Csomagok vámolása: ez lesz júliustól frissítve

Attila talált egy NAV leírást, hogyan változik majd júliustól az élet a külföldről származó csomagok esetében.

Mint az ismert, már 1 forinttól is áfaköteles lesz minden unión kívüli postai küldemény július egytől az egész Unióban.

Ez már a magyar 27% áfa mellett önmagában sem olyan vidám hír, de eltörpül az mellett, hogy jelenleg a posta 3.500 forintért vállalja a vámügyintézést, mindenki más ennél is többért. Ez elég kegyetlen lesz egy másfél dolláros telefontok esetében.

Az egyik megoldás az lesz, hogy a küldő fél regisztrál a NAV-nál, hogy előre beszedi az áfát a vevőtől. Ekkor a küldő fél regisztrációs számát kell majd megadni a vámáru-nyilatkozaton, ebben az esetben nem veti ki az áfát a NAV a fogadó félre. (Mert az már megfizette a küldőnek, aki majd gondolom egyben elutalja a NAV-nak.) De vegyük észre, továbbra is van vámáru-nyilatkozat, tehát a bürökrácia megmaradt, csak a pénzbeszedés módja változott.

A kettes pont szerintem ma is így működik, a posta vagy futárcég szedi be az áfát és fizeti be a NAV-nak. Tehát ebben én semmi újat nem látok. Ez kerül jelenleg legalább 3.500 forintba, ezzel nem vagyunk kisegítve.

A hármas pont nagyforgalmú importőrökre vonatkozik, szerintem minket ez nem érint.

A négyes pont lehet még izgalmas, talán arról szól, hogy 150 euró alatt közvetlenül a NAV-nak is be lehet nyújtani a nyilatkozatot. Viszont ebben sehol nincs szó arról, hogyan tudod megfizetni az áfát. Ha megint kell a posta, hogy beszedje azt, akkor ugyanott vagy, mint eddig. S ki fog értesíteni, hogy csomagom jött és csinálnom kell valamit. A NAV? Mert eddig a posta vagy a futárcég jelzett és az ő dolga is a rá bízott csomag vámolása. S ha a posta dolga lesz továbbra is a vámoltatás és a kiértesítés, miért csinálná ingyen? Eddig se ingyen csinálta.

Szóval sokkal okosabbak nem lettünk. Ami jó, hogy ha van különleges regisztrációja a küldőnek, akkor ő is beszedheti az áfát. Talán van akkora piac, hogy a nagyok rászánják magukat a regisztrációra. Kérdés persze, hogy egy aliexpressen, ahol egymillió eladó van, ki fog regisztrálni? Az aliexpress átvállalja majd ezt és ő intézi az áfabeszedést?

S ott van továbbra is, hogy idézem: “Ezt a különleges áfa-azonosítószámot a szabad forgalomba bocsátásra vonatkozó vámárunyilatkozaton kell bejelenteni, amit a vámhatóság ellenőriz.”

Vagyis megint lesz eljárási bohóckodás vámárúnyilatkozattal, meg minden a kétdolláros cuccokkal? Nagyon úgy tűnik, hogy nem automatikus lesz, ha a szöveget jól értem, ezt nem sikerült megugrani az elmúlt néhány évben, mióta erre készülnek.

Az se világos, hogy ha a NAV-nak közvetlenül is el lehet küldeni a nyilatkozatot, akkor ki is lehet esetleg fizetni neki és ki lehet hagyni a postát? Remélem, hogy annyira nem töketlenek, hogy bele tudtak integrálni egy bankkártya-elfogadást a rendszerbe, mert anélkül semmi értelme. Bár azért biztos nem vagyok benne, de akkor ki szedi be és mennyiért? Mivel a fuvarozó kezdeményezi a levámolást, akkor megint csak nem lehet sehogy kihagyni a postát és az ő 3.500 forintos díját?

Lehetett volna egy értelmes tájékoztatást is kiadni, amit meg is értene az, akinek elvileg szól, de ez most újra nem sikerült. Végül is van még két hónap, hátha addig valami értelmes is kiderül, hogy akkor most hogy is lesz pontosan július elsejétől. (Már óriásplakátokon kellene reklámozni egy éve, mi lesz néhány hét múlva, mert sok meglepődés lesz, hiszen a legtöbben nem is hallottak a változásról, pedig heti-havi szinten rendelnek külföldről árut.) Ehelyett egy értelmezhetetlen tájékoztatóra futotta eldugva a NAV oldalán, ahol biztos sokan böngészgetnek csak úgy ebédidőben.

Ezúton is gratulálok a NAV-nak, hogy megint nem sikerült egy értelmes embert találni, aki le tudta volna írni öt mondatban, mi is lesz néhány hét múlva.

Viszont hátha te tudod, hogy akkor ezeket a pontokat most hogyan kell értelmezni és akkor légy oly jó és írd le a hozzászólásokban.

Update: Attila tovább nyomozott, ezt tudta meg:

Kiegészítésként még annyit szeretnék a NAV közleményhez hozzáfűzni, hogy sikerült elérnem telefonon egy, a témában kompetens személyt.

Elmondása alapján a Posta 150 euróig teljes mértékben kihagyható lesz a történetből és elsősorban elektronikus úton lesz befizethető az Áfa. Vagyis ez a terv, mert sajnos a dolgok jelenleg még sehogyan sem állnak.

Kértem volna írásos tájékoztatást, de mivel még nem tisztázott minden részlet, ezért arra nincs lehetőség. Egyébként az illető úgy volt vele, hogy messze van még július, majd amikor eljön az ideje, akkor minden kiderül. A Postát is kerestem ez ügyben, de ők mindamellett, hogy szintén tanácstalanok, sajnos még ostobaságokat is mondanak.

Március óta minden LT azonosítóval kezdődő küldemény postán marad, a címzettnek kell érte befáradni. Ezekben az esetekben nem hagy papír alapú értesítő a kézbesítő a postaládában.

Elsődlegesen elektronikus úton kap értesítést a címzett, ha erre nincs lehetőség, akkor SMS-ben. Ami érdekes, hogy nekem a telefonszámom mindig fel van tüntetve a címem mellet, az email címem viszont nem szerepel rajta, valahogyan mégis hozzájutottak – gondolom a feladó valahol mégis rögzíti digitálisan, amit megkap a Magyar Posta is.

Egyik csomagom története: A küldemény április 19-én megérkezik a helyi postára. Mivel a posta nyomkövetés honlapján már rendszeresen ellenőriztem, ezért tudomást szereztem róla és átvettem.

Április 21-én kaptam egy emailt a Postától arra a címre, amivel a vásárlás során használt felhasználói fiókom regisztrációját végeztem. Az értesítőben szereplő azonosító egy véletlenszerűen generált számsor. Semmi köze a küldemény azonosítójához. Igazából ők sem tudják mit kezdjenek vele. Szerencsére nem kérték kinyomtatva, mint ahogy a levélben szerepel.

Eddig a levél. Még szerencse, hogy már talán 10 éve készülnek erre az átállásra és eleve fél évvel halasztották az utolsó pillanatban. Nagyon úgy tűnik, hogy nagy katyvasz lesz itt júliustól.

Share

44 hozzászólás

 • Bálint
  Elvből ne rendeljünk semmit Kínából, és akkor nem lesz gond. Kettőt pislogunk, és mindenki a csicskájuk lesz. Mondjuk mi már most is azok vagyunk.

  Bálint, azt annyira nem is bánom, hogy a sok egydolláros bóvli nem fog beömleni az országba, de azért sok olyan dolog van, ami kell és szinte csak ott lehet kapni. (pl jack-Type C átalakító és hasonló apróságok.)

 • Szakértő
  Felesleges az egész aggódás. Az aliexpressz és a többi kínai webshop értelmesen meg fogja oldani. Elküldik a megrendelt árut ugyanúgy mint eddig. Bevágják egy konténerbe. A konténer befut Belgium, vagy Hollandia egyik kikötőjébe, ott vámkezelik egyben és postára adják mint EU küldemény.
  Annyi változást fogsz észlelni, hogy az 1 dolláros telefontok 1,2 dolláros lesz.

  Legyen igazad. Bár az Unión belüli posta drágább lesz, mint maga a legtöbb kacat az aliexpressen, de ez bőven belefér, ha olyan kell, amit máshol nem kapsz meg.

 • expect
  Valószínűnek tartom, hogy pontosan az fog történni, mint amit az ebay csinált az usa-n belüli államok közti adóval, meg amit uk-val is csinálnak. Vagyis az ebay automatikusa rászámolja a fizetendő adót a végszámlára, amit kifizetsz, az eladó meg ráírja a csomagra/vámárunyilatkozatra a szükséges azonosítót. Alit nem ismerem, de kétlem, hogy másképp működnének.

  expect, az a baj, hogy teljesen mindegy, mi van a csomagra írva meg a ráragasztott számlán. Neked külön nyilatkoznod kell, hogy mi van benne és mennyiért vetted.

  És amikor te ezt a nyilatkozatot kitöltöd, akkor te írod be az azonosítót. Ezt írja a NAV: “szabad forgalomba bocsátásra vonatkozó vámárunyilatkozaton kell bejelenteni, amit a vámhatóság ellenőriz.” Tehát bejelenteni kell és a szabad forgalomra bocsátásra vonatkozó nyilatkozaton.

  Vagyis marhára nem lesz automatikus ezek szerint, pedig az lenne a normális.

  Most is ott a számla az iherb csomagján kívülről ráragasztva, tételesen, külön a szállítási díj, minden, mégis bohóckodni kell, hogy te is beküld ugyanazt a számlát, ami ott van a kezükben. Tőröl metszett bürokraták.

 • Cs504
  Engem az erdekelne hogy miert nem csinalja azt majd az osszes kinai szolgaltato hogy pl szlovakiaba kuldi a csomagot, onnan meg tovabb postazzak ide.
  Termeszetesen van plus postakolseg de ugy erzem nagysagrendekkel olcsobb mint az osszes tobbi megoldas. Vagy tovabb megyek, szlovakiaba rendelem a csomagot egy raktarba es havonta elhozom amikor arra jarok. Kevesebb mint 1 orara vannak autoval.
 • jami
  Már most is egyre több eu-n belüli vámházas eladó van; pl. idén telefont és fülhallgatókat vettem úgy, hogy 3 nap múlva itt voltak, pár dollár szállítási díjért.

  De kétségtelenül át kell majd gondolni jobban.

  Én azért szeretek rendelni, mert 1. baromi sok időt megspórolok, nem kell lejárni a lábam (és aztán nem is találok olyant, amire vágyom 2. egy halom dolog itthon eleve nincs 3. ami van és pont olyan, az nemritkán 10x-es (!) áron…

  Viszont valami elindult, mert van, amikor itthoni, egészen ok áruházban normál áron találom meg, amit épp rendelnék. De ehhez nagyon pontosan kell tudnom, mit akarok és jól keresni. A legjobb, amikor a pk olyan durva, hogy végül mégsem veszem meg…

 • kridli
  Ez a post mehetne a Telex clickbait videóba 🙂
  Csomagok vámolása: ez lesz júliustól – Nem derül ki 🙂

  Ennyi információt tud nyújtani a NAV két hónappal a bevezetés előtt, sajnálom.

 • nyman
  Én véleményét osztom. Persze a múlt beli dolgok nem jelentenek semmit. Sokszor rendeltem az USA-ból és automatikusan felszámolta a vámolás költségeit.

  Eddig nem kellett nyilatkoznom semmiről. Igaz nem is a posta hozta ezeket, hanem valamelyik globális futárcég, ami intézte a vámolást. Volt, hogy fel volt bontva a csomag és újraragasztva. Benne egy értesítssel, hogy a vámon kibontották.

  Csak az átvételt írtam alá. Persze a múltbéli dolgok nem jelentenek semmit a jövőre nézve. 🙂

  (Most volt 15 éve, hogy előszőr rendeltem az ebay-en. 2006 február 25. Akkor még mo-i kártyával nem is lehetett paypalt használni. Ekkor Írországban dolgoztam)

 • Joe
  ” sok olyan dolog van, ami kell és szinte csak ott lehet kapni. (pl jack-Type C átalakító és hasonló apróságok.)”

  Ez akkor mi?

  google.com/search?q=jack-Type+C+átalakító&hl=en&source=lnms&tbm=shop&sa=X&ved=2ahUKEwj7nN6EzpLwAhXDk4sKHbzVDcoQ_AUoA3oECAEQBQ&biw=1292&bih=736

  Gagyi minőség, postával együtt lesz úgy 1700-1800 forint. Ami minőségi, az már posta nélkül is közel kétezer. Ezzel szemben jelenleg 0,8 dollárért vettem az alin szállítással együtt.

  Tehát igen, lehet kapni, de ugyanazt adják, csak sokszor annyiért, de ezt eddig is tudtuk.

 • Szabolcs

  Nem tagadva, hogy alapvetően környezetszennyező lehet apró biszbaszokat rendelni, de az is az, ha az alkatrész hiánya miatt kidobok egy gépet. Most rendeltem (talán még beér júli 1-ig) egy kis motort az automata porszívóhoz, ami a radart forgatja. 5$ kb. Na, ezt nem lehet pl. itthon kapni. még a gyártó hivatalos és nemhivatalos boltjaiból sem. És a többi filléres apróságot sem, amikről eddig is szó volt. Fájni fog, ha a posta ezért 3500-at kér majd 🙁 Lehet, ha beadom szervízve valamelyikba, kicserélik az egész blokkot 50.000-ért, vagy csak javítják ugyanennyiért. Nadenemár…
  Tény, vettem majdnem felesleges hülyeséget is már, mert kvázi nem került semmibe. pl. budira batman/batwoman matricát 🙂
 • Nándi
  Nem egyszerűen az lett volna itt a megoldás, hogy a posta rászámol egy 500-1000 Ft-os kiszállítási díjat a külföldi csomagokra?
  (Pl súlytól függően)

  Sztem ennyi elég lett volna a racionalizáláshoz.

 • SuhiTomi
  Itt elhangzott többször is a “max nem veszem át a csomagot” kijelentés. Én viszont ettől is tartok. Nem tudom, hogy ez hogyan néz ki a Magyar Királyi Postánál, de a UPS-nél ez van benne a doksijukban magánszemély esetén:
  – Raktározási dij: 4 napig dijmentes, az 5 . munkanapon 5.770.- Ft +ÁFA, minden további napon 2.780.- Ft +ÁFA.
  – Vámkezelési díj: A fizetendő Vám és Áfa költség 2,5 % de minimum 4.500 HUF +Áfa küldeményenként.

  Erről van valakinek infója? Csak, mert akinek a csomagja netalántán júli 1 után érkezik és a 600 forintos tétel után nem szeretne még 3500-at + ÁFÁt meg miegyebet kifizetni és nem veszi át, nehogy a végén még rosszabbul járjon.

 • Hagamon
  A kínai kereskedőknek már most is van erre megoldásuk. Priority line-ként ha rendeled akkor azt úgy küldik, hogy ne vámolják (hogy hogyan csinálják azt nem tudom) illetve sok sok EU raktár is van ill. még lesz is.

  Én inkább arra az oldalára leszek kíváncsi a dolognak, hogy mi lesz azokkal a csomagokkal amit megrendel valaki mert nem tud erről a vámkezelés témáról vagy addig nem jön meg a csomagja és a posta be akar szedni tőle 3500Ft+-t egy csomagért ami teszem azt ér 500-at. Nem fogja átvenni senki, viszont a csomó pluszmunka megmarad, erre majd a posta szokás szerint árat emel szóval egy öngerjesztő folyamat lesz az egész.

 • Szabolcs
  SuhiTomi
  2021-04-23 at 07:59

  ez így biztos nem működik, különben abból élnének, hogy a UPS vezér felad csomagokat olyanoknak, akik nem is kérték. Elég érdekes lenne a per, amit ennek beszedésére indítanak. 🙂 Jogilag nem áll meg, mert nem Te vagy szerződésben a szolgáltatóval.

 • gaborr
  szerintem az európai raktárak lesznek a megoldás. már most is van, hogy aliexpressen kiválaszthatod, hogy spanyolországból, lengyelből, csehországból (nem, kínabarát magyarország nincs a listában) kéred a kiszállítást. és ott van pl. ausztrália, meg oroszország, ahonnan nem szállítanak magyarországra.

  általában pont annyival drágább az eu raktár, mint amennyi áfát/vámot kellett volna fizetned rá. viszont sajnos a rendelhető áruk választéka is sokkal korlátozottabb..

 • SuhiTomi
  Szabolcs
  2021-04-23 at 10:00

  Én ennek csak örülök, ha így van, bár mától már nem rendelek csomagot, hogy biztosra menjek, viszont a hivatalos doksijukban ez van. Tudom, mert a cégnél a brexit óta időnként ki kell töltenem vámkezelési megbízást és a UPS-től jött levélben a magánszemélyes doc fájlban van benne ez a szöveg.

  gaborr
  2021-04-23 at 10:02
  Szerintem annyival nem drágább, mint amennyibe pont neked kerülne, sőt van amelyik olcsóbb is, mint Kínából. Amúgy láttam már pl. maszknál magyar raktárat, de onnan nem szállítanak Magyarországra 🙂
  Amúgy meg nem is a nagyobb értékű cuccok miatt félek, hanem a kis csip-csup dolgoktól. Pl. tegnap jött meg Samsung porszívóhoz szűrő. Itthoni webshopokban 3000 forint, onnan 400. Vagy akár Arduino klón, kondenzátor, ellenállás, stb.
  Na ezeket szerintem nem fogják Európai raktárba áthozni.

 • 230e
  Ez a doksi már tavaly is keringett, és remélhetőleg az Aliexpress az 1. pontot választja. (IOSS). Talán az elektronikus fizetésre is lesz egy halvány remény, mert a tájékoztató utolsó oldala szerint “a 150 euró alatti értékű vámmentes küldeményekre benyújtható, csökkentett adattartalmú vám-árunyilatkozatok (UVK-FJA2 B. melléklet H7 oszlop) – ezeket a természetes személyek 2021. július 1-től benyújthatják a NAV által fejlesztett webes felületen keresztül is;” Persze ez úgy lenne az igazi, ha ezt már a vásárlás pillanatában megtehetném, és nem arra kellene várnom, hogy értesítsenek arról, hogy megtehetem. Mindegy, illúzióim nincsenek, valamikor május-szeptember között lehet hogy kell egy kis szünetet tartani a rendelésben, hogy látni lehessen mi lesz ebből.
 • Kalv
  A 8 órás cikk alapján nincs itt semmi látnivaló, ezt is pont addig tart megcsinálni amennyi idő van rá. Te csak ne akarj előre tervezni 😀
 • Bjozef

  “A konténer befut Belgium, vagy Hollandia egyik kikötőjébe”
  Nekem idén minden kacatom így jött már, mindent átfuttattak holland/belga postán, cserébe min 2 hónap a történet, de abból is nagyrészt a királyi postán döglik a csomag. Ezek többsége Ali-s cucc, ott ne nagyon lehet még csak jelölgetni se, hogy Priority Line, stb, még is automatikusan így küldik, szerintem erre állnak át, biztos vagyok benne, hogy nem fognak a mi kedvünkért itt papírozni, meg áfát- fizetni, jó vicc lenne…
  Plusz az EU-s raktárak, amin pl. banggood-on elég jól be tudok már vásárolni közepes-nagyobb dolgokat is (más kérdés, h kezdenek azok is elqrvulni, ha így folytatják mehetnek a kukába a gearbest után..)
 • Grza
  @Kiszamolo

  A vicc hogy már mostanában is jött úgy csomagom, hogy 2 dolláros szállítási költséggel jött (banggood), ELVILEG kínából.
  Gyakorlatban meg nem is a posta hozta, hanem valami “csomagkuldo.hu” futárral hozta ki, amiről sms meg email is jött.
  A csomagon meg semmi kínai adat.

  Szóval valszeg annyi fog történni hogy a free shipping helyett 1-2 dollár lesz, és a posta helyett valami más, valszeg a konténeres behozatal, elvámolás (vagy nem) és onnan spéci futár.

  Az én kínai csomagom most éppen Üzbegisztánból érkezett…. 🙂

 • Totya17
  Nem kellene az aliexpress-t tudatlannak nézni a témában, ők épp tegnap léptek. Ugyanis tegnapig dögivel lehetett tőlük 1 centes holmikat rendelni, amik egyik napról a másikra tűntek el az oldalukról. Pontosabban ott vannak, de amint meg szeretnéd venni, a kedvezmény megszűnik és az ár nagyot ugrik.
  Nem volt kedvem nyomozni, ez csak a magyar ip miatt van, vagy valami más ip-vel eredményt érnék el, de mivel tömegesen tapasztalom, valószínűleg már ők is készülnek a júliusra.
  Viszlát olcsó szép világ.
 • ElőretervezekElek
  Jelentem felkészültünk az átállásra 28 csomag úton van 🙂
 • Mark
  Ez nem magyar újdonság, hanem EUs, tehát nem a magyar IP cím miatt változik az ár. Az 1 centes holmik általában új vásárlóknak vannak, tehát amíg be nem jelentkezel 1 centes, amit belépsz a fiókodba, nem 1 centes.
 • BA
  Vámot, áfát lehet utalni is a NAV-nak, van hozzá külön számlaszám, minden ott van a vámhatározaton. De persze ahhoz ki adja le nekik az adatokat, ha a posta, akkor a díjat rá fogják rakni… talán kitalálnak valamit a NAV-nál, hogy te magad tudj adatot szolgáltatni, gyorsan, gördülékenyen?
 • M
  Totya17 2021-04-23 at 14:53

  Ma beleszaladtam én is, mondom még határeset beleférhet még pár 0,01-es rendelés, tegnap is találtam pár izgalmas cuccot 30-50db-os hajgumi gyerekeknek, telefontok, kábelek, átalakítók stb (ezeket egyébként is megvenném, csak nem mindegy, hogy 1000Ft-ot fizetek a boltban vagy 0,01 centet free shippingel kb 3 Ft összesen..) amíg kosárba tettem mint eddig 0,01 aztán fizetéskor meg látom, hogy levonta a 3 dollárt, na mondom hoppá, rekonstruáltam az esetet és tényleg. Így a 150+ 0,01 centes rendelés után az ember figyelme sem a régi már (még jó, hogy excelben vezetem a követési számokat, persze ahol van egyáltalán). Sebaj élelmes magyarként eddig kicsit élveztük a helyzetet, örüljünk neki, hogy eddig is volt ilyen. Attól mondjuk tartok én is, hogy beragad postán csomagom, amiről nem dob be se értesítőt, se e-mailt nem küld, erre nem tudom mi lehet a megoldás.

 • Totya17
  Nekem igazán félremagyarázhatod az 1 centes dolgot, jelenleg is néhány száz ilyen csomag van úton a postaládám felé, a posta pedig külön dobozt nyitott a család számára. … Néhány napja leírtam, hihetetlenül jó dolgokat lehetett behozni ezzel a módszerrel fillérekért. A trükkje épp az volt, hogy nem szabad belépned a fiókodba.semmiképp.
 • Hát ez van
  Csak közvetetten tartozik a cikkhez, de szerintem eddig is abszurd és természetellenes volt, hogy a világ másik végéről megrendeltél egy 300 forintos kütyüt és meg is kaptad itt, házhozszállítva 300 forintért. Számomra ez eddig is egyenlő volt a rabszolgamunkával, adóforintok egyértelmű sikkasztásával (hiszen a mi pénzünkön volt ‘ingyen’ a posta), brutális környezetszennyezéssel és más finomságokkal. Amint látom a magasan művelt, pénzügyileg intelligens fórumozók aktívan keresik és támogatják továbbra is a kiskapukat, hiszen minden fillér számít.

  Minden tiszteletem a blogé és a pénzügyi tudatosságé, de szerintem ezt a témát nagyon rossz oldalról vizsgáljuk. Lehetne kicsit zöldebb a telefontok beszerzése (mire elkopik a tok addigra kidobjuk az elavult telefont), mert ha így folytatjuk, lehet bármennyink a legjobb befektetésekben, mind megdöglünk.

  Félreértés ne essen, örülök, hogy végre valamit csinálnak az egész világot elöntő egydolláros vackokkal.

  Attól még előfordulhat, hogy kell valamit rendelni onnan, pont az olyan apróságokat, amit itt nem lehet kapni. Például az én telefonomhoz itthon biztos nem kapok tokot, a feleségeméhez pedig csak rondát és/vagy rosszat. S ezért jó lenne tudni, mi várható.

  https://kiszamolo.hu/sved-megoldas-a-kinai-csomagokra/
  https://kiszamolo.hu/hamarosan-vege-a-kinai-csomagoknak/

 • vamosmiklos
  Sziasztok, a korábbi vám-megúszós dologgal kapcsolatban lenne egy kérdésem.
  Befutott hozzám is egy levél a postától ezzel kapcsolatban, de tíz euró alatt vagyok ami az áfát illeti. A nyomtatván hátulján nem kell egyiket sem kiválasztani? Valamint kéri az igazolványszámot is az aláírásnál, de végül is én nem adok megbízást nekik, akkor ezzel az oldallal nem is kell foglalkozni?
 • Norbi
  Ha már iHerb kupon:
  Vividen (olyan mint a Revolut) extra 15% visszatérítés van május 9-ig például az iHerb-es vásárlásokra is (ezen felül LIDL, ALDI, IKEA visszatérítések is 10% vagy afelett – havonta változó).

  Ezzel a linkkel regisztrálva pedig extra 5 euró jóváírást kapsz a Vivid számládra, ha az első 7 napban költesz 20 euró értékben a számládról (akár a virtuális kártyáról is): [affiliate link törölve]

  Az egyenlegfeltöltést érdemes Revolutról euróban banki utalással küldeni, így ingyenes lesz és 1 munkanap alatt odaér.

 • Éva
  Miklós, iherb-rol te mit rendeltél már ami nagyon bejott? Sok az ismeretlen márka nekem, 1-2t próbáltam csak.
  Osszeallitanek egy tablazatot arrol, milyen vitaminokbol, halolajbol, lecitinbol stb mennyi kell (és mi a hatarertek, neh valamiből sok legyen) , és az alapján valogatnej össze egy csomagot a családnak, mert jók az árak.

  Párom 4 doboz calivitas vitaminja épp 31k Huf volt, és sztem iherben ezek 10-ből is kijonnenek…

  Nagyon sok mindent nem rendelünk, a feleségem kozmetikumokat, vitamint, kollagént. Viszont a kozmetikumokról én nem tudok nyilatkozni.

 • Fóka Jenő
  Off. Államkincstár nyereményjáték:
  Ha ügyfélkapun nyitsz MÁK számlát és veszel min százért állampapírt nyerhetsz százezret. Régi ügyfél ha regel az ügyfélkapun és vesz még minimum százért állampapírt 50ezret nyerhet.
  Nem sok pénz, az esély talán ezer az egyhez, de mégis valami.

  napi.hu/tozsdek-piacok/magyar-allamkincstar-nyeremenyjatek-allampapir-vasarlas-lakossag-befektetes-megtakaritas-akcio.727412.html

 • Gábor

  A sok kis értékű terméket kénytelen vagy távolkeletről rendelni, mert ott gyártják. Ha Eu-n belül vásárolnád magasabb árért, oda is a távolkeletről hozták be. Szóval szállítják, pont ugyanúgy, konténerben, több csomaggal termékkel együtt.
  De nem csak ez egyének termékei érkeznek így, ha nem pld a Magyarországon lévő Német érdekeltségű gyárakba is sok részegység, komponens pont így érkezik szintén a távolkeletről. Néha csak egy kartondoboznyi kábelcsatlakozó, néha két raklapnyi, ahogyan a gyár igényelte.
  Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a szállítás meg fog maradni, mert ott gyártanak és onnét ide kell kerülnie a terméknek. a kevés Eu-n belüli gyártás erősen függ a távolkeleti beszállításoktól.
  Az egyén meg már had vásároljon, onnét, ahonnét tud, ahol kapható a termék.

 • Norbi
  Kedves Miklós! A vivid linkemet nem értem miért törlöd, hiszen csak úgy jár bónusz és visszatérítés a regisztrálás után. Így nem releváns a kommentem, tehát akár törölhető is. Más esetben bele szokott férni a kommentelésbe az ajánló (lásd pl greengo).

  Ha visszaraknád: vivid.money/r/norbertLEA

 • gaborr
  /off
  bizonyára sokan lemaradtak róla (én is), hogy az OTP NYP ajándékot ír jóvá az első befizetés után. Azonban úgy tűnik, hogy a korábbi 20%, max 100 000 Ft jóváírást -> 12 000 Ft-ra csökkentették.

  otpnyugdij.hu/hu/dijazzuk-az-ongondoskodast

 • LSV
  Nem is tudom, én eddig ilyeneket kaptam, csak nem ez lesz a módszer a filléres vackoknál is:
  Vámteher-fizetés módja:
  • futárnak kp.-ben fizetéssel (Vámkezelési szolgáltatási díj kerül felszámításra. A vámteher 2,5 % minimum 4500 HUF+ Áfa)
  • átutalással (Vámhatározat alapján, NAV számlára történő fizetés. Amennyiben nem EBÜK (OTP) rendszeren keresztül történik az utalás, az áru kiadhatóságára vonatkozó üzenet megérkezése 3-4 nap is lehet.)
  Volt csomagom ami konkrétan 1 hónap alatt ért ide UK-ból, ebből 3 hét volt a vámkezelés, és csak utalni lehet (ennyit az elektronikus fizetésről), vagy a futárnak extra költséget fizetni.
 • vagotanulo
  Kérdéseim:
  1. Megveszem a terméket. Kifizettetik velem az áfát, a vámot, a 3500 Ft-os kezelési költséget. Hibás a termék, ezért vissza kell küldenem. Mi lesz a már befizetett pénzeimmel?
  2. Megveszem a terméket. Kifizettetik velem az áfát, a vámot, a 3500 Ft-os kezelési költséget.
  Reklamációval élek és az Aliexpress visszatéríti a termék árának a felét. Mi lesz a már befizetett pénzeimmel?
  3. Mi történik akkor, ha megveszem a terméket és kifizetem az Aliexpressnek. Majd elérkezik kis-hazánkba és értesítenek, hogy VÁM és áfa köteles a csomagom. Erre én közlöm, hogy nem veszem át. Visszaküldi a VÁM hatóság egy idő után a saját költségén, majd visszakapom a pénzemet az Aliexpresstől?
  Ha valaki tudja a válaszokat, akkor már most előre is nagyon megköszönöm.
 • M

  Tippjeim:

  1.: buktad a vámot, vámkezelést, áfát
  2.: buktad a vámot, vámkezelést, áfát
  3.: szerintem igen

 • Lala
  Kíváncsi leszek, hogy mi lesz, még múlt héten rendeltem pár kis bizbaszt Aliról és többnél is júliusi dátum van várható érkezésnek.
  Figyelem a híreket, mert a magyarosch megoldások tudnak érdekesek lenni. Nem biztos, hogy nem vágnak meg valami plusz díjjal, ha mégsem kérem a 300ft-os kábelnek a vámoltatását 3500Ft-ért. Úgy értem, hogy sokan úgy képzelik, hogy elég lesz simán lemondani a termékről és akkor nem kell semmi pluszt fizetni, sőt talán még az Alitól is vissza fogják kapni a pénzt. A magyar bürokráciát ismerve viszont nem lepődnék meg, ha kitalálnának valami tárolási díjat ilyen esetekre, meg akár a postázási költséget is rávernék a megrendelőre ilyenkor.
  Remélem nem lesz ilyen rejtett költség és nagyon maximum a termék árát bukom el, ha Ali mégsem adja vissza az összeget.
  Sajnos innentől már nagyon kockázatos rendelni. Nagyon sok csomag lehet úton és hosszú a szállítási idő
 • Szabolcs
  Lala
  2021-04-29 at 11:28

  majd kéne rendelni 1centes biszbaszokat a posta vezérig. címére/nevére, ugyanezt a nav vezérnek, hogy beszélgessenek ennek a tárolási díjról és a vámolás költségeiről… :). de nem egyet, hanem 1000-et… 🙂

 • egyik néző
  “Március óta minden LT azonosítóval kezdődő küldemény postán marad, a címzettnek kell érte befáradni. Ezekben az esetekben nem hagy papír alapú értesítő a kézbesítő a postaládában.”

  A héten 3 csomagot is hozott a postás vagy az MPL házhoz.

 • Milán
  Ha van egy termék ami 10 euro & free shipping, valamint ugyan az a termék 3 euro + 7 euro shipping akkor ezek után jobban meg fogja érni az utolsó? Az áfába csak a termék ára számít? Persze ilyen olcsónál mindegy, de sok termék van aliexpressen ami ugyan annyiba kerül, csak a postaköltséggel variálnak.

  A vámtörvény szerint a vám és adó kivetésének alapja a szállítási díjjal növelt bekerülési érték. Vagyis tökmindegy, hogy 10 euró ingyenes szállítással, vagy 3 euró 7 euró szállítással.

 • törzsmókus
  ja, kell a forrás az államnak, épp most utasítottuk vissza az EU válságkezelő hitelét
 • BPéter
  “Nem egyszerűen az lett volna itt a megoldás, hogy a posta rászámol egy 500-1000 Ft-os kiszállítási díjat a külföldi csomagokra?
  (Pl súlytól függően)”

  Szerintem is ez lenne a legegyszerűbb: amikor átveszed a kínai csomagot, bedobod a dobozba az 500-ast, vagy nagy csomagnál az 1000-est.

 • Alex
  Egyszerűsödik az áfafizetés az online kereskedelemben:
  nav.gov.hu/nav/sajtoszoba/hirek/Egyszerusodik_az_afaf20210512.html
 • vendég100
  junius 30 elött kifizetett termékre a törvény szerint utólag nem lehet áfát fizettetni csak julius 01 utánira
  a kinai sem tudja beszedni csak julius 01 után