Nem jött még el a világvége

2022-03-03
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Mióta tart a háború a szomszédban, sorban kapom a leveleket, hogy hová és hogyan menekítsék az emberek a pénzüket.

Miután még a Sberbank is tönkrement, megduplázódott a kétségbeesett levelek száma.

Szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét, hogy jelenleg Kijevet lövik és nem Budapestet. Budapest egy NATO ország fővárosa.

Nem tudjuk, mi lesz holnapután, de jelenleg ez a pánik egyelőre nem indokolt. Ha majd Záhonynál állnak az orosz tankok, esetleg az a véreskezű diktátor atomfegyverekhez nyúl, vagy NATO országokat támad, akkor elég pánikba esned.

A Sberbank már 2016 óta haldoklik, az első orosz szankciók bevezetése óta, most is csak azért ment tönkre, mert mindenki egyszerre akarta kivenni a pénzét.

A Sberbank talán 1%-át adta a magyar bankszektornak, a futottak még kategóriájában játszott. Nem rendült meg ettől a magyar bankszektor alapjaiban.

Az OTP-nek összegszerűen nagy az ukrán és orosz kitettsége, de arányaiban nem. Még ha ki is kellene dobnia a teljes ukrán és orosz hitelállományát, azt is nyilván túlélné. Szintén komoly a kitettsége a Raiffeisennek.

"Kivettem minden pénzt az államkincstárból és a bankból, elutaltam a Revolut számlámra." Gratulálok, egy csak online létező pénzügyi szolgáltatónál van minden pénzed, aminek vagy nincs betétvédelme, vagy ha van, az litván, egy pici ország közvetlenül az orosz medve határában. Bölcs döntés volt, na, most tényleg nagyobb biztonságban van a pénzed. S az ügyintézés is sokkal egyszerűbb lesz Litvániában litván nyelven, ha mégis bármi gond adódna.

"Bezuhant a forint, itt a világvége, váltsunk át mindent euróba, kerül, amibe kerül."

A legtöbb feltörekvő ország devizája mindig bezuhan, ha gebasz van a világban valahol. Ha a gebasz közel van, akkor jobban bezuhan.

Ugyanígy bezuhant a forint a járvány kitörésekor 2020-ban és most is ugyanúgy bezuhant minden, mint a magyar forint. A példa kedvéért a cseh koronának is ugyanígy néznek ki az elmúlt napjai:

Lengyel zloty elmúlt hónapja:

Amikor felfordulás van a piacon, a befektetők mindent eldobálnak, ami feltörekvőpiaci befektetés. Így a forintot is. De ez még nem a világ végének a biztos jele, nem tűnt még fel az apokalipszis négy lovasa a láthatáron.

A háborúra békeidőben kell készülni, nem akkor, amikor már dörögnek a fegyverek. Ugyanígy a portfóliódat nem a vérzivatarban kell pánikszerűen átalakítanod. Ha még nem tetted, ideje megnézned a Kiszámoló Akadémiát a youtube-on.

Azért van pénzünk állampapírban, céges kötvényben, részvényben, egyik bankban, másik bankban, forintban, euróban, dollárban, mert készülünk arra, hogy jöhetnek rosszabb idők vagy tönkre mehetnek pénzintézetek. Ez a lényege a portfolióépítésnek.

De a pánik mindig rossz tanácsadó.

Le kell nyugodni és nem szabad butaságot csinálni. Nem tudom megígérni, hogy a háborúnak hamar vége, vagy nem terjed tovább Ukrajna határain kívül, esetleg nem gyengül tovább a forint, de egyelőre még nincs ok a világvége hangulatra. Viszont legyen jó lecke arra a mostani hirtelen jött háború és a bankcsőd, hogy foglalkozz a portfólióddal már akkor, amikor derült idő van.

Ami szinte biztos, hogy el fog szállni az infláció, ha nem lesz vége hamar a háborúnak. Mind az oroszok, mind az ukránok például nagy búzaexportörök. Hiányozni fog az onnan származó gabona a világpiacon, biztos nagy lesz a drágulás. De ez igaz az acélra és sok minden másra is. Ha még drágább lesz a gáz, akkor drágább lesz az építőanyag, de a műtrágya is, tehát az élelmiszer is. A drágább üzemanyag mindenben fog jelentkezni. Ha valamit most meg tudsz venni (pl építőanyag), akkor lehet, hogy nem kell tovább várnod, olcsóbb szinte biztos, hogy nem lesz.

S akkor hadd szóljak még a rengeteg tuti befektetési lehetőségről.

Van, aki rubelt akar most venni, hogy berakja orosz bankba 20%-os kamatra. Egyrészt hogy akarod csinálni, másrészt hogy fogod tudni visszaváltani rendes pénzre a rubeledet? A rubel most majdnem 50%-ot veszített az értékéből. S ha fog még húszat, akkor mennyit nyertél a dolgon?

"Majdnem féláron adják az OTP-t, belerakom minden pénzem." Arra nem gondoltál, hogy nem ok nélkül adják féláron? Hogy aki el akarja adni, az inkább bukik rajta 50%-ot, de még így is ki akar belőle szállni? Ha te meg akarod venni tőle, akkor valamelyiketek rossz döntést hoz. Biztos, hogy nem te leszel az?

Ezt már egyszer végignéztük 2008-2009-ben. Amikor a 2007-es csúcsról leesett az OTP hatezer forint környékére, akkor sokan beleugrottak. Aztán eladták azoknak, akik 3600-on ugrottak bele. Onnan még sikerült még egy felezést csinálni az OTP-nek.

Utána elindult felfelé, sokan gyorsan eladták, mert ennél már úgysem fog feljebb menni. Ők is tévedtek. Legyen itt emlékeztetőül az akkori árfolyam, ha szerinted minden pénzedet OTP-be kell tenni, csak mert sokkal olcsóbb, mint két hete:

2016-ig vártál, mire újra hatezer forint lett az OTP árfolyama, amennyi volt 2008-ban, a nagy áresés után, amikor azok is rohantak OTP részvényt venni, akik azt sem tudták, mit jelent a részvény kifejezés.

S nem azt mondom, hogy ne vásárolj most OTP-t vagy akár Gazpromot. Csak ne gondold azt, hogy biztos, hogy csak felfelé fog menni az ára. Ha tudod, mit csinálsz és tudod, hogy mi a különbség a befektetés és a spekuláció között, akkor legyél bátor.

De a tudatlanság nem egyenlő a bátorsággal.

Remélem sikerült válaszolnom a rengeteg levélre ezzel a cikkel. Akinek még nem volt időm válaszolni, attól elnézést, levélben sem írtam volna mást, mint ezt.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram