Nem jött még el a világvége

Mióta tart a háború a szomszédban, sorban kapom a leveleket, hogy hová és hogyan menekítsék az emberek a pénzüket.

Miután még a Sberbank is tönkrement, megduplázódott a kétségbeesett levelek száma.

Szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét, hogy jelenleg Kijevet lövik és nem Budapestet. Budapest egy NATO ország fővárosa.

Nem tudjuk, mi lesz holnapután, de jelenleg ez a pánik egyelőre nem indokolt. Ha majd Záhonynál állnak az orosz tankok, esetleg az a véreskezű diktátor atomfegyverekhez nyúl, vagy NATO országokat támad, akkor elég pánikba esned.

A Sberbank már 2016 óta haldoklik, az első orosz szankciók bevezetése óta, most is csak azért ment tönkre, mert mindenki egyszerre akarta kivenni a pénzét.

A Sberbank talán 1%-át adta a magyar bankszektornak, a futottak még kategóriájában játszott. Nem rendült meg ettől a magyar bankszektor alapjaiban.

Az OTP-nek összegszerűen nagy az ukrán és orosz kitettsége, de arányaiban nem. Még ha ki is kellene dobnia a teljes ukrán és orosz hitelállományát, azt is nyilván túlélné. Szintén komoly a kitettsége a Raiffeisennek.

“Kivettem minden pénzt az államkincstárból és a bankból, elutaltam a Revolut számlámra.” Gratulálok, egy csak online létező pénzügyi szolgáltatónál van minden pénzed, aminek vagy nincs betétvédelme, vagy ha van, az litván, egy pici ország közvetlenül az orosz medve határában. Bölcs döntés volt, na, most tényleg nagyobb biztonságban van a pénzed. S az ügyintézés is sokkal egyszerűbb lesz Litvániában litván nyelven, ha mégis bármi gond adódna.

“Bezuhant a forint, itt a világvége, váltsunk át mindent euróba, kerül, amibe kerül.”

A legtöbb feltörekvő ország devizája mindig bezuhan, ha gebasz van a világban valahol. Ha a gebasz közel van, akkor jobban bezuhan.

Ugyanígy bezuhant a forint a járvány kitörésekor 2020-ban és most is ugyanúgy bezuhant minden, mint a magyar forint. A példa kedvéért a cseh koronának is ugyanígy néznek ki az elmúlt napjai:

Lengyel zloty elmúlt hónapja:

Amikor felfordulás van a piacon, a befektetők mindent eldobálnak, ami feltörekvőpiaci befektetés. Így a forintot is. De ez még nem a világ végének a biztos jele, nem tűnt még fel az apokalipszis négy lovasa a láthatáron.

A háborúra békeidőben kell készülni, nem akkor, amikor már dörögnek a fegyverek. Ugyanígy a portfóliódat nem a vérzivatarban kell pánikszerűen átalakítanod. Ha még nem tetted, ideje megnézned a Kiszámoló Akadémiát a youtube-on.

Azért van pénzünk állampapírban, céges kötvényben, részvényben, egyik bankban, másik bankban, forintban, euróban, dollárban, mert készülünk arra, hogy jöhetnek rosszabb idők vagy tönkre mehetnek pénzintézetek. Ez a lényege a portfolióépítésnek.

De a pánik mindig rossz tanácsadó.

Le kell nyugodni és nem szabad butaságot csinálni. Nem tudom megígérni, hogy a háborúnak hamar vége, vagy nem terjed tovább Ukrajna határain kívül, esetleg nem gyengül tovább a forint, de egyelőre még nincs ok a világvége hangulatra. Viszont legyen jó lecke arra a mostani hirtelen jött háború és a bankcsőd, hogy foglalkozz a portfólióddal már akkor, amikor derült idő van.

Ami szinte biztos, hogy el fog szállni az infláció, ha nem lesz vége hamar a háborúnak. Mind az oroszok, mind az ukránok például nagy búzaexportörök. Hiányozni fog az onnan származó gabona a világpiacon, biztos nagy lesz a drágulás. De ez igaz az acélra és sok minden másra is. Ha még drágább lesz a gáz, akkor drágább lesz az építőanyag, de a műtrágya is, tehát az élelmiszer is. A drágább üzemanyag mindenben fog jelentkezni. Ha valamit most meg tudsz venni (pl építőanyag), akkor lehet, hogy nem kell tovább várnod, olcsóbb szinte biztos, hogy nem lesz.

S akkor hadd szóljak még a rengeteg tuti befektetési lehetőségről.

Van, aki rubelt akar most venni, hogy berakja orosz bankba 20%-os kamatra. Egyrészt hogy akarod csinálni, másrészt hogy fogod tudni visszaváltani rendes pénzre a rubeledet? A rubel most majdnem 50%-ot veszített az értékéből. S ha fog még húszat, akkor mennyit nyertél a dolgon?

“Majdnem féláron adják az OTP-t, belerakom minden pénzem.” Arra nem gondoltál, hogy nem ok nélkül adják féláron? Hogy aki el akarja adni, az inkább bukik rajta 50%-ot, de még így is ki akar belőle szállni? Ha te meg akarod venni tőle, akkor valamelyiketek rossz döntést hoz. Biztos, hogy nem te leszel az?

Ezt már egyszer végignéztük 2008-2009-ben. Amikor a 2007-es csúcsról leesett az OTP hatezer forint környékére, akkor sokan beleugrottak. Aztán eladták azoknak, akik 3600-on ugrottak bele. Onnan még sikerült még egy felezést csinálni az OTP-nek.

Utána elindult felfelé, sokan gyorsan eladták, mert ennél már úgysem fog feljebb menni. Ők is tévedtek. Legyen itt emlékeztetőül az akkori árfolyam, ha szerinted minden pénzedet OTP-be kell tenni, csak mert sokkal olcsóbb, mint két hete:

2016-ig vártál, mire újra hatezer forint lett az OTP árfolyama, amennyi volt 2008-ban, a nagy áresés után, amikor azok is rohantak OTP részvényt venni, akik azt sem tudták, mit jelent a részvény kifejezés.

S nem azt mondom, hogy ne vásárolj most OTP-t vagy akár Gazpromot. Csak ne gondold azt, hogy biztos, hogy csak felfelé fog menni az ára. Ha tudod, mit csinálsz és tudod, hogy mi a különbség a befektetés és a spekuláció között, akkor legyél bátor.

De a tudatlanság nem egyenlő a bátorsággal.

Remélem sikerült válaszolnom a rengeteg levélre ezzel a cikkel. Akinek még nem volt időm válaszolni, attól elnézést, levélben sem írtam volna mást, mint ezt.

Share

157 hozzászólás

 • D
  Revoluthoz egy komment: az alapito brit orosz allampolgar, apuka pedig gazpromban tolt be vezeto poziciot. A ceg maga termeszetesen europai (brit&eu), igy a szankciok nem hinnem, hogy erintenek, de ilyen felfokozott erzelmeknel nem garantalt, hogy a betetesek is latjak ezt. Egy hirtelen panik eseten pedig nem evidens, hogy a befektetok ujabb penzt pumpaljanak egy cegbe, ami meg sosem csinalt nyereseget. Hasznos es jo termek, de csak ovatosan…
 • én megmondtam
  “Arra nem gondoltál, hogy nem ok nélkül adják féláron? Hogy aki el akarja adni, az inkább bukik rajta 50%-ot, de még így is ki akar belőle szállni? Ha te meg akarod venni tőle, akkor valamelyiketek rossz döntést hoz. Biztos, hogy nem te leszel az?”

  Vannak, akiknek muszáj eladnia, vagy egyéb körülmények miatt jobban megéri akár durván buknia is rajta. Régiós részvény alapok, orosz tulajok, stb. A tőzsde nem ilyen egyszerűen működik, hogy vagy te jársz jól, vagy a túloldal…

  Ettől még persze eljöhet egy újabb komplett pénzügyi rendszer reccs, mint 2008-ban, a keleti piacok levágása a nyugatról vezethet ide is. Akkor menni fog bőven még lefelé az OTP. Ha viszont nem jön el az apokalipszis, jól lehet keresni majd a jelenlegi árfolyamról is…

  Ez kockázatvállalási és pozíció méretezési kérdés, nem pedig “ki a hülye, te vagy az eladó?”.

  Ezért írtam példának a Gazpromot. NYilván többet ér, mint amennyiért most lehet venni és azért ilyen olcsó, mert most mindenki kiszállni akar vagy kénytelen.

  S ezért írtam, hogy ha tudod mit csinálsz, csak akkor csináld.

 • Zsolt
  A (békeidőkbeli) portfólió építés sokszor szóbakerül, de jó lenne ha lenne kifejtett példa. Pl. 10 és/vagy 50 mFt-ra hogy hogyan is kellene kinéznie. Abban a tekintetben hogy pl. “geopolitikailag” több lábon álljon, illetve minimum tartsa az értékét, legyen gyorsabban hozzáférhető része is(akár külföldön).
  Elnézést ha volt ilyen részletes írás erről, de elsőre nem találtam.

  Kiszámoló Akadémia youtube?

 • Zabalint
  Mondjuk annyi, hogy ha 10 ezerért OTP-t veszek, akkor nem fogom eladni akkor, ha 6 ezer vagy 3 ezer lesz, mert hogy pánikba esek.Ahogy azt sem adom el, amit korábban vettem békeidőben még drágábban.

  Mondod te. Akikről meg én beszélek, azok 25% esés után garantáltan el fogják adni.

 • fdsfds
  Gondolom pont ez a tanácsadás egyik fő terméket.
  Egyrészt a blogon és az akadémián elmondja, hogy mit kellene csinálni és miért. Ebből rájössz, hogy basszus tényleg. De utána meg jön a hol kezdjem el, bőség zavara, felét sem értem, apróbetű… annyi mindenre kell figyelni, hogy a információk sokasága összezavar.
  Itt jön a tanácsadás, ahol ezekre választ kapsz.

  Van még egy másik aspektus, hogy a kinek mit érdemes az nagyon eltér egyénenként, így erről a részről nem is nagyon lehet így írni. Mert rendszeres a pénz vagy egy nagy (örökség), tervezel külföldre menni, mennyi van a nyugdíjig, mekkora összegről van szó, mekkora kell likvid, mennyi kockázatot vállalnál……. stb.

 • Michaelknight23
  nagyon tudtok remegni ezen a portfólión….
 • hmmm
  Évek óta kutatom a befektetési technikákat, és a NAGYOK is, mint Michael Burry, az ilyen szitukba nem csak úgy be és kiszállnak, hanem elemzés után (ergo tudja mit csinál) opciókkal megy be – tehát pontosan tudja, mennyi a bukta limitje, ha mégsincs igaza. Aki SHORT-os, vagy rövid távra játszik, ő sem csinálja csak úgy, csak mert lement az OTP, vagy esik a RÚBEL.
 • érdeklődő
  Érdekes egyébként a Revolut példa, mivel ők ha jól tudom eléggé erősen és nyíltan kiálltak az orosz műveletek ellen és az összes pénzed a nap végén nyugati/angol bankoknál landol. Ezzel szemben az OTP lapít, az egyik legnagyobb magántulajdonos orosz és ha itt baj lenne nem lepődnék meg, ha az állam einstandolna mindent onnan, amit könnyebben meg tud tenni, mint egy nemzetközi banknál. Plusz gondolat, hogyha Záhonynál a tankok és valaki menekülne Nyugatra, akkor az OTP-s kártyáját vagy a Revolut-os kártyáját fogják elfogadni nyugaton?
 • NAR
  Amennyire tudom, az OTP legnagyobb magántulajdonosnak (amellett, mintha magyar állampolgár is lenne) is relatív alacsony a tulajdona, 7% körül.
 • Kelemen
  Ilyen helyzetbe, előbújnak a konteo hívők, a könnyű pénzre vadászó szolgáltatók a zavarosba halászók és a csalók. A neten fénysebességgel terjednek a baromságok. Úgy látom, a sok pénz sok bajjal jár:)…Mint az útlevél igénylés, hova akar menni? Angliába, USA-ba? Németbe nem kell:)….mindenki nyugodjon le a pic*ába…még otthon is jött a szöveg, hogy vegyünk ki nagyobb készpénzt összeget, mondom, most meg attól rettegjek mikor törik fel a lakást…nem vagyok hajlandó félni, rettegni, a pénzügyeknek nem igazán tesz jót…A spekulánsokat pedig nem sajnálom, ha nyernek, ügyesek voltak, ha nem, tudták mit vállalnak…
 • MZ
  Kérdés: szerintetek, törvényileg lehetséges e , h. egy kormány, népszavazás nélkül kilépteti az országot a NATO-ból? (rendeletileg, vészhelyzetben)
 • hemond

  keep it simple:
  lustaport.wordpress.com/dumbinyotm/

  (Remélem Miklós kiengedi)

 • Gabor900
  Én nem tudom… 🙂 Én csak olyat tudok pl., h politikusaink vagyonbevallásai szerint ezeknek se értékpapírjaik nincsenek mostanra, se nagy megtakarításaik, se 10 ingatlanjuk (1-2kiv. pl. LézerJé.). Ezek alapján, az itteni olvasók java által mondott anyagi helyzetükhöz képest szinte csövesek. De ugye, ezt nem hisszük? Első kézből értesültek mindenről. Akkor miben és hol vannak a megtakarításaik? Mert biztos vannak, de nem a fentiekben. Krumpli, osb lap, síkosító? 🙂

  Más: Világvége ide-oda, én azt sem értem: Ha itt (is) ennyi ember teljesen tisztában van vele, h hiába bef.véd.alap, kártalanítás, garanciák, és még ez sem 100%. És már százszor eljátszották ezek a mindenkori aktuális ügyfelek bizalmát, néha pénzét, és mindenhol a kisebb-nagyobb lehúzás ment és megy, és annyi ilyen volt már. Hogy tud még mindig létezni ez az “iparág”? Hogy van még ember aki egy forintot is rájuk bíz?

 • Husz János Puszita
  Én meg pont azon gondolkodom hogy kéne venni most egy kis forintot amíg tart a pánik. Nem sokat. Eddig nem nagyon akrtam forintot tartani.
 • Dr Tovigloki
  Pánik helyett a korrekciót kell megvenni.
 • Választópolgár
  mivel a veszélyhelyzet továbbra is fennáll, gondolom ez továbbra is azt jelenti, hogy azt csinálnak amit akarnak… Persze ez veszélyhelyzet nélkül is így volt, de most még kamuzniuk sem kell annyira.
 • Torrente
  Ami a világvégét illet, nem tudjuk, mikor jön el, de az biztos, hogy nem fog előre szólni! Ráadásul az évek óta kinevetett, nagyon alaposan felkészülők (un.: prepperek) fogják majd megúszni. Én nem vagyok ennyire kattant, de gazdaságilag válságálló üzemmódban vagyok, már évek óta…

  És akkor jöjjön az én, háborúálló “tuti tippem”:

  Euro-m már jó ideje kp.-ben, udvaron elásva. Forint megtakarításom java kézzelfogható, világpiaci árat követő alapanyagokba fektetve. (Most gondolkozok öntödei alumínium tömbök vásárlásán, kamion tételben.) A mozgó tőkém a megszorult emberek ingatlanjára, egyéb javaira vár, de valószínűleg idén is csinálok egy kiadós készpénzes termény felvásárlást. 🙂 Hála a vírus hisztinek, élelmiszerekből, alapvető cikkekből van fél-egy éves tartalékom, de még szeszesitalból (ami szintén fizetőeszközzé válhat) is sok százezerért bevásároltam anno.

 • Torrente
  Fojtatás:

  Én nagyon veszélyes logikai bukfencnek érzem, hogy sokan most még mindig pár %-on rugóztok, amikor némi üzleti érzékkel, a saját magunk által menedzselt befektetéseken min. 20-30%-os hozamokat lehet produkálni, nem beszélve a jelenlegi inflációs rally és forint zuhanás erősítő hatásáról… Az, hogy én csak a minimum szinten bankszámlázok, nem álompapírozok, hanem akár sok száz tonnás léptékben is alapanyagozok, az teljesen immunissá tett erre a jelenlegi sz@rcunamira. Mert azt sose felejtsétek el, hogy semmit sem ér az a pár %-nyi hozam, ha nem férsz majd hozzá! Márpedig ez egy kritikus helyzetben, szinte azonnal bekövetkezhet.

 • raverguy
  Nagyon durva a helyzet. Ismerőseim tudják, hogy tőzsdézek és hívnak most olyanok is, aki szerint a tőzsde maga az ördög, hogy vegyenek-e OTP-t, mert marha olcsó. Úgy látom ma megy is már az OTP részvény vétel, szépen korrigál.
  Illetve kérdezik, hogy vegyenek-e ki minden pénzt a bankokból. Én kicsit most azért tartok ettől a pánikhangulattól.
 • RDLDR
  pontosítok. akkor már késő lesz bármit tenned, tehát pánikba eshetsz
 • Kártyaguru
  @érdeklődő

  Ismerve az elmúlt 70-100 év törénelmét, illetve most az elmúlt napokét: Azért a Revolut erős családi jellegű kötődése az oroszokhoz nem annyira pozitív. És azért az ilyen magas pozíciójú orosz rokonok sem lennének ott ahol, ha nem lennének kágébé közeliek, de persze ez utóbbi már meredek állítás, úgyhogy felejtsük is el. Bennem mindig vigyázban áll(na) a salakanyag, ha kicsit is több pénz áll(na) a revoluton. Mert ki tudja, egy piros gombot megnyomva, egyszercsak husssss, volt-nincs egyenleged, és ki tudja hova landol a tárolt kártyadatokkal egyetemben. Egyébként évek óta van Revolutom, de szigorúan minimál egyenleggel használom külföldi vagy online költéseknél, mögötte egy olyan kártyával, amire ez szintén igaz.

  De mindettől függetlenül Otto von Bismarck idézete nagyon is aktuális:

  Sohasem hazudnak annyit, mint választás előtt, háború alatt és vadászat után.

 • Alice
  Itt az ideje az ingatlan árcsökkenésnek.
 • Gary

  Köszönjük, Miklós, jó cikk, mint mindig. 🙂

  Teljesen megértem, hogy ha a téma kellemetlensége és a lehetséges következmények miatt inkább kerülöd, és a hozzászólást se teszed ki, de… fontos és aktuális lenne róla beszélni.

  Mi van, ha az országunk leendő ex-miniszterelnöke nem akarja majd elfogadni ex-miniszterelnöki mivoltát? Mi van, ha emiatt többtízezres tüntetések lesznek, amik erőszakba torkollnak?
  Ha az elmúlt évek felelőtlen gazdaságpolitikájának beérnek a “gyümölcsei”?
  Ha a hatalmi hátszél eltűnésével a gázszerelő cégcsoportja összeomlik?
  Ha az említett gázszerelő nem tud fizetni egy ráhel nevű hölgy férjének a bankjának és vica verza?
  Ha a politikai hátszél miatt adott hitelek nemfizetővé válnak (3. rogánné társai)?
  Az MKB-Takarék-BP Bank holding méretben az OTP-vel vetekszik!
  Ezek ellen védekezve jártam most jól váratlanul, de nem érzem magam eléggé felkészülve

 • Tata
  Egész vagyont átváltani, külföldre menekíteni most szerintem is hülyeség.

  Viszont, ha ilyen 2-3k EUR/USD összegeket parkoltattok mindenféle revolut meg kriptós kártyák mögött, annak lehet értelme. De csak annyit, amennyinek az elvesztése nem fáj. Ha mégis menekülni kell, akkor jól jöhet majd.

  És persze legyen készpénzben is 2-3k nyugati valuta. Én a magam részéről váltottam EUR-t, CHF-t, USD-t. Igen, drágán vettem. Sajnos nem volt itthon elég, a járvány alatt elkényelmesedtünk. De az esetleges meneküléshez a kp a legfontosabb. De ne legyen túl sok se! Elveszted, ellopják, vagy megölnek érte.

  Továbbá a kocsi mostantól mindig tele tankkal parkol, iratok rendben.

  Ennyi. A hosszú távú befektetéseket nem bojgatom.

 • András
  Sziasztok!

  Kezdő (kb. 3 éve havi szinten) buy and hold befektető vagyok. a tavalyi évet szeretném zárni, a kérdésem az, hogy ti hogyan vezetitek a portfóliótokban lévő összegeket (állampapír, kötvények, részvény, stb.). Excel táblázatot használok, de szeretnék olyan áttekintést, ami rendszerezi a portfóliómat és szisztematikus. Hátha van valakinek saját mintája, azt elfogadok. Van bármi realitás arra, hogy kövessem automatizáltan, hogy mi hogy áll a portfóliómban? Vagy ezt évente egyszer érdemes megcsinálni manuálisan, akár év végén?

 • Dénes
  “Mondjuk annyi, hogy ha 10 ezerért OTP-t veszek, akkor nem fogom eladni akkor, ha 6 ezer vagy 3 ezer lesz, mert hogy pánikba esek”
  Ezzel lehet olyan történelmi buktákba belefutni, amiből aztán soha nem keveredik ki az ember. Vagy ha igen, elment rá egy évtizede, és visszatekintve annyi hozama sem volt, mint egy normálisabb befektetési alapban lett volna. Ha valaki nem hajlandó tudomásul venni, hogy a piac ellene megy, az ostoba struccpolitikát folytat.
 • jami
  Nekem abban kellett átállítani a gondolkodásom, hogy egyre kevesebb kp-t tartok otthon és ez nem jó.
  D emondjuk olyanok is kis tételben (max +1 db), mint só, cukor, olaj, gyertya, gyufa. 1 km-re van Lidl, minek tárolnék otthon., ugye…

  Ill. elégé át tudja az ember gondolatait (mi fontos, sürgős; mit kell tényleg) rendezni az a veszély, h akár rövid időtávon belül (<2 év) menni kellhet.

 • krumpli
  @erdeklodo

  Revolut: forbes.hu/uzlet/revolut-ukrajna-haboru-fintech-technologia-miliardos/

 • kripta valuta?
  Amugy engem az lepett meg hogy ebben a nagy haborus helyzetben a bitcoin erosodik
 • Gabi
  Köszi,jó olvasmány!
 • Hopp Júlia
  Jelentem sikerült butaságot csinálni. Az van ugyanis hogy én éppen a portfólióképzés kellős közepén tartok aminek az egyik meghatározott feladata volt már két hete hogy komolyabb összeget váltok eurora kp, tehát valutát veszek. Minden közbe jött, tolódott és bármily meglepő néhány ezer eurot még BPn sem lehet találni egyik percről a másikra, tehát volt hogy amiatt nem sikerült. Tegnap sikerült a legmagasabb történelmi csúcson. Igaz, tudtam hogy mit csinálok és fennhangon kívántam hogy remélem bukunk rajta mert minden visszatér a régi kerékvágásba, hát ez bejött.
  Mégis nyugodtabb vagyok ma, hogy van mit a cipőbe gyűrni. A feladatokból még mindig van elvégzendő (pl játékpénzzel etf) és nem tudom mit csináljak. Szuper az akadémia, békeidőben. De most vajon merre van az előre?!
 • Hopp Júlia
  +vhol írták hogy technikai elemzők szerint a görbéje alapján simán lehet 400 az Euro
 • Péter
  MZ 2022-03-03 at 12:12 :Kérdés: szerintetek, törvényileg lehetséges e , h. egy kormány, népszavazás nélkül kilépteti az országot a NATO-ból? (rendeletileg, vészhelyzetben)

  Kedves MZ! Vészhelyzet nélkül is lehetősége van a kormánynak arra, hogy nemzetközi szerződéseket kössön vagy bontson fel, az Alaptörvény (8.cikk, (3) bekezdés d) pont) pedig tiltja hogy ebben a kérdésben népszavazást lehessen kezdeményezni. 2020-ban volt rá szándék, hogy az Alaptörvényt módosítsák ebben a kérdésben, ami pont a NATO/EU kilépésről való népszavazást vette volna ki a tilalom alól, de végül nem került rá sor.

