Csomagok vámolása: ez lesz júliustól frissítve

2021-04-22
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Attila talált egy NAV leírást, hogyan változik majd júliustól az élet a külföldről származó csomagok esetében.

Mint az ismert, már 1 forinttól is áfaköteles lesz minden unión kívüli postai küldemény július egytől az egész Unióban.

Ez már a magyar 27% áfa mellett önmagában sem olyan vidám hír, de eltörpül az mellett, hogy jelenleg a posta 3.500 forintért vállalja a vámügyintézést, mindenki más ennél is többért. Ez elég kegyetlen lesz egy másfél dolláros telefontok esetében.

Az egyik megoldás az lesz, hogy a küldő fél regisztrál a NAV-nál, hogy előre beszedi az áfát a vevőtől. Ekkor a küldő fél regisztrációs számát kell majd megadni a vámáru-nyilatkozaton, ebben az esetben nem veti ki az áfát a NAV a fogadó félre. (Mert az már megfizette a küldőnek, aki majd gondolom egyben elutalja a NAV-nak.) De vegyük észre, továbbra is van vámáru-nyilatkozat, tehát a bürökrácia megmaradt, csak a pénzbeszedés módja változott.

A kettes pont szerintem ma is így működik, a posta vagy futárcég szedi be az áfát és fizeti be a NAV-nak. Tehát ebben én semmi újat nem látok. Ez kerül jelenleg legalább 3.500 forintba, ezzel nem vagyunk kisegítve.

A hármas pont nagyforgalmú importőrökre vonatkozik, szerintem minket ez nem érint.

A négyes pont lehet még izgalmas, talán arról szól, hogy 150 euró alatt közvetlenül a NAV-nak is be lehet nyújtani a nyilatkozatot. Viszont ebben sehol nincs szó arról, hogyan tudod megfizetni az áfát. Ha megint kell a posta, hogy beszedje azt, akkor ugyanott vagy, mint eddig. S ki fog értesíteni, hogy csomagom jött és csinálnom kell valamit. A NAV? Mert eddig a posta vagy a futárcég jelzett és az ő dolga is a rá bízott csomag vámolása. S ha a posta dolga lesz továbbra is a vámoltatás és a kiértesítés, miért csinálná ingyen? Eddig se ingyen csinálta.

Szóval sokkal okosabbak nem lettünk. Ami jó, hogy ha van különleges regisztrációja a küldőnek, akkor ő is beszedheti az áfát. Talán van akkora piac, hogy a nagyok rászánják magukat a regisztrációra. Kérdés persze, hogy egy aliexpressen, ahol egymillió eladó van, ki fog regisztrálni? Az aliexpress átvállalja majd ezt és ő intézi az áfabeszedést?

S ott van továbbra is, hogy idézem: "Ezt a különleges áfa-azonosítószámot a szabad forgalomba bocsátásra vonatkozó vámárunyilatkozaton kell bejelenteni, amit a vámhatóság ellenőriz."

Vagyis megint lesz eljárási bohóckodás vámárúnyilatkozattal, meg minden a kétdolláros cuccokkal? Nagyon úgy tűnik, hogy nem automatikus lesz, ha a szöveget jól értem, ezt nem sikerült megugrani az elmúlt néhány évben, mióta erre készülnek.

Az se világos, hogy ha a NAV-nak közvetlenül is el lehet küldeni a nyilatkozatot, akkor ki is lehet esetleg fizetni neki és ki lehet hagyni a postát? Remélem, hogy annyira nem töketlenek, hogy bele tudtak integrálni egy bankkártya-elfogadást a rendszerbe, mert anélkül semmi értelme. Bár azért biztos nem vagyok benne, de akkor ki szedi be és mennyiért? Mivel a fuvarozó kezdeményezi a levámolást, akkor megint csak nem lehet sehogy kihagyni a postát és az ő 3.500 forintos díját?

Lehetett volna egy értelmes tájékoztatást is kiadni, amit meg is értene az, akinek elvileg szól, de ez most újra nem sikerült. Végül is van még két hónap, hátha addig valami értelmes is kiderül, hogy akkor most hogy is lesz pontosan július elsejétől. (Már óriásplakátokon kellene reklámozni egy éve, mi lesz néhány hét múlva, mert sok meglepődés lesz, hiszen a legtöbben nem is hallottak a változásról, pedig heti-havi szinten rendelnek külföldről árut.) Ehelyett egy értelmezhetetlen tájékoztatóra futotta eldugva a NAV oldalán, ahol biztos sokan böngészgetnek csak úgy ebédidőben.

Ezúton is gratulálok a NAV-nak, hogy megint nem sikerült egy értelmes embert találni, aki le tudta volna írni öt mondatban, mi is lesz néhány hét múlva.

Viszont hátha te tudod, hogy akkor ezeket a pontokat most hogyan kell értelmezni és akkor légy oly jó és írd le a hozzászólásokban.

Update: Attila tovább nyomozott, ezt tudta meg:

Kiegészítésként még annyit szeretnék a NAV közleményhez hozzáfűzni, hogy sikerült elérnem telefonon egy, a témában kompetens személyt.

Elmondása alapján a Posta 150 euróig teljes mértékben kihagyható lesz a történetből és elsősorban elektronikus úton lesz befizethető az Áfa. Vagyis ez a terv, mert sajnos a dolgok jelenleg még sehogyan sem állnak.

Kértem volna írásos tájékoztatást, de mivel még nem tisztázott minden részlet, ezért arra nincs lehetőség. Egyébként az illető úgy volt vele, hogy messze van még július, majd amikor eljön az ideje, akkor minden kiderül. A Postát is kerestem ez ügyben, de ők mindamellett, hogy szintén tanácstalanok, sajnos még ostobaságokat is mondanak.

Március óta minden LT azonosítóval kezdődő küldemény postán marad, a címzettnek kell érte befáradni. Ezekben az esetekben nem hagy papír alapú értesítő a kézbesítő a postaládában.

Elsődlegesen elektronikus úton kap értesítést a címzett, ha erre nincs lehetőség, akkor SMS-ben. Ami érdekes, hogy nekem a telefonszámom mindig fel van tüntetve a címem mellet, az email címem viszont nem szerepel rajta, valahogyan mégis hozzájutottak - gondolom a feladó valahol mégis rögzíti digitálisan, amit megkap a Magyar Posta is.

Egyik csomagom története: A küldemény április 19-én megérkezik a helyi postára. Mivel a posta nyomkövetés honlapján már rendszeresen ellenőriztem, ezért tudomást szereztem róla és átvettem.

Április 21-én kaptam egy emailt a Postától arra a címre, amivel a vásárlás során használt felhasználói fiókom regisztrációját végeztem. Az értesítőben szereplő azonosító egy véletlenszerűen generált számsor. Semmi köze a küldemény azonosítójához. Igazából ők sem tudják mit kezdjenek vele. Szerencsére nem kérték kinyomtatva, mint ahogy a levélben szerepel.

Eddig a levél. Még szerencse, hogy már talán 10 éve készülnek erre az átállásra és eleve fél évvel halasztották az utolsó pillanatban. Nagyon úgy tűnik, hogy nagy katyvasz lesz itt júliustól.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram