Adóvisszatérítés az életbiztosításokra januártól: nyugdíjbiztosítás

2013-11-29
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Új cikk a témában: Megéri-e a nyugdíjbíztosítás? (Nem)

Még újabb cikk a témában: A nyugdíjbiztosításokról még egyszer

A jövő évi SZJA törvény egyik fontos változása, hogy újra van adóvisszatérítés a unit linked biztosításokra, 20%, maximum évi 130 ezer forint. Ha önkéntes pénztárakat és NYESZ számlát is igénybe veszünk, akkor maximum évi 280 ezer forint igényelhető vissza.

Azonban fontos változások vannak a 2009 előtti állapotokhoz képest:

- Az adóvisszatérítést nem fizeti ki az adóhivatal, hanem elutalja a biztosítónak, amely befekteti azt. (Hasonlóan az önkéntes pénztárakhoz.)

- Nem mindenféle unit linked biztosításra igaz a kedvezmény, hanem csak a január elseje után kötöttekre (a már élő szerződésedet a hajadra kenheted), azok közül is csak azokra, amelyekből pénzt az alábbi esetekben lehet felvenni: nyugdíjba vonulás, nyugdíj-korhatár elérése, legalább 40%-os egészségkárosodás, halál. Vagyis csak egy szűk körben, az úgynevezett nyugdíjbiztosítások esetén. Egyéb okok esetén (például megszüntetés) az adójóváírást vissza kell fizetni a szokásos 20%-os büntetéssel. Azt nem tudom, hogy maradt-e az a kitétel, hogy csak az utolsó három évben igénybe vett adójóváírásokra vonatkozik ez.

Jó-e ez nekünk?

Azért azt látni kell, hogy egy méregdrága biztosítás attól még nem lesz jó, hogy adójóváírást kapok rá, maximum nem akkora bukás lesz.

Ha például az éves befizetésemre kapok 20% visszatérítést, de a biztosító minden befizetésre levon 5%-ot szokás szerint (vételi-eladási árfolyamkülönbségnek hívják általában ezt a költséget), akkor mindjárt csak 15%-os előnyről beszélünk. Ha a NAV által utalt adóvisszatérítésből is levonja ezt (miért ne tenné), még annyiról sem.

Azt már tudjátok, hogy az évi 20% 15% csak addig nagy cucc, amíg nincs benn pénzünk. Az első évben a mondjuk 6% hozamra rájön még 15%, ez igen impozáns.

Azonban ha 20 év múlva már benn van 15 millió forintunk, az éves adóvisszatérítés már szinte csak csepp a tengerben, jelen példa esetében mindössze  0,65% évente.

Ehhez vegyük hozzá a unit linked biztosítások khmm szerény költségeit, (TKM 3-10%, vagyis évente 3-10% a költségek miatti levonás) és rájövünk, hogy adójóváírás ide vagy oda, még mindig súlyos bukóban leszünk, egy átlagos unit linked biztosításon a költségek bőven megeszik az adóelőnyöket.

Természetesen ha azok a pár ritka cég, amelyek már most is korrekt költséggel dolgoznak (pl. Allianz Életprogram), kijönnek hasonlóan jó termékkel, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy esetleg nyugdíjcélra akár egy ilyen termékben is lehet takarékoskodni. Persze a pallos ott lebeg még évtizedeken át, hogy bármikor visszavonják ezt az adókedvezményt, ahogy megtették már 2009-ben is, ezért ha 25 éves vagy, szerintem ne kapkodj a megkötésével.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram