Nem lesz több vagyonosodási vizsgálat?

2016-01-20
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Felröppent a hír, hogy mostantól nem lesz több vagyonosodási vizsgálat.

Nos a hír nem igaz, illetve nem úgy igaz.

Egyrészt mindössze annyi változott az eddigiekhez képest, hogy mostantól nem fog az adóhivatal vizsgálatot indítani feljelentés alapján.

Vagyis nem lesz elég a gyanú, hogy XY nagy lábon él, miközben nincs is jövedelme.

Egyébként eddig sem tette ezt meg, csak ha valaki névvel és címmel bizonyítékokat mutatott be, ami alátámasztotta az állítását. (Bankszámla másolata, stb.)

Nem véletlen, hogy csak évi 1300-1600 vizsgálat indult és ebben már benne vannak azok is, amelyek az adóhivatal saját maga kezdeményezett.

Most mindössze annyi változott, hogy ezentúl nem is lehet majd bejelenteni, ha valaki gyanús körülmények között él.

Másik változás, hogy akkor fog élni az adóhivatal a vagyonosodási vizsgálatnak hívott becslési eljárással, ha büntetőügy van folyamatban. Ez a hír igaz, de mivel az adóhivatalnak széleskörű nyomozati jogköre is van, ez sokat nem fog jelenteni, megfelelő gyanú esetén (céges pénzek kijátszása magánkézbe, sikkasztás, költségvetést megkárosító csalások, stb.) el fogja indítani az eljárást.

Sőt, ez azt is jelenti, hogy most már minden vagyonosodási vizsgálat egyben büntetőeljárást is fog jelenteni, ami azért sokkal súlyosabb, mint eddig volt egy vagyonosodási vizsgálat.

Vagyis nem enyhítették, hanem szigorították a törvényt.

(Egyébként állítólag már 2015-ben is olyan megoldásokkal próbálkozott az adóhivatal, hogy ne kelljen az adóvizsgálatot a harmadik fázisig elvinni -ezt a becslési eljárást hívja a köznyelv vagyonosodási vizsgálatnak- hanem már hamarabb megállapítson adóhiányt például a bankszámlán található igazolatlan eredetű pénzek miatt.)

Szóval nem érdemes hátradőlni, az ügy nem lazább, hanem a kötelező büntetőeljárás miatt keményebb lett, az adóhivatal pedig eddig se ugrott az állampolgári bejelentésekre, ha azok nem voltak dokumentumokkal alátámasztva.

Previous Post
Ezmiez???

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram