Nyugdíjasok nagy bajban

2020-04-07
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A jelenlegi piaci helyzetben sokan kongatják a vészharangot, hogy mi lesz a nyugdíjasok megélhetésével. (Már olyan országokban, ahol nem a mindenkori kormányzó pártok politikai kegyeltjei, hanem a saját megtakarításaikból kell megélniük.)

Eleve a legtöbb nyugdíjas túl kevés megtakarítással vág neki a nyugdíjas éveinek és még alul is becsüli mind a várható kiadásokat, mind a várható élettartamát.

Ehhez hozzájött az elmúlt 12 évben a nulla százalékos kötvénykamatok okozta veszteség, most pedig a tőzsdei összeomlás. Mivel egy átlagos amerikai nyugdíjasnak nyugdíjba vonulásakor a megtakarításainak fele van részvényben, a mostani zuhanás jelentős veszteséget okoz a felhasználható vagyon mértékében.

Joggal reménykedhetünk, hogy valamikor majd a tőzsde magához tér, de ez valószínűleg évek lesznek, de addig is fel kell élni a tőkét is, hiszen a kiadásaid attól még nem változnak, hogy a tőkéd értéke csökken, aminek azt ki kellene termelnie. Különösen a nulla százalékos kamatok és a jó eséllyel elmaradó osztalékfizetések mellett. Márpedig az a tőkét, amit feléltünk, már biztos nem fog felértékelődni később.

Annyit tehetsz, hogy a kötvényeidet éled fel először, reménykedve a részvényárak emelkedésében. Ennek viszont az a veszélye, ha azok hosszabb távon tovább esnek, mint például 1929-ben, akkor még nagyobb bajba kerülsz, mert folyamatosan egyre nagyobb lesz a részvények aránya a portfoliódban.

(Nem csak a valódi nyugdíjasok, de a FIRE mozgalom (korai önnyugdíjazás) hívei is komoly bajban vannak, elapadt a bevétel, akár részvényekbe, akár ingatlanba fektettek és a tervezett tőke sem ér annyit, mint azzal számoltak. De ott is kisebb a baj, maximum visszamennek dolgozni. Cikk: A korai nyugdíjazás árnyoldalai.)

sp1968

Az amerikai tőzsde 1968 és 1980 között

sp500Az amerikai tőzsde 2000 és 2013 között

Írtam régebben egy cikket, hogy mennyire nem volt mindegy, hogy melyik években gyűjtötted a pénzt a nyugdíjra és melyik években élted fel a megtakarításaidat. Aki 1968-ban ment el nyugdíjba, annak egy feltételezett havi kiadás mellett 14 év múlva már csak a pénzének a 32%-a volt meg, ráadásul nagyon magas infláció mellett.

Az a szerencsés, aki 1980-ban tette ugyanezt ugyanannyi tőkével és havi költéssel, annak 14 év múlva egyenesen két és félszer annyi pénze volt, mint amikor nyugdíjba ment, de még 30 év múlva is több pénze volt, mint amivel elkezdte a nyugdíjas éveket. Az 1968-as sorstársának addigra már minden pénze elfogyott.

Mivel olyan piaci helyzet, mint a mostani akkor is előállhat, amikor majd te akarsz nyugdíjba vonulni, érdemes tanulni az eseményekből. Fontos, hogy legalább egy 30%-kal nagyobb megtakarítást célozz meg és a kiadásaidban is legyen tér a csökkentésre, ha rosszra fordulnának a dolgok.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram