Nyugdíjra készülni fiatalon

Krisztián kérdezte, megoszthatja-e az eddigi élettörténetének anyagi oldalait a közzel. Mivel mindig jó egy életből vett példa, természetesen igent mondtam.

Következzen az ő levele:

Ahogy ígértem, írtam egy kis szösszenetet a nyugdíjból való megélés és korai nyugdíj témakörében.

Megélni a várható nyugdíjadból remek kihívás. Mindenkinek javaslom legalább egyszer kipróbálni, akárcsak rövid időre is.

Mi párommal egy kicsit máshogy vágtunk bele, de lassan 9 hónapja így élünk. Egész pontosan, átlagosan a fizetésünk 30%-át költjük el egy hónapban, viszont hogy elmeséljem hogy jutottunk ide, hadd mondjak egy pár szót magunkról.

28 évesek vagyunk, átlagos, alsó-középosztálybeli családból származunk, átlagos iskolába jártunk, átlagos barátokkal. Szerencsénkre megütöttük korunk főnyereményét azzal, hogy programozónak tanultunk tovább.

Körülbelül 23 évesen, éppen egy unit-linked biztosítás aláírása előtt találtam rá erre a blogra és azóta is hű olvasója vagyok. (Ne aggódjatok, nem kötöttem meg a szerződést.)

Az itteni cikkeket olvasva egy pár dolog gyorsan tudatosult bennem. Rájöttem, hogy szükségünk van egy vésztartalékra, senki nem kötelez rá, hogy elköltsem az összes pénzemet és a legjövedelmezőbb befektetés az, ha szakmailag képzem magam, hogy több pénzt tudjak keresni.

El is indultunk ezen az úton, félreraktuk a fizetésünk 20-30%-át, gyorsan felépítettünk 6 havi tartalékot és elkezdtem képezni magam és új lehetőségek után kutatni.

Így történt, hogy 2018-ban ajánlatot kaptam egy hatalmas multitól, elfogadtam azt és kiköltöztünk feleségemmel Kanadába.

Sajnos az észak-amerikai élet gyorsan magába szippantott és mi is elkezdtünk feleslegesen költekezni. Nem túl sokat, de épp eleget arra, hogy annak ellenére, hogy arányaiban is többet kerestünk, nem tudtuk a fizetésünk magasabb százalékát megtakarítani.

Szerencsére, 2019 elején ez végre megváltozott!

Egy barátom hatására elkezdtem olvasni Mr. Money Mustache blogját. Ő egy, a 30-as éveiben nyugdíjba vonult szoftverfejlesztő, aki nem végtelen pénzt keresett, csak többet takarított meg az átlagnál.

A FIRE (financial independence, retire early), avagy az anyagi függetlenség és korai nyugdíj ötlete nagyon megtetszett. Leültünk párommal átbeszélni és úgy döntöttünk megpróbáljuk.

Márciusban tartottunk egy minimál hónapot, vagyis kipróbáltuk mennyi az abszolút minimum amit a megélhetésünkre költünk egy hónapban. Döbbenve tapasztaltuk, hogy a fizetésünk 30%-a teljesen elég. Apró változtatásokkal csupán sikerült a keresetünk 70%-át félretenni.

Lényegében csak annyi történt, hogy nem vásároltunk random dolgokat online, nem ettünk étteremben, hanem a feleségem főztjét ettük minden nap és ahelyett, hogy viszkizni mentünk volna a haverokkal, inkább társasjáték délutánt szerveztünk.

Mivel szintén hála Kiszámolónak már évek óta vezetjük a költségeinket, a minimál hónapot is feljegyeztük és észrevettem, hogy még az is tele volt felesleges kiadásokkal. Például a méregdrága kanadai telefon havidíjjal és az alig használt kondibérlettel.

Mivel ennyire jól sikerült ez a kis kaland úgy döntöttünk belevágunk és kitűztük célként a korai nyugdíjat. A hónapok során kicsit lazítottunk a költségvetésen, de megszabadultunk sok felesleges tételtől is. Az időközbeni előléptetésem is a bevétel oldalára döntötte a mérleget.

Terveink szerint 7 év alatt pénzügyileg függetlenek leszünk. Sem előtte, sem utána nem tervezzük növelni a költségeinket. Ha többet is keresünk, nem hagyjuk, hogy feleslegesen elinflálódjon az életszínvonalunk.

Hát így történt hogy 9 hónapja jóval a várható nyugdíjunk alatti összegből gazdálkodunk, a maradékot meg persze befektetjük.

Ha Téged nem is a korai nyugdíj hajt, mint minket, én akkor is mindenképpen javaslom hogy próbáld ki pár hónapig milyen kevesebből megélni. Az ember nagyon gyorsan rájön mennyi minden felesleges dologra költ. De az is meglepő, milyen sokat lehet spórolni azzal ha nem a helyi éjjel-nappaliban veszed meg a téliszalámit, hanem Auchanban vagy Metróban, nagyobb tételben.

Legegyszerűbb, ha van egy barátod, vagy társad aki veled együtt szeretné csinálni. Ha nem nyűg, hanem elhatározás a kisebb lábon élés, lelkileg is jobban fogod magad tőle érezni.

Eddig a levél. Még ha idehaza nem is annyira könnyű megélni a fizetés 30%-ából, mint Kanadában és ott is kell egy jól fizetett állás vagy vállalkozás hozzá, de az elvek ugyanazok.

Minden alkalommal, amikor pénzt költesz, döntést hozol, mi a fontosabb: a megtakarítás növelése és a pénzügyi szabadság mihamarabbi elérése, vagy az adott termék vagy szolgáltatás, amit azért az összegért vásárolsz.

Természetesen vigyázni kell az egyensúlyra, ne legyen bálvány se a hedonizmus, se a pénzügyi függetlenség eszméje. Egyik oltáron se áldozd fel az életedet, mert ezek az istenek meg fognak csalni, ha bálványként kezeled őket.

De ha megtalálod az egészséges egyensúlyt, sok szabadságot tud adni a fegyelmezett pénzügyi élet.

A korai nyugdíj veszélyeiről már írtam többször:

A korai nyugdíj árnyoldalai

A korai nyugdíjbavonulás veszélyei

Share

263 hozzászólás

 • alone
  Nem zárja ki, nem is írtam ilyet.
  Ha szoftverfejlesztő vagy nem kell félned, hogy megszűnik a szakmád a nyugdíjkorhatárod előtt 🙂
  Amit meg a végén írtál: hát éppen ez az, baromi nehéz ám megkeresni 60-70 évnyi megélhetést 10-15 év munkával, és ha sikerül is, biztosan szénné gürizted magad az alatt a 15 év alatt. Ahelyett mondjuk lehet kisebb effort-al, több családra fordított idő mellett, hosszabb idő alatt elérni ugyanazt. Vszínű az egészséged is megköszöni majd. Vagy lehet több gyereket vállalni, már ha akarsz. Stb.
  Csak arra akartam rávilágítani, hogy a korai nyugdíj erőn felüli hajszolása szerintem ugyan olyan káros – ha nem jobban – mint a mókuskerék.
 • csizkek
  “Ergo a család, ami erre a szintre lőtte volna be a bevételeit, lejjebb csúszott volna a társadalmi ranglétrán. ”

  Nagyon jo felvetes. En hasonlo megkozelitesben arra gondoltam, hogy 2 gyerkocot felnevelni felelossen azert min 20-25 ev. Ha kozben elmegyek “nyugdijjba”, akkor az esetleges felmerulo tarsadalmi/eletszinvonalbeli/technologia beli valtozasokat nem tudom megadni a gyerkocoknek.
  Nekem ez a legnagyon ellenerv. De ugyanez valoban ervenyes magunkra is.

  Masik amirol nem volt szo. Pl. a nemet piacon azt 50+ evesen drasztikusan csokkenek a munkaban a valtasi ujrakezdesi lehetosegek. (nem tudom, csak ezt hallom minden hasonlo koru kollegatol). USA/CAN munkaero piacot nem ismerem. De ha veletlenul vissza kellene allni vmi napi 8oras melora, akkor mar eselytelen szinte..

 • Anita
  Amikor bevezették a közmunkaprogramot, amiért 47 e-t fizettek, akkor mondta Matolcsy. Igaz, ennek már vagy 8 éve.
 • jurta

  “Milyen BKV bérlet? Bicikli. Azzal a kondi is le van tudva.”

  Azért a bicikli csak addig tűnik ingyenesnek, amíg nem használod naponta. Arra is költeni kell, különösen télen. Ha te szereled, az alkatrészt, szerszámot akkor is meg kell venni. Meg ott a vételár (ne feledd a lakatot és a közúti forgalomra való alkalmasságot, pl. lámpák), ha meg télen is használni fogod, az öltözködés még egy fél bringányi egyszeri kiadás. Tárolni is kell valahol, városban az a többlet alapterület nagyon ritkán úszható meg többlet lakhatási költség nélkül.

  Ettől függetlenül hosszú távon alighanem ki lehet hozni 9500 Ft/hó alatt, ha nincsenek felé nagy igényeid.

  Mondom 8 év napi rendszerességű, élvezetes bringázással a hátam mögött.

 • Aztaleborultszivarvégit

  Az első lépés Fundamenták kötése volt, amikből az egyikre felvettünk AÁK-ot, és 2014 közepe-vége felé vettünk egy lakást. Budapesten vettük és kihasználtuk az önkormányzati ingyenkölcsönt és a fővárosi vissza nem térítendő támogatást is. Mindenkinek a nevén volt/van Fundamenta, a cafeteriamat lakáshitelbe kértem utalni, így később sikerült egy másik fundi megtakarításával kiütni. Aztán igénybevettük a 10+10-es csokot, kifizettük az önkormi kölcsönt, eladtuk a lakást majdnem háromszoros áron, és időközben osztalékfizető részvényekbe kezdtem pakolni egy kis pénzt. Kb így jutottunk ide.
 • Alex
  Biciklizek én is, tudom hogy nincs ingyen. De a 9500-nak még úgy is csak a töredéke, hogy középkategóriás bringát tartasz karban rendszeresen. És akkor 47k-ból valszeg ennél sokkal lentebb kell menni, eleve nem is napi munkába járásra használva, hisz azzal nem 47-et keresnél. Én asszem 50k-ból raktam össze egyet (lámpák, sisak, lakat aliexpress), évi egy defekttel számolva 5 évre még mindig havi 1250 forintra jön ki, és ez messze nem a funkcionális low end. De persze ne keverjük össze egy multis melós középkategóriás bringájával, az ennek a sokszorosa.
 • András
  A BKV helyett ingyen bringázás margójára. Szuper dolog bringázni, főleg a BKV helyett, de nem az ingyen alternatívája. Én tavasztől őszig mindig bringázom és a 10 éves bringámra már többet költöttem évente mint a BKV bérlet költsége. Most vettem egy újat – egy nemdrága (új) bicikli is egy éves bérlet ára egyébként. Az új bringától azt várom hogy a szervizköltség leesik, de egy sima tavaszi karbantartás is 10ezer forint a szervizben. BKV helyett 1800-2000km-t megyek egy szezonban, ilyen távon azért kopnak az alkatrészek és cserélni kell a gumit, féket, bowdeneket, váltót kell állítgatni. Tudom lehetne ezt is olcsóbban, de ahogy Jurta is mondta, a bringa nem ingyen alternatíva, hanem egy jobban skálázható, esetleg olcsóbb alternatíva.
 • Agent
  Kicsit játszunk nagyzolva a számokkal.
  Legyen a havi bér nettó 1M. Tegyük fel, hogy 30%-ot költesz el.
  8M/év durván a megtak.
  Egy lakás: 9 év. (átlagos új építésű 3 szoba, ahova egy gyerek is tud jönni)
  Nem ettél, nem éltél, nem utaztál(úgy igazán), lemondtál sok mindenről.
  Nem átlagos fizetést vettünk, hanem a bpi átlag 3x-át.

  Ha 20 évig benne vagy ebben a mókuskerékben(ezért a fizuért elég nagy stresszel) akkor sem mész még nyugdíjba itthon. Max ha leköltözöl egy faluba remetének.

  Tényleg engedjük már el az IT-s kanadai storykat.

 • Zabalint

  Én már ugyanezt felvetettem egyszer (plusz Zsiday is írt valami ilyesmit). Azt mondták rá az okosak, hogy de ők nem akarnak korai nyugdíjasként haladni a korral, megvannak ugyanúgy. A baj az, hogy ez sem működik, ugyanis technikai fejlődés mellett törvényszerű, hogy az alapélelmiszerek és más alapszűkséglet vagy alapszükséglet szerű dolgok az inflációnál nagyobb arányban fognak emelkedni. Ugyanis az inflációt lefelé húzza az, hogy az új dolgok ára mindig meredeken esik.

  Egyébként a fenéket fognak maradni a mai technikai szinten, ha eddig így csinálták volna, akkor nem lenne pl. internet előfizetésük.

 • L70
  49/48 éves pár vagyunk, egy iskolás gyerekkel.

  Éves költekezésünk 17,5-szerese van pénzügyi megtakarításokban, ezt magunk tettük félre.
  Mellette egy örökölt, nem hasznosított ingatlan, az éves költekezésünk 6-szorosa értékben.

  Fél FIRE-ben élünk, én dolgozom, párom nem, de utána is fizetjük a járulékokat rendesen, kap majd nyugdíjat, mai állapot szerint 40 év munkaviszony után. Éves munkajövedelem 80%-át költjük el jelenleg.

  Tehermentes, nem rég teljesen felújított ingatlanban lakunk. Nincs hitelünk. Egyszerű életvitel (közvetlen környezet bizonyára nem is sejti, hogy FIRE-ben vagyunk), plusz 2 hét belföldi nyaralás és egy hét síelés évente.

  Mindketten mindig is hangya típusok voltunk. És budget alapon elég sokat utazgattunk is, a gyerek előtt.

 • Zabalint
  Hát ja, a bringáról én is sokáig úgy vélekedtem, hogy szinte ingyen van. Van egy 16 éves bringám, talán 4-szer ha vittem szerelőhöz. Az elmúlt években néha elővettem, körbetekertük a Tisza tavat, egyszer Balatont is, vagy mentünk egyet a környéken. Aztán az elmúlt hónapokban előbb kitaláltam, hogy jó lenne futás mellé néha bringázni edzési célzattal, olyan 5-6 alkalommal el is mentem 1-2 órára, majd múlt héten a legretkesebb idők egyikében voltam kétszer munkahelyen is vele. Na, addig amíg csak tekergettünk a Tisza tó körül, nem tűnt fel, hogy minden szétvan rajta, a fékek a váltó, a lánc, egyedül a váz van teljes épségben. Nagyjából azt látom, olcsóbb lenne venni egy újat, és azt rendben tartani, mint ezt megcsináltatni, de ez részletkérdés, mert szerintem mindegy milyen bringát tartok karban, ha napi szinten dolgozni mennék vele + heti egy keresztedzésnek, az meglenne egy BKK bérlet.
 • L70

  Ha FIRE-t akarsz, akkor a megadott paramétereknél felejtsd el azt az új építésűt. Simán nyersz csak azzal 3-4 évet, ha visszaveszel az igényedből. Igazából te döntöd el, hogy meddig tekered a mókuskereket. Ha házat akarsz, akkor pedig arra 9 év is kevés lesz (és ugye valaki szerint a gyerek az csak egy szép új budapesti házba tud jönni, persze télen is jó levegőjű környékre).

  Igények, lehetőségek, célok. Kinek mi fontos.

 • Kiszamolo
  https://kiszamolo.hu/kerekpar-szerviz/

  Ha évente ráköltök 30-40 ezret, abban már a teljes külső-belső abroncs-csere is benne van az éves szervizen túl. Pedig cserélnek mindent, amit kell és elég sokat használom, nem csak nyáron.

 • ezvan
  Gratulálok a sikeretekhez kedves posztoló.
  Ha jól értem, 35éves korotokra szeretnétek korai nyugdíjat és gyerek(ek)et. Az ismerősi körünkben több pár volt ugyanígy, ugyanilyen tervekkel 25-30 éves korban, most 35 évesen meg gondban vannak mert nem jön a későre kívánt gyerek, rengeteg pénzt és időt felemésztve. Szóval ha megfogadsz egy tanácsot, először gyerek és utána a nyugdíj, pénzt bármikor kereshetsz, de a biológiai óra gyorsan ketyeg.
 • yimshagin
  Ez azért némileg korrektebb leírás, mint amit először közzétettél. Én csendben sejtettem, hogy volt némi ingatlanbizniszed CSOK-kal és egyebekkel karöltve és/vagy részvény – ráhibáztam. 🙂 Márcsak az átlagosnak mondott fizetésed kell megírnod, hogy még hihetőbb legyen a sztorid.
 • promontor
  Bringatéma: Az biztos, hogy maga a bringa az ugyanolyan állatfaj, mint az autó, a kezdeti költség mellett folyamatosan költesz rá. A járulékos költségek közé tartoznak pl. a mindenféle ruházati kiegészítők.

  Amikor elkezdtem bringázni, az első két-három évben írtam ezeket a költségeket, évi 40 ezer körül voltak (jozsefbiro.blog.hu/tags/paulus_velocipedus_tril%C3%B3gia). Plusz a bringa ára évre leosztva, kb. 10 ezer.

  Egyébként nem is a bringázás költségét érdemes önmagában nézni, hanem azt, hogy mennyibe kerül a Te közlekedésed összességében, ha bringázol. Tehát pl lehet azt nézni, hogyha 1) csak BKV-zól, akkor az kb. évi 100-110 ezer, 2) ha tavasztól öszig bringázol, akkor a bringaköltség nyárra + kb. 50 ezer BKV télre, 3) ha egész évben bringázol, akkor emelt bringaköltség (több km + téli ruházat) + 6-9 ezer (tizes gyűjtők, a jeges vagy özönvízes napokra).

 • Zylver
  Hi hi hi… megint egy cikk amelyiknek a temajat a blog mar parszor körbejarta… es nem mostanaban hanem 5+ evvel ezelött.
  Most eppen ennek a korabbi cikknek a kommentszekciojat olvasgatom: https://kiszamolo.hu/magannyugdijpenztarak-ennyi-volt/
  A legaranyosabb a kommentek között leginkabb elöfordulo jotanacsok nyugdijalapu megtakaritasokra:
  1. beföttesüveg (akar mas valutakkal (!) is)
  2. utra fel, irany a (hanyatlo) Nyugat!
  Ha a vegere erek ezen bejegyzes kommentjeinek, kivancsi leszek hogy mennyiben ternek el az akkori es a mostani velemenyek a nyugdijcelu megtakaritasokrol. De ha tippelnem kene akkor a “kalandvagybol otthonmaradottak” meg mindig a beföttesüveget preferaljak, aki pedig megtehette hogy lelecelt az mar a hanyatlo Nyugaton eli eletet.
 • promontor

  “ha napi szinten dolgozni mennék vele + heti egy keresztedzésnek, az meglenne egy BKK bérlet.”

  Ez egyénfüggő. Nekem pl. biztos jóval kevesebb (bár pont most jöttem rá, hogy a kezdeti évekhez képest már nem számolom külön a bringás költségeimet, úgyhogy januártól megint fogom), mert olcsó bringát vettem és szinte mindig olcsó kiegészítőket veszek. Aki ragaszkodik a drágább, minőségibb cuccokhoz, annak határ a csillagos ég.

 • Helmholcz
  Ne haragudj meg, de a történetedet semmiképp sem lenne szabad úgy előadni, hogy ez természetes, és bárkinek elérhető egyetlen átlagos jövedelemből, gyerek mellett. Gyakorlatilag ami történt:

  1. Iszonyat mennyiségű “ingyen pénzt” kaptatok (az adófizetők jóvoltából), amit
  2. olyan eszközbe fektettetek, ami pont ezen időszak alatt iszonyatos felértékelődésen ment át (2014-ben volt itthon az ingatlanpiac mélypontja).

  Egyébként sem nézem jó szemmel, ahogy az állam az utolsó bőrt is lenyúzza rólam, hogy mindenféle hasonló pénzszórást és osztogatást vigyen véghez az adómból, de az már tényleg a teteje, ha valaki utána a képembe dörgöli, hogy milyen jól gyarapodott mindebből. Szerintem – ha van benned egy kis tartás, akkor – nem kéne olyan büszkének lenned erre a “teljesítményre”.

 • Zabalint

  Egyáltalán nem ragaszkodok a drága cuccokhoz, drága bringához, és egyelőre csak tapogatózok, mint írtam nincs konkrét tapasztalatom, de ha azt nézem amennyit mentem eddig bringával, és mennyi lenne napi szinten bejárni, akkor 1 év alatt nagyjából dupla annyi km-t jelentene, mint 16 év alatt összesen. Nos, ezen 16 év alatt is volt azért javítás, és most becsléseim szerint olcsóbb lenne egy 50-100 ezres bringát megvenni, mint ezt rendbetenni.

  Mondjuk csak elméleti felvetés a minden nap munkába járás, jó nekem általában a tömegközlekedés, nem ezen akarok spórolni, nem ez a motivációm, inkább futás mellé iktatok be mást is. Egyébként ilyen szempontból jobb a tél, mert munkába is megoldható, hogy legyen edzésértéke és le se izzadjak, nyári melegben csak alibizni lehetne.

 • Zabalint
  Ja, egyébként most jut eszembe, volt olyan időszak, amikor napi szinten bringáztam, de az BUBI volt, nem saját. Most is ezt tenném, ha abba az irányba bővítették volna, ahol dolgozok, de nem tették, hiába van tele irodaházzal, és tömegközlekedésileg sok fontos csomópont van a környéken.
 • Január Károly
  Erre a célra nem fogsz még használtan sem bringát venni ennyiért 🙁
 • András
  hervis, tök jó bringákat adnak szezon végén fél áron. Pár évig költségmentes lesz. Én egy hasonló kategóriás 2009es bringát nyúztam, nem sajnálva tőle semmilyen szervizt, de ég és föld. Kb mint a 10 éves kocsi vs új. Teljesen más a komfort, a sebesség az alkatrészek feszessége, pontossága stb. Az elmúlt 2 évben ráköltöttem az új bringa árát a régire, szóval már rég újítanom kellett volna.

  @Aztaleborultszivarvégit azért elég polgárpukkasztó verni a melled hogy mennyit megtakarítottál miközben a 70 millós vagyonodból, amit gondolom jóindulattal felülbecsültél, 15 hitel, 21milla az adófizetők pénze és megháromszoroztad az első ingatlanod értékét, ami hitelre vettél. Szóval jókor voltál jó helyen a valódi megtakarításod meg alig pár millió, ami meg valóban véghezvihető az átlagos fizuból.

 • Zabalint

  Szerintem te nem ugyanarra gondolsz. Nem komoly bringás edzésről van szó, ami nekem kell, azt egy bubival is meg lehetne csinálni.
 • Kopter Géza
  Jaj, hagyjuk már ezt a huhogást, hogy ennyi meg annyi alatt nem lehet normális bicajt venni. Mint ahogy gyereket is csak SUV-val lehet iskolába vinni, ugyanúgy munkába is csak 1000 euró feletti elöl-hátul felfüggesztett trail bike-kal lehet menni. 🙂

  Romet Orkan 1M – 300Eur – alu váz, tárcsafék, rugós villa. Én letekertem vele 2000+km-t, amiben benne van a meló meg a Braunsberg 17%-os emelkedője is, nem mellesleg lefele 52km/h. Olyan 1000km körül váltottam Shimano SPD-re, azóta úgy megyek fel az emelkedőn, mintha kergetnének.

  Ha jövőre nem céloztam volna megy a 2-300km-es távokat födutakon, nem is tervezném a gravel bikera váltást.

 • elet2labon
  Gyaloglás? Mikor még élénkebbek voltak FIRE-álmaim, egy tömbjegy árát költöttem havonta közlekedésre. Igaz, a kezdő ssc-s legalja melónak is 1/4-e volt a havi bérleti díj 2 utcára onnan ahol most lakom. Így nem csoda hogy sétatávon (7-10 perc) belül volt a meló. Ha spórolsz akkor nem jársz a Körút másik végére a Legjobbkocsmába ahonnan becsavarva nem akarsz hazagyalogolni és inkább az éjszakai hatosra szállsz, város másik végén való sport stb-ről nem beszélve. Aki találkozni akar, jöjjön a Kerületbe! De ehhez kell egy normális környék mint lak- és munkahely.
  1-1 óra oda-vissza azért ma is bírható (lenne), kedvet is kaptam hozzá…
 • Aztaleborultszivarvégit
  ¯\_(ツ)_/¯
  Végtelen fingfűrészelésbe torkollna, ha most mentegetőzni/magyarázkodni kezdenék, úgyhogy nem teszem, csak annyit teszek hozzá, hogy sajnálom, ha melldöngető polgárpukkasztásnak tűnik a rácsodálkozásom a mázlink generálta helyzetünkre.


  A bruttó fizetésem 650k HUF, a feleségemé pedig bruttó 500k. A pici hároméves koráig itthon lesz, a mostani fizetése és a majdani CSED GYED-en felüli részét félretesszük, hogy a GYES időszakában kipótolhassuk a GYED mértékére.

 • QTT

  Jó, hogy leírtad, hogy lényegében hogyan jött össze az első hozzászólásodban említett vagyon.

  Néhány cikk alatt voltak “beböfögő” hozzászólások, hogy itt vagyok emberek 32 évesen 60 millió vagyonnal, aki meg nem éri ezt el ebben a korban, az pénzherdáló lusta ember, nem képezi magát. Ugyan először Te sem fejteted ki, de később leírtad és a példádból látszik, hogy sokszor 3-4 szerencsés tényező kell, hogy eljusson valaki oda.

  Ezt felejtik el sokan leírni, csak nagy büszkén beírják az eredményt (persze van kivétel, aki 0 támogatással fiatalon ide jut, de közel sem annyi, mint aki büszkén beböfög).

  Amúgy szerintem nem volt melldöngető az írásod, valóban saját helyzetre rácsodálkozónak tűnt.

 • Zabalint

  Nem vitatom, hogy nem kell feltétlenül drága bringa, mert én is így gondolom. 100 ezer Ft-nál én nem is adnék ki többet egy bringáért. Ellenben a 2000+ km-el nem mondtál nagyot, hiszen egyszerű számolás, ha valakinek csak 10 km-re van a munkahelye, oda-vissza az 20, akkor az évi 200 nappal számolva már megvan 4000 km. Bicajt meg nem 1 évre vesz az ember.
 • Zabalint

