Nem találom, mennyibe kerül a társkártya a számlámhoz

Gyakori kérdés, hogy miért nem találjátok meg a bankkártyához tartozó költségeket a hirdetményekben. (Mert azt remélem már mindenki megtanulta, hogy a hirdetményeket kell olvasni, nem a reklámrizsát a banki oldalakon. 🙂 )

Ennek oka, hogy a legtöbb banknál ezt külön hirdetmény tartalmazza. (A ritkább eset, amikor együtt van a számla költsége a kártya költségével.)

Ezért ha megvan a számlacsomag hirdetménye és nem látod benne a kártya éves díjait és a készpénz-felvétel árát, akkor tovább kell keresned. Ilyenkor kattints valami kártyákról szóló menüpontra és ott keress egy hirdetményt.

Hiába találtad meg a hirdetményt, még három dologra kell figyelned.

Az egyik, hogy ez egy alaphirdetmény lesz, amit felülírhat a számlacsomag hirdetménye. Például a K&H Zéró csomagja (ami állítólag hamarosan megszűnik, bár ma még fenn van a honlapon) ingyen biztosítja a kártyát. Ezért hiába írja a hirdetmény, hogy az éves díj 2.230 Ft, ha kizárólag ennél a csomagnál ezt a főkártyánál nem kell megfizetni, csak a társkártyánál. Vagy a készpénz-felvétel ATM-ből x forint, de valamelyik csomaghoz jár egy ingyenes felvétel.

A másik, hogy értelmezd a sok kis csillagot és egyéb megjegyzést az ár mellett. Lehet, hogy a második évtől sokkal drágább a kártya, vagy csak egy akciós időszakban annyi a készpénz-felvétel, mint írták.

A harmadik, hogy alapesetben az éppen érvényes hirdetményt találod meg és lehet, hogy már jövő héttől másik fog életbe lépni. Ezért mindig keresd meg a “hatálybalépésre váró hirdetmények” menüpontot és ott ellenőrizd, hogy várható-e változás.

Házi feladat: keresd meg mondjuk az OTP bank kártyás hirdetményében, hogy mennyibe kerül egy Maestro kártya, ha most nyitsz Tempó számlacsomagot. Mióta él a hirdetmény, várható-e a közeljövőben változás?

Bónuszkérdés: mijaza a számlakártya a hirdetményben?

Az első megfejtő, aki bekommenteli a megoldást, kap egy Kiszámoló pontot, amit továbbra sem tudok, mire lehet majd használni, de ártani biztos nem árt, ha szerzel egyet. 🙂

Share

18 hozzászólás

 • AtomG
  Maestro kártya 2040 ft, amit most a bank akciós jelleggel nem számol fel a Tempo számlacsomaghoz, ami 2013 január 1-től érvényes, de a február 1-től érvényes kondició szerint sem számolja fel.
  A díjkedvezményt, mentességet a Bank visszavonásig, de legkésőbb a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) 2012. évi infláció közzétételét követő 2. hónap első napjáig biztosítja.
  A bankkártya hirdetmény 2013 január 11-én lépett hatályba.A február 1-től érvényes hirdetményben is 2040 ft az éves dij.
  Számlakártya:A Számlakártya egy lakossági forint bankszámlához kapcsolódó nulla limites Maestro kártya, amely
  alapesetben kizárólag azonosításra szolgál az OTP Bank fiókjaiban végrehajtott tranzakciók esetén. A
  kártyát később az ügyfél kívánsága szerint aktiváltathatja, amely kártya kizárólag ezáltal válik
  elektronikus fizetési eszközzé.
  🙂

  Szumma szummárum: most ingyenesen biztositja a bank a Maestro kártyát, és jelen tudásunk szerint az akció lejárta után 2040 ft/éves dijjal lehet számolni.

 • Kiszamolo
  Annyival kell kiegészíteni, hogy mindenképpen csak az első évben ingyenes a bankkártya, az is csak visszavonásig. Így hárította át az Otp a tranzakciós adót, mert eddig minden évben ingyen volt egy kártya.
 • AtomG
  Köszi! 🙂
  Egyébként tudom hogy a bank megválasztása nem érzelmi kérdés, de ebben a nagy tranzakciós illetékes kalamajkában az egyes bankokról alkotott szubjektív véleményem formálásában azért közre játszik az is, hogy melyik bank mennyire átlátható formában “hárít át”, számomra sokkal korrektebbnek tűnnek azok a számlacsomagok, ahol “csak” egy az egyben lett áthárítva az illeték mértéke (természetesen a bankkártyás vásárlások “ingyenessége” mellett, a kártyadíjak jelentős emelkedése nélkül).

  Mivel ez volt az első cikk, amihez hozzászóltam, ezért megragadnám még az alkalmat, hogy gratuláljak a bloghoz, rendszeres olvasója vagyok a kezdetek óta és sok sikert kívánok a szerzőjének a jövőben is!

 • Lee732
  Szia Kiszámoló,

  Közeli rokonom az OTP Tempó számlacsomagban van. Alap helyzetben ez a számlacsomag lenne neki megfelelő az alacsonyabb számlavezetés + a csoportos beszedési megbízások miatt, viszont évente 2-szer kap egy milliós összegű bonuszt, amit szeretne máshova utalni. Ha a templó számlacsomagot választja, akkor itt keményen fizetni kell a tranzakciós adót a hirdetmény szerint. A NET számlacsomag szerint (ahol magasabb a számlavezetési díj), viszont ingyenes az utalás.
  Viszont van egy csillagos megjegyzés:
  “A díjkedvezményt, mentességet a Bank visszavonásig, de legkésőbb a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) 2012. évi infláció közzétételét követő 2. hónap első napjáig biztosítja.”
  Ez most mit jelent? Hogy akár évközben is megszünhet a díjmentesség? (mikor van a 2012. évi infláció közzététele?).
  Ilyen esetben Te áttérnél a NET csomagra?

 • BMP
  Na, nehogy már a tranzakciós adó miatt rettegjetek. Sose fogom megérteni az embereket. :))
 • Atesz
  Helló!
  Éppen azt terveztem, hogy jövőhéten váltok a bejegyzésben említett K&H Zéró számlacsogra. Mi szokott történni akkor ha valakinek megszüntetik a számlacsomagját? Marad ugyanazokkal a feltételekkel vagy másikat kell választani?
 • nistv4n
  Nekem az egésszel az a problémám, hogy miért kell ilyen mesterkélten, több dokumentumon keresztül hivatkozva az egyes fejezetekre, meg csillagozni, meg de ezt a kedvezményt majd még felülbíráljuk a KSH X. évi inflációt közzétételét követő második hónap első napján, stb.

  Komolyan, ahhoz, hogy teljes értékűen összehasonlítsam 2-3 bank ajánlatait, egy jó délutánt rá kellett szánnom, és körülbelül 10 dokumentumot letöltenem, több száz oldal hosszúságban. Tragikus.

  Persze az okokat is megértem, egyrészt minden kis jogi rést be kell tapasztani, aminek első és legfontosabb lépése az ÁFSZ, hirdetmények lehető legpontosabb megfogalmazása – no meg az sem baj, ha az átlagos igénybe vevő nem látja a teljes igazságot. De valaki, akitől távol áll a jogi maszlag, ő is érdemelne valami emberibb nyelven írt, és nem csak a mézesmadzagot rángató ajánlatot.

  Egyébként a KH zérót csomagot nézegettem jómagam is (apropó, ha kivezetik, akkor meddig marad a piacon azok számára, akik abban vannak, akár újként is?), a legújabb hirdetményük szúrt szemet legutóbb. Annyira kaotikus elnevezési rendszert vezetnek (csak szerintem?), vannak a lakossági bankszámláik, ezen belül pedig egy Lakossági bankszámla nevű ajánlat.. Míg például a zéró a lakossági számlacsomagokon belül van. A hirdetményben az előbbi lakossági ajánlat kondícióit körülbelül 3 oldalnyi táblázat tartalmazza, a zéró meg le van rendezve 20 sorban. De azt nem láttam leírva sehol, hogy a többi költség az mi alapján kerül felszámításra? Valójában a lakosságinál megtalálható Számlafelmondási díj minden számlájukra vonatkozik, vagy csak arra?

