Olcsó vagy drága Budapest?

Örök vita, hogy olcsó vagy drága Budapest. Különösen az ingatlanárakkal kapcsolatban szokott ez felmerülni, hogy még mindig milyen olcsó Budapest, akár Pozsonyhoz, akár Bécshez, akár Prágához hasonlítjuk.

Ennek a négyzetméter árat a négyzetméter árhoz való viszonyításnak semmi értelme, hiszen a helyi kereslet és a jövedelmi viszonyok azok, amik befolyásolják az árakat, nem pedig az, hogy Bécsben, Pozsonyban, Miskolcon vagy Szófiában mennyibe kerül egy hasonló méretű lakás.

(További tényező még a befektetési célú kereslet, amit pedig az alternatív lehetőségek és a jogszabályi környezet befolyásol. Ha a bankban kevés pénzt kapok a pénzemre és egyébként is olcsó a hitel, akkor sokan akarnak ingatlanba fektetni, magas kamatok mellett pedig már nem éri meg ugyanez. Ha olcsó az adózása a lakáskiadásnak és nincs, vagy alacsony a vagyonadó mértéke az adott országban, az drágítja a lakásokat, ahogy a mindenféle egyéb állami támogatás is felfelé nyomja az árakat.)

A négyzetméter árnál sokkal fontosabb a helyi vásárlóerőhöz mérni az árakat. Hány évig dolgozik a német, osztrák, szerb, magyar átlagember egy négyzetméter lakásért, illetve a vásárlóerőt figyelembe véve mennyit tud kifizetni a bérlésért? (Egy német már a nagy magyar áremelkedés előtt is harmadannyit dolgozott egy átlagos 70 nm-es újépítésű németországi ingatlanért, mint egy magyar a hazai lakásáért. Cikk itt)

Mert a befektetők ideiglenesen feltornázhatják az árakat, egymás elől happolva el az ingatlanokat, de ha emögött nincs tartós fizetőképes kereslet, nem lehet maradandó az áremelkedés. (Hallom, hogy a belvárosban a kínai vevők egymás elől vásárolják fel a lakásokat, nekik plusz 15-20% nem számít, csak ne otthon legyen a pénz. De ha majd elfogynak a kínai vevők, vajon kinek fogják ennyiért eladni a megvásárolt lakásokat? Az írek is 30%-os buktával adták el a lakásaikat 2008 után.)

Viszont fordítva is igaz, ha nő a fizetőképes kereslet, ráadásul az emberek hosszabb távon is pozitív jövőképpel bírnak és mernek, illetve akarnak is ingatlant venni, akkor értelmetlen áresésre várni.

A numbeo.com oldalról már írtam, egy fantasztikus információforrás a külföldi városok költségszintjéről és a megélhetés, illetve a pénzkereseti lehetőségek összehasonlításához. Külön jó, hogy az adózott jövedelmeket hasonlítja össze.

A budapesti adatok is teljesen korrektek, így elfogadhatjuk, hogy a többi város is hasonlóan jól dokumentált.

Hasonlítsuk össze a pozsonyi és a budapesti árakat.

A lakásárak még mindig 27%-kal a budapesti árak felett vannak és a bérlés is 22-30%-kal drágább. (Pozsony négyszáz ezres város, így nehéz értelmezni a belváros-külváros különbségét budapesti értelemben.)

Azonban a nettó kereset 53%-kal nagyobb a magyarnál, a lakáshitel kamatai pedig 1,6-1,8% 10 évig fix kamatú hitel esetén is. Így már nem is tűnnek olyan olcsónak a budapesti bérleti árak vagy lakásárak.

Bécs és Budapest? A lakásárak háromszorosa a budapestinek, azonban a bérlés csak a duplája, miközben a fizetések is a háromszorosa a budapestinek.

Akinek van kedve, megnézheti még Prágát, Varsót (25-30%-kal magasabb ingatlanárak, 50%-kal magasabb jövedelmek), Berlint (80%-kal magasabb bérleti díjak, 130%-kal magasabb ingatlanárak és 234%-kal magasabb jövedelmek) és rengeteg másik várost is.

Érdemes fogyasztói kosárban nézni, mennyit költenek az emberek a fizetésükből lakhatásra és mondjuk táplálkozásra. Az se mindegy, milyen állapotú a bécsi, prágai, berlini átlagingatlan és milyen a magyar.

Nagyon jól el lehet játszani a numbeo áraival, azt is ki tudod számolni, mennyire éri meg kimenni külföldre dolgozni.

Amit levonhatunk tanulságnak, a helyi vásárlóerőt figyelembe véve egyáltalán nem mondható már olcsónak a budapesti piac. Ebből azonban nem következik az, hogy az árak ne nőhetnének tovább, hiszen a részvénypiacon is gyakran évekig, évtizedekig vannak túlárazások, amikor a kereslet, vagy a hype felülírja a gazdasági számítgatásokat.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

Oktatás a pénzügyekről: hat alkalmas tanfolyam csak 25 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

111 hozzászólás

 • tip
  és mi az a potenciál, amit a külföldi befektetők fizetőképes helyi kereslet hiányában is látnak benne?

  Az, hogy majd egy másik palimadár 2000 km távolságból még többet lesz hajlandó adni érte?

  Az ingatlan nem mozdítható, csak helyben lehet hasznosítani, a helyi gazdasági környezetben.

 • Zelle

  “Igazából bármelyik nagyobb megyeszékhely lepipálja a mindenapokban”

  Én így debreceniként azért nem teljesen értek egyet, ez a város is teljesen élhetetlen lett az átlagembernek, mindenki idejön a keleti régióból, aki nem nyugaton próbálkozik, ráadásul még egyetemváros is, szóval a diákok rendesen felnyomják az árakat. Egy panelalbérlet is is drága, a fizuk viszont meglepően alacsonyak tudnak lenni, vannak azért bőven ismerőseim plázában, gyárban, ilyesmi helyeken is, na, ők aztán tényleg max. 90-100 ezreket keresnek. Ami kevés. Budapesttől eltérően viszont itt kevés lehetőség van arra, hogy aki odateszi magát, az jó munkát kapjon, mert az agglomerációkkal számított 350 ezres tömegnek nem elég a cég…

  A 25+os ismerőseim javarésze itt is a szülőkkel él, nem bírnak elköltözni, gyereket mindenki odavállal. Egy panel 15 millió, családi ház meg 30 millió. Mindenki elmegy innen…

 • Zotyman
  Én a numbeoval számolgattam 4 éve, mikor úgy döntöttünk, h Bécsbe költözünk és nagyjából reálisak az árak. A fizetési adatokat máshonnan venném (a saját szektoromban lévö fizetéseket Budapesten tudtam, külföldön pedig vannak ilyen oldalak)…
  Gyorsan tisztáznám: az eleve jobban fizetö szektorokban legenda a háromszoros fizetés. Az IT szektorban, mérnökként, bankszektorban, stb. mondjuk kétszeressel lehet számolni. Orvosként, JÓ szakmunkásként, technikusként vagy (középsikolai) tanárként viszotn háromszoros szorzó fölé is lehet jutni (nettó 150e helyett 2000 €).
 • Zotyman
  Bérlakást találni (2 szoba, 40-50 nm) nem lehetetlen rezsivel 700 €-ért, de ezért az ember olyan lakást kap, mint amit ennek a 60-70 %-áért Budapesten. Az élelmiszer +20%, a müszaki cikkek -5% (Már mindenkinek én veszek mobiltelefont a környezetemben), a szolgáltatások 3-4x annyiba kerülnek.
  De amivel sokan elfelejtenek számolni, az a külföldön élés költsége olyan szempontból, hogy messze vagy az eddigi környezetedtöl, akikkel kapcsolatot akarsz tartani, föleg, ha tervezed, hogy egyszer még hazajössz. A hazautazások költsége, a megnövekedett telefonszámla, stb. mind csökkentik a különbséget (persze ezen vmit segít a telekocsi, Voip,…)

  A lényeg: jobban élünk külföldön, de nem háromszor jobban (mint említettem, ez legenda), viszont megfizetjük az árát abban,hogy messzebb vagyunk a szeretteinktöl (és mi még Bécsböl ne szóljunk semmit, oda-vissza 7 óra autózás és otthon vagyunk hétvégére)

 • Adam
  Sztem az ingatlan tulajdonlás (és minden ami vele jár, öröklés, családi civakodás stb) a baromság, csak erre vagyunk berendezkedve, ahelyett hogy tisztességes áron lehetne önko. lakásokat házakat bérelni.
  Ahelyett, hogy élnénk, mint Marci Hevesen, egész életünket egy normális ház/lakás kifizetésével töltjük.
 • Budaváry Tamás

  A számai most is megállnák a helyüket. Abban pont az volt a lényeg, hogy ha tisztességesen adózol, akkor minimum dupla áron vannak a szolgáltatásaid árai, és ezt nem tudják / akarják megfizetni az emberek. 200 ezer nettó havonta az nem sok, az alatt inkább túlél az ember, mint él.

 • realestate
  @Kiszámoló

  Találtam neked (meg mindenkinek) egy nagyon jó mai írást!

  alapblog.hu/a-bux-csucs-csak-oncsalas/

  Ebben benne van a lényeg, amiról már annyiszor beszélgettünk magyar ingatlan vs BUX!

  “A bejegyzés lényege viszont mégis csupán annyi, hogy BUX csúcs ide vagy oda, a főbb hazai részvények még messze vannak az egykori csúcsoktól, ahhoz pedig, hogy reálértéken pénzüknél legyenek a 2007-es év befektetői, másfélszereznie kellene az árfolyamoknak. Ekkor pedig még nem nyereségről beszéltem, csupán arról, hogy visszakapják egykori reálvagyonukat. ”

  Ismétlem magam, a magyar ingatlanok 80-85%-a nem jó befektetés, de én nem azokról beszélek hanem a többiről!

 • Handalamandala

  “Ismétlem magam, a magyar ingatlanok 80-85%-a nem jó befektetés, de én nem azokról beszélek hanem a többiről!”

  A magyar részvények 80-85%-a nem jó befektetés, de én nem azokról beszélek hanem a többiről!

  Mindig nagy élvezettel olvasom a kommentjeidet.

 • attila
  szerintem elég lesz ! aki akarta az megértette a mondanivalódat, aki meg nem az már nem is fogja, úgyhogy felesleges 50x leírnod ugyanazt másképpen…..
 • realestate

  Jogos! 🙂 Örülök neki! Próbálom tolni a rakétát még magasabbra…. a végtelenbe és tovább! 😉

  Elnézést, hogy konzekves vagyok és – ismét – mertem kommentelni egy BP ingatlanpiacáról szóló írást. Ha én eltűröm, hogy sokan az én álláspontom ellenkezőjét vallják – kvázi lehülyéznek itt – akkor bírj már ki te is 🙂 respect

 • tip
  sosem elég. A propaganda nem érvel, hanem sulykol.
 • Zabalint
  @Budaváry Tamás

  A számai egymáshoz viszonyítva nem stimmeltek az akkori környezetben, de a maiban sem. Ahhoz a bérszinthez, amivel számolt, a piacon jóval drágább szolgáltatások tartoznak. Nyilván az adócsalás mindig kifizetődőbb, de konkrétan az a cikk nagyon erősen csúsztatott a számokkal. De mondom, érdemes utánaolvasni, anno rengeteg cáfolata megjelent a cikknek.

 • Gyula

  Itt, Münchenben egy, a varosban fekvo lakas olyan 100-150 000 EUR-tol indul. (30nm-tol)
  A csaladi hazak uj epitessel az agglomeracioban 650k-1M EUR kozott mozognak.
  Mondjuk itt a csaladi haz alatt nagyon nem azt ertik, mint Magyarorszagon.
  Itt egy csaladi haz, az netto 130 nm, (az enyem brutto 200 korul van, de a pince (3 szoba + kazanhaz) abba nem szamit bele mert nem komfortos)
  Termeszetesen ezek az arak csak tajekoztato jelleguek, hiszen a felso hatar az a csillagos eg. Siman lehet talalni belvarosi villat havi 10 000 EUR-ert berelni, meg hegyteteji modern villat 10MEUR-ert megvenni.
  A vasarlas jarulekos koltsegei is eleg magasak (ingatlanugynok, adok, kozjegyzo) siman elerik a plusz 30k EUR-t (persze, azt nem a 100kEUR-os lakasra)
  A banbkok szeretik, ha 20% onresz megvan, plusz a teljes jarulekos koltsegek…
  Szoval, itt sajat ingatlant lehet venni olyan 50kEUR kp.-vel.
 • Gyula

  …Van mondjuk 10 1000+ méretű, de 5-40 fősből meg több száz lehet…
  Hat, az igy sem tul rossz arany:
  10*1000+=10000+
  40*n*100=n*4000
 • noname

  “Ahelyett, hogy élnénk, mint Marci Hevesen, egész életünket egy normális ház/lakás kifizetésével töltjük.”

  Teljesen egyetértek. Szerintem a mai fiatalságot meg tudná nyerni magának egy iparral rendelkező város ha újépítésű “öröklakásokat” építene, tartana karban (ami nagyon fontos) és tartós bérletbe adná (ameddig fizetik a lakbért és nem rongálnak addig lakhatnak benne, közel piaci árakon) Stadionok helyett ezt kellene csinálni és az ifjúság itthon maradna, mert a lakbért ki tudná fizetni, lenne pénze mellette és még a saját lakás érzete is megmaradna. Vidéki városokba fiatal munkavállalók tömegét vonzaná a lehetőség. (persze ha lelakja és nem fizeti a bérletet akkor kipenderíteni mint a macskát sz@rni, ennek nem szociális lakás jelleggel kellene működnie)

