Nyugdíjra készülni fiatalon

Krisztián kérdezte, megoszthatja-e az eddigi élettörténetének anyagi oldalait a közzel. Mivel mindig jó egy életből vett példa, természetesen igent mondtam.

Következzen az ő levele:

Ahogy ígértem, írtam egy kis szösszenetet a nyugdíjból való megélés és korai nyugdíj témakörében.

Megélni a várható nyugdíjadból remek kihívás. Mindenkinek javaslom legalább egyszer kipróbálni, akárcsak rövid időre is.

Mi párommal egy kicsit máshogy vágtunk bele, de lassan 9 hónapja így élünk. Egész pontosan, átlagosan a fizetésünk 30%-át költjük el egy hónapban, viszont hogy elmeséljem hogy jutottunk ide, hadd mondjak egy pár szót magunkról.

28 évesek vagyunk, átlagos, alsó-középosztálybeli családból származunk, átlagos iskolába jártunk, átlagos barátokkal. Szerencsénkre megütöttük korunk főnyereményét azzal, hogy programozónak tanultunk tovább.

Körülbelül 23 évesen, éppen egy unit-linked biztosítás aláírása előtt találtam rá erre a blogra és azóta is hű olvasója vagyok. (Ne aggódjatok, nem kötöttem meg a szerződést.)

Az itteni cikkeket olvasva egy pár dolog gyorsan tudatosult bennem. Rájöttem, hogy szükségünk van egy vésztartalékra, senki nem kötelez rá, hogy elköltsem az összes pénzemet és a legjövedelmezőbb befektetés az, ha szakmailag képzem magam, hogy több pénzt tudjak keresni.

El is indultunk ezen az úton, félreraktuk a fizetésünk 20-30%-át, gyorsan felépítettünk 6 havi tartalékot és elkezdtem képezni magam és új lehetőségek után kutatni.

Így történt, hogy 2018-ban ajánlatot kaptam egy hatalmas multitól, elfogadtam azt és kiköltöztünk feleségemmel Kanadába.

Sajnos az észak-amerikai élet gyorsan magába szippantott és mi is elkezdtünk feleslegesen költekezni. Nem túl sokat, de épp eleget arra, hogy annak ellenére, hogy arányaiban is többet kerestünk, nem tudtuk a fizetésünk magasabb százalékát megtakarítani.

Szerencsére, 2019 elején ez végre megváltozott!

Egy barátom hatására elkezdtem olvasni Mr. Money Mustache blogját. Ő egy, a 30-as éveiben nyugdíjba vonult szoftverfejlesztő, aki nem végtelen pénzt keresett, csak többet takarított meg az átlagnál.

A FIRE (financial independence, retire early), avagy az anyagi függetlenség és korai nyugdíj ötlete nagyon megtetszett. Leültünk párommal átbeszélni és úgy döntöttünk megpróbáljuk.

Márciusban tartottunk egy minimál hónapot, vagyis kipróbáltuk mennyi az abszolút minimum amit a megélhetésünkre költünk egy hónapban. Döbbenve tapasztaltuk, hogy a fizetésünk 30%-a teljesen elég. Apró változtatásokkal csupán sikerült a keresetünk 70%-át félretenni.

Lényegében csak annyi történt, hogy nem vásároltunk random dolgokat online, nem ettünk étteremben, hanem a feleségem főztjét ettük minden nap és ahelyett, hogy viszkizni mentünk volna a haverokkal, inkább társasjáték délutánt szerveztünk.

Mivel szintén hála Kiszámolónak már évek óta vezetjük a költségeinket, a minimál hónapot is feljegyeztük és észrevettem, hogy még az is tele volt felesleges kiadásokkal. Például a méregdrága kanadai telefon havidíjjal és az alig használt kondibérlettel.

Mivel ennyire jól sikerült ez a kis kaland úgy döntöttünk belevágunk és kitűztük célként a korai nyugdíjat. A hónapok során kicsit lazítottunk a költségvetésen, de megszabadultunk sok felesleges tételtől is. Az időközbeni előléptetésem is a bevétel oldalára döntötte a mérleget.

Terveink szerint 7 év alatt pénzügyileg függetlenek leszünk. Sem előtte, sem utána nem tervezzük növelni a költségeinket. Ha többet is keresünk, nem hagyjuk, hogy feleslegesen elinflálódjon az életszínvonalunk.

Hát így történt hogy 9 hónapja jóval a várható nyugdíjunk alatti összegből gazdálkodunk, a maradékot meg persze befektetjük.

Ha Téged nem is a korai nyugdíj hajt, mint minket, én akkor is mindenképpen javaslom hogy próbáld ki pár hónapig milyen kevesebből megélni. Az ember nagyon gyorsan rájön mennyi minden felesleges dologra költ. De az is meglepő, milyen sokat lehet spórolni azzal ha nem a helyi éjjel-nappaliban veszed meg a téliszalámit, hanem Auchanban vagy Metróban, nagyobb tételben.

Legegyszerűbb, ha van egy barátod, vagy társad aki veled együtt szeretné csinálni. Ha nem nyűg, hanem elhatározás a kisebb lábon élés, lelkileg is jobban fogod magad tőle érezni.

Eddig a levél. Még ha idehaza nem is annyira könnyű megélni a fizetés 30%-ából, mint Kanadában és ott is kell egy jól fizetett állás vagy vállalkozás hozzá, de az elvek ugyanazok.

Minden alkalommal, amikor pénzt költesz, döntést hozol, mi a fontosabb: a megtakarítás növelése és a pénzügyi szabadság mihamarabbi elérése, vagy az adott termék vagy szolgáltatás, amit azért az összegért vásárolsz.

Természetesen vigyázni kell az egyensúlyra, ne legyen bálvány se a hedonizmus, se a pénzügyi függetlenség eszméje. Egyik oltáron se áldozd fel az életedet, mert ezek az istenek meg fognak csalni, ha bálványként kezeled őket.

De ha megtalálod az egészséges egyensúlyt, sok szabadságot tud adni a fegyelmezett pénzügyi élet.

A korai nyugdíj veszélyeiről már írtam többször:

A korai nyugdíj árnyoldalai

A korai nyugdíjbavonulás veszélyei

Share

263 hozzászólás

 • Krisztian

  4%-os szabaly az a megallapitott mazimum kifizetesi rata amivel a penzed orok idokig kitart.

  Ez kb ugy jon ki, hogy a feltetelezett atlag hozam (itt amerikai picarol beszelunk) 7%. Ebbol levonunk 2% inflaciot, +par egyeb koltseget.

  Tehat minden evben kiveheted a megtakaritasod 4%-t es akkor inflacioval korrigaltan megmarad az erteke.

 • WZs
  “Minden munkához kellenek ügyfelek, partnerek,akiknek nem lehet azt mondani, hogy “bocs, most ehhez nincs kedvem” Ezeket az ügyfeleket viszont kellő háttérrel meg tudod válogatni, mennyiséget és minőséget tekintve is. Kis/közepes számú jófej ügyfélnek dolgozni kifejezetten minőségi életet jelent ahhoz képest, mintha nem válogathatsz.
 • Krisztian

  Igazad lehet. Az se atlagos, hogy 28 evesek vagyunk es az egyikunk fiu a masik meg lany.

  Gondolom also-kozeposztalybelinek lenni sem atlagos, es a bolhapiacon venni a cipot ezer-öccáért sem.

  De az is igaz, hogy en budapesten szulettem, ami csak 1.7millios varos es az orszag 9.7millios teljes lakossagahoz kepest az sem atlagos :S

  Azert, mert azt a dontest hoztam, hogy kozepsuli utan inkabb vegigszenvedem kinkeservesen a 3 eves egyetemet 5 ev alatt rogton az elit resze vagyok, igaz?

  Es az illeto aki fentebb irta, hogy 51 evesen ment el egyetemre, szinten nem atlagos.

  Gondolom, atlagos csak akkor lehetsz, ha nem kersz fizetesemelest, 30 evet dolgozol egy helyen es szidod a fonokot meg a kollegat.

  Vagy talan ugy is lehet csinalni, hogy hazaersz es TVnezes helyett azon gondolkodsz, hogy na hova tovabb?

 • Pista
  a gugli azonnal dobja a valaszt ha beirod a keresobe es nyomsz egy entert
 • Matetoth

  A magyar valosagbol indult ki az otlet gazdaja: sajat lakasban lako emberunk meg tud elni havi 47k-bol. Ha ketten vannak, akkor nagyon laza. Meg ma is. Ezzel nem vedeni akarom, aki mondta (nem tudom ki volt, biztos egy tolvaj), csak legyünk korrektek.

  Nem, 47k-bol nem mesz kulfoldre, igen, a buszberlet is draga, futeni is esszel kell, magadra fozni kotelezo. De meg lehet elni, plane, ha nincsenek munkabajarassal kapcsolatos kiadasok.

 • Pál Ernő László
  47 ezer forintból meg lehet élni saját lakásban? Figyelj csak a rezsid lehet ennyi, maximum pár ezer forintod marad. Ezt nem tudom, honnan szedted, miből főzzön magára, nem tud semmit venni, még a kiskertben sem tud termelni (magok, műtrágya, vegyszerek). Ekkora összegből nagyon lassan lehet meghalni, de semmi többet. Egy nagyon-nagyon szerény élethez is kell ennek legalább a duplája.
 • Hörcsögpörkölt
  Tanulságos történet, és szurkolok a szerzőjének, hogy sikerüljön a terve!

  Ugyanakkor, én másképp látom ezt.

  Szerintem a bevételek növelésével érdemes ilyen célokat megvalósítani. Egyrészt nem kell csökkentened az életszínvonaladat, másrészt ahhoz, hogy a bevételeid jelentősen nőljenek, valószínűleg ki kell mozdulnod a komfortzónádból. Amelett, hogy megtakarítasz, rengeteg skillt sajátítasz el, fejlődsz, kapcsolatokat építesz. Ezek talán többet is érnek majd a jövőben, mint a (fizetésből félretehető) megtakarításaid.

  Tudom, hogy nem mindenkinek való ez, és ahány ember, annyiféle “anyagi függetlenség” definíció létezhet, de én nem a spórolásra helyezném a hangsúlyt.

 • Spurdisznó
  Ha valakit érdekel, hogy a sokszor előforduló “mágikus” 4% honnan jött ki, az a William Bengen tanulmányban megtalálja.

  en.wikipedia.org/wiki/William_Bengen
  Bengen, William P. (October 1994). “Determining Withdrawal Rates Using Historical Data” (PDF).

  A matek része elég egyszerűen megérthető. Történelmi USA adatok alapján ha egy 60%-40% (részvény-kötvény) arányú portfólióból a “nyugdíjba vonuláskor” 4%-ot vesznek ki (ahogy telik az idő, inflációval korrigálni lehet az eredetileg meghatározott összeget) akkor legalább 30 évig mindig kitartott. Persze a jövőt senki sem ismeri. Garanciák nincsenek. Szerintem ez a tanulmány leggyengébb pontja, hogy csak történelmi adatokra épít. Viszont szerintem nagyon erős érvek vannak amellett, hogy ez az esetek nagyon nagy részében működhet. Vannak múltbeli esetek, nem USA-ban, amikor nem működött. (pl Japán, Németo. világháború)

 • Spurdisznó
  @András György “A tiszta részvényportfólió tartása, amikor már összejött a tőke, nagyon nagy érzelmi teher, le fogsz szokni róla. Tudom, erről magyarázhatok most, majd meglátod.”

  Már egy reálisabb összetételű portfólió (mondjuk 25%-75%), ha eléri a potenciális FIRE méretet is jelentős volatilitást mutathat értékében. Akár napi szinten simán több havi megélhetési költséggel csökkenhet-növekedhet a portfólió, ráadásul elég gyakran. Viszont ezt azért van, aki ezt elég jól tudja tolerálni, álmatlan éjszakák stb nélkül.
  Szvsz ha valaki sok éven keresztül építette fel a portfóliót, az valamennyire esetleg könnyebben hozzászokhat az évek során ehhez. Mondjuk aki kihúzta a 2008 körüli időszakot, amikor akár feleződtek is az árfolyamok és most értékének többszörösét látja a számláján is lehet, hogy a következő hullámvasutat is jobban tűri.

 • Sempronius
  Ezekre a korai nyugdíjas sztorikra majd 20-25 év múlva térjünk vissza addig minden fölösleges.

  Elhiszem, hogy egy két év után az egyik legnagyobb gazdasági konjunktúra tetején mikor még friss és érdekes a téma a guruk épp jól megélnek blogolásból és passzív jövedelemből a nyugdíjba vonulás után. Majd pár év múlva mikor már kutyát nem érdekli a téma és éppen nem hoznak semmit sem a befektetések, nem lesz még szuper állampapír és társai sem szépen csendben visszasomfordálnak a munka világába. Nekik menni fog mert van kapcsolati háló, de pár hülye követőjük, aki legrosszabb esetben még a fiatalságát is feláldozta megszívja, mert nem mindig lesz munkaerő hiány akkor pedig tuti nem azt veszem fel aki már egyszer “nyugdíjba vonult” a nagy munkaszeretetében, hanem a csillogó szemű ifjú titánt, aki rugalmasabb, valószínű kevesebbet is kér, tudása naprakész.

 • András György
  “Mondjuk aki kihúzta a 2008 körüli időszakot, amikor akár feleződtek is az árfolyamok és most értékének többszörösét látja a számláján is lehet, hogy a következő hullámvasutat is jobban tűri.”

  Ez így van, de pont arra hívtam fel a figyelmet, hogy ez a korai nyugdíj téma a huszon- harmincévesek sportja lett mind a megmondóemberek, mind a követők oldalán. Ők viszont nem láttak még medve piacot. Fogalmuk sincs még arról, mit jelent egy jelentős megtakarítással átélni azt. Nyilván lesz, aki túléli, de sokan el fognak vérezni, főleg azok, akik a hozamokra koncentrálnak, nem a kockázatokra.

 • Nane
  Én csak annyit jelentettem ki, hogy szerintem egyáltalán nem átlagos, hogy MINDKETTEN IT-sok vagytok.

  Közel egyidősek vagyunk, én is programozó vagyok, én sem elégedtem meg a langyos pocsolyában. Tudom milyen szívni az egyetemen és mellette dolgozni. Csak pusztán nagy meglepetés, hogy MINDKETTEN egyszerre vagytok programozók, nincs ebben semmi támadás, csak pusztán meglepő számomra. Nem is tudom, kollégák/volt kollégák közül ki az, akinek szintén programozó a párja. Talán 1 embert ismerek.
  Ha olvasom a hozzászólásokat, a kiszámolón is átlagon felüli, ha egy család mindkét tagja átlagon felül keres. Nem lehetetlen, csak ritka együttállás.

  Sok sikert kívánok nektek, hogy összejöjjön, nem volt semmi támadás ebben! Csak a beharangozót olvasva, másra számítottam. Folytatást várjuk.

