Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés

A hétfői téma hozzászólásaiban előjött, hogy mennyit is kellene dolgozni egy nap.

A nyolcórás munkanap bevezetése hatalmas vívmány volt a 12-14 órás munkanapokhoz képest, a következő áttörés a szabad szombat elérése volt. (Én még jártam iskolába szombaton, ahogy a szüleim is dolgozni. Igen, ilyen öreg vagyok. 🙂 )

(Érdemes elolvasni korabeli újságokat, a munkaadók hogy fel voltak háborodva még a gondolattól is, hogy csökkentsék a munkaidőt ugyanolyan bér mellett.

Lehetetlenség a nyolcórás munkanap, annyi idő alatt nem lehet profittal termelni, tönkre fog menni mindenki, a sok munkás pedig mind munka nélkül fog maradni, őket tesszük tönkre, ha bevezetjük a nyolcórás munkanapokat a 14 órásak helyett. Mentsük meg a munkások munkahelyeit, maradjon a 14 órás munkanap. Aztán kiderült, hogy a termelékenység is alig csökkent a kipihentebb alkalmazottakkal és a profit bőven elbírta a plusz kiadást.

Most ugyanezt mondják, hogy felmerült az USÁ-ban a minimálbér emelése. De ezt csak így zárójelben.)

Azonban ez a nyolc óra úgy látszik, beragadt a munkáltatóknál és így a munkavállalóknál is, noha rengeteg felmérés van arról, hogy szellemi munkakörökben a nyolc óra munkaidőből átlagosan három és fél-négy és fél óra az, amit valóságos munkával töltenek az emberek, a többi facebookozás, kávézás, tevés-vevés, pakolászás és egyéb alibi tevékenységek.

Azt is megfigyelték, hogy minden munkához annyi időre van pont szükség, amennyi van rá. Ha valamit 20 perc alatt kell megcsinálni, akkor 20 perc kell hozzá, ha ugyanarra három óra áll rendelkezésre, akkor addig fog tartani. (Ez az úgynevezett Parkinson törvénye.)

A járvány és az azzal járó home office változtatásra kényszerítette a cégeket, kezdik többen megkérdőjelezni, hogy vajon a stopperórával való munkaidő-mérés a legjobb módja-e az emberek bérezésének. A termelékenység nem azon múlik, hogy ki hány órát tölt a munkahelyén, hanem hogy azidő alatt mit végez el.

Több cégnél bevezették próbaképpen a négynapos munkahetet, máshol a hatórás munkanapot és meglepetésre nem csökkent az elvégzett munka mennyisége.

Persze mivel próba volt, a munkavállalók motiváltak voltak, kérdés, hogy ha általános lenne, nem az lenne-e megint, hogy minden munka annyi idő alatt készül el, amennyi idő van rá. Itt jön képbe viszont az, hogy nem a munkahelyen eltöltött időt kellene honorálni, hanem az elvégzett munkát, mert az az, ami hasznot hoz a munkaadónak. Igaz, ez már egy szofisztikáltabb mérési rendszert igényelne, mint a stopperórával való bérezés, de valószínűleg mindenki jobban járna vele. Már az is elég lenne, ha készen vagy a munkáddal, iktattad, összevetetted, lefűzted, felvitted, kinyomtattad, ezt a programrészt megírtad és ellenőrizted, akkor hazamehetnél. (Igaz, egyből kiderülne, hogy elég négy óra ahhoz, ami eddig nyolc órán át tartott. )

De ha ezt meg lehetne lépni, az emberek és az emberi kapcsolatok sokkal egészségesebbek lennének. Anya és apa nem este hétkor esne haza a munkából nap nap után.

Következő kérdés, mi a másik oka, hogy nyolc órában dolgozunk a pénzért. A válasz, hogy mert annyit költünk, hogy kénytelenek vagyunk egész nap dolgozni miatta.

A néhány hete már említett Raptitude blog írója írta, hogy miután visszajött a háromnegyed évig tartó földkörüli vakációjából, döbbent rá arra, hogy sokkal többet költ otthon egy olcsó kisvárosban a munka mellett, mint a vakáció alatt sokkal drágább országokban munkaidő nélkül.

S nem értette, miért. Aztán rájött: olyan sokat dolgozik, hogy jutalmaznia kell magát a kevéske szabadidejében. Drága kávék, éttermek, kocsmák, olyan dolgok összevásárlása, amit soha nem használ semmire és így tovább. Jutalom a kemény munka miatt.

Ha nem dolgozna olyan sokat, nem jutalmazná magát sem olyan sokat. Nem lenne akkora kincs a kevéske szabadidő, hogy drága helyeken töltse azt el. Akkor könyvet olvasna egy parkban, sétálna, hiszen ideje, mint a tenger.

S ha nem venne meg annyi mindent, nem is kellene annyit dolgozni, mert sokkal kevesebb pénz is elég lenne. (Ez az üzenete a minimalista életmódnak is.)

Gyakori a kérdés, mi lenne, ha mindenki megfogadná a hasonló tanácsokat és nem venne meg semmit, amire nincs tényleg szüksége és senki nem venne ereje felett hitelből autót, házat, nyaralást, nem lenne tele a szekrény soha nem hordott ruhákkal és a garázs és a pince soha nem használt dolgokkal.

Akkor eljönne a világvége, tönkre menne a gazdaság, mindenki munka nélkül maradna, vélik sokan. Nem lenne munkája az autógyári munkásnak, az autógyár beszállítójának és így tovább.

Szerintem nem ez történne. Ha nem venne senki semmit, amire nincs szüksége, akkor negyedannyi vagy feleannyi munkáskézre lenne szükség. Vagy a másik megoldás: negyedannyi-feleannyi ideig kellene mindenkinek dolgoznia.

Ha fele annyit keresnék, mint eddig, viszont költeni is fele annyi mindenre költenék, akkor ugyanott lennék mint most. Nem lenne olyan drága autóm, ha egyáltalán lenne autóm, nem lenne annyi ruhám és nem vennék olyan sűrűn egy újabbat, nem vennék meg olyan könyveket, amiket soha el nem olvasok, nem lenne tele a pince nem használt dolgokkal és nem lenne olyan előfizetésem, amit alig nézek-olvasok-hallgatok.

Ha mindenki így csinálná, mindenki jól járna. A környezetszennyezés, a pazarlás is a töredékére esne és nem hogy nem jönne el a világ vége, de élhetőbb lenne a Föld és élhetőbbek lennének a mindennapok is a több szabadidő miatt.

Ha lejjebb adnánk a vásárlási lázból és az élmények hajszolásából (ami semmivel nem különb viselkedés, mint a felesleges vásárlás, pedig sokan milyen büszkék magukra, hogy ők semmi felesleges dolgot nem vesznek, helyette semmi pénzt nem sajnálva rá mérgezett egérként utazgatnak a világban az élmények után rohangálva), ha megelégednénk fele annyi pénzzel, tárggyal és fizetős élménnyel és helyette feleannyit dolgoznánk, jobb hely lenne a világ és jobb lenne az életünk is.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

154 hozzászólás

 • Szabolcs
  Hali!
  Miklós vagy kiengedi, vagy nem. Korábban kérdte Tőle mail-en, de nem tette ki, lehet, úgy macera lett volna, de ide elvileg “illeszkedik”. 🙂

  Kinek mennyit ér az ideje? pénzben kifejezve?
  napi 5 perc “spórolás” mennyit “ér”.
  Készítettem egy kérdőívet, ha Miklós kiengedi, és szánsz rá 1 percet (érjen is bármennyit Neked), azt megköszönöm.
  forms.gle/hTvDC9fgd7M9zbXb8
  Szabolcs
  A kérdés, amivel elküldtem ezt a hozzászólást a “törvényes fizetőeszköz idehaza” volt, ezt jó jelnek veszem a témát tekintve 🙂

 • SID
  Jó cikk. Alkalmazottként sajnos nehéz megvalósítani és sokszor anyagilag nem feltétlenül éri meg. Mire gondolok?
  Ha keres valaki bruttó 600-at alkalmazottként (tudom, ez itt nem valami nagy szám), akkor fele annyi meló bruttó 300-ért elég nagy érvágás és életszívonal esést okozna még akkor is, ha csökkentené a kiadásait is (főleg a jutalmakat).
  Viszont vannak a vállalkozók (jellemzően egy-két-három fős kisebb cégek), akik nem tudják mekkora kincs van a kezükben: a saját idejük és erejük nagyobb részének beosztásának lehetősége.
  Van ilyen ismerősöm: sokszor napi 14-16 órát dolgozik, mert muszáj. Ezzel keres napi nettó 150-200 ezer forintot. Ha ezt megfelezné (megtehetné), akkor csak napi 100 jönne össze. Havi húsz munkanappal számolva azért nettó 2 millió forint bevétel a 3-3,5 helyett talán élhető lenne, nem olyan, mint 600 helyett 300-at keresni (ezt is bruttóban).
 • Giorgio
  “Egyszerűen könnyebb vagy élvezetesebb óvónőnek lenni, mint ápolónak.”

  Most már elég, ha csak napi 4 órában van jelen óvoda pedagógus egy csoportban. Pedig ez egy szörnyű tévedés, hogy nevelésre és fejlesztésre nincs szükség abban a korban. Sőt! Azok alapján, amit olvastam még fontosabb mint később. Annyi, hogy ezt az ápolókkal nem tudják megtenni, mert az már életekbe kerül. Viszont azt még nem látjuk, hogy ez mit fog eredményezni később.

 • Ex-Csibész
  Jó ha van valami keret. Én azt tapasztaltam, hogy 4 évnyi H-P 8-17 melóhely után, frissen induló vállalkozóként hamar el lehet veszteni a kontrollt. Először túl sokat akartam, és ebben égtem ki, majd túl lazára vettem így pedig a bevétel volt kevés, és lett emiatt nehéz az élet. De lehet csak én vagyok balfék. Főleg olyan munkahely után lehet negatív egy ilyen szabadabb szellemű embernek ahol nem akkora a szigor és nem kell megszakadni, mert ha váltasz vállalkozásba, utána teljesen magadra vagy utalva, nincs az hogy most rosszabb napjaim – heteim vannak, de ugyanúgy megkapom a hó végén a fizut. Persze ezek csak általánosítások, és személyes tapasztalat, tehát elég szűk a mintavétel, de nekem kellett kb 2-3 év mire kialakult itt is egy működő rendszer-vagy keret, hogy közelítsem az egyensúlyt. Keret nélkül nálam hamar káosz van 🙂
 • Mamma
  Nyugdíj előtti utolsó 10 évemet 6 órás munkával töltöttem, amit heti 4 napon dolgoztam le. Életmentő volt. Igaz a pénzem nagyon kevés volt, de előtte jól kerestem, így a nyugdíj se lett tragikusan kevés. Nem bántam meg, többet ért nekem a több szabadidő mint a pénz.
 • random
  Nem nagyon értek egyet azzal a kommentelővel, aki kikérte magának, hogy miért ne költhetné el a pénzért, ha már megkereste, és őt kikapcsolja a vásárlás, és sok felesleges holmit vesz.

  Nem rég kitöltöttem egy Ökológiai lábnyom tesztet, ami kiadta, hogy az én fogyasztásom mellett mennyi föld kellene 8mrd embernek. Figyelek a környezetvédelemre, szelektíven gyűjtöm a szemetet, alig vásárolok, pl. a mostani tanulmányaimhoz az ált iskolás és középiskolás füzeteimet használom fel, abból tépkedek lapokat stb. nincs autóm, gyalog, tömegközlekedéssel járok, magam főzök, vidéken élek, növényeket termesztünk, életemben voltam 2x külföldön, nyaralni kb. 10 évente… Nah végeredmények kijött, hogy 11 föld kellene, ha minden ember így élne mint én, és az én lábnyomom 4x-ese az átlag emberének. Szóval elgondolkodtató, nem tudom mennyire volt pontos a kalkulátor…

 • usespanner
  “egy traktor elvégzi azt a munkát, amire régen egy falu kellett ”

  Ez oké, de a traktor nem a földből terem, ahogy a benzin,a permet és a műtrágya sem.
  Ezekhez gyár, kereskedő és olajmulti kell, amikhez pedig oktatás, pénzügy és tőzsde.

  Most is szinte ingyen van a világítás és a víz is és egy tál lencsefőzelék ára iscsak a 150.-Ft-ot súrolja, de a gombapörkölt tarhonyával és savanyúsággal már a dupláját is eléri! 🙂

  Ha nem lenne műkörmös, kocsmáros, idegenvezető, akvarisztikus, szoláriumos, kondiedző, kutyakozmetikus és táncoktató, akkor sem esne a foglalkoztatás és a gazdaság sem esne vissza.

  A kérdés, h kellenek-e neked ezek a termékek-szolgáltatások, jobban érzed-e magad tőle és motiváltabban dolgozol-e.
  Vagy csak azért költesz, mert jobban esik, mint mondjuk jótékonykodni.

 • Joy
  Képzeld el, hogy sosem halsz meg, végtelen időd van mindenre a véget nem érő életedben. Mit fogsz csinálni? Semmit, halogatod a dolgokat, úgyis mindenre ráérsz még! Vagyis teljesen normális reakció, hogy aki úgy érzi “végtelen” az ideje, akár munkában, akár szabadidőben, az sokkal kevésbé fogja az idejét hasznosan kitölteni. A kisgyermek még nem érzi az időt, a szülei “örömére”. Egy egyetemista a vizsgaidőszak vége felé viszont nagyon is érzi, hatékonyan is tanul, nem, mint előtte hónapokig.
  Szellemi munkakörben valóban max. 6 órát éles az agyad, emiatt elképzelhető, hogy picit rövidebb munkaidőt aktívabban tölt ki az ember. Viszont benne van az is, hogy idővel hozzászokik, lassít. Ahogyan a fizetésemelés hatása is csak pár hónapos.
  Amúgy érdekes lenne kipróbálni az alábbi kísérletet egyes munkáltatóknak, pl.: A: 5% fizetésemelés , vagy B: 5%-kal kevesebb munkaidő. Melyiket választanád
 • Maris
  FONTOS és kapcsolódó: ha az iskolásoknak nem kellene ennyi felesleges tananyagot megtanulni, akkor sokkal több időt tolthetnének játékkal, értelmes hobbikkal, pl sport, zene, művészetek, nyelvek. Ha a szülők is kevesebbet dolgoznának, az iskolában töltött idő is csökkenhetne, de ha nem is csökkenne, az iskolaidő nagyobb részét lehetne hasznosabban eltölteni!
  Pedagógusként írom ezt…
 • SID
  @random: valószínűleg pontatlan, simán lehet, hogy a te ökológiai lábnyomod nem négyszerese az átlagnak, hanem tizenkétszerese. Gondolom így sem rohansz azonnal felkötni magad az első fára.
  A Föld életének nagyon kicsi töredéke az emberi jelenlét. Előtte is és utána is nagyon jól ellesz, köszöni szépen.
  Egyébként is fel fogja falni a Nap körülbelül 5 milliárd év múlva, de még jóval előtte minden nemű élet ki fog pusztulni emberi jelenlét nélkül is.
  Egyébként nemes gondolat ez részedről, kár, hogy közben Kína, India, Brazília, Oroszország, bizonyos Afrikai államok általad elképzelhetetlen mértékben szennyezik a földet, a vizet, a légkört, és ez akkor is így lesz, ha keresztre feszülsz. De elég egy masszívabb vulkánkitörés is.
  A környezettudatos életmód az egyén lelkiismeretének megnyugtatására jó, semmi másra nem.
 • Darkosia
  Én például azért, mert szeretek kötekedni. No nem mintha olyan gyakran szólnék hozzá (leginkább mert annak nem látom értelmét, hogy leírjam egyetértek új hozzáadott szempont nélkül). Max. ha sokat kötekszek kimoderálnak. 🙂
 • Karcsika

  2021-04-22 at 11:18

  Hogy kerültél ki belőle?

 • Asidotus
  Ez utópia, nem fog működni, mégpedig a nők miatt
  Ha az emberek egy része egy kényelmesebb életre váltana, (látszatra) kevésbé ambíciózusabbra, akkor a nők nem őt választanák, hanem azt, aki igyekszik, aki sokat akar elérni. Szimplán kihalna ez a réteg, mint ahogy korábban is kihaltak az így gondolkodók. (Nem, akinek 45-50 évesen jön ez az ötlet, az nem tartozik ide, ő végig hajtotta az életét, őt nem sorolom abba az esetbe, amiről a cikk szól.)
 • Husz János Puszita
  @József

  Ha a munkaidőn és a munkáskézen múlna, akkor Japán nem stagnálna évtizedek óta. Az alacsony béreken és gazdasági protekcionizmuson alapuló japán sikermodell jól működött a 80-as években, de elérte határait és megfeneklett, mert a hosszútávú fejlődés útja az innováció. Magyarország is éppen ebben a csapdában csücsül.

  Az USA és Európa technológiát adott Kínának az olcsó termelésért cserébe. Kínában a mai napig csak vegyes vállalatot lehet alapítani, vagyis ha egy külföldi cég beruházni akar, vagy bármilyen más gazdasági tevékenységet kíván ott folytatni, be kell vennie egy kínai társat. Az EU épp tető alá hozott volna egy nagyívű egyezményt, ami megszünteti ezt a helyzetet, és komoly lökést adna mindkét fél gazdaságának, a liberalizáció által. Honkong és az ujgurok megakasztották a tárgyalásokat. Tehát az erő az innovációban van, nem a munkások eres kezében.

 • Gábor
  A nyolc óra a legtöbb helyen nem nyolc óra, nagyon sok helyen elvárás a túlóra, vagy a szombatozás, sok esetben ugyanazért a pénzért, vagy a csodás munkaidő kereteknek köszönhetően, majd kifizetik a túlórát 1-2év múlva.
  Az sem reális, hogy felezni kellene a fizetést, de ha azt mondaná a munka adó, hogy ha heti 35 órát dolgozol, akkor 10-15% kevesebb bért adok, akkor bizony sok ember lemondana arról a 10-15% bérről. Persze nem mindegy, hogy milliós fizetés-nél mondok le 15%-ról, vagy a 150ezeres bérnél. Mert míg előző esetben nem okozna megélhetési gondot, az utóbbiban már igen.
 • pkrt
  A multik jelentős réssze visszahozta a klasszikus “gyárkapun belüli munkanélküliséget”. Saját tapasztalat, hogy több tucat embert képesek felvenni jövőbeli (amúgy soha el nem induló) “projektekre” vagy “ügyfelekre” akik aztán évek múlva se végeznek produktív munkát. Az értelmesebbje ezt egy ideig bírja csak és lelép mielőtt megőrülne de az alacsonyabb igényűek örülnek az ingyen pénznek. Egy – egy még azt is képes elhinni a multi bullshittel alaposan körbecsomagolt és csillámmal megszórt semmire, hogy ő komoly projektes/manager/akármi a szamárlétráról. Ha ehhez még hozzácsapjuk a heti többszöri egy – kétórás parttalan megbeszéléseket (aminek se struktúrája, se konkrét témája, se eredménye, se értelme csak önmagát fenntartva deklarálja a következő megbeszélést), akkor igazán professzinálisan tudjuk a külvilág felé a semmit is eladni.
 • pkrt
  Folyt. én az ilyen multibullshitben lubickoló embereket mindig csak biodíszletnek hívtam. Van A kategóriás iroda, szép új notebookok, hatalmas monitorok, matricás új céges autók meg a biodíszlet aki ezt kitölti. Évekig el lehet mítingelni, migrálni, projektezni a nélkül, hogy egyetlen Forint értéket is előállítana bárki. Ez főleg akkor megy jól ha a külföldi anyacég állja a cehhet. A csúcs közeli vezetők elteszik a prémiumot és helyzetbe hozzák beszerzéseknél a haverokat; a biodíszlet meg azért kell, hogy legyen jogcím a budget eltapsolására. Szerintem nagyon nagy meglepetések érnének néhány külföldi anyacéget ha a hazai leánynál a városnézésnél és az ingyen zabálás – berúgásnál mélyebbre ásnának az utolsó csinovnyikok szintjéig.
 • QTT

  Sok szerencse és némi általam kitaposott út által olyan munkakörbe kerültem, ahol havi 6 napot dolgozom. Elég sokrétű a cég, sok munkavállalóval. 6-an vagyunk, akik ezt csinálják.

  A H-P munkaköröm előtt meg havi 11-13 napot dolgoztam.

 • Szabolcs

  Aki nem látta, annak a “hivatali patkányok” kötelező kéne legyen 🙂
  mondom úgy, hogy multinál sosem voltam.

 • Cinikus
  Elolvastam vagy 5x, de nem jöttem rá, hogy mit kérdezel.

  Lehet én vagyok szerencsés, de nekem a 8 óra mindig 8 óra volt. Évente 1-2 alkalommal kellett túlórázni, de hétvégén bemenni parancsra sosem. Olvasva a kommenteket lepődtem meg, hogy másoknál ez rendszeres, elvárt. Hű!

 • jami

  Ez is kínálat-kereslet/társasjáték: akinek olyan nő kell, akit a hajtás/pénz vonz – olyat kap és fordítva.

  De érdemes megnézni, hogy jellemzően a jó anyagi helyzetben lévő nők inkább szinglik…

 • Rosen
  Azt írod: “mindent megvehetsz csak ülj le és gondold végig, hogy amivel fizettél érte (1-2 vagy akár 300 nap az életedből, amit emiatt munkával töltöttél), megérte-e?”

  Ez egy nyaralás, új lakás, Iphone, X havi tartalék felhalmozása esetén egyszerű mérlegelés, de mi van a nyugdíjmegtakarítással, amit most kell felhalmoznom? Mennyiből akarok/tudok megélni idős koromban? Hány évig leszek nyugdíjas? Most még van reaktivitási tartalékom, tehát ha kevés a pénz akkor tudok többet dolgozni. De 80 év felett? Én embert nem látok a környezetemben, aki ilyen idősen még dolgozna vagy egyáltalán képes lenne munkavégzésre de még simán el lehet élni 15 évet. Életjáradék biztosítás Magyarországon jelenleg nem elérhető. Persze segíthet a gyerek is, de a környezetemben megint csak azt látom, hogy inkább a nagyszülők segítenek és nem fordítva. Talán a posztot ilyen irányban is lehetne bővíteni.

 • N0MAD

  Ha örökké élnék megtolnám most a munkát és gyűjtögetnék annyit, hogy utána eltartson 😉
 • Péter
  24 évesen egy kis 8 fős cégnél, mint webáruház kezelő (kisebb programozásoktól kezdve, a SEO-n át a raktározásig terjedt a munkakör) 7-16 óráig dolgoztam. 1 év után kezdtem azt érezni, hogy minek vagyok én ott 9 órát egy nap, amikor érdemben úgyis csak 4-6 órát dolgozok.
  Sikerült megbeszélni a főnökkel, hogy csak 8-14-ig dolgozzak, 170 ezer helyett, kezdésnek 140 ezres fizetésért. A 6 óra alatt is ugyanúgy el tudtam végezni a feladatokat, gyakorlatilag semmi különbség nem volt ilyen téren.
  Ami különbség volt, hogy jobban éreztem magam a több szabadidő miatt.

  Szerintem aki teheti próbálja meg, akár a jelenlegi munkahelyén is (bár ahogy olvasom a legtöbben multinál, nagyobb cégnél dolgoznak).

 • comradecsa
  Német partnercég mérnökeinek/informatikusainak nagyja a járvány kezdete óta (tehát már több mint egy éve) heti 4 munkanapban tolják. Semmi változás nem tűnt fel a szolgáltatásukban.
  Cserébe mi, a Magyar Ugar oldalán erősebben érezzük a kétsebességes Európa szelét, mikor látjuk/halljuk a német kollégákat, akik explicite 20%-al kevesebbet dolgoznak mint mi, többszörös fizetésért 🙂
 • Blend Ahmed
  Volt olyan kollégám, aki azt mondta, hogy (szellemi munkakörben) rendesen ledolgozott 8 órás munkaidő után az ember már több kárt csinál, mint hasznot 🙂 Persze, ez így túlzás, de egyre többet hibázik, és minden feladatot egyre lassabban old meg. Hozzátenném, hogy nagyon szorgalmas és lelkiismeretes dolgozó volt, és túlórázott is, ha kellett.

  Ha jól rémlik, akkor Kiszámoló régebben kárhoztatta azokat a munkavállalókat, akiknek 16.30-kor kiesik a toll a kezükből. Nem lehet, hogy ők már akkor megtalálták azt a munka-magánélet egyensúlyt, amiről a cikk is szól?

 • bicskanyitogato
  Megint koszi a cikket es a kommenteket is!
  A kevesebb munkaido eltoltes egyik megoldasa lehet a projekt alapu munkavegzes: adott munka, adott ido alatt, adott penzert. En mar sok eve HOban vallakozom. Elore lebeszelt munkak, elszamolas egyeztetve, hatarido lefixalva. Aztan ugy osztom be, ahogy akarom. Ha olyan, akkor laza, ha jo a penz, de szuk az ido, akkor porgos. Ha tul akarjak fesziteni (tobb penzt igernek, de irrealis ido alatt, ami a munka minoseget veszelyezteti es vegul is nekem lenne kellemetlen), akkor nem vallalom.
  Akikkel egyutt dolgozom, a reszfeladatokban is hasonloan egyezunk meg. Senkit nem erdekel a munkaido, meg mikor dolgozik, csak amikorra kell, meglegyen. Ehhez mindket oldalnak megfeleloen intelligensnek kell lenni, h mukodjon. Meg kell tudni feladatokat kiosztani. Nekem bejon ez a rendszer es akar sok szabadidovel is jar.
  A mostani helyzetben ez a rutin jol jott.
 • bicskanyitogato
  Mas, de kicsit ide is kapcsolodik a szabadido (koltseg)hatekony eltoltese: sokszor filoztam mar egy platformon, ahol ingyenes program lehetosegeket lehetne megosztani. Pl.: eloadas, konferencia, kiallitas, utazas, valami kiprobalasanak lehetosege, nyiltnap, tesztnap, barmi, ami elmenyt ad, de nem kerul penzbe. Mint a kiszamolos videok, csak nem kepernyo elott ulos tevekenyseg.
 • Peti
  Az a vicces, hogy én jelenleg kötetlen munkaidőben dolgozom, de ennek ellenére főnököm elvárja a 8 órás munkaidőt, hogy figyeljünk rá. Ja és inkább dolgozzunk többet.
  Miközben én is úgy tartom, hogy igazán az a fontos, hogy a munka el legyen végezve. Nem mindegy nekik, ha megoldom 4 óra alatt. Utána minek kell kamu dolgozni az embernek?