  Egyébként jogos a gyaloglás, csak valamiért korai nyugdíj kérdésben mindenki somogyi zsákfaluban vagy nagyvárosban/annak agglomerációjában maradva gondolkodik. Holott egy kisvárosban mindent elérne gyalog távolságban.
 • Január Károly
  Geza : Ez az a bicikli, amire máshol azt írtad, hogy szó szerint semmi se volt jól beállítva rajta, ahol a tárcsaféktől kezdve az indexelésig (?) mindent te állítottál be egy 20 eurós szerszámkészlettel?
  Én is járok még túrázni is egy 30 éves 30 ezres bringával, de ettől még a realitások talaján mozgok. Aki nem akar szerelni, csak néhanapján problémamentest túrázni/sportolni szeretne, az nem kap 50-100e forint között normális biciklit manapság.
  Nemrég lett rendbe rakva a 2008-as biciklim is, és alsó-középkategóriás cuccokkal nem állt meg 100e forintból (teleszkóp, hajtásrendszer stb.).
  Részleteznéd még kérlek, hogy neked hogy fért bele a szerszámkészleted 20 euróba, amit szintén említettél? Ennyiért kapsz egy pedálkulcsot, küllőkulcsot meg egy gumileszedőt, és kb. ennyi.
 • yimshagin
  Maradjunk annyiban, hogy családi szinten 1.150k nagyon nem mondható átlagosnak, még itt a blogon sem. Végülis 3 kommentből csak kiderült, hogy a kezdetben belengetett sikersztorid igazságtartalma némileg hiányosabb, mint ahogyan előadtad, csak hogy “királynak tűnj”. Egyszerűen sokat kerestek és ennyi. A többi hozzávalót meg már Helmholcz megírta… ettől függetlenül engem nem zavar, hogy nektek minden hepi, csak ne add úgy elő, hogy te aztán mennyire jól nyomtad.
 • Feri
  Kacérkodom én is a gondolattal, de valahogy nem tudom meghúzni a határt hogy MIKOR mondjam azt, elég a lóvé, kiszállok.

  Mondjuk éppen most szalad a szekér, jól fizető állásom van. Hagyjam ott és kezdjek el a megtakarításból élni? Valahogy nekem nem áll rá az agyam.

  Ugyanezt szoktam kérdezni a külföldön gyűjtögető, “most pár évig kinn dolgozok, összegyűjtök pénzt lakásra azt hazaköltözök” emberektől. Kinn vagy és havota félreteszel X összeget, amikor megvan a lakás ára hazajössz, megveszed és elkezdesz élni X/2 vagy X/3-ból?

  Nekem minden hónapban az jutna az eszemben, hogy mennyit VESZTEK azzal hogy hazajöttem/otthagytam a jó állást… nem tudnék nyugodtan nyugdijaskodni, tudva hogy most még kereshetnék….

 • Családfő
  yimshagin, miért kattantál rá ennyire …szivarvégit kommentjére? Teljesen jó, amit csinált. Feltételezhetjük, hogy nem véletlenül kerültek korrekt fizetéssel járó pozíciókba, hanem megdolgoztak érte (…szivarvégit, javíts ki, ha történetesen csókosok lennétek valahol). Aztán ahelyett, hogy elszórta volna a jövedelmet pl. drága autókra, felesleges hülyeségekre stb. stb., inkább megtakarított, előre tervezett és kihasználta a törvényes lehetőségeket. Az persze szerencsefaktor is, hogy jó lóra tett, de ezt ne rójuk már fel neki. Szavaiddal részben élve, szerintem jól nyomta.
 • Kopter Géza

  De nem csak munkába használtam a bicajt, mint írtam, jó sokat túráztam aszfalton, emelkedőn de földutakon, sőt bokáig érő sárban is.
  2058km júniustól november végéig ment bele. 7-8 sebességes váltónál ilyenkor már illik cserélni a láncot, nekem a gumikat és a fékpofákat is, mert megyek mint az állat, csak a dropbaros bicajokat engedem elmenni. 🙂 Schwallbe gumi, Shimano lánc és Kellys fékpofával jön ki az 50 euró, nem Aliexpress. A hátsó fogaskerékszett kb. 6000-8000km-en lesz csereérett, az első kicsit később. Ezek cseréje olyan 12-16 euróba fog fájni.

  Mert a bicaj minőségét jellemzi az, hogy az Alza szerelői trehányok? Oké!
  Én azért vettem onnan, mert 500m-re lakom a kiadóponttól és volt kuponom, máskülönben egy kilométeres körzetben van 3 bicajbolt, ahol tényleg jól beállítva lehet ilyen vagy hasonló árfekvésű Kellys-t, Decathlonos trekkinget kapni.
 • Kopter Géza

  Az elvégzett eszement műveletek a következő atomfizikus szerszámokkal lettek elvégezve:
  Tesco bicajkulcs + defektszett – 6,5 euró
  Tesco sárga franciakulcs pl. pedálra, küllőre – 3,5 euró
  Csavarhúzó, harapófogó, mérőszalag, sniccer szett – 6-7 euró
  2db Margot csoki a lelki békéért – 2X60 cent
  A maradékból lehet venni egy pótbelsőt vagy eladakozni a rászorulóknak.

  BTW most nézem, hogy a Decathlonos bicaj 260 euró. Két haverom is ezeket nyúzza, az egyik a Canyon road bikeja melletti öszvérként, és meg vannak elégedve velük, .
  decathlon.sk/treking-bicykel-riverside-500-id_8405209.html

  Most komolyan nem értem, ezek mit nem tudnak. Hegyoldalra csapatni nem jók, de arra a dupla ennyibe kerülők sem. Azokra a villákra nem véletlenül van ráírva, hogy keményebb használatra nem javasolják. Nekem is volt 30 éves Favoritom, de a mostani bringáimhoz képest egy őskövület.

 • Peter
  Befekteteseteket hogyan kezelitek? Miben tartjatok a vagyonotokat?
  Koszonom a valaszt elore is.
 • yimshagin
  Csak erdekelt a valos osszkep. Mint utolag kiderult, a hozzaszolasa csak 3 helyen tulzott vagy volt hianyos. Es ezt ennyi korben sikerult kideriteni.

  1. Nem atlagos a jovedelme
  2. Nem nullarol indult 2014-ben
  3. Volt “nemi” allami tamogatas is a dologban

 • Szupi
  Sziasztok!

  Egy kérdésem lenne, ami épphogy csak érinti ezt a témát, de nem tudtam hol tegyem fel. 2014.03.01.-étől van Aegon önkéntes nyugdíjpénztáram. A cégem cafetéria lehetőségei közül választottam ezt, de én nem fizettem rá semmit, hozamokkal együtt 850 000 forint gyűlt össze eddig. Közben elvégeztem 2 tanfolyamot is és előléptettek, a fizetésem a duplájára nőtt, de nem költök többet mint eddig. Szeretném kihasználni az önkéntes nyugdíjpénztáramat és maximalizálni az szja visszatérítést. Ehhez 750 000 forintot kellene befizetnem évente, amihez 150 000 forintot tesz hozzá az állam év végén. Az első kérdésem, hogy jól tudom hogy a 150 000 forintot, amit szja visszatérítésből kapok nyugdíjba vonuláskor tudom csak felvenni adómentesen?
  A befizetett 750 000 forintból 2019-ben 723 600 forint tőke kerül a számlámra, ami -3,52%, viszont kapok rá +150 000-et ami +20%, tehát pluszban zárok.

 • Szupi
  folyt. 2024.03.01.-én vehetek ki először pénzt a pénztárból. A befektetési alapban nem bízok eléggé, de az adóvisszatérítés miatt megbízható befektetésnek tartom az ÖNYP-t. 2024 után 3 évente kivehetem a hozamot, és nem kell utána adóznom. Viszont van itt egy rész, amit nem biztos hogy értek. Én a tőkét is szeretném kivenni 3 évente, de úgy hogy ne kelljen utána adóznom. A tagi számlára jóváírt tételek esetén a jóváírt tétel jóváírásának évétől számított
  – 10. év letelte évében és az azt követő 1. évben kifizetett összeg
  100%-át,
  – a 10. év letelte évét követő 2. évben kifizetett összeg 90%-át,
  – a 10. év letelte évét követő 10. évben kifizetett összeg 10%-át kell jövedelemként figyelembe venni, a 10. év letelte évét követő 11. évben, és az azt követő években kifizetett összeget pedig már nem kell jövedelemként figyelembe venni.
  2034-ben vehetem fel először a hozamot adómentesen?
 • Krisztian

  “hogyan kezeljuk a befekteteseket?”

  Majdnem teljes megtakaritasunk CADban van jelenleg. Itt meg kell jegyeznem, hogy nem vagyok tanacsado, csak azt tudom megosztani amit en csinalok, de ez lehet jo vagy rossz is. Ha magyarorszagi tippet szeretnel en javaslom Miklossal egyeztetni egy idopontot.

  Egy kanadai brokernel van szamlank es jelenleg 2 vanguard etf-t tartok. VAB ami kanadai kotveny etf, es VFV ami meg s&p500-t koveti.

  Tervezem jovore jobban diverzifikali, es valoszinuleg a teljes piacot tartani.

 • Tamás

  Szerintem kevered a fogalmakat. Van a befizetett tőke + van a bent lévő pénzednek a hozama.
  Alapesetben az ÖNYP számlához csak 10 év után nyúlhatsz először.
  Ekkor kiveheted a 10 év alatt felhalmozott hozamot, és
  a 11 évtől veheted ki az első évben befizetett tőkét azzal a kamattal amit írtál. A tőkét 20 év után veheted ki adómentesen, nem az összeset, csak azt, amit -20 évvel ezelőttig befizettél.
  A hozamot 10 év után 3 évente lehet kivenni. Ezt célszerű meglépni, normális helyen meg tudod azt csinálni, hogy csak papíron megjáratod egy részét (nem történik tényleges ki és visszautalás) és azt úgy kezelik, mintha abban az évben lett volna egy valódi ki és befizetés (ami után jár az SZJA visszatérítés 750e Ft-ig)
  5-10 éves távlatokban az alapok nem rosszak, én a BB-nél vagyok.

 • Tamás
  lehet, hogy váltani fogok, mert nem igazából tetszik az, hogy pl a portfólióváltás is eltér az általuk mondottól (10 banki munkanap), pontosabban úgy tűnt, hogy hiba adtam be 3 héttel korábban, hogy x hó 30-n váltsanak, valójában rá 1 hétre történt meg (1 hónap). Egyébként nincs velük bajom max az, hogy csak két portfólió van.
  Más is leírhatná, hogy ÖNYP-ben hol van, és ajánlaná-e azt.
 • Aztaleborultszivarvégit
  Nem vagyunk csókosok sehol. 🙂


  A saját és a családom szemében biztosan király/királyak vagyunk, nekem ennyi elég.

  1. Nem atlagos a jovedelme
  Valóban nem tartozunk a mediánhoz, de mivel az elmúlt éveket otthon töltötte a feleségem a gyerekekkel, az ő jövedelme a GYED összege volt, és az én fizetésem is évről évre nőtt, 2014-ben például “csak” bruttó 360k volt.

  2. Nem nullarol indult 2014-ben
  Amikor a 29m2-es albérletünkben ülve kiszámoltuk, hogy hogyan tudnánk ebből a helyzetből kilépni, eléggé nullának tűnt az a nulla. Örültünk, hogy sikerült nullára jönnünk az előző pénzügyi tudatlanságunk okozta adósságokból és hitelekből.

  3. Volt “nemi” allami tamogatas is a dologban
  Nem is kevés, de nem gondoltam, hogy ezt ennyire specifikusan le kell írni, hogy igen, élünk a felkínált lehetőségekkel.

  Túlragoztuk, kiszállok. Kellemes ünnepeket!

 • yimshagin
  Köszönjük, nektek is! Részemről is zárszóként. Bocs, ha félreérthető voltam vagy a stílusom volt az, nem ekézni akartalak, pl. nyilván én is igénybeveszek CSOK-t stb, amit lehet. És arra sem vagyok irigy vagy ilyesmi, aki semmit nem tud felmutatni, mégis irdatlan vagyona van (nálatok pedig erről sincs szó). Tényleg csak a teljes sztorid és a számok (bér) érdekeltek. Köszi még egyszer. És igen, királyok vagytok. 🙂 Márcsak azért is, mert sokan nem tesznek semmit azért, hogy csak fele addig eljussanak mint ti.
 • L70
  A FIRE-t elért többségnek szerintem van némi szerencséje is. Nekem is volt. Mindenkinél más szempont szerint lett szerencse a szerencse.

  Például egyáltalán nem mindegy, hogy mikor született az ember. Mit tanult. Mikor dolgozni kezdett, épp könnyen tudta jó áron eladni magát vagy sem. Mikor első nagyobb beruházásait (pl. saját lakás) bevállalta, épp milyen volt a piac, a szabályozói környezet. Éppen mikor találta meg élete párját, és a párja hogyan áll a pénzhez. Mikor vállaltak gyerek(ek)et. Éppen kikkel hozta össze a sors az iskolában, tanulmányok alatt, családban, lakóhelyen, akárhol. Örökölt-e, mikor és mit.

  De! Ha a fentiektől függetlenül nem tett volna félre jelentős összeget, nem lett volna jövőképe, nem élt volna a bevételeihez képest takarékosan, akkor a fenti szerencsét nem is tudta volna rendesen kihasználni.

 • Alex
  Ezek közül a “mit/hol tanult” nem szerencse kérdése, esetemben tudatos választás volt. Anno a BME-nek volt egy kiadványa, hogy egyes szakokon mennyi a várható kezdő és későbbi fizetés, és a végső döntésben nekem ez segített. És bár van néhány kivétel (pl. építészeknek rosszul ment 2010 körül), de azért a munkaerőpiac nem fordul olyan gyorsan mint a tőzsde.
 • Ildikó70
  De bizony szerencse kérdése. Egy nógrádi vagy borsodi kis faluból sokkal nehezebb eljutni a BME-re, mint akár egy nagyobb városból vagy Budapest környékéről. Ezekben a falvakban élők esélye nagyjából negyedakkora bármilyen egyetemre eljutni. Hiába látod, hogy pl. gépészmérnökként vagy programozóként lehet a legtöbbet keresni, ha téged nem érdekel ez a szakma, mert mondjuk tanár vagy ápoló szeretnél lenni. Akkor ha megszerzed is ezeket a diplomákat nem biztos, hogy boldog ember leszel, ha nem azt csinálod amit szeretsz. Nem a pénz a legfőbb jó az életben. Aki a pénzért feláldozza a boldogságát az meg is érdemli. Ahogy az is, aki minden fillérjét félreteszi nem mer még egy étterembe se elmenni, mert csak azt látja, hogy pár tízezer forinttal kevesebbet tudna megtakarítani.
 • L70

  Nem kisebbíteném az érdemeidet, de nagy valószínűséggel a családi háttered a mediántól lényegesen jobb, valószínűleg erősen a felső 1-2 decilisbe tartozhattál, ha a BME-re mentél. Dolgoztál, de ha magyar medián helyzetben vagy, nem lett volna ennyire egyszerű, hogy ráböksz, ez kell neked. Mi ez, ha nem szerencse?

  A saját mikrokörnyezet hasonlítása nem elég. Szinte biztos, hogy gyerekem osztálytársainak 90%-a nagy valószínűséggel a felső 1-2 decilisbe tartozik, ha őket nézem, mi lesz belőlük, akkor nagyon más a kép, mint a magyar medián vagy átlag.

 • Nacionalista
  No azért az se szerencsés ám, hogy aki “nem programozónak termett” az széttárja a kezét, hogy ez van, neki ezt dobta az élet. A mai munkaerőpiacon rommá tudod keresni magad villanyszerelőként, asztalosként, kőművesként, magántanárként, közgazdászként, ügyvédként, orvosként, vállalkozóként stb. Ha ápoló vagy szintén van lehetőség, csak ahhoz mondjuk külföldön kell lehúzni pár évet. Szerintem kb. bármilyen beállítottsággal lehet jól fizető állást keresni/vállalkozni, csak utána kell járni milyen irányba/területre kell specializálódni.
  No meg a nógrádi zsákfalu is ugyanolyan szélsőség ám mint a felső egy decilis, ne azzal példálózzatok! Tény, hogy a cigánysorról nagyon nehéz, de az sem a többség! Nekem úgy sikerült a BME, hogy én vagyok a családból az első diplomás. Láttam, hogy sokmindenben könnyebb ha valakinek diplomások a szülei, de ezek olyan hátrányok ami extra munkával ledolgozható.