 • G
  Remélem, hogy a K&H Zérót nem szüntetik/változtatják meg (jelenleg tudtommal a magyar piacon ez az egyetlen ingyenes számlacsomag). Épp most váltottam az UniCredittől, mivel egy gyöngyörű ügyfélbarát húzással megszüntették a VDCS-rendszert (Vállalati Dolgozói Csomag – ha a munkáltató UniCreditnél van, akkor a dolgozóknak jár némi kedvezmény), helyette automatikusan Private Banking csomagba tesznek, ahol viszonylag nehezen teljesíthető feltételekkel lehet maradni (havi 500.000 jóváírás, és legalább 5M a számlán). Ja, és ott is fizetős lesz az utalás február 1-jétől… szerintem a K&H most nagyot húzhatna, ha meghagyná a Zérót: biztos vagyok benne, hogy sokan mennének át hozzájuk.
 • Kiszamolo
  Egen, a gatyájuk meg rámenne a csomagra. Azért nagyon nem kevés ám az a pár százmilliárd, amit a kormány be akar szedni a bankoktól a tranzakciós adó címén…
 • Kgyuri
  Nekem OTP Net csomgaom van lassan 3 éve (lakáshitel miatt). Ez a KSH kitétel kb. 2 éve benne van a csomag kedvezményes leírásában. Évente átírják az éves dátumat. Eddig nem volt díjköteles a nets utalás. Szerintem így könnyeb bármikor fizetőssé tenni a műveleteket.
 • tangerine
  Pedig ott van leírva:

  “A további szolgáltatás tartalom, valamint a vonatkozó díjak, jutalékok mértéke és esedékessége megegyezik a K&H Lakossági Bankszámlánál
  megadottakkal. A bankkártyák egyéb díjait az adott bankkártyára vonatkozó Hirdetmény tartalmazza.”

  “Valójában a lakosságinál megtalálható Számlafelmondási díj minden számlájukra vonatkozik, vagy csak arra?”

  Ha pl. a zérónál nincs külön leírva, hogy nincs, akkor az előbbiek alapján arra is vonatkozik, mert az is lakossági.

 • tangerine
  “Egyébként a KH zérót csomagot nézegettem jómagam is (apropó, ha kivezetik, akkor meddig marad a piacon azok számára, akik abban vannak, akár újként is?)”

  “Éppen azt terveztem, hogy jövőhéten váltok a bejegyzésben említett K&H Zéró számlacsogra. Mi szokott történni akkor ha valakinek megszüntetik a számlacsomagját? Marad ugyanazokkal a feltételekkel vagy másikat kell választani?”

  Marad. Azaz a megy tovább bármeddig, csak újat nem lehet nyitni. A feltétel ettől függetlenül változni szokott a már nem forgalmazott számlákra is.
  Azt el tudom képzelni, hogy át tudják terelni az embereket ha akarják másik csomagba úgy, hogy úgy módosítgatják apránként a feltételeket, hogy te akarj váltani.

 • tangerine
  Ne csak a havi fizu tranzakciós adójában gondolkodj, hanem ha valakinek van egy-több megtakarítása, pikk-pakk ugrálnak a 6000 Ft-ok kifelé az ablakon, minden mozdulatnál, ami igencsak leviszi az elérhető hozamot.
 • Réka
  Ez most azt jelenti, hogy ha az Uninál van VDCS TOP-om, akkor egyelőre nem érdemes a K&H Zéróra váltani???
 • Kiszamolo
  Állítólag azt csúnyán megváltoztatták, nem előnyére. Nézz utána: http://www.unicreditbank.hu/maganszemelyek/kondicios_lista/index.html?defaultLanguage=hungarian

  Fizetsz az utalásért, meg mindenért.

 • Bud Fox
  Nemcsak a K&H zéró ingyenes, a Gránit Bank is az, a Demján által alapított banknak még kedvezőbb díjszabása van, továbbá VIP kedvezménye is.
 • Juditta
  Annyit még hozzá, hogy a KSH Közzététel: 2013. január 15.-én történt, tehát az innentől számított 2. hónap első napja az március 31.
  http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/far/far21212.pdf

  Ezen felül az sem mindegy, hogy egy * vagy két ** van:
  “*A díjkedvezményt, mentességet a Bank a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) 2012. évi infláció közzétételét követő 2. hónap első napjáig biztosítja.” illetve
  “** A díjkedvezményt, mentességet a Bank visszavonásig, de legkésőbb a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) 2012. évi infláció közzétételét követő 2. hónap első napjáig biztosítja.”
  Az egy *-osban már nincs benne a visszavonásig, meg a legkésőbb, tehát sztem addig és kész … És ott vannak az érintett “díjmentes*” alatt a díjak … 🙁 https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/Lakossagi_szla_ktg_H_20130201_2.pdf

 • Körtefa
  Közzétételt követő 2. hónap első napja az inkább március 1., nem?