  Home Office. Munkám során nagyon sok céggel találkozom. Rengetegen számolnak be arról, hogy a HO óta nővekedett a produktívitás. Nem azt mondom, hogy mindenkinek jó a HO, de bizonyos munkakörökben teljesen felesleges bejárni. Példál könyvelő kiadják neki a napi heti munkát legyen kész azt ennyi. Ha nincs, bonus megvonás, egyből ösztönözve.

  Ahol rossz a HO, saját cégemnél látom, a támogató osztályok. Ahol nem ki van adva munka, csak össze vissza bejön. Nálunk a Jogi osztálytól az aszisztensekig azt látom, hogy basztatni kell őket,hogy kész legyen a kérés

  Pedig olyan egyszerű lenne egy képernyőmonitorozó alkalmazást telepíteni a céges laptopra a tudtával, esetleg olyat is, ami visszanézhető. Egyből tudná, hogy látják, hogy a facebookot olvassa, vagy a munkáját csinálja vagy hogy mikor nem mozdult az egér másfél óráig (mert a saját gépén olvasta a facebookot).

 • Pistu
  Valahogy azért eléldegélnek az emberek olyan országokban is ahol nem kell agyonhajtaniuk magukat az embereknek, mert pl. az egész társadalom megél az olajexportból. Hasonló kényelmet hoz az automatizálás, ettől nem kell félni, ez a jövő (csak a hatalmas anyagi különbségeket kell leredukálni). Legfeljebb lesz egy új szakma a karrier tanácsadó helyett a szabadidő tanácsadó. 🙂
 • random

  Nem a Föld miatt kell aggódni elsősorban, mert ő megmarad még egy jó darabig, hanem az emberi és egyéb élet miatt. Jelen technológiai tudásunk szerint nem tudjuk tönkretenni a bolygót, mivel pár millió év múlva amúgy is helyreállna a rend. A gond azzal van, hogy magunk környezetét tesszük tönkre, és a többi élőlény élőhelyét, hogy te elmondhasd, hogy megvettél egy új iphonet, amire valójában semmi szükséged.
  Menjünk tovább, nem csak a Föld fog elpusztulni pár mrd év múlva, hanem az egész univerzum jór pár mrd^126 -on év múlva, ebből a szempontból tök mindegy mit csinálok, de ha így látod, akkor a fogyasztásodat sem kell a max-ra pörgetni, ha már úgyis mindmeghalunk. Viszont foglalkozhatunk hasznos dolgokkal, pl. a tudomány népszerűsítésével, hogy minél több koponya menjen tudományos pályára, amivel majd talán más bolgyóra is el tudunk jutni, így megmaradva az emberiség.

 • Főherceg

  S nagyon nem mindegy, hogy az automatizálásba mikor lép be egy ország. Egyes államok még évtizedekig összeszerelésen, olcsó munkaerővel fognak operálni (vagy éppen semmivel), amíg máshol már rég automatizáltak.

 • Hollandi
  Egy éve Hollandiában dolgozom. Amikor interjúztam az állásra, megkérdezték hogy 40 órát akarok-e dolgozni, akkor nem igazán értettem miért. Aztán láttam hogy ki mennyit dolgozik a cégnél (nyilvános cégen belül hogy ki mit csinál és mikor, mert az időbeosztást tervezni kell, van egy plannerünk). Nagyon sokan 80%on vannak, tehát nem dolgoznak pénteken. Sokan 90%on vannak, nem dolgoznak péntek vagy szerda délután (ők döntik el, lehet változtatni is, csak szólni kell a plannernek). Van aki kedden nem dolgozik, de szombaton igen (fura, de eddig még nem tudtam őt megkérdezni hogy mi az oka). Akiknek gyerekük van, nagyjából mind 80%on vannak, ez egyébként jellemző Hollandiában. És persze elég nekik a fizetés 80%-a.

  Hihetetlen jó a választás szabadsága. Otthon a húgom még nem bír két gyerek mellett egy 6 órás állást találni, mert amint megkérdezi az interjún hogy lehetséges-e, elvágta magát…

 • Lukács
  Ez a napi 3-4 óra effektív munka tiipikus irodai. Nézz meg egy ácsot. Három óránként meg se állnak.

  A másik meg, ha nincs ez a fogyasztói társadalom kapálni, kaszálni, állatot etetni, elletni, vágni akkor se lenne ám kedve a 90% – nak.

  Átlag ember elképzelni se tudja mi munka csak azt előállítani amit megeszik kézi erővel. Betegségről ne is beszéljünk.

  Mert ha mindenki visszavesz ezek a melók is az embereknek maguknak maradnak.

 • Ezvan.
  Őszinte leszek én a komment szekcióba csak jókat szórakozni járok le. Van, hogy Miklós olyat ír amivel nem értek egyet, de olyankor én valahogy nem érzek mindent elnyimó késztetést, hogy elkezdjek belekötni. Ha pl. a fent leírtakkal nem értetek egyet legalább az érvelésben legyetek őszinték (pl. h nekem azért is kell a melóban extrán elvert idő vagy nekem azért is kell a felesleges cucc mert így érzem jól magam). Ez így érthető és valid lenne, de egyből benyomni, hogy ez így hülyeség meg nem jó, meg lehetetlen az csak félelem a változástól. Hát egészségetekre.
 • QTT

  Sok pedagógusnál én nem is elsősorban a hivatástudatot, hanem a szolgalelkűséget látom. Feleségem pedagógus (bízom benne, hogy ez az utolsó éve ebben a szakmában, nyáron váltani akar 12 év után), ezáltal ismerek más pedagógusokat is.

