazival is lehet imho.
 • FoX

  Nem tudom, milyen tőzsdézőkre gondoltál, de szerintem is pont az ilyen vételekből tud szép nagy nyereség kialakulni, amikor 1-2 lépéssel a nagy tömeg előtt vásárolsz. Igen, lehet, hogy Miklós várhatott volna még az első vétellel. De akik akkor azt írták neki, hogy “lesz az még lejjebb”, nem hiszem, hogy nagy tétben fogadtak volna a mostani árfolyamra. Utólag ugyebár mindig könnyű… De a pálya előtted is szabad, oszd meg velünk a gondolataidat!
  A Teva a mostani áron nekem is nagyon tetszik. Viszont én kibocsátáskor beszálltam a Waberer’s-be (igen, most épp mínuszban állok), meg van pár más részvényem is, és csak ezért nem akarok eladni egyikből sem.
 • headset
  Üdv Potyagyerek!

  Amikor áprilisban kirázásról írtál, egy ennyivel későbbi és ilyen méretű áresésre gondoltál?

  Én akkor azt hittem, hogy 1-2 héten belüli, néhány euros áresésre számítasz, mint kirázás.

  Megírod, majd hogy melyik napon látod úgy, hogy teszt történt? Én elolvastam egy-két VPA-s tutorialt, de valós görbéken nem tudtam azonosítani a szignálokat.

 • János
  Nem tudom. Kicsit büdös nekem a mérlegben az a 44milliárdos goodwill. (Azaz szerintem előbb-utóbb lesz egy szép nagy leírás.) Jó, az effektív kamatszint 3,2%, ami elég alacsony, de ha most minden pénzét “végtörlesztésre” fordítja, ami alsó-hangon 7-8 év akkor miből lesz fejlesztés? 8 év pedig nagyon sok idő a gyógyszeriparban. És ha a capex igény a mostani szintről megnő, akkor fúú.. még több idő. Nyilván lehet spekizni. Majd elválik. sok sikert!
 • naa
  “Vaktában”: Ha egy funda elemző, aki hosszú távra vesz MAGÁNAK (skin in the game), és akit követek és a track recordja jó, vásárol a papírból, majd esés után tartja/rávesz, akkor érdemes megnézni azt a papírt. Részemről ez az erőforrásaimmal spórolás: kiválasztok pár embert, akit évek óta követek, értelmesen érvelnek és úgy látom, lehet adni a véleményükre. Ha aztán ez az ember ír egy cikket, hogy miért VETT egy részvényt fundamentális alapon, majd a részvény esik még, de az emberem újraelemzés után is tartja a BUY-t, akkor ha nekem is szimpi, nyitok egy a tőkémre vetítve 0.5-1-2%-os pozíciót (akár még kisebbet elsőre) – de innentől követem a céget! 10-20 ilyen papír több embertől, és megvan egy jó kis “vaktában” részvényportfólió.
  Most nem Kiszámolóról írok, az ő track recordját, módszerét nem ismerem :), meg nem is adott (nem is volt cél) részletes elemzést/ajánlást a papírra.
 • petko
  En anno irtam itt a Valeantrol ami azota szepen felment. En hasonlo megfontolasbol vettem anno Banco Popolare reszvenyt ami szepen felezodott /en 1.2 euron szalltam be/es vartam a tavoli jovoben egy felugrasra addig a pillantig amig egy masik konkurens bank megvette az a Banco Popolare t kemeny 1 euroert….teremeszetesen teljes tokeveszteseg mellett.
  Persze tudtam nevetni-keves penzt tettem bele hisz kockazatos volt,es kicsit szurrealis elmeny volt latni. Foleg amikor nem erti az ember ,hogy mi tortenik es aztan kiolvassa a sorokbol,hogy total loss for shareholders.
 • headset
  Köszönöm. Megtaláltam. A site is érdekesnek tűnik. 🙂
 • AndrásGY
  Nagyon korrekt cikk és maximálisan egyetértek az osztalékrészvényekre vonatkozó utalással is.
  A tanulság nagyon egyszerű: NEM SZABAD EGYEDI RÉSZVÉNYEKET VÁSÁROLNI. Ezt meg kell hagyni a 10-20 éves tapasztalattal rendelkező profiknak. Az ő körükben is 10% alatti a felülteljesítés aránya, akkor mi a fenét keres ezen a pályán ágy átlagos, vagy annál kicsit nagyobb tudású befektető? A pofonokat.
  Érdekes milyen nehezen engedik el ezt a dolgot még a tájékozott befektetők is. A cikkben és sok máshol is szereplő “csak játékpénz” önbecsapás. Játékpénzzel nem növelhető érzékelhetően az összportfólió teljesítménye, de elvisz egy csomó időt, ami sokkal hatékonyabban lenne felhasználható ott ahol megvan a kompetencia.
  A 4-5 éves időtáv sem segít nagyon sok esetben. Csak néhány kellemetlen példa a legnagyobbak közül:
  schrts.co/4izfvM
  schrts.co/toUxTG
  schrts.co/x73GJt
 • Átvernek a reklámmal
  > Aki sok évig nem bánja tartani, fényévekkel nagyobb esélyekkel fog nagy nyerőben kiszállni, mint aki rövidtávon gondolkozik.

  Ezért imádom a zinternetet. Itt a gyönyörű példa, miért használunk mindig stop/loss-t egyedi instrumentumoknál, erre a másik fél ebben is a saját igazát látja.

  A higítás meg a rulett közti párhuzam meg gondolom, mindenkinek egyértelmű.

 • Ilyenazelet
  Aljvadasz voltal.
  Most leatlagolsz, vagiys ketszer akkora pozival fogsz ulni, egy rossz iranyban.

  Hullo kesbe nem nyulnek bele, lasd telekom 2000-ben…
  Mert most “olcso”
  Nincs olcso, hiszen egy ceg sem el orokke.

 • Kiszamolo
  A Telekom túlértékelt technikai cég volt, ez meg egy gyógyszergyár, abból is az egyik legnagyobb, kicsit más kategória.
 • headset
  És köszönet a cikkért. Bár több ilyen lenne.
 • headset
  “A higítás meg a rulett közti párhuzam meg gondolom, mindenkinek egyértelmű.”

  Nem kellene ezt a rulett hasonlatot erőltetni. A rulett eseményei teljesen a véletlenen alapulnak.

  A tőzsdei spekuláció nem. Nem kerékpörgetés alapján adnak-vesznek a játékosok, hanem az események hatnak rájuk és a tetteik alakítják az árfolyamot.

  A tőzsdét inkább a pókerhez hasonlítanám.

  A játékos duplázza a tétet, miközben apró jelekből azt próbálja kitalálni, hogy a lapjai jobbak-e az ellenfelénél. Azaz az árfolyam emelkedni fog vagy esni.

  Aki jó pókeres, az nem szerencsejátékot játszik és hosszútávon sokat nyerhet, akármilyen a lapjárás. Persze a többség inkább veszít. 🙂

 • headset
  Vagy a bridzsben is vannak hasonlóságok. Ha az ember rossz lapot kapott (nem találta el az irányt), megpróbálja a veszteségeit minimalizálni. A pozíció lezárása, stoploss, stb. Ha jók a lapjai akkor a jó játékos kihozza belőle a maximális pontszámot.

  És el kellene választani a spekulációt a befektetéstől.

  Én úgy fogalmaznám meg a különbséget, hogy a befektető akkor vesz, amikor tartalékolni való pénze keletkezik és akkor ad el, ha az élethez szüksége van pénzre. A pénze dolgozik, ahogy a gazdaság növekszik.

  A spekuláns (nincs ebben semmi rossz, csak nincs rá olyan magyar kifejezés, ami nem pejoratív) akkor vesz, ha áremelkedést remél és fordított esetben elad. Viszonylag kevés pénzzel a tevékenysége adja a jövedelmet. Vagy a veszteséget.

 • hemond
  Két témában kíváncsi vagyok a véleményetekre, Mikós a Tiedre is kiváncsi vagyok:

  1. opcioguru: szerintetek ő az opciózásból él vagy az oktatásból (nekem a sanda gyanúm, hogy ez utóbbiból)?
  2. mi a véleményetek egy valamilyen paraméter alapján összeállított portfolióról: pl. megveszem a legkisebb P\E értékű részvényeket mondjuk a S&P 500-ból az alsó 10-20%ot, tartom egy évig majd újra rendezem. Ezzel felül lehet teljesíteni a piacot szerintetek? (Szerintem igen, ha a tranzakciós költséget alacsonyan tudod tartani)
  @AndrasGy: Te eléggé sokat olvastál a blogod alapján: valami ezzel kapcsolatos vizsgálatokat tudsz mondani?

 • Tamás
  A telko egy fejős tehén, csak a pénzt nem a (kis)részvényesek kapják, sajnos… most majd a digi alávág, és annyira sem fog osztit fizetni, mint eddig… aki nem hiszi, nézegesse a román mobil árakat + gondolkodjon a Digi Invitel(fix) fúzión…
  Szülővárosomban Invitel van, bechatelek, hogy mikor lesz fejlesztés (digihez hasonló optika) mikor lesznek digi árak… 5 perc után döbbentem, üvegszál az oszlopon, árak kb hasonlóak, vagy olcsóbbak, mint a digi (tv-t, és netet néztem)..
  na most ehhez képest a mt a 120 mbites koax rendszerével a fasorban sincs sajnos…
 • ügyvéd
  Háááá nemtom. Én nem tennék bele egy lukas garast se. Nem is tettem. Miért? Mert úgy gondolom… 😀

  (Itt persze megint “ezren” belevettek, és mind mind Kiszámoló alatt… muhahaha 😀 )

 • 32-EUR-nál a cikk után azt mondtam ez még drága, majd ha fele ennyi lesz ránézek, az az igazság nekem most sem tetszik, de ti nyerjetek sokat vele!

  ez is mekkora király papper volt 220 euro, most meg 12-re sem bír felkapaszkodni.
  mondjuk 2008.08.01-én egy csúcsról nézve laza feleződés után sokan beleültek, csak 5 év és jó lesz.
  Igen jó lett 120 eur -ból csináltak már 10-et.
  Persze lehetett vele duplázni is aki /16 szeptemberében 6 körül vett.

 • investing.com/equities/commerzbank-ag
 • Paprikajancsi007
  Majd szoljatok ha 10 alatt lesz. 😀
 • AndrásGY
  hemond:
  lustaport.wordpress.com/2014/11/11/alibaba-gopro-tesla-twitter/

  De attól, hogy valami papíron létezik, egyáltalán nem könnyű megvalósítani. Egy ilyen rendszer üzemeltetése komoly kutatómunkát és tapasztalatot igényel. Annyira, hogy ilyen stílusú ETF-eknek (PWV, QVAL) vagy alapoknak (QCELX) sem nagyon jött össze az SP500 felülteljesítése.

 • dginvestor
  Átvernek a reklámmal:

  Szerintem a stop/loss tradereknek való. Akkor vásárolok egy cég részvényeiből, ha azt látom, hogy az értékelésem alapján többet ér. A portfólióm nagy részét szépen fejlődő cégek adják, de néha vásárolok olyan cégekben is részesedést, amik – szerintem – átmeneti gondokkal küzdenek, amik megoldhatók. (ld. Teva) Innentől kezdve ha az árfolyam csökken, akkor vásárolok még, és nem gondolom azt, hogy ez rulett lenne. A rulett szerintem az, amikor vki részvényt vásárol, azért hogy utána eladja csak azért, mert pár %-ot csökkent az árfolyama (stop-loss). A legnagyobb befektetők közül (pl. Warren Buffett, Charlie Munger, Tom Russo) senkit nem hallottam, hogy azért eladott volna a részvényeiből, mert azoknak csökkent az áruk. Ha eladnak, azt a cég teljesítménye miatt teszik, mint az jól látszott Warren Buffett IBM részvényeinek eladását követő interjúkból is.

 • Gondolkodj
  @ügyvéd
  Aki Kiszámoló jelen cikke miatt vett TEVA-t, az kvázi épp kifizeti a tanulópénzt. Olvasni, olvasni, olvasni. Minden tőzsdén jelenlevő volt kezdő, vagy éppen az. Mindenki kifizeti a tanulópénzt, kivétel nélkül. Kicsit sajnálom azokat azért, akik most emiatt bevásárolnak TEVA-ból, és picit szomorú vagyok, amiért Kiszámoló nem sorolt fel a cikk végén legalább három könyvet, amit érdemes elolvasni mielőtt az ember beteszi a lábát egy köteg pénzzel a tőzsdére.
  Amikor az ember pókerezik az interneten, csinálhatja játékpénzzel is, viszont akkor el kell fogadnia, hogy az emberek máshogy reagálnak, mintha valódi pénzt tennének bele.
  Ugyanez a helyzet a tőzsdével is, ott az emberek igazi pénzzel játszanak, és akik “ezt csak játékra szánt pénzzel űzzük” felkiáltással csinálják, azok előbb-utóbb nagyon szomorúak lesznek és téves következtetésekre fognak jutni.
 • Gondolkodj
  Még egy utolsó komment, aztán részemről vége:

  Amikor az ember részvényt vásárol, akkor nem árt azt is végiggondolnia, hogy valaki épp eladja azt a részvényt, valaki épp leszedi a nyergét a szerinte döglött lóról.

 • Seymour
  seekingalpha.com/article/4095954-teva-sign-things-come
 • Nyilas Zsolt
  Azt azért nem mondanám, hogy semmi nem történt csak kijött a negyedéves jelentés..

  A Copaxone sztori már 3 évvel ezelőtti. Hiába költ nem keveset fejlesztésre(Debrecenben is) a cég semmi újjal nem álltak elő. Globális szinten már akkor ezrével küldték el a dolgozókat, de néhány napja újabb hírek jöttek.
  “A cég 45 országból kivonul, hat gyárat bezár, és hétezer embert elbocsát.
  Nemcsak a profit csökkenése és az eladások visszaesése sújtja a Tevát, hanem az is, hogy korábban méregdrágán vásárolt be: 40 milliárd dollárért vette meg az Allergan Pharmaceuticalst.”
  Egyébként a gödöllői üzem is bezárásra kerül ’18 végéig. 500 ember küldenek el.
  Fundamentális alapon semmiképp nem ajánlanám a vételt!
  Technikai alapon azonban lehet benne fantázia..

 • Átvernek a reklámmal
  Szerintem meg az a rulett, ha a nem jött a piros, ezért duplaannyit újra felteszek rá, hogy az előző veszteségem visszanyerjem. Azt se látom, miért kéne alapjaiban másképp tőzsdéznie az ún. tradernek meg az ún. befektetőnek (meg azt se tudom, mi a különbség köztük). A nagybüfiket meg ne hozzuk ide, egyrészt náluk egyáltalán nem olyan egyszerű a ki/beszállás, tehát ha akarnak, se tudnának gyorsan eladni.

  Ha nem random klikkelgetsz, akkor nyilván van vmi elképzelésed arról, mennyit ér a papír, ami vettél. Ha a piac az ellenkező irányban indul el, te pedig nem lépsz, azzal azt mondod, te az esetek többségében okosabb vagy a piacnál. Még egyszer, te, az egyszeri kisbüfi, minimálinfókkal, az esetek többségében okosabbnak gondolod magad a piacnál. Nyilván lehet így hozzáállni, de én nem nagyon látom benne a pozitív várható értéket.

 • naa
  , 1) nyilván ebből is-abból is, ezzel önmagában nincs is semmi gond sztem – mindenki álljon több lábon, arra az esetre, ha lábon lövi magát 🙂
  2) ez is egy rendszer a sok lehetséges közül, és néha az egyszerűbb a jobb, de nincs olyan, ami mindig jó… azért ne csak a PE-t nézd sztem…
  Elvileg valamilyen Value ETF is hasonlót csinálhat, nézd meg, milyen logika alapján válogat részvényeket és nézd meg a múltbeli teljesítményét. Aztán ha tetszik, esetleg vegyél belőle 🙂
  (Ja most látom András is ezt írta – de itt hagyom az enyémet, ez már 2 vélemény)

  András: érdekes, milyen nehezen engedi el ezt az egyedi részvény dolgot sok “profi” befektető. Pedig nagy részüknek nagyon nem megy. De hát valamiből (díjak) élni kell…
  Más pénzével tök könnyű kockázatot vállalni, legtöbb “profi” ezt csinálja.

  Egyebekhez: érték alapú befektetéshez nem kell stop loss. Ha valami, akkor fedezd máshogy.

 • Zupa
  ,
  “Amit nyertem a Deutche Bankon, most elvitte a TEVA. Illetve elvinné, ha eladnám.”

  Nem teljesen. Abban a pillanatban, ahogy megvetted a reszvenyt, az osszes penzed “elbuktad”. Volt penz, nincs penz. Odaadtad masnak. Van helyette papir, amire az van irva, hogy reszveny. Az arfolyam, az mindig csak multido. Mire eszbekap az ember, belep a kereskedesi feluletre, berakja az eladasi megbizast, addig csodbe is mehet egy ceg. Hogy mennyit nyertel/buktal, az csak akkor derul ki, amikor mastol megkapod a penzt a reszvenyeidert.

  “.. az átlagáram 24-25 dollár lesz és eleve 4-5 évre vettem minimum.”

  Ha 4-5 evre vetted, akkor miert csak 6 honapos chartot raktal ki a cikkhez? Igy csak az latszik, hogy oldalazik-oldalazik, aztan beszakad.
  Egy 5 eves charton viszont latszik, hogy 2015-ota, (amikor 60-70 kozottl volt az arfolyam), folyamatosan esik.

 • hemond
  @AndrásGy: Köszi a cikket! Mindenképen kutakodok a témában. Én is attól tartok, hogyha ez ilyen könnyű lenne, akkor mindenki ezt csinálná.