Itt az új hét, itt az új CSOK támogatás

Mostantól meglévő ház tetőterének beépítéséhez is igénybe lehet venni az újépítésű CSOK-ot, akár 10 millió forintot is valamint az akár 15 milliós CSOK hitelt is. Vannak neki feltételei, mint például külön bejáratot kell létesíteni, albetétesíteni kell a tetőteret, vagyis önálló ingatlanná kell válnia és bizonyos négyzetméternél nagyobbnak kell lennie az új lakrésznek, ennek részletei itt találhatóak.

Ha jól lehet érteni, akkor egyelőre nem kívánják tovább bővíteni a CSOK-ot.

Share

63 hozzászólás

 • TT
  Ez már nagyon izzadságszagú, (szerencsére) nem fog sok embert érinteni, de legalább nem múlt el a hét új CSOK nélkül.
 • tp
  Jövő hét: ha elfogyott a tetőtér akkor beépítheted a szomszédét.

  Ez a több generációs együttélés amúgy rossz kompromisszum.

  Miklos, van statisztika arrol, hogy hanyan nezik az online oktatast es hanyan gizettek erte?

 • Apuka
  Csak azt nem értem, hogy ebben most mi az újdonság? A tetőtér beépítésre, amennyiben (új lakás jött létre) eddig is járt a 10 M Ft-os CSOK. Most mi változott? Eddig is kellett a konyha, szoba stb Tényleg nem értem. illetve az sem világos a számomra, hogy ha valaki az új lakrészt nem tetőtér beépítéssel hanem mondjuk bővítéssel (hozzáépítéssel oldja) meg akkor ő most jogosult lesz vagy sem?
 • umate
  Mennyire életszerű már, hogy van egy házam, aminek a tetőtere beépíthető, alapterületben megfelel a kívánalmaknak (nyilván az lesz a kisebb, nem pedig az alatta levő lakótér), építek rá külön bejáratot, alulra beköltöztetem a szüleim, én felköltözök a pereputtyommal a kisebb, nehezebben megközelíthető a laktérbe, majd még hogy könnyű legyen, valahogy társasházzá alakítjuk az egész kulipintyót…vagy nem tudom hogy lehet elérni, hogy a két lakrésznek külön tulajdonosa legyen…..agyrém az egész.
 • Kiszamolo
  tp, hogy hányan nézték, látod a videó alatt. A legelső részt talán 140 ezren (kezdték el), aztán fogy a létszám a későbbi videóknál.

  hányan fizettek? Hát nem tudom, tízezrelékben lehet mérni szerintem. 🙂

 • Körtefa

  “A legelső részt talán 140 ezren (kezdték el), aztán fogy a létszám a későbbi videóknál.
  hányan fizettek? Hát nem tudom, tízezrelékben lehet mérni szerintem.”

  Mivel -úgy érzik- ingyen van, így nem is tűnik értékesnek ami benne van, nem is nézik. Pszichológia.

 • józsenzbazsen
  ,

  Nem, eddig nem járt, legalábbis nem így. Úgy nevezik, hogy “új lakás létesítése emeletszinti bővítéssel”. Erre csak akkor járt a CSOK, ha lekerült a tető, és megemelted a falakat, új épületszintet hozva létre (asszem min.120mm-rel, legalább parapetfalad legyen). A többi ugyanez, önálló bejárat, saját tulajdon, lakószoba, négyzetméter, stb. (közös tulajdon és közjegyzői megosztási szerződés megfelelt)

  Ha nem vetted le a tetőt, akkor nem járt CSOK.

  Pont ezért nem fog érinteni igazán sok embert. Tetőbontás nélkül új lakást létrehozni nem könnyű, vagy legalábbis 60+ nm-en nem az (az 1.90m magasság alatti falrészek ilyenkor nem számítanak bele).

 • sokfa
  OFF:
  ezt tudjatok hogyan lehet a legegyszerubben / legolcsobban megszerezni: portfolio.hu/bank/20201028/megjelent-az-uj-kamatmentes-diakhitel-454828

  azert megiscsak 1.2M ingyen hitel elol nem szivesen hajolnek el.
  tanulni nem akarok (bocs).

 • Bdpst

  Eddig valami olyasmi volt, hogy a tetoterben minimum 2 teljes értékű lakást kéne kialakítani a 10 milliós csokhoz ami nyilván nem éri meg önálló családi ház esetén. Egyéb bővítésre pedig csak 2,6 millió csok járt.

  Most talán végre tényleg használható lesz a 10 millió bővítésre is?
  3 gyerek nálunk már adott, így pár éven belül mindenképp kell majd valami bővítés/felújítás szóval én örülnék ha lehetne erre is kapni 10M csokot.

  Bár oldalra én is szívesebben terjeszkednék. Minek lépcsőzni mikor van elég hely a kertben?

 • beetle
  Én speciel pont ott voltam, mikor forgatták. 😀 Sőt, azóta már meg is néztem egyszer.
 • Puffogok
  Ez egy fantasztikus ötlet.
  A vidéki kádár kockák is jól mutatják mekkora igény van többgenerációs otthonokra.
  Saját példa (kicsi voltam, lehet nem pontosan írok mindent) – anyámék szocpolt vettek fel, ehhez is volt egy négyzetméter/fő megszabva. Nem adta ki sehogy az alapterület, két opció volt: hozzácsapnak valahogy +1 szobát, vagy +1 emelet. Az utóbbi lett, azóta is félkészen áll, minden gyerek elköltözött, azóta is hozzávágja édesapám fejéhez anyám, hogy mekkora “zseniális” ötlet volt az emelet. Most nem győzik elszeparálni télen, hogy ne fűtsék azt is, 70-hez közeledve nagy élmény nekik szaladgálni a lépcsőn, egy álom lehet takarítani…

  Kezdem azt hinni, hogy a politikusok egyből 60 évesen születnek és sose voltak 20 évesek, másképp nem pattanna ilyen hülyeség ki a fejükből, mint hogy élj nagyanyáddal 25 évesen.

 • Apuka
  Köszönöm szépen a válaszokat. Nekünk most 2 szintes házunk van, mi extra nagy család vagyunk de nem élünk együtt a szüleinkkel. Jó lenne bővíteni, és végre kihasználni ezt a híres CSOK-ot, de felfelé menni még egy szintet nem opció. Hátra viszont rengeteg helyem lenne. Na majd meglátjuk hogy miként szövegezik meg hivatalosan ezt a hatalmas bejelentést.
 • Józsi
  A vidéki falvak és kisvárosok tele vannak többszintes többgenerációs házzal és üresen állnak vagy lakik benne apóka és mamóka illetve több esetben már sajnos csak a mamóka maradt. Hiába volt három gyerek mind elment valami nagyvárosba lakni ahol munka is van és a fizetés sem minimálbér. A jó helyen lévő házak meg egy generációsként sem megfizethetőek egy nulláról kezdőnek. Ez amúgy egy ilyen maradj ahol vagy és csinálj gyereket mozgalom?
 • Zabalint

  Volt egy bérbeadónk, 70 körüli özvegyasszony, mi egy lakást béreltünk tőle, egyszer meghívott minket teázni a házába. 3 szintes, hatalmas hodály volt (lehetett vagy 300 négyzetméter), kiderült, hogy azért ilyen, mert egy hegyoldalban volt a telek, és csak úgy kaptak anno engedélyt, ha a fölötte lévő utcára nyílik. Egy lánya volt, mikor kirepült, messzire költözött, a férje pedig meghalt. Egy kis részét fűtötte, de így is rámehetett a gatyája, mert a 65 éven felüliek ingyenes utazásával rendszeresen körbeutazta az országot, mikor ilyen-olyan barátnőihez ment, de folyton panaszkodott, hogy nincsen erre vagy arra pénze (pl. fürdőbelépők, rendezvény belépők). Megjegyzem, azokkal szemben, akik falvakban építettek ilyen házakat, az övé piacképes volt, ha eladja, 3-4 jó állapotú kis lakást vehetett volna az árán, de a legtöbb ember nem akar idősen, egyedül költözni.
 • Ádám
  Lakohajóra nem fog kiterjedni a CSOK?

  met.hu/ismeret-tar/meteorologiai_hirek/index.php?id=2921&hir=Nem_kezdett_el_befagyni_az_arktikus_ocean

 • Puffogok
  hány és hány ilyen van, ahol az özvegy 60-as, 70-es néni egyedül szaladgál a nagy házban. A szerencsésebbje normális településen, a szerencsétlenebbje romákkal teli faluban – azt a házat fillérekért se tudja eladni aztán.
  Tényleg nem értem honnan veszik ezeket a hülyeségeket kedves gazdáink, hogy egy 20 éves az anyjával akar lakni és majd oda akarja vinni az egy éjszakás, vagy az élethosszig tartó párját.

  Bár így, hogy néhány száz emberre lesz érvényes talán ez a mostani dolog, azért sanszosabb, hogy ez is a híveknek szól, akikhez csak annyi jut el, hogy a kormány már ezt a csodát is ingyen adja és nem értik, hogy a nem fideszeseknek mégis mi a fene bajuk van már megint.

 • Musk kiszámoltat
  Barátom, szerintem menj el egy jó pszichológushoz, egyre inkább úgy tűnik, komoly szükséged van rá.
 • CSOK károsult
  Ezeket a CSOK-okat lehet “halmozni”? Pl. hogy felveszem egyszer a ház megvásárlására, aztán ráhúzok még egy szintet újabb CSOK támogatásból. Mert ha igen, akkor ez megint csak beépül majd az árakba, megint távolabb kerültem a saját családi háztól, miközben másét én fizethetem a saját adómból…

  Tesóm se nagyon fog tudni beköltözni az örökölt, de felújítandó lakásába, keresztet vehet ez meg az előző bejelentések után a felújításra. Nem csak hogy el fognak szállni a szakik árai, de találni se fog nagyon ilyen kisebb, 1-2m-ás melóra.

  A családvédelmi, fiatalok lakáshoz jutását segítő program, ami ellehetetleníti a fiatalok lakáshoz jutását, családalapítását egy szűk körön kívül. Olyan igazi hungarikum lett ebből is.

 • Fabris
  Remek ötlet a családok egy részét tetoter felé orientalni biztos mindenki imádja ha a klimavaltozas miatt egyre forrobb nyarakon (oké, az idei kivetel volt mert hetente egy zuhe mindig lehutotte a levegőt) szaunazhat tavasztól őszig úszva a verejtékben reggeltől estig. Persze klíma létezik ami csak a levegőt hűti de az atforosodott tetőt nem…
  Tetoter beepiteses házat és amiben lépcső van én a budos életben nem veszek megegyser, adom is el amint találok egy normál egyszinteset.
  Hamar mindenáron az epitoiparban dolgozok zsebét akarja a kormány tömni akkor támogassa inkább a hozzaepitest azzal kevésbé cseszik ki a leendő lakokkal.
 • tp
  Rengeteg 65 ev feletti azert vonatozik telen, mert azt futik szemben az o 234nm-es energetikai remalom (ff-kat.) csaladi hazaval ahol egyedul el (de persze tele van minden lommal).

  Mas: lassan vegere erek az online akademianak, majd javitok a tizezrelekes aranyon. 🙂

 • tp
  Ezt meg csak ugy:

  24.hu/fn/gazdasag/2020/10/28/nyugdij-20-millio-forint-kellene/

  A cikk szerint sokan ugy gondoljak, hogy 1-2M Ft megtakaritas is eleg lesz a nyugdijra 😀 de a tobbseg celja 20M ami szinten viccesen keves.

 • Endre bá
  Erőltetik a hitelt, mert a hiteles alkalmazott a legjobban sakkban tartható. Nem ugrál, nem pofázik, robotol.
  Kap egy kis Szépkártyát, hogy Lölö se haljon éhen.
 • Kiszamolo
  tp, te egy úriember vagy. 🙂
 • Kiszamolo
  Fabris, én is szeretnék egyszintes házat, Budaörshöz legközelebb Gyálon építenek olyat a dzsindzsában, ahol fillérekért van a telek. De oda meg a déli harangszó ér ki délután fél négyre.

  Sajnos olyan kicsi a beépíthetőség és olyan drága és kicsi minden telek errefelé, hogy csak lépcsős-tetőteres házak vannak még 150 millió alatt is.

  Mondjuk a másik, hogy 150 nm alatt is alig van ház, kivéve az új építésű lyukakat, amihez még garázs sem jár, néha még autóbeálló sem.

  Vagy túl kicsi a ház (éppen megüti a CSOK 90 nm-ét: 95-105 nm, a régiek meg 70 nm) vagy nagy hodály, 200-250 nm felett.

