Postai vámolás díjai július elsejétől

Amint azt már remélhetőleg sokan tudják, július elsejétől a legkisebb, fél dolláros küldemény is vámeljárás alá lesz vonva, ha az Unión kívülről érkezik és minimum áfafizetési kötelezettség fogja terhelni.

Ez a kisebbik rossz, a nagyobbik, hogy vámkezelési díjat is kell fizetni majd. A jó hír, hogy 150 euró alatt az eddigi 3.500 forintnál kevesebbet fog kérni a posta. A rossz hír, hogy 150 euró felett viszont 4.000 Ft-ra fog nőni a díj.

Ha az áfa előre ki lesz fizetve vásárláskor, kártyás fizetésnél csak 399 forint lesz a díj.

A pontos díjszabás itt érhető el.

Köszönjük mindenkinek, aki beküldte a hírt.

Share

47 hozzászólás

 • Kiselefánt
  Akkor ez azt jelenti például, hogy ha veszek egy 1 dolláros akármit az “Alin”, akkor erre rájon 27 százalék automatikusan (+81 ft) illetve a postának ki kell fizessek 400 forint vámeljárás dijat? De technikailag kinek és mikor kell fizessem az áfát? Ezt is a posta intézi? Illetve akkor minden ilyen küldemény ezentúl nem postaládás lesz, hanem jön a nagy zöld autó? van erre valami infótok?

  Szerintem semmi nem változik. Kapsz egy e-mailt (esetleg levelet), hogy vámáru érkezett a címedre, nyilatkozz az értékéről és fizess be ennyit és annyit ide és oda. Ha ki van előre fizetve, szerintem közönséges postás hozza majd, mint eddig.

 • RóbertGida
  Hátha valakinek hasznos lesz:
  Névnapi ajándékot küldtem a nővéremnek az Egyesült Királyságba. Korábban a DPD-vel küldtem a csomagokat, viszont most már a DPD már nem szállítja ki a magánszemélyek csomagjait. Gondoltam akkor elküldetem a céggel szintén DPD-vel, de ez sem egyszerű, mert vámnyilatkozatot kell tenni, és természetesen vámot kell fizetni.
  Mivel ez sem tetszett annyira, gondoltam küldöm a hagyományos úton, a jó öreg Postán keresztül. Ha írok egy Ajándékozási nyilatkozatot, akkor nem kell vámot fizetni, de még így is 18000 Ft volt a csomag feladása. Június 4-én reggel adtam fel, és még Mo-ot nem hagyta el… Az a titokzatos Nemzetközi Posta Kicserélő Központ elnyeli a bejövő és kimenő csomagokat is….
  Kb ennyi.
  ui: van olyan Ali-s csomagom, ami 1 hét alatt Mo-ra érkezett Kínából, viszont ebből a Központból (Vecsésről) nem sikerült 1,5 hónap alatt 30 km-rel odébb kiszállítani…
 • kutya
  ezzel kiderult, hogy mi lett?

  2017 évi CLII. törvény az uniós vámjog végrehajtásának 162.§. (5) bekezdésében ezt találjuk:

  “(5) A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 EUR-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét – kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket – nem kell megfizetni, illetve visszafizetni.

 • QTT
  Akkor sok esetben továbbra is megéri az 1 USD/EUR dolgokat Kínából rendelni.

  Áfával és vámkezeléssel is 1.000 Ft alatt lesz a végösszege olyan terméknek, amelyekből pontosan ugyanazt az itthoni kereskedő 2-3.000 Ft-ért árul.

 • BPétrr
  Egy hagyományos levelet kapok? És arra kell online utalnom (vagy jelezni, hogy offline fizetnék a postásnak), és akkor mehetek be a csomagért?
  (Mert kihozni gondolom ezután sem fogják.)
  Ez mennyivel fogja megdobni a kézbesítési időt?
  +1 hónap?
 • Buyer
  Köszönöm a táblázatot, nagyon hasznos információ.
  Kár, hogy Aliexpressnél még nincs IOSS 🙁
 • Bubba
  Ali auto be fogja szedni az áfát.

  Ebben az esetben nem lesz vámolási díj.

 • Gábor
  Megvárom a felhasználói oldalról a gyakorlati tapasztalatokat, addig felfüggesztettem minden EU-n kívüli rendelésemet.
 • Bubba
  Innen van az infó. nos-nl.translate.goog/artikel/2384698-dat-goedkope-pakketje-uit-china-wordt-vanaf-1-juli-een-stuk-duurder?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=ajax,nv
 • OZoli
  Hát ez érdekes lesz.
  Ha kifizetem a vám eljárás díját, akkor meg is kapom a küldeményt vagy továbbra is mint most csak a csomagok kb. 80% érkezik meg hozzám, ami bizonyíthatóan beérkezett az országba???!!!
 • Grza
  Engem az háborít fel mérhetetlenül, hogy ezt az összeget a posta kérés nélkül rám fogja terhelni.
  Legyen olyan hogy én intézem a vámolást, és nem fizetek semmit. (Az ÁFÁn kívül, természetesen)

  Főleg ha “IOSS” vámolás van, akkor mire is fizetek? Hisz akkor “nem történik semmi”…

  Másrészt, arról tudni, mi lett azzal hogy 10€ alatti áfát nem kell megfizetni?

 • Liv
  Németországban az a megoldás született, hogy az 1 EUR alatti adót nem vetik ki, tehát 5,22 EUR rendelési érték alatt nem kell fizetni:
  zoll.de/DE/Privatpersonen/Postsendungen-Internetbestellungen/Sendungen-aus-einem-Nicht-EU-Staat/Zoll-und-Steuern/Aenderungen_ab_01072021/aenderungen_ab_01072021_node.html
  Ez kicsit barátságosabbnak tűnik.
  Azért kíváncsi leszek, ez hányszorosára fogja növelni a kiszállítási időt. 🙁

  Eddig is azért volt 10 euró áfa alatt ingyenes a csomag, mert sokkal többe kerül az államnak a vámolás, mint a beszedett adó.

  Hogy most hány milliárdot fog veszíteni, hogy minden egydolláros csomagot ügyintézni kell 27 cent áfa miatt, nem is merek belegondolni. (A vámügyintézést a postának fizeted, nem az államnak.)

 • sanyi
  szazszor volt mar, hogy a posta akkor is kirotta az afat, ha megkuldtem a szamlat, amin rajta volt, hogy fizettem mar.
  ebben az egeszben az a gaz, h a posta tovabbra is egy fos marad, mint eddig, csak a jovoben jobban levesznek.
  posta -mas ugysincs … ez lehetne a szlogenjuk
 • KommentElek
  Ez a cég egy fejlődésre képtelen, életképtelen, az előző rendszerből itt maradt csökevény.
  Pillanatok alatt eltűnnének végre, ha megnyitnák ezt a piacot. Mivel gondolom, sok a haver odafent, akiknek kell a szék, így erre mostanában nem fog sor kerülni, kiváló kádertemető ez is, mint a többi.
 • Judge836
  Kéri a posta, hogy rendelésnél adjunk meg telefonszámot, vagy e-mail címet, mert különben ajánlott levélben értesít a vámeljárásról. Vicces lesz…
 • User696
  Én most rendeltem egy csomagot próbaképp. Ha a csomag árát (30dollár) is kell kifizetnem mindenre, még akkor is pont féláron volt.

  Mondanám, hogy leírom majd a tapasztalataimat, de szerintem mire a posta megbirkózik a feladattal addigra ez a poszt már a homály feledésébe merül.

 • Prakt
  Posta…..
  Ez lenne az első amit beszántanék, és sóval behinteném, ha egyszer én kerülök hatalomra.
  Ennyiszer cég még nem cseszett ki velem. Ha tehetem kerülöm, és nem akarok nekik fizetni egy fillért sem.

  wáááááááá
  felmegy a vérnyomásom ettől a cégnek nevezett sza*kupactól

 • gaborr
  Aliexpressen, ebayen is szokás, hogy trükköznek a szállítási díjjal. Eddig sokan az ingyenes szállításra-és drágább termékre kerestek rá, a jövőben lehet, hogy érdemes lesz a drágább szállítás-olcsóbb termékekre keresni. A szállítás nem vámolandó, és áfát sem kell fizetni rá.

  De. A vámkezelés alapja a szállítási díjjal növelt beszerzési érték.

 • Cyrrus

  Az AliExpress-ről rendelt termékek esetén a csomagjaimon eddig mindig feltüntették a telefonszámom, közvetlenül a cím adatok alatt (rendeléskor, illetve regisztrációkor megadott telefonszámom). Vagyis remélhetőleg ez nem lesz akadálya az elektronikus ügyintézésnek (SMS?). Email címet eddig még sosem láttam feltüntetve az AliEpresses “kis értékű” csomagokon levő cetliken (nem vagyok benne biztos, hogy az e-mail címeket átadja-e az AliExpress az eladó shopoknak (lehet spam “megelőzési” célzattal nem teszi). Bár engem nem zavarna ha rányomtatnák az e-mail címem (pláne mert elég jellegzetes – ‘keresztnev@vezeteknev[.]hu’ :D). Kevésbé ismert china shopoktól való rendelés esetén talán bele lehet futni ilyenbe is (mármint hogy nem írják rá a tel. számot).. de az lesz a macerásabb kategória..

 • Rosen
  Ez nagyon baráti ár, most rendeltem 150USD alatti csomagot az USA-ból és a DHL 5990Ft-ot kért a vámügyintézésért. Ehhez képest a Posta 399 forintja semmiség.
 • Kasugi
  De a DHL-lel meg is kapod, a postával meg ki tudja 🙂
 • 230e
  A 10 EUR-os elengedés nem játszik 2021. július 1-től a 150 EUR alatti tételnél

  A jogszabály 162. § (5) bekezdése alá betoldanak egy (5a) bekezdést:

  (5a) *  Az (5) bekezdésben foglaltakat a vámmentességi rendelet 23-24. cikke alapján szabad forgalomba bocsátás vámeljárásban a vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó általános forgalmi adó tekintetében nem lehet alkalmazni.

  A vámmentességi rendelet a 1186/2009/EK rendelet, ami pedig így néz ki:
  23. cikk

  (1) A 24. cikkre is figyelemmel bármely, elhanyagolható értékű árukat tartalmazó küldemény, amelyet egy Közösségen belüli címzett részére közvetlenül adnak fel egy harmadik országból, behozatali vámoktól mentesen hozható be.

  (2) Az (1) bekezdés alkalmazásában „elhanyagolható értékű áru”: olyan áru, amelynek tényleges belső értéke küldeményenként nem haladja meg a 150 EUR összértéket.

  A 24. cikk a cigi, pia, parfüm

 • Rosen
  Kasugi: nemzetközi postacsomag nekem még sosem veszett el. Ez inkább a Népi Kínából regisztrálatlan levélként feladott csomagoknál fordulhat elő, ami viszont felejtős, ha vámolni kell.
 • mgpx
  Ami még fontos, hogy a díjat nem árucikkenként, hanem küldeményeként számolja fel majd a Posta.

  Idáig érdemesebb volt egy nagyobb összértékű rendelést kisebb részletekre bontva behozni, hogy az egyes részletek értéke 22 (37) EUR alatt maradjon.

  Innentől viszont ez megfordul. Mivel drágább küldeményeknél alacsonyabb a posta díj százalékos aránya, így érdemes több árucikket egyetlen küldeményben behozatni.

 • lyukely
  En meg mindig nem teljesen ertem, hogy ha pl UK-bol kuldok haza mondjuk egy £50 erteku csomagot, amire az UK-ben be is fizettem az AFA-t (hisz nem tudok vasarolni AFA fizetese nelkul), es mondjuk nem hasznalom a postat, mert valami futarszolgalatot hasznalok mint pl a GLS, akkor is fizetnem kell? Vagy a cimzettnek kuldik majd?
 • valaki
  Egy egyszerű polgári engedetlenséggel csődbe lehetne vinni az egész rendszert.
  Rendeljen mindenki 2 USD értékű árút. Majd amikor megérkezik, akkor tagadja meg az átvételét. Ezzel két hónap alatt tacsra lehetne vágni az egész kócerájt.
 • Alex
  Ha jól tudom, a NAV-nál készül az egyszerűsített vámolási felület, amin mindenki magának levámolhatja a csomagját, kihagyva a Postát.
  Kérdés, hogyan lesz ez megoldva?
 • mgpx

  A UK-re is a harmadik országból érkező küldeményekre vonatkozó EUs szabályok vonatkoznak. Magánszemélyektől érkező ajándékküldemény 45 EUR értékhatárig ÁFA mentes (volt is, és marad is), és ezen határ felett ÁFA köteles.

  Viszont, ha egy UK kereskedőtől közvetlenül EUs címre rendeltek, akkor az exportált termék után a kereskedőnek már nem kell felszámolnia a brit ÁFÁ-t. Más kérdés, hogy akar-e ennek az adminisztrációjával foglalkozni, vagy sem.

 • bdos
  Akit érdekelnek a technikai nyalánkságok, a NAV interfészspecifikációja a posta-nav-ügyfél ügyletlánc kommunikációs felület tekintetében 🙂

  openkkk.nav.gov.hu/Megosztott%20dokumentumok/Forms/AllItems.aspx?RootFolder=%2FMegosztott%20dokumentumok%2FSpecifik%C3%A1ci%C3%B3k%2FE%2DV%C3%81M%20specifik%C3%A1ci%C3%B3k%2Felektronikus%2DV%C3%A1m%2D%C3%A1runyilatkozat%20Modul&FolderCTID=0x012000A74CCEA4C7223A438B470FB97E909D83&View=%7BC26B9F09%2DFC44%2D4213%2DA9A4%2D3F54E927FF75%7D

 • gaborr
  valóban, a szállítási díj is beleszámít, ezek szerint elég sok téves információ kering erről is a neten.

  Amúgy meg, mi ez ha nem egy újabb adó/adóemelés? Nem csak a vám+áfa, hanem hogy még a postának – állami fenntartású intézménynek is fizetnünk olyanért amiért korábban nem kellett. A kisemberek közterheit növelik (a gazdagok nem kínai webshopból rendelnek), miközben vészhelyzet van.

 • mitel hentes
  – Hogy hívják a legújabb lehúzást?
  – Vám
  – És a legújabb lehúzást eufemisztikusan?
  – Vámügynöki szolgáltatási díj.

  Érted? Ez neked jó, mi csak segítünk.

 • József Nagy
  Még nem is lenne baj, ha egyáltalan megérkezne a csomag. De mindig a mocskos postan tünik el . Amit az áru belép Magyarorszagra onnantól nincs nyomonkövetés. A köcsög posta és a korrupt vam lenyúlja.
 • András
  Megy a találgatás, feltételezés, mert nincs a postánál egy ember, aki kiadna egy pontos, mindenre kiterjedő, összefoglaló jellegű, részletes leírást.
 • naa
  Megmondtam mindenkinek a családban, hogy csak az EU-ból rendeljünk. Aki mégis, intézi magának. Nem fogok űrlapokat töltögetni és büntetést fizetni, ha esetleg később csináltam és “tárolási díjat” vagy mit charge-olnak. Ez utóbbi az igazi szivatás. Egy csomag amit rendeltem, századrangú prioritást élvez az életemben, annek megfelelően nem akarok vele foglalkozni, különösen nem határidőre.

  Inkább megrendelem Amazon EU-ból kicsit drágábban és gond nélkül kihozzák, semmit nem foglalkozok vele.

 • István
  Mindig meglepődöm, hogy mennyire szidják az emberek a magyar postát.

  Az elmúlt 10 évben az átlagnál embernél jóval többször veszem igénybe a szolgáltatásaikat. Belföldi és EU-n belüli külföldi csomagoknál egyaránt.

  Az így elküldött és kapott több száz csomagból 2 csomag sérült meg, illetve egyszer cserélték fel két egyszerre feladott csomagon a papírt és fordítva kézbesítették.

  Van rendes nyomkövetés, futárokkal és a postai alkalmazotakkal itt Miskolcon teljesen elégedett vagyok.

  Ehhez képest DPD, Fedex, Trans-O-flex-el elhanyagolható mennyiségű csomagot szállítattam és szinte mindig volt valami gond velük.

  Futár cégek közül a GLS-el nem szokott gond lenni.

 • jami
  Az órámhoz egy szilikon szíj 705 Ft rendelve. (imádom, mert a fizetéstől a baleseti értesítésig az aktivitásokig, zenehallgatáshoz mindere jó, ami nekem kell)
  Itthon 4800-12e+pk (1-2e)…
  Igen, pont ugyanarra gyártva.
  Amíg ekkora a különbség, megszervezem magamnak az ellátási láncot…
 • jami
  A helyi postásunk, a csomagos is, nagyon korrekt, rájuk nicns egy szavam sem. De az elosztó kp-ban tuti van egy fekete lyuk, de minimum valami időlassító szerkezet. Jelenleg azzal védekezem, h paypallal fizetek és vitarendezéssel megkapom annak az árát, ami az ali néha érdekes űrlapján keresztül nem is indítható.
 • Zabalint

  Nálunk a hivatalos levelek feléről értesítőt sem dobnak be, pl. a gépjármű adót, hogy átkerült a NAV-hoz, csak a sajtóból tudtam meg, mert a NAV levele értesítés nélkül visszament. Ráadásul tértivevényes, ami miatt kézbesítettnek minősült. És hiába reklamálok, lepattintják, hogy hivatalosan a postát kiállította az értesítést, én meg nyilván nem tudom bizonyítani, hogy nem dobta be.
  A csomagküldésük (MPL) valamivel jobb, de ott is vannak visszásságok, a nyomkövetés általában nem stimmel, kézbesítettnek jelezte azt, ami utána 2 nappal érkezett meg, egyszer meg beírták a sikertelen kézbesítést, értesítő persze nem volt. Másnap bementünk a postára, átvettük, erre épp ezen fél órában dobták be az előző napra dátumozott értesítőt… Csomagot egyébként azóta csak postapontra, ami nem posta, utánvéttel rendelek, de más futárszolgálatokat preferálok, ha lehet választani.
 • tgwh
  EU raktárból kell rendelni és kész. Azért akarnak a kínaiak itt is partot érni.
  Úgy sejtem kb. semmi sem változik, de ritkán rendelek Kínából.
 • "a svájci"
  off

  Emberek, érdekelne, hogy ti hogy vélekedtek az alábbi helyzetről:

  – Holnap az MNB (2021 06.22) a sajtó szerint kamatemelésre készül.
  – Én úgy gondolom, hogy ennek kapcsán erősödhet a HUF a CHF-hez képest, azaz alkalom nyílna arra, hogy HUF-ot CHF-re váltsak. (Előbb utóbb svájci lakásvételre készülök, azaz itt szeretném növelni a CHF portfóliómat.)
  – Azon filózok, hogy most lesz az egyik MÁP+-os papíromnak is fordulónapja, és 100%-on vissza tudnám váltani. Attól függően, hogy mennyire erősödik a HUF, meg tudom hozni a döntést, hogy visszaváltsam és átváltsam CHF-re. – Ekkor persze bukik jelen esetben a 3. évre járó 5%-os kamat jövőre… Másik oldalon “jó áron” vettem CHF-et.

  Ki hogy vélekedik? Jó döntés lenne ez, vagy hagyjam inkább HUF-os MÁP+ -ban?

  Bocs az offért.

 • folti
  Múlt heti eset:

  1. elsőbbségi csomag feladva hétfőn.
  2. kedd hajnalban a csomag megérkezik az illetékes logisztikai központba és a kézbesítőhöz kerül (3:18-kor)
  3. kedd hajnalban 5:58-kor a csomag sikertelen kézbesítésre jelölve.
  4. ezután szerda estig a csomag a kézbesítőnél, majd visszakerül a központba.
  5. csütörtök délelőtt átvettem, miután kikerestem hol van az illetékes logisztikai központ.
  6. pénteken a kézbesítő volt szíves bedobni a papiros értesítőt.

  Ennyi.

 • Bálint
  Velem is megesett rendszeresen az, hogy a postás a csomagot nem hozta ki, és az értesítőt is csak másnap dobta be, miközben egész nap otthon voltam a covidnak köszönhetően. Bejelentettem a postánál az esetet, amit meglepő módon rendesen ki is vizsgáltak, és megállapították hogy igazam van. Mint kiderült, az értesítőt kiállító eszközben GPS van, és logolja az értesítő kiállításának helyszínét, ami nem meglepő módon az esetemben nem az én címem volt… Azóta még nem vártam csomagot, de nagyon bízok benne hogy legközelebb a postás be fog csengetni…
  Ajánlom mindenkinek, hogy jelentse be ezeket az eseteket, és előbb-utóbb a postások csak ki fogják vinni a csomagokat, vagy legalább időben érkezik majd értesítő.
 • Darkosia
  Nesze neked erősödés a kamatdönttés után, lol.

  De amúgy egyszerű a helyzet, csak akkor váltsd vissza a máp+-ot, miután kedvedre megerősödött a forint. Ha meg nem, akkor nem. 🙂

 • Alex
  NAV E-kereskedelem: nav.gov.hu/nav/vam/e-kereskedelem/E_kereskedelem20200212.html
  Tájékoztató oldal: nav.gov.hu/nav/internetes_vasarlas
  Q&A július 1-től: nav.gov.hu/data/cms567268/FAQ_korr.pdf
  Pár tétel, ami kérdés volt:
  3. Kinek kell benyújtania a vám-árunyilatkozatot?A postai vagy gyorspostai szolgáltató, illetve a címzett maga is benyújthatja
  10. Meg kell-e fizetni a kiszabott áfát, ha annak összege 10 euró alattvan?A10 euróalatti áfát2021. június 30-ig nem veti ki2a NAV a vámeljárásnál. 2021. július 1-jétől a 150 eurótmeg nem haladó belső értékű vámmentes küldemények vámeljárásánál azonbanez a rendelkezés már nem alkalmazandó, teháta NAV a 10 euróalatti áfaösszeget is kiveti.
 • Zabalint

  Nálam az egyik ilyen panasz esetében azt hozták ki a GPS alapján, hogy az egyik értesítőt itt, a másikat máshol állították ki. Ennek ellenére nem lett következménye. A másik esetben meg mindkettőt itt állították ki. Gondolom valahol az utcában, és landolt a kukában…
 • Krisz
  Buyer! Csatlakozik szerencsére 🙂 rendeljkinait.hu/hirek/gyorshirek/az-aliexpress-csatlakozik-az-ioss-rendszerhez/
  Bocs, jobb forrásom nincs, de a srácok elég jó kapcsolatot ápolnak velük 🙂
 • Alex
  Már elérhető a NAV új, eVÁM webalkalmazása.
  nav.gov.hu/nav/sajtoszoba/hirek/Mar_elerheto_a_NAV_uj20210701.html