Nyaralni mész? Vegyél helyi SIM kártyát.

Ha Európán kívül mész nyaralni, a mobilszolgáltatók nagyon le akarnak húzni. Ennek oka, hogy az Unión belül meg van kötve a kezük, hogy mennyit számolhatnak fel úgynevezett roaming díjat, amiért hívást fogadsz vagy indítasz, amíg külföldön tartózkodsz. (Vicces módon sokkal olcsóbb külföldről SMS-t küldeni magyar számra – maximum 23,5 Ft- mint itthonról.)

Az így kieső pénzt Európán kívül akarják behozni.

Ez a költség például a közkedvelt Egyiptomban 301 Ft/perc hívásfogadási díj és lélegzetelállító 768 Ft/perc hívásindítási díj. A mobilinternet díját már megnézni sem mertem. (Nagyon fontos, hogy még otthon a reptéren kikapcsold a mobilnetet és letiltsd az adatbarangolást, mert egyébként a gatyád is rámegy, ha néhány 25 MB-os program úgy gondolja, hogy magától frissít egyet Egyiptomban vagy Thaiföldön, esetleg jön egy levél egy nagyobb melléklettel.)

Nem akarod, hogy elszegényedj a mobilszámla miatt? A megoldás egyszerű: vegyél helyi prepaid (eldobható) SIM kártyát mobilnettel.

Ilyen internetes SIM kártya például Egyiptomban combos 15 egyiptomi font (529 Ft), hozzá 1,2 GB internet pedig 25 font (881 Ft). Vagyis 1310 forintból megúsztad az internetet. Ezzel a nettel aztán nyugodtan hazatelefonálhatsz 3,6 Ft-ért VOIP-on, (bővebben itt, aktuális percdíjak pedig itt.) ha pedig hív valaki, kinyomod és visszahívod szinte ingyen. Természetesen a Skype és a Viber is működik.

További előny, hogy nem kell a többi turistával versenyezned a hotelportán található szűkös internet-erőforrásokért, hanem úriember (úriasszony) módjára a parton is netezhetsz. Nem kell mindenkinek külön-külön kártyát venni, ma már minden okostelefon és tablet tudja azt, hogy a netet meg tudod osztani másokkal az úgynevezett mobil hotspottal. Ők ilyenkor wifi routerként látják az internetet. (Androidon: Beállítások- vezeték nélküli és egyéb hálozatok- továbbiak- megosztás és hord. csatl.- wifi hotspot bekapcsolása. Egy jelszót meg kell adnod)

Szintén jól jön az internet, ha eltévedtél, ha mondjuk könyvesboltot keresnél a környéken, vagy nem tudod, mikor indul haza az utolsó komp, vagy mikor zár a múzeum.

A hurghadai hotelsoron a KFC és a Mcdonald’s-szal szemben lévő oldalon háttal állva a McDonald’s-nek jobb kéz felé egy olyan 50 méterre van egy telefonbolt Mobileshop névvel, ott Mina szívesen segít, angolul jól beszél és szerintem németül is.

Amit vigyél: útlevél és egyiptomi font, mert dollárt nem fogad el. Ezen kívül legyen ott a telefonod is, mert be kell állítania a SIM kártyához a kapcsolat adatait. (A telefon akkor is kell, ha elfogyott az egységed és szeretnél még rátölteni pénzt. Árak és gigabájtok itt.)

A legtöbb bankautomata Egyiptomban vált dollárt és eurót. Kiválasztod a pénzváltás funkciót az ATM-en és ott dugod be a pénzt, ahol kiadni szokta az automata a pénzt. Arra vigyázz, hogy legalább 10 dolláros bankjegy kell, annál kisebbet nem szoktak elfogadni az automaták.

Ennyi az egész. Ha nyelvtudás miatt ez túl sok lenne (nem az), vagy messze vagy a belvárostól, kérd meg a takarítót, hogy hozzon neked kártyát internethez. Ők általában 30 fontért árulják a 15 fontos kártyát. Erre még töltened kell 25 fontot. De ekkor neked kell megoldanod a telefon netes beállításait, ez a program segít benne.

Ha nem használod, a kártya 3 hónap után deaktív lesz.

Ha biztos szeretnél lenni a jó hangminőségben, mert üzleti telefonjaid szoktak érkezni, akkor vegyél egy egyiptomi normál SIM kártyát is másik 15 fontért és a cikk elején belinkelt VOIP program callback funkcióját használd. Ilyenkor nem a saját interneteden keresztül telefonálsz, hanem először felhívják a te egyiptomi számod majd azt a (magyar) számot, amit hívni akartál. Ilyenkor 6 eurócent (18 forint) egy perc beszélgetés a Voipblazerrel plusz egyszeri 3,9 eurócent a kapcsolási díj, de a hívás minősége nem múlik azon, hogy milyen az internetkapcsolat minősége a strandon. A hívott fél a választásod szerint vagy a magyar vagy az egyiptomi telefonszámodat látja hívóként.

Amint látod, nyugodtan elfelejtheted a 768 Ft-os mobil roaming tarifákat, két perc árából lesz saját neted és 3,6 Ft-os tarifád Magyarországra.

Törökországban sem volt nagy dolog SIM vétele, bemész az első mondjuk Vodafone logos boltba a közeli városban egy útlevéllel és tudsz venni kártyát. Az árakra már nem emlékszem.

Ha más országokban (Thaiföld, Bali, stb.) már vettél nyaralás alatt SIM kártyát, az árakat és a tudnivalókat oszd meg a hozzászólásokban.

Update: Egy gyűjtőoldal országokra bontva a prepaid SIM-ekről itt: Prepaid kártyák.

Ennek ellenére írd le a saját tapasztalataidat, mert hasznosabbak lehetnek, mint az általánosságok. (Kártyavásárlás módja, nehézsége vagy éppen könnyű volta, hol vetted, mit vettél, mit kellett volna venned, a reptéren nagyon lehúztak vele most már tudod, a lefedettség pocsék volt/jó volt, a tengerparton a másik szolgáltatót kellett volna választani, stb.)

Share

76 hozzászólás

 • Kiszamolo
  Veszel egy sim kártyát, akár telefonon megosztod a netet, adsz magadnak valami megtévesztő nevet, mondjuk McDonald’ vagy Grand Hotel aula.

  A sok turista rácuppan, te pedig látod a teljes adatforgalmat, jelszavakat, stb.

 • Ez vagyok
  Nyilván nem ott fogok internetbankolni, meg valami-bármi fontos jelszóval belépni bárhova, pl. az ügyfélkapuba:)
 • Kiszamolo
  Ha a facebookod kódját lopják el és árasztják el vírussal az összes ismerősödet vagy a levelezésed törik fel, az is elég vicces tud lenni.
 • kridli
  Ha az ember ellenőrzi a tanúsítványokat, akkor ilyen gagyi adathalászok nem tudják lenyúlni a jelszavakat SSL-es oldalakról. Legalábbis olyat, ahol az oldalon is megfelelőek az SSL beállítások. Azért egy ilyen adathalász nem az NSA.
 • Kiszamolo
  Kridli, a facebook oldaladra akkor is bemennek, ha közös hálózaton vagytok.

  index.hu/tech/2010/10/27/gyerekjatek_belepni_masok_facebookjara/

  És ez még csak a hülyegyerek kategória, nem a hozzáértők klubja.

 • Cyber
  Egyetértek Kiszámolóval, az ingyenes wifi sajnos veszélyeket hordoz magában (mint rendszergazda írom ezt). Ha külföldön vagy (de itthon is), kötelező minden 1000.- ft feletti banki tranzakcióról azonnal SMS-t és email-t kapni. Így még időben tudsz lépni a bankod felé, ha engedélyezetlen tranzakciók jelennek meg.
  Más: USÁban a ReadySIM nagyon jó. Az ottani T-mobile-al szemben viszont az AT&T feltöltős SIM-eit ajánlom a frekvenciák miatt, ugyanis utóbbi az európai telefonok megszokott frekvenciáit használja a gyors internethez. A T-mobile a nálunk ismeretlen 1700MHz-et használja, nem lesz gyors netetek, ha európai telefonba teszitek a kártyájukat.
  AT&T feltöltős kártya neve “GoPhone”, a Wal-Martban találtam legolcsóbban, 10$ csak a SIM, utána bankkártyával tudsz rátölteni pénzt vagy veszel feltöltőkártyákat (10-25$ tipikusan, az egész “lebeszélhető”). (folyt köv)
 • Cyber
  (folyt) Amit imádtam, hogy egyből adtak hozzá nano-SIM-ről micro- és normál SIMre adaptert:
  att.com/cellphones/prepaidphones/sim-card-kit-phone-prepaid.html
  Ha *nem* okostelefonos IMEIvel aktiválod, akkor van napi $2-os csomag, amiben csak akkor vonja le az egyenlegedről, ha HASZNÁLOD aznap a telót bármire (hívásfogadás is). Ez végtelen hívást és SMSt tartalmaz USÁn belül. További 1$-ért vehetsz 100MB adatforgalmat, ami a következő nap éjfélig használható le.Tehát napi 2,5$-ért átlagosan kiválóan elvagy, navigálsz, chatelsz, VOIP-on telefonálsz (Viber, Skype, etc.), de nem nézel videókat meg óriáshonlapokat. Max 3G-t kapsz sebességben, 4G ebben nincs, de nem is kell.
  Ez szerintem kiváló azoknak, akik csak pl. 1 hétre mennek, nem kell havi 45-60$-os csomagot megvenniük (azokhoz van 4G is).
  Csomagok: att.com/shop/wireless/plans/prepaidplans.html
 • kridli
  amit linkeltél az egy 2010-es cikk, akkor még nem SSL-en ment pl. a facebook meg a twitter, a cikkben a videón is látszik, hogy ssl nélkül nyitották meg az oldalakat, ezt ma már nem tudod megtenni.
 • Ez vagyok
  Nem vagyok regisztrálva a facebookon.
 • en is kiszamolom
  Azért ezzel ne riogassuk az embereket. Létezik ilyen man in the middle típusú támadás, de a gyakorlatba átültetni közel sem egyszerű. Nagyjából nulla a valószínűsége. Aki meg nagyon biztosra akar menni használjon VPN szolgáltatót. Persze aki ismer olyat akivel tényleg megtörtént, nyugodtan írja meg.
 • Kiszamolo
  A hotel saját wifijét én is használom általános dolgokra, de azért akármi szemétre nem csatlakozom rá, csak azért, mert hurrá találtam netet.
 • Ez vagyok
  Kiszamolo
  Jó, hogy ezt is megbeszéltük, mert lehet hiába próbálok kiszűrni minden nyilvánvaló kockázatot a szabad wifi használatnál, így is belefuthatok valamiféle kellemetlenségbe. A továbbiakban még óvatosabb leszek.
 • Tamás
  törökbe akkor mi legyen a pálya?
  1 hétre megyünk júliusban, és csak net kellene…
 • nippur
  Tunéziában 6 éve még nem volt a szállónkban wifi (volt de nem adták ki a jelszót), telefonfülkéből hívni drága volt, sim kártya után nem jártunk. A szálloda (közepesen nagy) portáján megbeszéltünk este egy időpontot, majd ezt és a tel. számot 2 percben elmondtuk az otthon maradottaknak, akik így napi rendszerességgel hívtak voip-on kb. 30Ft-ért percenként. A portás kedves volt, mindig készségesen átadta a telefont mikor hívtak hazulról, és a baksist sem várta ezért, pedig máshol nagyon kelletlenek voltak ha nem kaptak. A családot, gyerekeket nagyra értékelik keleten, talán ezért.
  Mostanában nem jártunk távol nyaralni, de azért úgy gondolnám, hogy manapság a fapados szállás felett már alap a wifi, de lehet hogy tévedek.
 • nippur
  Most néztem, hogy ez a visszahívás már kb. 100Ft-ba kerülne Tunéziába, de wifi biztosan van már.
 • Simon Templar
  Kicsit off, de talán mégiscsak ennél a témánál tudom feltenni a kérdést: voltak korábban cikkek az államcsődről. Nyaralással összefüggésben merül tehát fel a kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben előre, irodában előre befizetett görög nyaralás milyen extra rizikókat hordoz magában?
 • kridli
  mivel senki nem tudja, hogy hogyan megy végbe a görög csőd, így a következményeit sem lehet előre tudni. Ha abból indulok ki, hogy 2011-es görög zavargások alatti nyaralásunkkor a taxisok blokád alá vonták a repteret, és fogalmunk sem volt, hogy vajon hogy tudunk odajutni a bérelt autónkkal (végül szerencsénkre pont a hazaindulásunk napján feloldották a blokádot), akkor egy államcsőd esetén jobb nem ott lenni…

  De egyébként volt erről egy post a napokban a pénzkérdés blog-on (nem tudom lehet-e más pénzügyi blogot linkelni, így inkább nem teszem)

 • Simon Templar
  Köszi. Én is óvatosan bánok ezzel a desztinációval. Rákeresek majd a cikkre. De az a megdöbbentő, hogy ez az óvatosság semmilyen formában nem jelentkezik “katalógus szinten”. A legtöbb nagy és neves iroda kínálatában mediterrán térségben a görög ajánlatokból van a legtöbb. Vagyis ebben az értelemben – bár ne legyen így – sokakat érhet meglepetés. Akár úgy, hogy befizettél, de már nem tudsz kimenni, vagy ilyen-olyan blokád-balhé miatt onnan vissza.
 • Jenő
  OFF: Annak a felhasználói csoportnak, aki görög államcsődtől és az utazási irodájától tart, azt javaslom inkább menjen egyéni turistaként Ázsiába. Hátha jobban bejön. 😉

 • Tibi
  Épp egy ilyen helyi sim kártyával olvastam a cikket a tokyo-i metrón. Sajnos csak most, nekem is csak ilyenkor van időm mindent elolvasni. Én a helyi amazon oldaláról rendeltem meg előre a hotelbe. Mire ideertem a kártya is ott volt.
  Csak adat megy rajta, de így bőven jó. Napi 135mb, 7 napon át. került kb 5000 Ft-ba. Bőven megéri, internet nélkül el is vesznénk a városban.
  Thaiföldön meg pl van olyan is, hogy group traveller sim. 3 kártyát adnak, a kártyák ingyen hívják egymást, és az adatkeret megoszlik közöttük. Az is nagyon megerte.
 • W.W.
  En sokkal jobban ereztem magam amikor nem volt net a telefonomban nyaralaskor. Facebook helyett inkább a tengert bámulom. Elég csak a szálláson a wifi. Viszont van hogy az valamiért nincs. Na ekkor jöhet a SIM. Viszont azzal vigyazni hogy kell hogy nem mindegyiket lehet ám wifi hostpottá osztani. Pl a Lyca-val ez kifejezettel tiltva van, hiába kapcsolod be a telefonon, nem fog müködni a többieknek a net. Ilyen esetben csak USB-vel és egy laptopra lehet csak megosztani, és ahhoz is kell egy kis fizetős app: ClockworkMod Tether (no root). A nagyon kockák biztos tovább tudják osztani laptopról, de egy átlag nyaralás nem a vértizzadós netcsinálásról kell szóljon 😀
 • sebi
  Én évek óta rendszeresen europát járom. Volt szerencsém többek közt a német aldi, vodafone, lebara, belga lycamobile és ami mai tudásom szerint a legjobbnak bizonyult az a angol three mobile 30£ 12Gb 12hónap felhasználási idejű prepaid sim . nincs roaming díjja tehát egész eu + usa felhasználható a teljes adatkeret. Van 1havi 1Gb 10£ , 3havi 3Gb 16£ és a fent említett álltalam jelenleg is használ egy éwes 12Gb 30£ ért. Telefonálni is lehet vele. Percdíjjak eu-bol eu-ba 3,9p/perc(12ft/perc) sms 1,6p (5ft) bármilyen eus irányba teljes eu területéről. Gyakorlatilag 10eFt ért van egyész éwre 12Gb netem . UK ban lehet kapni bármelyik 3store ban. Sem regisztrálni sem igazolvány nem kell hozzá. Meg veszed és már van is neted.

 • Ez jól hangzik, esetleg interneten rendelhető valahol?
 • sebi
  Andrew!
  Sajnos nem , csak boltban.
  Austriában is meg van ugyan ez a szolgáltató
  drie.at ugyancsak kedvező roaming netet kínálnak.
 • andrew-andrew
  Megnezem, arra jobban jarok. Koszonom.
 • sebi
  Andrew
  “Ez jól hangzik, esetleg interneten rendelhető valahol?”
  Ebay-on rendelhető a THREE sim card