Önkéntes pénztárak, nyugdíjmegtakarítások: hogyan tovább idén?

A legújabb választási pénzosztás értelmében jövő tavasszal mindenki, aki gyereket nevel, visszakapja a pénzt, amit idén szja-ban befizetett, keresettől függetlenül, annyi megkötéssel, hogy csak az átlagbérig veszik figyelembe az szja-t.

(Oké, az volt a mondás, hogy csak akkor teszik ezt meg, ha a GDP növekedése el fogja érni az 5,5%-ot idén, de ez várhatóan meglesz, ha nem lesz valami nagy gebasz a világban az év hátralévő részében. A nagy növekedés legnyomósabb oka a tavalyi alacsony bázis, illetve a járvány miatt elmaradt vásárlások idei teljesülése.)

S itt jön a lényeg: csak a ténylegesen befizetett szja jár vissza, személyenként durván évi 800 ezer forintig. Vagyis a gyerekek miatt igénybe vett szja kedvezmény már nem.

A nyugdíjbiztosítás, egészségpénztár és bármi egyéb címen is igénybe vett szja kedvezmény sem!

Magyarul, ha megvalósul a pénzeső a választás előtt, akkor idén nem érdemes semmi olyan termékbe pénzt tolni, amibe egyedül csak az adójóváírás miatt fizetnél be, mert anélkül is visszakapod a pénzt. (Kivéve, ha sokkal több szja-t fizetsz be, mint az átlag, gyerek és minden egyéb kedvezmények után is évi 800 ezernél lényegesen több szja-t fizetsz.)

Tehát idén ráfizetés például az egészségpénztár, mert azt a pénzt akkor is visszakapod, ha nem fizetsz semmit a pénztárba és még le sem vonnak 5%-ot a pénztár költségeire és nem is kell egészségügyre költened a pénzed.

Ezt érdemes szem előtt tartani az év hátralévő részében és figyelni a híreket, hogy fog alakulni ennek a választási ígéretnek a sorsa. (Ha véletlenül még sem dobna ki a kormány 550 milliárdot az ablakon, azt az év vége előtt már fogod tudni és akkor még mindig fizethetsz be az önkéntes pénztárakba, a NYESZ számládra vagy nyugdíjbiztosításodba.)

Bónusz kérdés: mennyivel fogja megdobni jövőre az egyébként is évek óta Európa legmagasabb inflációs rátáját, ha minden gyerekes családhoz hozzávágnak akár 1,6 millió forintot? És az államadósságot, ami szintén túl magas a környező államokhoz képest?

Csak lazán kapcsolódik: 2016 eleje óta százmilliárdokat költ az állam az adófizetők pénzéből évente, hogy minél több gyerek szülessen. Érdemes megnézni, vajon született-e több gyerek azóta itthon, mint a környező országokban:

Kelet-európai statisztikák

Share

201 hozzászólás

 • Viktor
  ezért (is) veri fel az árakat a CSOK, olyanok is megjelennek a piacon vevőként, akik még az önerőt sem bírják összerakni. Persze nincsenek csodák, jó esetben ezek a házak lesznek azok, amiket majd 10-20 év múlva úgy dobnak piacra, hogy 0 karbantartás volt rajtuk, mert arra már nem futotta.
 • Hollós

  Nem a te adódóból kapnak vissza, hanem a SAJÁTJUKBÓL! Abból, amit a saját jövedelmük után megfizettek.
  Ha magas a jövedelmük, többet kapnak, ez így van. Vállalj gyereke(ke)t, neveld fel őket és mindemellett komolyabb pozícióban keress jól. Ennyi.
  Lehet, hogy ehhez azért annál többet kell letenni az életben, mint tudatlanul hőbörögni ezen a fórumon.

 • Összetartás?
  A magyar nem tart össze, tartja a mondás. De miért? Mert arra motiválnak, h csak Te vagy a fontos szerezz többet mint mások valósítsd meg az álmod legyen 300cm-es TVd, S mercid, meg 3 szintes házad, mert akkor Te vagy a legmenőbb. A megvett dolgok boldogítanak, mert napi 12órát gürizel értük.
  Közben lehetne 9éves autód, amivel bárhova eljutsz, lehetnél a gyerekeiddel és segíthetnél más gyerekeknek valahol a Kárpát-medencében, h a tudásod, tapasztalatod és példamutatásod által jobb emberek lehessenek és jobbá tehessék vidékünket és a világot.
  Azt szeretheted, amit ismersz, ha megismered a látszaton túli igazán fontos dolgokat, akkor talán már nem is leszünk annyira széttartó bagázs. Ez nem lesz könnyű, az alapvetően versengő típisú emberi természetre optimalizált fogyasztásra motiválási technikák ellenére.
 • KL
  :
  “Ezek a “nyugdíjmegtakarítás” “nyugdíjpénztár” “nyugdíjelőtakarékossági” mind egyvalakinek jó üzlet: aki eladja neked. ”
  Abszolút, Emlékszem, a privátbankár kérdezte tőlem pár éve (addig volt,amíg rá nem jöttem fél év alatt arra, ami az 1-ei posztban volt), miután átnéztük az adott banknál akkor tartott többévnyi megélhetésünkre elegendő ezt-azt-amazt: “És van valamilyen nyugdíj-előtakarékossági célú megtakarítása?”
  Értsd valami, aminek a nevében benne van a nyugdíj. Én meg direkt félreértettem: “Hát ez mind az, meg másutt is van!”:-)
  Minden befektetés lehet nyugdíjcélú.
 • Összetartás?
  De nem lehetetlen, és ha sikerül, akkor lehetünk 100×1 nyílvessző helyett 100 nyílvessző, amit nem 100szor, hanem 5000-szer nehezebb eltörni.
 • Gary
  Az ingatlanpiac helyzetén sopánkodóknak:
  Várjátok meg 2022. őszét.
  Egyrészt akkor tisztábban fogjátok látni azt, hogy akartok-e egyáltalán ebben az országban élni mondjuk 5 év múlva.
  Másrészt a kampány-pénzszórás leáll, cserébe a negatív hatásai előjönnek.
  Lehet, hogy sokkal jobb lesz hirtelen a helyzetetek a piacon.
  Addig meg jobb híján tartsátok euróban a pénzeteket (újabb lokális árfolyamminimum előtt vagyunk, nyáron érdemes lesz átváltani), az olyan, mint a forint, csak nem szr. (Másik viccet idézve a pns olyan, mint a fsz, csak sokkal kisebb. )
 • Endre bá
  Ha valaki mindössze bruttó 6 333 333 Ft-ot keres egy évben és a házastársa veszi igénybe a családi adókedvezményt, máris ki tudja maxolni a önkéntes magánnyugdíj/egészségpénztár kedvezményt. Azaz visszahúz 800 000 + 150 000 Ft szja-t. Nem?
 • PanelAzUjTegla
  lepjetek! Mi 3 eve nem leptunk, mert nem akartunk hitelt es megvesszuk zsebbol. A “programok”, a piac legyozott minket es meg pont majus vegere (kamatemeles elott) hitellel megtoldva megvettuk az elso lakast ami 3 eve 19M volt most meg 27M…

  Nem jott be a szamitasunk. Ha fegyelmezett vagy, nyugodtan vegyel fel hitelt, (boven talalsz olyat ami alacsonyabb a kamat mint az inflacio..foleg most mert csunya vilag jon), fixald a vegeig es kezdj el elni…

  Aki nem ert egyet azt is megertem!

 • Buga Jakab
  ‘Érdemes megnézni, vajon született-e több gyerek azóta itthon, mint a környező országokban:’

  Én akárhogy nézem a grfikont azt látom, hogy az erős utolsó helyről, feljöttünk a középmezőnybe. Szóval nem tudom megért-e és a pénz számított-e, de van fejlődés.

  A trend számít nem az adott érték.

  2016-tól kéne nézni, akkor indult a pénzeső…

 • EG
  @László “Aki gyerektelenként nem érti: a gyerek felnevelése pénzbe kerül” – Lehet hogy én értek félre valamit, de eddig azt gondoltam hogy aki 1-2-3-sok gyereket vállal, ezzel pontosan tisztában van és az alapján hozza meg ezt a döntést, hogy mit engednek meg a lehetőségei (anyagiakat, türelmet, figyelmet stb… tekintve).
 • Hollós
  Még egy rövid fejszámolás. A két gyerekem különórái 130 eFt/hó. Semmi extra, nyelv és matek-fizika heti 2-2 óra/gyerek. Ez 10 hónapra 1.300 eFt. Semmi más költséget nem számolok. (Demagógok kíméljenek a rossz közoktatás és rossz egészségügy gumicsontokkal, mert ezt idehaza egyik politikai oldal sem kezelte, akárcsak zömében külföldön.)
  Két gyerekre a családi kedvezmény 480 eFt, ehhez jönne 800 eFt SZJA visszatérítés. Ez 1.280 eFt. Azaz, visszakapom – talán egy évben – a különórák költségét a SAJÁT ADÓMBÓL. Azaz, talán egy évben visszakapom azt, amit egy gyerektelen soha el sem költ.
  És igen, gyenge a magyar közoktatás, de ha máshogy nem, legalább így kompenzálom. Szóval tessék kipróbálni a gyereknevelést, mert gyerektelenként osztani az észt a témában hiteltelen.
  Schobert Norbi néhány éve azt mondta, egy gyerek felnevelése 20 milla. Mindenki felháborodott. Pedig keveset is mondott.
 • Adam
  Részemről rendben van, hogy gyerektelenként szálljak be az adóm egy részével a gyerekvállalás támogatásába. Az arányok viszont nagyon nincsenek rendben. Nekünk dupla ár van, gyerekesek meg kaptak kb. 25%-ot a ház árából. Közel sem 100%-ot.
  Gondolkoztam egy lakás megvételén. Mikor elmentem, kiderült, hogy a héten én vagyok a 7., aki megnézi. A másik 6 befektető volt. Na EZ a baj.
  Kellene bérleti díj plafon, eladási ár maximalizálása, bérlakásprogram, bérleti díj dinamikus adóztatása (lakás számával arányosan nőne a bérleti díj adója). És kötelezném a bérbeadókat, hogy csak normál állapotú lakásokat lehessen kiadni. Ezt ellenőriztetném, és bírságoltatnám keményen.

  Szerintetek direkt szegényítik el a gyerektelen fiatalokat a gyerekvállalás érdekében, vagy csak szimplán járulékos veszteség vagyunk nekik?

 • Garbo

  Kapj a szívedhez, de egy túlnépesedett bolygón nem szempont,hogy fogyamagyar’ és kifogakkorkiszolgálni’. Nagyon nem.

  Mivel náci sem vagyok, az adott szolgáltatást nyújtó személy nemzetisége sem szempont.

  Sőt, nem vagy köteles országon belül sem maradni örökre. Tudom, persze, mi lesz így az országgal meg nehéz mozdulni és nem mehet el mindenki …Nos, mi lenne vele? Ez most azokat sem érdekli, akik végignézik a pénzosztó-lopó ámokfutást, engem pláne nem fog majd akkor. Költözni meg lehet, csak akarat kell hozzá. Mi is van még? Ja, nem mehet el mindenki: egyfelől de,miért ne, másfelől meg nem érdekel más. Ahogy most a másnak sem szempont, mi zajlik évek óta, csak az, hogy hátha leesik valami morzsa. Pardon, “támogatás”.

  Költözni lehet… Igen, most még. Sajnos ez nem biztos, hogy alap lesz 40 év múlva, 40 éve sem volt az.

 • Ahniaru6
  Nem hiszem, hogy érdemes olyan mélységekig lemenni ebben a témában, hogy öreg korában kit ki fog eltartani meg úgy általában hogyan működik a nyugdíjrendszerünk. Ennél sokkal egyszerűbb a megfejtés. Egyszerűen a járvány sokkal durvábban érintette azokat akik gyereket nevelnek. Persze aki nem nevel gyereket annak nehéz ezt belátni, de segítek. Nagyszülői segítség kilőve mert veszélyeztetett korosztály. Iskola/óvoda rövidebb-hosszabb időszakokra bezárva, ha otthonról dolgozol oldd meg gyerekek mellett, ha be kell menned oldd meg… valahogy. Iskolásoknál mindegyiknek legyen saját megfelelő munkaállomása, lehetőleg külön helységben, ovisnál ha végre nagy nehezen beszoktattad most kezdheted elölről.
 • Ahniaru6
  nem teljesen világos a hozzászólásod. Az önrész is csak nehezen jön össze vagy egyáltalán nem akartok eladósodni? Egyébként a mostani helyzet tényleg elég nehéz, de butaság lenne azt hinni, hogy saját ingatlant venni önerőből bármikor is könnyű lett volna. Szerinted én szerencsés vagyok, hogy 5 éve tudtam venni ésszerű hitellel egy kis lakást? Ha azt nézzük, hogy most majdnem kétszeres áron tudnám megvenni akkor nyílván igen. Ha hozzáteszem, hogy előtte kb 8 évig laktam különböző albérletekben és összesen háromszor költöztem vissza a szüleimhez, akkor már nem olyan fényes ez a diadalmenet. Közben volt egy válság és sokan beszívták a CHF hitelt, így utólag a legnagyobb szerencse, hogy abból kimaradtam. Most viszont nagyon jó feltételekkel is lehet hitelt kapni, nem kell tőle félni, csak okosan kell választani. És keresni kell a vágyott ingatlant, hogy amikor eljön gyorsak legyetek
 • jami
  Nekünk a devizahitelek okoztak hasonlót (30 milliót lehetett felvenni minimális önrésszel az ezredfordulón – 2-4 m volt egy átlaglakás, mire a vásárlásig jutottunk 10-12).
  Láthatóan 10-15 évente valamivel nyakon öntik az ingatlanvásárlást, ami eleinte, kisléptékben segíthetne – de aztán elszabadul és mindenkinek árt.
  Idén a felújítási támogatás és a covid miatti leállás+vadkapitalista árazás állított még pluszban mindent fejre. Épp tipródom, mert kellene néhány munkát megcsináltatni, de totál agybaj van; viszont a lecsengés még min. 2-3 év és nagy visszaesés nem várható elszabaduló inflával.
 • jancsika
  Ez a csont arra jó, hogy ne a fudan vagy az állami vagyon kiszervezése legyen a beszédtéma.

  Szjat egyébként a 90%nak már januárban meg lehet csinálni.

  Ne haragudjatok a gyerekesekre nem mi találjuk ki ezeket. Nekünk épp elég baj lesz majd megfelelő felsőoktatási intézményt találni itthon.

 • Tamás
  Az 5-600e Ft mibül lett kalkulva? Lekértek valami NAV adatbázist?
 • Kispumak

  Arra gondoltál, hogy aki többet keres (és ezért szerinted nem is szorul rá a visszatéritésre), az jóval több adót is fizet be? Szja-ban, de pl mivel többet költ, áfában is. De valószínüleg több szolgáltatást is vesz igénybe, mint a minimálbéres, ezzel pl munkahelyek is fennmaradhatnak (étterem, fodrász, színház, szálloda)
 • Peti
  Mi két gyereket nevelünk, feleségem április óta újra dolgozik. A dolgok jelenlegi állása szerint, mi jogosultak leszünk a maximum visszatérítésre. Nyilván nem fogok visszautasítani 1.6 mFt-ot de abban biztos vagyok hogy, nem nekünk kellene ezt a pénzt adni. Ettől szavazatot tőlünk nem nyernek…
 • KL
  Még egy utolsó szempont a “hatott-e a pénzeső a termékenységi rátára?” témában: az adatok, amiket nézünk, 2018-cal zárulnak. Ha a 2016-ban bevezetett intézkedések hatását nézzük, akkor egyrészt van 9 hónap csúszás, továbbá, ha jól rémlik (bár nem vagyok kigyúrva a témában, mert nem érint), később is jöhet a gyerek, és még jó a csokhoz.
  Szóval max 2 adatpont (2017, 2018) alapján próbálunk következtetést levonni úgy, hogy későbbi hatás is lehet.
  Nekem inkább az jön le az adatokból, hogy a feladat sziszifuszi: az elmúlt a 90-es évek csökkenő születésszáma a potenciális anyák számában olyan csökkenést eredményezett, hogy lassan el kell kezdeni elfogadtatni a tömegekkel, hogy később és/vagy kevés nyugdíjat fognak kapni.
  Jöhetne a migráció, kérdés, mire jutnánk azokkal, akik ide akarnak jönni és nem nyugatabbra (vagy ott nem kellenek, szóval a reszli).
 • Ingyen krumpli minden fillérba#ónak jár, nem?

  Értem. És az állam fenntartását, a nyögdíjak kifizetését, csok-ot, utak fenntartását és hasonló dolgokat akkor kinek is az adójából fizetik? Bizony, akik nem kapják vissza az adójukat. Ők majd jobban részt vesznek a közteherviselésben. Szuper. Magyarul, az én adómból kapnak azok a fillérba#ó gazdagok is, akik részben kihúzzák magukat e teherviselésből ennek a szuper krumpliszsáknak köszönhetően, hisz, gondolom, abban egyetértesz, hogy az állam kiadásai nem fognak csökkenni.
  Lehet, hogy ehhez azért többet kellene gondolkodnod az életben, mint agyatlanul hőbörögni ezen a fórumon, hogy neked minden jár.

 • QTT

  Szerintem is-is. Részben járulékos veszteség, de másik részben a szokásos kormányzati összeugrasztás és presszionálás is benne van.

  Összeugrasztás, mint például a kormány részéről a sűrű kinyilatkozás, hogy bezzeg a gyerektelenek fürdenek a pénzben/önzőek/miattuk nem lesz nyugdíjad/ők magukra többet költhetnek, ezért mi jövünk és megmentünk titeket gyereket nevelőket. –> Máris van habzó száj rögtön kialakul a két pólus, amit a kormány annyira szeret.

  Presszionálás, mint például pedzegetik, hogy a gyerek nélküliek később menjenek nyugdíjba, fizessenek több adót.
  De szerintem nem sok kell és lesz valami finom, burkolt megfogalmazású nyilatkozat is, aminek a valós mondanivalója az lesz, hogy: Nincs gyereked fiatal? Akkor nem is lesz lakásod! Vállalj, akkor majd lesz!

 • Hollós

  A hozzászólásom alapján próbáld meg kiszámolni, hogy alapjáraton mennyi SZJA-t fizetek minden évben a közösbe két gyerek mellett. És még a feleségem is adózik. Meg még ÁFA-t is fizetek a fogyasztásunk után. Sőt, hogy cifrábbat mondjak, a gyerekeim fogyasztása után is.
  Több mondanivalóm nincs is a számodra, mert a nick neved alapján úgysem értenéd.

 • Okoskodó

  Nem szeretném ezt a beszélgetést gyerekvállalás pro és kontra irányába elvinni. Szerintem a blog olvasói gyereket nem valami külső kényszer hatására vállaltak, hanem tudatos döntés eredményeként. Azaz a gyerekvállalás pillanatában éppúgy tisztában voltak azzal, hogy a gyerek felnevelése többe fog kerülni, mintha egyedül vagy ketten élnének, mint ahogy az autóvásárló is mérlegeli, hogy többet fog a járműre költeni, mint a havi BKV bérlet.


  Nem állítottam, hogy a gyerekek támogatása ellen vagyok (még ha továbbra sem gondolom, hogy erre a legjobb módszer pl. az ingatlanárak mesterséges feltornázása), de itt most konkrétan arról beszélünk, hogy a támogatás alapja az, hogy ha x ember dolgozik, valamennyit, abból visszakap, a másik meg nem, pedig ugyanazt csinálja. Ezzel az erővel lehetne mondjuk a szőke, kék szeműeket előnybe hozni, nem? Mi a különbség?

 • jami
  Hülyeség at egész: szív a gyerekes, a gyerektelen és a nyugdíjas is – csak valahogy mindenki azt gondolja, hogy bezzeg a másiknak könnyeb, mert…

  Aki most vállal gyereket sokkal több támogatást kap, mint mikor én – de nekem konkrétan nem lenne gyerekem most, mivel kinyírták a jó magán meddősségi kp-kat.
  Plusz egyre kevésbé van jó pedagógus, tűnnek el az intézményekből a logopédusok/fejlesztők/pszichológusok; nem kevés jó gyerekszakorvos szintén ott hagyta az állami részt. Még ezelőtt 10+ évvel éjjel volt pl. gyerek fül-orr-gége ügyelet, már évek óta nincs. Eleinte csak 10-ig volt, aztán 8-ig és csak rezidensek; aztán megszűnt teljesen, gyerekügyelet van, legutóbb egy esetnél tőlem kérdezte a doki, ilyenkor mit szoktak felírni. És felírta…

 • Ricsi
  Lesz majd nemzeti konzultáció, ott ezt simán vissza lehet jelezni, hisz lesz benne erre vonatkozó kérdés. Teljesen egyetértek az előttem szólokkal. Feleségemmel mi is két gyereket nevelünk, jól élünk. Feleségem GYES-en van nem kapna ő semmit,én jól keresek kb 715 000 adóvisszatérítést kapnék. Van egy ismerősöm, ők három gyereket nevelnek, szerintem maximálisan igénybe veszik az SZJA-t, nekik sokkal nagyobb gond volt a járvány, mert óvodába járnak a gyerekeik, míg a saját fiaim 3 év alattiak, így mi alig éreztük meg. Ez így nem fair, ja és mi sem fogunk ezért rájuk szavazni.
 • Manfanatics
  Hollós:

  “Két gyerekre a családi kedvezmény 480 eFt, ehhez jönne 800 eFt SZJA visszatérítés. Ez 1.280 eFt. Azaz, visszakapom – talán egy évben – a különórák költségét a SAJÁT ADÓMBÓL. Azaz, talán egy évben visszakapom azt, amit egy gyerektelen soha el sem költ.”

  Ez így nem igaz. Tehát van kiadásod a gyerekkel, amit visszakapsz SZJA-ba. A gyerektelennek nincs kiadása a gyerekre, viszont az SZJA-t fizeti, tehát ő így nézve mínuszos hozzá képest.

 • bdos
  Nekünk szerencsére négy gyerekünk van, így ezzel az intézkedéssel nem romboljuk tovább a kedves blogíró ideális gazdasági világképét és nem veszünk el további jogtalan milliókat a közösből. Részünkről majd megpróbáljuk nem berobbantani az inflációt sem. Így is eléggé elítélendő módon élősködünk a társadalmon, azzal, hogy nem nagyon fizetünk adót, sem én, sem a feleségem. Meg lehet nyugodni, majd a bevándorlók által fizetett adóból lesz nyugdíj és tőkehozam dögivel.

  Nekem is vannak gyerekeim és fizetek szja-t eleget, szóval kapunk mi is vissza egy halom pénzt jövőre. Csak tovább látok az orrom hegyénél, ezért nem örülök neki…

 • Pampalini
  Látom, sokan személyes kötődést éreznek a “saját” adójukhoz. Ez nem baj, sőt kívánatos. Csak ne felejtsük el közben, hogy a kedvezményezett körön kívül esők “saját” adóját kell majd jövőre szétosztani stadionra, oktatásra, EÜ-re. Ami az oktatás/EÜ szolgáltatások színvonalának további romlását, vagy (tádám!) az államadósság további növelését jelenti. Nem a haverok fognak rosszul járni jövőre sem…
 • Copywriter
  Bravó. Én vállalkozásfejlesztésre miért nem kapok egyetlen fillért sem? Önerőből építem a saját weboldalaimat, amelyek szépen nőnek, de ha én is kapnék 3 milliót, akkor meg lehetne hatványozni a fejlődést. Miért kell 3 millió forint jobban hülyeségekre? Az egész ország kerítést épít, meg viacolorral rakja le az udvarát arany áron, annak milyen nyeresége lesz a jövőben?
 • -nb-

  (csak a kérdésedet olvatam, kommenteket nem)
  csaknem ugyanez votam, csaknem 10 évvel ezelőtt 🙂
  plusz: tőke kicsi, fizetés jó, de nem kiemelkedő.
  Akkor vettem hitelre egy lakást, teljesen más családi okok miatt.
  Na akkor kellett volna mégegyet venni!
  Ez a múlt, hogy most mit érdemes, azt nem tudom.
  Az ilyen biztosítós megtakarításokat kerülném, annál állampapír is jobb, hacsak nem a biztosítás kell. Az ötvenes években már nem egyszerű pl. kockázati életbiztosítász kötni.
 • Bjozef

  Végre egy jó írás a gyerekes oldalról, mert aki azt hiszi, hogy a MOST vállalt gyerekre milyen jó a sok-sok pénzeső, annak fogalma sincs a mai helyzetről. Az egészségtől az oktatáson át mindenért keményen fizetsz, ha nem akarsz debil vagy halott gyereket és nem, ez nem vicces…. Éppen ma megyünk az említett fül-orr-gégészetre, persze magánklinika, 11e az alap 7e ha kamerát is kell ledugni, és már itt sem rózsás a helyzet mert egy héten csak egy napot rendel normális fül-orr-gégész gyerekorvos… államit meg hagyjuk, addig rég megfulladna a gyerek… Gyerek háziorvos (70+) két éve rá se néz személyesen, kötelező oltás a bejáratmál(!!!) aztán takarodj… (sajnos itt nem fér már bele a maszek, meg nagyon nincs is csak a 80 meg a halál közötti…) Szóval aki ma CSAK a támogatások miatt vállal gyereket (mert amúgy nem lenne rá lóvé), annak a gyereknek annyi, a szó elég sok értelmében
 • Hollós

  Számoljuk ki! Nekem van 1,3 mFt többlet kiadásom, amit visszakapok SZJA visszatérítésben. -1,3+1,3=0.
  Gyerektelenként nem lenne kiadásom, de nem is kapnék vissza semmit. 0+0=0. Hol a hiba?
  Egyébként az egész egy pénzöntés a gazdaságba 600 millárd Ft összegben, ami jó esetben azoknál csapódik le, akik el is költik és növelik a fogyasztást, ÁFA keletkezik, stb. (Az USA közvetlenül bankszámlára utal, nálunk ez politikailag szofisztikáltabb, de hasonló.)
  Ha valakit zavar a történet, nézze meg a múlt év végéről azt a kormányrendeletet, amiben közel 1.000 milliárd Ft szórtak szét az átlagember számára ismeretlen szervezeteknek és célokra egy döntéssel. És ez a korábbi években is megvolt minden decemberben.
  Maradjunk annyiban, hogy ennek még mindig több értelmét látom, mint a kisvasútnak.

 • -nb-
  Értem én, hogy szavazatvásárlás, meg hogy ez így nem OK. De azonban ellenben sikerült belenéznem aellenzék programjának mondott valamibe, hát itt egy bokroscsomag jön, pl:
  igazságos adórendszer, értsd: egy közepes pedagógusbérre jönni fog, mert jönni kell a 30%-os SZJA, mert az úgy IGAZSÁGOS. Tiborc (nem közszereplő, lásd Bánk bán) adó: a nehezen összekapart második ingatlanomra jönni fog, mert jönni kell az érték 20%-át kitevő ingatlanadó, mert az úgy IGAZSÁGOS, és nekem nincs annyi lehetőségem ezt kijátszani mint nevezett nem közszereplő panaszkodónak és társainak. Természetesen 4000 – 6000- 10000 m2-es ingatlanok nem esnek bele, mert nekünk (politikus) olyanunk van.
  és ez csak az eleje, hát tényleg mindenki hülyének néz
 • bgbg
  Megint a még gyermeket nem vállalt középkorú réteg van megszívatva.

  El kell menekülni innen.

  Gyűjtök a rohadt lakásra ami elképzelhetetlenül drága a bérekhez képest, és a rohadék állam folyamatosan odavág, támogatja a gyereket vállalókat, MINDENKI MÁS kárára.

 • Joy
  Nem dolgozol ugyanúgy, mint az, akinek gyermeke van, de ezt csak akkor fogod meglátni, ha egyszer mégis szülő leszel.
  Ellenkező esetben egész életeben azt hiheted, hogy mindenki ugyanannyival korábban kel reggel a munkakezdéshez, mint te. Pedig a szülők minimum fél-egy órával hamarabb ébren vannak, és nem csak magukat öltöztetik. Eleve kevesebbet tudnak aludni nálad, ráadásul téged éjjel sosem kelt fel gyerek. Így érnek be reggel, vagy kezdik a HO-t. Neked ha sok munkád van/lassan haladsz, ráérsz tovább bent maradni, míg egy szülőnek oda kell érnie a gyerek(ek)ért, ezért neki másként kell szerveznie a munkáját, ami sokszor feszítettebb tempót jelent. Te a szabid a saját szórakozásodra fordítod, egy szülő meg a (beteg) gyerekeire is.
  Egy dolgot súgok: mindig lesz, ami okot ad a mérgelődésre és ugyanígy az örömre is, csak figyeld meg. Rajtad áll melyikre fókuszálsz.
 • Kispapa
  Sziasztok!
  Olyan részlet szabályozásról tudtok-e már valamit, hogy azokra a házaspárokra vonatkozik-e ez a visszatérítés, akiknek 2021-ben született vagy fog megszületnie az első gyermeke?
  Köszönöm a válaszokat!

  Még semmi konkrétumot nem lehet tudni, de az eddigi támogatásokban a 12. heti magzat már gyereknek számít adóügyileg. Így valószínű, hogy most is így lesz.

 • aujjobba
  Sajnos tovabbra se ertem teljesen.
  Tehat ha nekem a csaladi kedvezmeny ervenyesitese utan marad havonta 100ezer forint levonasra kerulo SZJA-m, az iden 1.2 millio forint.
  Visszaigenyelek EP-re 150ezret, igy marad 1.05 millio Ft SZJA befizetve.
  Ebbol kapok vissza 800ezer forintot (ha minden jol megy)?
 • Fülemülefarka

  Olyan könnyű a másik helyzetét könnyebbnek látni, holott itt is már hányan megemlítették, hogy mennyire nehéz helyzetben vannak gyerektelenként. Attól, hogy nincs gyerekünk és nem különórákra költünk, mi MEGTAKARÍTUNK, amit magán terhesgondozásra, mostmár lehet magánkórházi ellátásra, ne adj’ isten magán lombikra is kell majd fordítanunk, tehát szintén szolgáltatásra fog elmenni AZÉRT, HOGY GYEREKÜNK LEHESSEN. És mi ezért nem kapunk vissza semmit, pedig ugyanúgy családot szeretnénk, csak nekünk még nincs. Te kijössz 0-ra, mi meg mínusz 1,5m-ról indulunk. Ismerjük az eü helyzetet, ha jót akarsz magadnak, nem tudod megkerülni a magánszektort. Az ellehetetlenített ingatlanszerzésről pedig még nem is beszéltünk. A családosok mintha elfelejtenék, hogy egyszer ők is voltak gyerektelenek és ha elég tudatosak voltak, akkor valószínűleg nem üres kasszával vágtak bele.
 • random
  Egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy az államnak támogatnia kellene a gyerekvállalást. Engem nagyon felháborít, hogy boldog boldogtalan kapja a pénzt, mert kitolt x gyereket. Főleg, hogy utána tojik a gyerekére. Nem gondolom, hogy egy ekkora államot kellene nekünk, adófizetőknek eltartani. Szociális kiadások ok, oktatás, EÜ, teljesen ok, minimális családtámogatás abszolút oké, de 10 milliók, mert bevállal x gyereket már egyáltalán nem oké. És szedjük össze, hogy milyen címen kap pénzt a gyerekes, jelenleg rengeteg… Ilyen döntésekkel csak azt érik el, hogy én személy szerint alig akarok már adózni ebben az országban, és nézem a külföldi lehetőségeket. A brutális korrupciót már nem említem, mert az nem ide tartozik.
 • random
  A gyerek témához még ennyit:

  Több ismerős 2-3 éve végzett tanári szakot, jelenleg mindegyik otthagyja a pályáját. Pár év alatt utálták meg az egészet. És persze panaszkodtak a fizetésre, meg az adminisztrációra, meg a “krétahiányra”; de az utolsó szög a koporsóban az a gyerekek viselkedése volt. Borzasztóan figyelemhiányos, alacsony motivációjú, problémás magatartású gyerekek vannak, és teljesen átlagos általános iskolákban/gimnáziumokban tanítottak. Mesélték: nem képesek kinyitni egy könyvet, gondban vannak az oldalszámokkal. Olvastam egy-egy dolgozatot, bár ne tettem volna. Bambulnak maguk elé, de még szünetben is. Nyilván fiatalon én/mi sem voltunk angyalok, de ezt sokkoló volt hallgatni.

 • Rosen
  Párommal még a gyerek születése előtt megállapodtunk, hogy minden állami támogatást, amit a gyerek miatt fizetnek (adókedvezmény, családi pótlék, stb) megy a start számlájára. Ezzel a a visszakapott összeggel is pont ezt fogom tenni: megkapja a gyerek. Így nem lesz belőle sem infláció, sem irigység ebből a körből kimaradottak részéről.
 • Hitelellenes...
  Jó volt olvasgatni a kommenteket. Egyetértek azzal, hogy a támogatások egy része többet árt, mint használ, de ha már adnak akkor egyértelmű, hogy inkább a gyermekeseket kell támogatni, mivel igenis többet tesznek be a közösbe, a korábbi kommentekben nagyon jól megfogalmazták miképpen.
  Sajnalom, hogy a támogatások egy része hátrányosan érinti a másik tabort, de a jelen támogatással kapcsolatosan hőbörgesnek igazán nincs helye.

  De, amit hozzá szerettem volna igazából fűzni, hogy engedjük már el a CSOK témát. Állandóan ezt olvasom, a CSOK felverte a lakasárakat így, úgy, amúgy…Nem azt mondom, hogy minimálisan nem játszott közre, de közel sem volt akkora a szerepe, mint amit tulajdonítanak neki. A 3 gyerekes CSOK-t elhanyagolható számmal vették fel, az 1 és 2-re járó összeg pedig vicc a lakásárakat tekintve. A fő tényező itt a hitel, mindenki úgy szedi fel, mintha nem lenne holnap…

 • random
  @Hollós

  “amit egy gyerektelen soha el sem költ.”

  Ehhez nekem mi közöm van? Van az a mondás, ha össze tudtad hozni, neveld is fel. Mielőtt gyereket vállaltál volna, tudtad, vagy legalábbis tudnod kellett volna, hogy mi mivel jár. Ha csak a rózsaszín felhőt láttad, akkor nem gondoltál alaposan utána, mivel jár egy gyerek. Nekem, és másnak sincs közünk ahhoz, hogy te mennyit költesz a gyerekedre. Én elvégeztem az ált. és középsulit korrepetálás nélkül, és az egyetemre is bekerültem önerőből, egy hírhedten magas ponthatáros szakra. Ez bocs, de nem érv, hogy azért mert te fizetsz valamire sokat, akkor büntessük meg azokat, akik nem fizetnek legalább annyit mint te. Borzasztóan önelégült, arrogáns, egoista vélekedésmód ez. Én elkezdtem levelezőn egy egyetemi szakot, félévente 350e a tandíjam. Basszus, regulázzuk már meg azokat, akik nem fizetnek tandíjad, mint én… kb. ez az érved.

 • Zabalint
  Én azt tartom szomorúnak a családtámogatásokkal kapcsolatban, hogy ugyanazok a kommentelők, akik máskor 100%-ban a mindenki saját sorsának kovácsa, és tegyél azért, hogy jobb legyen neked elvet vallották, simán tapsikolnak az állami osztogatásoknak. Aztán fikázva vannak a szegények, hogy krumplival megvehetők a szavazataik, közben az elvileg tanult, értelmiségi (felső-) középosztály pont ugyanezt csinálja, ha állami támogatásokról van szó.
 • random

  Tudatos gyűlöletkeltés. 2010-től Gyurcsány, IMF, EU, 15-től Migránsok, Soros, majd CEU. Mivel az utóbbiak elfogytak, ill. már nem hitelesek, ezért újra jön Gyuurcsány, gyerektelenek stb. stb. Van egy nagyon jó politológia tankönyv, abból itthon is előszeretettel oktatnak, nos ez a könyv már az elején azt írja, hogy egy pártnak nagyon gyorsan meg kell találnia azokat az elemeket, amivel a szimpatizánsokat gyűlöletre tudja ösztönözni. A gyűlölet nagyon jó összetartó erő. A fidesz politikája ebből a szempontból 11 éve változatlan, én csak azt sajnálom, hogy a pár milliós réteg simán beveszi, amit mondanak neki.
 • Prakt!
  Én most számoltam ki, hogy ha 800 ezer jár vissza, akkor még így is ki tudom maxolni az önkéntes magán nyugdíjpénztárt, két gyerek mellett, úgy, hogy jön a harmadik.
  Testvéreméknél már 3 gyerek, alacsonyabb jövedelem. Ők a 150ezres jóváírást se tudják kihasználni, mert nincs befizetett SZJA. Ő nem kaphat vissza semmit, mert nincs miből.
  Magyarul, én aki nem szorulok rá, visszakapok 800.000Ft-ot, Testvéremék, akiknek jobban kéne (bár nekik sincs okok panaszra) em kapnak vissza lóf@szt sem.

  Nyilván lesz helye ennek a pénznek, örülni is fogok neki.
  De tényleg engem, és a hozzám hasonló jómódúakat kell tovább támogatni?

  Szavazni meg biztos nem rájuk fogok.
  Az jó lenne, ha ők buknának, és rossz lenne ha ez az ellenzék nyerne…

 • Husz János Puszita
  Hagyjátok már a nyugdíjat, ha egy nyugdíjrendszer elavult, akkor meg kell reformalni, nem pedig az embereket bruttositani, belegyomoszolni egy ideológiába. Úgysem fog sikerülni, a demográfiai trendeket nem lehet megállítani.
 • kommentelek_én_is

  Javaslom, hogy ezeket az “el kell húzni innen”, meg “küldöm a gyerekem külföldre” és az “én adómból támogatják a gazdagokat” hozzászólásokat töröld, hiszen teljesen félreviszi a beszélgetést… Könnyű belátni, hogy aki alkalmazottként keres annyit, hogy az kedvezmények levonása után is marad még 800e SZJA, az nem más pénzén él… 🙂 A vállalkozókat meg tudom sajnálni, én is is csináltam főállás mellett, legnagyobb problémám az volt, hogy mit vegyek még, amivel 0-ra hozhatom ki az egészet… Így lett TV 400-ért, mindenkinek új telefon, új notebook a családban stb… hab a tortán egy isuzu d-max lett volna, de arról már lebeszélt a könyvelő. 🙂 Szoftverfejleszőként végülis minek egy olyan duplakabinos, platós dög… 🙂