Itt a legújabb kihívás: élj meg a várható nyugdíjadból!

Rengeteg agyament és értelmetlen kihívás járta körbe a világot az elmúlt években. Boríts magadra egy vödör jeges vizet meg a többi hasonló agymenés.

Eszembe jutott egy sokkal jobb kihívás, miután láttam egy angol műsort, ahol egy hasonlóra vettek rá egy középkorú házaspárt: élj meg a várható nyugdíjadból egy-három hónapig!

Az emberek nem hiszik el, hogy egyszer ők is lesznek nyugdíjasok és azt sem hiszik el, hogy nagyon rossz lesz megélni annyiból, amennyit kapni fognak.

A legnehezebb azt meghatározni, mennyi lesz a várható nyugdíjad. A demográfiai és egyéb problémák miatt csak becsülni tudjuk a várható nyugdíjat, de szerintem bőven felülbecsüljük, ha azt mondjuk, hogy a mostani bejelentett nettó fizetésed 60%-a lesz a nyugdíjad. (Szerintem a mostani nettó fizetésed fele sem lesz 25 év múlva, mert lehet hogy járna, csak nem fog jutni, de maradjunk a 60%-nál.)

Hogy miért nem lesz nyugdíjad, nézd meg itt:

Úgyhogy ha elfogadod a kihívást, a következő hónapban vagy inkább három hónapban élj/éljetek meg a mostani fizetésetek 60%-ából. Amit most a gyerekekre költesz, azt nyugdíjasként az orvosokra meg gyógyszerre fogod költeni, úgyhogy azzal nagyjából nem kell külön törődnöd.

Ebből a 60%-ból fizesd ki a rezsit, az ételt, a bevásárlásokat, utazást, autót és bármit. Vásárolj olyan ételeket és menj szórakozni oda, ami belefér ebbe az összegbe.

Persze ebben van egy hatalmas csalás: a nagy kiadásokat (mint a házad felújítása, vagy a fogaid megcsináltatása és minden hasonló komoly tétel), el tudod ódázni még egy vagy három hónapig, ezzel tudsz csalni. Mert ha minden hónapban ennyit kapsz majd, akkor nem tudod ezeket a végtelenségig magad előtt tolni. De azért egy próbának jó lesz.

Ha így akarsz majd élni három hónapig, rájössz, hogy ehhez képest a jegesvizes bohóckodást még kihívásnak is szégyen hívni.

Érdemes ezzel az anyagi problémával minél előbb szembesülni, amíg még tudsz tenni valamit ellene. Érezd egy kicsit a magad bőrén, mit jelent megélni közel fele annyiból, mint amit most keresel. Esetleg ha (katás) vállalkozó vagy, akkor kicsit megérzed, milyen lesz majd havi 40-50 ezer forintot beosztani.

Két lehetőség van: vagy nem sikerül és akkor most elkezdhetsz változtatni mind a kiadásaidon és mind a bevételeiden, vagy igen és akkor abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy mindjárt félre is tudod tenni az eddig feleslegesen elköltött pénzt a nyugdíjadra.

Nos, elég bátor vagy? Elfogadod a kihívást?

Share

145 hozzászólás

 • Nagy Vonalakban
  Legfeljebb kevesebb Bora Bora és több Ibiza…
 • Minimalista Peti
  Jó ébresztés lehet ez sokaknak. Nekem, és sok jó gondolkodású fiatalnak ez nem kihívás, de az idősebb korosztálynak tényleg nagy feladat lehet. Sok sikert annak aki erre vállalkozik!
 • Igazmondó
  A felosztó kiróvó rendszerben ha sok a befizető és kevés számú a nyugdíjat kapó akkor MULATÁS van.
  Ha az arány fordított, (mint most) akkor BORULÁS van.

  Ha ez valakit meglepett, na az a gondban lehet…

  A fiataloknak azt ajánlom, hogy tanuljanak meg pénzügyileg radikálisan áramvonalasak lenni.
  Ez azt jelenti, hogy költsenek napi szükségletekre extrém keveset, a bevételeiket pedig maximalizálják. Szellemileg pedig maradjanak erősek, mert a liberális világ egy hamis illuzió.

 • Nagy Vonalakban
  Egyébként valami hasonló várható,
  mint ami volt még az előző század első felében:
  az élethosszig tartó munka…
  a suszter idős korában is
  (amíg meg nem vakult)
  talpalta a cipőket,
  és most is ez várható…
  a demográfiai helyzet következtében
  fellépő munkaerőhiány enyhítését
  fogja szolgálni
  a katàsok élethosszig tartó munkában tartása;
  valószínűleg ez is volt az egyik oka,
  hogy anno ezt bevezették…
 • Incognito
  Kihívás elfogadva. 50%-ra lőttem be az összeget, a mai nappal indul, és december 31-ig vagy február 29-ig fogom tartani. Nem különösebben rajongok a kihívásokért, ez az első, amit elfogadtam, mert jó kezdeményezésnek tartom, tudatosságra nevel. Valószínűleg nem lesz nehéz megtartani, de lesznek azért olyan területek, ahol jobban meg kell majd gondolnom a költekezést.
 • Kiszamolo
  Icognito, elsőzök helyetted: első!

  Sok sikert, várjuk a beszámolót. Akár írhatnád is, mi történt. Mennyi helyett mennyiből élsz meg, miről kellett lemondani, stb.

 • Ruszin Zsolt
  Kiváló cikk. Még kérünk ilyent. Bele kellene szőni, hogy a kormány is pedzegeti a nyugdíjreformot.
 • Zoltán
  “Az emberek nem hiszik el, hogy egyszer ők is lesznek nyugdíjasok és nem hiszik el, hogy nagyon rossz lesz megélni annyiból, amennyit kapni fognak.”

  Én elhiszem, és ezért csinálom azt, hogy KATA-s vállalkozóként nem fizetek most be nyugdíjat, hanem elteszek minél többet megtakarításba, és gyűlik is szépen. Nem dobom most bele a feneketlen zsákba azért, hogy aztán ne kapjak semmit, vagy 75 éves koromtól kapjak vagy hasonló.

  Én inkább attól tartok, hogy ebben a jövőben én, akinek lesz saját megtakarítása, fogok a gazdagabbak közé tartozni, és az állam majd megadóztat, hogy el tudja tartani az akkori tücsköket, hogy rászavazzanak.

  Ahogy pár éve is volt, hogy a sok tücsök felvette a hitelt, aztán követelték, hogy mentsék meg őket. Az én és a többiek pénzéből.

  Vagy az az ügy, ahol magas kamatú kötvényt vettek, majd amikor bedőlt a bróker, akkor kimentették a spekuláns tücsköket.

 • jasmyne
  Van akinek ez jó játék és tapasztalatszerzés lesz, nekem már a valóság, mert gyakorló nyugdíjas vagyok. Ami a legfontosabb, megélni lehet viszonylag alacsony nyugdíjból is, de ha nincs tartalék, akkor bizony már egy mosógépcsere vagy bármi más rendkívüli kiadás is komoly kihívást jelent. Kiszámolót még csak pár éve olvasok, de már 1995 óta vezetek háztartási naplót, készítek költségvetést és a nyugdíjra is sokáig készültem, számolgattam, mit hogyan alakítsak ki, hogy jóval kevesebből is elfogadhatóan éljek.
 • Walahol
  Hmm. Most is így élek, és beleférek kb az 50%-ba:
  – 2013-ban bukott a mikorvállalkozásom (pénzem=adósság, tehát 0), azóta alkalmazott vagyok..
  – azóta (kis örökség is volt benne) vettem egy minigarzont, aminek olcsó a rezsije és sétatávra van a munkahelyemtől.
  – van autóm, de alig használom (Bp), inkább BKV-val járok, ha dolgom van
  – társasjáték partikra, kirándulni járok szórakozni, ezek nem drága dolgok, inkább a minőségi együtt töltött idő a lényeg a barátaimmal, nem a pénzszórás. De, azért egy túra végén 1-1 éttermezés belefér.
  – minden nagyobb kiadást alaposan meggondolok, főleg a műszaki cikkeket. Ami szükséges, vagy hasznos, megveszem, és igyekszem hosszú távra venni, tehát vigyázok rá és sokára cserélem le.
  – ételből minőségit veszek
  – a munkahelyen ebédelek, de büfébe nem járok (illetve: csak esetileg, havi 1-2-3 alkalom)
  – könnyítés, hogy egyedül élek, se feleség, se gyerek
 • Anna
  Harom honapja csinaljuk, hogy 30%-ot mindenbol felrerakunk. Jelentem: tul lehet elni, de van, amit meg kell azert gondolni. Az impulzusvasarlasoknak lottek. Annyira megszorulva, hogy a felrerakott penzhez kelljen nyulni, mert megcsusztunk a szamlakkal csak egyszer voltunk, de aranylag eros honap volt a harombol ketto. (Egy meg rossz…) Viszont: a szuleim kisnyugdijasok. Elmeletileg. Gyakorlatilag meg mindig vallalkoznak 70+ evesen, es valljuk be, jobban elnek, mint mi. Egy-egy kulfoldi hosszuhetvege gyakrabban beficcen, mi “csak” 3-4-szer pihenunk vagy utazunk egyet gyorsan ev kozben, azt is felereszt itthon. Na jo, inkabb otszor, plusz a rendes nyaralas, de ok tobbet. Ez alapjan szerintem nem is az a legfontosabb, hogy rengeteg penzt tegyunk felre, hanem az, hogy egeszsegesek maradjunk. Amig egeszsegesek vagyunk, barmi kozbejonne, lehet dolgozni (vagy felallasban),de egy betegseg draga
 • Treil
  Az a gond ha 60%-ból élsz és 40%-kot raksz félre az a megtakarítás is vészesen kevés 200-300 ezres fizetésből. Örülnék ha 60%-ból kellene megélnem és ha 40% megtakarítás fedezné a jövőbeli ingatlancélokat, gyerekvállalást, nyugdíjkiegszítést. Átlag itthoni fizetésből kb. 70%-ot kellene eltenni, és 30%-ból élni.
  Bár lehet hogy rosszul értelmezem és a megtakarítások feletti összeg 60%-ból kellene megélni? 3 hónapig lehet kibírnám, de addig az életben maradáson kívül tényleg semmi másra nem költenék.
  De amúgy tetszik a kihívás, a hülyeségekkel ellentétben sokkal több értelme van, levezetett kiadásokat prezentálva.
 • Tomek
  Ha azt leszámítjuk, amit félreteszek (nyilván az nem lesz nyugdíjas koromban, mert arra teszek félre, plusz elvileg akkor ki is veszek belőle, de ez nem fontos), akkor már most is az 50 százalékából élek. 🙂
 • Singleparent
  A havi nettón 60 %-ból élni számomra abszolút nem lenne kihívás…Tisztes szegénységben nőttem fel, ahol minden fillérnek meg volt a helye, nyaralás, kocsi stb.nelkül. Ebből kitörtem, viszont az anyagiak értelmes beosztását megtartottam. Ez segített túl élni később egy válást, az ezzel járó kifosztást, +ezzel egyidőben munkahelyi problémák miatti bekõvetkező 40 %-os nettó bércsökkenést. Mégis ezután a fizetésem felét félre tudtam rakni évekig. Se excel táblázat, se más macerás, önsanyargatò dolog nélkül. Ha valakit érdekel, szívesen megosztom a titkom. Hab a tortán, hogy komoly energiák mozgosítása után 1 hónapja sikerült munkahelyet váltanom, 50 %-os bérnövekedés mellett. Igy már a nettóm 33 %-ból vígan megélek egyszeri kiadások nélkül…
 • Kispumak
  Részben kapcsolódó kérdés:
  Ki milyen alkalmazást ajánl a költségvetés nyomonkövetéséhez?
  1 hónapig kipróbáltuk ingyen az ynab-ot, tetszett is, de a 12 dolláros havi díj már annyira nem tetszene. A legjobban az tetszett benne, hogy nem csak a kiadásokat követtük, hanem előre elkészítettük a költségvetést. Ténylegesen kevesebbet költöttünk (mondjuk lehet, hogy a 6.hónapban már nem tart vissza egy kiadástól az, hogy fel kell írni) ugyanakkor amit nem létszükségletre költöttünk, azt nyugodt lelkiismerettel tettük, hisz be volt tervezve, arra volt szánva az a pénz. De jó érzés volt alulkölteni is:)

  Szóval bombázattok pls bevált alkalmazásokkal, ami költségvetést tervez, tud kezelni több számlát és egyidejüleg 2 telefonról is működik.

 • axt
  Ezt a munkaerőhiányt sosem értettem kristálytisztán. Oké, kevesebb ember lesz. Akkor viszont termékből és szolgáltatásból is kevesebb kell majd, nem? A nagyvállalatok nem tudják majd fenntartani a mostani bevételi szintjüket, ha kevesebb ember lesz, mert nem lesz kinek eladni a dolgokat. Tehát végső soron akkor munkahelyből is kevesebb kell majd, nem? Nekem nagyon ellenszenves az a felfogás, hogy minden vállalatnak csak növekednie szabad. Ha egy vállalat egyik évi bevétele 1%-kal alulmarad az azt megelőzőnél, már összeszalad a válságstáb hogy mit lehet tenni. De nem lehet a végtelenségig növekedni, ez csak kikészíti az emberek gondolkodását, mert mindenki a növekedést hajszolja, még a magánéletben is, mert ezt látja maga körül. Észszerű és elfogadott bevételcsökkentéssel nem lesz munkaerőhiány, nem? Szólj, ha valamit rosszul látok. Érdekelnek a vélemények.
 • axt
  Hogy élted meg a 40%-os bércsökkenést? Mármint milyen ez lelkileg? Azért kérdezem, mert én mostanában vagyok ott, hogy lehetséges, hogy lesz egy bércsökkenésem (nem igazán szeretem csinálni a mostani munkámat, és lehet nem fogok tudni ennyit keresni máshol). Ha mondjuk bekövetkezne egy 20%-os csökkenés, nem vágna földhöz anyagilag, de talán még egy 30%-os se. Inkább az zavarna, hogy ezt egyfajta kudarcnak élném meg, egy magánéleti zsákutcának. Pedig tisztában vagyok azzal, hogy nem fog életem végéig növekedni a bérem, ezt el tudom fogadni. Csak valahogy mégis rossz érzés belegondolni, hogy kevesebbet keresnék. Az a vicc, hogy korábban töredékéből is megéltem a mostani béremnek, persze akkortájt nem is nyaraltam ennyit, mint most a családdal. Szóval elég nehéz elengedni a dolgot fejben.
 • -nb-
  nekem nemsokára kezdődik a valóságban, már csak 5 év! erősen számolgatok, TB-ből adatok lekérve (ez megy magától), a TB kalkulátor kitöltve, szomorú számok nézegetve:
  – optimistán kitöltve: nyugdíj = netto 60 %-a, ez konkrétan 300 ezret jelent, ami esetleg lehet 1000eur-ra 5 év alatt
  – pesszimistán kitöltve: 50%
  ( az osztónapokat illetően értendő a pesszimista-optimista, a többi szám fix, de 5 év alatt azért lehet változás)
  Amire most gyűjtögetünk:
  -teljes lakásfelújítás, ne legyen nagy kiadás 30 évig + tartalék gépcserékre 10 évenként
  -20 éves autó helyett egy vadiúj, 75 fölött már úgyis kihívás a közlekedés
  -fogorvosra 1.5 millió fejenként
  -egészségügyre 1 millió fejenként
  -egy lakás, ami kiadható, ennek fele megvan
  Ennyit tudunk 5 év alatt reálisan felkészülni. Az önkéntes nyp-t Kulcsár Attila & NN negyedelte, ami maradt az lesz a vésztartalék – kb. 4 millió.
  Folyt.köv
 • maestroX
  singleparent, engem érdekel a titkod 🙂
 • Családfő
  Szerintem sokan vagyunk itt – már fentebb is látszik pár komment -, akik szándékosan jóval kevesebbet költenek, mint amennyi a bevételük. Nem azért, mert halomban áll a zsé a padláson, hanem mert tudatosan osztják be azt, akármennyit is keresnek.

  A kihívás részünkről is teljesítve: évek óta kevesebbet költünk el, mint a bevételünk 60%-a. Ebben minden kiadás benne van, beleértve az autóvásárlást, lakásfelújítást, nyaralást stb.

  A “titok” az adott bevételhez alkalmazkodás vagy a bevétel növelése. Ahhoz igazodik a vásárolt autó, a nyaralás helye és mennyisége, minden. Az élet pedig folyamatosan kényelmes és nyugodt. Már amennyire gyerekekkel nyugodt lehet. 🙂

  Sok sikert ehhez másoknak is!

 • maestroX
  , engem érdekelne a titkod 🙂
 • Kiszamolo
  Kispumak, ezer ingyenes profi app van. Írd be, hogy expense manager a telefonod appkeresőjébe.

  https://kiszamolo.hu/tartsd-kezben-a-penzugyeidet/

 • -nb-
  Folytatás:
  A kihívásra: januárra elfogadom.
  Gyenge jellem vagyok, lehet belőle bukás.
  3 hónapig kipróbáltuk idén, 500 ezer/hóra beállítva a limitet, 2 főre. Rezsi + kaja kijött, meg sátorozós biciklitúra, abban volt csalás: a cuccot hozták autóval (nekünk ingyen) és többször ebédre meg voltunk hívva. Éstovábbá a három hónapban nem kellett fűteni, kedvenc szórakozásunkra is be voltunk előre fizetve.
  Most úgy látom, hogy ez az összeg szerencsés esetben szerényen elég lesz. Ami aggasztó, hogy nyugdíjas ismerősökön látszik, hogy a nyugdíj valahogy gyorsabban inflálódik, mint amit a statisztikák mondanak.
 • Laney
  A barátnőmmel mi is ezt csináljuk, a két fizetésből csak az egyiket költjük, a másikat mindig félretesszük. 25 ill. 26 évesek vagyunk, kb. 2,5 éve dolgozunk teljes állásban. Kiszámoló útmutatásai szerint nem rohantunk egyetem után egyből saját lakást venni üres zsebre és autót sem tartunk fenn, még akkor sem, ha kb. kettőnk másfél havi bevételéből könnyen meg tudnánk venni egy tisztességes 10 éves használtat, amire költeni sem kellene olyan túl sokat (persze a BKV-hoz hasonlítjuk, és úgy bizony sok). A 6 havi megtakarítás így szerencsére már összejött. 🙂
 • tgwh
  Most akkor a nettóm 60%-ából, vagy a bejelentett nettóm 60%-ából. Nem mindegy 🙂
  Vagyis de, mert simán megélünk amúgy mind a kettőből.

  De ha már itt vagyunk. Szeretnék valami önsegélyező pénztárat, vagy nyugdíj előtakarékossági számlát nyitni.
  Melyiket ajánlod? Vagy mind a kettőt, ha a minimál összeg amivel ki lehet maxolni az adójóváírást, belefér első körbe. Aztán majd meglátom mennyit pakolok meg rá pluszban.
  Legnagyobb bajom, hogy nem nagyon bízok bennük…
  Tartsam inkább állampapírban amit nyugdíjra szánok? 31 évesen még bőven nem késtem le, azt tudom.

 • Kiszamolo
  tgwh, semmi olyan termékben ne gyűjts a nyugdíjra, aminek a nevében benne van az a szó, hogy “nyugdíj”.

  Egyébként a bejelentett számít, mert a nyugdíjat is az alapján fogod kapni.

 • Kmiki
  Lattam nemreg egy rossz szamitast: aszondja evi 2M nyugdijra valo 20 evvel szamolva az 40M, pelda megoldva. De ez persze nem pontos majd akkor, ha odaersz. Hiszen ha osszegyujtesz 40M-t, akkor az elso eves kiveted maradeka attol meg kamatozhat tovabb. Vagyis egy ev elteltevel nem 38M-d lesz, hanem annal azert tobb akar 1M-val is, persze feltetelezve, hogy lesz majd akkor biztonsagosnak mondott ertekpapir. Vagyis ez tobb mint 20 evre eleg lehet, velelmezve, hogy neked eleg evi 2M.
  Tovabba hozza kellene szamolni azt a megtakaritast is, amiben a penzed all, tipikusan az ingatlant. Lehet kisebb lakasba koltozni, ertekkulonbozetet nyugdijra forditani. Lehet parban egy kenyelmes otthonba koltozni akar. Elo peldakat mondtam. Persze van a rossz pelda is, a nagypolgari lakasban 80 nm-en bolyongo idos neni.
 • Singleparent
  axt! Az én helyzetem kicsit más volt, mert a válásommal szoros kölcsönhatásban következett be az említett bércsökkenés, illetve nem saját döntés volt. Leegyszerűsítve és a részletekbe nem belemenve, azonnal lepattant a hölgy 16 év után, amikor bekövetkezett. Természetesen megviselt, legfőképpen az, hogy megtapasztaltam, hogy amikor baj van, akkor csak magára számíthat az ember. Egész minimálisra csökkent a barátok, rokonok létszáma körülöttem – feleség. A legjobban az egész folyamatot övező kb 1 éves bizonytalanság viselt meg. Volt olyan idoszak, amikor reális esély volt rá, hogy az állásomat, a házamat és a családomat egyszerre fogom elveszteni. Annyiban kapcsolódik a kis történetem a tiedhez, hogy érdemes átgondolnod, hogy a párod, környezeted, hogy fog reagálni általad önként vállalt bércsökkenéshez. Nehogy meglepetés érjen…
 • tgwh

  Ne aggódj, majd ha muszáj lesz, gyorsan hozzászoksz 🙂
  Tényleg nem kell félni, nettó 250-ből még hitellel is meg tudtunk élni. Igaz nem volt semmi extra.
 • Nagy Vonalakban

  “… Oké, kevesebb ember lesz. Akkor viszont termékből és szolgáltatásból is kevesebb kell majd, nem?…”

  Nézd meg a demográfia korfát:
  önmagában nem az a gond,
  hogy kevesebben leszünk,
  hanem az,
  hogy relatíve sokkal nagyobb lesz az idős, inaktív korosztály aránya.

  Emiatt pl. hospice szolgáltatásból több kell.

 • mezőgépész
  Eszembe jutnak a gyermekkori nyaralások a nagyszüleimnél: az elbeszéléseikből sokat megtudtam a huszadik század első felének nyomoráról. Sanszos, hogy szépen megyünk vissza abba a “korba”, amikor a társadalombiztosítást, a nyugdíjat, az időskori ellátást valamelyik otthonmaradt vagy visszaköltözött gyermek (a sok közül) jelentette. Csak most sokkal kevesebb az aki visszaköltözne (max otthon lóg még mindig a szülők nyakán). Kedvcsinálónak érdemes elolvasni Sánta Ferenc: Sokan voltunk című írását. Ma még talán horrortörténetnek tűnik, de félő, hogy 25-30 éven belül újra lesz realitása. Kérdés, hogy a közelgő tömeges elszegényedés újra összehozza-e majd az embereket egy fedél alá, vagy marad az atomizált vegetáció.

  Mióta a Kiszámoló akadémiát először megnéztem, én is elteszem a fizum felét.

 • Pampalini
  Nem csak az emberek gondolkodásmódját teszi tönkre, hanem mellékesen a bolygót is. Alapvető hiba a növekedést, és a GDP-t tekinteni egyedüli üdvözítő mérőszámlak. De a jelenlegi rendszer sajnos erre épül. Itt az ideje komolyan elgondolkozni azon, mi léphetne ennek a helyére.
 • jami
  25 év múlva nagyon nem lesz lakáshitelem, akkor már nem akarok vezeteni – szóval kocsi sem lesz. Ruhára jóval kevesebb kell; ellenben, ha nem dolgozom, a zöldségeskertre lesz több időm. Orvosra, remélem, nem költök annyit, mint 3 gyerek kajája-ruhája-extra órái stb. Remélhetően viszont lesznek unokáim, rájuk költhetek 😀
  Ezekkel együtt simán megélek egyedül is a mostani 60%-ból.
 • axt
  Az pontosan mit jelent, hogy nem rohantatok egyetem után lakást venni? Csak azért kérdezem, mert a lakáshitel alapvetően nem ördögtől való. Én Budapestre költöztem egyetem után, albérletben laktam 2 évig, és utána vettem lakást a feleségemmel. A havi törlesztőnk soha nem volt több, mintha bérleti díjat fizettünk volna (mamahotel lehetősége nem állt fenn). Most jelenleg az a helyzet, hogy egy ekkora lakást kb 170-180 ezerért adnak ki, míg az én törlesztőm 100 ezer és jó eséllyel 4-5 év múlva ez nulla lesz. A lakás az egyetlen dolog, amire azt mondom, hogy nem hülyeség hitelt felvenni.

  Van igazság abban, amit mondasz. Én például el vagyok képedve azon, hogy milyen mennyiségű elektronikai cuccot öntenek a tech cégek a piacra. Minden évben kijön valami új telefon, ami igazából nagyjából semmivel se tud többet az elődjénél, csak jó a marketingje. Ennek nincs értelme.

 • axt
  És egy olyan nem fordulhat elő, hogy ha több lesz az öreg, mint a fiatal, a fogyasztás csökken, tehát megint csak kevesebb munkaerő kell a nagyvállalatokhoz, így azok, akik oda nem kellenek, elmennek öregek otthonába meg ilyesmi helyekre dolgozni? Én azt látom, hogy ezt a munkaerőhiányt csak a kapzsi nagyvállalatok vizionálják, mert a bevételeiket fenn akarják tartani, csak épp az nem látszik, hogy a jövőben hogy tudnák legalább a mostani dolgozói létszámot megtartani. Holott ha lejjebb adnák az igényeiket, akkor kevesebb dolgozó is elég lenne. És arról még nem is beszéltünk, hogy a dolgozókat nem csak létszámra kell(ene) nyilvántartani, hanem minőségileg is. Épp ezért nem gondolom azt, hogy a tömeges migráció megoldaná a munkaerőproblémát. Szerintem ezt az egész hisztit a nagyvállalatok generálják, mert képtelenek beletörődni a piaci zsugorodásba.
 • Akos
  mire gondolsz amikor azt irod, hogy “semmi olyan termekben ne gyujts nyugdijra aminek a neveben benne van a nyugdij” ?
  Jol sejtem, hogy a manyup-os einstandrol van szo? Ezt csak a hazai termekekre ervenyes ( onkentes magannyugdij pentarak) vagy a kulfoldi termekeket sem ajanlanad?
  Koszi
 • Singleparent
  MaestroX! Az a titok, hogy valójában nincs titok. Tudom, közhelyesen hangzik, de mégis igaz: fejben dől el minden! A biztonság érzése, illetve növelése többet ér, mint olyan dolgok vásárlása, ami valójában nem növeli az életminősegemet. Ha ez benne van a tudatodban, akkor nincs szükség a kiadások vezetésére. Persze kisebb elhajlások vannak, de ez így kerek. Ennyi:)
  Egyébként mindig kevesebbet költöttem, mint kerestem. Ez igaz volt akkor is, amikor nagyon keveset kerestem pályakezdőként.
  Ugyanakkor fontos az is, hogy törekedjünk a bevételek növelésére is a lehetőségek függvényében.
  Több nagyon jó hozzászólás volt, pl Családfőé. Sok sikert mindenkinek!
 • Kiszamolo
  Nem Ákos, arról van szó, hogy az egyetlen előnye ezeknek a termékeknek az adójóváírás, viszont az egyre kevesebbet számít a magas költségek mellett.

  Ráadásul beleragadsz egy termékbe több évtizedre.

  De már sokat írtam erről.

 • Polkasovics
  Nem tudom mit hagyok ki, de mi jelenleg 33-35%-ból jövünk ki, saját lakás és tisztes öreg autó mellett.

  Rezsi, kktg most 17 ezerrel több is, mert felújítják a házat, étkezés meleg otthon készítve, ezzel kb 50-60-at spórolunk havonta, zöldség gyümölcs kiskert, vannak biztosítások lakás+kgfb, telefon nem csúcs kb 4 évente csere, normális előfizu+ digi teszt sim, műszaki cikkek cseréje csak ha elromlik, ruházkodás jó minőség, de ésszel, sok kupont használunk, hitelkártyán is összejön évi 40 ezer. Ingyenes a spotify, tavasztól őszig a Netflix is lemondva. A ktgvetésbe beleszámolva 10 ezer havi autó átalány, mellé ugyanennyi múszaki, de ezt nagyon nem használjuk ki. A bevétel szerintem átlagos, itt a blogon meg átlagon aluli. Ketten, hónaptól függően 750-780 ezer. Most jön a baba, de így vígan megleszünk a feléből is. Folyt.

 • Én is akarok kommentelni...
  Ebben nagyon sok kihívás nincs számunkra, már írhatom is a beszámolómat, mert 1,5 éve amióta munkahelyet váltottam én is, a párommal mindketten KATÁsként tengetjük az életünket, és havonta fixen a bevételünk(!) 50%-a megy megtakarításba. Először utalom el a megtakarítást, így nem lehet elkölteni, a maradék 50%-ból pedig élünk.A számlánkon lévő összeg hónap végén ha ingadozik is, szépen megy felfelé (a nyaralás hónapjában beesett az összeg, de az azelőtti szintet 3 hónap után ismét elértük). Idén átlagosan 11 hónap alatt 420 ezer forintból jöttünk ki egy hónapban (novemberben 340 ezerből sikerült). Semmilyen karbantartást, felújítást sosem halogatunk, és idén bejött 2 nagyobb javítási költség is.
  Még van 27 év a nyugdíjas évekig.

  A kihívás szerintem ott kezdődik, ha valaki jelenleg nettó 200 környékén keres. Nekünk havi 1 millió feletti nettóból nem nehéz fél milliót megtakarítani.

 • Polkasovics
  Ami segít, nincs hitel, elég a szerényebb lakás, elég a megbízható régi autó, nyaralás a több generáció által összerakott, gondozott nyaralóban, étkezés ésszel, kevés cukros, szinte 0 csoki, abszolút 0 chips, nagyon kevés alkoholos. Elengedtük a konzumidiotizmust, nincs impulzusvásárlás, mindent megbeszélünk többször, lehiggadunk.

  Látható, hogy ehhez születni kell először, hogy legyen egy alap, de azóta már 1 havi családi passzívat elkerültük, hogy 5 éve spórolunk, szóval van benne munka. Fontos, hogy mindketten akarjuk ezt, nincs senkiben hiányérzet. Évente azért így is jut néhány alkalom, amikor elengedjük magunkat. Ha viszont hozzászokik valaki a szerénységhez, rájön, hogy nem szenved hiányt, csak azért mert nem tart a csordával.

 • Gabor
  Mi 8 éve vezetjük a kiadásokat/bevételeket, mióta elköltöztünk a szülőktől.

  Jelentem ezalatt végig 60% alatt voltunk/vagyunk.

  Akkoriban 2 fizetés 0 gyerekkel. Azóta sok minden valtozott, külföldre költöztünk és született 2 gyerek. Mostansag 40% körül jövünk ki 1 fizuból. (itt kolbászból van a kerítés)

  Viszont én nem számítok arra hogy 60% lesz a nyugdijam. Szerintem amire mi nyugdíjasak leszünk 30 év múlva jó ha 20% lesz.

 • Q
  “Szerintem a fele sem lesz 25 év múlva, mert lehet hogy járna, csak nem fog jutni”

  A szakértők inkább azt szokták mondani, hogy nem az a valószínű, hogy a jövőben nagyon kevés lesz majd a nyugdíj, hanem, hogy az állami költségvetés egyre nagyobb hányadát fordítják majd a nyugdíjak kifizetésére, és minden másra fog összességében kevesebbet költeni az állam.
  Öregszik a társadalom, a nyugdíjasok és a közvetlen nyugdíj előtt állók egyre nagyobb politikai erővel bírnnak, és egyre inkább ők fogják eldönteni a választásokat. Egy 4 éves parlamenti ciklus alatt bármelyik kormány megbukhat, amelyik jelentős pénzeket venne el tőlük, éppen ezért ez nem is fog megtörténni. Cserébe minden egyéb állami kiadásra kevesebb jut, elcsípnek majd egy kicsit innen, egy kicsit onnan, ami nem lesz látványos, de ezzel az aktívak majd egyre többet dolgoznak a nyugdíjasokért.

 • tgwh

  Hát nem lettem előbbre az önsegélyezővel.
  Befizetek most 750 ezret, és kapok rá max 30%-ot ha két évre lekötöm? Mármint visszaigényelhetem az adóból. Kivenni meg csak számlákkal, amíg a gyerekek tanulnak, vagy ha valami nagy gond van.
  Ebből hogy lesz nyugdíjam? Át lehet vinni később nyugdíjpénztárba, de nem tartom túl biztonságosnak, nagy összeget nem tennék a fogadásra, miszerint még 40 évig nem teszik tönkre őket…
 • Kiszamolo
  Hja, túl sok pénzt kezelnek már az önkéntes nyugdíjpénztárak is….
 • Laney
  Nem mondom, hogy hülyeség lenne lakáshitelt felvenni, de a mi esetünkben ez ugyanúgy nem volt realitás, mint sok ember olyan ember számára, akik mégis foggal-körömmel ragaszkodnak ahhoz, hogy márpedig kell 🙂 Lehet, hogy ma egy egész nagyságrenddel drágább albérletben lakni, de könnyebb is belőle kiszállni, mint egy akár csak 10 éves hitelből (kiszámoltam, ilyen futamidővel kb. 240 ezer lenne a törlesztő egy 25 milliós lakásra). Azonkívül mi sem tudjuk még pontosan, hogy hány gyereket szeretnénk, mekkora lakásra lesz szükségünk, akarunk-e egyáltalán itthon maradni. A másik, és ez szigorúan személyes vélemény, amivel természetesen szabad nem egyetérteni, szerintem ezek az alsóhangon 40 éves panelek egyszerűen nem érnek annyit, amennyibe ma kerülnek (igen, 10 éve meg alulértékeltek voltak, de akkor még elsős gimis voltam :D)
 • Tibor
  En mar most is annyibol elek mert a fele elmegy hitelekre…
 • -nb-

  Ha a számításom helyes, és meglesz a 2000 EUR havi nyugdíj kettőnknek, akkor baj nemlesz.
  Tudom, hogy ennél kevesebből is meg lehet élni normálisan. Továbbá a közlekedés sokkal olcsóbb lesz.
  Kicsit aggódok azért:
  – mi lesz, ha nyugdíj előtt kirugnak? elhelyezkedési esély nulla, vállakozóként most másodállásban van plusz, de nagyon szerény, főállásként nem menne
  – bármilyen egészségügyi baj közbejön. Nem túl komoly műtét állami ellátásban, de a lehetséges plusszokat hozzáadva fél millió (nem hálapénz!, hanem: azonnali magán CT / MR, a megfelelő orvos magánrendelése, ápolónő valami alapítványi kavaráson keresztül, meg ilyesmik). Tudom, hogy fölöslegesek, de ha megvan a baj, akkor fél-egy év szenvedést a várakozás miatt csak így tudtuk elkerülni.
  – nagyon hozzámnőtt az autó. Városon belül még csak elképzelem az ingyenes BKV-t, de vidék/külföld hogyan?
 • gaborr
  Évente egy kisvárosnyi emberrel csökken Magyarország lakossága, várhatóan ez még gyorsulni fog. Ha nem talál ki újabb öszönzőket a kormány, hogy még tovább repüljenek az ingatlanárak, akkor valaminek történnie kell.

  Szlovákiának a lakossága viszont nő, ráadásul gyorsuló ütemben, évente több fővel növekszik szlovákia lakossága, mint amennyivel Magyarországé csökken. Lehet majd ők fognak átköltözni hozzánk, és beindul az északi határ ingatlanpiaca 😉

  Mindenesetre visszatérve a spóroláshoz, a 0%-os kamatok világában a németek rájöttek, hogy többet kell megtakarítaniuk a nyugdíjas évekre, és ők tényleg egyre többet raknak félre. Viszont ez is félreviszi a gazdaságot, mert recesszió lesz abból, ha senki sem vásárol. Szóval eléggé szar helyzetben van mindenki. Az is baj, ha sokat spórolsz, az is, ha nem.

 • gaborr
  Bocsánat egy oszloppal félre néztem, Szlovákia lakossága nem nő gyorsabban, mint amilyen mértékben csökken a Magyar, az viszont továbbra is tény, hogy nő a szlovák népesség. Egy csoda.