 • Zupa

  “hányan fizettek? Hát nem tudom, tízezrelékben lehet mérni szerintem.”
  Mea culpa.
  En ma bepotoltam a tobbeves tartozasom. 🙂

 • Muslica
  Nyilván nem a vidéki Kádár-kockák tulajdonosainak szól az ajánlat, mert azoknál a legdrágább építkezési forma a most bejelentett tetőtéri módozat (130 nm-es átlagos dőlésszögű sátortetős Kockának levétel nélkül a hasznos tetőtere nincs 40 nm!):, a tető levétele, drágább tetőtéri ablakok beépítése, az erőteljesebb klimatizálás, új bejárat építése, engedélyeztetések stb. — így egyszerűen nem éri meg. Anno, egy ilyen házra készítettem tervet, és el is dobtam, tehát kiszámolt költségvetéssel írom ezeket. Csak halkan jegyzem meg, versenyképes területeken, ahol bizonyos háztípusoknál megérné a tetőtér beépítése, ott volna egy HÉSZ, ami agglomerációban általában szigorú a ráépítésekkel kapcsolatban, no meg a “beépített” szomszéd sem fog repesni, hogy megszűnt házának a benapozása stb. Gondolom, jövő héten a pincék/szuterének átépítésének támogatását jelenti be a kormány…az is nagy öröm lesz
 • Dörnyei József
  Ha kialakítanak egy lépcsőházat, akkor lehet egy 2 lakásos társasház egy méretesebb családi házból. A lépcsőház kialakítása nem olcsó, ha még nem létezik. A nyitott külső lépcső olcsó, de kifejezett veszélyes télen.
  A nem emeletesre tervezett házak többsége nem alkalmas emelet ráépítésre, mert a födémet gyengére építették, javítani rajta nem lehet (olcsón…)
  Közművek közül az áramot be kell kötni az új részre, a gáz, víz, szennyvíz opciós, de ha nem kötik be külön, akkor lehetnek problémák, ha valaki nem fizet.
  Külön lakásban szvsz. együtt tudnak élni a generációk. Valamint ki lehet őket adni bérlőknek.
  Ez az opció mindenesetre limitált, nem fogják sokan igénybe venni.

  A kormány sok intézkedését motiválja a COVID19. Az ingatlanárak elkezdtek csökkeni, a munkanélküliség nő folyamatosan. A kormány azért tolja az építőipart, mert úgy gondolja – valószínűleg jól – hogy munkahelyet nyújt.

 • köszönöm
  Elnézést, de Palotai Dániel szakmai munkásságába szeretnék beleolvasni. Milyen tehetség kell ahhoz, hogy valaki ilyen sikeres pénzügyi pályafutást tudjon magáénak? Borzasztóan érdekelne, hogy ezen pénzügyi zsenik miként ítélik meg a jelen világszintű unorthodox gazdaságpolitika jövőjét. Magyar vagy angol nyelven. Google nem akar segíteni. Ezen a kormánypropaganda szaron kívül semmilyen szakmai anyagot nem találtam. mnb.hu/letoltes/palotai-daniel-magyarorszag-elen-jar-a-foglalkoztatas-bovuleseben-final.pdf
 • Kiszamolo
  Aha, Zupa, te voltál, aki nem fizettél. Kiugrasztottam a nyulat a bokorból.:)
 • IDSx
  Mi hasonlóban nöttünk fel: nagyszülöi ház, szülök beépítették a tetöteret, külön bejárat + lépcsöház. Hátul 2 külön garázs, udvar. Azóta sok felállásban volt lakva a ház, volt egy idöben 2 külön albérlö is. Mi is laktunk így albiban: tetötér beépítve, hátul külsö lépcsö, saját kapu.

  Igaz ezek versenyképes Ny-Mo. vagy Bp. agglomeráció városok, jó helyen lévö házam. Sajnos ahol nincs se munka, se szórakozás, se semmi ott ma kevés fiatal marad. Letelepedés esetleg, de az ország töredéke fix távmunkás / vállalkozó / területi képviselö és ezeknek is töredéke aki feladná a városi lehetöségeket…

  Az csak bebetonozza a mostani helyzetet újabb generációkra, ha csúnyán mondva a vidék “teleszülése” a cél, miközben amúgy ahol magas hozzáadott értékü munka van alig tud a fiatal megélni és elmegy külföldre.

