Itt a legújabb kihívás: élj meg a várható nyugdíjadból!

2019-12-01
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Rengeteg agyament és értelmetlen kihívás járta körbe a világot az elmúlt években. Boríts magadra egy vödör jeges vizet meg a többi hasonló agymenés.

Eszembe jutott egy sokkal jobb kihívás, miután láttam egy angol műsort, ahol egy hasonlóra vettek rá egy középkorú házaspárt: élj meg a várható nyugdíjadból egy-három hónapig!

Az emberek nem hiszik el, hogy egyszer ők is lesznek nyugdíjasok és azt sem hiszik el, hogy nagyon rossz lesz megélni annyiból, amennyit kapni fognak.

A legnehezebb azt meghatározni, mennyi lesz a várható nyugdíjad. A demográfiai és egyéb problémák miatt csak becsülni tudjuk a várható nyugdíjat, de szerintem bőven felülbecsüljük, ha azt mondjuk, hogy a mostani bejelentett nettó fizetésed 60%-a lesz a nyugdíjad. (Szerintem a mostani nettó fizetésed fele sem lesz 25 év múlva, mert lehet hogy járna, csak nem fog jutni, de maradjunk a 60%-nál.)

Hogy miért nem lesz nyugdíjad, nézd meg itt:

Úgyhogy ha elfogadod a kihívást, a következő hónapban vagy inkább három hónapban élj/éljetek meg a mostani fizetésetek 60%-ából. Amit most a gyerekekre költesz, azt nyugdíjasként az orvosokra meg gyógyszerre fogod költeni, úgyhogy azzal nagyjából nem kell külön törődnöd.

Ebből a 60%-ból fizesd ki a rezsit, az ételt, a bevásárlásokat, utazást, autót és bármit. Vásárolj olyan ételeket és menj szórakozni oda, ami belefér ebbe az összegbe.

Persze ebben van egy hatalmas csalás: a nagy kiadásokat (mint a házad felújítása, vagy a fogaid megcsináltatása és minden hasonló komoly tétel), el tudod ódázni még egy vagy három hónapig, ezzel tudsz csalni. Mert ha minden hónapban ennyit kapsz majd, akkor nem tudod ezeket a végtelenségig magad előtt tolni. De azért egy próbának jó lesz.

Ha így akarsz majd élni három hónapig, rájössz, hogy ehhez képest a jegesvizes bohóckodást még kihívásnak is szégyen hívni.

Érdemes ezzel az anyagi problémával minél előbb szembesülni, amíg még tudsz tenni valamit ellene. Érezd egy kicsit a magad bőrén, mit jelent megélni közel fele annyiból, mint amit most keresel. Esetleg ha (katás) vállalkozó vagy, akkor kicsit megérzed, milyen lesz majd havi 40-50 ezer forintot beosztani.

Két lehetőség van: vagy nem sikerül és akkor most elkezdhetsz változtatni mind a kiadásaidon és mind a bevételeiden, vagy igen és akkor abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy mindjárt félre is tudod tenni az eddig feleslegesen elköltött pénzt a nyugdíjadra.

Nos, elég bátor vagy? Elfogadod a kihívást?

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram