Ennyit költenek a háztartások egy-egy országban

Az Economist tett közzé egy érdekes ábrát arról, hogy egy-egy ország polgárai a fizetésük hány százalékát költik egy-egy termékcsoportra.

world

Van, ami nem meglepetés, mint például az Egyesült Államokban a legdrágább az orvosi ellátás, vagy hogy az oroszok költik a legtöbb pénzt alkoholra és cigarettára, a muzulmán Szaúd-Arábiában fogy a legkevesebb pénz alkoholra és itt a legolcsóbb az utazás is. Hogy Indiában költik a legkevesebbet rekreációra, étteremre és nyaralásra, az talán érthető, az viszont érdekes, hogy Dél-Koreában költik az emberek legtöbbet az oktatásra. (Meg is látszik az ország szédületes tempójú fejlődésén.)

Ugyanezt az ábrát európai országokkal itt találod, a teljes európai listát pedig itt.

Share

20 hozzászólás

 • Zsoca

  “Dél-Koreában költik az emberek legtöbbet az oktatásra. (Meg is látszik az ország szédületes tempójú fejlődésén.)”

  Nálunk meg sikeresen verik szét és véreztetik ki az oktatást (sok tanárral vagyok kapcsolatban, mindegyik csak szidja a rendszert), és még a tankötelezettséget is levitték 16 évre, nehogy véletlenül fejlődjön és sikeres legyen az ország. A Vasárnapi Hírekben is írtak ennek a hatásáról, meg a HVG-n is megjelent egy cikk:
  hvg.hu/itthon/201602_valaszol_martonfi_gyorgy_oktataskutato_a_ko

 • antenna

  @zsoca sajnos a kivereztetessel teljesen igazad van. Es amikor a pedagógusok jelzik, hogy gondok vannak, akkor azt a cinikus választ kapják, hogy ne a farok csóválja már a kutyát. Persze saját lábon allva Svájcban is lehet tanulni, ez mindenkinek vilagos. De akinek nem jön ossze, az magára vessen?
  A 16 év szerintem jó kompromisszum. Engem sosem a tankötelezettség hajtott az iskolába. Akinek viszont esze ágában sincs tanulni, azt semmi nem tudja a padba ültetni. Akinél erőltetni kell a dolgot, jó eséllyel terhére lesz a társainak, a tanároknak, a rendszernek, a koltsegvetesnek.

 • Zsoca

  @antenna Olvasd el a HVG cikket amit belinkeltem, soxor (valószínűleg az esetek túlnyomó többségében) a szülő veszi ki a gyereket az iskolából hogy menjen közmunkára.

 • Zsoca

  Ráadásul ha nem akar tanulni a gyerek az az iskolarendszer hibája mert sz@rul tanít, fölösleges hülyeséget tanít, és nem tud motiváló példát adni a gyerek elé hogy neki jó lesz ha tanul. De az iskolarendszer jellege megint a kormányzaton múlik.

 • Cold Heart

  @zsoca

  itt arról van szó, hogy az emberek a fizetésük hány százalékát költik, nem, hogy az állam mit művel pontosan.

  a tankötelezettség leszállítását személy szerint nem érzem hibának, jelenleg akár mekkora tróger vki, nem lehet kirúgni, ha nem talál az iskola neki egy befogadó sulit, így 18 éves koráig ott ronthatja a levegőt. Így csak 16-ig.

  persze nem a hazai oktatást védem, de ezzel a döntéssel nincs baj.

  Korea meg inkább az alacsony adók miatt pörög, meg az őrületesen sok munkaórák miatt.
  Bár a fiatalok ott is inkább már fogyasztanának, ahogy kinyílt nekik a világ, látják, lehet máshogy is.

 • antenna

  @Zsoca Persze ez a téma is sok oldalú és messzire vezet.

 • tomi

  off: Olvastam korábbi kommentedben Miklós, hogy amikor úgy döntöttél nem akarsz életed végéig salesként tevékenykedni, továbbképezted magad és elvégeztél több képzést is. Sajnos már nem emlékszem rájuk, fel tudnád sorolni, hogy mellyek is voltak ezek a képzések? Előre is köszönet érte!

 • Kiszamolo

  Effas, VAP, tőzsddi szakvizsga és Msc vállalati pénzügyek.

 • szocske

  szerintem azért nem mond sokat ez az összehasonlítás, mert egy szegény országban nem nagyon tehet mást a “nép”, mint élelmiszerre és rezsire költi a jövedelme jelentős részét, hiszen ha 1 fő 1000 egységnyi pénzből tud élelmiszert venni, akkor egyértelmű, hogy nem fog 100ezret költeni valaki csak azért, mert ő egycsilliárdot keres.

 • Varázspálca

  Korea és az oktatási pénzek: láttatok már PISA teszt összesítést? Kína, Korea és Japán rúg labdába. Európából Finnország. És utánuk hosszú csend. Magyarország ugyanezen listán alulról foglal el hasonlóan előkelő helyeket.
  nyest.hu/media/rangsorok.jpg?large

 • Cold Heart

  Koreához még:
  volt szerencsém fél évet náluk tölteni. Ami biztos, és ami nagyon nagy előny náluk: a tudást és a tanulást nagyon sokra becsülik, és komolyan veszik. Ezért is költ ennyit rá 1-1 család.
  És ennek nyilván kedvező hatásai vannak, de senki ne higgye azt, hogy ott csupa, értelmes ember mászkál. sőt…

 • Zsoca

  @cold-heart Persze, a cikk a polgárok költéséről szól és nem a kormányéról, én csak hozzáfűzni akartam hogy lám mit jelent egy ország fejlődésében ha a polgárok költenek az oktatásra, hát még ha az állam tenné ezt…

 • szak123

  Nem minden tételnél ugyanaz az oka az alacsony vagy magas költésnek. Lehet az alacsony költés oka az alacsony költség (pl. Oroszországban gondolom, hagyományosan olcsóak a lakások, kiv. persze Moszkvát és Szentpétervárt), vagy az alacsony igényszint (pl. India nagy részén meleg van, nem kell fűteni, szigetelt házakat építeni). Japánban nem a fényűző lakhatás miatt költenek sokat, hanem mert marha nagy a kereslet minden m2-re.

  Vagy: Szaúd-Arábiában nem hiszem, hogy ne vennének igénybe magas szinten eü. szolgáltatásokat, ott valószínűleg az állam finanszírozza olajbevételekből, így a háztartásoknak olcsó (szemben az usákokkal, akik maguk fizetik, nem az állam). Az alkoholra költött összeg viszont nem az alacsony árak miatt pici a szaúdiaknál, hanem mert nem ihatnak alkoholt.

  Úgyhogy érdemes az okot is nézni, nem csak a tényadatokat.

 • Varázspálca

  Nem tudom, a statista.com-ot ismered-e. Innen szoktam ötletet meríteni. A mai ajánlásuk:
  statista.com/chart/4210/over-a-quarter-of-americans-have-trouble-paying-their-medical-bills/

 • Kiszamolo

  Köszi, nem ismertem.

 • Beni

  Az EU28-at egy orszagent kezelni eleg erdekes

 • Kiszamolo

  Kattints a linkre a cikk végén és máris minden eus országot látsz külön bontásban.

 • Tibor

  Pedig az oroszoknal a cigaretta joval olcsobb mint nalunk, de meg az alkohol is.

  Viszont a “housing”-ba mi minden tartozik bele? Lakber is?

 • Apa

  Indiában a legtöbb államban van az alap oktatás/egészségügy. A család távolabbi ágai olykor 50+ ember “neveli” ki a legrátermettebbet és küldi a legjobb iskolákba, hogy 10-15 év után a befektetését visszakapja. Ha betegség üti fel a fejét ugyanez a “tanács” dönt, hogy mikor lehet rentábilis a gyógyítás… Az átlag ezért alacsony ott.

 • Tibor

  Mondjuk az orosz kommunikacio aron se csodalkozom… Most voltam ujevkor, parszor megneztem telefonomon a facebookot meg az emailjeimet, visszajottem lett egy 350€ szamlam… Azt hittem hanyattesem.