 • Sixundred
  Mi éppen most vagyunk túl a házvásárláson, mert gyerekekkel végre kertes házat akartunk. Először azt hittem, hogy gyerekjáték lesz a választás, de nagyon meglepődtem, hogy alig egypár ingatlan volt 120 m2 alatti egyszintes, normális méretű kerttel rendelkező ház, ahonnan még nem rémálom az ingázás. Természetesen kiderült, hogy jóval drágábbért lehet ilyen házat venni, mint eredetileg terveztem.

  Viszont 150 m2-től fölfelé kétgenerációs, emeletes családi házak, meg az olyanok, ahol a 100 m2-es ház mellé felhúztak még egy 40-50 m2-es garzont a kert végébe a mamának, na ilyen rengeteg van. Nem tudom, hogy mit gondolnak az emberek, hogy tudják később eladni az ilyet?

 • Hiteles András
  ha hátrafele építkeztek akkor is fel lehet venni akár a 10 milliót, de kicsit macerás. Teljesen külön lakrészt kell építeni – legalább 60 nm – külön bejárt, külön főmérő órák, külön konyha…. ha simán csak bővíteni szeretnétek akkor 4 gyermek után lehet CSOK-ot igényelni 2,75 millió forintot.

  a CSOK halmozásról annyi, hogy – jelenleg – max 10 milliónál senki nem kap többet, CSOK keretében. Illetve a tetőtér ráépítésre is akkor jár csak CSOK, ha az alsó szint nem a CSOK igénylő pár tulajdonában áll.

 • okosban megoldjuk
  Huha! Nehéz lehetett összehozni ennyi kifogást, hogy miért is nem jó semmiképpen sem egy tetőtér beépítéses megoldás. Olvasás közben érezhető az erőlködésetek. Mára stabil hangulata lett ennek a csapatnak: itt aztán akármi is van , de az biztos nem jó.
  Azoknak , akik a külföldi letelepedésben vagy agglomerációs műfüves fagyiszínű újparcellás kimaxolt házban látják a kánaánt, gondolom biztos nem jó egy tetőtér beépítés. De másnak meg jó lehet. Mindenki el tudja dönteni maga. A 80 as években pont ilyen tetőteres házak építése volt a divat. Ezek szerkezeti szempontból alkalmasak lehetnek. A kérdés az hogy a saját úrságon kívül mindenki csak idegen, vagy társasházi szinten szóba jöhet a másokkal való együttéllés. Ebből a pénzből elég jól ki lehet alakítani egy tetőteret ami eleve lakhatásra volt kiépítve.
 • Kiszamolo
  Okosban, egyébként én sem értem ezt a bejelentést.

  Ha új lakás jött létre a beépítés által, tudtommal eddig is járt rá a CSOK.

  Ha nem jön létre új lakás, új tulajdonossal, új bejárattal, albetéttel, most sem jár rá a CSOK. Én nem értem, mi a lényege ennek a bejelentésnek.

  Erős a gyanúm, hogy nem sok, de jól hangzik, egy eddig is létező lehetőséget eladtak még egyszer.

 • Kiszamolo
  Sixundred, 250 nm felett sok házat tudnék most is venni, a piaci átlagárhoz képest olcsón. De minek? Négyünknek? Aztán majd újítsam fel tízévente horroráron, addig is fűtsük és takarítsuk?

  Soha nem értettem, miért építenek ekkora hodályt az emberek 2-3-4, de akár öttagú családnak is.

 • MrJones
  Miklós, jól gondolom hogy a már meglévő két gyerek után a tetőtérbeépítéshez (külön bejárat, 50m2 stb) is igényelhető a max 10millió kölcsön a 2,6milliós nem visszatérítendő mellé?
  Ezt a “más tulajdonosnak kell lenni”-t sem értem. Irassam a gyerekre? Mi az értelme?
 • CSOK károsult

  Köszi, így ez az új baromság nem nagyon fog várhatóan ingatlanár-emelkedéshez vezetni. Ez nagyon jó hír a számomra.
  Remélem nem jelentik be a jövő héten, hogy innentől halmozhatók a támogatások. 😀


  Nem feltétlenül szar minden amit a kormány csinál, a babaváró pl. egészen rendben van. Az is megfújta az ingatlan árakat, de az tényleg tud segítség lenni fiataloknak, illetve ösztönöz a gyerekvállalásra.

  A CSOK ezzel szemben leginkább a már meglévő 3 gyerekes nagycsaládok, ingatlan tulajok kitömése volt adófizetői pénzből. Fiatalok többsége – hozzánk hasonlóan – nem akar 3 gyereket tutira bevállalni, csak 1-2-t. Számunkra csak kitolta a gyerekvállalásra alkalmas saját lakás megszerzését, a mi adónkból (is). Szerencsétlenebbeknek megkockáztatom a szülőképes kor utánra. Rettentően gyomorgörcsös érzés volt végigélni, nem ajánlom senkinek.

 • lekváros_kenyér
  Vállakozók néhány éve Érden pár ilyen 80-as években épület hodályt elkezdtek átalakítani társasházzá. Közös lépcsőház, szigetelés, új gépészet, stb. Ez egy reális felhasználása ezeknek, mert maga a szerkezet elég masszív. Viszont a méret miatt (200+ m2) gazdaságtalan volt a fenntartása egy család számára. Az új enegetikai előírások miatt már lehet, hogy abbahagyták.
  Az ilyeneket bontani se éri meg piaci alapon, a bekerülési ár miatt. Pedig sokszor nagyon jó a lokációjuk. Így viszont sok település csak terjeszkedik – ami infrastrukturális gondokat okoz – miközben ott van egy rakás elavult épület.
 • okosban megoldjuk

  A csok kezdete óta nem hallottam még azt, hogy valaki a csokból alakított volna ki tetőtéri albetétet. Az ellenkwzőjével viszont találkoztam. Valószínűleg alig gondol erre a megoldásra valaki és még kevesebben akarják is. A kormány meg nem azt mondta, hogy: hát emberek, ezt így is lehetne, hanem új támogatási formaként bejelentették. Természetesen, mert politikusok. A fejekben meg az lessz, hogy : nézzétek , mennyi lehetőség. De lehet, hogy többen is fognak ebbe az irányba mozdulni. Csok nélkül is meglépték némelyek.
  Jobb lenne úgy gondolkodnunk, hogy valamilyen adott dologban mi lehet a jó és hogyan hasznosul, mint ami ugyan jelenlévő és megkerülhetetlen de eleve csak rossz lehet. Más lenne a hangulat, beindulna a fantázia és nem azt sorolnánk hogyan nem lehet hanem hogyan lehetne.
 • jami

  Ha jól értem, akkor ez két dolog miatt újdonság: ahol a település helyi szabályozása nem engedte eddig a plusz emeletet, ott is fel tudják venni a CSOK-t tetőtérre; ill. a tetőtérbeépítés (ha nem jár tetőátalakítással/falemeléssel), akkor kevésbé engedélyköteles (bár pl. statikus, gázterv nélkül én tuti nem csinálnám; de én eleve sem).

  Értelme és szemmel látható mennyisége nem lesz; mert a legtöbb kádárkocka 10×10-es, annak a tetőterébe pl. 3 hálószoba, nappali, konyha, fürdő nem fér rendesen.
  Cserében tuti meleg.

 • Kiszamolo
  Mrjones, igen, igényelhető, le van írva. Én sem értem.
 • jami
  Összességében én eleve nem értem, hogy miért jó pl. 10mért megvett kádárkockába éveken át, csepegtetve beleölni min. 15mt, hogy aztán lakjanak egy időzített bombában. Ha örökölt/extra jó helyen lévő telek vagy eladásra – akkor igen…
  Ahol a fél család/barát kör tud mindenféle munkát sk megcsinálni, ott is jobban járnának, ha az alaptól kezdenék.
 • Józsi
  Azért milyen érdekes, hogy nekünk magyaroknak sikeresen bemagyarázták, hogy el kell költözni a szülőktől. Nekem az életem legnagyobb hibája volt, hogy anyámtól elköltöztem. Azóta dolgoztam egy csomó náció képviselőivel és imádom ahogyan az olaszok nyomják. A “mammma” a minden és komolyan mondom nekik van igazuk. Dél-Amerikában és a latinok körében sem lángol a vágy, hogy feldarabolják a családokat.
 • okosban megoldjuk
  Apósomék pl eladhatnák a100 nm-es betonpadlós tetőterüket. Ha tudnák vállalni az együttélés problémáit. Mi meg pisloghatnánk örökösödéskor.
  DE van az utcánkban egy kb 90-es évek elején épült órási ház. Látszott, hogy az eredeti szándék nem jött létre vele, viszont mára üzlethelyiség lett kialakítva lent, fent pedig laknak. 2 külső lépcső van, kerítésen meg 3 postaláda. És én örülök ennek mert az a ház reménytelen volt a nagysága miatt most meg olyan mintha most épült volna és élet van benne.
 • tumpara
  Lengyeleknél is nagyon dívik a többgenerációs, sokszor 3 generációs ház. Alul nagyszülők, középen szülők, felül meg a kamaszok, fiatalok. Aztán az élet körforgása szerint megy, mint a vetésforgó. Nem hülyeség, így a nagyi tud vigyázni a gyerekekre, amíg a szülők dolgoznak a földeken. Persze ezzel ki is mondtam, hogy leginkább vidéki földművelő családok esetében praktikus, de akkor nagyon.
 • Zabalint