  Valamiért nagyon sokan vannak, akik kvázi egymással versenyeznek, hogy hú én mekkora jó pedagógus vagyok és én ezt is megcsináltam. Értem ezalatt, hogy bemegy betegen, elhasználja az összes mobilnetét, mikor bedöglik az iskolában a wifi, vesz otthonra nyomtatót, mert bent alacsony a keret a fénymásolásra és még sorolhatnék jó párat. És ezeket átszellemülten, boldogan egymásnak tolják, meg licitálnak rá.

  Nem csoda, hogy telibe… őket az állam, se béremelés, se cafeteria. Minek? Úgyis megcsinálják…
  Az amúgy is vicc bértáblában külön tetszik 0-4 évig a pályakezdő tanár bére, ha azt lehet annak nevezni:
  tinyurl.com/4upu9y8e

 • Ezvan.
  Egyébként Miklós, logikus, hogy egy pénzügyi oldalon pénzügyi oldalról közelítesz, de a gyökérok szerintem nem pénzügyi. A legtöbb ember ha abbahagyná a pörgést, leülne egy zöld mezőn a kék ég alá és csak fél óráig nézne maga elé, hamar elkezdene keresni valamit amiről leugorhat, és vagy amire felkötheti magát és vagy amivel agyonütheti magát, mert hamar rájön, hogy a társadalmi konvenciókkal megerőszakolta magát és már nem csak, hogy nem csinálja amit valojaban akar vagy szeret, már arra sem emlékszik, hogy mi is volt az. Ezért inkább pörög tovább, addig sem kell ebbe belegondolni.
 • axt
  Van is elég sok társadalmi feszültség ezekben az országokban. A semmittevésben az a rossz, hogy az emberek ráérnek hülyeségeken gondolkodni, aztán meg jön a vandalizmus meg a forradalom, aztán utána rájönnek, hogy megint nem lett jobb. Az emberek nagy részét le kell kötni, mert képtelen magának értelmes elfoglaltságot találni.
 • nyman
  Már évek óta próbálnék egyre kevesebbet dolgozni. De eddig jellemzően azért váltottam 2-3 évente, mert túlterheltek. Szeretem amit csinálok, de a heti 60+ óra sok.

  Ugyan fél éve egy volt főnököm és kollégáim beszéltek rá a váltásra. A főnökömet kirúgták, ketten azóta a túlterhelés miatt már felmondtak. Azóta “visszasírom” az előző helyem, ahol egy héten kaptam annyi e-mailt, mint most egy nap alatt. Ez száz feletti. Jelen pillanatban egy 50-60 fős gárdából havi 1-2 ember megy el. Szerintem átlagosnál jobb fizetések vannak. Középiskolát végzett beosztottjaimnak is br. hétjegy+autó. Bejelentve

  Azt érzékelem, hogy van egy erős harácsoló profit orientáltságú beállítottság, ahol a “közgazdászok” tengenek túl a felsővezetésben. Nem értik a műszaki, technológiai folyamatokat és ez lehetetlen elvárásokhoz vezet. A következő interjún már kérdés lesz. 🙂

  Tudom, megint nem jó helyen dolgozom…

 • Justin Time
  Ha apokaliptikusba megyünk át eme utóbbi pár hsz-ben: a tavalyi eseményeket látva már túlléptünk azon, hogy az establishment azon aggódjon, a sok semmittevő majd a csomó szabadidejében elkezd lázongani meg „fóradalmat csinálni” ellenük. Dehogy… Amelyik lázong, az is mind visszamegy előbb-utóbb bámulni a képernyőt, iszákoskodni, meg már úgyis legalizálják nekik a drogokat is lassan, hogy még a maradék agyukat is elpusztíthassák önerőből.

  A cikket köszönöm. Régi vesszőparipám, hogy idejétmúlt csökevény a 8×3, most legalább lesz mire hivatkoznom.
  De valójában a „kétkezi” munkáknál is idejétmúlt (alkalmazottként biztosan), még ha nem is tűnik föl.

  +1 hasznos szempont: munkakeresőként az látszik, hogy sok cég csak ködös sablonok, panelek alapján próbál belepasszírozni egy embert munkaidőbe, folyamatokba. Képtelenek a kívánt termelékenységet megfogalmazni az elvárásaikban.

 • Minek
  Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ha nem dolgoznék, akkor is pont azt csinalnam, mint amit munka cimszo alatt csinalok jelenleg. Most az atlagfizetes másfél-kétszerese meg szokott lenni, a multinal viszont ketszer ennyit keresnek. Az anyagi biztonsag igy is megvan, nem leszek gazdag, de nem is erdekel az egesz.
 • KL
  “Érdemes elolvasni korabeli újságokat, a munkaadók hogy fel voltak háborodva még a gondolattól is, hogy csökkentsék a munkaidőt ugyanolyan bér mellett.”
  Én szívesen elolvasnám, ha lenne link.

  “Azt is megfigyelték, hogy minden munkához annyi időre van pont szükség, amennyi van rá. Ha valamit 20 perc alatt kell megcsinálni, akkor 20 perc kell hozzá, ha ugyanarra három óra áll rendelkezésre, akkor addig fog tartani. (Ez az úgynevezett Parkinson törvénye.)”
  És a minőség is ugyanaz lesz?
  Mit húzták az időt ezzel a rohadt vakcinával például, amikor 1 nap alatt is elkészülhetett volna.
  Vagy egy pénzügyi tanácsadást is be lehetne fejezni 2 perc alatt.

  Gondolom érted, ami le van írva, csak direkt kötözködsz, mert értelmes hozzászólás nem jutott éppen eszedbe és muszáj írni valamit, nehogy má’ csak olvass, amikor lehet írni is és a billentyűzet is be van dugva a gépbe.

 • MZ/X
  “Az emberek nagy részét le kell kötni, mert képtelen magának értelmes elfoglaltságot találni.”
  Én ettől a szövegtől kivagyok. Hogyan veszed a bátorságot, hogy más idejével akarsz rendelkezni öncélúan? Te is olyan embernek gondolod magadat, aki a rádszabaduló szabadidő hatására “vandálkodnál”, meg forradalmárkodnál, vagy magadat kivételnek gondolod?
  1. Ha Te kivétel vagy lehet, hogy más is az, mondjuk én, aki elég jól elvan úgy, ha idióták nem akarják beosztani az idejét fölöslegesen, mert mondjuk a többséggel véletlenül összekeverték.
  2. Ha Te magad sem bánod, hogy más rendelkezzen fölötted, akkor az érvelésed kevésbé erkölcstelen, de másnak hagyj lehetőséget! Az a vágy, hogy az ember rendelkezhessen ömaga felett úgy gondolom, hogy természetes és ebben semmi rossz nincs.
 • MZ/X
  ellenjavaslatként én az alábbi kérdéseken való töprengést ajánlanám neked:
  1. Hogy lehet az, hogy a minden iránt érdeklődő és kiváló tanulási stratégiákkal rendelkező kisgyerekekből olyan felnőtteket sikerül legyártaniuk az intézményeinknek, akik többsége nem érdeklődik semmi iránt, passzív és totál szétcsúszik, ha olyan szerencse éri, hogy rászakad egy adag szabadidő?
  2. A hétköznapi emberek idejének öncélú beosztása helyett nem-e azoknak az embereknek a lelki világával kéne-e foglalkoznunk, akik olyan hajlamokkal rendelkeznek, hogy más idejét szeretnék öncélúan beosztani?

  Én egyébként a HO-szal kötetlen munkaidőhöz és extra szabadidőhöz jutottam és ezt napi szintű sportolásra, tanulásra/olvasára tudom fordítani úgy, hogy mellette kevesebbet költök. Összességében ezek nagyban javítják a jóllétemet és senkinek sem ártok vele.

 • Karcsika

  2021-04-22 at 20:40

  Basszus, ez 160 nettó. :O
  Erre csak pingvinezni lehet és értetlenül feltenni a kérdést: és ezt hogy?

  Egyébként amit írsz az ugyanaz a jelenség, amiről fentebb szó volt, az emberek a sajátjukat (idő, más erőforrás) áldozzák be ellenszolgáltatás nélkül, azért hogy tolják a céget. Csak itt az iskola a cég.

 • Meepwn
  Ha nem “dolgozok” 80+ órát egy héten, automatikusan mindenféle értelmetlen dolgot kezdek csinálni.
 • Egy Bencés Diák
  Nem kell öregnek lenni ahhoz hogy az ember szombaton is suliba járjon, elég, ha ma Győrben vagy Pannonhalmán tanul a Bencéseknél 🙂
 • Haman
  @QTT: A pedagógusi hivatástudatról annyit, hogy a feleségem pedagógus, több olyan (falusi) iskolában is dolgozott, ahol a gyerekek azért szerettek iskolába járni, mert a suliban legalább kaptak enni. Hétvégén éheztek. (nemt tudom elképzelni, mi van velük ilyenkor karanténidő alatt.) Őt az motíválta, hogy ilyen gyerekeken segíthet. Hát nem azt nézegette, hogy 8 órát dolgozik-e vagy mennyit. És valóban, normális anyagi megbecsülés nélkül is megcsinálta a munkát, sajnálta a gyerekeket. Elég baj az, hogy pont az ilyen munkát nem becsülik eléggé, hogy elegendő legyen 8 óra (vagy kevesebb) a tisztességes munkavégzésre.
 • krapek
  Egy jó ideje 7 órában dolgozom már (nagy, külföldi multinál). A főnököm nem igazán értette miért, de mivel elégedettek velem, belementek. Van pár hobbim amit szívesen űzök szabadidőmben (pl. tanulok gitározni) és önkénteskedek is egy egyesületben. Ezt mondtam neki is. Az a tapasztalatom, hogy sokkal hatékonyabb tudok lenni így és más fontos dolgokra is marad időm.
  Arányaiban így nyilván kevesebb a fizetésem, de nekem ez így rendben van. Egyedül élek, barátnőm van, család még nincs. Örülök, hogy van erre lehetőségem, de tisztában vagyok vele, hogy ezt nem mindenki engedheti meg magának.
 • Diakritikus
  Egy nyelvi dolog: a vírushelyzettel tömegesen kezdtek az emberek otthonról dolgozni a világban, így hazánkban is. Azóta nyilván ez nagyobb téma lett mint valaha, és a magyar beszédben jellemzően home office-ként vagy rövidítve HO-ként emlegetik, többek között ebben a komment szekcióban is.

  Úgy gondolom itt sokan vannak, akik angol nyelvi környezetben dolgoznak multinál, külföldön, külföldre stb.

  Mit gondoltok a magyar nyelvbe immár berögzülni látszó home office kifejezésről?

  Mivel százszor egyszerűbb, mint az “otthoni munkavégzés” és aki home officeban van, azoknak a nagy része beszél is angolul, szerintem marad. De ez csak az én véleményem.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.