 • Alfa
  Miklósnak nagyon igaza van. Nem a háborúval kezdődött ez.
  Már 8-10 éve lehetett látni hogy az ország a nyugati piacgazdaság irányából egy autoriter mutyiállam irányába indul el. Nem a csirkefarháttal kezdődött minden, a hatósági áras rezsi ugyanaz az argentin út.
  Vagy nézzünk rá az EUR/HUF vagy USD/HUF grafikonra, tekinthetjük versenyképességet javítónak a csúszóleértékelést, de megtakarítóként ez nem vigasztal.
  Most értünk egy ciklus végére, a háború nélkül is borult volna minden hatósági áras benzinnel meg a többivel együtt.
  Röviden:
  Pont elég kockázat hogy itt van a házad, a befektetést nem kell itt tartani és főleg nem forintban.
 • Családfő
  Nagyon kellett már ez a cikk.

  Fárasztó – és egyben elkeserítő – volt olvasni az előző bejegyzések alatti pánikolós hozzászólásokat. Remélhetőleg abbahagyják.

  A pánikra hajlamosan lépjenek hátra kettőt, gondolják át, és legalább egy legközelebbi “világvége” esetén majd már maradjanak higgadtak.

  Inkább a normál békeidőkben legyenek meg azok a tervek, amik egy komoly esemény bekövetkeztekor segítenek. Pl. mi tart vissza bárkit, hogy alapból legyen nála otthon mondjuk párszáz a fontosabb valutákból (EUR, CHF, USD, netán GBP), normál áron beszerezve? Ne most, amikor azért nagy eséllyel nem lesz rá szükség, de legalább jó drága lesz, ha komolyabb összegű Ft-ot vált.

  Egy alap felkészülés nem különbözik attól, hogy legyen valami terv a ház/lakás kigyulladása esetére. (Hogy menekülünk ki a padlásszobából, hogy jutunk le a 6. emeletről stb.) Ezeken sem a lángok közepette érdemes gondolkozni.

 • Tomas
  Szerintetek most még, vagy már pár milliós huf-os bankszámlát/párnanacit érdemes áttenni euróra vagy euro készpénzre vagy euró állampapírba?
  Jó lenne erről beszélni.
 • Momentum, de mégsem párt
  Én azért vettem egy párszáz OTP részvényt tegnap délután. Kicsi az odsz arra, hogy rossz irányba fordul. Ugyanígy voltam 2 éve, amikor Detsche Bank-ot 6 EUR körül adták.

  Csak egyszer buktam nagyot, amikor ETF-et vettem, hogy be fog bukni a világgazdaság. Nem is tudom, honnan alakult ki ez a világképem… (khmmm) Maradjunk annyiba, hogy sose fogadj a FED ellen okosabb mondás lett volna.

 • Karcsika
  Feleségem elkezdte venni a forintot, kb. egy hete. Pár naponta vált. Májusban úgyis adót kell fizetni, mindenképp kellett volna forintot venni, ezért annyit biztos levált, folyamatosan veszi a gyengülést. Ne bántsátok, én adtam a tanácsot. Aztán majd májusban kiderül, hogy jó üzlet volt e, vagy kár volt kapkodni a váltással a határidő előtt … 🙂
 • gaborr
  pontosítás kedvéért: Nikolay M Storonsky (apuka) Ukrán, Lviv-ben született. Családja egy része Ukrán, másik része Orosz. Fia, Revolut alapító Nik orosz, Moszkvában született. A másik alapító Vlad Yatsenko szintén Ukrán.

  Szerintem ha az orosz tankok az ukrán-magyar határon vannak akkor már későn léptél. Pont, hogy béke időszakában kell gondoskodni a biztonságról. Nem akkor kell váltani forintot euróra amikor már 380 (vagy 480?), hanem akkor kellett volna mikor még 350 volt.
  Nem akkor kell kivenni a pénzed amikor mindenki más is rohan kivenni, mert akkor már késő (lehet). Kicsi ellentmondás van szerintem ebben a témában a cikkedben is.

 • Moonlight
  Na és kedves kriptóellenes barátom, mit is fogsz csinálni a vagyonoddal, ha mégis ott állnak az oroszok a határon? Rohansz az államkincstárhoz a bezuhant forintodért? Vagy nézegeted a bezárt brókercéged ajtaját? Esetleg az új házad tégláit kezded majd hátizsákba tenni?

  S ha az Egyesült Államok azt mondja, hogy mivel a kriptó pénzmosásra, terroristafinanszírozásra, adóelkerülésre használható meg arra, hogy az oroszok kijátszák az embargót, ezért mától megtiltja minden pénzintézetnek, hogy kriptótőzsdéknek és hasonlóknak pénzügyi szolgáltatást nyújtsanak, ergo nem lehet majd a kriptot rendes pénzre váltani, na akkor TE mit fogsz csinálni?

  Pontosan nulla dollárt fog érni a teljes befektetésed.

 • Interest
  A “Rubelt meg Gazpromot veszek” gondolathoz azért tegyük már hozzá az erkölcsi részét is. Szerintem most szolidaritásból is illene távol maradni az orosz befektetésektől.
 • Zabalint

  Egyrészt a “normális befektetési alap” az utólag lesz normális befektetési alap. Hosszútávon a passzív alapok eleve megverik az aktívakat. És az OTP-be fektetést sem úgy érdemes csinálni, hogy közben nem diverzifikálsz, mert ha megteszed, akkor még az sem feltétlenül okoz nagy fejfájást ha több hasonló befektetés közül az OTP konkrétan csődbe megy

  Pont azt hinni naivitás, hogy majd eltalálod a tökéletes beszállót és kiszállót. Ha eladod, hogy lejjebb visszaveszed, azzal sokkal nagyobb kockázatot vállalsz.

 • Fosrint
  Tulajdonképpen, ha teljesen racionálisak akarunk lenni akkor szépen lassan bevezették magyarországra az új fizetőeszközt.
 • KGyörgy
  Amikor az egyszerű emberek pánikban eladnak, az okosak akkor vásárolnak olcsón.
 • .....
  Azért a politikusok vagyonnyilatkozata mellé érdemes lenne odatenni a házastársuk / szüleik / gyermekeik “vagyonbevallását” is, egyből látnád, miben tartják a pénzüket. 😉
 • krisz
  Gazprom-ot nem tudsz venni.
  A Moszkvai tőzsde be van zárva, külföldi tőzsdéken meg le van tiltva a kereskedése
  Ugyanez A Norilsk Nickel-el is pedig most mindkettő jó befektetás lenne.
 • krisz
  Ha nem akarod támogatni az oroszok háborúját akkor ne járj most autóval és ne fűtsd a lakásodat 20 C fok fölé.
  És akkor nem lesz nekik se gáz se olaj bevételük.
 • jami
  Én most kicsi léptékkel jártam így. A nyári szállást még épp lefoglaltam “normál” árfolyamnál, viszont valutát nem váltottam (az egyik gyerek repül épp), mert hogy nem bizos, mennek-e, volt már többször halasztva, majd.
  Aha… Akkor is kell neki, így jártunk.
 • Buga Jakab
  Én személy szerint, rövid-közép távon visszapattanásra gondolok: Technikai oldalon elkezdték beárazni a covid-ból való kijövetelt a piacok és erre jött rá a háború. Túl sok volt az eladó már a háború kirobbanása elött is.
 • Arbeitsloser
  Amúgy mit izgultok a befektetéseiteken, ha az atom az egyik opció? Ha sok az elkölteni való pénzed, vegyél krumplit, durván bezuhant az ára, 100 Ft-val olcsóbb a Fehérvári úti piacon kilója, mint egy héttel ezelőtt és még
  talán meg is sütheted amíg van mivel.