  Nem magyarázta be senki nekünk magyaroknak, a világ, a társadalom változott. Amit ma sokan utólag idealizálnak, az rengeteg ember szenvedése árán valósult meg anno, csak nem szabadott ilyenre panaszkodni. Olvass utána pl. annak, hogy milyen élete volt egy ilyen nagycsaládban a legfiatalabb menyecskének. Nyilván, aki egységsugarú, az nem érzékelte a megaláztatást, annak jó volt, mert lepattant róla.

  Az olaszoknál is sok fiatal költözne, csak nem tud.

 • Zabalint

  A másik része pedig az, hogy még akinek tetszene is az ilyen életmód, nagyon nem mindegy, hová épülnek, épültek az ilyen többgenerációs házak. Viszonylag kevés ember él ugyanazon a településen, ahol a szülei felnevelték.
 • Miklós
  Nem értem miért kattant mindeki rá a generációk együttélésére. Tudtommal nyugaton egy bevett szokás, hogy az emeleten vagy a tetőtérben (de pincelakásról is hallottam) laknak a vendég-, vagy akár nem vendégmunkások. Úgy néz ki nem sikerült a kormánynak elég új lakást éppíttetni a “befektetőkkel” és most ezt a kártyát is kijátszák. Szegeden biztosan sokan felveszik majd ezt a támogatást: szabadmagyarszo.com/2020/05/21/ket-ev-mulva-nyit-a-szegedi-szerb-oktatasi-intezmeny/ De bedőlt a török líra, Iránban is hiperinfláció van és az olajnak is annyi, Afganisztánból kivonultak az amcsik, Pakisztán, India, Banglades… Úgy néz ki, ez lesz az új “selyemút”.
 • Szegedi Dorina

  “Miklós
  2020-10-29 at 18:04
  Nem értem miért kattant mindeki rá a generációk együttélésére. ”

  Mert azt írják, hogy másnak kell lenni a tulajdonosnak lent mint fent.
  Plusz ez nem plusz emelet, hanem a tetőtér, plusz 25 évesnél fiatalabb gyerek/ek/kel rendelkező család veheti fel, akié a teteje lesz.

  Nem tűnik túl életszerűnek, hogy egy eddig önálló házzal rendelkező tulajdonos belemegy abba, hogy a feje fölé egy csomó átalakítással beköltözzön egy idegen gyerekes vagy gyerekeket tervező pár, akik túl csórók ahhoz, hogy az eddigi feltételekkel kaptak volna elég hitelt. Ha a tulajdonos gyereke akar így életkezdeni, az még azért elképzelhető, mert ott bízik benne, hogy nem lesznek túl zavaróak.

  De akinek elfogadható a saját ház szerint a társasház, az eddig is válthatott, biztos többet hoz neki ha a teljes telket házastól eladja és átköltözik.

 • Zsuzsa
  Eddig a tetőtér beépítésre, emelet ráépítésre csak akkor járt a magasabb összegű CSOK, ha plusz két albetét jött létre a meglévő lakrész mellé, tehát összesen 3 lakrész lett a végén. Az egyik újonnan épültnek meg kellett felelni a CSOK feltételeinek, míg a másik lakás lehetett akár egy garzonlakás is, persze ez így nem igazán fért el egy tetőtérben. Ezzel pont azt akarták megakadályozni, hogy mindenki a 10M CSOK-ból beépíthesse a saját családi háza tetőterét, arra csak a kisebb összegű CSOK-ot engedték. Most visszatértünk a múltba, amikor a szülő családi házának tetőterében kialakított külön bejáratú, önálló lakásra is igényelhető a magasabb CSOK. Az, hogy ennek milyen hatásai lesznek később, nem tudom.