 • noname
  Meglátásom szerint a vidéki városok azért néptelenednek el, mert az idősebb korosztály kihal, az ifjúság a középiskolát általában már megyeszékhelyen végzi el (már beleszokik a nagyvárosi életbe) aki főiskolára megy az pláne ott. Vidéki nem megyeszékhelyen a gyári melóból vagy mérnöki melóból még egy vidéki házat is nagyon nehéz megvenni. És a fiatalság nem hülye, ezt látják, ezért vagy elmennek a közeli nagyvárosba, vagy fővárosba vagy egyből külföldre a jobb élet reményében (ami nem mindig olyan amilyet elképzelnek)

  Pedig egy megoldás lenne. Az ilyen lakhatási lehetőség. Mert mi kell a fiatalnak? Lakás, autó és nyaralás. Ha a lakást csak bérelni kell és biztonságban tudja hosszútávra a dolgot akkor a másik kettőre már meg is lesz a keret és a nagyja boldogan marad a seggén a vidéki városkában.

 • szabó jános
  realestate: Döngeted a melled,hogy van több mint 1 lakásod (másnak is van,mégsem jön ide dicsekedni)és hogy milyen jól jártál,mikor megvetted,néhány éve,és már lehetett hallani vagy százszor.Ugyanakkor kicsit olyan már,mintha csak azért járnál ingatlanos fórumokba emelkedést védeni,mintha félnél hogy majd leszakadnak az árak.
 • Zabalint

  Nem azért halnak ki a vidéki városok, mert drága lenne a lakhatás, hanem azért, mert nincsenek jól fizető munkahelyek. Pénzkidobás lenne olyan városokba állami lakásokat építeni, ahol már most is bagóért adnák el a lakásokat, házakat, ha lenne vevő. Győr egyébként pont csinált is ilyesmit, de ott van is miért odacsábítani a fiatalokat.
 • realestate
  @szabó jános

  A mondandóm szempontjából TÖKMINDEGY mim van nekem, egy lakás vagy száz… mint ahogy az is tökmindegy mit írok. Nélkülem is emelkednek az árak! Ha 2008-2013 között nem “féltem” akkor szerintem most nagyon nincs rá okom. Félni és remegni azoknak kell(ene) akik azt hitték örökre 60+rezsiért lakhatnak BP-n és azt harsogták: hülye aki lakásba teszi a pénzét. Röhögtek rajtunk a válság alatt, hogy tessék, jól megszívtátok tulajok, de hát a fagyi visszanyal 😉

  Tudom, “népszerűtlen” dolog további emelkedést várni és vízionálni, de vkinek ezt is magára kell vállalnia! 🙂

 • Usespanner
  Arról mit gondoltok, hogy az elmúlt hónapokban “ráömlöttek” az olcsó, belvárosi budapesti lakások a piacra, 200.000Ft/m² alattiak tömege.
  Mind azt igéri, hogy bank által visszavett ingatlant féláron megvehetsz pl az Ingatlan Mentor -tól.
  Ha a két legnagyobb ingatlanos oldalon 7-8 millió között szűkititek a keresést, minden ötödik ingatlan ebbe a kategóriába esik. (kép nélküli ingatlanok, hiszen az “adós nem járult hozzá a fotózáshoz”)
  Mindössze 20.000.-Ft letétet kérnek, hogy lefoglalják nekünk az ingatlant amit 2-3 munkanap után megvehetünk.
 • realestate

  Te, ugye ezt te sem hiszed el… Én voltam árverésen egy éve, már akkor PIACI ÁRON mentek el a BP lakások!! Nem is értettem, talán párszázezer Ft-all volt piaci ár alatt ami semmi különbség cserébe a kockázatért h egy év amire kiteszed a lakót!

  De tudod mit, fizesd meg a tanulópénz és pengesd be a 20ezret! LOL
  Kb mint olcsó albérlet címeket kapni ingatlanostól 10ezeré….

 • Usespanner
  De miért tűri az állam a csalókat? Nem igaz, hogy több tucat ember aki fizetett képtelen bejelentést tenni csalás miatt.
  Egy 2 milliós nagyváros ingatlanpiaca nem működik, mert MINIMUM minden ötödik (!!!) ingatlan a neten kamu, a valóban meglévő ingatlanokra pedig lehetetlen rászűrni.
 • janos82
  @usespannr:

  Engem ebben az erdekelne, hogy ez netto atveres ( es ha igen, akkor miert fut meg mindig?), vagy van valami olyan kiskapu, amirol nem tudok, es azert mukodik? Esetleg van benne valami olyan bukta, amire nem gondol az ember, es valojaban tenyleg annyit ernek azok az ingatlanok? Ilyen lenne, ha nem lehetne kirakni a benntlakot, csak 2-3 ev alatt…

 • attila
  a hvg.hu mai cikke éppenséggel ugyanúgy ellentmond neked mint kiszámoló hasonló cikke, vagyis nincs emelkedés hanem stagnálás általánosságban, persze ettől még lehetnek egyedi körzetek ahol emelkednek az árak, de a nagy általánosság az inkább stagnálás. Persze meglátjuk 1 év múlva mi lesz, de összességében a trend az már fél éve stagnáló úgyhogy nem kéne úgy csinálni mintha nem így lenne !
 • V
  te ezt nem ertheted, azok a “rossz ingatlanok”, realestate a “jo ingatlanokrol” beszel, na azoknak meg mindig felfele megy az aruk ejjel-nappal 🙂

  @Usespanner: en az ilyen hirdetot ugy kepzelem el mint realestate kontrasztja a vevo oldalarol, nagyon kellene neki egy belvarosi keco 200k/nm aron, de mivel nemtalal felrak parat hogy mutassa a tobbi eladonak mint alku pozicio hogy mennyire irrealis a 400k/nm hisz’ tele van a net olcsobbal 🙂

 • realestate

  Sokszor ugyanazon az oldalon levő aznapi cikkek mondanak ellent egymásnak! 🙂

  Én a XI kerben vagyok érdekelt, csak az érdekel! (szerintem benne van abban a “jó” 10%-ban amiről írtam korábban) Nem akarok csúnyát írni, de hogy mi van ár szempontjából falun/községekben az engem nem érdekel, de még a megyeszékhelyek sem.

  Belinkeltem korábban egy cikket amit nem lehet kétfelől magyarázni: népességváltozás régiónként! Csak a kép itt van:

  portfolio.hu/img/upload/res/orig/nepessegvalt2017-20170509.png

  Amíg a GDP nő és a lakosságváltozás is pozitív az adott régióban addig a lakásárak OTT emelkedni fognak! A fordítottját kitalálod… EGY ilyen régióvan: BP és Pest, nyilván ott sem egyenletes az áremelkedés.

  Szerinted az épülő “szuperkórház” merre fogja vinni az árakat? 😉

  index.hu/belfold/2017/05/17/ha_igaz_ez_a_rendelet_ezutan_csak_korhazakat_epitenek_budapesten

 • ügyvéd

  A karácsonyi ajándékot a Jézuska hozza, a húsvétit meg a nyúl tojja ugye? 😀
 • ügyvéd
  ps.:

  Itt az “ősforrás” 😀 Bár ő nem 20 rugót szedett, hanem alsó hangon 20 millát

  mno.hu/belfold/ingatlanos-atveres-racs-mogott-a-tettes-1374037

 • ügyvéd
  A zemberi kapzsiság&butaság határtalan. Egy csomó amúgy értelmes és gazdag ember nem bírt ellenállni a kapzsiságának, és elhitette magával, hogy az IBH Zrt aztán annyira “szerencsés”, hogy fél/kétharmad áron meg tud venni ingatlanokat Szabó kacsintott: “Megvannak a banki konataktok…” Ami persze hazugság volt mert a bankok persze annyira hüjjjék, hogy amit el lehet adni X ért az 1/2 X áron odaadják…, Aztán meg Szabó annyira hüjjjeeeeeeeee, hogy ezeket önzetlenül eladja nekik….. AGYRÉM….
 • Warrior

  A bedőlt hiteles lakások ugyanolyan kockázatosak, mint a bedőlt hiteles autók. A tulaj (nem a bank! 🙂 ) néha nem szép dolgokat tesz, mert ha már neki rossz, másnak se legyen jó, pl. leönti pár liter festékkel a belsejét.
  Sok tapasztalatom nincs ilyen lakásokkal, ami van (már a lakón túl): tartozás miatt kikapcsolt villany és gázóra. Ezeknél önmagában bele lehet futni akár milliós tételekbe, mert ha elég régóta kikapcsolták, akkor szabványosítás (alkalmas szerelők, tervezés, stb.) után fogják újra bekapcsolni. Gáznál a legtöbb esetben egyből megjelenik a kémény is, szerencsétlen esetben az önmagában 1-2 MioFt, fővárosi ingatlannál a Főkétüsz ügyintézése lehet még nehezítés az anyagiakon túl, róluk jót még alig hallottam. A villany valszeg olcsóbb, de pár 100e ott is eltűnthet.
  Ennyire kockázatos lakást megvenni – ahogy real is írja – közel piaci áron, nos, döntés kérdése.
 • Alapisten
  @ügyvéd:

  Hát, ez a konkrét eset, illetve iroda, mint ahogy több másik is lehet átverés, azonban vannak a piacon olyanok akik valóban tudnak ingatlant szerezni (pontosabban követelést amiből vagy ingatlan lesz, vagy pénz). Nyilván ezekben van valamennyi kockázat (elsősorban időbeni), de az akár 25-30%-os hozam bőven kárpótol ezért a mai 0% körüli banki kamatok világában.

 • L70

  Szuperkórház kétarcú dolog. Dolgoznak ott egy csomóan, akiknek lakni is kell, kérdés, mekkora a vásárlóerejük. Gondolom nem a betegekre építed a bérleti díjakat.

  Ha az (akár bérelt) lakásom mellett lenne helikopterleszálló, nem hiszem, hogy növelné az értékét. Meg 10 a percenként érkező szirénázó mentő sem, akár éjjel is.

 • realestate

  Minden beruházás növeli a lakásárakat! (ha más faktort nem nézünk) OK, nem egy 4-es metró (ami már ott van), de egy ilyen “Szuperkórház” építése kb 20 évente van, szerinted?… Namármost a kórház mellett szépen lassan meg fognak jelenni az egyéb üzletek, vállalkozások, stb. ki fog épülni az egész környék.

  Dobogó az egy óriási lakatlan terület, nem tudom hol lesz pontosan a kórház de biztos lehetsz benne, hogy figyelembe vesznek minden faktort, hogy a legkevésbé zavarja a lakókat. Lesz mellé tömegközlekedés meg minden gondolom. Nemcsak a környék népszerűségét és árait dobja meg, de szerintem még Budaörsnek is.

  Bérlőként/vevőként számítok a betegekre és a dolgozókra egyaránt. Eddig sem volt hiány bennük de ez még egy lökést ad majd.

  Valamint ott van még az Őrmezőn hamarosan épülő Etele Pláza (nagyobb lesz mint az Allee)… na mit tippelsz? Csökkenni fognak az árak? 😉 TUTI 🙂

 • janos82
  @Alapisten:

  ok, van ott 20-30%, de miert nem a kozvetito ceg teszi zsebre? Miert adja tovabb szinte a 100%at az olcsositasnak?

  @Warrior:

  CEzek lakasok. csak a 4 falat kapod, masra ne szamits, viszont az allitolagos 15 milios lakas a tied lesz 8-10ert. Ebbol boven kijon a felujitas. Csak azt nem ertem, hogy miert nem adjak el ok kikoltoztetes utan 13ert.
  Illetve neztem egy ilyen ceget, es ott nem ertettem, hogy miert foglalkozik csomagkuldessel is:)

 • ügyvéd

  Jó írta janos82. A közvetítő cég is annyira hüjjjje, hogy a zsebedbe teszi a hasznot….Persze, és a karácsonyi ajándékot meg a Jézuska hozza, a húsvétit meg a nyúl tojja…..
  Te is mindent elhiszel ezek szerint.
 • Warrior

  Persze, de kinek jut eszébe, hogy pl. konvektoros lakásnál még a konvektorok is hiányoznak, mérők leszerelve? Amivel én utoljára talákoztam: cirkós lakás hirdetésében “piaci ár 50%-a” szerepelt, az irányárnál kerek 13MFt. 13MFt a valóságban azon a környéken felújított lakás esetében kb. 65%, lepusztultnál meg 85%-os árat jelent. Erre licitálnak (?) az érdeklődők. De legyen 13, megveszed, + némi apró, 0,6-0,7MFt az illeték meg az ügyvéd. Ha szerencséd van, nem kell megvárni az ott lakó távozását (elment magától, mert se világítás, se fűtés), mehet a felújítás. Új kazán, már csak ilyen-olyan lehet, ahhoz kéményt kell igazítanod neked, vagy a társasháznak (1-1,5M), kell min. egy gázterv is. Áram ugyanez. 3MFT-ból a többség szerint koppra felújítható egy lakás, ehhez a 3-hoz adj a fentiek miatt legalább 1-et. Tartunk 17,7-nél, minimum, de kicsi az esély, hogy 13-ért elviheted.
 • Janos82
  @Warrior:

  Szerintem te arvereses ingatlanokrol beszelsz… Az rendben van.

  Amirol mi itt beszelunk az az, hogy az ingatlanhirdetesi portalokon elszaporodtak a durvan olcso hirdetesek, amik azt allitjak, hogy a lakast nem tudod megnezni, de hidd el nekik, hogy 50-70%os aron jutsz hozza, de lepusztultan… Ezek allitolag olyan banki ingatlanok, amik nem arveresre mennek, de annal olcsobbak, igaz, 6-8 honapos atfutasi idovel.

 • L70
  Láttam árulni tulajtól nem fizető albérlő által csupaszra lelakott panellakást. Csak falak, és egy nehezen nyitható ócska bejárati ajtó volt, több ablak ki-kiütve, radiátorok leszerelve, eleve gyomor kellett hozzá, csak megnézni is. Más értékes nem volt a lakásban, még vastelepen se lehetett volna eladni már semmit se. Full gépészet csere kellett alapból. Mondjuk erre szokták azt írni a hirdetésben, hogy az új tulaj tetszése szerint alakíthatja.

  És ott már nem lakott senki, mert a kipaterolás sem megy csak úgy, télen pl. abszolút stop van.

 • L70

  Szuperkórház és környéke?
  Javaslom sétálj el a Jahn F. kórházhoz terepszemlére (ugyanígy a világ végén épült, mint ez fog, Bp DK-i részét és az agglót látja el). Van ott egy üvegtigris kaliberű büfés, egy gyógyszertár (éjjel zárva), megáll 3 BKV busz, egyik elvisz a metróhoz, van egy kis pékség, egy cigibolt és 3 temetkezési vállalkozó. Legközelebbi posta 3 megállóra egy lakótelepen.

  5 percre van autóval az M5 soroksári irgalmatlan boltkupacától, de ott semmi sincs.

  Óránként 1-2 mentőautó érkezik, de nem jellemző, hogy ügyeletesek.

 • realestate

  Majd visszatérünk rá pár év múlva…. Ekkora eü beruházás mint írtam 20 évente ha van.
  Gondolom az Etele Pláza is semmi szerinted. Két kínai bolt lesz meg egy pizzás + két kebabos 🙂

  Majd amikor x év múlva itt elemezzük mi történt az ingatlan piacon az eltelt években akkor majd hallgathatom, hogy “szerencsém volt”…. ki hitte volna hogy ez lesz.

  Igazad van, ott fognak emelkedni a lakásárak ahol a fű se nő, nem ott ahol százmilliárdokért fejleszt az állam és a vállalkozók. Elképesztő….

 • L70

  Már hogyne emelkednek majd. Évente reálértékben 10%-kal fognak emelkedni a 11. kerületi jó helyen levő panelek, hiszen az állam is és a piac is ezt akarja. 20 év múlva reálértéken 6,72x annyit fognak érni, mint ma, vagyis egy ma potom 23 millióba kerülő 55 nm-es lakás mai árakon számítva már 154 millió lesz 2037-re. És akkor még nem számoltuk a kiadásból származó eszement bevételt.

  Így lesz. Vagy nem.

 • attila
  szerintem van olyan 2-3 év utána amíg még el lehet evickélni a zavarosban halászva utána meg nem lát senki. több 10 milliós beruházást banki kockázat nélkül csak saját tőkével butaság ilyen hosszú időre gondolni, olyan ez nekem mint a napelem, túl hosszú idő a megtérülése, olyannyira hosszú hogy addig nem lát emberfia. inkább működtetek egy vállalkozást nettó 10% profittal aztán ha beüt a krach akkor nem áll 100 millióm ingatlanokban amik éppen akkor csak 60at érnek…..
 • Usespanner
  János megertett, hogy mit is akarok irni.
  Termeszetesen ugyvednek van biztos igaza, nem lehet lakast venni felaron, az Ingatlan Mentor sem hülye,akkor maga venné meg a lakást.
  Amugy a ceg szerzodesben vallalja, h a kialakoltatast is elvegzi.
  Kéne egy bator újságiro, aki leleplezi a business-t.
 • Expat
  Szerintem drága. És most nem veszem számításba az ingatlan vagy albérlet árakat. Csak szigorúan ár/érték arányban nézve nem biztos hogy elég lenne a német fizetésem, egy tartalmas életre Budapesten. Tömegközlekedés kerékpározás kuka, ha az ember nem akarja hogy az aluljárókban, villamoson napi 2x felforduljon az ember gyomra akkor bizony két autót fenn kell tartani egy családban. Superkorház ide vagy oda, hiába ha minden jobb orvos már külföldön van vagy magán praxisban. Ez kiadásban azt jelenti, hogy Tb + magánbiztosító. 27% áfa (no komment) Oktatás kuka. 12 év 90% hasznosíthatatlan tanítás nem kívánom a gyerekemnek. Ismerősömék 2-en nettó 1.2 millió keresnek Budapesten , de fontolgatják hogy elmennek külföldre, ez a mostani ingatlan mámor csak hab volt nekik a tortára, így nem tudom hogy fog 10%-ot emelkedni évente a biznisz?!4!! Kinek?
 • realestate

  Nekem szolídabb elvárásaim vannak, de legyen úgy ahogy te mondtad! 😉 Nekem nem az számít hogy forintálisan mennyit ér a lakás, hanem hogy évről évre nehezebb lakáshoz jutni de nekem (gyerekemnek) ezzel már nem kell foglalkoznom mert megvan. Az,hogy közben hoz kiadásból pénzt is hab a tortán!