 • Ildikó70
  Ha most megélünk havi kb. 220E.ből akkor nyugdíjasként is meg fogunk élni. Most még az egyikünk fizetése kb. rájuk megy el. Nem akarok “korán” nyugdíjba vonulni. Ha tőlünk is kapnak havi 100-100 ezret és ők maguk is félretesznek ugyanennyit, akkor sokkal előbb meglesz a lakásra az önerő, kevesebb ideig kell albérletben élniük és fizetniük azért, ami soha nem lesz az övék. Van valamennyi tartalékunk, ha egyiküknek sem lesz halálos betegsége nem lesz gond. Ha lesz, akkor úgyis mindegy, mert az élet nem megvehető.
 • FIRE hungary
  Úgy örülök, hogy megint az “én témám megy”, és mellé még érdekesebbek a hozzászólások. A FIRE hungary facebook csoportban sok infó van. Én 20 évesen, kb 20 évvel ezelőtt kezdtem az egészet, így tapasztalatból írhatom, hogy simán el lehet érni az 50 milliós megtakarítást normál alkalmazotti, magyar fizetésből. Pont most került fel egy számolós tábla, havi 25-50eftról indulva 15-20 év alatt meg van. Persze ez nem kevés idő, de látszik,hogy kis pénzből is “simaügy”. Dobhat ennél sokkal jobb lehetőséget is az élet, de B tervnek is jó. Én annó úgy terveztem, hogy kb 35 évesen lesz gyerek, addigra “minden” meglegyen, és bár itt is többen írják, de nem tapasztalom, hogy durván elszállt volna a gyerekkel a havi költség. A korai nyugdíj pedig nem a haszontalan TVt nézést jelenti, hanem BÁRMIT, amit te szeretnél csinálni, építkezni, céget alapítani, utazni, családdal lenni, vagy önkénteskedni.
 • FIRE hungary
  Az utóbbi időben én is sok külföldi FIRE blogot olvasok, és döbbenet, hogy mennyi pénzt keresnek és mégsem tudnak félretenni. A cikkben említett moneymustache is asszem úgy kezdte, hogy félretett havi 4.000$t, ami laza 1.2 millió forint, havonta. Kössz… Az usa háztartások átlag éves jövedelme 60k$, tehát 18Mft, ami havi 1.5 milla. És gondolom a cikk főszereplője sem a magyar átlagot keresi ;-). Ez persze nem baj, sőt “tökjónekik”, de megértem hogy itthonról nem túl motiváló ilyeneket olvasni. Azért az elmúlt évek tőzsdei hozamával elég sokaknak sikerült havi 100 alatti megtakarításokból olyan összegeket összehozni, amivel az aggodalom és a stressz már nem napi téma, de sajnos itthon nem divat erről beszélgetni… Ja, idénre én is “válságot vártam”, mégis 30%ot ment a tőzsde, nekem OTP, apple, facebook tesla a portfólióm nagy része, még ennél is többet hozott.
 • Alex
  “visszasomfordálnak a munka világába” Már korábban is írtam, egyáltalán nem cél örökre kiszállni és Maunika sót nézni 24/7ben. Sokan ki se szállnak teljesen, csak visszább vesznek vagy karriert váltanak. És mi van akkor ha 5 év múlva visszatér? Volt 5 jó éve. Tehát pont az ellentéte a “fiatalságát is feláldozza” megállapításodnak. Mert nem, még megtakarítás alatt se kell aszkétaként élni.
 • Alex
  én 20 évesen, 2007ben szálltam be a tőzsdére játékpénzzel, és egyetemistaként azért megérzi az ember azt a pár százezer forint bukást is. A 2010es ingatlanpiacon is szereztem tapasztalatokat. pont ezért vagyok konzervatívabb a portfóliómmal és viszonylag kevés részvényt tartok.

  De a befektetés egy tanulható dolog, nem lesz attól valaki kevésbé alkalmas hogy nem 50 éves. Sőt, itthon valahogy a kommunizmusban nevelkedett 50es korosztályt nem látom túllépni azon hogy “a bankbetét nem fizet úgyhogy a fiókban tartom”.

 • jurta

  “nincs sok idosebb programozo […] orak hosszan probalod meggyozni a manageredet, hogy azt a majdnem osszedolo Jenga tornyot megse szallitsuk mar az ugyfelnek.

  Ezutan a skillesebbek elmennek, maradnak a langyos vizben ulo, nekem minden mindegy programozok es igen, bezarul a kor.”

  Hova mennek el a skillesebbek? Ha minden IT-s helyen ez megy. Ez nagyon érdekel.

 • GrandMasterB

  Megkérdezhetem a csoport pontos linkjét? Nem igazán sikerült megtalálnom ‘Fire hungary’ néven.
  Előre is köszi.

 • Krisztian

  Biztosithatlak, hogy nincs koze a FIREnek ahhoz, hogy hanygyereket szerretnenk vallalni. Igyis-ugyis 1-2 volt tervben, meg azelott, hogy FIREt elkezdtuk volna.

  Az egoizmussal esetleg abban ertek egyet, hogy magunk miatt nem szeretnenk tobb gyereket, mert ugy gondoljuk, hogy nem tudjuk a maximumot adni nekik. Ez persze idovel valtozhat.

  Az viszont erdekes, hogy miert hiszik azt az emberek, beleertve teged is, hogy valaki elitelendo mert nem novei a populaciot? Ha mindenki igy gondolkodna, hatalmas tulnepesedes lenne.

  Persze szomoru, hogy jelenleg a nyugati civilizacio vallal kevesebbet es jellemzoen a szegenyebb, orszagok tobbet, de szerintem ez az egyen dontese es senkit nem kene kotelezni, vagy presszionalni abban, hogy tobb gyereket vallaljon.

 • Krisztian

  Igen, ez jol hangzik.

  A szakmam olyan, amit imadok. En szeretek szoftvert fejleszteni.
  De mi van, ha holnap megszunik a szakmam?

  Ha most megvan a lehetosegem, hogy megkeressem pillanatok alatt azt a penzt amivel eletem vegeig boldogan elek, miert baj ha megteszem?

  Vagy kotelezo autot vennem hitelre, meg nyaralot, mert van penzem?

  Nem ertem, hogy a te otleted hol zarja ki az enyemet.

  Igen, igaz, hogy jelenleg nem feltetel nelkul szeretem a munkamat, de dolgozom is rajta, hogy valtoztassak. Ha olyat talalok amit imadok, akkor pedig maradok FIRE utan is.

  De ha valaszthatok, hogy 3 napot dolgozom es kettot a gyerkocokkel otthon vagyok, barmennyire is szeretem a helyem, azt fogom valasztani.

 • Krisztian

  Koszi Prokolt!

  Teljesen igazad van. Lehet, hogy nem jott at elegge a cikkbol, de nagy hangsulyt fektetek a bevetelek novelesere. Onkpezes, folyamatos munkahelyvaltas. Emellett dolgozom par sajat otleten ami idovel hozhat plusz penzt.

  De!

  Ez nem zarja ki, hogy a kiadasaidat is csokkentheted. Ha megveszed a siberletet 1000 dollarert, de el se mentel egesz evben sielni, annak van ertelme? Alapavetoen ilyenekre gondolj.

  kifizethetnek 100$-t a telefonomra havonta, hogy legyen 5 giga netem, de ha megnezem az app-ban es latom hogy sosem hasznalok 1 giga felett akkor van ertelme? Ez nem az eletszinvonalam csokkenese, ezek a koltsegek netto butasagok.

 • Krisztian

  Hat igen, ez jo kerdes.

  En szemely szerint bizom abban, hogy vannak kulonc cegek ahol nem ez megy.

  Sajat utam: kis ceg -> outsourcing multi -> nagyobb consulting multi -> egyike a top 4 legnagyobb IT cegnek.

  Kovetkezo lepesem valoszinuleg egy startup lesz. Jellemzoen azok akik kiegnek a top cegeknel tapasztalt corporate BS-en kezdenek egy sajat vallalkozast, felepitenek valamit es ott altalaban egy ideig nagyon jo a legkor.

  Parom hasonlo kisebb de azert nemzedkozi cegnel dolgozik, es nagyon szereti.

  En a consulting munkamat szerettem, mert olyan pozicioban voltam, hogyha nem tetszett egy projekt, tudtam valtani. Ha nem lett volna a kanadai ajanlat, maradok is a cegnel.

 • Dobi
  Krisztián: Gyereknek nem tudod a maximumot adni?

  Az mit jelent? Mi az a maxium?

 • Zedder
  Azért ne állítsuk már be lehetetlennek sem a megtakarítást. Én most így a negyvent alig átlépve (családdal, gyerekekkel) vagyok ott, hogy ugyan tudatosan semmiféle FIRE hajlamom, célom nincs, de azért napi szinten simán változhat 1-2 millió forinttal a portfólióm értéke, ha Mr. Marketnek éppen olyan napja van.

  Igen, ehhez kellett félretenni folyamatosan, hosszú időn keresztül. De sose volt erőn felüli a dolog.

  Azt pedig igencsak osztom, hogy nevetek a húszas, harmincas ficsúrokon, akik még kb. oviba jártak mind a legutóbbi, mind a dotcom lufi válságnál, de most osztják az eszet.:) Jaaa, bika piacon könnyű.

  Majd ha jön az apály, kiderül, hogy kin nincs fürdőgatya…

 • Matetoth

  Nem az a kerdes, hogy lehet-e 47k a rezsid. Persze, 200k is lehet. Ha pedig egyedul vagy, figyelsz rá, 10k is lehet (itt a fűtés az, ami megdobja, minden mas egyedul nem lehet 5k sem). Azzal meg valszeg 1 szobat fűtesz. 30k egy embernek vetemeny nelkul is boven eleg. Tudom, mert csinalom. (Bar ketten vagyunk, igy olyab 35-40 a kaja.) Igen, sokaknak elkepzelhetetlen.
 • FLD1987
  21 éves koromban kaphattam volna egyben 46.000.000 HUF összeget. Viszont én már akkor tudtam és most is tudom, hogy nem rendelkezek olyan tudással, hogy a mindenkori magyar nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetet kitudjam termelni 46.000.000 HUF összegből. Ezért 21 éves koromban úgy döntöttem, hogy 46.000.000 HUF összeg helyett a mindenkori magyar nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetet kérem. Forintban számolva több mint 50%-kal emelkedett 21 éves koromhoz képest a jövedelmem. 2009. évben bruttó 210.700 HUF/hónapról 2019. évben bruttó 346.700 HUF/hónapra.
 • FLD1987
  Előző hoz. folyt.:
  Utólag tudom, hogy hova lett volna jó befektetni 46.000.000 HUF összeget, de utólag tudom több évtizedre visszamenően a lottószámokat*. Viszont sajnos nem rendelkezem a jövőbelátás képességével. Ha előre látnám a jövőt, akkor nem a magyar nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetből kellene megélnem munka nélkül, hanem ennek a többszöröséből tudnék megélni, mert korlátlan pénzem lenne. Viszont szoktam gondolkozni azon, hogy mennyi pénz kell ahhoz, hogy a mindenkori magyar nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetet meglehessen keresni. Az a tippem, hogy többszázmillió HUF összeg kell ehhez. 1% éves nyereséggel szoktam számolni, mert a többi pénzt befektettem volna, szerintem hosszútávon a munkajövedelmek jobban növekednek, mint a befektetések jövedelme.
  *Internet segítségével megkereshető több évtizedre visszamenően a cégek árfolyamemelkedése és a lottószámok, stb.
 • Taliga1994
  Sziasztok!
  Jó az elképzelés korán nyugdíjba menni csak keményen kell dolgozni továbbá az egyes szabáj magas jövedelem kell. Én 25 éves vagyok saját lakásom van kevés hitelből ami ha ügyes vagyok nemsokára kimegy a vésztartalék fontos én is építés nekem lassan megy mivel hitel kifizetésére is teszek el elég sokat de meglehet oldani a korai nyugdíjat hozzá teném rehabos vagyok burgerkingben dolgozom 6 órában 150-160 e Ft nettö plusz segély így van 220e Ft nettó ban nem lehetetlen csak meg kell találni a lehetőségeket persze némi szerencse is kell
 • Spurdisznó
  “Ezekre a korai nyugdíjas sztorikra majd 20-25 év múlva térjünk vissza addig minden fölösleges.”

  Miért is fölösleges? 25 év múlva, hacsak nem vagy nagyon fiatal még, akkor már számodra ez a vonat elment. Persze akkor is majd érdemes lehet gondolkodnod erről, csak a lehetőségeid jelentősen korlátozódnak.
  Abban igazad van, hogy a történelmi adatok alapján az egyik nehéz szcenárió amikor az akkumulációs időszak utolsó éveiben masszív bika piac van, amit a “nyugdíjba vonulást” követően egy hosszan tartó medve piac követ. Ilyenkor a portfólió annyira össze tud zsugorodni, hogy a medve piac után már nem elég a portfólió mérete, hogy magához térjen. Jobb esetben első 10 év alatt ez kiderül és még lehet tenni. 100% garantált stratégia nincs, és egy szint felett a biztonság növelése irreális energiabefektetést kíván. Van olyan szituáció, amikor atombunker építése a legjobb választás.

 • yimshagin
  Kicsit félreértesz. Jó, nálad nem függ össze. De visszatérhetünk rá, ha meglesz majd az 1-2 gyerek, hogy mennyire “maradsz normális” napi 10-12 óra munka mellett, ha te akarod nevelni és nem bébiszitterek által őket. Csak ha egy kicsit rossz alvók és/vagy rosszcsontok… És ahogy írtam is rátok vonatkozóan, mindenki úgy dönt, ahogy jónak látja. Én senkit nem presszúráztam, téged sem, csak kifejtettem, hogy ha mindenki úgy gondolkodik, aki megtehetné anyagilag és egészségileg, hogy mégsem vállalja, az igenis egoizmus. Mert ha a szegény azért nem vállalná (de ugye tudjuk, hogy ők inkább vállalják), mert szegény, a gazdag azért, mert csak, akkor bizony elöregszik és nagyon hosszú távon kihal a társadalom. Ahogy ezt látjuk is EU-ban legtöbb helyen. Na ez az, amit én nem helyeslek, és egoizmusnak ítélek. Tehát még egyszer, nem téged, hanem azt, aki megtehetné, de nem, mert csak.
 • Okos titánka

  “Szerintem a lakasvasarlas is egy dontes es a tarsadalmunknak egy tevkepe, hogy csak akkor vagy valaki ha sajat lakasod van.

  Mi egesz eletunkben bereltunk eddig, olyan egyszeru okbol, hogy nem eri meg venni. (Ajanlom figyelmedbe az 5%-os szabalyt)”

  A lakásvásárlás a jelenlegi környezetben egyértelműen jobban megéri, mint bérelni Magyarországon/Budapesten.
  És a helyzet az, hogy aki szerez egy lakást annak a vagyongyarapodása gyorsítópályára kerül ahhoz képest, aki nem tudja az önerőt előteremteni.
  Aki meg a szüleitől kap lakást az elég nagy hendikeppel indul.
  Nekem a lakhatásom havi 35ezer forint, ennyi megy el a kamatokra. Amit ezen felül fizetek az vagyon gyarapodást jelent, azaz megtakarítás. Hátránya, hogy nem likvid ez a megtakarítás, de valszeg jobb 3X nem likvid, mint X likvid vagyon.

 • Aztaleborultszivarvégit
  Tegnap este beszélgettünk a feleségemmel az itteni kommentekről, és mondta, hogy szerinte nagyrészt kamuzik az, aki szerint lehetséges rövid idő alatt sok pénzt félretenni, majd átszámoltuk, hogy mi hol tartunk.

  Most születik a negyedik gyerek, mindketten diplomások vagyunk, a feleségem 6 éve otthon van, az én fizetésem közepesnek mondható.
  A nulla szintet 2014 közepére lőve, ahol nem volt se autónk, se saját házunk, se megtakarításunk, ma, 2019 végére a bruttó vagyonunk 70M forint, és összesen 15M forintnyi fix törlesztős hitelünk van.
  Csak ültünk és szótlanul hümmögtünk. Megvan mindenünk amire valaha vágytunk, és még csak a harmincas éveink elején/közepén járunk.
  Az a durva, hogy a megtakarításunk is lehetne vaskosabb, de nem akartunk lemondani az élményekről, a Maslow-piramis felsőbb szintjeiről, és szerintünk jól döntöttünk. 10 éve vagyunk együtt, 10 éve toljuk a szekeret közösen

 • Zabalint

  Ha női szemszögből nézed, a szakmai arányok miatt nekik nagy az esélyük, hogy a párjuk is IT-s legyen, fordítva ritkább csak.

  Egyébként nekem volt olyan fiatal pályakezdő férfi kollégám, akinek a nője is IT-s volt, na ők szintén valamiféle korai nyugdíj projektet építenek, és életkorukhoz képest jól is állnak (jóval fiatalabbak a posztolónál), annak ellenére, hogy a srácnak mi a munkatársai magyaráztuk el, hogy mi az a kötvény, de egyelőre amúgy inkább ingatlanban utaznak. És ami még közös a posztolóval, hogy ők sem ragaszkodtak a szülőföldjükhöz, Erdélyből jöttek Budapestre, de már Nyugat-Európában vannak.

  Másrészt viszont ugyanabban a cipőben van bárki más is, aki IT-s, és a párja ugyan nem IT-s, hanem más jól fizetett területen dolgozik. Ilyenek meg beleértve magamat is, sokan vagyunk.

 • Spurdisznó
  “Ebből a keretből lehet finanszírozni a fejlődés miatti relatív életszínvonalváltozást?”

  Ha a 4%-os szabályt nézzük, akkor az infláció szerint korrigált kifizetésekkel számol 30 évig. Ez kb azt jelenti, hogyha kiadásaid között figyelembe vettél egy középkategóriás kocsit, akkor “nyugdíjba vonulás” után tíz évvel is megengedhetsz egy akkori középkategóriás kocsit. Ami lehet, hogy akkor majd egy “átlagos” elektromos kocsi lesz.
  A tanulmányban történelmi inflációval korrigáltak, és az inflációs kosár összetétele változott.
  A 4%-os szabályt csak azért írtam, mert ez egy kiindulópont lehet és nyilván egyéni körülményekhez lehet szabni. Van aki anuitásokkal “felüti” a portfóliót. Viszont amikor ilyen 2%-os számok repkednek, az már teljesen irreális, gyakorlatilag azt feltételezi, hogy a piacok nem fognak működni a jövőben nagyon sokáig. Persze ez nem lehetetlen.

 • Adamo
  A spórolós próbahónap után ki kellene próbálni az 1 hónap nyugdíjas létet is. Csalóka amúgy, mert első két hétben még megvan az újdonság varázsa és jól esik a pihenés is, de pár hónap után már hiányozni fog, hogy elfoglald magad valamivel szerintem. Ha meg már elfoglaltság, akkor miért ne a jól fizető munkád?
 • yimshagin
  @Aztaleborultszivarvégit Tehát 5 év alatt 55M nettó vagyont összegyűjtöttetek 4 gyerekkel a semmiből, mindezt átlagos fizetésből. Vagy nem mondasz igazat vagy valahol beütött egy lottó 5-s és elfelejtetted megírni.
 • Nacionalista
  matetoth:

  Még a te számaiddal sem jön ki a dolog. Legyen 10k a rezsi (ez még akkor is nagyon necces ha 2-3-n laktok együtt, de legyen). 30k a kaja.
  9,5k a BKV bérlet. Itt már túlvagyunk a 47k-n, és akkor még nem vettél mosóport, tusfürdőt, fogkefét. Nem vettél egy borotvát, fájdalomcsillapítót, kukászsákot. És persze ebből egy fillért sem tudsz félretenni amiből javíttatni kéne néha a mosógépet vagy a kazánt.

  Az első 20-30 ezres költségnél belekerülsz a hitelcsapdába, onnan meg előbb utóbb utcára kerülsz ha nem szerzel extra bevételt.

  1 hónapig csalásokkal talán meg lehet élni 47kból, de ezt fél évig sem lehet tartani nem hogy egy évig vagy tovább.

 • Krisztian

  Ugy ertem, hogy szellemileg, boldogan nem hiszem hogy tudnek foglalkozni 3-4 gyerekkel.

  Most ugy erzem, hogy a maximumot, azaz 100%os odafigyelest csak 1-2 nek tudnam biztositani.

  Ha ez valtozik miutan megszuletett az elso ketto, persze vallalunk meg 🙂

 • Krisztian

  A Maslow-piramis teteje a self-actualization, azaz az onmegvalositas. Annak nincs koze a penzhez, vagy az elmenyekhez, sot.

  En szemely szerint ugy gondolom, hogy a multis munkammal ezt sokkal nehezebb elernem, mintha azt csinalom amit szeretnek.

 • Krisztian
  Hat emberek, folyamatosan olvasom a kommenteket es probalok rajuk valaszolni.

  Van egy visszatero tema, amit viszont nem ertek. Sokan mondjak, hogy bika piacon konnyu, majd ha jon a valsag megszivod, rosszak a szamok stb.

  Az ilyen mit szeretne mondani? Ne sporoljam meg a fizetesem 70%t mert ugyis mind1? Ha jon a medve piac megszivom szoval inkabb koltsek el mindent most rogton?

  Igen, tudom hogy jon a valsag, tudom, hogy az majd rossz lesz, de amin valtoztat, hogy 7 ev helyett 10 alatt leszek anyagilag fuggetlen.

  Vagy komolyan az a tanacsotok, hogy eljek mint egy tucsok, mert ha jon a tel akkor igyis ugyis mind megfagyunk?

  Az is erdekes, hogy latatlanba, csak kor alapjan hanyan lenezik az embert. A 30 alatti biztos tudatlan es otlete sincs, hiszen te mar 40 vagy es mennyivel jobban tudod!

  Szerintem a kulonbseg csak annyi, hogy nekunk meg ott a feny a szemunkben.

 • Alex

  Milyen BKV bérlet? Bicikli. Azzal a kondi is le van tudva.
  Pipere 1,5k, vitamin 300 Ft, hogy gyógyszer se kelljen.
  5k-t pedig félretenni.

  Szar élet ez, de az éhenhaláshoz/megfagyáshoz 47-nél kevesebb kell. Haverom ennyiből tolja, még kábeltévéje is van és egyedül lakik egy másfél szobás panelban.

 • Hörcsögpörkölt

  Igen, természetesen a felesleges kiadások mindenképp elkerülendők.
  De úgy tűnik nekem, hogy a cikknek nem ez volt a fő mondanivalója, hanem az, hogy az anyagi függetlenség mielőbbi eléréséért tett erőfeszítések egyik része lehet a lemondás is pl. szórakozásról (étterem, kirándulás), luxusról.
  Erre írtam, hogy ez utóbbira van alternatíva.

  Az albérlet vs lakásvásárlás témához annyit fűznék hozzá, hogy gyerekekkel sokkal nehezebb albérletben élni (legalábbis Mo-on). Van barátom pl., akiket kivágtak az albérletből, amikor kiderült, hogy a párja terhes, és nem is nagyon találtak másikat, csak rokonukhoz tudtak menni.

 • András György
  : visszakérdezek, mire számítottál? Van itt a látogatók között jónéhány ember, sokkal nagyobb élettapasztalattal, nagyobb megtakarítással, általában véve sokkal közelebb a korai vagy kései nyugdíjhoz, mint te. Komolyan azt gondoltad, hogy áhítatos csendben fogják hallgatni a meglátásaidat 9 hónappal a 10-20 éves projekt kezdete után?
  Ha azt mondják hibás a számítás, akkor nem azt mondják, hogy élj tücsökként. Ha azt mondják, bikapiacon könnyű, nem azt mondják, hogy költsd el minden pénzedet. Hogyan jutottál erre egyáltalán? Mindent vagy semmit?
  Azt próbálják mondani, hogy tervezz reálisan! Ha te ezt nem vagy hajlandó meghallani, akkor másoknak próbálják ezt elmondani, mert korai nyugdíj terén van némi hülyítés a közbeszédben. Ezen a téren mégis kire kéne hallgatni, ha nem azokra, akik előtted járnak ezen az úton?
  Ha meg nem érdekel mások véleménye, nem kell kiállni eléjük.
 • Spurdisznó
  @Hörcsögpörkölt

  Van benne valami, amit írsz. Szerintem egyéntől is függ, melyik út járhatóbb a számára.
  Van akinek a kiadásainak a csökkentése és a bevételeinek a növelése kisebb-nagyobb előrelépésekkel, “standard” karrierúttal működik.
  Van, aki rockstar üzemmódban a bevételeit meg tudja többszörözni, és magasabb kiadás oldalt kompenzálni tudja. De ehhez tipikusan olyan egyéniség, tehetség is kell, meg egy kis szerencse is.

 • expect

  “Ha a 4%-os szabályt nézzük, akkor az infláció szerint korrigált kifizetésekkel számol 30 évig”
  Én nem inflációról beszéltem, hanem a társadalom általános életszínvonal változásáról. Mondok egy példát: 1990-ben az USA-ban a medián egy családra jutó bevétel 35.353 dollár, 2018-ban pedig 78.646 dollár volt. Az 1990-es érték inflációval növelve 2018-ban ugyanakkor csak 67.921 dollárt ért volna. Ergo a család, ami erre a szintre lőtte volna be a bevételeit, lejjebb csúszott volna a társadalmi ranglétrán. Ami ha belegondolunk teljesen magától értetődő, mivel az infláció nem veszi figyelembe a világ fejlődését. Számos olyan dolog lesz a következő 30 évben, ami ma még nincs, ezeket az infláció nem tükrözi vissza, ezekre ma még nem költünk, viszont hozzá fognak járulni az általános életszínvonal emelkedéséhez, ami miatt reálértékben nem emelkedő jövedelem esetén leszakadunk.
 • GrandMasterB

  Szerintem arra szerettek volna itt utalni többek, például , hogy egészen más a gyűjtési fázisban megtapasztalni egy bika vagy medve piacot, mint mikor a te és családod megélhetését jelentő befektett összeg elkezd olvadni egy esés miatt. Ahhoz azért erős idegekre van szükség, mikor valaki látja, hogy az 1 millió dollárja néhány hónap alatt mondjuk 465 ezerre apad. Természetesen az ember mondhatja magában, és valószínűleg igaza is lesz, hogy vissza fog az menni, de a kérdés a mikor és az, hogy ezt az időszakot az egyén hogyan éli meg, dolgozza fel magában.

  Egy tanulságos írás, hogy milyen volt átélni a 2008-as válságot és az utána következő időszakot:
  bogleheads.org/forum/viewtopic.php?f=108&t=25126

 • jurta
  Olyan sokan leírjátok, hogy mit kezd majd az idejével a fiatal nyugdíjas, sőt konkrét példákat írtok, akik belehülyültek, leépültek, vagy 55 évesen hat hónap után visszamentek dolgozni (hogy már össze sem szedtem a hozzászólás-idézeteket).

  Ez olyan emberek portréja, akiknek kívülről valami struktúrát kell rakni az életébe, napjaiba, hogy elkerüljék a szorongást, ürességérzetet, céltalanságot.

  Nincs semmi gond velük (bár kicsit sajnálom őket), a struktúrával meg főleg nem. Csak az lep meg, hogy nem veszitek számításba, hogy a struktúra jöhet belülről is. Sőt, az az igazán izgalmas.

  (Persze ahhoz, hogy belülről jöjjön, nem árt, ha minőségi család és közösség nevelt fel, vagy ha bevállalod a hosszú és sokszor kiábrándító önismereti munkát. Részemről megvannak a tervek a még várható max. 55 évemre, ha a munkával való jövedelemtermelés kényszere esetleg megszűnne, akár ma estétől.)

 • Matetoth

  Azt hiszem a dolog elejerol lemaradtal. A 47k-t valami politikus valami szocialis segelyre reagalva mondta asszem. Ha nincs munkad, bkv berlet sem kell, illetve ez egy ember megelhetesere vonatkozott. Ketten mar tenyleg nyűglődős lehet, de nem tartom kizartnak, hogy meg lehet oldani. Hitelt remelhetoleg nem tudsz ekkora jovedelemmel felvenni, mert az tenyleg halal.

  Egyebkent tovabbra sem budapest van csak, akinel ott van ingatlanja, az kapasbol havi minimum 50k (rossz kornyek) jovedelemtermelő kepesseggel rendelkezik (ha ő is benne lakik).

 • tomi
  A te korai nyugdíjtörténeted összefoglaló szerűen dokumentálva van valahol?