  Nem értem a többséget. Végre beindult az élet, növekszik a gazdaság, éledeznek a vállalkozásaok, történnek jó dolgok erre csak azért mert sokan lecsúsztak az “olcsó” lakásvételről egyszerre a világvégét várják (kívánják)… mintha 2008-2013 között eljött volna már egyszer. Akkor miért nem vettek??? Ugyanúgy nem fognak venni a következő armageddonnál sem! 😉

  Aki lakásár csökkenést kíván az nincs tisztában azzal milyen gazdasági állapotok kellenek ahhoz, hogy bekövetkezzen! Senki ne akarja megtudni mert sokan sírva fakadnak majd! Ja és nem én leszek az,ahogy 2008-ban sem én sírtam! 😉

 • Családfő
  Expat, biztos? Lehet, hogy régóta élsz külföldön (nem tudom), és a negatív hangokat hallod csak meg Budapestről?

  Sok része, Pestnek is, ami élhető. A tömegközlekedés és bringázás rendben van – persze, finnyás fanyalgóktól mindig hallani a panaszt ennek ellenkezőjére. Két autóra semmi szükség, hacsak valaki nem ragaszkodik hozzá. Oktatási intézményekből is található korrekt. Arra kíváncsi lennék, hogy mire nem elég 1,2M nettó egy hónapban egy normális élethez? Lehet, hogy az igények elrugaszkodottak?

  Az tiszta sor, hogy értelmiségi / jó szakmában mindig többet kaphat egy fejlettebb országban – az ott élés minden előnyével és hátrányával együtt -, de Mo-on ennyi pénzt keresni miért kevés? Fejletlenebb országban meg kevesebb lenne.

  Érdekesség: impat kollégáim imádják Budapestet, és sok közülük bringával / BKV-val jár dolgozni, pedig jöhetne Porscheval is. Vagy csak erős a gyomruk?

 • Garbo

  @Családfővel kell egyetértenem. A tömegközlekedés kifejezetten jó Budapesten, aki mást mond, még nem volt olyan helyen, ahol valóban rossz. Cca. 30 euróért kapod.

  A város nagy része kifejezetten élhető, a biciklis közlekedés is ok. Én például eladtam az autót, mert nem volt értelme megtartani, annyira megfelel nekem a budai villamoshálózat és a metró. Mindenhonnan hazavisz a taxi 3-5000-ért szükség esetén.

  Van kifejezetten jó oktatási intézmény, nem is egy, ismeretségi körömben látom, hallom, tapasztalom. Kulturálisan kifejezetten erős a város: kiállítások, könyvbemutatók, színházak, az Opera, fesztiválok, akár millió ingyenes program is akad.

  Kirándulás és túra szempontjából a város és környéke filléres szórakozást nyújt, és valódi sportot is. Aki pedig 1.2 millió forintból nem tud megélni, ráadásul gyerek nélkül, arra nem tudok mit mondani: a feléből bőven nagy lábon lehet.

 • Gaben
  Aki nem tud megélni 1.2M-ből, az tuti nem olvas kiszámoló blogot.. 🙂
  Nekik szerintem az itthoni 2M-sem felelne meg.. Minden pénzt el lehet költeni.
 • Zedder

  ” Ismerősömék 2-en nettó 1.2 millió keresnek Budapesten , de fontolgatják hogy elmennek külföldre”

  Mi van? Mint az elhangzott már, nem túl nagyok az igények esetleg?

  Én anno cirka 500 nettóból elvoltam úgy, hogy 4 szobás lakást tudtam vásárolni, autót fenntartani, magánorvosra költeni (a titok az, hogy nem minden vizitnél fizetsz, hanem kötsz egy szerződést egy adott klinikával, és kb. mindennel ellátnak), sokat utazni és szórakozni, plusz még félre is tenni. Mondjuk négy éve már nem Budapesten élek (külföld).

  Az oktatás nyilván fos, de ahogy olvasom néha a híreket, húznak fel magánintézményeket is, 1.2-ből talán tellene rá.

  Ja, és ha külföldre mennek ilyen nettóval, akkor nagy pofáraesés les a vége, mert a 4-5-10x kinti keresetek nem ehhez, hanem az otthoni éhbérhez vannak mérve. Nincs kolbászból a kerítés.

 • Topfly
  , nekem több nagyon sokat kereső ismerősöm is külföldre ment az utóbbi 5-6 évben és a többség nem anyagi okokból. Fogorvos, mérnök és programozó ismerősöm is főleg a közhangulat miatt ment külföldre, pedig itthon megvolt mindenük anyagi értelemben.
  Azt mondták hogy nem akarják a gyerekeiket egy olyan országban felnevelni, amely szerintük rossz irányba megy 🙁
  Sajnos a politika helyrehozhatatlan károkat okozott az emberek életében és nagyon megosztotta a társadalmat 🙁